Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Tuesday, February 10, 2009

Laporkan Penjualan Terbuka Surat Khabar Ini.

Dr Novandri Hasan Basri

Pernahkah anda sekalian terlihat suratkhabar-suratkhabar seperti di dalam gambar ini dijual secara terbuka kepada orang awam di kedai-kedai runcit atau di mana-mana sahaja?

Jika pernah, sila laporkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) kerana menurut KDN kedua-dua suratkhabar itu hanya untuk edaran ahli parti berkenaan sahaja dan bukannya untuk edaran orang awam.

Penulis juga mengucapkan tahniah kepada KDN kerana telah mengadakan operasi KDN untuk merampas edaran kedua-dua suratkhabar milik PAS dan PKR kerana telah melanggar permit edaran suratkhabar parti politik.

Dan jika boleh, pihak KDN akan lebih tegas untuk memantau edaran suratkhabar tersebut kerana terdapat kandungan berita yang tidak sahih, bersifat menghasut dan fitnah.

Anda sekalian juga memainkan peranan untuk memantau penjualan suratkhabar-suratkhabar ini supaya tidak dijual kepada orang awam secara terbuka.

"Selama ini kita biar, dia jual secara terbuka," katanya ( Che Din Yusoh ketua Bahagian unit kawalan penerbitan dan teks al-Quran, Kementerian Dalam Negeri (KDN) ) kepada Malaysiakini petang ini.

Beliau turut menyifatkan kedua-dua akhbar berkenaan "semakin berani" melakukan jualan terbuka dan kandungannya juga kadang-kadang tidak tepat.

"Akhbar parti ini untuk berita parti dia sahaja, bukan untuk mengkritik orang lain. Kadang-kadang kita tengok tidak ada bukti pun macam kes (ketua polis negara) Tan Sri Musa Hassan didakwa nazak,” katanya, sambil ketawa kecil.

Beliau merujuk laporan Suara Keadilan pada September tahun lalu tetapi Musa menafikannya..

Che Din berkata, jika kedua-dua penerbitan itu tidak mengikut syarat-syarat permit penerbitan yang digariskan, pihaknya mungkin mengambil tindakan lebih tegas.

"Sewaktu mohon permit dulu, macam akujanjilah. Daripada dua kali sebulan (Harakah diterbitkan), kita beri dua kali seminggu. Kita anjal. Mereka kena patuhlah pada akujanji mereka," katanya.

Ditanya sebab organ pembangkang Rocket terbitan DAP tidak menjadi sasaran operasi KDN, beliau mengakui akhbar itu edarannya sedikit.

Che Din bagaimanapun berkata tindakan kementerian itu bukan memilih bulu, sebaliknya, jika akhbar terbitan Umno sendiri melakukan perkara yang sama, pihaknya akan mengambil tindakan yang sama.

Siapa itu Mohd Nizar Jamaluddin?

Dr Novandri Hasan Basri

Siapa itu Mohd Nizar Jamaluddin? Beliau merupakan mantan Menteri Besar Perak yang telah dimalukan dan terlucut jawatan menteri besarnya kerana kegoyahan pemerintahan beliau.

Yang lebih memalukan ialah beliau seperti tidak faham-faham bahasa dan masih mahu menegakkan benang yang basah. Beliau masih mahu menjadi menteri besar walau pun Sultan Perak sudah bertitah dan memberi watikah perlantikan kepada Menteri Besar baru yang jika dibandingkan adalah jauh lebih berkaliber dan berpengalaman jika dibandingkan dengan Nizar Jamaluddin sendiri.

Tidak ada yang perlu dijeritkan mengenai sumbangan Nizar Jamaluddin kepada negeri Perak selama pemerintahan beliau selain daripada menjadi boneka parti DAP dan Keadilan di negeri itu. Beliau sendiri tahu dan penyokong-penyokong beliau pun tentunya sudah tahu tapi mereka masih tidak mahu sedar akan kelemahan Nizar selama ini.

Adalah lebih baik jika Nizar dan penyokong-penyokong beliau kembali ke realiti dan merelakan 'baton' menteri besar diberikan kepada Dr Zambry secara baik. Lagi pun Menteri Besar yang baru ini adalah pemimpin Melayu yang bakal mentadbir negeri dengan lebih saksama, tersusun, profesional, mampu berfikir dan bukan boneka kepada parti-parti lain.

Realitinya, Sultan Perak sudah membuat keputusan berdasarkan kebijaksanaan dan pengalaman baginda selama ini dan pastinya jauh lebih baik jika dibandingkan dengan Nizar Jamaluddin dan penyokong-penyokong beliau. Malah, baginda melakukan keputusan yang masih tertakluk di dalam kesaihan undang-undang negeri baginda tanpa membelakangkannya.

Realitinya juga, adalah hak baginda untuk melantik seorang menteri besar baru setelah menteri besar yang lama sudah tidak lagi mendapat kepercayaan daripada majoriti ahli Dewan Undangan Negeri.

Artikel XVI (6) Undang-undang Tubuh negeri menyatakan bahawa jika Menteri Besar tidak lagi mendapat kepercayaan daripada majoriti ahli Dewan Undangan Negeri, maka, kecuali atas titah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan membubarkan Dewan negeri, beliau patut mengemukakan peletakan jawatan Ahli Majlis Mesyuarat.

Artikel XVI (7) Undang-undang Tubuh Negeri menyatakan bahawa berkait dengan klausa (6) seorang ahli Majlis Mesyuarat selain Menteri Besar boleh mengekalkan jawatan atas perkenan Paduka Seri Sultan tetapi mana-mana ahli Mesyuarat, boleh, pada bila-bila masa, meletakkan jawatan.


Selamat tinggal mantan Menteri Besar dan Selamat bertugas kepada Menteri Besar yang baru. Semoga perubahan politik di Perak ini akan dapat menyediakan pemimpin-pemimpin BN yang lebih berwibawa dan diterima oleh rakyat negeri Perak.

Monday, February 09, 2009

Siapa itu Karpal Singh?

Dr Novandri Hasan Basri

"Saya sudah dalam politik sejak 1974. Siapa itu Pemuda UMNO?". Inilah kata-kata seorang pemimpin politik DAP yang begitu sombong tapi begitu bodoh. Nama beliau Karpal Singh.

Beliau merupakan ahli Parlimen Bukit Gelugor, Pulau Pinang. Dan selama 2 penggal, beliau tidak memberikan sebarang sumbangan langsung untuk Parlimen Bukit Gelugor hanya suara-suara sumbang beliau di dalam parlimen.

Kita semua tahu kenapa beliau dipilih sebagai ahli parlimen. Kononnya, agar berlaku check & balance di dalam segala aktiviti yang diputuskan di dalam parlimen. Dan Karpal Singh diharapkan agar menggunakan skil berhujah yang beliau mahir sebagai seorang peguam untuk meneliti serta melawan segala yang diusulkan oleh parti pemerintah.

Tetapi kita tahu beliau tidak dapat menyumbang apa-apa untuk parlimen beliau sendiri. Parlimen Bukit Gelugor hanya tinggal sebagai nama sahaja. Mujurlah Parlimen Bukit Gelugor mempunyai beberapa ADUN yang menjaga kawasan-kawasan di dalam Parlimen Bukit Gelugor. Itu pun sekadar menuruti prosedur dan perlaksanaan yang telah dirancang oleh parti pemerintah negeri sebelum ini. Pokoknya, tidak ada keistimewaan dan 'wow' factor di dalam ADUN DAP dan Keadilan di dalam Pulau Pinang.

Kini, Karpal Singh dengan begitu sinis mengatakan bahawa beliau sudah lama di dalam politik sejak 1974 jika dibandingkan dengan Pemuda UMNO yang membuat kenyataan polis mengenai tindakan Karpal Singh mempersoalkan titah Sultan Perak.

Jika beliau benar-benar sudah terlalu pandai kerana berpolitik sejak 1974, beliau sepatutnya lebih mahir di dalam soal-soal sensitif yang melibatkan Sultan beliau sendiri.

Realitinya, beliau perlu ingat bahawa beliau juga tertakluk kepada sistem Raja perlembagaan dan perlembagaan itu sendiri. Apakah beliau sudah lupa 'Kesetiaan kepada Raja dan Negara'?

Perkara 181. Kecualian bagi kedaulatan, dsb., Raja-Raja.

(1) Tertakluk kepada peruntukan Perlembagaan ini, kedaulatan, prerogatif, kuasa dan bidang kuasa Raja-Raja dan prerogatif, kuasa dan bidang kuasa Pembesar-Pembesar Memerintah Negeri Sembilan di bawah wilayah-wilayah mereka masing-masing sebagaimana yang telah ada dan dinikmati hingga kini adalah tetap dan tidak terjejas.

(2) Tiada apa-apa jua prosiding pun boleh dibawa di dalam mana-mana mahkamah terhadap Raja sesuatu Negeri atas sifat peribadinya kecuali di dalam Mahkamah Khas yang ditubuhkan di bawah Bahagian XV.

Perkara 182. Mahkamah Khas.

(1) Maka hendaklah ada suatu mahkamah yang hendaklah dikenali sebagai Mahkamah Khas dan hendaklah terdiri daripada Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan, yang hendaklah menjadi Pengerusi, Hakim-Hakim Besar Mahkamah Tinggi, dan dua orang lain yang memegang atau pernah memegang jawatan sebagai hakim Mahkamah Persekutuan atau Mahkamah Tinggi yang dilantik oleh Majlis Raja-Raja.

(2) Apa-apa prosiding oleh atau terhadap Yang di-Pertuan Agong atau Raja sesuatu Negeri atas sifat peribadinya hendaklah dibawa di dalam Mahkamah Khas yang ditubuhkan di bawah Fasal (1).

(3) Mahkamah Khas hendaklah mempunyai bidang kuasa khusus untuk membicarakan segala kesalahan yang dilakukan di Persekutuan oleh Yang di-Pertuan Agong atau Raja sesuatu Negeri dan segala kes sivil oleh atau terhadap Yang di-Pertuan Agong atau Raja sesuatu negeri walau di mana-mana pun kausa tindakan berbangkit.

dan juga :-

Perkara 183. Tiada tindakan boleh dimulakan terhadap Yang di-Pertuan Agong atau Raja kecuali dengan keizinan Peguam Negara sendiri.

Tiada tindakan, sivil atau jenayah, boleh dimulakan terhadap Yang di-Pertuan Agong atau Raja sesuatu Negeri berkenaan dengan apa-apa jua yang dilakukan atau ditinggalkan daripada dilakukan olehnya atas sifat peribadinya kecuali dengan keizinan Peguam Negara sendiri.


Makanya, Karpal Singh perlu berhati-hati dan jangan cepat melenting apabila ada yang mempersoalkan tindakan beliau sendiri. Tetapi dalam masa yang sama, penulis juga mengucapkan tahniah kepada beliau kerana membakar jambatan politik beliau dengan Anwar Ibrahim, Lim Kiat Siang dan pemimpin-pemimpin lain di dalam PKR.

Penulis tahu bahawa segalanya itu hanyalah sandiwara politik Karpal Singh dan Anwar Ibrahim dan mereka akan berpeluk mesra selepas ini kerana kemaruk politik Anwar Ibrahim. Tetapi tindakan Karpal Singh itu sekurang-kurangnya membuka pekung di dada beliau sendiri dan jelas menunjukkan ketidakarifan politiking beliau yang kononnya sudah menjangkau 35 tahun.

Soalan seterusnya, apakah 35 tahun itu juga menunjukkan bahawa sudah tiba masanya untuk Karpal Singh mengundurkan diri dari arena politik dan duduk diam-diam di dalam rumah beliau?

Wednesday, February 04, 2009

SPR vs Speaker Negeri Perak ?

Dr Novandri Hasan Basri

Apakah surat 'aku janji' tanpa tarikh 2 exco PKR Perak sah dari segi undang-undang untuk memaksa exco-exco tersebut mengosongkan kerusi ADUN mereka?

Pihak SPR pula telah mengumumkan bahawa surat yang diterima daripada speaker dewan undangan negeri Perak tidak sah kerana telah dinafikan oleh 2 ADUN itu.

Ini bermakna 2 exco itu masih merupakan ADUN di tempat masing-masing. Dan hari ini kita telah diberitahu bahawa bahawa ADUN Behrang, Jamaluddin Mohd. Radzi kini wakil rakyat Bebas dan ADUN Changkat Jering juga berkemungkinan akan melakukan yang sama.

Kini terdapat isu bahawa SPR sebenarnya tidak berkuasa untuk menentukan kesaihan sesuatu perletakkan jawatan ADUN kerana SPR hanyalah organisasi yang melaksanakan pilihanraya dan tidak mempunyai fungsi adjudikatif. (adjudicative function)

Perlembagaan Malaysia (Perkara 113. Penjalanan pilihan raya.)

(1) Maka hendaklah ada suatu Suruhanjaya Pilihan Raya yang hendaklah ditubuhkan mengikut Perkara 114, yang, tertakluk kepada peruntukan undang-undang persekutuan, hendaklah menjalankan pilihan raya ke Dewan Rakyat dan Dewan-Dewan Undangan Negeri dan menyediakan dan menyemak daftar pemilih bagi pilihan raya itu.

(4) Undang-undang persekutuan atau Negeri boleh memberi kuasa Suruhanjaya Pilihan Raya untuk menjalankan pilihan raya selain pilihan raya yang disebut dalam Fasal (1).

Pihak SPR sekarang sedang dipersalahkan oleh parti pembangkang kerana didakwa telah bertindak 'unconstitutional' dan melanggar perlembagaan pada hal isunya sekarang ialah di antara surat 'aku janji' yang dikeluarkan oleh PKR/ surat dari Speaker Negeri Perak vs surat penafian letak jawatan ADUN oleh 2 exco tersebut.

Di dalam hal ini, SPR berhak untuk menyemak kesaihan maklumat-maklumat yang mereka terima agar sebarang perjalanan pilihanraya yang dikelolakan nanti tidak akan dicabar di dalam mahkamah oleh pihak lain yang turut bertanding di dalam pilihanraya itu.

Dan jika parti pembangkang masih juga berdegil mendakwa bahawa surat 'aku janji' sah dari segi undang-undang, mereka perlu merujuk ke Mahkamah Tinggi untuk mendapatkan order of mandamus,' iaitu perintah mahkamah agar SPR mengadakan pilihanraya kecil. Jika kita rujuk Perkara 118 di dalam Perlembagaan Malaysia :-

Perkara 118. Cara mencabar pemilihan.

Tiada pemilihan ke Dewan Rakyat atau ke Dewan Undangan sesuatu Negeri boleh dipersoalkan kecuali melalui petisyen pilihan raya yang dikemukakan kepada Mahkamah Tinggi yang mempunyai bidang kuasa di tempat pilihan raya itu diadakan.

Akan tetapi, perjalanan mahkamah mungkin mengambil masa yang terlalu lama manakala kerajaan PKR di negeri Perak semakin goyah dan berkemungkinan terdapat lagi ADUN PKR yang akan keluar parti.

Penulis sedang melihat percaturan politik Anwar Ibrahim.

Apakah yang bermain di kepala beliau sekarang ini?

Apakah beliau sanggup menunggu ADUN PKR keluar satu persatu dan meruntuhkan kerajaan PKR di Perak atau beliau sanggup ber'perang' sekali lagi dan mengadakan pilihanraya di seluruh negeri Perak?

Tuesday, February 03, 2009

Melayu jangan paling tadah Terhadap UMNO

Dr Novandri Hasan Basri

Di sini penulis sertakan berita di dalam Utusan Malaysia untuk renungan generasi muda Melayu di negara ini. Diharapkan generasi muda lebih fokus untuk sokong UMNO.

Di antara lain :-

Utusan Malaysia

LONDON 2 Feb. - Melayu termasuk penuntut yang memperoleh manfaat daripada dasar yang diterajui UMNO, hendaklah jangan berpaling tadah terhadap parti itu dan sebaliknya mestilah mampu menterjemahkan hasrat UMNO dan terus berjuang bagi hak masyarakat, kata Menteri Penerangan, Datuk Ahmad Shabery Cheek.

Beliau berkata, mereka harus menyumbang untuk membangunkan semula UMNO sebagai wadah terbaik bukan sahaja untuk orang Melayu malah seluruh rakyat Malaysia.

Dalam pada itu, beliau terkilan kerana sudah ada dalam kalangan anak muda Melayu sendiri yang berkata mereka tidak lagi peduli tentang isu seperti hak istimewa orang Melayu dan Dasar Ekonomi Baru.

"Ada satu peringkat generasi baru di kalangan orang Melayu sendiri yang sekarang ini bukan sahaja sudah lupa tentang diri dia, sejarah dia, bahkan berada di peringkat hendak merungkai struktur sistem kehidupan kita yang bertunjangkan kepada aspek kemelayuan tadi," katanya pada sesi pertemuan bersama penuntut Malaysia di Birmingham kelmarin.

Menurut beliau, lebih kerap, usaha untuk menyuarakan hak masyarakat Melayu diberikan perhatian oleh pemimpin UMNO atau mereka yang berada dalam parti ini untuk tempoh yang lama.

"Di mana orang muda yang berumur 20-an dan 30-an yang pulang dari England nampaknya tidak mampu menterjemahkan hasrat itu mengenai isu tersebut," kata beliau, sambil menambah bahawa perkara yang sama kepada mereka yang belajar di universiti tempatan di Malaysia.

"Melayu sendiri nampaknya tidak sanggup untuk bercakap mengenainya atau berjuang untuk perkara itu," kata Ahmad Shabery yang kini sedang melakukan lawatan kerja ke United Kingdom.

Turut hadir pada majlis itu ialah Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Noh Omar.

Sebelum ke London, Ahmad Shabery menghadiri Persidangan Menteri-menteri Penerangan Islam ke-8 (ICIM) di Rabat, Maghribi.

Beliau berkata, anggota UMNO hendaklah menanyakan dirinya apa yang mereka boleh sumbang kepada parti itu daripada menuduh Umno dengan halangannya sekarang.

"Mereka yang memperoleh daripada UMNO - jurutera, doktor, usahawan dan yang lain - berapa ramai daripada mereka yang telah menyumbang kembali kepada UMNO dalam apa cara pun, mereka boleh dan jangan pula bila bercakap soal memberi sumbangan ini, terus kata nak jadi calon," katanya.

Beliau berkata anggota parti mesti bangkit untuk menghadapi cabaran bagi mengembalikan kegemerlapan kepada UMNO dengan melahirkan kepercayaan bahawa parti itu akan melonjak semula daripada halangan politiknya. - BERNAMA

Monday, February 02, 2009

'Tarik Tali' Ahli Politik, Rakyat Juga Yang Kecewa

Dr Novandri Hasan Basri

Adegan 'tarik tali' dan percaturan politik di negeri Perak kini bertambah menarik. Penulis ingatkan kekusutan politik di negeri itu hanya melibatkan mantan Pengerusi Felcra yang kecewa kerana tidak dilantik semula dan kemudiannya melompat ke parti PKR.

Inilah bahananya jika seseorang ahli politik yang berpoligami berasa kecewa atau sudah hilang periuk nasinya terutamanya jika tertekan untuk melayan kerenah dan permintaan isteri-isteri mereka.

Dan rupa-rupanya, kekusutan itu diikuti dengan adegan 'letak jawatan - nafi letak jawatan' 2 ADUN PKR. Dan nama Anwar Ibrahim terselit di dalamnya. Dan yang menariknya ialah adegan mantan Felcra adalah sebahagian daripada episod drama politik negeri Perak ini.

Penulis tidak mahu menyebut 'harga' seorang ahli politik jika mahu melompat ke parti PKR tapi penulis pasti ianya cukup untuk menanggung keturunan-keturunannya jika beliau pandai invest wang tersebut dengan betul!

Satu soalan, di manakah datangnya wang yang sebegitu banyak? Sedangkan di Pilihanraya kecil Permatang Pauh, parti PKR menagih sumbangan dan derma daripada ahli-ahli dan orang ramai.

Yang pasti, pihak yang paling kecewa di dalam isu ini ialah rakyat. Rakyat diibaratkan seperti sebiji bola yang ditendang kiri dan kanan oleh ahli-ahli politik parti PKR dan mereka tidak ambil kisah langsung.

Sunday, February 01, 2009

Lagi-lagi Pilihanraya Kecil...

Dr Novandri Hasan Basri

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Behrang, Jamaluddin Mat Radzi dan Adun Changkat Jering, Osman Jailu telah meletakkan jawatan mereka - MalaysiaKini.

Ini bermakna kerusi DUN Behrang dan Changkat Jering telah kosong dan dua pilihanraya kecil akan diadakan tidak lama lagi.

Not again !

N59: BEHRANG: (18,552)

1. Datuk M. Ramasamy (BN-MIC) 5,744
2. JAMALUDDIN MOHD RADZI (PKR) 6,771

Maj: 1,027

Jumlah Mengundi/Votes cast: 13,030

Peratus Mengundi/Percentage Voted: 70.43%

Rosak/ Spoilt Votes: 512

(2004: R. APALANAIDU(BN-MIC) Maj: 3,748)


N14: CHANGKAT JERING: (24,864)

1. Datuk Mat Isa Ismail (BN) 8,309
2. MOHD OSMAN MOHD JAILU (PKR) 9,411

Maj: 1,102

Jumlah Mengundi/Votes cast: 18,054

Peratus Mengundi/Percentage Voted: 72.85%

Rosak/Spoilt Votes: 334

(2004: DATUK MAT ISA ISMAIL (BN-UMNO) Maj: 4,764)


Terbaru :

KUALA LUMPUR 1 Feb. - Dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perak daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) malam ini menafikan meletakkan jawatan mereka, sepertimana yang diumumkan petang tadi. - Utusan Malaysia.

'Hostile Environment' Di dalam UMNO ?

Dr Novandri Hasan Basri

Beberapa tahun yang lalu, penulis pernah menulis dengan panjang lebar mengenai satu konsep yang sangat janggal tetapi sebenarnya berkesan untuk membentuk pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli UMNO yang lebih efesien dan serbaguna.

Konsep ini dinamakan Hostile Environment hasil daripada idea Tun Dr Mahathir yang merupakan Perdana Menteri pada ketika itu.

Hostile environmet ini mewujudkan jentera parti yang bergerak aktif di atas kapasiti parti itu sendiri tanpa bantuan jentera-jentera kerajaan dan media pro-kerajaan.

Maksudnya, segala usaha dan program yang dijalankan oleh parti UMNO adalah hak milik parti UMNO sendiri seolah-olah parti UMNO bukan lagi parti pemerintah.

Dengan konsep ini, parti UMNO perlu memiliki prasarana sendiri seperti bahan cetak sendiri, saluran komunikasinya sendiri, sumber-sumber maklumatnya sendiri, penggerak jentera parti, para pemidato dan ulamanya sendiri, dan sebagainya.

Langkah ini untuk mewujudkan suasana ingin berkorban demi parti serta lebih insaf kepada perjuangan parti UMNO.

Konsep hostile environment ini telah digunapakai oleh parti pembangkang dengan jayanya. Mereka dapat bergerak dengan lancar di atas inisiatif sendiri tanpa bantuan daripada sesiapa pun.

Kesan daripada inisiatif sendiri dan bersusah payah untuk parti itu akan mewujudkan satu keazaman. tekad dan bertolak ansur sesama sendiri kerana mereka lebih mementingkan parti daripada kepentingan diri sendiri sahaja.

Ianya jelas terbukti semasa pilihanraya kecil Kuala Terengganu di mana tolak ansur telah berlaku semasa pemilihan calon PAS dan mereka yang tidak dipilih akan kembali bersatu demi kemenangan parti PAS.

Begitu juga dengan ahli-ahli parti pembangkang yang datang ke sana di atas kesedaran yang tinggi menyebabkan mereka tidak banyak meminta-minta sebelum membuat sesuatu kerja pilihanraya.

Ikutilah :-

PERUBAHAN SIKAP PARTI UMNO BERLANDASKAN HOSTILE ENVIRONMENT

........ Hostile environment yang diutarakan oleh Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad adalah sebenarnya cara terbaik untuk memaksa pemimpin-pemimpin, ahli-ahli UMNO dan bangsa Melayu keseluruhannya untuk proaktif dan bersegera di dalam menyedarkan diri betapa mustahaknya penyatuan parti UMNO dan bangsa Melayu.

Tetapi tanya hati kecil, sanggupkah pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli UMNO, terutamanya generasi selepas kemerdekaan, berusaha bersungguh-sungguh dengan cara-cara lain daripada mentaliti yang biasa dan senang dilakukan selama ini?


Sanggupkah kita bersusah payah melakukan segala yang dituntut demi kebaikan parti UMNO dengan usaha dan keringat sendiri, tanpa bantuan, sedangkan kita ada kuasa untuk melantik orang lain untuk mempermudahkan tanggungjawab kita?

Menurut Cook, Hunsaker & Coffey (1997) di dalam penerbitan bertajuk Management & Organizational Behaviour, mengatakan bahawa
tahap tekanan yang optimal adalah perlu untuk meraih pencapaian yang terbaik.

Peningkatan tekanan ke tahap yang optimal ini, boleh menghasilkan pencapaian lebih baik melalui peningkatan rangsangan dan kosentrasi terhadap objektif tugasan yang sedang dijalankan.

Pada titik optimal ini, pihak yang dipertanggungjawabkan itu menjadi lebih reseptif terhadap informasi baru yang disalurkan kepada mereka. Mereka juga akan akan mengalami tahap motivasi, daya upaya dan kepekaan yang mendorong kepada tahap pencapaian maksimum.

Kajian pihak-pihak di atas menyokong saranan Perdana Menteri yang sebenarnya mempunyai agenda yang sangat mulia dan tidak boleh langsung dipandang ringan, malah ia sepatutnya menyedarkan pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli UMNO agar melipatgandakan usaha dan bersungguh-sungguh di dalam tindakan-tindakan memperkuatkan parti UMNO.


Hanya dengan timbul rasa desperate atau tertekan, melalui konsep hostile environment ini sahajalah yang dapat menginsafi diri dan mempergiatkan sepenuhnya tempo dan rentak perjuangan parti UMNO supaya cepat melaksanakan matlamat-matlamat yang diperjuangkan . (Klik di sini untuk bacaan seterusnya..)


Saturday, January 31, 2009

Terlewat Tapi Teruskan & Banci Ahli UMNO.

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis mengucapkan tahniah kepada UMNO pusat kerana telah memulakan program pendaftaran keahlian UMNO secara on-line baru-baru ini. Biar pun ianya agak terlewat tetapi usaha ini patut diteruskan.

Dalam masa yang sama, penulis juga mensyorkan kepada kepimpinan UMNO pusat supaya membuat bancian keahlian UMNO di seluruh negara untuk mengetahui jumlah sebenar ahli UMNO yang masih aktif dan menyokong UMNO.

Statistik ini sangat diperlukan kerana realitinya, kita tidak tahu kekuatan UMNO yang sebenarnya di akar umbi terutamanya selepas PRU-12. Mungkin sudah ramai ahli UMNO yang keluar parti dan kini menjadi ahli parti pembangkang, sudah meninggal, berpindah alamat dan sebagainya.

Dalam masa yang sama, bancian itu akan dapat mengumpul segala maklumat yang penting untuk menyenangkan perhubungan dan informasi disalurkan terus kepada ahli-ahli UMNO tanpa perlu melalui protokol politik yang menyulitkan.

Pendaftaran keahlian UMNO on-line boleh dibuat melalui web http://www.daftar.umno.org.my/.

Ikutilah :-

UMNO: 809 daftar secara online hari pertama pelancaran.

KUALA LUMPUR 30 Jan. - Seramai 809 orang di seluruh negara mendaftar sebagai ahli UMNO menerusi pendaftaran keahlian UMNO secara online pada hari pertama sistem itu dibuka hari ini.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, jumlah itu sangat memberangsangkan walaupun pada hari pertama iaitu sehingga pukul 8 malam tadi.

Katanya, sistem pendaftaran online itu lebih menggalakkan orang ramai untuk memohon kerana ia mudah dan cepat .... (Utusan Malaysia)


Tambahan:

Di sini penulis sertakan komentar daripada rakan-rakan :

ROSHATIKA said...

Salam Dr,Saya setuju dengan Dr. Bancian jumlah penyokong UMNO setiap DUN adalah amat penting supaya program pemulihan/pengukuhan dapat dijalankan dengan lebih berkesan.Bancian/pengenalpastian penyokong UMNO/BN ini akan dapat menolong kita mengekalkan sokongan sedia ada dan mengatur strategi menambah sokongan.Tetapi perkara ini perlu digerakkan dari peringkat pusat. Kita di cawangan sedia melakukannya. InsyaAllah.T kasih.

tunku said...

kalau dilihat dari segi angka 4 juta sudah menjadi ahli umno.tapi hakikat sebenar bukanlah 4 juta. ramai antara ahli umno yang saya kenal join parti pembangkang dan ada yg sudah tidak menyokong umno lagi. jadi saranan doc memang amat wajar dan WAJIB dilakukan segera oleh Umno.

Dah Mual Tapi Perlu Diperingatkan..

Dr Novandri Hasan Basri

Secara teorinya, pelbagai usul telah dikemukakan untuk membendung rasuah politik/politik wang. Penulis telah menerangkan dengan panjang lebar di dalam artikel sebelum ini.

Semua sudah tahu bahawa politik wang merupakan salah satu isu yang semakin hari semakin menjatuhkan imej parti UMNO dan ini menyebabkan segala teori yang kedengaran hanya merupakan laughing stock kepada masyarakat dan ahli-ahli UMNO itu sendiri.

Apakah ada mekanisme lain yang lebih mudah untuk menyedarkan pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli UMNO?

Pertama, isu politik wang perlu sentiasa diterangkan dan diperingatkan tanpa rasa mengalah. Mungkin nasihat ini tidak dapat menyedarkan semua orang tetapi jika ia mampu menginsafkan sebahagian daripada pemimpin dan ahli UMNO, ini merupakan usaha yang perlu diteruskan.

Politik wang perlu dilihat sebagai satu perkara yang jijik. Para ulama di dalam UMNO perlu bersuara keras mengaitkan politik wang dalam konteks halal haram ajaran Islam.

Ini menimbulkan satu soalan, di manakah ustaz-ustaz atau cendiakawan Islam di dalam UMNO?

Kedua, apakah sudah tiba masanya kita menggunakan rangkap kata, "kita ambil duit dia tapi kita confirm tak pangkah dia"?

Ketiga, peraturan parti mengenai politik wang perlu dikemaskini dan diperhalusi kerana terdapat situasi yang jika difikirkan dengan logik dan dalam konteks memperkenalkan calon-calon, sebenarnya tidak melayakkan situasi itu sebagai menyalahi peraturan parti.

Friday, January 30, 2009

Wujudkan Pemikiran Segar Di Dalam UMNO.

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis percaya apabila Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO, Tan Sri Tengku Ahmad Rithaudeen Tengku Ismail mencadangkan pemansuhan sayap-sayap UMNO, semua ahli UMNO tidak setuju dengan cadangan itu.

Amat pelik jika ada yang menggangguk tanda setuju kepada cadangan itu terutama di saat UMNO sedang dirawat dan cuba disembuhkan.

Niat Rithaudeen itu baik iaitu agar gejala rasuah politik dapat dibendung atau dikurangkan tetapi cadangan tersebut seolah-olah menunjukkan parti UMNO sudah ketandusan idea atau kekeringan pemikir di dalam parti itu.

Ianya juga boleh ditafsirkan sebagai respons kekecewaan Rithaudeen kepada kepimpinan parti yang komplesen atau kurang ambil kisah kepada pandangan-pandangan lembaga disiplin sehinggakan beliau mencadangkan satu usul lain daripada yang lain atau unorthodox untuk menimbulkan minat ahli-ahli UMNO membincangkan hal ehwal parti UMNO.

Penulis berkata demikian kerana kita sudah dihidangi dengan beberapa cadangan yang lebih praktikal dan lebih rasional untuk membendung rasuah politik sebelum ini. Di antaranya ialah pemansuhan kuota pencalonan.

Penulis telah menyentuh cadangan pemansuhan kuota itu. Di antara lain :-

........Tambahan pula, jika tiap-tiap peringkat UMNO telah secara kolektif menyatakan komitmen dan bertanggungjawab di atas prestasi UMNO di PRU yang lepas, bukankah lebih adil jika perbincangaan mengenai pemansuhan kuota kepimpinan tertinggi UMNO pusat turut menyentuh reformasi kepimpinan di semua peringkat UMNO?

Dalam erti kata yang lain, apakah kita sebenarnya perlu juga memansuhkan kuota untuk pencalonan kepimpinan peringkat bahagian, negeri, Pemuda, Puteri dan Wanita? Apakah dengan cara ini UMNO akan lebih demokratik dan politik wang dapat dibendung? (Klik di sini untuk bacaan seterusnya)

Bagaimana pun, pemansuhan kuota tidak cukup untuk mengubah konsep rasuah politik kerana calon belum tentu menang walau pun menerima pencalonan terbanyak dari seluruh bahagian UMNO.

Di sini juga penulis sertakan cadangan-cadangan lain yang praktikal dan sebenarnya boleh dilaksanakan oleh kepimpinan UMNO untuk membendung rasuah politik.

Yang menimbul tandatanya ialah kenapakah tidak ada yang mahu menggerakkan dan berusaha keras untuk menggunapakai cadangan-cadangan ini !

Mekanisme pemilihan bentuk baru yang dicadangkan adalah seperti berikut:

1. UMNO patut mengadakan satu hari bagi pilihan raya UMNO agar kesemua 3.2 juta ahlinya yang tidak dapat ke Kuala Lumpur mengundi di setiap cawangan masing-masing untuk memilih pemimpin yang bertanding bagi semua jawatan.

Jumlah undi yang terkumpul akan dicampur dengan undi perwakilan yang bersidang di Kuala Lumpur bagi memuktamadkan pemenangnya.

Calon-calon bertanding yang menerima pencalonan dari setiap bahagian bagi apa juga jawatan seharusnya diberi undi bonus, misalnya satu undi setiap pencalonan yang dibuat oleh bahagian untuk juga dicampur dengan undi yang bakal diterima dari perwakilan yang bersidang di Kuala Lumpur.

2. Isytiharkan sahaja pemenang bagi jawatan yang ditandingi berdasarkan jumlah pencalonan yang dibuat oleh bahagian.

Apabila kemenangan diputuskan lebih awal melalui pencalonan bahagian tentulah agenda di Kuala Lumpur akan lebih besar.

Ertinya. calon yang menang dapat mengemukakan hala tuju perjuangan parti, agendanya untuk memajukan parti selain perwakilan pula tidaklah dibebani dengan kesibukan untuk berkempen bagi calon tertentu.

Sebaliknya mereka lebih fokus untuk merangka pelan tindakan dan perancangan bagi penjenamaan dan pemulihan UMNO bagi mendepani cabaran akan datang.

Kunci bagi membasmi, mengurang dan meredakan amalan rasuah politik wang dalam UMNO dapat dirumuskan seperti berikut:

a) Mengecilkan peranan, kuasa mengundi serta hak keistimewaan kalangan a few yang terdiri dari G-2, G6 atau G-7.

b) Meluaskan dan memberi hak mengundi dan memilih pemimpin kepada kesemua 3.2 juta ahli UMNO

c) Mengambil kira pencalonan yang dibuat oleh UMNO bahagian sebagai sebahagian dari jumlah undi untuk menentukan kemenangan calon yang bertanding.


Hanya dengan tiga mekanisme ini, UMNO bakal menjadi parti tersohor dalam mempraktikkan lunas demokrasi secara matang, adil dan lebih menyeluruh.

Melalui kaedah pemilihan sebegini juga UMNO akan lebih diyakini, dihormati dan tidak mustahil bentuk pemilihan yang diamalkan UMNO akan dijadikan model.
- Utusan Malaysia

Thursday, January 29, 2009

Temerloh Bandar Politik Wang UMNO ?

Dr Novandri Hasan Basri

MalaysiaKini melaporkan satu berita yang perlu kita bincang bersama. Secara peribadi, penulis inginkan kebenaran di dalam berita tersebut. Mungkin ada rakan-rakan yang boleh berkongsi info mengenai kesahihan berita ini.

MalaysiaKini

Temerloh, bandar ikan patin, dijadikan lokasi strategik agen-agen politik wang dalam Umno untuk mengatur strategi kempen pemimpin politik nasional yang berebut jawatan dalam pemilihan parti Mac depan.

Menurut sumber, Temerloh dipilih sebagai tempat pertemuan pemimpin-pemimpin Umno bagi mewakili Pahang Tengah yang merangkumi bahagian-bahagian Maran, Jerantut, Bera dan Kuala Krau.

Katanya, mereka berkumpul di tempat-tempat tertentu di bandar Temerloh pada hari yang telah ditetapkan.

"Pemimpin luar Pahang yang ingin melobi perwakilan-perwakilan Umno Pahang Tengah perlu bertemu di Temerloh. Mereka menghulurkan wang kepada agen-agen untuk diagihkan kepada

"Banyak tempat yang boleh dijadikan tempat bertemu seperti restoran, resort dan hotel tertentu,”
kata sumber dalaman parti itu lagi.

"Mereka daripada pelbagai golongan, ada yang bekerja sendiri, penganggur dan sebagainya,

"Kegiatan agen-agen politik berkumpul ini berlaku sejak bulan Oktober lagi iaitu sebaik sahaja mesyuarat UMNO bahagian bermula.

"Mereka bukan menjadi agen untuk seorang dua sahaja tetapi semua orang yang mahu menggunakan khidmat mereka."

Beliau diminta mengulas penangkapan beberapa individu oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana didakwa terlibat dalam politik wang menjelang pemilihan UMNO.

Sumber itu berkata, identiti agen berkenaan sukar dikesan kerana mereka hanya berhubung dengan individu tertentu sahaja.

"Malah calon yang hendak bertanding tidak mengenali agen berkenaan dan kerana itu mereka terpaksa menggunakan orang tertentu di tempat berkenaan.

"Calon hanya memberi ucapan berkempen kepada agen berkenaan supaya memanjangkannya kepada perwakilan bahagian," katanya.

Menurut sumber itu lagi, agen ini mempunyai "kaki" mereka sendiri di setiap bahagian di Pahang.

Dengan ini, katanya, mereka boleh mengatur pertemuan dengan agen-agen di bahagian tersebut dengan mudah.

Sementara itu, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Semantan, Datuk Mohd Hamdan Sudin ketika dihubungi berkata, ramai pemimpin politik dari seluruh negara berkunjung ke Temerloh terutama pada hari minggu.

Bagaimanapun, beliau tidak tahu sama ada agen-agen politik bergiat di bandar tersebut.

Wednesday, January 28, 2009

Merealisasikan semula kegemilangan UMNO

Penulis sertakan artikel penulis yang disiarkan di dalam Utusan Malaysia hari ini. Terima kasih kepada Utusan Malaysia.

Merealisasikan semula kegemilangan UMNO

Dr Novandri Hasan Basri (Utusan Malaysia)

SATU perkara yang semua pihak perlu tahu ialah parti UMNO dan perjuangannya tidak patut dipersalahkan di dalam kekusutan yang berlaku dalam senario politik negara hari ini.

Titik tolak kepada badai politik di dalam UMNO disebabkan oleh kelemahan manusia.

Malah, faktor manusia juga merupakan kelemahan-kelemahan yang semakin menonjol di dalam parti-parti lain di Malaysia ini terutamanya pembangkang.

Jangan kita cuba menafikan ketidaksamarataan, ketidakcekapan, kesalahan dan kelemahan parti pembangkang di negeri-negeri yang sedang mereka terajui sekarang.

Bukti-buktinya sudah ada, cuma jentera parti UMNO dan BN kurang responsif kerana lebih banyak memfokuskan kepada merawat sakit yang menyelubungi parti masing-masing.

Pembangkang sebenarnya bertuah kerana tatkala cuba meraih simpati dan sokongan rakyat, parti pemerintah turut mengalami dilema yang seperti tidak ada kesudahannya.

Kesempatan ini diambil dengan jayanya oleh pembangkang selain turut memperdagangkan isu-isu dalaman UMNO sebagai bentuk penyamaran bagi menutup kelemahan mereka.

Ramai tahu bahawa parti pembangkang tidak kuat tetapi manipulasi yang dilakukan oleh mereka, selain UMNO sendiri tidak bertindak agresif dan kekecewaan rakyat terhadap parti pemerintah merupakan faktor yang menyebabkan pembangkang kelihatan kuat dan semakin gah.

Modus operandi pembangkang patut dipelajari oleh parti pemerintah.

Dalam adat politik, kita perlu juga memahami taktik lawan agar tiada elemen kejutan yang tidak mampu ditangani.

Pada masa sama, UMNO turut mempunyai beberapa ADUN dan Ahli Parlimen yang sentiasa goyah jika kepentingan mereka tergugat.

Paling memualkan, mereka yang melompat parti itu cuba menutup sikap mementingkan diri sendiri dengan alasan kononnya cuba memperjuangkan nasib rakyat.

Percaturan politik mereka yang melompat parti itu amat memedihkan kerana orang inilah yang selama ini diangkat sebagai pemimpin dan kini, beliau dengan senangnya melupakan jasa-jasa UMNO dan "terjun menyelamatkan diri sendiri dari kapal" ketika ia menempuh gelora dan badai politik.

Tindakan mereka itu jelas menunjukkan ketidakmatangan dan tiada daya ketahanan.

Namun, walau pun isu itu mendatangkan rasa kecewa tetapi realitinya, UMNO dan BN tidak memerlukan lagi pemimpin-pemimpin seperti itu.

Kita tidak perlu "meratapi pemergian" pemimpin-pemimpin seperti itu malah perlu bersyukur kerana mereka telah menunjukkan sikap sebenar.

Kita pasti kerjaya politik pemimpin seperti ini tidak akan ke mana kerana jelas mengecewakan rakyat yang memilih mereka.

Secara peribadi, penulis sedang menanti-nantikan "kelasi-kelasi" lain yang berhasrat untuk terjun dari kapal UMNO/ BN. Marilah kita bersama-sama menilai mereka yang berfikiran singkat ini.

Yang pasti, tindakan mereka itu secara tidak langsung telah menyenangkan serta membantu UMNO/BN membuang "kudis-kudis" yang boleh membusukkan lagi luka dalaman parti pemerintah.

Kita berharap agar kudis-kudis itu semakin berkuarangan dan UMNO mampu untuk gah kembali dengan disokong oleh ahli-ahli yang sanggup bersama parti keramat ini biarpun apa sahaja badai melanda.

Realitinya, jika UMNO berjaya menganjak kepada parti yang disenangi dan lebih meyakinkan, rakyat berkemungkinan besar tidak akan menolak UMNO lebih-lebih lagi jika kita sandarkan kepada pencapaian selama ini.

Memang benar terdapat kelemahan dan kekurangan pemerintah tetapi janganlah pula kita menidakkan kejayaan dan pencapaian yang kita terima selama ini.

Kita jangan mudah termakan hasutan dan manipulasi politik pihak-pihak yang kita sendiri tidak berasa yakin dengan hasil kerja mereka malah tidak pernah membuktikan apa-apa kejayaan. (Utusan Malaysia)

Tuesday, January 27, 2009

Snippets : Proton Mangsa Ketidakadilan?

Dr Novandri Hasan Basri

Satu ketika dahulu, kereta Proton digelar kereta rakyat Malaysia kerana ianya mampu dimiliki oleh kebanyakan rakyat Malaysia. Dan sehingga hari ini, Proton tetap dianggap kereta rakyat walau pun perusahan automobil negara telah dibanjiri oleh pelbagai jenama kenderaan yang harganya sangat kompetitif terutamanya dari negara China.

Persaingan ini tidak dapat dinafikan telah mewujudkan pilihan kenderaan yang lebih banyak untuk para pembeli dan biasanya, model-model kenderaan yang menarik, memenuhi citarasa, baru dan mampu dimiliki.

Proton mempunyai model fleet kenderaan yang lama sungguh pun Proton Persona dan Proton Saga agak baru diperkenalkan tidak lama dulu. Kita juga sudah menerima foto-foto yang mendakwa bahawa kenderaan tersebut merupakan kenderaan MPV Proton yang bakal diperkenalkan tidak lama nanti.

Proton kini berdepan pula dengan diskriminasi oleh insitusi perbankan tempatan. Pemangku Presiden Persatuan Pengedar Proton Edar Malaysai (Peda) mendakwa bahawa terdapat diskriminasi kerana para pelanggan baru yang mahu membeli kereta Proton dikenakan syarat amat ketat.

Utusan Malaysia melaporkan, di antara lain :-

Katanya, institusi perbankan akan mewujudkan profil risiko bakal pelanggan dan kenderaan berdasarkan rekod lampau mereka dan rekod nisbah hutang tidak berbayar dalam sistem pihak perbankan.

"Ini adalah amalan yang tidak adil khusus untuk pembeli yang sudah menjelaskan hutang kereta. Tindakan bank seolah-olah menidakkan kemampuan pembeli untuk bertukar baru," ujar beliau.

Selain itu, tambah beliau, nilai pinjaman sewa kereta beli Proton juga dihadkan berbanding dengan kereta-kereta lain....

....."Tindakan melampau bank-bank tempatan ini boleh 'membunuh' Proton pada masa depan sekiranya masalah ini tidak dipandang serius oleh kerjaan dan Bank Negara Malaysia.....

.."Kalau bank-bank tempatan adil kepada jenama Proton mengapa kadar faedah yang dikenakan masih tinggi walau pun sejak November lalu BNM telah pun mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (OPR)," tambahnya.

Beliau sekali lagi mempersoalkan mengapa institusi perbankan membenarkan pinjaman bagi Proton baru oleh peniaga kereta terpakai yang septutnya hanya diberikan kepada pengedar Proton yang sah...

Armin berkata, pinjaman kereta terpakai Proton adalah lebih rumit memandangkan Malaysia tidak mempunyai badan penilai harga kereta tersebut berbandingkan di Amerika Syarikat dan United Kingdom..

Penulis amat berharap agar pihak kerajaan, pihak perbankan dan BNM dapat campur tangan di dalam isu ini. Pastinya, pihak perbankan mempunyai alasan-alasan sendiri di atas tindakan mereka itu demi untuk mengurangkan risiko yang bakal ditanggung oleh mereka.

Dalam masa yang sama, pihak-pihak yang bertanggungjawab perlu menyokong produk tempatan seperti kenderaan Proton.

Monday, January 26, 2009

Ahmad Ismail Akan Di Dakwa ?

Dr Novandri Hasan Basri

Blog Bigdotcom telah menyiarkan satu artikel yang patut dikongsi bersama para pembaca sekalian. Tajuknya ialah Ahmad Ismail dijangka akan didakwa menghasut. Di antara lain :-

Mantan Ketua Bahagian UMNO Bukit Bendera Dato’ Ahmad Ismail, yang pernah menimbulkan kontroversi dalam ceramah semasa Pilihanraya Kecil Permatang Pauh Ogos lepas dan diangkat sebagai ‘Wira Melayu’ semasa Mesyuarat Agung Tahunan UMNO Bahagian Bukit Bendera November lepas kini dikatakan akan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Butterworth Khamis (29 Januari 2009) atas tuduhan menghasut....

Penulis pernah menulis mengenai Datuk Ahmad Ismail. Sila klik Artikel 1 atau Artikel 2.

Diharapkan agar rakan-rakan bloggers dapat mewar-warkan di dalam blog masing-masing agar Mahkamah Seksyen Butterworth pada 29 Januari 2009 ini akan disertai dengan lebih ramai orang.

Lompat Melompat Dan 'Kudis'

Dr Novandri Hasan Basri

Lewat semalam penulis menerima sms :-

ADUN Bota masuk PKR - Kita tidak perlu pengkhianat yang pentingkan diri sendiri & kecewa kalah Ketua Bahagian, tak disambung sebagai Pengerusi Felcra & takut tak dipilih semula sebagai calon!

Penulis juga ingin tahu alasan ADUN Bota mengenai tindakan beliau itu. Di dalam Utusan Malaysia hari ini melaporkan,

..Nasaruddin sebelum ini pernah memegang jawatan Pengerusi Felcra Berhad selama dua tahun sejak Oktober 2006 dan dilaporkan dijanjikan jawatan berkenaan walaupun tidak lagi bertanding di kerusi Parlimen.

Sementara itu, Nasarudin dalam kenyataan media yang dipetik dari blog Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, beliau mengambil keputusan itu setelah membuat pertimbangan dan melihat perkembangan suasana politik khasnya arah tuju sokongan rakyat selepas pilihan raya umum lalu.

Katanya, ia juga berkaitan dengan keadaan yang wujud dalam parti dan kepimpinan UMNO.

Tambah Nasaruddin, keputusan itu diambil setelah lama meneliti dan mempertimbangkan kepentingan rakyat khususnya para penyokong dan pengundinya di kawasan DUN Bota.


Jika merujuk kepada laporan akhbar di atas, penulis memang bersetuju dengan sms yang diterima itu. Nasarudin memang layak dipanggil pengkhianat dan mementingkan diri sendiri.

Agenda tersembunyi di sebalik alasan yang 'berbau mulia' tapi sebenarnya jelek dan memualkan itu patut diketahui oleh rakyat terutamanya penduduk Bota yang telah memberi kepercayaan kepada beliau pada PRU-12 supaya menjadi wakil mereka di dalam BN.


Realitinya, UMNO dan BN tidak memerlukan pemimpin-pemimpin seperti Nasarudin yang 'terjun menyelamatkan diri sendiri daripada kapal' dalam ketika 'kapal' itu sedang menempuh gelora dan badai politik.

Percaturan politik ADUN Bota itu sungguh memualkan dan orang inilah yang selama ini kita angkat sebagai pemimpin di dalam UMNO dan hari ini beliau dengan senangnya melupakan jasa-jasa UMNO dan beralih 'kapal' yang beliau rasakan mampu membantu beliau di dalam karier politik beliau.

Maklumat seperti Nasarudin tidak lagi disambung menjadi Pengerusi Felcra amat jelas menunjukkan niat kotor beliau yang cuba beliau sulami dengan alasan-alasan kononnya beliau memperjuangkan masyarakat setempat dan rakyat.

Dalam hal ini, bukan BN sahaja yang patut menolak jauh Nasarudin tapi penulis pasti kerier politik Nasarudin tidak akan ke mana kerana beliau telah mengecewakan rakyat Bota dan jelas mementingkan diri sendiri dan tiada kejantanan untuk menghadapi cabaran serta tidak bijak untuk membantu kekusutan di dalam UMNO/BN.

Secara peribadi, penulis sedang menanti-nantikan 'kelasi-kelasi' yang lain yang berhasrat untuk terjun daripada kapal UMNO/BN. Marilah kita bersama-sama menilai mereka yang berfikiran singkat ini.

Yang pastinya, tindakan mereka itu secara tidak langsung telah menyenangkan serta membantu UMNO/BN membuang 'kudis-kudis' yang tidak diperlukan lagi di dalam luka UMNO/BN hari ini.

Kita berharap agar 'kudis-kudis' itu semakin berkurangan di dalam parti UMNO dan UMNO mampu untuk gah kembali berahlikan mereka yang benar-benar kukuh dengan UMNO, biar badai dan puting beliung sekali pun.

Friday, January 23, 2009

Pembersihan Di Dalam UMNO?

Dr Novandri Hasan Basri

Laporan media mengenai beberapa pemimpin UMNO dihadapkan ke mahkamah atas dakwaan rasuah tentunya menimbulkan pelbagai spekulasi politik.

Bagi diri penulis, isu di atas menimbulkan satu harapan yang positif ke arah mewujudkan parti UMNO yang lebih menyakinkan dan lebih bersih.

Jika kita amati perlembagaan dan perjuangan UMNO, parti ini merupakan satu parti yang perjuangannya adalah terbaik untuk disokong oleh setiap Melayu dan orang Islam.

Natijah perjuangannya juga wujud di atas kesedaran yang suci dan mulia untuk mempertabatkan negara sebagai negara yang berdaulat dan melindungi kedaulatan Raja-raja Melayu.

Parti-parti lain yang ditubuhkan adalah parti yang berdasarkan kepada kekecewaan dan kalah semasa pemilihan pemimpin UMNO.

Parti UMNO tidak bersalah. Begitu juga dengan perlembagaan dan perjuangannya. Yang merosakkan imej parti UMNO adalah disebabkan oleh beberapa pemimpin dan ahli UMNO. Merekalah yang bertanggungjawab dan mereka itu perlu dihukum agar parti UMNO bersih dan bertambah mantap daripada dulu.

Kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Ungkapan ini amat tepat apabila kita mengikuti perkembangan politik parti UMNO selama ini. Dan 'nila' ini perlu dibuang jauh-jauh agar tidak rosak lagi susu di dalam belanga itu.

Makanya seperti kata penulis, isu pendakwaan beberapa pemimpin dan ahli UMNO membawa harapan yang positif. Akan tetapi, penulis juga ingin menyarankan agar mereka yang didakwa itu bukan hanya 'ikan-ikan bilis' di dalam UMNO. Yang sama pentingnya ialah 'jerung-jerung besar' juga patut didakwa tanpa rasa takut!

Barulah UMNO benar-benar akan dapat diubah.

Thursday, January 22, 2009

Realiti : Prejudis Di Dalam Politik

Dr Novandri Hasan Basri

Prejudis atau prasangka ialah tohmahan yang bukan-bukan, tidak beralasan dan yang tidak kena pada tempatnya. Prejudis juga ialah satu dosa kerana ia mampu meleraikan perhubungan silaturrahim di antara dua orang yang bersaudara dan juga kerana agamanya.

Penulis mengungkap maksud prejudis di dalam artikel ini kerana sedar bahawa sikap prejudis dan prasangka kerap menyelubungi mindset mereka yang aktif di dalam arena politik.

Dan mindset negatif ini berlaku di mana-mana sahaja parti politik dan di dalam perlumbaan untuk mendapatkan kuasa politik, tohmahan adalah satu political warfare yang 'wajib' digunakan untuk menjatuhkan pihak yang lain.

Penulis acap kali membaca artikel-artikel atau komentar-komentar yang tidak enak untuk dibaca kerana prejudis dan tohmahan keterlaluan terhadap seseorang individu atau kumpulan.

Penggunaan bahasanya juga seolah-olah individu tersebut adalah makhluk yang paling mulia di dalam dunia tanpa menyedari bahawa individu itu sebenarnya telah melakukan satu perkara yang ditegah oleh agamanya sendiri.

Firman Allah swt,

"Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan daripada sangkaan kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengahnya yang lain.

Adakah seseorang daripada kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaa mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertkwalah kamu kepada Allah swt, sesungguhnya Allah swt penerima taubat lagi maha mengasihini." (Surah al-Hujuraat 49:12)

Menurut buku Dinamika Ilmu Akhlak Islamiah (1997), Prasangka biasanya tercetus ekoran daripada dua keadaan :-

1. Rasa kebanggan diri yang mengganggap diri atau bangsanya lebih utama, lebih mulia dan mengatasi yang lain.

2. Natijahnya mungkin mencetuskan tindakan yang diluar batas keperikemanusian seperti memperli, menghina, mengejek dan memperolok-olokkan orang lain sama ada yang beragama atau berlainan agama.

Mungkin kadang kala kita terbabas daripada landasan yang sebenarnya dengan emosi berlebihan. Kita bukannya perfect tetapi kita patut menghindarkannya. Yang penting ialah kita sentiasa sedar dengan tanggungjawab kita dan cepat memperbaiki kesilapan kita dengan ikhlas.


Penulis juga mungkin pernah melakukan kesilapan di dalam artikel-artikel di dalam blog ini dan juga percakapan penulis. Penulis meminta maaf kepada anda sekalian.

Realitinya, perjalanan kita masih jauh dan adalah lebih baik jika kita semua mulakannya dengan baik dan betul. Kita, generasi muda yang berpelajaran perlu lebih pintar untuk membaca wajah politik di negara ini dan tidak sesekali terperangkap menggunakan kaedah politik yang negatif serta dilarang oleh agama.

Wednesday, January 21, 2009

Bentuk Reformasi di dalam UMNO?

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis ingin berkongsi dengan rakan-rakan sekalian mengenai pandangan para intelek di dalam sains politik mengenai UMNO. Pandangan mereka telah disiarkan di dalam Utusan Malaysia.

Di antaranya :-

1. Pensyarah Pusat Pengajian Sains dan Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, imej buruk itu adalah antara faktor pengundi menolak calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu Sabtu lalu.

a. ''Persepsi masyarakat terhadap ahli dan pemimpin UMNO termasuk yang turun berkempen pada pilihan kecil ini adalah teruk dan mereka dianggap sebagai sombong, sukar untuk didekati, lupa daratan dan membuat janji yang tidak betul,"

Dalam pada itu, Ahmad Atory berkata, beliau yakin imej UMNO boleh dipulihkan sekiranya tiga langkah yang telah dicadangkan sebelum ini dilaksanakan sepenuhnya.

b.
''Langkah pertama melibatkan usaha meneruskan pelan peralihan kuasa daripada Presiden parti, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi kepada Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak.

c.
''Kedua, pemimpin dan ahli UMNO perlu mengubah tingkah laku dengan mengamalkan etika kepimpinan terbaik bagi menghapuskan persepsi negatif orang ramai," ujarnya.

d. Menurut beliau,
langkah ketiga melibatkan tindakan menghentikan strategi menyogok pengundi dengan menjanjikan pelbagai program pembangunan kerana ia sebenarnya tidak berkesan.

''Rakyat kini mempersoalkan ketelusan projek pembangunan berkenaan termasuk membuat tanggapan ia hanya menguntungkan pihak tertentu.

''Walaupun kerajaan telah menubuhkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), ia adalah tidak mencukupi dan usaha mewujudkan ketelusan dalam pentadbiran kerajaan perlu ditingkatkan,"
katanya.

2. Dalam pada itu, Pengarah Institut Kajian Etnik (Kita) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin berkata, imej UMNO hanya boleh dipulihkan sekiranya ia melakukan perubahan struktur secara drastik termasuk membenarkan ahli-ahli di peringkat cawangan memilih kepimpinan utama parti.

a. ''Saya bersetuju dengan idea yang pernah dilontarkan oleh Muhyiddin supaya pihak di peringkat akar umbi menentukan kepimpinan UMNO kerana ia adalah lebih demokratik berbanding amalan sekarang iaitu pengundian dibuat oleh perwakilan pada Perhimpunan Agung parti.

b. ''Cadangan ini saya lihat hanya dibuat dalam akhbar tetapi tiada usaha susulan secara serius dilakukan misalnya untuk membuat referendum bagi mendapat persetujuan ahli untuk melaksanakan kaedah pemilihan baru ini,'' katanya.

c. Tambah beliau, masyarakat juga hilang kepercayaan terhadap UMNO apabila sayap parti iaitu Wanita, Pemuda dan Puteri masing-masing dilihat mempunyai perjuangan berbeza dan tidak bersatu.

d. ''Persepsi ini boleh diubah sekiranya sayap berkenaan mengadakan program secara bersama sepanjang masa dan bukan hanya bekerjasama ketika berkempen untuk pilihan raya,'' ujarnya.


Persoalannya sekarang, apakah reformasi di dalam UMNO akan benar-benar wujud?

Berhormat vs Berkhidmat

Di sini penulis sertakan sajak hasil nukilan blogger Malim Muda 2.0 (Klik di sini utk melayari blog beliau)

Yang berhormat duduk bersahaja
Yang berkhidmat rajin bekerja

Yang berhormat gaya berzaman
Yang berkhidmat gerakan iman

Yang berhormat bersaing handal
Yang berkhidmat sendiri amal

Yang berhormat menabur janji
Yang berkhidmat menabur budi

Yang berhormat mengejar pangkat
Yang berkhidmat menadah berkat

Yang berhormat memburu kuasa
Yang berkhidmat bersyukur sentiasa

Dan itulah roda permainannya
Setiap masa setiap ketika

Sepandai-pandai yang berhormat
Akhirnya kalah penamat

Sekecil-kecil yang berkhidmat
Akhinya menang cermat

-Malim Muda-

p/s : Ada komen daripada pembaca sekalian?

Tuesday, January 20, 2009

Perubahan Total di dalam UMNO?

Dr Novandri Hasan Basri

TPM telah menyarankan perubahan di dalam sikap dan peribadi pemimpin-pemimpin UMNO agar lebih mesra dan benar-benar berjiwa rakyat. Malah, BN juga telah disarankan untuk menyusun kembali strategi politiknya agar lebih berorentasikan rakyat. Ikutilah :-

1. Ubah budaya dan imej UMNO, kata Najib

Utusan Malaysia.


PUTRAJAYA 20 Jan. - Imej negatif UMNO dan sikap sesetengah pemimpinnya yang kurang mesra di mata rakyat merupakan antara punca kekalahan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya kecil Parlimen Kuala Terengganu minggu lepas, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Najib yang juga Timbalan Presiden UMNO berkata, UMNO perlu mengubah budaya dan imejnya agar disenangi oleh rakyat.

“Pemimpin UMNO di semua peringkat mesti menunjukkan imej positif dan mesra rakyat,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis Penyerahan Dokumen Perjanjian bagi Penstrukturan Semula Perkhidmatan Bekalan Air Negeri Sembilan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini. - Bernama

2. BN tidak boleh terus dalam zon selesa

Utusan Malaysia


PUTRAJAYA 20 Jan. - Para pemimpin Barisan Nasional (BN) tidak boleh berterusan duduk dalam zon selesa, sebaliknya perlu mengubah paradigma dan mengubah cara serta pendekatan berpolitik supaya ia sentiasa berorientasikan rakyat, kata Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Timbalan Perdana Menteri mahukan semua pemimpin kerajaan BN bangkit dan bingkas kembali menyusun strategi melakukan perubahan baik kepada diri mahukan kepada parti demi kesejahteraan bangsa dan tanah air.

Kerajaan BN perlu memastikan program-program kerajaan adalah berteraskan keperluan rakyat supaya ia sentiasa dekat di hati dan sanubari rakyat.

“Jika kita gagal menangani cabaran ini dengan cemerlang, kita akan menerima hukumannya di dalam pilihan raya umum ke-13 kelak,” katanya ketika melancarkan buku “Politik Baru” karya Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Saifuddin Abdullah, di sini. - Bernama.


Persoalannya sekarang,

Setakat manakah teguran TPM itu dapat mengubah mindset kepimpinan UMNO yang lain?

Apakah ianya hanya sekadar ulasan di dalam media yang tidak akan dipandang langsung oleh pemimpin-pemimpin UMNO yang TPM maksudkan itu?

Apakah pembawaan dan karakter sesetengah pemimpin itu mampu berubah atau diubah sedangkan mereka sudah sebati dengan akhlak dan tabiat seperti begitu?

Ibnu Muskawaih menjelaskan bahawa akhlak mengandungi 2 perkara :-

1. Akhlak bermaksud tabiat iaitu sifat positif atau negatif yang ada pada manusia secara semulajadi.

2. Akhlak adalah satu sifat yang boleh diusahakan oleh manusia atau satu sifat mendatang yang boleh dibentuk dan dididik untuk mendapatkan nilai-nilai baik.

Makanya, seruan untuk mengubah pendekatan dan pembawaan pemimpin-pemimpin UMNO dari semua peringkat mampu dilakukan tetapi syaratnya ialah mereka perlu benar-benar ikhlas, sedar diri dan insaf ke atas kelemahan mereka itu.

Tidak kiralah mereka itu berpangkat Dato' atau Tan Sri atau apa-apa sahaja, perubahan yang diwajibkan ke atas pemimpin-pemimpin UMNO mesti secara total dan bersungguh-sungguh.

Hanya dengan cara itu sahaja, anjakan paradigma yang diharap-harapkan akan berlaku secara keseluruhannya.

Realitinya, kita mesti berdisiplin tinggi untuk memastikan perubahan itu tidak mati ditengah jalan atau sekadar drama Melayu.

Imam al-Ghazali dalam kitabnya Mizan al-Amal menjelaskan disiplin sebagai keinginan dan daya usaha untuk menyucikan jiwa.

Dan melaksanakan amalan-amalan disiplin diri terhadap orang lain boleh menjamin kualiti kerja seterusnya membawa kepada persepsi positif daripada masyarakat secara amnya.

Dalam masa yang sama, perlu diingat bahawa kekuatan dan sokongan di dalam UMNO dan BN masih ada. Tanggapan bahawa UMNO mengalami krisis yang besar dek kritikan-kritikan keras daripada ahli-ahli UMNO sendiri dan pro-UMNO di dalam media-media, web dan blog masing-masing adalah tidak benar.

Penulis melihat isu ini sebagai satu usaha ikhlas dan murni daripada ahli-ahli UMNO dan pro-UMNO yang sayangkan parti UMNO.

Mencari 'X' Factor di dalam UMNO

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis ingin merujuk kepada berita yang disiarkan di dalam Malaysia Kini hari ini. Di antaranya :-

Calon timbalan presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin secara terus terang mengakui bahawa Umno telah kehilangan faktor "penarik" untuk menarik rakyat kepada parti tunjang komponen BN itu.

Beliau yang juga naib presiden Umno berkata, faktor itu perlu dibawa kembali kerana dengan memiliki faktor penarik itu, bermakna rakyat akan tertarik dan memberikan perhatian terhadap perkara baru dan menarik yang disampaikan oleh parti itu.

"Sekarang ini dalam Umno, apakah faktor penarik itu. Tidak ada faktor penarik, kita telah kehilangan faktor penarik yang akan membuatkan rakyat benar-benar mahu mendengar apa yang dikatakan oleh pemimpin," katanya -
MalaysiaKini

Persoalannya,

Apakah UMNO benar-benar sudah kehilangan modal untuk bertindak sebagai parti politik yang masih relevan di dalam politik di negara ini?

Apakah pemimpin-pemimpin yang sedia ada sudah tidak ada faktor 'wow' yang mampu dikagumi oleh ahli-ahli UMNO dan masyarakat di negara ini?

Apakah UMNO bakal mengalami krisis kepimpinan yang tidak lagi disegani, dihormati dan dipandang tinggi oleh masyarakat?

Atau,

Apakah pandangan yang dilontarkan oleh Muhyiddin Yassin sekadar peringatan atau refleks spontan orang politik kepada sesuatu kekalahan BN di dalam pilihanraya?

Penulis skeptikal dengan tindakan Muhyiddin Yassin yang berterus-terang seperti yang telah disiarkan oleh Malaysia Kini dan juga kebanyakan media cetak arus perdana.

Tentunya, pandangan Muhyiddin Yassin ini akan menjadi modal pelaris kepada parti pembangkang yang sentiasa mencari kelemahan parti UMNO dan BN untuk dijadikan bahan utama untuk menarik hati orang ramai.

Senang kata, penceramah parti pembangkang boleh berkata, "Muhyiddin Yassin, orang besar dan kuat UMNO sendiri pun dah tak ada kepercayaan kepada partinya sendiri. Apa lagi kita semua ini yang hanya rakyat biasa dan hanya mampu melihat gelagat pemimpin-pemimpin UMNO. Makanya, kita mesti berubah dan menyokong parti alternatif yang semakin kuat."

Hanya dengan menggunakan kata-kata Muhyiddin Yassin itu, tentu ramai yang sudah mula goyah, termakan kata dan berfikir banyak kali untuk terus menyokong parti UMNO dan BN.

Seperti juga pandangan Tun Dr Mahathir yang mengkritik keras calon BN di Kuala Terengganu juga telah digunakan sebagai satu satu daripada modal parti pembangkang untuk menidakkan kemenangan BN. Memang benar terdapat kebenaran di dalam kritikan beliau tetapi saluran penyampaiannya seperti tidak tepat dan telah mencalarkan kredibiliti UMNO di Kuala Terengganu.

Apakah benar UMNO seperti tidak mempunyai sepasang telinga yang mahu mendengar keluhan dan pandangan daripada mereka yang ikhlas mahu memperbetulkan situasi di dalam UMNO?

Jika ada pun, apakah pandangan-pandangan itu mungkin sekadar angin sepoi-sepoi bahasa yang tidak akan diambil tindakan dengan serius dek protokol dan takut dengan orang-orang besar di dalam UMNO?

Dalam masa yang sama, memang senang untuk kita mengkritik tetapi sebagai orang yang berpelajaran, kita juga patut mencari alternatif dan memberikan buah fikiran untuk memperbaiki perkara yang kita kritik itu.

Sama ada pihak atas mahu mendengar, itu perkara lain. Yang penting ialah kesedaran dan keazaman mahukan parti UMNO terus kukuh dan relevan patut juga dicanangkan di peringkat bawah seperti kita ini. Mungkin satu hari nanti, ada di antara kita yang akan berada di atas sana dan telah sedar mulai dari awal lagi.

Makanya, apakah 'X' factor atau 'WOW' factor tersebut?

Tentunya, faktor-faktornya mesti difikir di luar kepompong pengertian pemimpin-pemimpin UMNO mengenai strategi politik negara. Ianya mesti gah, bernafas baru, segar dan tidak mampu dilakukan oleh mana-mana parti politik untuk seketika waktu.

Tempoh 'parti politik yang pertama' melaksanakan program-program itu tentu mampu membuka mata rakyat tentang komitmen UMNO untuk memasyarakatkan UMNO dan bersama rakyat setiap waktu.

Makanya, program-program itu mesti efektif, sampai objektifnya dan berterusan. Dalam soal ini, wang bukan lagi menjadi persoalan untuk menjayakan program-program itu jika pemimpin-pemimpin UMNO benar-benar mahu kembali mewujudkan 'X' factor di dalam UMNO.

Monday, January 19, 2009

Suara Blog - Utusan Malaysia

Utusan Malaysia

KEPUTUSAN Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu menjadi topik utama untuk ditulis oleh kebanyakan penulis blog.

Masing-masing menyuarakan pandangan peribadi berhubung kekalahan Barisan Nasional (BN) di tangan Pas pada pilihan raya kecil tersebut.

Bagi A. Kadir Jasin (www.akadirjasin.com) keputusan Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu menunjukkan para pengundi masih marahkan BN.

Antara lain beliau menulis: "Jelas daripada keputusan Kuala Terengganu bahawa pemilihan calon dan penangan isu tempatan adalah kunci kejayaan dalam pilihan raya kecil.

"Nyata andaian umum mengenai ketidaksuaian calon BN apabila dia bukan sahaja gagal mempertahankan kerusi Kuala Terengganu sebaliknya kalah dengan teruk."

Penulis blog Dunia Tiger (duniatiger.blogspot.com), Ibrahim Yahya pula mengulas mengenai pandangan ramai berhubung faktor kekalahan BN di Kuala Terengganu.

"Bagi saya, mereka mempunyai jawapan tersendiri. Jawapan itu bergantung di tahap mana kedudukan mereka sama ada sebagai petugas parti, pemerhati, pengkaji dan penganalisis politik, mereka yang cari makan, pelobi politik, pencacai, pemimpin tulen ataupun 'pengarah' kempen tidak rasmi."

Bagi Big Dog Dotcom (bigdogdotcom.wordpress.com) pula, kekalahan BN di Kuala Terengganu telah merugikan rakyat negeri itu kerana mereka kehilangan dua kerusi timbalan menteri dalam Kabinet.

Ini kerana semasa hidup, Allahyarham Datuk Razali Ismail menjawat Timbalan Menteri Pelajaran, Senator Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh pula sebagai Timbalan Menteri Dalam Negeri.

"Meletakkan Datuk Wan Farid sebagai calon P36 itu sudah memastikan Terengganu hanya mempunyai seorang Timbalan Menteri, sekiranya beliau menang."

Dr. Novandri Hasan Basri dalam blognya Minda Intelek Melayu mahukan kekalahan BN di Kuala Terengganu dikaji dengan mendalam oleh barisan kepimpinan BN dan UMNO.

Katanya, walau pun isu pilihan raya kecil berlainan mengikut isu tempatan dan setempat tetapi ia juga perlu diselidiki supaya BN akan lebih bersedia selepas ini.

"Secara peribadi, penulis berpendapat bahawa negeri-negeri Pantai Timur amat memerlukan imej seorang pemimpin rakyat yang seimbang daripada segi perwatakannya.

"Selain daripada kepandaian dunia, beliau wajib menonjol dari segi agamanya, rendah diri dan sanggup 'basahkan tangan' untuk mencuci pinggan dan mangkuk,"
katanya.

Penulis blog wanita, Nuraina A. Samad pula menyentuh mengenai ramalan media yang tidak tepat berhubung keputusan pilihan raya tersebut.

Dalam blognya nursamad.blogspot.com, beliau berkata, media-media rasmi meramalkan keputusannya adalah 50-50 sehinggalah di saat-saat akhir pengiraan undi dijalankan.

"Tetapi di peringkat akar umbi, ia jelas menampakkan kemenangan Pas. Merdeka Central meramalkan bahawa undi dari pengundi Cina akan berpihak kepada Pas."

Sementara itu Lin Ken Lim dalam blognya linkenlim.blogspot.com berkata, keputusan di Kuala Terengganu memberi gambaran kepada Datuk Seri Najib Tun Razak.

Katanya, bakal Perdana Menteri itu telah kehilangan dua pilihan raya kecil dalam tempoh lima bulan dengan majoriti yang besar.

"Najib telah melakukan yang terbaik dan tumpuan sepenuhnya untuk BN dalam pilihan raya kecil Kuala Terengganu. Tetapi para pengundi di kawasan yang BN kuasai, mereka memilih Pas.

"Beliau buat banyak janji, melancarkan banyak projek dan menawarkan banyak perkara tetapi akhirnya pengundi menolak BN,"
katanya. (klik di sini utk bacaan seterusnya... utusan malaysia)

Sunday, January 18, 2009

Institut Pengajian Politik UMNO?

Dr Novandri Hasan Basri

Penulis amat tertarik dengan satu laporan akhbar di The STAR hari ini. Cadangan tersebut menjadi lebih relevan terutamanya apabila BN telah kalah di dalam PRK Kuala Terengganu :-

Group: Revive school of political studies. (The STAR)

KUALA LUMPUR: MCA’s school of political studies should be revitalised, the MCA Integrity Watch Group said.

The group, made up of academicians and professionals to keep watch on the party, said it would submit a proposal to president Datuk Seri Ong Tee Keat on the matter after Chinese New Year.

The informal group’s chairman Dr Daphne Loke said the school could do a lot to educate members on their roles and responsibilities to the community.

“IWG wishes to call upon the party to revitalise the school to make use of this period of lull to re-educate (MCA) office-bearers at the branch, division and state levels so they can shed the old image of ‘eat, drink and be merry’,” Dr Loke said at a public forum yesterday.

She said the proposal would also outline an ethics training programme for party members as part of MCA’s aim to reform and change its image after suffering losses in the last general election.

“I sent a similar proposal to the previous party president before the March 8 elections but it was ignored,” she said.

Dr Loke said the proposal sought to remind branch and division chiefs that they had a duty to respond to the community’s cries for help in their respective areas, to mitigate hardships and rebuild lives after disasters such as floods and landslides.

She said these features were important as the party managed its human capital, “so the energies of the leaders can be focused to benefit the local community the party represents.”

Dr Loke, a lecturer, said it was vital that party leaders adopted the “responsibility to protect” mindset as part of the party’s aim to change and avoid being branded as “have not learnt” from the last general election.

Penulis bersetuju dengan cadangan di atas. Malah, konsep di atas juga patut digunapakai oleh parti UMNO.

Era politik di Malaysia terutamanya UMNO amat memerlukan perubahan yang besar di dalam pergerakan dan modus operandi. Ianya amat perlu untuk memastikan UMNO sentiasa segar dan tidak lagi menggunakan kaedah-kaedah lama yang lapuk dan tidak praktikal lagi pada hari ini.

Seperkara lagi, golongan berpelajaran tinggi, pengajar dan academician perlu mendapat tempat yang sewajarnya di dalam UMNO. Pastinya UMNO amat memerlukan suntikan idea dan pandangan ilmiah daripada mereka bagi menyemarakkan lagi UMNO.

Persoalannya, apakah pemimpin-pemimpin UMNO terbuka hati dan bersedia untuk menerima para pemikir ini tanpa sekatan-sekatan yang disengajakan?

Apakah pemimpin-pemimpin UMNO sudi mendengar nasihat daripada mereka yang lebih tinggi tahap pelajarannya?

Post Mortem Kekalahan BN Di Kuala Terengganu.

Dr Novandri Hasan Basri

Artikel kali ini penulis khaskan untuk mendapat respons yang bernas dan membina daripada seramai pembaca yang mungkin terutamanya daripada rakan-rakan di Kuala Terengganu dan negeri Terengganu.

Di sini penulis melontarkan satu soalan untuk komentar daripada para pembaca sekalian.

Apakah yang menyebabkan kekalahan BN di Kuala Terengganu?

Tentunya kita mahu kekalahan BN di Kuala Terengganu dikaji dengan mendalam oleh barisan kepimpinan BN dan UMNO.

Walau pun isu PRK berlainan mengikut isu tempatan dan setempat tetapi ianya juga diselidiki supaya BN akan lebih bersedia selepas ini.

Secara peribadi, penulis berpendapat bahawa negeri-negeri Pantai Timur amat memerlukan imej seorang pemimpin rakyat yang seimbang daripada segi perwatakannya. Selain daripada kepandaian dunia, beliau wajib menonjol dari segi agamanya, rendah diri dan sanggup 'basahkan tangan untuk mencuci pinggan dan mangkuk.'

Apa pun, yang paling penting ialah pemimpin-pemimpin perlu sedar, mengaku dan menerima sebarang keputusan post mortem dengan ikhlas dan berazam untuk memperbetulkan kelemahan yang ada.

Apakah pandangan anda sekalian?

Saturday, January 17, 2009

Coret-Coret Klinik Bergerak Di Kuala Terengganu 2.

Dr Novandri Hasan Basri

Pada 15 - 16hb, penulis dan team Klinik Kesihatan Bergerak telah bertugas sekali lagi di Kuala Terengganu.

Penulis bersyukur kerana kehadiran kami dapat diterima oleh penduduk kampung-kampung yang kami lawati biarpun mereka yang hadir menerima rawatan adalah daripada parti yang berlainan.

Yang penting, khidmat kami menjangkaui perbezaan ideologi politik dan bertujuan untuk memberi khidmat kepada semua masyarakat, tidak kira agama dan parti politik.


Gambar : DS Dr Khir Toyo melawat pasukan Klinik Kesihatan Bergerak semasa program di Masjid Terapung.
Wednesday, January 14, 2009

Palestin : Kenyataan Calon-calon KP UMNO Malaysia

1. Dato' Mukhriz Mahathir

"Kami kesal dengan sikap berpeluk tubuh yang diambil pelbagai pihak bagi menghalang kekejaman regim Israel terhadap rakyat Palestin yang lemah. Kami risau dan khuatir jumlah kematian yang setakat ini sudahpun mencapai 400 orang sementara ramai lagi yang cedera parah akan terus meningkat dalam keadaan regim Israel semakin giat mengerah tenteranya ke Tebing Gaza yang kini bermandikan darah.

Pembunuhan yang tidak berasas ini mestilah dihentikan serta merta oleh kerajaan Israel kerana ia melanggar dan mencabuli undang-undang antarabangsa, Konvensyen Geneva serta Resolusi-resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Regim Zionis yang disokong oleh Amerika Syarikat mestilah dikejam sekeras-kerasnya oleh Negara-negara dunia yang lain sebagai mencabuli hak asasi manusia." (seterusnya....)

2. DS Dr Khir Toyo

1. Konflik Israel-Palestin bermula pada 1948 nampaknya tiada jalan penghujung. Selagi tiada campur tangan kuasa besar Amerika Syarikatdan negara-negara Arab untuk menyelesaikan situasi ini yang memuaskan hati semua pihak terbabit, selagi itulah kita melihat kerakusan merebut kuasa memangsakan orang Palestin yang tidak bersalah dan sekadar mahu hidup aman atas muka bumi ini.

2. Kita memang berasa sedih dan mencari pelbagai jalan untuk mengenakan tekanan kepada Israel dan Amerika. Namun pada akhirnya negara kecil seperti Malaysia hanya mampu memberi pandangan, berdemontrasi, memboikot barangan dan memberi bantuan kewangan.

3. Untuk menyelesaikan masalah ini ia memerlukan lebih daripada itu. Ia memerlukan komitmen dan kesungguhan negara-negara arab yang menguasai petroleum dunia mengenakan tekanan serius kepada Amerika dan kuasa dunia lain untuk mencari jalan penyelesaian serius.

4. Pada hemat saya kuasa-kuasa besar dunia dan negara-negara Arab harus duduk semeja mencari jalan menyelesaikan isu ini yang antara lain perlu membuat keputusan sama ada:

a. Membahagikan dua negara - Palestin dan Israel- mengikut keputusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu suatu ketika dahulu atau;

b. mewujudkan sebuah negara yang berbilang kaum dengan Perlembagaan yang adil kepada semua pihak. (seterusnya...)

3. Khairy Jamaluddin

There is no international issue that merits more of our attention than the plight of the Palestinians. Denied a viable homeland, an independent nation and any shred of dignity, Palestinians are today being rained on by the merciless artillery and ammunition of the Israeli military. The Tel Aviv regime and their allies will have you believe that these air attacks are both preemptive and retaliatory strikes against Hamas who control the Gaza Strip. It is said to be a justified response against aggression.

Let's put things into context: since Israeli air strikes began, more than 420 Palestinians have died and over 2,100 have been injured. Many of these are civilian casualties and not Hamas "combatants". A total of four Israelis have been killed by Hamas rocket fire. Is this a proportionate response? Of course not.

Israel and its allies will have you believe that Hamas started the latest round of violence after the ceasefire came to an end.

But it will not tell you about the blockade that Israel has enforced around the Gaza Strip effectively choking the Palestinian population there of essential goods and services which has now escalated into a full-blown humanitarian crisis. This blockade has been in force, in some form or another, for the last 18 months. Imagine living in one of the most densely populated slivers of land already gripped by poverty, disease and decrepit infrastructure.

Add to that the inability for people to travel to the West Bank or Egypt for work and health services, an acute shortage of electricity, clean water and petrol, and a virtual collapse of humanitarian assistance. That is the reality of the Gaza Strip.

Yet, as Israel continues to pummel Gaza with its military might, the international community is paralyzed by inaction. A resolution at the United Nations has been shot down. The lame duck US Administration drifts to Israel's corner, and the audacity of hope that is the incoming presidency is conspicuous by his silence. (seterusnya...)

Tangisan Gaza.

Web Pemuda UMNO Malaysia

Teks Khutbah Jumaat (9 Januari 2009)

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah swt,

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jumaat yang dikasihi sekelian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa serta melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita mendapat keberkatan hidup di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk: "TANGISAN GAZA ".

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Pada hari yang mulia ini, mimbar ingin menarik perhatian kita semua mengenai penderitaan rakyat Palestin. Pada masa ini wilayah Palestin semakin sempit hanya tinggal 'sekangkang kera' iaitu semenanjung Gaza dan Tebing Barat. Umat Islam Palestin semakin terhimpit dan terhapus di bumi Palestin. Hari ini genap hari ke-14, di mana beribu-ribu orang Palestin terkorban dan tercedera.

Kekejaman dan keganasan Israel ke atas Palestin sejak abad ke-20 dan hingga kini, mengingatkan kita kepada keganasan Yakjuj dan Makjuj yang disebutkan dalam al-Qur'an.

Menurut Doktor Ali Shariati, pakar sosiologi dan penggerak revolusi Iran menyatakan bahawa apa yang dimaksudkan Yakjuj dan Makjuj adalah merujuk kepada kuasa Barat iaitu Amerika Syarikat dan Yahudi.

Profesor Dr. Muhammad Sayyid Tantawi, Syeikhul Azhar telah menggambarkan sifat keji bangsa ini melalui bukunya 'Israel fi al-Qur'an wa as-Sunnah', bahawa Israel sebagai bangsa penjenayah kejam yang tidak membezakan orang tua, wanita, kanak-kanak, masjid, rumah ibadat, tempat awam dan sebagainya. Israel juga terkenal sebagai bangsa penjenayah yang kuat memusuhi Islam dan Arab.

Golongan ini bukan sekadar ingin menguasai Palestin, malah Jordan, Syria, Lebanon, Iraq, semenanjung Sinai dan termasuklah Madinatul Munawwarah.

Sifat keji Bani Israel ini dinyatakan oleh Allah SWT dalam surah al-Maidah ayat 78 :

Maksudnya : Orang kafir Yahudi dari Bani Israil telah dilaknat (di dalam Zabur dan Injil) melalui lidah Nabi Daud dan Nabi Isa ibni Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan menceroboh Muslimin Yang DiMuliakan Allah,

Kita amat kesal atas sikap tidak bertanggungjawab Amerika Syarikat yang menyokong jenayah keganasan yang dilakukan oleh kumpulan ini.

Kita juga kecewa atas sikap negara-negara kuasa besar lain yang berdiam diri apabila melibatkan kepentingan Islam dan umat Islam, dan begitu pro-aktif apabila isu-isu yang menyentuh kepentingan masyarakat yang bukan Islam.

Adalah satu hakikat bahawa Islam dan ummah tidak boleh bergantung kepada simpati dan bantuan golongan kuffar.

Oleh kerana itulah Allah SWT memberikan kita peringatan bahawa golongan kuffar tidak sekali-kali akan melindungi Islam dan ummah melainkan mereka dijadikan sanjungan dan pujaan.

Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 120 : Maksudnya : Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu).

Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu

Muslimin Yang DiMuliakan Allah, Islam mengajar kita bahawa umat Islam adalah bersaudara dan wajib dibela.

Amatlah salah, kita membiarkan saudara kita di Palestin menderita, tanpa kita melakukan apa-apa.

Sedarlah, bahawa kita bukan sahaja wajib membela dan meringankan penderitaan saudara kita di Palestin, tetapi kita sebagai umat Islam juga wajib turut sama mempertahankan kesucian Baitul Maqdis kerana ia adalah kiblat pertama dalam syiar agama kita.

Baitul Maqdis juga adalah tempat Rasulullah SAW Israk dan Mikraj, ia juga merupakan masjid kedua dibina di bumi ini dan ia juga tempat yang diberkati dan dilipatgandakan pahala serta diampunkan dosa.

Justeru itu, mimbar ini menyeru kepada seluruh umat Islam dan rakyat Malaysia, marilah kita membantu meringankan penderitaan saudara kita di Palestin dengan sama-sama mengambil tindakan berikut :

Pertama : menyalurkan bantuan kewangan kepada rakyat Palestin yang sedang menderita melalui badan-badan diiktiraf oleh kerajaan yang akan menyalurkannya melalui Kementerian Luar Negeri atau Wisma Putra;

Kedua : bersama-sama memboikot dan memulau perkhidmatan seperti perbankan, insuran dan dan barangan seperti produk makanan, syarikat minyak atau yang mempunyai kepentingan dengan Amerika dan Israel;

Ketiga : negara-negara OIC dan lain-lain negara serta umat Islam patut menghentikan dan mengelak dari terus menggunakan mata wang dolar dalam sebarang urusan perdagangan;

Keempat : menginsafi akan bahaya perpecahan kepada ummah dan perlunya tindakan segera dalam menyatupadukan ummah di kalangan negara Islam seluruh dunia; dan

Kelima : tanpa jemu, kita hendaklah memastikan bahawa penjenayah pernag Gaza di bawa kemuka pengadilan dan terus memburu mereka walau di mana juga.

Muslimin Yang DiMuliakan Allah,

Mungkin sekali imbas amat sukar untuk mengalahkan Israel dan sekutunya, kerana memiliki peralatan ketenteraan dan senjata nuklear yang hebat kecuali dengan kuasa Allah.

Oleh itu, mimbar ini juga menyeru masjid-masjid seluruh negara mengadakan solat sunat hajat dan bacaan qunut nazilah, memohon doa kehadrat Allah SWT agar dikurniakan kepada pejuang Palestin dan Hamas khususnya, kekuatan semangat dan kecekalan hati serta kemenangan dalam menghadapi kezaliman Israel.

Seluruh umat Islam juga diseru agar sama-sama mendo'akan keselamatan dan kesejahteraan rakyat Palestin.

FOLLOW BLOG MiM

ARTIKEL TOP MINGGU INI.