Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Saturday, January 31, 2009

Terlewat Tapi Teruskan & Banci Ahli UMNO.

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis mengucapkan tahniah kepada UMNO pusat kerana telah memulakan program pendaftaran keahlian UMNO secara on-line baru-baru ini. Biar pun ianya agak terlewat tetapi usaha ini patut diteruskan.

Dalam masa yang sama, penulis juga mensyorkan kepada kepimpinan UMNO pusat supaya membuat bancian keahlian UMNO di seluruh negara untuk mengetahui jumlah sebenar ahli UMNO yang masih aktif dan menyokong UMNO.

Statistik ini sangat diperlukan kerana realitinya, kita tidak tahu kekuatan UMNO yang sebenarnya di akar umbi terutamanya selepas PRU-12. Mungkin sudah ramai ahli UMNO yang keluar parti dan kini menjadi ahli parti pembangkang, sudah meninggal, berpindah alamat dan sebagainya.

Dalam masa yang sama, bancian itu akan dapat mengumpul segala maklumat yang penting untuk menyenangkan perhubungan dan informasi disalurkan terus kepada ahli-ahli UMNO tanpa perlu melalui protokol politik yang menyulitkan.

Pendaftaran keahlian UMNO on-line boleh dibuat melalui web http://www.daftar.umno.org.my/.

Ikutilah :-

UMNO: 809 daftar secara online hari pertama pelancaran.

KUALA LUMPUR 30 Jan. - Seramai 809 orang di seluruh negara mendaftar sebagai ahli UMNO menerusi pendaftaran keahlian UMNO secara online pada hari pertama sistem itu dibuka hari ini.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, jumlah itu sangat memberangsangkan walaupun pada hari pertama iaitu sehingga pukul 8 malam tadi.

Katanya, sistem pendaftaran online itu lebih menggalakkan orang ramai untuk memohon kerana ia mudah dan cepat .... (Utusan Malaysia)


Tambahan:

Di sini penulis sertakan komentar daripada rakan-rakan :

ROSHATIKA said...

Salam Dr,Saya setuju dengan Dr. Bancian jumlah penyokong UMNO setiap DUN adalah amat penting supaya program pemulihan/pengukuhan dapat dijalankan dengan lebih berkesan.Bancian/pengenalpastian penyokong UMNO/BN ini akan dapat menolong kita mengekalkan sokongan sedia ada dan mengatur strategi menambah sokongan.Tetapi perkara ini perlu digerakkan dari peringkat pusat. Kita di cawangan sedia melakukannya. InsyaAllah.T kasih.

tunku said...

kalau dilihat dari segi angka 4 juta sudah menjadi ahli umno.tapi hakikat sebenar bukanlah 4 juta. ramai antara ahli umno yang saya kenal join parti pembangkang dan ada yg sudah tidak menyokong umno lagi. jadi saranan doc memang amat wajar dan WAJIB dilakukan segera oleh Umno.

Dah Mual Tapi Perlu Diperingatkan..

Dr Novandri Hasan Basri

Secara teorinya, pelbagai usul telah dikemukakan untuk membendung rasuah politik/politik wang. Penulis telah menerangkan dengan panjang lebar di dalam artikel sebelum ini.

Semua sudah tahu bahawa politik wang merupakan salah satu isu yang semakin hari semakin menjatuhkan imej parti UMNO dan ini menyebabkan segala teori yang kedengaran hanya merupakan laughing stock kepada masyarakat dan ahli-ahli UMNO itu sendiri.

Apakah ada mekanisme lain yang lebih mudah untuk menyedarkan pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli UMNO?

Pertama, isu politik wang perlu sentiasa diterangkan dan diperingatkan tanpa rasa mengalah. Mungkin nasihat ini tidak dapat menyedarkan semua orang tetapi jika ia mampu menginsafkan sebahagian daripada pemimpin dan ahli UMNO, ini merupakan usaha yang perlu diteruskan.

Politik wang perlu dilihat sebagai satu perkara yang jijik. Para ulama di dalam UMNO perlu bersuara keras mengaitkan politik wang dalam konteks halal haram ajaran Islam.

Ini menimbulkan satu soalan, di manakah ustaz-ustaz atau cendiakawan Islam di dalam UMNO?

Kedua, apakah sudah tiba masanya kita menggunakan rangkap kata, "kita ambil duit dia tapi kita confirm tak pangkah dia"?

Ketiga, peraturan parti mengenai politik wang perlu dikemaskini dan diperhalusi kerana terdapat situasi yang jika difikirkan dengan logik dan dalam konteks memperkenalkan calon-calon, sebenarnya tidak melayakkan situasi itu sebagai menyalahi peraturan parti.

Friday, January 30, 2009

Wujudkan Pemikiran Segar Di Dalam UMNO.

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis percaya apabila Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO, Tan Sri Tengku Ahmad Rithaudeen Tengku Ismail mencadangkan pemansuhan sayap-sayap UMNO, semua ahli UMNO tidak setuju dengan cadangan itu.

Amat pelik jika ada yang menggangguk tanda setuju kepada cadangan itu terutama di saat UMNO sedang dirawat dan cuba disembuhkan.

Niat Rithaudeen itu baik iaitu agar gejala rasuah politik dapat dibendung atau dikurangkan tetapi cadangan tersebut seolah-olah menunjukkan parti UMNO sudah ketandusan idea atau kekeringan pemikir di dalam parti itu.

Ianya juga boleh ditafsirkan sebagai respons kekecewaan Rithaudeen kepada kepimpinan parti yang komplesen atau kurang ambil kisah kepada pandangan-pandangan lembaga disiplin sehinggakan beliau mencadangkan satu usul lain daripada yang lain atau unorthodox untuk menimbulkan minat ahli-ahli UMNO membincangkan hal ehwal parti UMNO.

Penulis berkata demikian kerana kita sudah dihidangi dengan beberapa cadangan yang lebih praktikal dan lebih rasional untuk membendung rasuah politik sebelum ini. Di antaranya ialah pemansuhan kuota pencalonan.

Penulis telah menyentuh cadangan pemansuhan kuota itu. Di antara lain :-

........Tambahan pula, jika tiap-tiap peringkat UMNO telah secara kolektif menyatakan komitmen dan bertanggungjawab di atas prestasi UMNO di PRU yang lepas, bukankah lebih adil jika perbincangaan mengenai pemansuhan kuota kepimpinan tertinggi UMNO pusat turut menyentuh reformasi kepimpinan di semua peringkat UMNO?

Dalam erti kata yang lain, apakah kita sebenarnya perlu juga memansuhkan kuota untuk pencalonan kepimpinan peringkat bahagian, negeri, Pemuda, Puteri dan Wanita? Apakah dengan cara ini UMNO akan lebih demokratik dan politik wang dapat dibendung? (Klik di sini untuk bacaan seterusnya)

Bagaimana pun, pemansuhan kuota tidak cukup untuk mengubah konsep rasuah politik kerana calon belum tentu menang walau pun menerima pencalonan terbanyak dari seluruh bahagian UMNO.

Di sini juga penulis sertakan cadangan-cadangan lain yang praktikal dan sebenarnya boleh dilaksanakan oleh kepimpinan UMNO untuk membendung rasuah politik.

Yang menimbul tandatanya ialah kenapakah tidak ada yang mahu menggerakkan dan berusaha keras untuk menggunapakai cadangan-cadangan ini !

Mekanisme pemilihan bentuk baru yang dicadangkan adalah seperti berikut:

1. UMNO patut mengadakan satu hari bagi pilihan raya UMNO agar kesemua 3.2 juta ahlinya yang tidak dapat ke Kuala Lumpur mengundi di setiap cawangan masing-masing untuk memilih pemimpin yang bertanding bagi semua jawatan.

Jumlah undi yang terkumpul akan dicampur dengan undi perwakilan yang bersidang di Kuala Lumpur bagi memuktamadkan pemenangnya.

Calon-calon bertanding yang menerima pencalonan dari setiap bahagian bagi apa juga jawatan seharusnya diberi undi bonus, misalnya satu undi setiap pencalonan yang dibuat oleh bahagian untuk juga dicampur dengan undi yang bakal diterima dari perwakilan yang bersidang di Kuala Lumpur.

2. Isytiharkan sahaja pemenang bagi jawatan yang ditandingi berdasarkan jumlah pencalonan yang dibuat oleh bahagian.

Apabila kemenangan diputuskan lebih awal melalui pencalonan bahagian tentulah agenda di Kuala Lumpur akan lebih besar.

Ertinya. calon yang menang dapat mengemukakan hala tuju perjuangan parti, agendanya untuk memajukan parti selain perwakilan pula tidaklah dibebani dengan kesibukan untuk berkempen bagi calon tertentu.

Sebaliknya mereka lebih fokus untuk merangka pelan tindakan dan perancangan bagi penjenamaan dan pemulihan UMNO bagi mendepani cabaran akan datang.

Kunci bagi membasmi, mengurang dan meredakan amalan rasuah politik wang dalam UMNO dapat dirumuskan seperti berikut:

a) Mengecilkan peranan, kuasa mengundi serta hak keistimewaan kalangan a few yang terdiri dari G-2, G6 atau G-7.

b) Meluaskan dan memberi hak mengundi dan memilih pemimpin kepada kesemua 3.2 juta ahli UMNO

c) Mengambil kira pencalonan yang dibuat oleh UMNO bahagian sebagai sebahagian dari jumlah undi untuk menentukan kemenangan calon yang bertanding.


Hanya dengan tiga mekanisme ini, UMNO bakal menjadi parti tersohor dalam mempraktikkan lunas demokrasi secara matang, adil dan lebih menyeluruh.

Melalui kaedah pemilihan sebegini juga UMNO akan lebih diyakini, dihormati dan tidak mustahil bentuk pemilihan yang diamalkan UMNO akan dijadikan model.
- Utusan Malaysia

Thursday, January 29, 2009

Temerloh Bandar Politik Wang UMNO ?

Dr Novandri Hasan Basri

MalaysiaKini melaporkan satu berita yang perlu kita bincang bersama. Secara peribadi, penulis inginkan kebenaran di dalam berita tersebut. Mungkin ada rakan-rakan yang boleh berkongsi info mengenai kesahihan berita ini.

MalaysiaKini

Temerloh, bandar ikan patin, dijadikan lokasi strategik agen-agen politik wang dalam Umno untuk mengatur strategi kempen pemimpin politik nasional yang berebut jawatan dalam pemilihan parti Mac depan.

Menurut sumber, Temerloh dipilih sebagai tempat pertemuan pemimpin-pemimpin Umno bagi mewakili Pahang Tengah yang merangkumi bahagian-bahagian Maran, Jerantut, Bera dan Kuala Krau.

Katanya, mereka berkumpul di tempat-tempat tertentu di bandar Temerloh pada hari yang telah ditetapkan.

"Pemimpin luar Pahang yang ingin melobi perwakilan-perwakilan Umno Pahang Tengah perlu bertemu di Temerloh. Mereka menghulurkan wang kepada agen-agen untuk diagihkan kepada

"Banyak tempat yang boleh dijadikan tempat bertemu seperti restoran, resort dan hotel tertentu,”
kata sumber dalaman parti itu lagi.

"Mereka daripada pelbagai golongan, ada yang bekerja sendiri, penganggur dan sebagainya,

"Kegiatan agen-agen politik berkumpul ini berlaku sejak bulan Oktober lagi iaitu sebaik sahaja mesyuarat UMNO bahagian bermula.

"Mereka bukan menjadi agen untuk seorang dua sahaja tetapi semua orang yang mahu menggunakan khidmat mereka."

Beliau diminta mengulas penangkapan beberapa individu oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana didakwa terlibat dalam politik wang menjelang pemilihan UMNO.

Sumber itu berkata, identiti agen berkenaan sukar dikesan kerana mereka hanya berhubung dengan individu tertentu sahaja.

"Malah calon yang hendak bertanding tidak mengenali agen berkenaan dan kerana itu mereka terpaksa menggunakan orang tertentu di tempat berkenaan.

"Calon hanya memberi ucapan berkempen kepada agen berkenaan supaya memanjangkannya kepada perwakilan bahagian," katanya.

Menurut sumber itu lagi, agen ini mempunyai "kaki" mereka sendiri di setiap bahagian di Pahang.

Dengan ini, katanya, mereka boleh mengatur pertemuan dengan agen-agen di bahagian tersebut dengan mudah.

Sementara itu, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Semantan, Datuk Mohd Hamdan Sudin ketika dihubungi berkata, ramai pemimpin politik dari seluruh negara berkunjung ke Temerloh terutama pada hari minggu.

Bagaimanapun, beliau tidak tahu sama ada agen-agen politik bergiat di bandar tersebut.

Wednesday, January 28, 2009

Merealisasikan semula kegemilangan UMNO

Penulis sertakan artikel penulis yang disiarkan di dalam Utusan Malaysia hari ini. Terima kasih kepada Utusan Malaysia.

Merealisasikan semula kegemilangan UMNO

Dr Novandri Hasan Basri (Utusan Malaysia)

SATU perkara yang semua pihak perlu tahu ialah parti UMNO dan perjuangannya tidak patut dipersalahkan di dalam kekusutan yang berlaku dalam senario politik negara hari ini.

Titik tolak kepada badai politik di dalam UMNO disebabkan oleh kelemahan manusia.

Malah, faktor manusia juga merupakan kelemahan-kelemahan yang semakin menonjol di dalam parti-parti lain di Malaysia ini terutamanya pembangkang.

Jangan kita cuba menafikan ketidaksamarataan, ketidakcekapan, kesalahan dan kelemahan parti pembangkang di negeri-negeri yang sedang mereka terajui sekarang.

Bukti-buktinya sudah ada, cuma jentera parti UMNO dan BN kurang responsif kerana lebih banyak memfokuskan kepada merawat sakit yang menyelubungi parti masing-masing.

Pembangkang sebenarnya bertuah kerana tatkala cuba meraih simpati dan sokongan rakyat, parti pemerintah turut mengalami dilema yang seperti tidak ada kesudahannya.

Kesempatan ini diambil dengan jayanya oleh pembangkang selain turut memperdagangkan isu-isu dalaman UMNO sebagai bentuk penyamaran bagi menutup kelemahan mereka.

Ramai tahu bahawa parti pembangkang tidak kuat tetapi manipulasi yang dilakukan oleh mereka, selain UMNO sendiri tidak bertindak agresif dan kekecewaan rakyat terhadap parti pemerintah merupakan faktor yang menyebabkan pembangkang kelihatan kuat dan semakin gah.

Modus operandi pembangkang patut dipelajari oleh parti pemerintah.

Dalam adat politik, kita perlu juga memahami taktik lawan agar tiada elemen kejutan yang tidak mampu ditangani.

Pada masa sama, UMNO turut mempunyai beberapa ADUN dan Ahli Parlimen yang sentiasa goyah jika kepentingan mereka tergugat.

Paling memualkan, mereka yang melompat parti itu cuba menutup sikap mementingkan diri sendiri dengan alasan kononnya cuba memperjuangkan nasib rakyat.

Percaturan politik mereka yang melompat parti itu amat memedihkan kerana orang inilah yang selama ini diangkat sebagai pemimpin dan kini, beliau dengan senangnya melupakan jasa-jasa UMNO dan "terjun menyelamatkan diri sendiri dari kapal" ketika ia menempuh gelora dan badai politik.

Tindakan mereka itu jelas menunjukkan ketidakmatangan dan tiada daya ketahanan.

Namun, walau pun isu itu mendatangkan rasa kecewa tetapi realitinya, UMNO dan BN tidak memerlukan lagi pemimpin-pemimpin seperti itu.

Kita tidak perlu "meratapi pemergian" pemimpin-pemimpin seperti itu malah perlu bersyukur kerana mereka telah menunjukkan sikap sebenar.

Kita pasti kerjaya politik pemimpin seperti ini tidak akan ke mana kerana jelas mengecewakan rakyat yang memilih mereka.

Secara peribadi, penulis sedang menanti-nantikan "kelasi-kelasi" lain yang berhasrat untuk terjun dari kapal UMNO/ BN. Marilah kita bersama-sama menilai mereka yang berfikiran singkat ini.

Yang pasti, tindakan mereka itu secara tidak langsung telah menyenangkan serta membantu UMNO/BN membuang "kudis-kudis" yang boleh membusukkan lagi luka dalaman parti pemerintah.

Kita berharap agar kudis-kudis itu semakin berkuarangan dan UMNO mampu untuk gah kembali dengan disokong oleh ahli-ahli yang sanggup bersama parti keramat ini biarpun apa sahaja badai melanda.

Realitinya, jika UMNO berjaya menganjak kepada parti yang disenangi dan lebih meyakinkan, rakyat berkemungkinan besar tidak akan menolak UMNO lebih-lebih lagi jika kita sandarkan kepada pencapaian selama ini.

Memang benar terdapat kelemahan dan kekurangan pemerintah tetapi janganlah pula kita menidakkan kejayaan dan pencapaian yang kita terima selama ini.

Kita jangan mudah termakan hasutan dan manipulasi politik pihak-pihak yang kita sendiri tidak berasa yakin dengan hasil kerja mereka malah tidak pernah membuktikan apa-apa kejayaan. (Utusan Malaysia)

Tuesday, January 27, 2009

Snippets : Proton Mangsa Ketidakadilan?

Dr Novandri Hasan Basri

Satu ketika dahulu, kereta Proton digelar kereta rakyat Malaysia kerana ianya mampu dimiliki oleh kebanyakan rakyat Malaysia. Dan sehingga hari ini, Proton tetap dianggap kereta rakyat walau pun perusahan automobil negara telah dibanjiri oleh pelbagai jenama kenderaan yang harganya sangat kompetitif terutamanya dari negara China.

Persaingan ini tidak dapat dinafikan telah mewujudkan pilihan kenderaan yang lebih banyak untuk para pembeli dan biasanya, model-model kenderaan yang menarik, memenuhi citarasa, baru dan mampu dimiliki.

Proton mempunyai model fleet kenderaan yang lama sungguh pun Proton Persona dan Proton Saga agak baru diperkenalkan tidak lama dulu. Kita juga sudah menerima foto-foto yang mendakwa bahawa kenderaan tersebut merupakan kenderaan MPV Proton yang bakal diperkenalkan tidak lama nanti.

Proton kini berdepan pula dengan diskriminasi oleh insitusi perbankan tempatan. Pemangku Presiden Persatuan Pengedar Proton Edar Malaysai (Peda) mendakwa bahawa terdapat diskriminasi kerana para pelanggan baru yang mahu membeli kereta Proton dikenakan syarat amat ketat.

Utusan Malaysia melaporkan, di antara lain :-

Katanya, institusi perbankan akan mewujudkan profil risiko bakal pelanggan dan kenderaan berdasarkan rekod lampau mereka dan rekod nisbah hutang tidak berbayar dalam sistem pihak perbankan.

"Ini adalah amalan yang tidak adil khusus untuk pembeli yang sudah menjelaskan hutang kereta. Tindakan bank seolah-olah menidakkan kemampuan pembeli untuk bertukar baru," ujar beliau.

Selain itu, tambah beliau, nilai pinjaman sewa kereta beli Proton juga dihadkan berbanding dengan kereta-kereta lain....

....."Tindakan melampau bank-bank tempatan ini boleh 'membunuh' Proton pada masa depan sekiranya masalah ini tidak dipandang serius oleh kerjaan dan Bank Negara Malaysia.....

.."Kalau bank-bank tempatan adil kepada jenama Proton mengapa kadar faedah yang dikenakan masih tinggi walau pun sejak November lalu BNM telah pun mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (OPR)," tambahnya.

Beliau sekali lagi mempersoalkan mengapa institusi perbankan membenarkan pinjaman bagi Proton baru oleh peniaga kereta terpakai yang septutnya hanya diberikan kepada pengedar Proton yang sah...

Armin berkata, pinjaman kereta terpakai Proton adalah lebih rumit memandangkan Malaysia tidak mempunyai badan penilai harga kereta tersebut berbandingkan di Amerika Syarikat dan United Kingdom..

Penulis amat berharap agar pihak kerajaan, pihak perbankan dan BNM dapat campur tangan di dalam isu ini. Pastinya, pihak perbankan mempunyai alasan-alasan sendiri di atas tindakan mereka itu demi untuk mengurangkan risiko yang bakal ditanggung oleh mereka.

Dalam masa yang sama, pihak-pihak yang bertanggungjawab perlu menyokong produk tempatan seperti kenderaan Proton.

Monday, January 26, 2009

Ahmad Ismail Akan Di Dakwa ?

Dr Novandri Hasan Basri

Blog Bigdotcom telah menyiarkan satu artikel yang patut dikongsi bersama para pembaca sekalian. Tajuknya ialah Ahmad Ismail dijangka akan didakwa menghasut. Di antara lain :-

Mantan Ketua Bahagian UMNO Bukit Bendera Dato’ Ahmad Ismail, yang pernah menimbulkan kontroversi dalam ceramah semasa Pilihanraya Kecil Permatang Pauh Ogos lepas dan diangkat sebagai ‘Wira Melayu’ semasa Mesyuarat Agung Tahunan UMNO Bahagian Bukit Bendera November lepas kini dikatakan akan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Butterworth Khamis (29 Januari 2009) atas tuduhan menghasut....

Penulis pernah menulis mengenai Datuk Ahmad Ismail. Sila klik Artikel 1 atau Artikel 2.

Diharapkan agar rakan-rakan bloggers dapat mewar-warkan di dalam blog masing-masing agar Mahkamah Seksyen Butterworth pada 29 Januari 2009 ini akan disertai dengan lebih ramai orang.

Lompat Melompat Dan 'Kudis'

Dr Novandri Hasan Basri

Lewat semalam penulis menerima sms :-

ADUN Bota masuk PKR - Kita tidak perlu pengkhianat yang pentingkan diri sendiri & kecewa kalah Ketua Bahagian, tak disambung sebagai Pengerusi Felcra & takut tak dipilih semula sebagai calon!

Penulis juga ingin tahu alasan ADUN Bota mengenai tindakan beliau itu. Di dalam Utusan Malaysia hari ini melaporkan,

..Nasaruddin sebelum ini pernah memegang jawatan Pengerusi Felcra Berhad selama dua tahun sejak Oktober 2006 dan dilaporkan dijanjikan jawatan berkenaan walaupun tidak lagi bertanding di kerusi Parlimen.

Sementara itu, Nasarudin dalam kenyataan media yang dipetik dari blog Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau mengambil keputusan itu setelah membuat pertimbangan dan melihat perkembangan suasana politik khasnya arah tuju sokongan rakyat selepas pilihan raya umum lalu.

Katanya, ia juga berkaitan dengan keadaan yang wujud dalam parti dan kepimpinan UMNO.

Tambah Nasaruddin, keputusan itu diambil setelah lama meneliti dan mempertimbangkan kepentingan rakyat khususnya para penyokong dan pengundinya di kawasan DUN Bota.


Jika merujuk kepada laporan akhbar di atas, penulis memang bersetuju dengan sms yang diterima itu. Nasarudin memang layak dipanggil pengkhianat dan mementingkan diri sendiri.

Agenda tersembunyi di sebalik alasan yang 'berbau mulia' tapi sebenarnya jelek dan memualkan itu patut diketahui oleh rakyat terutamanya penduduk Bota yang telah memberi kepercayaan kepada beliau pada PRU-12 supaya menjadi wakil mereka di dalam BN.


Realitinya, UMNO dan BN tidak memerlukan pemimpin-pemimpin seperti Nasarudin yang 'terjun menyelamatkan diri sendiri daripada kapal' dalam ketika 'kapal' itu sedang menempuh gelora dan badai politik.

Percaturan politik ADUN Bota itu sungguh memualkan dan orang inilah yang selama ini kita angkat sebagai pemimpin di dalam UMNO dan hari ini beliau dengan senangnya melupakan jasa-jasa UMNO dan beralih 'kapal' yang beliau rasakan mampu membantu beliau di dalam karier politik beliau.

Maklumat seperti Nasarudin tidak lagi disambung menjadi Pengerusi Felcra amat jelas menunjukkan niat kotor beliau yang cuba beliau sulami dengan alasan-alasan kononnya beliau memperjuangkan masyarakat setempat dan rakyat.

Dalam hal ini, bukan BN sahaja yang patut menolak jauh Nasarudin tapi penulis pasti kerier politik Nasarudin tidak akan ke mana kerana beliau telah mengecewakan rakyat Bota dan jelas mementingkan diri sendiri dan tiada kejantanan untuk menghadapi cabaran serta tidak bijak untuk membantu kekusutan di dalam UMNO/BN.

Secara peribadi, penulis sedang menanti-nantikan 'kelasi-kelasi' yang lain yang berhasrat untuk terjun daripada kapal UMNO/BN. Marilah kita bersama-sama menilai mereka yang berfikiran singkat ini.

Yang pastinya, tindakan mereka itu secara tidak langsung telah menyenangkan serta membantu UMNO/BN membuang 'kudis-kudis' yang tidak diperlukan lagi di dalam luka UMNO/BN hari ini.

Kita berharap agar 'kudis-kudis' itu semakin berkurangan di dalam parti UMNO dan UMNO mampu untuk gah kembali berahlikan mereka yang benar-benar kukuh dengan UMNO, biar badai dan puting beliung sekali pun.

Friday, January 23, 2009

Pembersihan Di Dalam UMNO?

Dr Novandri Hasan Basri

Laporan media mengenai beberapa pemimpin UMNO dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan rasuah tentunya menimbulkan pelbagai spekulasi politik.

Bagi diri penulis, isu di atas menimbulkan satu harapan yang positif ke arah mewujudkan parti UMNO yang lebih menyakinkan dan lebih bersih.

Jika kita amati perlembagaan dan perjuangan UMNO, parti ini merupakan satu parti yang perjuangannya adalah terbaik untuk disokong oleh setiap Melayu dan orang Islam.

Natijah perjuangannya juga wujud di atas kesedaran yang suci dan mulia untuk mempertabatkan negara sebagai negara yang berdaulat dan melindungi kedaulatan Raja-raja Melayu.

Parti-parti lain yang ditubuhkan adalah parti yang berdasarkan kepada kekecewaan dan kalah semasa pemilihan pemimpin UMNO.

Parti UMNO tidak bersalah. Begitu juga dengan perlembagaan dan perjuangannya. Yang merosakkan imej parti UMNO adalah disebabkan oleh beberapa pemimpin dan ahli UMNO. Merekalah yang bertanggungjawab dan mereka itu perlu dihukum agar parti UMNO bersih dan bertambah mantap daripada dulu.

Kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Ungkapan ini amat tepat apabila kita mengikuti perkembangan politik parti UMNO selama ini. Dan 'nila' ini perlu dibuang jauh-jauh agar tidak rosak lagi susu di dalam belanga itu.

Makanya seperti kata penulis, isu pendakwaan beberapa pemimpin dan ahli UMNO membawa harapan yang positif. Akan tetapi, penulis juga ingin menyarankan agar mereka yang didakwa itu bukan hanya 'ikan-ikan bilis' di dalam UMNO. Yang sama pentingnya ialah 'jerung-jerung besar' juga patut didakwa tanpa rasa takut!

Barulah UMNO benar-benar akan dapat diubah.

Thursday, January 22, 2009

Realiti : Prejudis Di Dalam Politik

Dr Novandri Hasan Basri

Prejudis atau prasangka ialah tohmahan yang bukan-bukan, tidak beralasan dan yang tidak kena pada tempatnya. Prejudis juga ialah satu dosa kerana ia mampu meleraikan perhubungan silaturrahim di antara dua orang yang bersaudara dan juga kerana agamanya.

Penulis mengungkap maksud prejudis di dalam artikel ini kerana sedar bahawa sikap prejudis dan prasangka kerap menyelubungi mindset mereka yang aktif di dalam arena politik.

Dan mindset negatif ini berlaku di mana-mana sahaja parti politik dan di dalam perlumbaan untuk mendapatkan kuasa politik, tohmahan adalah satu political warfare yang 'wajib' digunakan untuk menjatuhkan pihak yang lain.

Penulis acap kali membaca artikel-artikel atau komentar-komentar yang tidak enak untuk dibaca kerana prejudis dan tohmahan keterlaluan terhadap seseorang individu atau kumpulan.

Penggunaan bahasanya juga seolah-olah individu tersebut adalah makhluk yang paling mulia di dalam dunia tanpa menyedari bahawa individu itu sebenarnya telah melakukan satu perkara yang ditegah oleh agamanya sendiri.

Firman Allah swt,

"Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan daripada sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengahnya yang lain.

Adakah seseorang daripada kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaa mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertkwalah kamu kepada Allah swt, sesungguhnya Allah swt penerima taubat lagi maha mengasihini." (Surah al-Hujuraat 49:12)

Menurut buku Dinamika Ilmu Akhlak Islamiah (1997), Prasangka biasanya tercetus ekoran daripada dua keadaan :-

1. Rasa kebanggan diri yang mengganggap diri atau bangsanya lebih utama, lebih mulia dan mengatasi yang lain.

2. Natijahnya mungkin mencetuskan tindakan yang diluar batas keperikemanusian seperti memperli, menghina, mengejek dan memperolok-olokkan orang lain sama ada yang beragama atau berlainan agama.

Mungkin kadang kala kita terbabas daripada landasan yang sebenarnya dengan emosi berlebihan. Kita bukannya perfect tetapi kita patut menghindarkannya. Yang penting ialah kita sentiasa sedar dengan tanggungjawab kita dan cepat memperbaiki kesilapan kita dengan ikhlas.


Penulis juga mungkin pernah melakukan kesilapan di dalam artikel-artikel di dalam blog ini dan juga percakapan penulis. Penulis meminta maaf kepada anda sekalian.

Realitinya, perjalanan kita masih jauh dan adalah lebih baik jika kita semua mulakannya dengan baik dan betul. Kita, generasi muda yang berpelajaran perlu lebih pintar untuk membaca wajah politik di negara ini dan tidak sesekali terperangkap menggunakan kaedah politik yang negatif serta dilarang oleh agama.

Wednesday, January 21, 2009

Bentuk Reformasi di dalam UMNO?

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis ingin berkongsi dengan rakan-rakan sekalian mengenai pandangan para intelek di dalam sains politik mengenai UMNO. Pandangan mereka telah disiarkan di dalam Utusan Malaysia.

Di antaranya :-

1. Pensyarah Pusat Pengajian Sains dan Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, imej buruk itu adalah antara faktor pengundi menolak calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu Sabtu lalu.

a. ''Persepsi masyarakat terhadap ahli dan pemimpin UMNO termasuk yang turun berkempen pada pilihan kecil ini adalah teruk dan mereka dianggap sebagai sombong, sukar untuk didekati, lupa daratan dan membuat janji yang tidak betul,"

Dalam pada itu, Ahmad Atory berkata, beliau yakin imej UMNO boleh dipulihkan sekiranya tiga langkah yang telah dicadangkan sebelum ini dilaksanakan sepenuhnya.

b.
''Langkah pertama melibatkan usaha meneruskan pelan peralihan kuasa daripada Presiden parti, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak.

c.
''Kedua, pemimpin dan ahli UMNO perlu mengubah tingkah laku dengan mengamalkan etika kepimpinan terbaik bagi menghapuskan persepsi negatif orang ramai," ujarnya.

d. Menurut beliau,
langkah ketiga melibatkan tindakan menghentikan strategi menyogok pengundi dengan menjanjikan pelbagai program pembangunan kerana ia sebenarnya tidak berkesan.

''Rakyat kini mempersoalkan ketelusan projek pembangunan berkenaan termasuk membuat tanggapan ia hanya menguntungkan pihak tertentu.

''Walaupun kerajaan telah menubuhkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), ia adalah tidak mencukupi dan usaha mewujudkan ketelusan dalam pentadbiran kerajaan perlu ditingkatkan,"
katanya.

2. Dalam pada itu, Pengarah Institut Kajian Etnik (Kita) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin berkata, imej UMNO hanya boleh dipulihkan sekiranya ia melakukan perubahan struktur secara drastik termasuk membenarkan ahli-ahli di peringkat cawangan memilih kepimpinan utama parti.

a. ''Saya bersetuju dengan idea yang pernah dilontarkan oleh Muhyiddin supaya pihak di peringkat akar umbi menentukan kepimpinan UMNO kerana ia adalah lebih demokratik berbanding amalan sekarang iaitu pengundian dibuat oleh perwakilan pada Perhimpunan Agung parti.

b. ''Cadangan ini saya lihat hanya dibuat dalam akhbar tetapi tiada usaha susulan secara serius dilakukan misalnya untuk membuat referendum bagi mendapat persetujuan ahli untuk melaksanakan kaedah pemilihan baru ini,'' katanya.

c. Tambah beliau, masyarakat juga hilang kepercayaan terhadap UMNO apabila sayap parti iaitu Wanita, Pemuda dan Puteri masing-masing dilihat mempunyai perjuangan berbeza dan tidak bersatu.

d. ''Persepsi ini boleh diubah sekiranya sayap berkenaan mengadakan program secara bersama sepanjang masa dan bukan hanya bekerjasama ketika berkempen untuk pilihan raya,'' ujarnya.


Persoalannya sekarang, apakah reformasi di dalam UMNO akan benar-benar wujud?

Berhormat vs Berkhidmat

Di sini penulis sertakan sajak hasil nukilan blogger Malim Muda 2.0 (Klik di sini utk melayari blog beliau)

Yang berhormat duduk bersahaja
Yang berkhidmat rajin bekerja

Yang berhormat gaya berzaman
Yang berkhidmat gerakan iman

Yang berhormat bersaing handal
Yang berkhidmat sendiri amal

Yang berhormat menabur janji
Yang berkhidmat menabur budi

Yang berhormat mengejar pangkat
Yang berkhidmat menadah berkat

Yang berhormat memburu kuasa
Yang berkhidmat bersyukur sentiasa

Dan itulah roda permainannya
Setiap masa setiap ketika

Sepandai-pandai yang berhormat
Akhirnya kalah penamat

Sekecil-kecil yang berkhidmat
Akhinya menang cermat

-Malim Muda-

p/s : Ada komen daripada pembaca sekalian?

Tuesday, January 20, 2009

Perubahan Total di dalam UMNO?

Dr Novandri Hasan Basri

TPM telah menyarankan perubahan di dalam sikap dan peribadi pemimpin-pemimpin UMNO agar lebih mesra dan benar-benar berjiwa rakyat. Malah, BN juga telah disarankan untuk menyusun kembali strategi politiknya agar lebih berorentasikan rakyat. Ikutilah :-

1. Ubah budaya dan imej UMNO, kata Najib

Utusan Malaysia.


PUTRAJAYA 20 Jan. - Imej negatif UMNO dan sikap sesetengah pemimpinnya yang kurang mesra di mata rakyat merupakan antara punca kekalahan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu minggu lepas, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Najib yang juga Timbalan Presiden UMNO berkata, UMNO perlu mengubah budaya dan imejnya agar disenangi oleh rakyat.

“Pemimpin UMNO di semua peringkat mesti menunjukkan imej positif dan mesra rakyat,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis Penyerahan Dokumen Perjanjian bagi Penstrukturan Semula Perkhidmatan Bekalan Air Negeri Sembilan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini. - Bernama

2. BN tidak boleh terus dalam zon selesa

Utusan Malaysia


PUTRAJAYA 20 Jan. - Para pemimpin Barisan Nasional (BN) tidak boleh berterusan duduk dalam zon selesa, sebaliknya perlu mengubah paradigma dan mengubah cara serta pendekatan berpolitik supaya ia sentiasa berorientasikan rakyat, kata Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Timbalan Perdana Menteri mahukan semua pemimpin kerajaan BN bangkit dan bingkas kembali menyusun strategi melakukan perubahan baik kepada diri mahukan kepada parti demi kesejahteraan bangsa dan tanah air.

Kerajaan BN perlu memastikan program-program kerajaan adalah berteraskan keperluan rakyat supaya ia sentiasa dekat di hati dan sanubari rakyat.

“Jika kita gagal menangani cabaran ini dengan cemerlang, kita akan menerima hukumannya di dalam pilihan raya umum ke-13 kelak,” katanya ketika melancarkan buku “Politik Baru” karya Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Saifuddin Abdullah, di sini. - Bernama.


Persoalannya sekarang,

Setakat manakah teguran TPM itu dapat mengubah mindset kepimpinan UMNO yang lain?

Apakah ianya hanya sekadar ulasan di dalam media yang tidak akan dipandang langsung oleh pemimpin-pemimpin UMNO yang TPM maksudkan itu?

Apakah pembawaan dan karakter sesetengah pemimpin itu mampu berubah atau diubah sedangkan mereka sudah sebati dengan akhlak dan tabiat seperti begitu?

Ibnu Muskawaih menjelaskan bahawa akhlak mengandungi 2 perkara :-

1. Akhlak bermaksud tabiat iaitu sifat positif atau negatif yang ada pada manusia secara semulajadi.

2. Akhlak adalah satu sifat yang boleh diusahakan oleh manusia atau satu sifat mendatang yang boleh dibentuk dan dididik untuk mendapatkan nilai-nilai baik.

Makanya, seruan untuk mengubah pendekatan dan pembawaan pemimpin-pemimpin UMNO dari semua peringkat mampu dilakukan tetapi syaratnya ialah mereka perlu benar-benar ikhlas, sedar diri dan insaf ke atas kelemahan mereka itu.

Tidak kiralah mereka itu berpangkat Dato' atau Tan Sri atau apa-apa sahaja, perubahan yang diwajibkan ke atas pemimpin-pemimpin UMNO mesti secara total dan bersungguh-sungguh.

Hanya dengan cara itu sahaja, anjakan paradigma yang diharap-harapkan akan berlaku secara keseluruhannya.

Realitinya, kita mesti berdisiplin tinggi untuk memastikan perubahan itu tidak mati ditengah jalan atau sekadar drama Melayu.

Imam al-Ghazali dalam kitabnya Mizan al-Amal menjelaskan disiplin sebagai keinginan dan daya usaha untuk menyucikan jiwa.

Dan melaksanakan amalan-amalan disiplin diri terhadap orang lain boleh menjamin kualiti kerja seterusnya membawa kepada persepsi positif daripada masyarakat secara amnya.

Dalam masa yang sama, perlu diingat bahawa kekuatan dan sokongan di dalam UMNO dan BN masih ada. Tanggapan bahawa UMNO mengalami krisis yang besar dek kritikan-kritikan keras daripada ahli-ahli UMNO sendiri dan pro-UMNO di dalam media-media, web dan blog masing-masing adalah tidak benar.

Penulis melihat isu ini sebagai satu usaha ikhlas dan murni daripada ahli-ahli UMNO dan pro-UMNO yang sayangkan parti UMNO.

Mencari 'X' Factor di dalam UMNO

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis ingin merujuk kepada berita yang disiarkan di dalam Malaysia Kini hari ini. Di antaranya :-

Calon timbalan presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin secara terus terang mengakui bahawa Umno telah kehilangan faktor "penarik" untuk menarik rakyat kepada parti tunjang komponen BN itu.

Beliau yang juga naib presiden Umno berkata, faktor itu perlu dibawa kembali kerana dengan memiliki faktor penarik itu, bermakna rakyat akan tertarik dan memberikan perhatian terhadap perkara baru dan menarik yang disampaikan oleh parti itu.

"Sekarang ini dalam Umno, apakah faktor penarik itu. Tidak ada faktor penarik, kita telah kehilangan faktor penarik yang akan membuatkan rakyat benar-benar mahu mendengar apa yang dikatakan oleh pemimpin," katanya -
MalaysiaKini

Persoalannya,

Apakah UMNO benar-benar sudah kehilangan modal untuk bertindak sebagai parti politik yang masih relevan di dalam politik di negara ini?

Apakah pemimpin-pemimpin yang sedia ada sudah tidak ada faktor 'wow' yang mampu dikagumi oleh ahli-ahli UMNO dan masyarakat di negara ini?

Apakah UMNO bakal mengalami krisis kepimpinan yang tidak lagi disegani, dihormati dan dipandang tinggi oleh masyarakat?

Atau,

Apakah pandangan yang dilontarkan oleh Muhyiddin Yassin sekadar peringatan atau refleks spontan orang politik kepada sesuatu kekalahan BN di dalam pilihanraya?

Penulis skeptikal dengan tindakan Muhyiddin Yassin yang berterus-terang seperti yang telah disiarkan oleh Malaysia Kini dan juga kebanyakan media cetak arus perdana.

Tentunya, pandangan Muhyiddin Yassin ini akan menjadi modal pelaris kepada parti pembangkang yang sentiasa mencari kelemahan parti UMNO dan BN untuk dijadikan bahan utama untuk menarik hati orang ramai.

Senang kata, penceramah parti pembangkang boleh berkata, "Muhyiddin Yassin, orang besar dan kuat UMNO sendiri pun dah tak ada kepercayaan kepada partinya sendiri. Apa lagi kita semua ini yang hanya rakyat biasa dan hanya mampu melihat gelagat pemimpin-pemimpin UMNO. Makanya, kita mesti berubah dan menyokong parti alternatif yang semakin kuat."

Hanya dengan menggunakan kata-kata Muhyiddin Yassin itu, tentu ramai yang sudah mula goyah, termakan kata dan berfikir banyak kali untuk terus menyokong parti UMNO dan BN.

Seperti juga pandangan Tun Dr Mahathir yang mengkritik keras calon BN di Kuala Terengganu juga telah digunakan sebagai satu satu daripada modal parti pembangkang untuk menidakkan kemenangan BN. Memang benar terdapat kebenaran di dalam kritikan beliau tetapi saluran penyampaiannya seperti tidak tepat dan telah mencalarkan kredibiliti UMNO di Kuala Terengganu.

Apakah benar UMNO seperti tidak mempunyai sepasang telinga yang mahu mendengar keluhan dan pandangan daripada mereka yang ikhlas mahu memperbetulkan situasi di dalam UMNO?

Jika ada pun, apakah pandangan-pandangan itu mungkin sekadar angin sepoi-sepoi bahasa yang tidak akan diambil tindakan dengan serius dek protokol dan takut dengan orang-orang besar di dalam UMNO?

Dalam masa yang sama, memang senang untuk kita mengkritik tetapi sebagai orang yang berpelajaran, kita juga patut mencari alternatif dan memberikan buah fikiran untuk memperbaiki perkara yang kita kritik itu.

Sama ada pihak atas mahu mendengar, itu perkara lain. Yang penting ialah kesedaran dan keazaman mahukan parti UMNO terus kukuh dan relevan patut juga dicanangkan di peringkat bawah seperti kita ini. Mungkin satu hari nanti, ada di antara kita yang akan berada di atas sana dan telah sedar mulai dari awal lagi.

Makanya, apakah 'X' factor atau 'WOW' factor tersebut?

Tentunya, faktor-faktornya mesti difikir di luar kepompong pengertian pemimpin-pemimpin UMNO mengenai strategi politik negara. Ianya mesti gah, bernafas baru, segar dan tidak mampu dilakukan oleh mana-mana parti politik untuk seketika waktu.

Tempoh 'parti politik yang pertama' melaksanakan program-program itu tentu mampu membuka mata rakyat tentang komitmen UMNO untuk memasyarakatkan UMNO dan bersama rakyat setiap waktu.

Makanya, program-program itu mesti efektif, sampai objektifnya dan berterusan. Dalam soal ini, wang bukan lagi menjadi persoalan untuk menjayakan program-program itu jika pemimpin-pemimpin UMNO benar-benar mahu kembali mewujudkan 'X' factor di dalam UMNO.

Monday, January 19, 2009

Suara Blog - Utusan Malaysia

Utusan Malaysia

KEPUTUSAN Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu menjadi topik utama untuk ditulis oleh kebanyakan penulis blog.

Masing-masing menyuarakan pandangan peribadi berhubung kekalahan Barisan Nasional (BN) di tangan Pas pada pilihan raya kecil tersebut.

Bagi A. Kadir Jasin (www.akadirjasin.com) keputusan Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu menunjukkan para pengundi masih marahkan BN.

Antara lain beliau menulis: "Jelas daripada keputusan Kuala Terengganu bahawa pemilihan calon dan penangan isu tempatan adalah kunci kejayaan dalam pilihan raya kecil.

"Nyata andaian umum mengenai ketidaksuaian calon BN apabila dia bukan sahaja gagal mempertahankan kerusi Kuala Terengganu sebaliknya kalah dengan teruk."

Penulis blog Dunia Tiger (duniatiger.blogspot.com), Ibrahim Yahya pula mengulas mengenai pandangan ramai berhubung faktor kekalahan BN di Kuala Terengganu.

"Bagi saya, mereka mempunyai jawapan tersendiri. Jawapan itu bergantung di tahap mana kedudukan mereka sama ada sebagai petugas parti, pemerhati, pengkaji dan penganalisis politik, mereka yang cari makan, pelobi politik, pencacai, pemimpin tulen ataupun 'pengarah' kempen tidak rasmi."

Bagi Big Dog Dotcom (bigdogdotcom.wordpress.com) pula, kekalahan BN di Kuala Terengganu telah merugikan rakyat negeri itu kerana mereka kehilangan dua kerusi timbalan menteri dalam Kabinet.

Ini kerana semasa hidup, Allahyarham Datuk Razali Ismail menjawat Timbalan Menteri Pelajaran, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh pula sebagai Timbalan Menteri Dalam Negeri.

"Meletakkan Datuk Wan Farid sebagai calon P36 itu sudah memastikan Terengganu hanya mempunyai seorang Timbalan Menteri, sekiranya beliau menang."

Dr. Novandri Hasan Basri dalam blognya Minda Intelek Melayu mahukan kekalahan BN di Kuala Terengganu dikaji dengan mendalam oleh barisan kepimpinan BN dan UMNO.

Katanya, walau pun isu pilihan raya kecil berlainan mengikut isu tempatan dan setempat tetapi ia juga perlu diselidiki supaya BN akan lebih bersedia selepas ini.

"Secara peribadi, penulis berpendapat bahawa negeri-negeri Pantai Timur amat memerlukan imej seorang pemimpin rakyat yang seimbang daripada segi perwatakannya.

"Selain daripada kepandaian dunia, beliau wajib menonjol dari segi agamanya, rendah diri dan sanggup 'basahkan tangan' untuk mencuci pinggan dan mangkuk,"
katanya.

Penulis blog wanita, Nuraina A. Samad pula menyentuh mengenai ramalan media yang tidak tepat berhubung keputusan pilihan raya tersebut.

Dalam blognya nursamad.blogspot.com, beliau berkata, media-media rasmi meramalkan keputusannya adalah 50-50 sehinggalah di saat-saat akhir pengiraan undi dijalankan.

"Tetapi di peringkat akar umbi, ia jelas menampakkan kemenangan Pas. Merdeka Central meramalkan bahawa undi dari pengundi Cina akan berpihak kepada Pas."

Sementara itu Lin Ken Lim dalam blognya linkenlim.blogspot.com berkata, keputusan di Kuala Terengganu memberi gambaran kepada Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, bakal Perdana Menteri itu telah kehilangan dua pilihan raya kecil dalam tempoh lima bulan dengan majoriti yang besar.

"Najib telah melakukan yang terbaik dan tumpuan sepenuhnya untuk BN dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu. Tetapi para pengundi di kawasan yang BN kuasai, mereka memilih Pas.

"Beliau buat banyak janji, melancarkan banyak projek dan menawarkan banyak perkara tetapi akhirnya pengundi menolak BN,"
katanya. (klik di sini utk bacaan seterusnya... utusan malaysia)

Sunday, January 18, 2009

Institut Pengajian Politik UMNO?

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis amat tertarik dengan satu laporan akhbar di The STAR hari ini. Cadangan tersebut menjadi lebih relevan terutamanya apabila BN telah kalah di dalam PRK Kuala Terengganu :-

Group: Revive school of political studies. (The STAR)

KUALA LUMPUR: MCA’s school of political studies should be revitalised, the MCA Integrity Watch Group said.

The group, made up of academicians and professionals to keep watch on the party, said it would submit a proposal to president Datuk Seri Ong Tee Keat on the matter after Chinese New Year.

The informal group’s chairman Dr Daphne Loke said the school could do a lot to educate members on their roles and responsibilities to the community.

“IWG wishes to call upon the party to revitalise the school to make use of this period of lull to re-educate (MCA) office-bearers at the branch, division and state levels so they can shed the old image of ‘eat, drink and be merry’,” Dr Loke said at a public forum yesterday.

She said the proposal would also outline an ethics training programme for party members as part of MCA’s aim to reform and change its image after suffering losses in the last general election.

“I sent a similar proposal to the previous party president before the March 8 elections but it was ignored,” she said.

Dr Loke said the proposal sought to remind branch and division chiefs that they had a duty to respond to the community’s cries for help in their respective areas, to mitigate hardships and rebuild lives after disasters such as floods and landslides.

She said these features were important as the party managed its human capital, “so the energies of the leaders can be focused to benefit the local community the party represents.”

Dr Loke, a lecturer, said it was vital that party leaders adopted the “responsibility to protect” mindset as part of the party’s aim to change and avoid being branded as “have not learnt” from the last general election.

Penulis bersetuju dengan cadangan di atas. Malah, konsep di atas juga patut digunapakai oleh parti UMNO.

Era politik di Malaysia terutamanya UMNO amat memerlukan perubahan yang besar di dalam pergerakan dan modus operandi. Ianya amat perlu untuk memastikan UMNO sentiasa segar dan tidak lagi menggunakan kaedah-kaedah lama yang lapuk dan tidak praktikal lagi pada hari ini.

Seperkara lagi, golongan berpelajaran tinggi, pengajar dan academician perlu mendapat tempat yang sewajarnya di dalam UMNO. Pastinya UMNO amat memerlukan suntikan idea dan pandangan ilmiah daripada mereka bagi menyemarakkan lagi UMNO.

Persoalannya, apakah pemimpin-pemimpin UMNO terbuka hati dan bersedia untuk menerima para pemikir ini tanpa sekatan-sekatan yang disengajakan?

Apakah pemimpin-pemimpin UMNO sudi mendengar nasihat daripada mereka yang lebih tinggi tahap pelajarannya?

Post Mortem Kekalahan BN Di Kuala Terengganu.

Dr Novandri Hasan Basri

Artikel kali ini penulis khaskan untuk mendapat respons yang bernas dan membina daripada seramai pembaca yang mungkin terutamanya daripada rakan-rakan di Kuala Terengganu dan negeri Terengganu.

Di sini penulis melontarkan satu soalan untuk komentar daripada para pembaca sekalian.

Apakah yang menyebabkan kekalahan BN di Kuala Terengganu?

Tentunya kita mahu kekalahan BN di Kuala Terengganu dikaji dengan mendalam oleh barisan kepimpinan BN dan UMNO.

Walau pun isu PRK berlainan mengikut isu tempatan dan setempat tetapi ianya juga diselidiki supaya BN akan lebih bersedia selepas ini.

Secara peribadi, penulis berpendapat bahawa negeri-negeri Pantai Timur amat memerlukan imej seorang pemimpin rakyat yang seimbang daripada segi perwatakannya. Selain daripada kepandaian dunia, beliau wajib menonjol dari segi agamanya, rendah diri dan sanggup 'basahkan tangan untuk mencuci pinggan dan mangkuk.'

Apa pun, yang paling penting ialah pemimpin-pemimpin perlu sedar, mengaku dan menerima sebarang keputusan post mortem dengan ikhlas dan berazam untuk memperbetulkan kelemahan yang ada.

Apakah pandangan anda sekalian?

Saturday, January 17, 2009

Coret-Coret Klinik Bergerak Di Kuala Terengganu 2.

Dr Novandri Hasan Basri

Pada 15 - 16hb, penulis dan team Klinik Kesihatan Bergerak telah bertugas sekali lagi di Kuala Terengganu.

Penulis bersyukur kerana kehadiran kami dapat diterima oleh penduduk kampung-kampung yang kami lawati biarpun mereka yang hadir menerima rawatan adalah daripada parti yang berlainan.

Yang penting, khidmat kami menjangkaui perbezaan ideologi politik dan bertujuan untuk memberi khidmat kepada semua masyarakat, tidak kira agama dan parti politik.


Gambar : DS Dr Khir Toyo melawat pasukan Klinik Kesihatan Bergerak semasa program di Masjid Terapung.
Wednesday, January 14, 2009

Palestin : Kenyataan Calon-calon KP UMNO Malaysia

1. Dato' Mukhriz Mahathir

"Kami kesal dengan sikap berpeluk tubuh yang diambil pelbagai pihak bagi menghalang kekejaman regim Israel terhadap rakyat Palestin yang lemah. Kami risau dan khuatir jumlah kematian yang setakat ini sudahpun mencapai 400 orang sementara ramai lagi yang cedera parah akan terus meningkat dalam keadaan regim Israel semakin giat mengerah tenteranya ke Tebing Gaza yang kini bermandikan darah.

Pembunuhan yang tidak berasas ini mestilah dihentikan serta merta oleh kerajaan Israel kerana ia melanggar dan mencabuli undang-undang antarabangsa, Konvensyen Geneva serta Resolusi-resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Regim Zionis yang disokong oleh Amerika Syarikat mestilah dikejam sekeras-kerasnya oleh Negara-negara dunia yang lain sebagai mencabuli hak asasi manusia." (seterusnya....)

2. DS Dr Khir Toyo

1. Konflik Israel-Palestin bermula pada 1948 nampaknya tiada jalan penghujung. Selagi tiada campur tangan kuasa besar Amerika Syarikatdan negara-negara Arab untuk menyelesaikan situasi ini yang memuaskan hati semua pihak terbabit, selagi itulah kita melihat kerakusan merebut kuasa memangsakan orang Palestin yang tidak bersalah dan sekadar mahu hidup aman atas muka bumi ini.

2. Kita memang berasa sedih dan mencari pelbagai jalan untuk mengenakan tekanan kepada Israel dan Amerika. Namun pada akhirnya negara kecil seperti Malaysia hanya mampu memberi pandangan, berdemontrasi, memboikot barangan dan memberi bantuan kewangan.

3. Untuk menyelesaikan masalah ini ia memerlukan lebih daripada itu. Ia memerlukan komitmen dan kesungguhan negara-negara arab yang menguasai petroleum dunia mengenakan tekanan serius kepada Amerika dan kuasa dunia lain untuk mencari jalan penyelesaian serius.

4. Pada hemat saya kuasa-kuasa besar dunia dan negara-negara Arab harus duduk semeja mencari jalan menyelesaikan isu ini yang antara lain perlu membuat keputusan sama ada:

a. Membahagikan dua negara - Palestin dan Israel- mengikut keputusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu suatu ketika dahulu atau;

b. mewujudkan sebuah negara yang berbilang kaum dengan Perlembagaan yang adil kepada semua pihak. (seterusnya...)

3. Khairy Jamaluddin

There is no international issue that merits more of our attention than the plight of the Palestinians. Denied a viable homeland, an independent nation and any shred of dignity, Palestinians are today being rained on by the merciless artillery and ammunition of the Israeli military. The Tel Aviv regime and their allies will have you believe that these air attacks are both preemptive and retaliatory strikes against Hamas who control the Gaza Strip. It is said to be a justified response against aggression.

Let's put things into context: since Israeli air strikes began, more than 420 Palestinians have died and over 2,100 have been injured. Many of these are civilian casualties and not Hamas "combatants". A total of four Israelis have been killed by Hamas rocket fire. Is this a proportionate response? Of course not.

Israel and its allies will have you believe that Hamas started the latest round of violence after the ceasefire came to an end.

But it will not tell you about the blockade that Israel has enforced around the Gaza Strip effectively choking the Palestinian population there of essential goods and services which has now escalated into a full-blown humanitarian crisis. This blockade has been in force, in some form or another, for the last 18 months. Imagine living in one of the most densely populated slivers of land already gripped by poverty, disease and decrepit infrastructure.

Add to that the inability for people to travel to the West Bank or Egypt for work and health services, an acute shortage of electricity, clean water and petrol, and a virtual collapse of humanitarian assistance. That is the reality of the Gaza Strip.

Yet, as Israel continues to pummel Gaza with its military might, the international community is paralyzed by inaction. A resolution at the United Nations has been shot down. The lame duck US Administration drifts to Israel's corner, and the audacity of hope that is the incoming presidency is conspicuous by his silence. (seterusnya...)

Tangisan Gaza.

Web Pemuda UMNO Malaysia

Teks Khutbah Jumaat (9 Januari 2009)

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah swt,

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jumaat yang dikasihi sekelian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa serta melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita mendapat keberkatan hidup di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk: "TANGISAN GAZA ".

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Pada hari yang mulia ini, mimbar ingin menarik perhatian kita semua mengenai penderitaan rakyat Palestin. Pada masa ini wilayah Palestin semakin sempit hanya tinggal 'sekangkang kera' iaitu semenanjung Gaza dan Tebing Barat. Umat Islam Palestin semakin terhimpit dan terhapus di bumi Palestin. Hari ini genap hari ke-14, di mana beribu-ribu orang Palestin terkorban dan tercedera.

Kekejaman dan keganasan Israel ke atas Palestin sejak abad ke-20 dan hingga kini, mengingatkan kita kepada keganasan Yakjuj dan Makjuj yang disebutkan dalam al-Qur'an.

Menurut Doktor Ali Shariati, pakar sosiologi dan penggerak revolusi Iran menyatakan bahawa apa yang dimaksudkan Yakjuj dan Makjuj adalah merujuk kepada kuasa Barat iaitu Amerika Syarikat dan Yahudi.

Profesor Dr. Muhammad Sayyid Tantawi, Syeikhul Azhar telah menggambarkan sifat keji bangsa ini melalui bukunya 'Israel fi al-Qur'an wa as-Sunnah', bahawa Israel sebagai bangsa penjenayah kejam yang tidak membezakan orang tua, wanita, kanak-kanak, masjid, rumah ibadat, tempat awam dan sebagainya. Israel juga terkenal sebagai bangsa penjenayah yang kuat memusuhi Islam dan Arab.

Golongan ini bukan sekadar ingin menguasai Palestin, malah Jordan, Syria, Lebanon, Iraq, semenanjung Sinai dan termasuklah Madinatul Munawwarah.

Sifat keji Bani Israel ini dinyatakan oleh Allah SWT dalam surah al-Maidah ayat 78 :

Maksudnya : Orang kafir Yahudi dari Bani Israil telah dilaknat (di dalam Zabur dan Injil) melalui lidah Nabi Daud dan Nabi Isa ibni Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan menceroboh Muslimin Yang DiMuliakan Allah,

Kita amat kesal atas sikap tidak bertanggungjawab Amerika Syarikat yang menyokong jenayah keganasan yang dilakukan oleh kumpulan ini.

Kita juga kecewa atas sikap negara-negara kuasa besar lain yang berdiam diri apabila melibatkan kepentingan Islam dan umat Islam, dan begitu pro-aktif apabila isu-isu yang menyentuh kepentingan masyarakat yang bukan Islam.

Adalah satu hakikat bahawa Islam dan ummah tidak boleh bergantung kepada simpati dan bantuan golongan kuffar.

Oleh kerana itulah Allah SWT memberikan kita peringatan bahawa golongan kuffar tidak sekali-kali akan melindungi Islam dan ummah melainkan mereka dijadikan sanjungan dan pujaan.

Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 120 : Maksudnya : Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu).

Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu

Muslimin Yang DiMuliakan Allah, Islam mengajar kita bahawa umat Islam adalah bersaudara dan wajib dibela.

Amatlah salah, kita membiarkan saudara kita di Palestin menderita, tanpa kita melakukan apa-apa.

Sedarlah, bahawa kita bukan sahaja wajib membela dan meringankan penderitaan saudara kita di Palestin, tetapi kita sebagai umat Islam juga wajib turut sama mempertahankan kesucian Baitul Maqdis kerana ia adalah kiblat pertama dalam syiar agama kita.

Baitul Maqdis juga adalah tempat Rasulullah SAW Israk dan Mikraj, ia juga merupakan masjid kedua dibina di bumi ini dan ia juga tempat yang diberkati dan dilipatgandakan pahala serta diampunkan dosa.

Justeru itu, mimbar ini menyeru kepada seluruh umat Islam dan rakyat Malaysia, marilah kita membantu meringankan penderitaan saudara kita di Palestin dengan sama-sama mengambil tindakan berikut :

Pertama : menyalurkan bantuan kewangan kepada rakyat Palestin yang sedang menderita melalui badan-badan diiktiraf oleh kerajaan yang akan menyalurkannya melalui Kementerian Luar Negeri atau Wisma Putra;

Kedua : bersama-sama memboikot dan memulau perkhidmatan seperti perbankan, insuran dan dan barangan seperti produk makanan, syarikat minyak atau yang mempunyai kepentingan dengan Amerika dan Israel;

Ketiga : negara-negara OIC dan lain-lain negara serta umat Islam patut menghentikan dan mengelak dari terus menggunakan mata wang dolar dalam sebarang urusan perdagangan;

Keempat : menginsafi akan bahaya perpecahan kepada ummah dan perlunya tindakan segera dalam menyatupadukan ummah di kalangan negara Islam seluruh dunia; dan

Kelima : tanpa jemu, kita hendaklah memastikan bahawa penjenayah pernag Gaza di bawa kemuka pengadilan dan terus memburu mereka walau di mana juga.

Muslimin Yang DiMuliakan Allah,

Mungkin sekali imbas amat sukar untuk mengalahkan Israel dan sekutunya, kerana memiliki peralatan ketenteraan dan senjata nuklear yang hebat kecuali dengan kuasa Allah.

Oleh itu, mimbar ini juga menyeru masjid-masjid seluruh negara mengadakan solat sunat hajat dan bacaan qunut nazilah, memohon doa kehadrat Allah SWT agar dikurniakan kepada pejuang Palestin dan Hamas khususnya, kekuatan semangat dan kecekalan hati serta kemenangan dalam menghadapi kezaliman Israel.

Seluruh umat Islam juga diseru agar sama-sama mendo'akan keselamatan dan kesejahteraan rakyat Palestin.

Tuesday, January 13, 2009

TABUNG BANTUAN PALESTIN..

Bersama-samalah kita menghulurkan bantuan semampu kita untuk meringankan kesengsaraan saudara-saudara kita di Palestin..

Cheque payable to MERCY MALAYSIA

CIMB account no. : 1424-000-6561053

http://www.mercy.org.my/main/index.php

OR

Cheque payable to MERCY HUMANITARIAN FUND

MAYBANK Account No : 5621 7950 4126

You can also download our donation form.

For more information please contact 03-2273 3999 or email us at info@mercy.org.my

Tentera Israel Yang Pengecut..

Dr Novandri Hasan Basri

Genting Gaza (bahasa Arab: قطاع غزة‎ ditransliterasikan sebagai Qiṭāʿ Ġazza/Qita' Ghazzah, bahasa Ibrani: רצועת עזה Retzu'at 'Azza) juga dikenali sebagai Semenanjung Gaza) adalah sebuah genting berpantai di sepanjang Laut Medditeranean yang ditadbir oleh Hamas.

Ia bersempadankan Mesir di sebelah tenggara dan Israel di sebelah timur dan utara. Panjangnya kira-kira 41 kilometer (25 batu), dan di antara 6 dan 12 kilometer (4–7.5 mi) lebar, dengan satu keluasan berjumlah 360 kilometer persegi. (139 sq mi) - Wikipedia.

Wilayah ini mengambil nama sempena nama bandaraya utamanya iaitu Gaza. Ia mempunyai kira-kira 1.4 juta penduduk berketurunan Arab Palestin (atau orang Gaza).

Dengan keluasan dan kelebaran yang begitu kecil, 1.4 juta penduduk semenanjung Gaza adalah ibarat walking target untuk latihan askar-askar Zionis.

Malah penggunaan jet pejuang dan peralatan tentera yang sofistikated seperti kereta kebal untuk menyerang askar-askar Hamas merupakan satu taktikal perang yang amat memalukan dan tidak sepatutnya dilakukan.

Apakah Hamas boleh lakukan dengan kelengkapan tentera Israel yang seolah-olah berperang dengan satu negara besar yang lengkap peralatan ketenteraannya?

Apakah batu-batu yang dibaling oleh penduduk Palestin memerlukan Israel menggunakan jet pejuang dan kereta kebal untuk melawan balik?

Dunia perlu melaung-laungkan bahawa tentera-tentera Israel merupakan pasukan tentera yang paling pengecut sekali di dalam dunia ini. Mereka bukanlah tentera yang sebenarnya tapi orang yang digajikan untuk berpakaian tentera, tidak jantan dan tidak berani langsung.

Amat memalukan jika tentera-tentera Israel meneruskan modus operandi pengecut begini. Yang pastinya, imej mereka telah pun lama tercalar.

Monday, January 12, 2009

Cracks in Pakatan Rakyat Widening

Malaysian Story

Cracks within Pakatan Rakyat (PR) are getting bigger and wider. PR adviser Datuk Seri Anwar Ibrahim has finally admitted that there are disagreements and differences in opinion among leaders in the feeble coalition.

However, Anwar attempted to douse the flames by saying that it was normal for them to disagree on certain matters and the divergence is a healthy one. Healthy one? Anwar must be joking. DAP adviser Karpal Singh is “all out” to ensure that PAS’ proposal to implement Islamic criminal laws or hudud will not come to mind.

“It can only be done over my dead body,” Karpal once said while PAS president Datuk Seri Hadi Awang and the party’s spiritual leader Datuk Nik Aziz Nik Mat are unbending to execute the proposal even if it takes another 30 years.

The spat between Selangor state assembly speaker Teng Chang Kim and Klang MP Charles Santiago over the Klang bus terminal issue looks very nauseating.

Both of them have challenged each other to proof to the people that they are on the right side.

Teng had refused to offer any apology demanded by Santiago whom had been accused by Teng that he (Santiago) had been bought over by BN.

The squabble between Kapar MP S. Manikavasagam and Selangor PR leaders, including Mentri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim, adds salt to the injuries already inflicted in PR.

Everyone in PR is now washing dirty linen in public as they are fed up with the way their grouses and grievance are being treated by their leaders in PR. Leaders in PR are also jostling to be in the limelight over trivial matters. Power and personality becomes the domain in their political pursuit.

The interest of the rakyat becomes secondary to them now. They should remember that the rakyat will vilify and shove them aside for good if this ghastly political culture is not stopped.

Sunday, January 11, 2009

Pertemuan di Kuala Terengganu...

Dr Novandri Hasan Basri


Gambar : Pasukan Klinik Kesihatan Bergerak Bersama Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad bin Said di peti undi Kenanga, Kuala Terengganu.


Gambar : Penulis menerangkan konsep Klinik Kesihatan Bergerak kepada Menteri Besar Johor, Dato' Hj Abdul Ghani bin Othman semasa beliau mengunjungi peti undi Kenanga, Kuala Terengganu.

Saturday, January 10, 2009

Klinik Kesihatan Bergerak Di Kuala Terengganu

Dr Novandri Hasan Basri

Hari ini penulis bersama team penulis, Klinik Kesihatan Bergerak telah memberikan perkhidmatan kesihatan bertempat di Kenanga, Kuala Terengganu.

Kaunter kesihatan telah dibuka di sebelah pagi bersama-sama dengan program masyarakat.

Sambutan yang diterima amat menggalakkan.

Di sebelah petang pula, pasukan Klinik Kesihatan Bergerak telah mengadakan lawatan rumah ke rumah di Kenanga sambil memberikan perkhidmatan kesihatan kepada ahli rumah yang memerlukan khidmat kesihatan.Pasukan Klinik Kesihatan Bergerak akan bertugas sekali lagi Kuala Terengganu pada 15 - 16hb Januari 2009.

Jumpa di sana....

Friday, January 09, 2009

PAS & PR Semakin Parah.

Dr Novandri Hasan Basri

Seperti yang kita sedia maklum, PAS kini terperangkap di dalam mainan politik DAP dan PR sehinggakan maruah parti tersebut kini tercalar dan bertambah parah.

Penafian keras oleh rakan baik PAS, Karpal Singh yang menentang ideologi dan perjuangan parti PAS bertambah jelas apabila beliau mengkritik ketua beliau di dalam PR, DS Anwar Ibrahim.

Tentu ahli-ahli PAS dan pemerhati politik bertambah pelik dengan permainan pemimpin-pemimpin PAS yang masih mahu berdampingan dengan pemimpin-pemimpin DAP yang begitu jelas merupakan duri dalam daging perjuangan PAS hari ini.

Penulis juga 'kagum' dengan kemampuan pemimpin-pemimpin PAS berwayang kulit serta membohongi ahli-ahlinya sendiri hanya kerana kuasa yang bersifat sementara sahaja.

Tentunya penulis bersimpati dengan ahli-ahli PAS yang telah lama menabur bakti, tenaga dan wang di dalam PAS tetapi sumbangan mereka itu diperkotak-katikkan secara terang-terangan oleh pemimpin-pemimpin PAS.

Penulis juga sedih dengan bangsa Melayu yang sanggup mengibarkan bendera dan memakai lencana DAP di Kuala Terengganu, seolah-olah mereka itu tidak pernah membaca dan memahami sejarah DAP dan kelekehan mereka terhadap bangsa Melayu dan sejarah Malaysia.

Apakah harga maruah orang Melayu begitu murah untuk digadaikan kepada parti DAP?

Seperkara lagi, apakah benar Anwar Ibrahim sanggup diludah?

Jika benar, beliau patut diludah mulai dari sekarang dek politik dan janji palsu beliau.

Pengalaman Semasa Hari Penamaan Calon Kuala Terengganu.

Dr Novandri Hasan Basri

Rakan penulis telah menghantar beberapa foto yang beliau ambil semasa hari penamaan calon di Kuala Terengganu.

Beliau telah mengambil foto-foto semasa penulis dipanggil untuk memeriksa seorang wanita UMNO yang pitam semasa berarak ke Stadium Kuala Terengganu.

Penulis serta beberapa orang telah membawa wanita tersebut ke Hospital yang terletak berdekatan dengan stadium tersebut.

Penulis bersyukur kerana dapat menggunakan ilmu yang tidak sebanyak ini kerana dapat merawat serta menguruskan wanita tersebut hingga ke hospital.

Penulis juga berterima kasih kepada mereka yang telah membantu penulis pada hari itu.


Thursday, January 08, 2009

Kekejaman Tentera Israel Di Palestin.

Dr Novandri Hasan Basri

Pada mulanya penulis tidak mahu menyiarkan foto-foto di bawah kerana amat sedih dengan kekejaman tentera Zionis terhadap penduduk Semenanjung Gaza.

Tetapi penulis juga berpendapat bahawa foto-foto ini perlu disiarkan kerana mahu kita semua benar-benar sedar kepada rintihan dan malapetaka yang dihadapi oleh saudara-saudara Islam di Palestin.

Penulis berharap agar kita bersama-sama serius dan memandang isu di Palestin sebagai isu sejagat yang perlu disokong oleh semua lapisan masyarakat, tidak kira bangsa dan agama.

Diharapkan juga, sebarang program atau perhimpunan yang dibenarkan selepas ini mendapat sambutan yang lebih mantap serta disertai oleh lebih ramai lagi rakyat Malaysia.

Cuba bayangkan jika anak-anak di dalam foto-foto ini adalah anak-anak kita atau saudara kita, tentu kita akan bersedih yang amat sangat.

Makanya, rakyat Malaysia perlu sedar dan bersatu hati untuk membantu rakyat Palestin.

Terbaru:-

Penulis telah menerima sms :-

1. Solat Jumaat dan Hajat untuk rakyat Palestin di Masjid Jamek, Kampung Baru, Kuala Lumpur pada hari esok (9hb Januari 2009)

Diharapkan rakan-rakan yang berkesempatan dapat hadir di Masjid Jamek esok. Diharapkan juga agar info ini disebarkan kepada rakan-rakan yang lain agar mendapat sambutan yang lebih ramai.

Coret-coret Pilihanraya Kecil Kuala Terengganu

Dr Novandri Hasan Basri

Hari ini baru penulis berkesempatan untuk mengemaskini blog ini kerana penulis telah berada di Kuala Terengganu. Hari ini baru penulis berada di depan lap top penulis.

Di sini penulis sertakan beberapa foto yang penulis ambil semasa perarakan ahli-ahli BN daripada rumah MB Terengganu ke Stadium Negeri.

Ahl-ahli Pemuda UMNO Bahagian Bukit Gelugor bersama Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Bukit Gelugor, Saudara Hisham Ahmad Sabri.Guan Eng versus Gamuda

Malaysian Story

What’s up Guan Eng? What’s your problem with Gamuda? Are you not happy what Gamuda had done for the people in your state?

What more do you want from Gamuda? Everyone in Penang knows what you are up to.

The culture of blaming others when you could not deliver is thick in your blood. That bad culture is deep-rooted in you even before you were sworn-in as Penang chief Minister in March, last year.

You accused leaders of the previous state government of power abuse and implicated them in land scandals.

Eight months later, you again accused them siphoning money from the Seberang Prai Municipal Council’s coffers. However, no charges had been brought against the leaders implicated in your political stage show until today.

Now, you are trying to show off to the rakyat that you are the Robin Hood of the modern era and trying to champion their cause when everyone knows that you are sore over the delay in the construction of the Second Link project.

You are also unhappy because most of the sub-contract jobs for the RM12.485bil electrified double track project (EDTP) project was awarded to Bumiputra contractors and you could not have a hand in it.

You are making a mountain of a molehill over a minor technical problem in the project.

We understand that you need to drum up your image as a Robin Hood but not at the expense of the people for heaven sake.

Everyone, except Guan Eng, is aware that the EDTP had created many jobs for the people, not only in Penang but in Perak and Kedah as well where the states are led by his comrades in Pakatan-Rakyat.

Let me quote MMC-Gamuda JV Project director Datuk Azmi Mat Nor who told a press conference in April that over 3,000 people were currently working on the project.

He said the RM12.485bil electrified double track project from Ipoh to Padang Besar will create more than 100,000 jobs for the people in Perak, Penang, Kedah and Perlis.

The five-year project involves the construction of 329km double track railway lines. It is jointly developed by MMC-Gamuda.

“We will be employing some 5,000 professionals, especially engineers, 12,000 semi-professionals such as supervisors and technicians, 17,000 plant operators, 16,000 lorry drivers and 60,000 unskilled workers for the project,” Azmi said.

The 329km EDTP cuts across the four northern states and is expected to be ready in 2013. It will link up with the Rawang line.

So, what’s the fuss Guan Eng?

Sunday, January 04, 2009

Pencabulan Israel & Tindakan Pemuda UMNO.

Dr Novandri Hasan Basri

Media Associated Press (AP) telah melaporkan kenyataan White House Deputy Press Secretary Gordon Johndroe yang menyentuh isu pencabulan tentera Israel ke atas Semenanung Gaza. Di antara lain beliau berkata :-

"Any actions they take in this overall operation that they are involved in right now need to avoid civilian casualties, and we also need to continue the flow of humanitarian goods into Gaza."

Malangnya, kenyataan beliau itu tidak sinonim dengan tindakan kejam tentera Israel yang telah membunuh ratusan penduduk Gaza termasuk kanak-kanak yang tidak berdosa. Tindakan tentera Israel itu jelas telah melanggar hak rakyat sebuah negara yang berdaulat dan telah memilih Hamas di dalam pilihanraya parlimen pada tahun 2006.

Tindakan terkutuk itu seperti sudah tidak dapat dibendung lagi hanya kerana tindakan self defense Hamas terhadap gangguan Israel.

Dalam masa yang sama, dunia terus dikelirukan oleh media-media barat yang mengatakan Hamas adalah punca kepada segala tindakan Israel terhadap bumi Palestin dan ini amat membimbangkan. AP juga melaporkan bahawa :-

Hamas violently seized control of the Gaza Strip in June 2007, expelling forces loyal to moderate Palestinian President Mahmoud Abbas, who still rules the West Bank.

Secretary of State Condoleezza Rice said Hamas has "held the people of Gaza hostage ever since their illegal coup," a point she has made in dozens of conversations with Arab leaders and other interested parties over the course of the past week.

Jika kita merujuk kepada kenyataan di atas, Amerika Syarikat, negara yang melaung-laungkan demokrasi dan suara rakyat telah menafikan hak undi rakyat Semenanjung Gaza yang telah memilih Hamas pada pilihanraya yang lepas dan perkara ini amat dikesali.

Kekeliruan yang kita alami ini bertambah apabila tindakan tentera Israel itu seperti telah diketahui oleh Presiden Palestin, Mahmud Abbas sendiri yang telah berbincang dengan Presiden George Bush pada 31hb Disember 2008.

White House Deputy Press Secretary Gordon Johndroe speaks during a briefing in Crawford, Texas, December 31, 2008. US President George W. Bush spoke with Palestinian president Mahmud Abbas to discuss a "sustainable ceasefire. " "They agreed that for any ceasefire to be effective, it must be respected, particularly by Hamas," Johndroe told reporters.

Seperti yang penulis terangkan di dalam artikel sebelum ini, bahawa :-

....Terdapat isu-isu yang berlaku turut disebabkan oleh perpecahan sesama umat Islam itu sendiri!

Malah terdapat perancangan dan tindakan ketenteraan yang tidak memikirkan kesan buruknya terhadap bangsa dan generasi seterusnya di dalam jangka masa panjang....

Amat memilukan apabila pemimpin-pemimpin Palestin tidak dapat menyelesaikan persengkataan sesama sendiri dan dalam masa yang sama, rakyat Palestin terus dirundung malang dan kematian.

Malah, ketidakmampuan negara-negara Islam yang berjiran dengan Palestin untuk membantu secara efektif turut menimbulkan pelbagai persoalan yang telah kronik dan masih tidak terjawab sehinggalah ke hari ini.

Apakah doa rakyat Islam di seluruh dunia ini tidak akan dimakbulkan oleh Allah swt?

Jika kita menyentuh soalan ini, rakyat Palestin terutamanya pemimpin-pemimpinnya perlu terlebih dahulu berubah dan mengunakan modus operandi yang berlainan daripada yang digunapakai hari ini. Pemimpin-pemimpin Islam juga mesti berubah dan bersatu.

Memang senang untuk kita berbicara kerana berat mata ini memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Makanya, kita perlu terus bersuara. Kita perlu terus membantu meringankan kesengsaraan saudara-saudara kita dengan semampu kita.

Di sini penulis mencadangkan agar Pemuda UMNO Malaysia membentuk satu think tank dan pasukan khas untuk konflik di Palestin ini. Mereka dipertanggungjawabkan untuk mengenali secara ilmiah dan mendalam mengenai sejarah Palestin.

Mereka juga dipertanggungjawabkan untuk menyediakan bahan-bahan berita yang benar kepada rakyat Malaysia agar isu ini mendapat tempat yang sewajarnya di dalam hati seluruh rakyat Malaysia.

Pasukan ini juga akan menganjurkan program-program berkala yang bertujuan untuk menyemarakkan sokongan rakyat Malaysia dan bukannya bermusim seperti sekarang ini.

Pasukan ini juga dipertanggungjawabkan untuk mengenali dengan lebih rapat serta bersama-sama pemimpin-pemimpin Palestin agar mereka dapat informasi yang lebih tepat dan ikatan persaudaraan itu menjadi lebih kukuh.

Dengan cara ini, segala informasi dan bantuan dapat disalurkan secara first hand dan bukannya lagi melalui organisasi-organisasi NGO yang terkenal di dunia ini. Pemuda UMNO Malaysia mesti sehebat organisasi-organisasi tersebut!

Apakah Pemuda UMNO Malaysia tidak mampu untuk melakukannya ?

Penulis optimis.

Fairus’ Declassified SMSes

Malaysian Story

Askum, I need your kindly assistance, I need to use some 20K for a specific purposes.Pls assist. I’m giving u my maybank acc:164016986970. Saya la ni berada di China. Saya amat berharap bantuan utk depositkan ke dlm acc tu hari ni atau esok. Tlg reply ye. Segala kerjasama & budi baik tuan didahului jutaan terima kasih.Saya menanti reply.

For your info, regarding the car, I have arranged for it already.It just that I need to have your help regarding my previous SMS to you.Pls reply.


You will be surprise where these SMSes originated. They were sent by DSAI’s so-called protégé, Mohamed Fairus Khairuddin, Penang Deputy Chief Minister 1, who has been entrusted to safeguard the interest and well-being of the 700,000-odd Malays in Penang.

The SMSes were sent by Fairus from China during a trade mission led by his boss Lim Guan Eng.

Why would someone like Fairus become so foodie for RM20,000? He needed the money to pay for deposit for his 525 BMW dream car priced at RM275,000. Well, you can’t blame a 32-year-old guy if he has a yen for that model.

What happened after that? Instead of getting his dream car, Farius was given a tongued-lashing from DSAI when the latter got wind of the SMSes.

This was Fairus’ SMS after he was admonished by DSAI.

Just to inform, regarding the assistant tu. Tak apa.Tak perlulah. Saya ikhtiar sendiri.Tq.Tentang kereta tu tak pa. Saya dah urus sendiri.Tk.

Surprisingly, that was not the only instance where Fairus had demanded money to fulfil his covetousness and lust.

Azmi Nayan and Saw Peng Kong were among those who had fallen victims to Fairus. They will tell you how despicable Fairus is. He is willing to do anything to fill his materialistic appetite and hunger.

(Click here for more interesting articles)

ARTIKEL TOP MINGGU INI.