Saturday, January 17, 2009

Coret-Coret Klinik Bergerak Di Kuala Terengganu 2.

Dr Novandri Hasan Basri

Pada 15 - 16hb, penulis dan team Klinik Kesihatan Bergerak telah bertugas sekali lagi di Kuala Terengganu.

Penulis bersyukur kerana kehadiran kami dapat diterima oleh penduduk kampung-kampung yang kami lawati biarpun mereka yang hadir menerima rawatan adalah daripada parti yang berlainan.

Yang penting, khidmat kami menjangkaui perbezaan ideologi politik dan bertujuan untuk memberi khidmat kepada semua masyarakat, tidak kira agama dan parti politik.


Gambar : DS Dr Khir Toyo melawat pasukan Klinik Kesihatan Bergerak semasa program di Masjid Terapung.
Wednesday, January 14, 2009

Palestin : Kenyataan Calon-calon KP UMNO Malaysia

1. Dato' Mukhriz Mahathir

"Kami kesal dengan sikap berpeluk tubuh yang diambil pelbagai pihak bagi menghalang kekejaman regim Israel terhadap rakyat Palestin yang lemah. Kami risau dan khuatir jumlah kematian yang setakat ini sudahpun mencapai 400 orang sementara ramai lagi yang cedera parah akan terus meningkat dalam keadaan regim Israel semakin giat mengerah tenteranya ke Tebing Gaza yang kini bermandikan darah.

Pembunuhan yang tidak berasas ini mestilah dihentikan serta merta oleh kerajaan Israel kerana ia melanggar dan mencabuli undang-undang antarabangsa, Konvensyen Geneva serta Resolusi-resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Regim Zionis yang disokong oleh Amerika Syarikat mestilah dikejam sekeras-kerasnya oleh Negara-negara dunia yang lain sebagai mencabuli hak asasi manusia." (seterusnya....)

2. DS Dr Khir Toyo

1. Konflik Israel-Palestin bermula pada 1948 nampaknya tiada jalan penghujung. Selagi tiada campur tangan kuasa besar Amerika Syarikatdan negara-negara Arab untuk menyelesaikan situasi ini yang memuaskan hati semua pihak terbabit, selagi itulah kita melihat kerakusan merebut kuasa memangsakan orang Palestin yang tidak bersalah dan sekadar mahu hidup aman atas muka bumi ini.

2. Kita memang berasa sedih dan mencari pelbagai jalan untuk mengenakan tekanan kepada Israel dan Amerika. Namun pada akhirnya negara kecil seperti Malaysia hanya mampu memberi pandangan, berdemontrasi, memboikot barangan dan memberi bantuan kewangan.

3. Untuk menyelesaikan masalah ini ia memerlukan lebih daripada itu. Ia memerlukan komitmen dan kesungguhan negara-negara arab yang menguasai petroleum dunia mengenakan tekanan serius kepada Amerika dan kuasa dunia lain untuk mencari jalan penyelesaian serius.

4. Pada hemat saya kuasa-kuasa besar dunia dan negara-negara Arab harus duduk semeja mencari jalan menyelesaikan isu ini yang antara lain perlu membuat keputusan sama ada:

a. Membahagikan dua negara - Palestin dan Israel- mengikut keputusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu suatu ketika dahulu atau;

b. mewujudkan sebuah negara yang berbilang kaum dengan Perlembagaan yang adil kepada semua pihak. (seterusnya...)

3. Khairy Jamaluddin

There is no international issue that merits more of our attention than the plight of the Palestinians. Denied a viable homeland, an independent nation and any shred of dignity, Palestinians are today being rained on by the merciless artillery and ammunition of the Israeli military. The Tel Aviv regime and their allies will have you believe that these air attacks are both preemptive and retaliatory strikes against Hamas who control the Gaza Strip. It is said to be a justified response against aggression.

Let's put things into context: since Israeli air strikes began, more than 420 Palestinians have died and over 2,100 have been injured. Many of these are civilian casualties and not Hamas "combatants". A total of four Israelis have been killed by Hamas rocket fire. Is this a proportionate response? Of course not.

Israel and its allies will have you believe that Hamas started the latest round of violence after the ceasefire came to an end.

But it will not tell you about the blockade that Israel has enforced around the Gaza Strip effectively choking the Palestinian population there of essential goods and services which has now escalated into a full-blown humanitarian crisis. This blockade has been in force, in some form or another, for the last 18 months. Imagine living in one of the most densely populated slivers of land already gripped by poverty, disease and decrepit infrastructure.

Add to that the inability for people to travel to the West Bank or Egypt for work and health services, an acute shortage of electricity, clean water and petrol, and a virtual collapse of humanitarian assistance. That is the reality of the Gaza Strip.

Yet, as Israel continues to pummel Gaza with its military might, the international community is paralyzed by inaction. A resolution at the United Nations has been shot down. The lame duck US Administration drifts to Israel's corner, and the audacity of hope that is the incoming presidency is conspicuous by his silence. (seterusnya...)

Tangisan Gaza.

Web Pemuda UMNO Malaysia

Teks Khutbah Jumaat (9 Januari 2009)

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah swt,

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jumaat yang dikasihi sekelian, marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar takwa serta melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita mendapat keberkatan hidup di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan memperkatakan khutbah bertajuk: "TANGISAN GAZA ".

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Pada hari yang mulia ini, mimbar ingin menarik perhatian kita semua mengenai penderitaan rakyat Palestin. Pada masa ini wilayah Palestin semakin sempit hanya tinggal 'sekangkang kera' iaitu semenanjung Gaza dan Tebing Barat. Umat Islam Palestin semakin terhimpit dan terhapus di bumi Palestin. Hari ini genap hari ke-14, di mana beribu-ribu orang Palestin terkorban dan tercedera.

Kekejaman dan keganasan Israel ke atas Palestin sejak abad ke-20 dan hingga kini, mengingatkan kita kepada keganasan Yakjuj dan Makjuj yang disebutkan dalam al-Qur'an.

Menurut Doktor Ali Shariati, pakar sosiologi dan penggerak revolusi Iran menyatakan bahawa apa yang dimaksudkan Yakjuj dan Makjuj adalah merujuk kepada kuasa Barat iaitu Amerika Syarikat dan Yahudi.

Profesor Dr. Muhammad Sayyid Tantawi, Syeikhul Azhar telah menggambarkan sifat keji bangsa ini melalui bukunya 'Israel fi al-Qur'an wa as-Sunnah', bahawa Israel sebagai bangsa penjenayah kejam yang tidak membezakan orang tua, wanita, kanak-kanak, masjid, rumah ibadat, tempat awam dan sebagainya. Israel juga terkenal sebagai bangsa penjenayah yang kuat memusuhi Islam dan Arab.

Golongan ini bukan sekadar ingin menguasai Palestin, malah Jordan, Syria, Lebanon, Iraq, semenanjung Sinai dan termasuklah Madinatul Munawwarah.

Sifat keji Bani Israel ini dinyatakan oleh Allah SWT dalam surah al-Maidah ayat 78 :

Maksudnya : Orang kafir Yahudi dari Bani Israil telah dilaknat (di dalam Zabur dan Injil) melalui lidah Nabi Daud dan Nabi Isa ibni Maryam. Yang demikian itu disebabkan mereka menderhaka dan menceroboh Muslimin Yang DiMuliakan Allah,

Kita amat kesal atas sikap tidak bertanggungjawab Amerika Syarikat yang menyokong jenayah keganasan yang dilakukan oleh kumpulan ini.

Kita juga kecewa atas sikap negara-negara kuasa besar lain yang berdiam diri apabila melibatkan kepentingan Islam dan umat Islam, dan begitu pro-aktif apabila isu-isu yang menyentuh kepentingan masyarakat yang bukan Islam.

Adalah satu hakikat bahawa Islam dan ummah tidak boleh bergantung kepada simpati dan bantuan golongan kuffar.

Oleh kerana itulah Allah SWT memberikan kita peringatan bahawa golongan kuffar tidak sekali-kali akan melindungi Islam dan ummah melainkan mereka dijadikan sanjungan dan pujaan.

Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 120 : Maksudnya : Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu).

Katakanlah (kepada mereka): "Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam) itulah petunjuk yang benar". Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu

Muslimin Yang DiMuliakan Allah, Islam mengajar kita bahawa umat Islam adalah bersaudara dan wajib dibela.

Amatlah salah, kita membiarkan saudara kita di Palestin menderita, tanpa kita melakukan apa-apa.

Sedarlah, bahawa kita bukan sahaja wajib membela dan meringankan penderitaan saudara kita di Palestin, tetapi kita sebagai umat Islam juga wajib turut sama mempertahankan kesucian Baitul Maqdis kerana ia adalah kiblat pertama dalam syiar agama kita.

Baitul Maqdis juga adalah tempat Rasulullah SAW Israk dan Mikraj, ia juga merupakan masjid kedua dibina di bumi ini dan ia juga tempat yang diberkati dan dilipatgandakan pahala serta diampunkan dosa.

Justeru itu, mimbar ini menyeru kepada seluruh umat Islam dan rakyat Malaysia, marilah kita membantu meringankan penderitaan saudara kita di Palestin dengan sama-sama mengambil tindakan berikut :

Pertama : menyalurkan bantuan kewangan kepada rakyat Palestin yang sedang menderita melalui badan-badan diiktiraf oleh kerajaan yang akan menyalurkannya melalui Kementerian Luar Negeri atau Wisma Putra;

Kedua : bersama-sama memboikot dan memulau perkhidmatan seperti perbankan, insuran dan dan barangan seperti produk makanan, syarikat minyak atau yang mempunyai kepentingan dengan Amerika dan Israel;

Ketiga : negara-negara OIC dan lain-lain negara serta umat Islam patut menghentikan dan mengelak dari terus menggunakan mata wang dolar dalam sebarang urusan perdagangan;

Keempat : menginsafi akan bahaya perpecahan kepada ummah dan perlunya tindakan segera dalam menyatupadukan ummah di kalangan negara Islam seluruh dunia; dan

Kelima : tanpa jemu, kita hendaklah memastikan bahawa penjenayah pernag Gaza di bawa kemuka pengadilan dan terus memburu mereka walau di mana juga.

Muslimin Yang DiMuliakan Allah,

Mungkin sekali imbas amat sukar untuk mengalahkan Israel dan sekutunya, kerana memiliki peralatan ketenteraan dan senjata nuklear yang hebat kecuali dengan kuasa Allah.

Oleh itu, mimbar ini juga menyeru masjid-masjid seluruh negara mengadakan solat sunat hajat dan bacaan qunut nazilah, memohon doa kehadrat Allah SWT agar dikurniakan kepada pejuang Palestin dan Hamas khususnya, kekuatan semangat dan kecekalan hati serta kemenangan dalam menghadapi kezaliman Israel.

Seluruh umat Islam juga diseru agar sama-sama mendo'akan keselamatan dan kesejahteraan rakyat Palestin.

Tuesday, January 13, 2009

TABUNG BANTUAN PALESTIN..

Bersama-samalah kita menghulurkan bantuan semampu kita untuk meringankan kesengsaraan saudara-saudara kita di Palestin..

Cheque payable to MERCY MALAYSIA

CIMB account no. : 1424-000-6561053

http://www.mercy.org.my/main/index.php

OR

Cheque payable to MERCY HUMANITARIAN FUND

MAYBANK Account No : 5621 7950 4126

You can also download our donation form.

For more information please contact 03-2273 3999 or email us at info@mercy.org.my

Tentera Israel Yang Pengecut..

Dr Novandri Hasan Basri

Genting Gaza (bahasa Arab: قطاع غزة‎ ditransliterasikan sebagai Qiṭāʿ Ġazza/Qita' Ghazzah, bahasa Ibrani: רצועת עזה Retzu'at 'Azza) juga dikenali sebagai Semenanjung Gaza) adalah sebuah genting berpantai di sepanjang Laut Medditeranean yang ditadbir oleh Hamas.

Ia bersempadankan Mesir di sebelah tenggara dan Israel di sebelah timur dan utara. Panjangnya kira-kira 41 kilometer (25 batu), dan di antara 6 dan 12 kilometer (4–7.5 mi) lebar, dengan satu keluasan berjumlah 360 kilometer persegi. (139 sq mi) - Wikipedia.

Wilayah ini mengambil nama sempena nama bandaraya utamanya iaitu Gaza. Ia mempunyai kira-kira 1.4 juta penduduk berketurunan Arab Palestin (atau orang Gaza).

Dengan keluasan dan kelebaran yang begitu kecil, 1.4 juta penduduk semenanjung Gaza adalah ibarat walking target untuk latihan askar-askar Zionis.

Malah penggunaan jet pejuang dan peralatan tentera yang sofistikated seperti kereta kebal untuk menyerang askar-askar Hamas merupakan satu taktikal perang yang amat memalukan dan tidak sepatutnya dilakukan.

Apakah Hamas boleh lakukan dengan kelengkapan tentera Israel yang seolah-olah berperang dengan satu negara besar yang lengkap peralatan ketenteraannya?

Apakah batu-batu yang dibaling oleh penduduk Palestin memerlukan Israel menggunakan jet pejuang dan kereta kebal untuk melawan balik?

Dunia perlu melaung-laungkan bahawa tentera-tentera Israel merupakan pasukan tentera yang paling pengecut sekali di dalam dunia ini. Mereka bukanlah tentera yang sebenarnya tapi orang yang digajikan untuk berpakaian tentera, tidak jantan dan tidak berani langsung.

Amat memalukan jika tentera-tentera Israel meneruskan modus operandi pengecut begini. Yang pastinya, imej mereka telah pun lama tercalar.

Monday, January 12, 2009

Cracks in Pakatan Rakyat Widening

Malaysian Story

Cracks within Pakatan Rakyat (PR) are getting bigger and wider. PR adviser Datuk Seri Anwar Ibrahim has finally admitted that there are disagreements and differences in opinion among leaders in the feeble coalition.

However, Anwar attempted to douse the flames by saying that it was normal for them to disagree on certain matters and the divergence is a healthy one. Healthy one? Anwar must be joking. DAP adviser Karpal Singh is “all out” to ensure that PAS’ proposal to implement Islamic criminal laws or hudud will not come to mind.

“It can only be done over my dead body,” Karpal once said while PAS president Datuk Seri Hadi Awang and the party’s spiritual leader Datuk Nik Aziz Nik Mat are unbending to execute the proposal even if it takes another 30 years.

The spat between Selangor state assembly speaker Teng Chang Kim and Klang MP Charles Santiago over the Klang bus terminal issue looks very nauseating.

Both of them have challenged each other to proof to the people that they are on the right side.

Teng had refused to offer any apology demanded by Santiago whom had been accused by Teng that he (Santiago) had been bought over by BN.

The squabble between Kapar MP S. Manikavasagam and Selangor PR leaders, including Mentri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim, adds salt to the injuries already inflicted in PR.

Everyone in PR is now washing dirty linen in public as they are fed up with the way their grouses and grievance are being treated by their leaders in PR. Leaders in PR are also jostling to be in the limelight over trivial matters. Power and personality becomes the domain in their political pursuit.

The interest of the rakyat becomes secondary to them now. They should remember that the rakyat will vilify and shove them aside for good if this ghastly political culture is not stopped.

Sunday, January 11, 2009

Pertemuan di Kuala Terengganu...

Dr Novandri Hasan Basri


Gambar : Pasukan Klinik Kesihatan Bergerak Bersama Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad bin Said di peti undi Kenanga, Kuala Terengganu.


Gambar : Penulis menerangkan konsep Klinik Kesihatan Bergerak kepada Menteri Besar Johor, Dato' Hj Abdul Ghani bin Othman semasa beliau mengunjungi peti undi Kenanga, Kuala Terengganu.

FACEBOOK DR MiM

My Blogger Tricks

FOLLOW BLOG MiM

ARTIKEL TOP MINGGU INI.

.