Saturday, January 03, 2009

Kronologi songsang ciptaan Israel

Dr Novandri Hasan Basri

(Utusan Malaysia)


Hari ini, dunia telah dikelirukan dan negara Palestin adalah mangsa akibat kekeliruan tersebut. Dalam kita mengetahui kronologi sahih pertelingkahan di antara Palestin dan Israel, terdapat pihak yang begitu pandai memutarbelitkan fakta-fakta sejarah.

Akibatnya, sejak kebelakangan ini, segala malapetaka yang menimpa rakyat Palestin dan pencerobohan tentera Israel berlaku seolah-olah di-sebabkan oleh rakyat Palestin itu sendiri.

Hari ini, penyebabnya dilabelkan kepada serangan bom berani mati rakyat Palestin. Hatta, pencerobohan tentera Israel telah dihalalkan dan amat wajar sebagai tindak balas terhadap serangan tersebut.

Yang diuar-uarkan sekarang, rakyat Palestin yang mengundang bala kepada negara mereka sendiri. Yang digembar-gemburkan sekarang, pihak Israel hanya sekadar mempertahankan diri.

Yang bersalah ialah serangan bom berani mati rakyat Palestin. Yang paling mengaibkan sekali, presiden sebuah negara kuasa terbesar dunia telah terpedaya malah turut melaung-laungkan kronologi songsang ini.

Padahal jika kita perhatikan fakta-fakta sahih, segala serangan berani mati rakyat Palestin itu telah dimulakan dengan penindasan dan pengambilan tanah secara paksa oleh rejim Zionis! (klik di sini utk bacaan seterusnya..)

Persepsi berat sebelah terhadap Hamas

Azmi Hassan

(Utusan Malaysia)

Selagi Hamas dilabelkan kumpulan pengganas maka penyelesaian kekal seperti yang diminta oleh rejim Israel sebagai syarat untuk menghentikan serangan ke atas Semenanjung Gaza begitu sukar sekali dicapai.

Persepsi Hamas adalah pengganas dikuatkan lagi apabila Ehud Barak, Menteri Pertahanan Israel antara lain menyatakan untuk menyarankan Tel Aviv mengadakan gencatan senjata dengan Hamas adalah seperti menyuruh Amerika Syarikat (AS) melakukan perkara yang sama dengan Al-Qaeda!

Tetapi Hamas kepada sebahagian besar rakyat Palestin tidak kira sama ada di Semenanjung Gaza atau Tebing Barat adalah sebuah organisasi yang sah dan mendapat mandat untuk memerintah sebahagian daripada negara Palestin.

Hamas mendapat mandat rakyat Palestin dengan memenangi pilihan raya Semenanjung Gaza pada tahun 2006. Malah sebahagian besar masyarakat antarabangsa (kecuali AS dan beberapa negara Eropah) melihat Hamas yang memerintah Semenanjung Gaza sebagai entiti yang sah.

Perlu diungkit kembali Pihak Berkuasa Palestin (PA) yang dikuasai oleh kumpulan Fatah pada satu ketika dahulu juga dilabel sebagai kumpulan pengganas oleh mereka yang pada hari ini menganggap Hamas adalah kumpulan pengganas.

Lebih daripada tiga dekad diperlukan untuk menyedarkan AS dan Israel bahawa Fatah adalah kunci kepada perdamaian di Palestin. Sebab itu Israel mahu berunding dengan PA (Fatah) tetapi tidak dengan Hamas.

Timbul kemusykilan mengapa Israel mahu membuka pintu rundingan dengan Fatah tetapi tidak dengan Hamas jika kedamaian yang berkekalan diidamkan oleh rejim Israel.

Ada yang berpendapat bahawa kedudukan Fatah yang tidak begitu kuat membuatkan Israel membuka pintu rundingan dengan harapan pemimpin PA mudah dapat dimanipulasi mengikut rentak agenda Tel Aviv.

Perjalanan dan hasil rundingan damai di antara Presiden Mahmoud Abbas dan pemimpin Israel sedikit sebanyak telah mengesahkan andaian tersebut.

Pemimpin AS dan Israel begitu akur bahawa Hamas tidak mudah dipermainkan kerana perjuangan pergerakan itu mendapat sokongan padu rakyat Palestin.

Sebab itu kumpulan Hamas dengan berani dan berjaya menghalau kumpulan Fatah daripada beroperasi di Semenanjung Gaza. (klik di sini utk bacaan seterusnya)

Kenyataan Media Dato' Mukhriz, Penyelaras AMAN Malaysia.

Kami kesal dengan sikap berpeluk tubuh yang diambil pelbagai pihak bagi menghalang kekejaman regim Israel terhadap rakyat Palestin yang lemah. Kami risau dan khuatir jumlah kematian yang setakat ini sudahpun mencapai 400 orang sementara ramai lagi yang cedera parah akan terus meningkat dalam keadaan regim Israel semakin giat mengerah tenteranya ke Tebing Gaza yang kini bermandikan darah.

Pembunuhan yang tidak berasas ini mestilah dihentikan serta merta oleh kerajaan Israel kerana ia melanggar dan mencabuli undang-undang antarabangsa, Konvensyen Geneva serta Resolusi-resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Regim Zionis yang disokong oleh Amerika Syarikat mestilah dikejam sekeras-kerasnya oleh Negara-negara dunia yang lain sebagai mencabuli hak asasi manusia.

Maka, kami menggesa Wisma Putra untuk mengusulkan di sidang Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu untuk menghantar dengan segera sebuah 'Pasukan Kemanusiaan' di bawah panji-panji Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu bagi membantu mangsa pembunuhan dan kekejaman regim Zionis Israel di Palestin.

Kami juga mendesak agar Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mengambil tindakan terhadap Israel di atas pembunuhan ini serta sekutunya Amerika Syarikat di atas kekejaman yang ditajanya.

Sementara itu, kami bersedia untuk memanjangkan sebarang bantuan kepada rakyat Palestin. Bantuan juga boleh dihulurkan kepada Kassem Aina daripada National Institution of Social Care and Vocational Training (NISCVT) yang sedang menguruskan bantuan kemanusiaan berbentuk keperluan asas seperti susu serta ubatan. Sumbangan dalam bentuk kewangan boleh juga dipanjangkan di atas nama 'Donations for Children' ke National Institution of Social Care and Vocational Training, No akaun 000 1 10684 5002- First National Bank, Immobilita Building- SWIFT Code: FINKLBBE, Hamra Street , PO Box 113-5453. Beirut, Lebanon.

YB DATO' MUKHRIZ MAHATHIR

Friday, January 02, 2009

Hilang Kepercayaan Punca Paling Tadah.

Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR 1 Jan. - Kegagalan Parti Keadilan Rakyat (PKR) menunaikan janji kepada rakyat menjadi faktor pemimpin parti itu 'berpaling tadah' sekali gus hilang kepercayaan terhadap kerajaan campuran di Selangor.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo berkata, perasaan tidak puas hati itu sebenarnya sudah membuak-buak selepas kerajaan campuran memerintah negeri tersebut.

Tegasnya, kegagalan menunaikan manifesto pilihan raya mereka juga dikatakan punca kepercayaan masyarakat kepada kerajaan campuran itu semakin menurun.

''Selepas sembilan bulan memerintah, mereka masih gagal menunaikan manifesto kepada rakyat sedangkan janji manis bertulis sudah diberi semasa kempen pilihan raya dulu.

''Semakin ramai tidak puas hati. Hak dan janji untuk memberi pelbagai keistimewaan kepada kaum tertentu di Selangor oleh kerajaan campuran juga seolah-olah tidak terlaksana langsung,"
kata bekas Menteri Besar Selangor itu.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan majlis anugerah pelajar cemerlang Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) serta sumbangan kelengkapan persekolahan sesi 2009 anjuran Pergerakan Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian Cheras, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakan Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam yang meletakkan jawatan sebagai Timbalan Pengerusi Perhubungan PKR Negeri Selangor semalam.

Manikavasagam berkata, tindakan itu diambil kerana beliau kecewa dengan sesetengah pemimpin PKR yang memerintah Selangor bersama DAP dan Pas, yang memungkiri janji selepas dipilih sebagai wakil rakyat dan gagal menjaga kepentingan rakyat.

Khir berkata, UMNO akan sentiasa memberi tekanan kepada kerajaan campuran negeri Selangor untuk segera menunaikan segala manifesto yang dijanjikan semasa pilihan raya umum lalu.

Menurut beliau, pihaknya juga akan mendesak habis-habisan untuk menyedarkan tanggungjawab yang seharusnya dijalankan kerajaan Selangor kepada rakyatnya.

''Kita akan terus mendesak kerajaan Selangor hari ini untuk mengotakan segala janji yang ditabur kepada rakyat sebelum pilihan raya dahulu,'' katanya.

Thursday, January 01, 2009

Kesengsaran Palestin Tidak Terjawab ?

Dr Novandri Hasan Basri

Pihak Zionis Israel mahu kekejaman mereka dilihat sebagai ‘act of defence’ dan di antara lain, mereka memperalatkan Resolusi 1559 anjuran Bangsa-bangsa Bersatu untuk melancarkan serangan.

Resolusi 1559 diluluskan oleh Majlis Keselamatan Bangsa-bangsa Bersatu pada 2hb September 2004 yang di antara lain menetapkan ‘pengunduran tentera-tentera asing daripada bumi Lebanon’ dan ‘pelucutan serta perletakkan senjata semua militia di Lebanon’

Oleh kerana masih wujud militia Hizbullah dan militia yang lain, maka tindakan pihak Zionis dihalalkan!

Akibat daripada sandiwara Israel tersebut, dunia telah dikelirukan.

Yang paling mengaibkan sekali, pemimpin-pemimpin negara kuasa terbesar dunia turut melaung-laungkan kronologi songsang ini. Yang terpampang di dalam suratkhabar harian di dunia hari ini ialah rakyat Palestin dan Lebanon yang mengundang bala.

Akibatnya, segala malapetaka yang menimpa rakyat Palestin dan Lebanon serta pencerobohan tentera Israel berlaku seolah-olah disebabkan oleh rakyat itu sendiri.

Padahal jika kita perhatikan fakta-fakta sejarah, segala kesengsaraan rakyat Lebanon dan Palestin telah dimulakan oleh rejim Zionis itu sendiri !

Realitinya, kita masih ternanti-nanti suatu jenis tindakan yang efektif, segera dan mungkin radikal untuk mengatasi masalah di Timur Tengah itu. Diantaranya:-

1. Suatu jenis mekanisme patut dibentuk untuk berada di tengah-tengah dua negara yang bertelingkah ini. Mekanisme ini akan dipertanggungjawab untuk memastikan tiada lagi pencerobohan dan pembunuhan di antara mereka. Hanya selepas itu, kedua-dua pihak patut bersua-muka dan berbincang untuk bersama-sama mengatasi isu mereka.

Contoh terbaik ialah Resolusi 425 yang diluluskan oleh Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menggesa penggunduran Israel dan juga pembentukan Pasukan Pengaman Bangsa-bangsa Bersatu (UNIFIL) di Lebanon pada tahun 1978.

2. ‘Kuasa rakyat’ penduduk dunia perlu dilaung-laungkan di dalam satu suara yang bersatu padu. Protes dan tunjuk perasaan perlu melibatkan seluruh lapisan masyarakat tanpa mengira fahaman politik, usia, agama dan bangsa.

Ada baiknya jika pemimpin-pemimpin politik di negara ini dapat mengenepikan perbezaan politik mereka buat seketika dan bersatu tenaga serta hati di dalam menggerakkan suara rakyat Malaysia.

Realitinya, kita sendiri yang terlebih dahulu perlu bersatu padu dan mantap sebelum kita melaung-laungkan kerjasama di antara negara-negara Islam dan seluruh dunia.

Tun Dr Mahathir pernah berkata ‘In any struggle, in any war, nothing is more important than concerted and co-ordinated action. A degree of discipline is all that is needed.’

Penulis pasti bahawa rakyat sedang menanti-nantikan saat dan ketika berlakunya penyatuan suara serta tindakan di antara parti-parti politik di negara ini.

3. Mengimbangi kuasa Amerika Syarikat dengan mengurangkan pergantungan ekonomi dunia kepada negara tersebut. Kaedah unortodoks atau radikal yang pernah diusulkan ialah menggunakan matawang lain seperti ‘dinar OIC’ atau pun Euro sebagai alternatif kepada dollar Amerika terutamanya perdagangan minyak yang di monopoli oleh negara-negara di bawah OIC.

Seperkara lagi, kita, terutamanya generasi muda, perlu betul-betul faham mengenai kronologi krisis Palestin-Israel-Lebanon yang berlaku di Timur Tengah ini.

Terdapat isu-isu yang berlaku turut disebabkan oleh perpecahan sesama umat Islam itu sendiri!

Malah terdapat perancangan dan tindakan ketenteraan yang tidak memikirkan kesan buruknya terhadap bangsa dan generasi seterusnya di dalam jangka masa panjang.

Semasa Persidangan OIC tahun 2003, Tun Dr Mahathir pernah berkata, ‘There must be a way. And we can only find a way if we stop to think, to assess our weaknesses and our strengths, to plan, to strategise and then to counter-attack.’

Pandangan Tun Dr Mahathir amat benar.

Berhenti atau berundur bukan bermakna umat di Palestin mengaku kalah atau lemah tetapi untuk menuruti strategi Nabi Muhammad s.a.w. yang‘berundur’ apabila dicemuh dan diugut semasa Islam hanya sebagai pihak minoriti, baru bertapak dan ‘lemah’.

Strategi baginda bukannya bererti pengecut tetapi menunjukkan kebijaksaan baginda yang berfikir untuk jangka masa panjang.

Buktinya, penganut agama Islam bertambah ramai dan dapat disatu padukan di bawah kepimpinan baginda manakala kuasa dan kekuatan ekonomi serta ketenteraan umat Islam semakin disegani serta dihormati.

Kita tentu bertanya, krisis di Palestin sedang berlaku dan pembunuhan rakyat tidak berdosa terus berleluasa, dimanakah logiknya strategi ‘berundur’?

Jawapannya terletak di bahu pemimpin-pemimpin Palestin dan negara-negara Islam yang lain. Mereka perlu kembali kepada yang asas. Atmosfera politik umat Islam perlu teratur terlebih dahulu serta wujudnya tolak ansur sesama pemimpin. Mereka perlu memfokusan usaha mereka ke arah menilai kelemahan-kelemahan yang sedia ada serta memperbaikinya.

Seperkara lagi, jika strategi ‘berundur’ dipersetujui dan digunapakai sejak ianya dicadangkan dulu, pertumpahan darah di Palestin mungkin dapat dielakkan.

Wednesday, December 31, 2008

Selamat Tahun Baru 2009.

Di kesempatan ini, penulis mengucapkan Selamat Tahun Baru 2009 kepada rakan-rakan sekalian.

Semoga tahun 2009 membawa erti yang lebih bermakna untuk kehidupan kita semua. Dalam masa yang sama, marilah kita bersama-sama mendoakan kesejahteraan saudara-saudara kita di bumi Palestin dan Lebanon.

Di harapkan agar mereka sentiasa tabah dan sabar untuk menghadapi segala dugaan yang telah dan bakal menjelma.

Penulis mengalu-alukan usaha Pemuda UMNO Malaysia dan Pergerakan Pemuda Barisan Nasional (Pemuda BN) yang akan menerajui "'Barisan Bertindak Menentang Kezaliman Rejim Israel" menerusi satu perhimpunan secara aman gabungan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pada Jumaat ini, 2hb Januari 2009.

Penulis juga berharap agar parti-parti politik yang lain dapat melupakan buat seketika perbezaan ideologi masing-masing dan bersama-sama pada hari Jumaat ini untuk menunjukkan kepada masyarakat dunia bahawa seluruh rakyat Malaysia amat prihatin kepada kesengsaraan bangsa Palestin.

Jika ada kelapangan, marilah kita bersama-sama hadir pada jam 2.30 petang, di Kedutaan Palestin, Jalan U Thant off Jalan Ampang, Kuala Lumpur pada 2hb Januari 2009 ini.

PR Doomed to Crumble

Malaysian Story

Trouble is brewing in PKR and it looks ugly. The Pakatan-Rakyat (PR) coalition of PKR, DAP and PAS is doomed to crumble.

PAS’ unbending policies and its reaffirmation to implement Islamic criminal laws or hudud and qisas boomeranged and landed on its own backyard when DAP, ferociously objected it.

Not only the DAP but Gerakan and MCA which also represent the Chinese echoed similar sentiments and objections. DSAI has yet to open his mouth on the issue.. Understandably, how could DSAI comment on religious issues that he is unsure of and when he himself is facing a sodomy charge, something that is abhorred by the Malays.

To put it on record, DSAI had strongly opposed to PAS’ hudud and qisas when he was in the Government, Not once or twice but on many occasions. I believe DSAI may have forgotten what he had said when he was in the Government.

PR leaders are actually sitting on a time bomb. It is ticking away swiftly and a matter of time before the coalition explodes, disintegrating the coalition which foot is placed on soft grounds.

Of late, they have been disagreement, conflicts of ideologies and bickering among them on many issues.

The latest when PKR Kapar MP S. Manikavasagam threatens to quit the party, citing his disappointment of the Selangor PKR leaders, whom he claimed had neglected the needs of the rakyat.

I hope Manikavasagam is not too late to discover that his comrades and PKR is actually a claptrap and bunch of liars. Well, it is better late than never.

Manikavasagam continues saying that infighting among the state leaders is also widespread. Are they not supposed to be fighting for the rakyat?

He said PKR leaders in Selangor are not united and cold towards each other, adding that some are ARROGANT and unwilling to cooperate with each other to resolve issues affecting the rakyat.

So, who is arrogant now?

PKR leaders asserted that BN lost heavily in the 12th general election on March 6 because its leaders were arrogance. It is a case of a pot calling the kettle black.

I hope not only Manikavasagam has realized the politics of deceiving by DSAI but the people should also comprehend who is actually Datuk Seri Anwar Ibrahim.

He commands PR through his strategy of divide and rule and power brokering, a successful stratagem by the US in the Middle-East, especially in Iraq and Afghanistan.

(click here for more interesting articles in Malaysian Story)

Tuesday, December 30, 2008

Menarik Perhatian ?

Dr Novandri Hasan Basri

Nampaknya pengamatan ramai pemerhati politik mengenai parti PAS di Kuala Terengganu memang benar. Tetapi dalam masa yang sama, pengamatan tersebut akan dituduh berat sebelah atau pun pro-BN. Maka ianya diketepikan oleh hard core PAS dan PR sebagai bahan politik yang tidak benar.

Tetapi, apabila Mursyidul Am PAS sendiri berbicara dan mengatakan kerbimbangan beliau mengenai masaalah dalaman PAS di Terengganu, apakah ianya masih tidak benar?

''Ini masalah orang sini ( Pas Terengganu) dan bukan saya," kata Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat selepas merasmikan jentera Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu dari Kelantan dan Wilayah Persekutuan di Masjid Hiliran di sini malam tadi - Utusan Malaysia

Dalam masa yang sama, penulis hairan dengan pendirian Nik Aziz yang mengatakan bahawa beliau tidak terlibat dalam pemilihan calon pilihan raya kecil tersebut kerana ia terletak di bawah bidang kuasa Pas Terengganu.

Padahal beliau telah terlebih dulu mensyorkan Muhamad Sabu sebagai salah seorang daripada calon Pakatan Rakyat yang juga dianggotai oleh parti DAP.

Penulis telah menulis isu ini di artikel sebelum ini. Di antaranya :-

.....Presiden PAS juga terdesak untuk menjaga imejnya sebagai ketua parti dan tidak nampak dibayangi oleh Nik Abdul Aziz yang awal-awal lagi telah meletakkan nama Mohamad Sabu sebagai calon pilihan beliau.

....Mengenai calon PAS sama ada penduduk setempat atau Naib Presidennya, Mohamad Sabu seperti yang dicadangkan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Abdul Hadi berkata: "(Sama ada) Mat (Mohamad) Sabu, Nasharuddin atau Salahuddin...1 Januari."


Nampaknya, pilihanraya kecil Kuala Terengganu ini semakin menarik walau pun belum bermula lagi.

Apa pun, kita sedang menanti calon PAS yang bakal mewakili Parti Rakyat yang juga dianggotai oleh Karpal Singh, seorang ahli politik yang mahu mayatnya dilangkah dulu sebelum PAS meneruskan ideologi politik mereka.

Bukankah itu menarik namanya?

Kemanakah Hala Tuju NGO Melayu Malaysia?

Dr Novandri Hasan basri

Penulis ingin merujuk kepada petikan akhbar yang disiarkan oleh MalaysiaKini. Diantaranya:-

Gabungan NGO Melayu Malaysia hari ini menggesa Raja-raja Melayu supaya membatalkan kerakyatan rakyat Malaysia yang mempertikaikan hak istimewa orang Melayu dan menuntut supaya dipertahankan kedudukan istimewa mereka seperti yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.

Mereka membuat gesaan tersebut di perhimpunan sempena sambutan Maal Hijrah yang diadakan di Georgetown.

Kira-kira 1,500 orang - termasuk 400 kanak-kanak - dari sekumpulan 20 pertubuhan Melayu, menyertai perhimpunan selama dua jam itu yang bermula jam 9 pagi (29 Disember) di Polo Ground, di luar Sri Mutiara - kediaman rasmi Gabenor Pulau Pinang......


Bagi penulis, gesaan seperti di atas merupakan satu gesaan yang paling 'keras' yang pernah dikeluarkan oleh sebarang persatuan Melayu sejak isu yang menyentuh hak-hak Melayu berkemundang di arena politik Malaysia.

Ianya straight to the point dan pedas. Sesiapa pun yang menerima info. ini pasti mengundang pelbagai spekulasi, negatif atau positif, baik atau buruk, benar atau tidak.

Paling tidak, ianya menimbulkan satu persoalan yang perlu dijawab dengan serius iaitu apakah usaha NGO Melayu Malaysia tersebut benar-benar akan mendatangkan sebarang faedah yang mampu mengoncang sesiapa yang pernah dan akan memperkotak-katikkan hak Melayu di negara ini?

Persoalan ini perlu dijawap kerana secara teorinya, usaha NGO Melayu Malaysia itu perlu dipuji kerana dapat mengumpulkan persatuan-persatuan Melayu untuk menyuarakan pandangan mereka mengenai satu isu yang sebenarnya telah diterangkan dengan jelasnya oleh pihak tertinggi di dalam negara ini iaitu sultan-sultan dan dipertuan negeri. (rujuk artikel ini)

Secara peribadi, penulis ingin melihat follow-up kepada usaha tersebut. Tentunya penulis mengharapkan sesuatu yang berkesan serta mampu mengubah persepsi rakyat Malaysia terhadap isu hak-hak Melayu.

Dalam masa yang sama, penulis juga mengharapkan agar perubahan yang mahu digesa itu lahir dari hati yang ikhlas serta bertimbang rasa oleh pihak-pihak yang selama ini menyalahguna isu hak-hak Melayu untuk berlagak hero kepada bangsa mereka.

Realitinya, hak-hak Melayu perlu dipertahankan oleh semua bangsa, bukannya bangsa Melayu sahaja.

Sunday, December 28, 2008

Snippets : Greetings From Negeri Di Bawah Bayu.

Dr Novandri Hasan Basri

Salam rakan-rakan sekalian. Untuk pengetahuan semua, penulis dan famili sedang berada di negeri Sabah untuk bercuti.

Sebenarnya, tujuannya ialah untuk mengembalikan nostalgia semasa penulis bertugas di Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu.

Penulis begitu kagum dengan pembangunan yang begitu pesat di Kota Kinabalu.

Perkembangan pesat ini seimbang dengan keindahan pulau-pulau dan banjaran gunung terutamanya Gunung Kinabalu.

Beberapa tempat sudah banyak berubah seperti bandar Kota Kinabalu dan Likas.

Jika ditanya, penulis mensyorkan negeri Sabah sebagai destinasi percutian seterusnya jika anda ingin bercuti.

You won't regret it and I am very sure that you will have a good time here.

p/s - Jangan lupa negeri penulis, Pulau Pinang, destinasi percutian yang juga disyorkan.

FACEBOOK DR MiM

My Blogger Tricks

FOLLOW BLOG MiM

ARTIKEL TOP MINGGU INI.

.