Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Tuesday, November 11, 2008

Bhg 5 - Menjejaki Sejarah Pemuda UMNO.

Dr Novandri Hasan Basri

Sambungan dari bahagian 4 :-

32. Satu perkara yang dilakukan oleh Ketua Pemuda ke-4, Datuk Senu, yang pada mulanya dianggap aneh ialah mengadakan pasukan sukan dan muzik dalam pergerakan tersebut.

33. Perkara tersebut dianggap tidak selari dengan perjuangan politik dan tidak boleh mengembang daya fikiran dan alam intelektualisme.

34. Bagaimana pun, Datuk Harun dan Datuk Musa terus menyambung malah menyuburkan kegiatan Datuk Senu itu.

35. Pemuda UMNO mempunyai pasukan bolanya sendiri, ahli-ahlinya aktif sehingga diadakan pula acara sukan tahunan.

36. Pemuda UMNO juga mempunyai pasukan angklungnya sendiri dan mengambil bahagian didalam peristiwa-peristiwa yang memerlukan bakti mereka.

37. Kejayaan besar Datuk Senu ialah melahirkan revolusi mental dan pemuda tahan lasak bagi mengubah fikiran orang Melayu. Walaubagaimana pun, buku REVOLUSI MENTAL cetusan Datuk Senu dan intelek-intelek muda UMNO itu tidak banyak dibaca orang, khususnya orang-orang parti sendiri. (klik di sini mengenai buku Revolusi Mental...)

38. Sesetengah pihak pula menganggap bahawa buku REVOLUSI MENTAL telah mendedahkan kelemahan orang Melayu kepada bangsa lain.

39. Mengapa Datuk Senu 'overlook' akan perkara ini tidak pula ada kalangan yang mahu ambil tahu.

40. Datuk Senu tahu tugasnya tersebut tidak mudah dilaksanakan. Dia juga tahu latar belakang sosio-ekonomi bangsanya itu akan mematahkan usaha mengubah revolusi mereka.

41. Tun Sardon dan Datuk Senu menjadi menteri sewaktu mereka menjadi Ketua Pemuda. Adalah ketara mereka tidak mampu menjadi 'trouble-shooter' atau mengkritik dan mengecam serta menegur mana-mana perjalanan yang dirasakan tidak betul baik dalam parti atau pun kerajaan.

42. Ketua Pemuda ke-5, Datuk Harun Idris, bekas Menteri Besar Selangor, dilihat sangat hebat kerana bertindak radikal dan sebagai 'watchdog' kerana beliau tidak menjawat sebarang jawatan di dalam kabinet ketika itu.
(Seterusnya : Klik Sini)
2 comments:

 1. Salam Doc and friends,

  Jika ada kelapangan, sudilah berkunjung ke

  http://the-antigonist.blogspot.com/

  Wassalam.

  ReplyDelete
 2. TUAN dR

  kalau 'pening' dengan gelora politik hari ni, mai la ziarah blog santai-santaian hamba http://donribwan.blogspot.com/ atau http://donmountainbike.blogspot.com/

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.