Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Monday, November 03, 2008

Zaid Ibrahim Kurang Ajar

Hasri

ASKUM DR,
MOHON JASA BAIK U BINCANGKAN ISU INI.TQ....

ZAID IBRAHIM KURANG AJAR

ALHAMDULILLAH SYUKUR KEPADA ALLAH SWT KERANA ZAID IBRAHIM TELAH MELEPASKAN JAWATAN SENATOR YANG DILANTIK OLEH PAKLAH.

AKAN TETAPI SAYA AMAT MARAH DAN BENCI DENGAN KENYATAAN BIADAP & KURANG AJAR ZAID IBRAHIM MENGENAI KETUANAN MELAYU.


MEYIRAP DARAH SAYA BILA MENDENGAR KENYATAAN KETERLALUAN ZAID IBRAHIM.

SUNGGUH BIADAP SEORANG MANUSIA YANG KULITNYA BERWARNA SAWA MATANG, BERASAL DARI NEGERI CIK SITI WAN KEMBANG, NAMANYA YANG BOLEH KLASIFIKASIKAN SEBAGAI SEORANG MELAYU SANGGUP MENGHINA BANGSANYA SENDIRI.


ADAKAH BELIAU BERASAL DARI KETURUNAN PARIA KAH?

KENAPA MANUSIA SEPERTI ORANG NI MASIH WUJUD DI BUMI MALAYSIA, YANG PENUH DENGAN ADAT RESAM.


SAYA RASAKAN SEORANG YANG BERBANGSA YAHUDI PUN TIDAK AKAN MENGHINA BANGSANYA SENDIRI. MANUSIA SEPERTI INI SEHARUSNYA DIUSIR KELUAR DARI MALAYSIA.

SAYA BERASA AMAT MARAH APABILA BANGSA SAYA DIHINA. DIMANAKAH PEMIMPIN –PEMIMPIN PEMUDA YANG PANDAI BERDEBAT, BERHUJAH & BERKATA-KATA?


KENAPA BERDIAM DIRI, LANTANGLAH BERSUARA MENEGAKKAN MARUAH BANGSA MELAYU YANG KINI DIHINA OLEH SEORANG PARIA YANG TIDAK TAHU STATUSNYA.

ISU SEPERTI INI SEPATUTNYA MENJADI BAHAN UTAMA KEPADA PARA PEMIMPIN DI PERINGKAT PEMUDA YANG GHAIRAH MENGEJAR JAWATAN DENGAN MEMBUAT KENYATAAN UNTUK MENGHENTAM MANUSIA TAK SEDAR DIK UNTUNG INI.


PEMUDA YANG DIKATAKAN SAYAP KANAN UMNO SEPATUTNYA MENGAMBIL TINDAKAN DARI SEGI UNDANG-UNDANG @ SEBAGAINYA SUPAYA PERKARA SEPERTI INI TIDAK BERULANG LAGI.

MANUSIA SEPERTI INI, PERLU DI AMBIL TINDAKAN TEGAS. ORANG INI, SEPATUTNYA DISUMBAT DI DALAM ISA KERANA MEMBANGKITKAN ISU PERKAUMAN @ KERAKYATAN BELIAU DI TARIK BALIK.


SAYA DAPAT RASAKAN NEGARA YAHUDI @SEKUTU DENGANNYA PUN TIDAK AKAN MENERIMA MANUSIA SEPERTI INI.

SAYA JUGA INGIN MENCADANGKAN KEPADA MAJLIS RAJA-RAJA BAGI MENARIK BALIK DARJAH KEBESARAN YANG DIANUGERAHKAN KEPADA ORANG INI.

ORANG NI TIDAK LAYAK MENERIMA APA2 ANUGERAH KERANA DENGAN KENYATAANNYA SECARA TIDAK LANGSUNG TELAH MENGHINA INSTITUSI RAJA-RAJA MELAYU.

MARILAH WAHAI ANAK-ANAK MELAYU... BANGUN LA DARI TIDURMU.
TIDAKAH KITA TERASA APABILA BANGSA KITA DIHINA OLEH BANGSA KITA SENDIRI.


JANGAN LAH JADI MELAYU MUDAH LUPA, KESENANGAN & KENIKMATAN YANG KITA PEROLEHI SELAMA INI ADALAH HASIL DARIPADA PERJUANGAN KETUANAN MELAYU.. MASA SENTIASA BERUBAH, TETAPI SEJARAH TIDAK BERUBAH,
SELAGI DARAH KITA MASIH MENGALIR, NADI MASIH BERDENYUT
JANGAN LA KITA LUPAKAN PERJUANGAN BANGSA KITA...

FIKIR-FIKIRKAN & RENUNG-RENUNGKAN

HASRI

14 comments:

 1. SAYA TERAMAT SETUJU DENGAN HASRI.. DI SINI SAYA INGIN BAWAKAN SATU USUL MEMINTA SEMUA PEMUDA UMNO MENDESAK SUPAYA SEMUA SYARIKAT BERKAITAN KERAJAAN MELULUSKAN SATU RESOLUSI MENAMATKAN PERLANTIKAN FIRMA GUAMAN ZAID IBRAHIM.. BARU DIA TAHU DIMANA KETUANAN KETUANAN MELAYU.. JADI KAYA PUN ATAS EHSAN UMNO DAN KERAJAAN LANTIK FIRMA DIA JADI PEGUAM SYARIKAT..

  WASSALAM

  ReplyDelete
 2. semuanya kerana kuasa..dia kecewa tidak terpilih akar umbi untuk bertanding PRU12. walaupun dia melakukan sabotaj pada umno, paklah tetap melantiknya menjadi menteri. namun itu tak cukup. apa yang dia nak kita pun tak faham. lakhanat zaid ni perlu ditarik keahliannya dalam umno dan juga meminta maaf terbuka kepada umat melayu. benar adangan saudara sham agar pemuda umno mengusulkan segala projek guamannya dengan kerajaan dikaji untuk ditarik balik. mempersoalkan ketuanan melayu sebagai orang melayu memang memalukan. siapa zaid untuk menghakimi gagalnya ketuanan melayu?

  ReplyDelete
 3. Salam sejahtera,

  1. Secara peribadi, kita harus mempunyai orang-orang yang berani seperti Zaid Ibrahim ini untuk menyedarkan kita bangsa Melayu betapa mudahnya kita dihina dan diperlekehkan sekiranya kita terus berpecah, berbalah atas perkara yang remeh-temeh dan dalam pada masa yang sama kita tidak menjaga kepentingan, kebajikan bangsa sendiri.

  2. walaubagaimanapun, komen Zaid Ibrahim itu sebenarnya tidak membantu terutama kepada bangsa Melayu yang kini sedang bergelut teruk dihentam oleh bangsa sendiri (Zaid Ibrahim) dan bangsa-bangsa lain yang tidak mengenang budi ; untuk memulihkan suasana politik negara khasnya serta kekuatan orang melayu amnya.

  3. Oleh itu, secara peribadi saya menganggap komen-komen zaid Ibrahim berhubung dengan ketuanan melayu itu tidak lebih daripada sekadar untuk mengangkat populariti diri bukan membantu untuk sebarang penyelesaian.

  Terimakasih

  ReplyDelete
 4. Suara Zaid saling tak tumpah macam suara Anwar. Saya takkan terkejut jika Zaid akan umumkan pergi ke pangkuan PKR sedikit masa lagi...

  ReplyDelete
 5. Kita tengok asal usul yang membentuk peribadi dirinya. Liberal? Pengisian ke dalam dirinya sepanjang hidupnya. Kalau komputer, apa 'software' yang dah 'install' dalam dirinya. Mungkin dah terlampau banyak 'virus' itu yang jadi caca marba tu. Atas dasar apa dia dilantik ke dalam kabinet tempohari? Adakah dia di letak diportfolio itu untuk mem'PKR'kan kerajaan dari dalam?

  ReplyDelete
 6. Salam...
  Memang ramai yang tidak puas hati dengan pandangan Zaid Ibrahim. Saya juga tak puas hati tapi bila kita lihat semula, siapa lagi yang nak mengkritik bangsa sendiri untuk membangkitkan semangat bangsa sendiri supaya berubah. Takkan nak harap bangsa lain yang buat begitu. Takut lain je jadinya nanti...

  ReplyDelete
 7. dr,

  artikel hasri tepat sekali.

  janganlah kita menghina bangsa kita sendiri.

  islam mengajar kita cara beradab. tegur menegur merupakan satu proses untuk menyatupadukan ummah.

  kita sedia menerima tegur sama ada dari kalangan kita @ bangsa lain, akan tetapi janganlah sampai menjatuhkan maruah bangsa kita sendiri.

  tetapi bagi saya kenyataan zaid ibrahim ni amat melampau sekali.

  jangan nanti disebabkan tingkah laku bodoh ni, akan menjadi ikutan kepada bangsa lain untuk mengkritik bangsa kita.

  kalau ikut hati, mati aku buat zaid ini.

  Jebon

  ReplyDelete
 8. doktor,

  saya rasa kalau beruk dihutan pun tahu yang dia ni dilahirkan dari species keluarga beruk.

  beruk ni aje yang tak tahu asal usul dia kot?

  andai kata dia tak tahu asal usulnya, saya boleh tolong aturkan dengan jabatan perhilitan liar untuk mengenalpasti beruk ini dari keturunan mana asal usulnya.

  monkey bar.

  ReplyDelete
 9. dear Dr,
  setuju dengan Hasri. kebiadapan Zaid tak seharusnya didiamkan. menteri2 besar UMNO harus menasihati para Sultan agar mengambil tindakan menarik balik sebarang gelaran pada Zaid.
  kurang setuju dengan Khairul Nazri. Zaid bukan menyedarkan orang Melayu dari kelesuan, tetapi menginjak maruah bangsa sendiri yang sedang di serang dari segenap sudut. Zaid hanya berwajah Melayu, tapi jiwanya?
  mari kita hayati ucapan Zulkifli Nordin di Parlimen mengenai hal ini.

  ReplyDelete
 10. Tuan Doktor,

  Sememangnya adalah sukar untuk menghadapi realiti tetapi ada kalanya baik untuk kita ambil ubat yang pahit sekarang daripada jadi macam Zimbabwe sekiranya tindakan drastik tidak diambil. Datuk Zaid adalah merupakan seorang Melayu Glokal atau dengan istilah bahasa Ingeris merupakan seorang 'Towering Malay' dan istilah ini telah diutarakan oleh Dato Seri Najib yang bakal menjadi PM kita.

  Ketuanan Melayu ini telah dibawa oleh Tun Mahathir dalam era beliau dan ada hikmat pada ketika itu tetapi zaman sudah berubah dan kita tinggal dalam dunia tanpa sempadan. Di Amerika Syarikat seorang Negro diambang Rumah Putih tetapi kita masih dihantui dengan pemikiran kuno.

  Sudahlah, semuanya politik haprak!

  Sekian.

  ReplyDelete
 11. Ni lah jadi kalau orang dah ketandusan idea nak berpolitik. Cakap ikut aliran yang hangat sekarang sampai apa yang dia cakap pun dia tak fikir dah.

  ReplyDelete
 12. apa ada pada BANGSA.YAHUDI adalah golongan yang ramai menjadi nabi tapi apa jadi pada bangsanya;PEMBUNUH.ARAB juga berbangga dengan bangsanya yang tapi lihatlah apa telah terjadi pada rakyat dan negara2 mereka;DIBUNUH DAN BERBUNUHAN.MELAYU ??aku pun melayu,ketuanan melayu?? sejak bila??kekayaan melayu,berapa kerat yang dapat??kroni UMNO saja yang dapat.HANYA PERJUANGAN ISLAM SAHAJA YANG ADIL,PERJUANGAN BANGSA MEMBAWA BINASA.

  ReplyDelete
 13. Hinanya bangsa melayu adalah kerana orang melayu itu sendiri, bagaimana pun Zaid Ibrahim tidak releven lagi kepada UMNO dan bangsa melayu.

  Kita tidak boleh banding semua perkara dgn US walau pun Barack Obama telah jadi presiden. China tidak sama dgn Amerika begitu juga Malaysia. Bolehkan china mmperjungkan kepelbagaian bangsa ?

  ReplyDelete
 14. Buat apa nak bising-bising fasal Zaid nih...yang Namewee dok canang bangsa Melayu ni....apa tindakan korang?...terang2 dia menghina pemimpin, orang melayu dan Islam.....apa korang berdiam jerk??...yang kekuatan macam semut ni pun tak mampu nak diapa-apakan, inikan pula pemimpin yang punyai pengaruh....pirraahhh!!!

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.