Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Friday, November 14, 2008

Bhg 7 - Menjejaki Sejarah Pemuda UMNO.

Dr Novandri Hasan Basri

Sambungan dari Bhg. 6 :-

53. Pemuda UMNO di bawah kepimpinan Datuk Harun amat disegani, dihormati, lantang dan juga ada pihak yang sangat iri hati dengan ketokohan beliau.

54. Imej yang dapat ditunjukkan oleh Datuk Harun ialah Jawatankuasa pusatnya mampu menjadi penegur yang berkesan terhadap apa juga penyelewengan dan kelemahan.

55. Mereka sangat efektif. Badan itulah penyokong kerajaan. Mereka jugalah pressure group dan trouble shooter.

56. Antara perkara awal yang diusahakannya ialah beliau secara lantang membawa kembali Tun Dr. Mahathir ke dalam UMNO. Dr Mahathir telah dipecat oleh Tuanku dan Tun Razak kerana kelantangan beliau mengkritik pemimpin-pemimpin UMNO.

57. Datuk Harun dan beberapa orang kawannya telah pergi mengunjungi Dr Mahathir di Alor Setar. Dia merasa amat sulit untuk menemui Dr Mahathir yang ketika itu tidak begitu berminat untuk melayan usaha mengembalikan dirinya ke dalam UMNO.58. Mengapa Dr Mahathir bersikap demikian kurang difahami. Tetapi boleh jadi beliau kecil hati dengan sikap pemimpin-pemimpin UMNO masa itu.

59. Bagaimana pun, Datuk Harun pergi juga mencarinya dan terpaksa menunggu beliau.

60. Akhirnya, Dr Mahathir mahu juga berunding dengan dengan Datuk Harun. Setelah beberapa rundingan, Dr Mahathir bersetuju.

61. Setelah Datuk Harun memperjuangkan masaalah beliau dalam majlis tertinggi UMNO, UMNO akhirnya menimbangkan perkara itu. Dr Mahathir membuat permohonan dan beliau akhirnya kembali ke dalam UMNO.

62. Meski pun Dr Mahathir ketika itu sudah mampu membuat kenyataan-kenyataan politik yang tegas dan lantang termasuk kemampuannya menghasilkan buku 'The Malay Dilemma', tetapi apabila kemudiannya beliau menjadi Timbalan Perdana menteri dan seterusnya Perdana Menteri, peranan Datuk Harun dan Pemuda UMNO yang berusaha memujuk Dr Mahathir ketika itu merupakan satu catatan sejarah yang perlu diingati oleh setiap generasi di negara ini.


63. Satu lagi perkara yang menjadikan era Datuk Harun 'phenomenal' ialah kemampuan Pemuda UMNO yang menggesa kerajaan menjadikan akhbar 'Straits Times' milik syarikat dalam negeri. Sebelum itu, akhbar itu adalah milik syarikat asing.

64. Sebelum ini, usaha untuk memecahkan monopoli Straits Times sudah banyak diperkatakan oleh tokoh-tokoh nasionalis tetapi tiada satu cadangan yang konkrit san selari dengan undang-undang yang dapat menyelesaikan perkara itu.65. Datu Harun dan Datuk Musa Hitam, Naib Ketua Pemuda UMNO, telah mengemukakan satu dasar yang meliputi semua perusahan - Syarat Pelaburan Nasional iaitu majoriti milik sahamnya mesti dipegang oleh modal dalam negeri.

66. Dengan dasar itu, bukan sahaja Straits Times boleh dimiliki oleh pemodal dalam negeri tetapi tidak ada syarikat asing berhak mengendalikan perusahan akhbar di negara ini lagi.

67. Dengan dasar itulah kumpulan akhbar 'New Staris Times' kini menjadi milik pengusaha dalam negeri.

1 comment:

  1. Komen anda amat dialu-alu ke blog kami..

    Salam Perkenalan

    ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.