Saturday, May 30, 2009

Penanti Yang Tidak Dinanti..

Dr Novandri Hasan Basri

Rata-rata media perdana negara kurang menyentuh pilihanraya kecil Penanti yang akan diadakan esok. Cuma yang disiarkan ialah isu pemimpin PKR yang berdolak dalih, flip flop yang dahulunya mencabar seorang calon bebas supaya mengemukakan bukti bahawa beliau cuba disogok oleh PKR agar tidak bertanding di Penanti.

Kemudiannya pemimpin PKR menterbalikkan kata-kata mereka dan mengaku pula bahawa ada orang yang datang untuk 'membeli' calon bebas itu tapi bukan di atas arahan kepimpinan tertinggi PKR.

Apakah pemimpin PKR ingat bahawa kita semua ini terlalu bodoh sehinggakan akan mempercayai kata-kata dusta pemimpin PKR itu?

Bak kata, once a liar always a liar seperti pemimpin tertinggi mereka, DS Anwar Ibrahim.

Sekarang pula ada dakwaan yang mengatakan bahawa UMNO akan membawa keluar pengundi-pengundi Penanti semasa hari mengundi. Dakwaan ini merupakan permainan politik parti pembangkang yang serkap jarang dan pemimpin-pemimpin UMNO mesti mengambil tindakan keras ke atas mereka itu dengan mengemukakan saman agar mereka itu tidak lagi mengeluarkan dakwaan-dakwaan yang membuta tuli dan tidak berasas.

Walaubagaimana pun, PK Penanti masih menarik untuk diulas dan diberikan pandangan, lebih-lebih lagi apabila Timbalan Pengerusi UMNO Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman mengeluarkan satu kenyataan yang menarik untuk dikongsi bersama.

Beliau berkata bahawa kira-kira 5,000 ahli Umno tidak akan keluar mengundi dalam pilihanraya kecil Penanti esok kerana calon BN tidak bertanding.

"Jika mereka keluar (mengundi), ia seolah-olah mengkhianati parti," katanya ketika dihubungi Malaysiakini semalam.

"Datuk dan nenek mereka adalah pengundi BN, jadi mereka setia kepada parti," katanya lagi.


Penulis bersetuju dengan kenyataan Zainal Abidin tapi kenapakah perlu diselit datuk dan nenek di dalam kenyataan beliau?

Penulis berpendapat bahawa ahli-ahli UMNO sudah matang untuk mengetahui tanggungjawab masing-masing dan tidak akan mengundi esok tanpa perlu kenyataan 'datuk dan nenek mereka'.

Seperkara lagi, penulis pernah menulis artikel mengenai PK Penanti. Di antara lain :-

... Jika dari segi teorinya, pilihanraya Penanti nanti akan bakal menyaksikan kehadiran pengundi yang paling sedikit sekali di dalam sejarah pilihanraya negara Malaysia kerana kemeluatan penduduk Penanti terhadap parti PKR. (klik di sini untuk bacaan seterusnya...)

Realitinya juga, calon-calon bebas mempunyai banyak kelemahan dan kekurangan dari segi kewangan dan jentera pilihanraya masing-masing.

Dan keputusan PK Penanti seperti sudah diketahui ramai tetapi satu tindakan tegas dan keras perlu dilakukan agar kekosongan kerusi yang disengajakan seperti di Penanti tidak berlaku lagi dengan sewenang-wenangnya. (sila rujuk artikel ini..)

Thursday, May 28, 2009

Kejahilan Pemimping Parti Pembangkang.

Dr Novandri Hasan Basri

Apakah seorang yang bertanggungjawab menyebabkan kematian dan kehilangan hampir 4000 nyawa boleh dimaafkan begitu sahaja?

Dan apakah perasaan anak-anak dan keluarga mangsa tentera komunis tidak mahu dititkberatkan dan diutamakan hanya kerana seorang manusia yang bernama Chin Peng?

Dua soalan ini yang mahu penulis sampaikan kepada pemimpin-pemimpin parti pembangkang yang rata-rata bersetuju Chin Peng patut dibenarkan kembali ke negara ini.

Alasan mereka begitu standard, 'play safe' dan tidak serius iaitu jika Chin Peng benar-benar insaf dan bebas daripada ideologi komunis, beliau patut dibenarkan kembali ke Malaysia. Ini merupakan jawapan lumrah dan boleh dikeluarkan oleh sesiapa sahaja tidak kira pangkat mereka. Tapi sebagai pemimpin, mereka sepatutnya mampu mengeluarkan jawapan yang lebih bernas dan berdasarkan kepada fakta-fakta yang telah mereka kaji. Tetapi tidak.

Timbalan Pengerusi DAP, Dr Tang Seng Giaw pula telah memberikan satu perumpamaan yang tidak melambangkan seorang pemimpin yang bijak dan berfikir. Beliau memberi contoh bekas Presiden Afrika Selatan yang memaafkan semua pihak yang mendera dan menyiksa beliau di dalam tahanan selama berpuluh-puluh tahun.

Ternyata bahawa Tang Seng Giaw telah terlajak di dalam isu ini dan jika beliau benar-benar bijak, beliau sepatutnya mengambil kira setiap pandangan mangsa tentera komunis dahulu sebelum membuat perumpamaan Nelson Mandela yang seorang itu sahaja.

Alangkah baiknya jika Tang Seng Giaw berjumpa dengan mereka, mengetahui setiap penderaan, setiap titisan darah, kulit dan daging badan yang robak dek keganasan tentera komunis.

Beliau juga patut melihat mereka yang kehilangan anggota badan akibat peperangan melawan komunis. Tang Seng Giaw patut mengetahui saat-saat apabila mangsa itu melihat kaki mereka terkulai dan berlumuran darah, disamping menahan derita kesakitan yang amat sangat dan tidak mungkin mampu dipikul oleh Tang Seng Giaw.

Tang juga patut bersama-sama mereka menziarahi kubur-kubur ahli keluarga mereka yang terbunuh atau dibunuh dan merasai kepiluan serta melihat setiap air mata yang berlinangan dek rindu kepada ahli keluarga yang telah pergi mendahului mereka.

Dan penulis pasti, pemimpin-pemimping pembangkang ini akan menyalahkan pihak media kerana kononnya menyalahertikan keterangan mereka jika ramai rakyat yang bangkit marah terhadap kenyataan mereka itu!

Seperkara lagi, Mahkamah Tinggi dan mahkamah Rayuan pula dengan muktamadnya telah menolak rayuan Chin Peng. (Klik di sini..)

Ironinya, pemimpin pembangkang dengan bangganya mengatakan bahawa jika Chin Peng patut diterima jika beliau berubah dan bersedia mendokong doktrin negara, padahal mereka sendiri begitu jelas tidak mendokong keputusan mahkamah yang menjaga kedaulatan undang-undang. Di manakah pertimbangan mereka itu?

Seperkara lagi, Chin Peng tidak akan senang duduk di negara ini kerana beliau akan bakal menghadapi pelbagai saman dan tuntutan mahkamah daripada mangsa-mangsa tentera komunis yang diketuai oleh beliau. Tragedi lama masih boleh diungkitkan lagi di dalam mahkamah jika bukti-buktinya kukuh dan diterima oleh pihak mahkamah.

Apakah Chin Peng sanggup menanggung malu dan berdepan dengan pejuang-pejuang negara dan ahli keluarga mereka?

Makanya, Chin Peng sendiri patut berasional dan berfikir dengan waras mengenai isu ini. Beliau sepatutnya lebih sensitif kepada rakyat Malaysia. Malah, Chin Peng masih boleh dilawati di luar negeri jika ada sesiapa yang mahu mendampingi beliau. Tidak susah.

Percayalah, Malaysia tidak akan rugi apa-apa pun jika Chin Peng tidak diterima tetapi negara akan menangis selamanya kerana setiap generasi mangsa tentera komunis dan pejuang-pejuang negara tidak dihiraukan perasaan mereka mengenai isu Chin Peng!

Wednesday, May 27, 2009

Snippets : The Clash of The Football Superpowers

Dr Novandri Hasan Basri

Forget about politics for a while. It's taking too much of our time & energy.

I'm a big fan of Manchester United FC and tonight is another big night for the team. The Champions League final tonight is a match between 2 football superpowers and shouldn't be miss by any of us.

My prediction : Manchester United FC 2 Barcelona FC 1. All the best to Manchester United team.


Manchester United

Goalkeepers

1-EDWIN VAN DER SAR, Age 38. Former Ajax Amsterdam and Juventus keeper who is also the Netherlands’ most capped player. Joined United from Fulham in May 2005. Played in last season’s final against Chelsea and set an English League record of games without conceding a goal this season.

29-TOMASZ KUSCZAK, 27. Polish international and competent reserve for Van der Sar who has made a handful of appearances this season. Unused substitute in the 2008 final.

Defenders

5-RIO FERDINAND, 30. Outstanding at the heart of the defence all season, but troubled by injuries recently. After early career disciplinary problems he has matured into one of the world’s best defenders. Skippered United in last year’s final.

15-NEMANJA VIDIC, 27. Another superb season at the heart of the defence alongside Ferdinand, despite three sendings-off in the campaign—twice against Liverpool and also in the World Club Cup final. Also played in the 2008 final.

2-GARY NEVILLE, 34. The club captain and a veteran of United’s 1999 triumph although he missed last year’s final through injuries. No longer a first-choice player.

3-PATRICE EVRA, 27. The Senegal-born French international is among the finest left backs in the world after another excellent season. Won a winner’s medal with United last season and was in the Monaco team beaten in the 2004 final by Porto.

6-WES BROWN, 31. An unused substitute when United won the trophy in 1999, played in last year’s final but has missed most of this season through injury. Could possibly make the bench again.

22-JOHN O’SHEA, 28. Reliable Ireland international defender who scored winner in the 1-0 victory over Arsenal in the first leg of the semi-final. On the bench for last year’s final, manager Alex Ferguson has told him he will play on Wednesday.

21-RAFAEL da SILVA, 18. Along with his twin brother Fabio, the Brazilian defender is expected to play a major role in United’s teams of the future. Was spotted playing for Fluminense’s youth team in a tournament in Hong Kong in 2005.

Midfielders

16-MICHAEL CARRICK, 26. Scored in the penalty shootout victory in Moscow and has enjoyed a very good season in midfield. Scored the late winner at Wigan Athletic recently which effectively clinched the League title.

18-PAUL SCHOLES, 34. Suspended for the 1999 final, played last season but likely to be on the bench on Wednesday. Has played more than 600 matches for United and one of the best players “in the hole” that the English game has ever seen.

11-RYAN GIGGS, 35. The Welsh winger has extended his all-time appearance record for United to 805 matches and there is no sign that the end of his career is approaching. He is the most decorated player in the English game and seeking his third Champions League winners’ medal. Scored the winning penalty in last season’s shootout.

13-PARK JI-SUNG, 28. Missed out on last year’s final but has had a very influential season and is likely to feature at some stage on Wednesday. Would become the first Korean to gain a winner’s medal if United triumph.

8-ANDERSON, 21. Replaced Brown in the last minute of extra time in last year’s final then scored in the shootout. Has never scored a goal for United, but the Brazilian has great touch and works tirelessly when called upon.

Forwards

10-WAYNE ROONEY, 23. The most talented English striker of his generation and still young, with a winner’s medal from last season. Quick feet and brutish strength, has the ability to conjure goals out of nothing. Occasionally struggles to contain his temper but never shirks the spotlight on the big occasions.

17-NANI, 22. Scored a penalty in the shootout win over Chelsea in Moscow, but has had his ups and downs this season and has started only two of United’s last 20 games.

7-CRISTIANO RONALDO, 24. The World and European Player of the Year has hit form at the right time after a slow start to the season. Still annoys with his theatrical reactions when he is fouled or falls over, but delights with his skills. Scored United’s goal in the 2008 final but missed in the shootout.

32-CARLOS TEVEZ, 25. The Argentine’s future is far from certain and Wednesday’s final could be his last match for the club—if he plays. His creative skills are a delight to watch and he would walk into most teams in the world but is on the fringes at Old Trafford. Scored in last year’s shootout.

9-DIMITAR BERBATOV, 28. The Bulgarian striker joined United on the last day of last year’s transfer window from Tottenham Hotspur for 30 million pounds ($47.39 million) but his languid style has not always impressed United’s fans. He has a sublime touch and an eye for goal. Played in losing Bayer Leverkusen team in 2002 final.


BARCELONA FC

Goalkeepers

1-VICTOR VALDES, Age 27. One of seven players in the probable starting lineup who came through the Barca youth system. Had some shaky moments earlier in the season but ended up conceding less than one goal a game in the league.

13-JOSE MANUEL PINTO, 33. Did a fine job deputising for Valdes in the victorious King’s Cup campaign. Started out at Real Betis, then spent most of his career at Celta Vigo before moving to the Catalan capital in January last year.

Defenders

5-CARLES PUYOL, 30. The shaggy-haired captain is loved by the fans for his passion and commitment. A versatile defender who can play centrally or on either flank, he will likely take the place of the suspended Daniel Alves at right back.

24-YAYA TOURE, 26. After a superb season as a holding midfielder, the Ivory Coast international has impressed since being drafted into central defence following the injury to Rafael Marquez and will likely play there again in the final.

3-GERARD PIQUE, 22. Another youth system product. Spent three years at Manchester United and one at Real Zaragoza before returning to Barca this season. Assured performances in central defence led to his first call up for Spain.

16-SILVINHO, 35. The dependable Brazilian left back made his debut for Arsenal in 1999 before moving to Celta Vigo two seasons later and then joining Barca in the summer of 2004. Could start the final due to Eric Abidal’s suspension.

2-MARTIN CACERES, 22. Since signing from Recreativo Huelva in the summer, the Uruguayan international has at times shown his inexperience and looked out of his depth. Another option for coach Pep Guardiola at full back.

Midfielders

6-XAVI, 29. Voted the best player at Euro 2008, Xavi has possibly even improved this season. He is the creative fulcrum of most of Barca’s attacking play and United’s ability to keep him quiet will be key to their success.

8-ANDRES INIESTA, 25. Barca are not quite such a fearsome attacking force when the diminutive Iniesta is missing and a thigh injury has raised doubts about his fitness. Scored the stunning goal against Chelsea that put his side in the final.

15-SEYDOU KEITA, 29. A solid performer in central midfield, the athletic Mali international also gets forward to score important goals. May be drafted in at left back as a possible counter to Cristiano Ronaldo.

28-SERGIO BUSQUETS, 20. Also won a first call-up to the Spain squad this season after making his Primera Liga debut in September. Likely to play as a defensive central midfielder on Wednesday. Son of former Barca goalkeeper Carles Busquet.

21-ALEKSANDR HLEB, 28. The Belarus international has suffered from not being in Guardiola’s regular starting lineup. Joined from Arsenal in the summer of 2008 and was in the side that lost 2-1 to Barca in the 2006 Champions League final.

Forwards

10-LIONEL MESSI, 21. The Argentine, blessed with a largely injury-free season, has been irresistible on the right flank. Barca’s top scorer in Europe with eight goals, he uses his pace well to open up spaces for his colleagues as well.

9-SAMUEL ETO’O, 28. The Cameroon striker, the Primera Liga’s second-top scorer with 29 goals after Atletico Madrid’s Diego Forlan (31), stands out as much for his harrying of defenders and will to win as his electric pace.

14-THIERRY HENRY, 31. After a difficult first season, the France captain clicked with his team mates and has been outstanding on the left of Barca’s attacking trident. Is likely to recover from a knee injury in time for the final.

11-BOJAN KRKIC, 18. Bojan has struggled to reach the standards he set for himself last season when he scored 10 league goals. His pace and trickery are a useful asset when he comes off the bench late on.

7-EIDUR GUDJOHNSEN, 30. The Iceland international has found his chances severely limited this season with Guardiola using him mainly as a second-half substitute in midfield for his strength and experience.
- Yahoo.sports

Buta Sejarah Buta Penilaian.

Dr Novandri Hasan Basri

Apakah masaalahnya jika terdapat segolongan warganegara Malaysia yang buta sejarah serta membuat interpretasi sendiri mengenai evolusi negara yang tercinta ini?

Mereka akan mula memperjuangkan isu yang bodoh dan tidak mengambil kira sensitiviti rakyat Malaysia. Pengerusi parti Gerakan Pulau Pinang, Datuk Dr Teng Hock Nan adalah salah seorang daripada mereka.

Usaha parti Gerakan meminta kerajaan membenarkan Chin Peng kembali ke Malaysia merupakan satu usaha yang tidak rasional dan bukan daripada otak yang bijak. Kenapa?

1. "Among the battle-seasoned veterans who marched down Piccadily in London's 1945 Victory Day Parade was a flap-eared Chinese lad who wore the Order of the British Empire. No one who noticed slim, sickly Chin Peng that day could have guessed that in a few years he would be responsible for 7,000 Commonwealth casualties, including 4,000 dead and missing." - TIME Magazine.

Apakah Teng Hock Nan tidak ada perasaan belas kesihan dan simpati kepada keluarga-keluarga yang kehilangan anak dan ibubapa dek arahan Chin Peng?

4,000 mangsa tentera komunis bukan satu angka yang sedikit dan sepatutnya menginsafkan Teng dan pemimpin-pemimpin parti Gerakan Pulau Pinang untuk menarik balik segala usul mereka itu.

Mungkin tidak ada di antara keluarga pemimpin parti Gerakan Pulau Pinang yang terbunuh atau dibunuh oleh tentera komunis sehinggakan mereka tidak sensitif dan tidak dapat menyelami kesedihan dan kepiluan keluarga mangsa tentera komunis.

2. Pada awal tahun 2000, Chin Peng telah memohon untuk kembali ke Malaysia. Kes beliau didengar di Mahkamah Tinggi pada 25hb Mei 2005 yang kemudiannya di tunda pada 25hb Julai 2005. Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan Chin Peng.

3. Pada Jun 2008, Mahkamah Rayuan juga telah menolak rayuan Chin Peng untuk kembali ke Malaysia di atas alasan Chin Peng gagal menunjukkan dokumen pengenalan beliau sebagai rakyat Malaysia dan lain-lain.

Makanya, jika Teng Hock Nan benar-benar arif serta memegang kepada kedaulatan undang-undang seperti yang termaktub di dalam rukun negara, mulut beliau akan berat dan otak beliau akan memprotes tidak menyetujui usul dengkel tersebut.

Malah, sebagai seorang pemimpin di dalam negara majmuk ini, Teng Hock Nan sepatutnya menentang keras usul Chin Peng sejak dari awal lagi! Tetapi tidak malah beliau yang mencanang-canangkan usul tersebut.

Apakah Teng Hock Nan perlu kembali ke sekolah menengah dan mengulangi matapelajaran Sejarah agar beliau kembali insaf dan tidak sebodoh sekarang?

(Jika Teng tidak menghormati keputusan Mahkamh Tinggi dan Mahkamah Rayuan mengenai Chin Peng, apakah Teng juga di sebelah Nizar jamaluddin dan turut tidak menyokong keputusan Mahkamah Rayuan?)

4. Chin Peng juga merupakan orang yang bertanggungjawab dengan kegagalan Rundingan Baling dengan berkeras menuntut agar Parti Komunis Malaya diterima sebagai sebuah parti politik, walaupun telah ditawarkan pengampunan sebelumnya.

Makanya, penulis menyeru kepada Teng Hock Nan supaya kembali insaf dan sedar diri. Penulis juga berharap agar Teng kembali membaca buku sejarah sekolah menengah atau melayari internet untuk mendalami sejarah negara Malaysia.

Begitu juga diharapkan kepada mereka yang ada hati untuk mahu dihubungkaitkan dengan parti Komunis Malaya dan Chin Peng supaya segera insaf dan kembali berpijak di bumi yang nyata!

Masih belum terlewat...

Tuesday, May 26, 2009

Wanita UMNO Cabar PAS di Manek Urai ?

Dr Novandri Hasan Basri

MalaysiaKini telah menyiarkan satu berita yang pada pendapat penulis relevan dengan kehangatan yang semakin memuncak di Manek Urai.

Rohani Abdul Majid, ketua Wanita bahagian Kuala Krai telah menawarkan diri untuk bertanding sebagai calon BN di pilihanraya kecil Manek Urai. Kata beliau :-

"Jika sukar untuk memilih calon, mungkin dengan pemilihan saya boleh menyelesaikan masalah tersebut.

"Dalam sejarah Manek Urai sendiri, Umno tidak pernah memberi peluang kepada wanita menjadi calon."


Tentu ramai yang skeptikal dan memandang ringan cadangan ketua Wanita bahagian Kuala Krai itu.

Tetapi bagi penulis, cetusan pandangan daripada beliau perlu diambil dengan saksama dan serius. Bagi penulis, tanpa wanita di dalam UMNO, sebarang program kelolaan UMNO akan muram dan mungkin tidak cukup korum.

Penulis bukan serkap jarang tapi tanyalah kepada sesiapa sahaja yang aktif di dalam UMNO cawangan dan bahagian, kumpulan manakah yang paling ramai menyertai program-program tersebut?

Jawapannya sama iaitu wanita UMNO.

Semasa penulis memberi ceramah di depan wanita UMNO bahagian Bayan Baru tidak lama dulu, penulis mengakui bahawa nawaitu wanita masuk dan aktif di dalam politik agak berbeza jika dibandingkan dengan yang lain.

Rata-rata wanita yang aktif sudah mempunyai keluarga dan mereka sibuk untuk menguruskan hal ehwal rumah tangga. Seseorang wanita itu perlu mengorbankan masa jika beliau mahu masuk UMNO secara serius. Dan mereka tidak mempunyai angan-angan tinggi untuk meneroka dan menjawat jawatan di dalam UMNO.

1. Secara peribadi, penulis beranggapan bahawa politik dan program-programnya adalah satu tempat untuk seorang wanita itu berjumpa, bergaul dan beramah mesra sesama sendiri. Jarang kita dengar wanita UMNO berkumpul di kedai-kedai kopi sehingga lewat malam jika dibandingkan dengan lelaki!

2. Hati wanita masih tetap di rumah. Makanya, sebarang program UMNO yang berfaedah akan dipenuhi dengan wanita. Pokoknya, seseorang wanita itu dapat melakukan satu aktiviti yang lain daripada kebiasaan seharian mereka.

3. Dan apabila seseorang wanita itu benar-benar aktif di dalam politik, aktiviti-aktiviti seperti mengejar projek, tender atau pun rasuah, kurang kedengaran kerana mereka bukannya ketua rumah atau periuk nasi keluarga tersebut. Si suami masih berperanan untuk menjana kewangan keluarga.

4. Makanya, segala hanky panky di dalam politik tidak dipandang serius di dalam wanita UMNO, apatah lagi jika kawasan tersebut masih bertaraf kampung atau bandar kecil.

5. Wanita yang menjawat jawatan tinggi di dalam UMNO pula biasanya berkaliber tinggi dan telah mengorbankan masa keluarga tetapi yang paling penting ialah setiap ahli keluarga beliau mengiktiraf perjuangan ibu atau isteri mereka itu.

Menurut MalaysiaKini, selain Rohani, ketua bahagian Datuk Ramzi Abdul Rahman, naib ketua bahagian Che Jalal Muda dan ketua Pemuda Tuan Aziz Tuan Mat disebut-sebut menawarkan diri.

Apa pun, penulis berharap agar satu kata putus yang diterima dengan sebulat suara akan tercapai di dalam jentera BN di Manek Urai.

Dan setiap jentera BN memainkan peranan 100% tanpa berlaku protes atau boikot dalaman seperti yang berlaku di pilihanraya-pilihanraya yang lepas.

Tambahan pula, BN mempunyai satu tugas yang sangat rumit di Manek Urai. Majoriti 1,352 undi merupakan satu angka yang besar dan allahyarham pula merupakan salah seorang ADUN yang senior di Kelantan. Pastinya, beliau mempunyai ciri-ciri kepimpinan yang disenangi oleh penduduk-penduduk di sana.

Akan tetapi, ciri-ciri tersebut tidak semestinya dipunyai oleh calon baru parti pembangkang. Penduduk Manek Urai tidak terikat lagi dengan parti yang menaja Allahyarham dahulu.

Makanya, penduduk Manek Urai mempunyai segala masa dan pertimbangan untuk memilih ADUN baru yang dapat memenuhi citarasa dan harapan mereka.

Mungkin kehadiran wanita UMNO sebagai calon BN nanti akan dapat diterima dengan lebih baik oleh penduduk Manek Urai berdasarkan 5 pandangan penulis seperti di atas.

Seperkara lagi, PK Manek Urai adalah tempat terbaik untuk UMNO dan BN menggunapakai strategi pilihanraya baru dan tidak terikat dengan konsep lama yang tidak efektif lagi.

UMNO patut mengurangkan penyertaan ahli-ahli daripada luar kawasan dan memfokuskannya kepada ahli-ahli tempatan. Sebarang peruntukan yang turun untuk PK Manek mesti diagih-agihkan dengan transparen dan digunakan untuk mengerakkan jentera pilihanraya BN tempatan dengan efektif.

Kesempatan ini juga diharapkan dapat meningkatkan kewangan peniaga-peniaga kecil di Manek Urai. Jentera BN sepatutnya keluar dan makan di gerai-gerai dan bukannya lagi makan di pejabat-pejabat UMNO atau BN.

Dengan cara itu, jentera UMNO akan dapat bersama-sama penduduk Manek Urai dan secara tidak langsung akan meningkatkan perniagaan peniaga-peniaga tersebut. Bak kata perpatah, menyelam sambil minum air.

PK Penanti tidak di dalam senarai UMNO dan BN, makanya PK Manek Urai adalah masanya untuk UMNO dan BN berbuat sesuatu yang miracle agar BN berjaya kelak. Insyaallah.

Statistik Pilihanraya 2008 :-

N41: MANEK URAI: 12,292
1. Zulkifli Omar (BN) 4,394
2. ISMAIL YAACOB (PAS) 5,746
Maj: 1,3352
Jumlah Mengundi / Votes cast : 10,332
Peratus Mengundi/Percentage Voted : 84
Rosak / Spoilt Votes : 192
(2004: MOHAMED ZULKEPLI OMAR (BN-UMNO) Maj: 53)

Jumpa di Manek Urai...

Monday, May 25, 2009

Nizar - Confession Of The Desperado.

Dr Novandri Hasan Basri

Rupa-rupanya, DS Mohd Nizar Jamaluddin masih beria-ia untuk mendapatkan kerusi menteri besar Perak. Dan beliau telah menggalakkan rakyat Islam di Perak untuk berpuasa sunat bersama pemimpin Pakatan Rakyat bukan Islam yang berazam benar untuk mogok lapar.

Kata beliau :-

“Kita akan sama-sama berpuasa dengan rakyat bukan beragama Islam yang berhasrat untuk mengadakan mogok lapar bagi menyampaikan keazaman kita supaya mendapat perkenan sultan untuk pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN).

Dakwa beliau lagi :-

“Kami mahu menyampaikan mesej ini dengan jelas bahawa kera bukjaanan ditentukan oleh mahkamah, sebaliknya ditentukan rakyat sendiri menerusi jalan terbaik iaitu pilihan raya,” kata bekas Menteri Besar, Datuk seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Beliau berkata, Pakatan Rakyat (PR) menyeru rakyat Islam di negeri ini untuk berpuasa sunat manakala bukan Islam pula akan mengadakan mogok lapar selama tiga hari bermula Selasa hingga Khamis ini bertujuan mendapat perkenan Sultan Perak, Sultan Azlan Shah supaya DUN dibubarkan.

“Mana-mana kerajaan di dunia ditentukan oleh rakyat dan tindakan turun naik mahkamah adalah semata-mata untuk menghormati undang-undang negara.

“Itu tidak bermakna mahkamah yang akan menentukan kerajaan. Kerajaan akan ditentukan melalui suara dan juga hak rakyat. Justeru kuasa untuk memilih sesebuah kerajaan harus diserahkan kepada rakyat".-
BuletinOnline

Penulis tersenyum sinis apabila membaca keterangan Nizar itu. Penulis juga berasa hairan,

1. Di manakah kelibat Nizar apabila DS Anwar Ibrahim cuba merampas kuasa kerajaan pusat melalui lompat kerusi ahli-ahli parlimen pada 16 September 2008 (klik di sini..) ?

2. Apakah Nizar tidak tahu bahawa agenda Anwar Ibrahim itu tidak demokratik dan tidak sebulu dengan prinsip 'murni' Nizar seperti yang Nizar canangkan hari ini?

3. Kenapakah Nizar tidak berpuasa sunat ketika itu supaya Anwar Ibrahim sedar diri dan berpijak di bumi yang nyata?

Nampaknya juga, Nizar tidak menghormati keputusan Mahkamah Rayuan yang memutuskan Sultan Perak berhak untuk melucutkan beliau di atas undang-undang negeri Perak yang sah?

Begitu jelas sekali bahawa Nizar telah menghina 3 perkara yang termaktub di dalam Rukunegara Malaysia yang menjadi tiang keutuhan dan kemakmuran negara selama ini.

1. Nizar tidak mempunyai kesetiaan kepada Raja (Sultan Perak).

2. Nizar tidak menghormati kedaulatan undang-undang.

3. Nizar kurang arif di dalam menjaga tatasusilanya bila bersama Sultan Perak (rujuk foto beliau bersama Sultan Perak).

Persoalannya, apakah rakyat Islam di Perak perlu melayan seruan Nizar untuk berpuasa sunat bersama-sama 'master' beliau iaitu pemimpin-pemimpin DAP yang tidak suka Malaysia disebut negara Islam?

By the end of the day, Nizar hanyalah seorang ahli politik yang kempunan kerana bukan sahaja tidak lagi Menteri Besar negeri Perak, kereta Camry juga bukan milik beliau lagi.

Kesihan tapi padanlah.

FACEBOOK DR MiM

My Blogger Tricks

FOLLOW BLOG MiM

ARTIKEL TOP MINGGU INI.

.