Wednesday, May 21, 2008

Mahathir Quits UMNO - 'Philosophy' Politik Dr Mahathir

Dr Novandri Hasan Basri

Siapa sangka kanak-kanak ini akan menjadi seorang negarawan terbilang Malaysia? Siapa sangka beliau mampu menerajui negara selama 22 tahun? Siapa sangka beliau akan mengoncang dunia dengan ketegasan beliau mempertahankan keamanan dunia dan mengkritik secara terbuka mengenai kewujudan proksi Yahudi yang mengenggam leher pemimpin-pemimpin tertinggi Amerika Syarikat?

Siapa sangka beliau telah berjaya merubah sosio-ekonomi Malaysia ke tahap yang gemilang seperti hari ini?

Siapa sangka di masa krisis matawang Asia pada tahun 1997, beliau menidakkan petua IMF, menyalahkan krisis tersebut kepada spekulator matawang dan mengubati dengan mengawal pengaliran kewangan negara serta menetapkan kadar pertukaran terhadap dolar Amerika Syarikat? Siapa sangka kaedah ekstrem ini berjaya dengan cemerlang dan rakyat Malaysia terlepas daripada menanggung kesengsaraan yang nyata seperti negara-negara tetangga?

Siapa sangka di tahap pencapaian tertinggi beliau, beliau mengumumkan persaraan secara tiba-tiba? Dan siapa sangka beliau telah mengumumkan perletakan keahlian beliau sebagai ahli UMNO?

Beliau ialah Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sejak 19hb Mei yang lepas sehingga hari ini, penulis masih bingung. Penulis kembali mencari dan membaca artikel-artikel lama penulis mengenai Dr Mahathir dan juga buku-buku ilmiah mengenai beliau serta hasil tulisan beliau sendiri. Penulis cuba memahami secara terperinci dan rasional, philosophy politik terbaru beliau ini dan mencari samada Dr Mahathir pernah bertindak drastik seperti 19hb Mei 2008 .

Yang paling dekat dengan pendekatan terbaru beliau ini ialah di awal penglibatan beliau di dalam politik. Di dalam buku ‘Legasi Mahathir’, hasil tesis PhD kawan penulis, beliau telah mengkaji lingkaran legitimasi politik dan segala legasi Dr Mahathir.

Di dalam buku itu tercatit bahawa di awal penglibatan Dr Mahathir di dalam politik, Dr Mahathir dengan lantangnya telah menyalahkan kepimpinan UMNO ke atas taraf hidup kaum Melayu sehingga membawa kepada peristiwa hitam 13hb Mei 1969.

Sejarah telah mencatitkan bahawa pada 17 Jun 1969 Tun Dr Mahathir yang juga dikenali sebagai Young Turk telah menulis surat kepada Tunku Abdul Rahman bertujuan menyatakan kekecewaan beliau serta sekumpulan ahli UMNO ke atas dasar serta kegagalan Tunku memperbaiki taraf hidup kaum Melayu.


Tunku Abdul Rahman ketika itu dilihat bersikap lembut kepada kelantangan orang Cina dan kelemahan kerajaan berhubung dengan hukuman gantung sampai mati ke atas 11 orang yang didapati bersalah menderhaka kepada negara ketika Konfrontasi.

Bagaimana pun, surat yang sepatutnya bersifat peribadi itu telah sampai ke tangan wartawan dan tersebar ke khayalak ramai. Untuk menyakinkan masyarakat bukan Melayu bahawa UMNO tidak menyokong golongan ekstremis, pemimpin-pemimpin UMNO telah melucutkan keahlian Dr Mahathir.

Akan tetapi, perlucutan keahlian beliau telah menimbulkan rasa kurang keyakinan orang Melayu sendiri terhadap keupayaan parti UMNO untuk mempertahankan hak-hak kaum Melayu.

Malah, satu petisyen bersama 1600 tandatangan meminta Tunku Abdul Rahman telah diterima sehari sebelum Dr Mahathir dilucutkan keahlian di dalam perhimpunan di Auditorium Fakulti Pendidikan Universiti Malaya.

Seperti Dr Mahathir yang kita tahu hari ini, beliau tidak pernah gentar walau pun tindakan beliau itu mungkin akan memusnahkan karier politik beliau. Baginya, sesuatu mesti dilakukan untuk meningkatkan martabat kaumnya sendiri. Dan oleh kerana sikapnya itu yang persisten, teguh dan mementingkan kaumnya lebih daripada diri sendiri, Dr Mahathir dianggap wira oleh bangsanya.

Perbandingan

39 tahun berlalu, kini Dr Mahathir berdepan dengan suasana politik yang hampir sama beliau hadapi dahulu.

Jika dibuat perbandingan,

1. Jika dahulu, ketidakpuashatian beliau berlandaskan kepada kelembutan dan kelemahan kerajaan di bawah UMNO untuk menangani kaum-kaum lain di Malaysia, hari ini Dr Mahathir tidak puas hati terhadap kepimpinan UMNO yang dianggapnya lemah, tidak berani dan ‘milik satu keluarga’

2. Jika dahulu, pemimpin-pemimpin UMNO telah melucutkan keahlian Dr Mahathir, hari ini Dr Mahathir sendiri yang menarik diri.

3. Jika dahulu, Dr Mahathir merupakan ahli politik yang baru berkecimpung di dalam politik, hari ini beliau merupakan mantan Perdana Menteri serta mempunyai rekod perkhidmatan yang cemerlang semasa karier beliau menjadi Perdana Menteri.

4. Jika dahulu, Dr Mahathir berumur 49 tahun, hari ini beliau berumur 83 tahun.


Perbandingan di atas pastinya menimbulkan beberapa lagi persoalan di benak kita.

1. Apakah Dr Mahathir beromong-omong kosong di dalam blog beliau apabila beliau menerangkan dengan jelas tentang 39 perkara yang menyebabkan kekalahan relatif BN di masa PRU-12?

2. Apakah Dr Mahathir sengaja mereka-reka cerita untuk mendapatkan publisiti?

3. Apakah ketidakpuashatian beliau itu disengajakan?

Penulis cuba berasional dan mencari motif Dr Mahathir.

1. Di dalam politik, modus operandi menerangkan kelemahan orang politik yang lain ialah agar ahli-ahli tidak menyokong ahli politik tersebut tetapi menyokong calon-calon politik lain yang turut bertanding untuk jawatan tersebut.

Dr Mahathir?

Tidak mungkin modus operandi beliau sedemikian rupa. Beliau tidak pernah lagi menginginkan sebarang jawatan di dalam UMNO. Makanya, tidak ada udang di sebalik batu terhadap ketidakpuashatian Dr Mahathir.

2. Dr Mahathir adalah mantan Perdana Menteri. Sebagai rakyat biasa, beliaulah yang paling rapat dan senang untuk mendapatkan segala informasi mengenai kerangka, halatuju, motif, pergerakan sesuatu tindakan dan pelan kerajaan. Ianya mungkin juga termasuk aktiviti-aktiviti ‘off the record’ yang tidak mungkin diketahui oleh penulis dan pembaca sekalian.

Makanya, segala perkara yang ditulis oleh Dr Mahathir tentulah berasas dan patut dicarikan jalan penyelesaiannya secepat yang mungkin.

Persoalannya, jika seorang mantan Perdana Menteri yang banyak berjasa kepada bangsa dan negara itu tidak diendahkan segala pandangannya, di manakah letaknya pandangan kita, rakyat biasa yang tidak mempunyai pangkat atau jawatan di dalam parti?

Walau bagaimana pun, selama menjadi ahli UMNO, penulis telah dididik agar setia kepada parti dan bukannya individu-individu tertentu. Penulis dididik melalui pandangan dan ucapan-ucapan Dr Mahathir sendiri.

Jika kita selidiki ucapan-ucapan Dr Mahathir di setiap Perhimpunan Agung UMNO, beliau kerap lagi menegaskan agar ahli-ahli UMNO setia kepada parti UMNO. Parti UMNO mesti diletakkan di tempat yang tertinggi di dalam takrifan politik kaum Melayu, melebihi segala-galanya.

Parti UMNO bukannya berkonsepkan idolisme tetapi ianya lebih menyeluruh, demokratik, murni dan perlu disanjungi. Secara peribadi, penulis tidak dapat menerima perletakkan keahlian Dr Mahathir.


Penulis meminta maaf tetapi perletakkan keahlian Dr Mahathir telah menidakkan segala apa yang penulis sokong selama ini iaitu kesetiaan kepada parti UMNO melebihi segala-galanya.

Sebagai generasi muda di dalam UMNO, penulis percaya segalanya perlu di selesaikan di dalam parti dan bukannya di luar sana atau memilih parti politik yang lain. Penulis juga percaya demokrasi tetap wujud di dalam UMNO dan kita berhak untuk memilih pemimpin-pemimpin kita dan juga berhak menentukan masa depan kita.

Seperkara lagi, jika benar kepimpinan yang sedia ada tidak seperti yang Dr Mahathir harapkan, setidak-tidaknya penulis masih dapat memandang tinggi parti UMNO kerana kehadiran Dr Mahathir. Sekarang?

Maka dengan ini, penulis memohon kepada Tun Dr Mahathir agar menarik balik niat Tun itu.

Penulis faham dan akur kepada maksud yang tersurat dan tersirat. Begitu juga diharapkan kepada para pembaca sekalian. Kami akan menggunakan hak kami sebagai ahli UMNO untuk memperbetulkan segala kepincangan yang berlaku di dalam parti UMNO di masa mesyuarat cawangan dan bahagian kelak dan begitu juga Mesyuarat Agung UMNO pada bulan Disember ini.

Permasalahan asas

Selain daripada itu, penulis dapati bahawa sejak kebelakangan ini, pemimpin-pemimpin UMNO bahagian dan pusat telah membuat pelbagai keputusan tanpa mendapat pandangan dan restu daripada ahli-ahli akar-umbi. Malah, ahli-ahli dari akar umbi hanya mengetahuinya melalui pihak media sahaja. Di manakah usaha untuk ‘turun ke padang’, mendengar suara ahli-ahli dan mendekati rakyat seperti yang dicanang-canangkan dahulu?

Malah, sehingga hari ini, tidak ada seorang pemimpin UMNO pun yang cuba menjelas dan menyelesaikan permasalahan asas (root cause) kepada segala kekusutan yang kita hadapi hari ini. Segala perkara yang dibangkitkan oleh mantan Perdana Menteri masih belum terjawap.

Ianya seperti luka yang cuba ditutupi dengan pembalut tanpa luka itu sendiri tidak diendahkan dan tidak dirawati. Pendekatan ini tidak betul dan pastinya akan mendatangkan pelbagai kesan negatif jika dibiarkan begitu sahaja.

Malah, segala persoalan yang selama ini tidak ditangani dengan cepat dan tidak terjawap juga merupakan salah satu faktor utama yang menyebabkan berlakunya krisis di dalam UMNO. Yang kedengaran sekarang hanyalah peringatan agar ahli-ahli di suruh bersatu padu dan setia kepada parti UMNO.
Dan juga suara sumbang Tun Musa Hitam yang mengatakan Dr Mahathir seperti ‘duri dalam daging’.

Mahathir Quits UMNO - Event At 11.00am (21/5/08)

Malaysia Insider

KUALA LUMPUR, May 21Tun Dr Mahathir Mohamad has two immediate political goals – to force the resignation of Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi and prevent Datuk Seri Anwar Ibrahim from becoming the PM.

Today he disclosed his plan to achieve both objectives by urging Barisan Nasional MPs to quit the coalition, become independents and force the collapse of the Abdullah administration.

This suggestion comes at a time when some BN MPs are feeling insecure over their future in an increasingly uncertain political climate, and talk of crossovers continues to cast a shadow over Parliament.

Dr Mahathir, who resigned from Umno on Monday, attempted to mine this sense of insecurity by pointing out that if 35 BN cross over to the Opposition as speculated, the BN government will fall and the Pakatan Rakyat will form the new government. He said that crossing over to Pakatan Rakyat will not help BN MPs.

"What will happen to the BN elected representatives who cross over? They will not become the prime minister because surely a Pakatan leader will be the PM. Pakatan members will also want to become ministers and deputy ministers. How many places will be kept for BN members who cross over. Definitely not everyone will get positions," he said in a posting on his blog.

But if BN MPs leave the coalition and do not join the Opposition, they will have more options, he said. These MPs will be free to support or reject government legislation or policies or motions by the Opposition.
If this switch of allegiance leaves the backbenchers without a majority, the Abdullah Badawi-led government will fall, he noted.

"The new government can only be set up if agreed to by all BN MPs who have left the coalition because they have the power to decide whether BN or Pakatan can be the majority in Parliament...If BN replaces Datuk Seri Abdullah with someone brave, the group which has left BN can them support the BN and the BN can form the government again.

"This is one way to force Datuk Seri Abdullah to resign. After this, all BN MPs can return to their parties," he said.

His suggestion is unlikely to gain traction among the 140 BN MPs for a simple reason: there are too many ifs in the equation. For ruling coalition MPs, there is more certainty crossing over to the Pakatan Rakyat than moving into unfamiliar territory and becoming independents.

Anwar has promised several Sabah MPs including Datuk Anifah Aman senior positions in the new government. For these politicians, the game plan is to revive a Sabah political party and then join the Pakatan Rakyat. There will be little stigma attached to crossing over because they will argue that they are switching allegiance to safeguard Sabah’s interest.

Anwar has said that by Sept 16, the Pakatan Rakyat will form the new government – a scenario that sends chill up the spine of Dr Mahathir and some of his supporters. The de facto Opposition leader has said all along that Dr Mahathir with the help of some politicians and businessmen fabricated corruption and sodomy charges against him.

The former prime minister believes that the man who he sacked and jailed in 1998 will come after him with vengeance if he captures the top political office in the country.

Dr Mahathir’s strategy also presupposes that Abdullah and the BN government will meet the prospect of MPs becoming independents with inertia. The Malaysian Insider understands that the BN governnment is open to the idea of calling fresh elections if the political situation becomes unstable. And any move by a group of BN MPs to resign from their component parties and become independents will be the trigger point for the dissolution of Parliament .

Tuesday, May 20, 2008

Mahathir Quits UMNO - Event at 9.48am (20/5/08)

Abd Bashid Harun
Presiden Tiewrist Dot Com

Assalamu’alaikum wr wbt.

SAYA tidak menyangka tindakan Tun sejauh itu. Sebagai seorang yang dilihat sangat sayangkan UMNO, saya agak terkejut dengan tindakan beliau keluar daripada UMNO.

Lebih terkejut lagi apabila beliau mengajak ahli UMNO lain mengikut jejaknya. Saya mengkagumi pemikiran-pemikiran Tun dan tulisan-tulisan saya tentang Tun membuktikan hal itu. Tetapi saranan untuk mengikuti jejak beliau agar keluar daripada UMNO, ini tidak dapat saya lakukan.

Bagi saya Tun dan Pak Lah tidak lebih penting daripada UMNO.Jika seorang menyerang dan seorang lagi mempertahankan diri, itu hal mereka berdua, UMNO jangan dilibatkan. Tetapi nampaknya “UMNO” menjadi pertaruhannya.

Saya cukup khuatir kerana tindak-tanduk mereka berdua UMNO yang diasaskan oleh Dato’ Onn akan jadi sejarah. Pada waktu itu orang akan bertanya siapakah yang menjadi penyebabnya. Tun yang menyerang Pak Lah atau Pak Lah yang mempertahankan serangan Tun?

Kepada ahli-ahli UMNO marilah kita bangun dan hanya melihat kepentingan UMNO melebihi mereka berdua. Jika ini kesudahan kepada Tun Mahathir biarkan, UMNO tidak boleh disudahi dengan cara ini.

Jika orang itu bersetuju dengan anda, anda sokong UMNO, dan apabila orang itu sudah tidak bersetuju dengan anda, anda pun keluara UMNO. Nampaknya suka atau tidak suka diukur dengan cara yang cukup peribadi.

Budaya seperti di atas tidak boleh dibiarkan. Lainlah kalau UMNO sahaja yang ada. Masalahnya kita ada pembangkang yang sedang meraih peluang. Nampaknya kita menyediakan lubang untuk mereka menimbus kepala kita sendiri.

Walau apa pun saya masih mengharapkan Tun menarik balik keputusannya itu demi kepentingan agama, parti, bangsa dan negara. Saya berharap Tun menyemak semula ucapan-ucapan beliau selama ini bagi memastikan adakah tindakan keluar parti dan mengajak ahli UMNO bersamanya itu suatu tindakan yang bijak atau melanggar prinsip perjuangan beliau sendiri?

Dan jika keluar parti itu masih menjadi pilihan beliau, saya tetap menghormati keputusan itu sebab jasa beliau selaku mantan Perdana Menteri tidak akan dilupakan begitu sahaja sebab saya diajar oleh beliau untuk mengenang budi dan tidak mudah lupa. Tetapi jika keputusan beliau itu menyebabkan UMNO akan menjadi lebih parah, saya pasti beliau akan bertanggungjawab dan bersedia menerima apa jua tamparan selepas ini.


Dr Novandri Hasan Basri : Terima kasih kepada GuruBashid kerana sudi berkongsi pandangan di dalam blog Minda Intelek Melayu. Sesungguhnya kita berada di dalam suasana politik yang tidak pernah difikirkan dan philosophy politik Tun Mahathir yang tidak pernah penulis baca atau sangka.

Monday, May 19, 2008

Mahathir Quits UMNO - Event at 8.58pm.

Dr Novandri Hasan Basri.

Di sini penulis sertakan pengumuman terbuka Tun Mahathir Mohammad:-


"Hari ini, Mei 19, 2008 saya mengumumkan keputusan saya untuk keluar daripada UMNO. Isteri saya turut bersama.Keputusan ini dibuat kerana UMNO yang ada sekarang bukan lagi UMNO yang ditubuh 62 tahun dahulu yang berjuang untuk bangsa Melayu, Agama Islam dan Negara Malaysia (Malaya0.

UMNO yang menggagalkan Malayan Union, memperjuangkan kemerdekaan Malaya dan Malaysia dan membangunkan Malaysia sehingga menjadi Negara yang termaju di antara Negara membangun di dunia.

UMNO yang ada sekarang hanya wujud untuk menyokong Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi, keluarganya dan tindakan serta dasar yang tidak secocok dengan kepentingan bangsa, agama dan negara.Kepimpinan Dato Seri Abdullah jelas membawa kekalahan dan bencana kepada Barisan Nasional, UMNO, MCA, MIC, Gerakan dan PPP.

Kemenangan UMNO di Sabah dan BN di Sarawak bukan kerana kepimpinan Dato Seri Abdullah.Saya akan jelas satu persatu dasar-dasar dan tindakan Dato Seri Abdullah yang menjadikan Kerajaan pimpinannya dan parti BN dibenci oleh ahli-ahli parti komponen sendiri.

Walaupun sebelum perisytiharan ini saya adalah ahli UMNO tetapi sebenarnya selepas saya letak jawatan sebagai Perdana Menteri saya tidak dilayan sebagai ahli UMNO.Saya tidak dibenarkan berjumpa ahli UMNO dan ahli UMNO tidak dibenarkan hadir apa-apa perhimpunan di mana saya dijemput sebagai jurucakap atau penyampai ucapan.

Menteri-Menteri yang dahulu berada dalam Kabinet saya tidak dibenarkan atau tidak berani atau tidak mahu jumpa saya lagi.Jemputan oleh UMNO dan bukan UMNO kepada saya diarah ditarik balik oleh Mneteri Besar dan Polisi

Ramai pemimpin UMNO melepaskan kata-kata kesat kepada saya dan ada yang menyuruh saya keluar daripada UMNO walaupun mereka baru sahaja masuk UMNO. Tidak ada pemimpin UMNO yang pertahankan saya secara terbuka. (seterusnya....)

Mahathir Quits UMNO - Event at 9.20pm

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis baru menerima sms daripada Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Ketua Pemuda UMNO Malaysia (melalui Setiausaha Pemuda UMNO Pulau Pinang). Catitannya:-

"Kenyataan Tun Mahathir hanya akan kembali ke dalam UMNO selepas Abdullah Badawi meletak jawatan merupakan satu pendirian yang tidak bertanggungjawab kerana ianya tidak mengguntungkan parti sebaliknya membuka ruang kepada parti lawan yang sering mengintai peluang untuk memecahbelahkan kesatuan UMNO dan kerajaan BN.

Parti UMNO lebih besar dan seharusnya diletakkan lebih tinggi daripada 2 individu berkenaan. Saya percaya Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia akan sentiasa rasional dan arahan saya ialah untuk kita terus berada di dalam barisan yang kukuh sehingga arahan selanjutnya.

Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia akan memastikan bahawa kita akan sentiasa mempertahankan kepentingan parti dalam apa jua keadaa dan mengharapkan agar kemelut ini akan ditangani dengan segera dan bijaksana.

Saya sekali lagi ingin mengingatkan semua pihak bahawa cadangan untuk meletak jawatab hanya akan menguntungkan pihak lawan dan sama sekali tidak akan membawa sebarang manafaat kepada parti lebih-lebih lagi dalam keadaan kita semua sedang berusaha bersungguh-sungguh membina semula parti dan menyuntik semangat dikalangan ahli-ahli kita serta mengembalikan keyakinan dan sokongan rakyat kepada UMNO.

Saya mengharapkan agar setiap ahli Pemuda UMNO tidak akan mengambil tindakan yang terburu-buru. Selama ini, kita sentiasa dididik untuk meletakkan kepentingan parti di kedudukan paling utama.

Saya juga selaku Ketua Pemuda BN, ingin mengingatkan semua bahawa parti-parti komponen sedang juga melihat kepada UMNO untuk kepimpinan dan janga sesekali kita mengecewakan mereka" - Datuk Seri Hishammudddin Tun Hussein, Ketua Pemuda UMNO Malaysia


Dr Novandri Hasan Basri : Kepada kepimpinan UMNO tertinggi, selesaikanlah isu ini dengan segera yang mungkin dan rasional. Harap tidur kami, dari akar umbi akan dibangunkan esok-esoknya dengan sesuatu yang lebih bahagia dan berjaya. Ingat pesanan Tun Mahathir - UMNO hanya akan kalah kerana disebabkan oleh UMNO itu sendiri!

Mahathir Quits UMNO

Dr Novandri Hasan Basri

KUALA LUMPUR, May 19 — News reports say former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad has quit the ruling party after a long feud with his successor Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Star online and Malaysiakini news portals say Mahathir is quitting the United Malays National Organisation party with immediate effect.

He is urging other members to do the same. Malaysiakini said Dr Mahathir announced this at a speech in Kedah earlier today.

It quoted him as saying: "I will only come back to the party when there is a change in leadership." He said his decision is a sign of no-confidence in the leadership of Prime Minister Abdullah.

Mahathir appointed Abdullah to succeed him in 2003 when he retired after 22 years as prime minister. But the two fell out within a year. — AP


Tun Mahathir's Reasons / Sebab-sebab Tun Mahathir :-

1. Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi, Presiden UMNO, Pengerusi Barisan Nasional dan Perdana Menteri telah menyalahkan semua orang kecuali dirinya sebagai penyebab prestasi Barisan Nasional yang buruk pada Pilihanraya Umum ke-12.

2. Dia menyalahkan pengundi kerana kononnya tidak mahukan dia menang dua-pertiga majoriti; ahli Barisan Nasional kerana sabotaj, ahli UMNO di Kedah dan Perak juga kerana sabotaj, Tengku Razaleigh Hamzah kerana kekalahan Barisan Nasional di Kelantan dan saya sendiri kerana lantang mengkritik dirinya dan Kerajaan pimpinannya.

3. Apa yang dikatakan olehnya bukanlah semuanya salah. Ada banyak kebenaran di dalam apa yang dikatakan. Saya tahu ramai ahli UMNO yang mengundi pembangkang. Saya akui apa yang saya katakan mungkin pengaruhi sesetengah daripada mereka untuk lakukan apa yang tidak pernah terfikir oleh mereka.

4. Tetapi soalnya, kenapakah mereka berbuat demikian? Ahli UMNO selalunya amat setia terhadap parti mereka. Mereka tidak akan mengundi pembangkang, terutamanya PAS dan DAP. Tetapi di dalam Pilihanraya Umum 2008, mereka buat demikian. Bagaimana pembangkang boleh menang jika mereka tidak mendapat undi penyokong Barisan Nasional? Kekurangan jumlah undi pada calon Barisan Nasional hampir sama jumlahnya denganpeningkatan undi untuk parti pembangkang. (seterusnya....)

(Dr Novandri :- I'm shocked & sad! But at the same time, I have to be rational. In fact, all of us too. I will write my personal opinion regarding this latest 'shocking' news.)

FACEBOOK DR MiM

My Blogger Tricks

FOLLOW BLOG MiM

ARTIKEL TOP MINGGU INI.

.