Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Saturday, November 15, 2008

Bhg 8 - Menjejaki Sejarah Pemuda UMNO.

Dr Novandri Hasan Basri

Sambungan bahagian 7 :-

68. Pemuda UMNO dipimpin oleh Datuk Jarun sama masanya dengan kelahiran Dasar Ekonomi Baru Tun Razak. Kegiatannya hampir sama panjangnya dengan tempoh perlaksanaan Rancangan Malaysia Kedua.

69. Dengan itu, sesudah Pemuda UMNO disusun sebagai sebuah pergerakan politik, lengkap dengan tugas tiap-tiap jawatankuasa pusatnya, badan itu menyusun barisan pimpinan di tiap-tiap peringkat.

70. Regu Datuk Harun dan Datuk Musa telah menjelajah ke setiap negeri menyusun berisan pimpinan di peringkat negeri. Dari situ mereka menyusun barisan di peringkat Bahagian dan cawangan.

71. Dengan penyusunan inilah membolehkan munculnya bakat-bakat pemimpin di pelbagai tahap. Di antaranya ialah Datuk Muhamad Rahmat yang diberi potfolio Pengerusi Sukan Pemuda UMNO walau pun ketika itu, beliau menjadi Setiausaha Parlimen di Kementerian Pelajaran.

72. Mengapa beliau tidak tidak potfolio Pengerusi Pelajaran di dalam Pemuda UMNO memandangkan jawatan beliau di dalam kementerian Pelajaran? Tetapi Datuk Harun memikir jauh.

73. Datuk Harun memandang bahawa Datuk Muhammad tentunya terikat daengan banyak peraturan dan tidak dapat menjalankan peranan sebagai trouble shooter bagi pihak Pemuda UMNO.

74. Sebagai orang dalam Muhamad Rahmat sudah tidak bebas lagi untuk memperkatakan masalah di kementeriannya. Peranan trouble shooter itu lebih mudah dijalankan oleh orang luar yang bebas.

75. Dengan pimpinan kolektif ini Pemuda UMNO sering mengadakan pertemuan-pertemauan dengan mana-mana pihak termasuk Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri bagi menyatakan pendapat mereka tentang perkara-perkara yang mereka patut ditegur atau dibetulkan.

76. Datuk Harun dan Pemuda UMNO ketika itu juga lantang menegur kelemahan pengangkutan kapal yang membawa para haji ke Mekah di sekitar tahun 1971-1972 dan juga syarikat penerbangan MAS.

77. Tatkala itu, Beliau berdepan dengan beberapa pemimpin UMNO yang lain yang terlibat secara langsung di dalam kementerian ketika itu dan juga mereka yang mempunyai kepentingan busines.

78. Dan satu lagi muslihat ialah Pemuda UMNO mahu memisahkan UMNO dengan badan-badan yang dilibati oleh orang UMNO. Seperti kes kapal haji itu, meskipun ia perniagaan yang diselenggarakan oleh orang-orang yang kebetulannya menjadi pemimpin UMNO, kelemahan penyelanggaran perkhidmatan tersebut akan disalah ertikan seperti UMNO tidak efektif, padahal UMNO tidak ada kena mengena dengan perkara itu.

79. Dengan itu, masyarakat tidak akan memandang buruk sangka terhadap parti.

80. Hal ini menimbulkan perselisihan sesama pemimpin UMNO. Tetapi ternayata pemimpin-pemimpin itu dapat megatasinya dan Datuk Harun bertindak bijak dengan tidak menunjukkan bahawa beliau memusuhi pemimpin-pemimpin itu.

81. Maksudnya, Datuk Harun cuba mengamalkan politik liberal, menegur ketika perlu dan bekerjasama dengan sesiapa saja dalam kerja-kerja kebajikan.

82. Imej Pemuda UMNO terus menjadi perhatian bila ia memperjuangkan perlaksanaan penyusunan semula masyarakat dalam beberapa badan berkanun yang didapati kurang penyertaan Bumiputera seperti MAS, EPF dan sebagainya. Banyak pihak swasta dan separuh kerajaan juga ditegur keras untuk mengikuti aspirasi DEB ketika itu.

83. Teguran-teguran Datuk Harun dan Pemuda UMNO ini selalu menjadi perhatian. Nama Pemuda UMNO menjelma kepada satu imej yang tersendiri sehingga ia ditakuti oleh banyak pihak.

84. Keadaan seperti ini menyebabkan keyakinan orang ramai kepada Pemuda UMNO kian baik dan jika mereka menerima soal penindasan dan tidak puas hati, Pemuda UMNO tidak pula teragak-agak untuk membuat penyiasatan dan tindakan.

85. Gerakan 4B yang ditubuhkan di setiap ceruk rantau adalah badan yang sentiasa menyokong Pemuda UMNO. Dan juga kumpulan silat gayung.

86. Pemuda UMNO juga telah menrokai penglibatan dalam bidang ekonomi.

87. Satu daripada kejayaan besar yang diusahakan ialah syaraikat Insurans TALASCO. Perkataan TALASCO itu bermaksud "Tahan Lasak Company". Tahan Lasak ialah istilah politik Pemuda UMNO yang diketengahkan oleh Datuk Shariff Ahmad.

88. Pemuda UMNO telah membuktikan bahawa mereka telah berjaya menubuhkan syarikat insurans yang sebelum itu tidak dapat dikendalikan oleh orang-orang Melayu.

89. Penubuhan TALASCO diharapkan dapat dipimpin dan disokong oleh orang-orang Melayu lain supaya Pemuda UMNO boleh meneruskan dan memfokuskan usaha kepada kegiatan lain.

90.Datuk Harun juga diberikan tugas memimpin Bank Rakyat yang ketika itu dimodali 100% oleh nelayan dan petani Melayu. Bank ini bukan kepunyaan Pemuda UMNO tetapi imej yang ditunjukkan oleh Datuk Harun dalam Pemuda UMNO menyebabkan pelabur dalam dan luar negeri sanggup menanam modal.

91. Keyakinan yang sangat tinggi itu juga telah mencambahkan pelbagai jenis perusahan kecil dan sederhana orang Melayu terutamanya di Selangor yang turut dipelajari oleh negeri-negeri lain seperti negeri Pulau Pinang yang ketika itu bergelut dengan soal masa depan.

92. Pokoknya, imej Datuk Harun sangat kuat, berpengaruh dan dipuji oleh orang-orang Melayu.

93. Justeru itu, badan=badan lain merasa tidak senang dengan pengaruh Pemuda UMNO yang kian meninggi itu. UMNO sendiri merasakan bahawa imej Pemuda UMNO sudah mengatasinya!

94. Pemuda UMNO sudah tidak dapat disekat-sekat daripada mencari bidang kemajuan baru dari semasa ke semasa dan beberapa pihak mula merasakan bahawa takut bahawa tempoh kepesatan Pemuda UMNO itu nanti boleh mengancam kedudukan UMNO sendiri.

95. Seorang pemimpin UMNO pernah melontarkan kekhuatiran bahawa imej Pemuda UMNO ini seperti 'parti UMNO di dalam parti UMNO'!

(Seterusnya : Klik Sini)

No comments:

Post a Comment

ARTIKEL TOP MINGGU INI.