Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Thursday, December 31, 2009

Malaysia (4) - Syria (1)

MASIH segar dengan kejayaan memenangi pingat emas pada Sukan SEA XXV di Laos baru-baru ini, skuad bola sepak negara menutup tirai 2009 dengan noktah kejayaan.

Malam tadi, skuad kendalian K. Rajagobal itu mudah membenam Syria 4-1 pada aksi persahabatan yang dicemari mutu pengadilan teruk di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Malaysia jelas begitu bersemangat beraksi di hadapan 3,000 penonton apabila lebih banyak menguasai permainan berbanding Syria yang berkedudukan ranking ke-91 dunia.

Last Updated 16 Dec 2009
Next Release 03 Feb 2010

RankingTeamPts
Dec 09
+/- Ranking
Nov 09
+/- Pts
Nov 09

86Korea DPR Korea DPR376-2Down-23
88Iraq Iraq3640Equal0
89Senegal Senegal3610Equal-1
90Haiti Haiti348-5Down-36
91Syria Syria3470Equal-1
92Iceland Iceland3460Equal0
93China PR China PR3404Up


Seterusnya :-

151Sri Lanka Sri Lanka1153Up7
152Nepal Nepal11224Up59
152St. Vincent and the Grenadines St. Vincent and the Grenadines112-9Down-24
154Liechtenstein Liechtenstein110-2Down0
155Vanuatu Vanuatu1082Up7
156Pakistan Pakistan1065Up18
156St. Kitts and Nevis St. Kitts and Nevis1063Up12
158Madagascar Madagascar105-3Down0
159Kyrgyzstan Kyrgyzstan103-3Down0
160Malaysia Malaysia102-8Down-8
161Liberia Liberia98-3Down0
162Chinese Taipei Chinese Taipei93-2Down0
163Eritrea Eritrea92-12Down-23
163Niger Niger921Up6
165Puerto Rico Puerto Rico

Penulis : Syabas diucapkan. Semoga mutu dan semangat pasukan kebangsaan dapat dikekalkan. Dan diharapkan agar ranking Malaysia akan bertambah baik

Tuesday, December 29, 2009

Nik Aziz - Retorik atau 'Termakan' Lakonan DAP Sosialis?

Dakwaan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat, bahawa sekutunya DAP kini sudah dapat menerima rancangan penubuhan sebuah negara Islam yang diperjuangkan parti itu amat dialu-alukan.

Namun bagi membuktikan kebenaran dakwaan tersebut, Pas dengan sekutunya yang lain di bawah gabungan yang belum disahkan secara rasmi (Pakatan Rakyat) perlu mengemukakan dasar bersama berhubung perkara terbabit.

"Jika perkara asas yang melibatkan dasar tidak dapat dikemukakan, bagaimanakah Mursyidul Am Pas itu dapat mengeluarkan dakwaaan sedemikan rupa.

"Ini kerana sepanjang pengetahuan saya, dasar bersama di dalam Pakatan Rakyat tidak melibatkan soal ini. Malah dalam konvensyen Pakatan Rakyat baru-baru ini pun, soal penubuhan sebuah negara Islam tidak disebut di dalam dasar bersama mereka".

Demikian menurut Pengerusi Biro Agama Pemuda UMNO, Ustaz Hj Mohd Afandi Yusoff ketika diminta mengulas dakwaan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat, yang menyebut sekutunya DAP kini sudah dapat menerima rancangan penubuhan sebuah negara Islam.

Tegas beliau lagi, bagi mengukuhkan lagi dakwaan Nik Aziz itu, Pas disaran mengemukakan secara rasmi dokumen penubuhan sebuah negara Islam untuk tatapan seluruh rakyat Malaysia.

"Malah saya secara peribadi mencabar mereka untuk mengemukakan kertas cadangan penubuhan negara Islam di Parlimen untuk dibahaskan.

"Jika perkara ini tidak dapat dilaksanakan, saya beranggapan kenyataan Nik Aziz itu hanya retorik kosong untuk politik parti berkenaan semata-mata", ujarnya.

Beliau seterusnya berkata dakwaan Nik Aziz yang hanya berpandukan kepada kesediaan pemimpin DAP membawa lambang Pas dalam pakatan pembangkang menujukkan beliau membuat kesimpulan secara mudah.

"Perlu diingat, kalau sekadar memakai lambang macam-macam kita boleh nilaikan.

"Adakah mereka hanya berniat untuk memancing undi dan sebagainya. Jika betul kemukakan sepertiama saranan saya di atas", katanya.

Kenyataan Nik Aziz di atas jelas menunjukkan bahawa percaturan dan strategi yang dimainkan oleh pemimpin-pemimpin 'langkah mayatku dulu' DAP begitu halus dan tidak diketahui. Malah, Anwar Ibrahim secara terang-terangan menolak negara Islam!

Malah terdapat pemimpin PAS itu sendiri yang kontra dengan pandangan Nik Aziz! Rujuk video di bawah.


Friday, December 25, 2009

Pembohongan Anwar Ibrahim.

Tuesday, December 22, 2009

Kemesraan Ulama Terbilang Bersama Presiden UMNO.

Tokoh Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan bagi tahun 1431 Hijrah, Prof. Dr. Yusuf Al-Qaradawi berharap kefahaman mengenai agama dan perpaduan umat Islam di negara ini yang berada dalam keadaan baik, dapat dipertahankan.

Perkara itu dinyatakan oleh Pengerusi Kesatuan Ulama Islam Sedunia itu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pertemuannya dengan Najib di Pejabat Perdana Menteri di sini hari ini.

Bercakap kepada pemberita, Najib berkata, Dr. Yusuf turut menghargai peranan Malaysia dalam perpaduan ummah di rantau ini.

Sehubungan itu, Najib berkata, Dr. Yusuf berharap Malaysia dapat memainkan peranan yang sama dalam menyatukan ummah di seluruh dunia. (seterusnya)

Thursday, December 17, 2009

Konsep & Persepsi Islam.

Para ulama lebih cenderung untuk menyalahkan 'dunia barat' atas kemunduran umat Islam sedangkan golongan ini sendiri tidak proaktif dalam membangunkan minda masyarakat supaya bersikap lebih kritikal, termasuk terhadap pandangan mereka sendiri.

Prof Tariq Ramadan, seorang tokoh pembaharuan Islam, berkata kelemahan ini dikesan antaranya disebabkan para ulama kini bukan sahaja jauh terpisah daripada ilmu-ilmu baru, khususnya bidang bukan agama, malah dilihat tidak lagi bersama orang kebanyakan dan golongan akar umbi.

"Ini adalah satu seruan kepada orang Islam supaya memahami di manakah masalahnya, dan apakah kita komited dengan perubahan yang kita uar-uarkan," kata ilmuan Islam berpengaruh itu dalam satu syarahan mengenai reformasi dan pembaharuan agama di Kuala Lumpur hujung minggu lalu.

Tambahnya, ulama perlu membezakan prinsip dasar perundangan Islam dan juga undang-undang syariah, sesuai dengan keperluan semasa, untuk mencapai objektif prinsip tersebut.

"Contohnya, Saidina Umar Al-Khattab telah menggantung sementara pelaksanaan hukum hudud pada satu tahun ketika rakyatnya menghadapi kebuluran.

"Bagaimana ini boleh dilakukan sedangkan di dalam Al-Quran telah menyatakan (kewajiban hudud) ini dengan jelas?" katanya lagi.

Jelasnya, undang-undang itu perlu difahami sebagai satu tujuan untuk mencapai keadilan dan bukannya tentang pematuhan kepada kod syariah semata-mata.

"Kita memerlukan (model) yang lebih sofistikated. Untuk pergi ke arah itu, kita perlu mempunyai wawasan, rangka kerja dan perubahan radikal dalam pemikiran kita," katanya lagi.

Jelasnya lagi, prinsip Islam bersifat sejagat dan merentasi tempat dan masa tetapi model tertakluk pada konteks masa atau lokasi pelaksanaan sesuatu.

"Jadi, jika kita cuba mempraktikkan model Madinah (pentadbiran Islam era Nabi Muhammad) di Kuala Lumpur, ia adalah mustahil," katanya, kini presiden Jaringan Islam Eropah yang berpusat di Brussels. - MalaysiaKini.

FOLLOW BLOG MiM

ARTIKEL TOP MINGGU INI.