Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Tuesday, November 18, 2008

Bhg 9 - Menjejaki Sejarah Pemuda UMNO.

Dr Novandri Hasan BasriSambungan dari bahagian 8 :-

96. Munculnya Datuk Harun di tengah-tengah pertubuhan UMNO mulai pada tahun 1971 dan selepas peristiwa 13 Mei adalah satu detik sejarah penting bukan sahaja bagi Pemuda UMNO malah bagi politik neagara ini umumnya.

97. Tidak pernah berlaku dalam sejarah sejak negara ini mengenal politik moden, sebuah gerakan politik sepertinya dapat diterima dan dengan baik oleh badan politik saingannya terutama oleh pertubuhan politik Melayu sendiri.

98. Tetapi hakikat ini berlaku bagi Pemuda UMNO itu dapat dikenali oleh dunia termasuk masyarakat umum di barat seperti Amerika Syarikat dan Kanada.

99. Kejayaan Datuk Harun membawa pertandingan Kejuaran Tinju Sedunia di antara Muhammad Ali dan Joe Bugner pada 1hb Julai 1975 telah menarik minat banyak badan kebajikan di seluruh dunia untuk mengenali Pemuda UMNO dan Datuk Harun.

100. Malah, pernah satu pasukan skating Amerika Syarikat yang terkemuka telah meminta Datuk Harun menganjurkan pertunjukkannya di Kuala Lumpur.

101. Krisis mula berlaku dalam UMNO berikutan dengan popuariti Pemuda UMNO ini. Datuk Harun nampaknya terlalu besar untuk dihadapi oleh pemimpin-pemimpin UMNO.

102. Walau pun beliau mulanya mahu memimpin untuk satu jangka waktu yang pendek sahaja, tetapi Pemuda UMNO sudah merasakan tempoh pimpinannya harus diperpanjangkan.

103. Datuk Musa mengusahakan satu cara untuk mengekalkan kepimpinan Datuk Harun.

104. Walaubagaimana pun, tuduhan demi tuduhan terus dibuat bahawa Datuk Harun tidak memberi peluang kepada Datuk Musa.

105. Tuduhan itu sama seperti yang dibuat terhadap Tunku Abdul Rahman yang tidak mahu bersara daripada Perdana Menteri dan tidak memberi peluang kepada TUN Abdul Razak.

106. Proses pemilihan berlaku pada tahun 1974 tetapi Datuk Harun masih mendapat sokongan kuat daripada Pemuda UMNO.

107. Akhirnya beliau diminta bertugas ke Bangsa-bangsa Bersatu. Ramai yang berpendapat bahawa tujuan tersebut ialah untuk memisahkan Datuk Harun daripada Pemuda UMNO.

108. Datuk Harun enggan pergi dan Pemuda UMNO menyatakan sokongan mereka terhadap langkah Datuk Harun itu.

109. Walaubagaimana pun, sejarah politik Datuk Harun di dalam Pemuda UMNO terhenti apabila beliau telah dipecat daripada UMNO.

110. Keghairahannya dalam mempromosikan sukan telah membawa kepada kejatuhannya. Walaupun perlawanan tinju di antara Muhamad Ali dan Joe Bugner itu telah meletakkan Malaysia sebagai sebuah arena sukan antarabangsa, beliau kemudiannya disabitkan bersalah kerana rasuah. Perbuatan rasuah itu disebabkan oleh tekanannya untuk membiayai kerugian yang amat besar daripada penganjuran perlawanan tinju tersebut

111. Terdapat pelbagai cerita berikutan penuduhan rasuah ke atas Datuk Harun tetapi kebanyakkannya tidak didokumenkan dengan jelas dan tepat.
112. Pemecatan Datuk Harun itu juga telah menyebabkan Pemuda UMNO terpaksa memilih pemimpin baru yang kuat dan yang dapat menaikkan kembali imej Pemuda UMNO yang tercalar dek kes Datuk Harun.

No comments:

Post a Comment

ARTIKEL TOP MINGGU INI.