Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Tuesday, May 31, 2011

VIDEO EKSKLUSIF ! APA KE SUBSIDI TU SAMPAI KITA PANIK ?


Di bawah adalah temuramah MiM dan rakan-rakan bloggers Pulau Pinang dengan Datuk Ismail Sabri bin Yaacob, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

Semoga video ini memberi manafaat kepada kita semua. Lihat di bawah :-Di bawah adalah keterangan Najib Razak tentang tarif elektrik. Lihat di bawah :-

Malaysian Insider & Lim Kit Siang Keparat ! Apa Perlu Dibuat Bila Cina Tak Mengaku Malaysia Negara Mereka ?

Konklusi kepada satu artikel yang disiarkan di dalam Malaysian Insider dan blog Lim Kit Siang, DAP Cauvinis kurap sungguh menyentap hati ini. 'Negara Ku no more' atau pun 'Bukan negaraku lagi' itulah tajuk dan penghujung artikel tersebut.


Artikel ini menceritakan sejarah hidup seorang bangsa Cina yang dilahirkan di Kota Bharu, Perak. Semasa kecil, beliau mengaku bahawa Malaysia ialah satu-satunya negara dan tempat tinggal dan beliau berasa bangga menjadi rakyat Malaysia walau pun dengan segala kekurangan yang terdapat di dalam negara ini.


Beliau juga mengaku bahawa keluarga beliau telah dilindungi oleh kaum Melayu semasa tragedi berdarah 13 Mei 1969 supaya nyawa mereka sentiasa terpilhara dan membolehkan beliau beranak pinak dan selesa untuk berkembang mengecapi segala yang beliau nikmati selepas itu.

Beliau juga dapat menimba ilmu di sekolah yang didirikan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) dan mendapat pinjaman daripada kerajaan negeri untuk menyambung pelajaran di Universiti Malaya, satu lagi hasil kerajaan BN yang prihatin untuk menyediakan prasarana ilmu untuk rakyat jelata.

Selepas itu, beliau mendapat kerja di sebuah syarikat MNC berjawatan CEO pada umur yang muda iaitu 34 tahun.

Tetapi selepas segala nikmat dan kemudahan yang beliau kecapi, beliau mula berasa sangsi dan mengkritik senario negara yang didakwa telah berubah sejak 15-20 tahun yang lalu. Beliau menuduh bahawa polarisasi bertambah tebal disebabkan oleh ahli-ahli politik.

Di sini MiM tertanya-tanya, sampai bilakah seseorang itu mula berasa syukur dan berterima kasih kepada segala rezeki yang mereka dapat selama ini? Apakah beliau berasa sangat tamak hinggakan mahu segalanya berpihak kepada diri dan keluarga beliau?

Apakah bangsa Cina itu tidak cukup untuk bersyukur beliau tidak menjadi mangsa 13 Mei 1969 yang menyebabkan beliau selamat dan tidak terkorban serta mempunyai keluarga dan anak-anak untuk menyambung legasi diri beliau?

Apakah beliau tidak cukup untuk bersyukur dengan segala kemudahan yang beliau kecapi untuk menimba ilmu dan diberi pinjaman universiti sehingga berjaya menjadi CEO di sebuah syarikat MNC?

Sampai tahap manakah beliau mula mahu menanam rasa syukur?

Inilah persoalan-persoalan yang timbul apabila bangsa Cina itu meluahkan perasaan bahawa diskriminasi berlaku kepada anak-anak beliau.

Tetapi beliau dan terutamanya anak-anak beliau yang berpelajaran tinggi itu tidak sedar bahawa kemampuan beliau untuk membiayai pelajaran anak-anak beliau adalah hasil daripada perlindungan kaum Melayu pada 13 Mei 1969 dan juga bantuan yang beliau terima untuk belajar dan berjaya di dalam universiti.

Kenapa beliau tidak bersyukur? Kenapa anak-anak beliau tidak mahu bersyukur?

Kenapakah anak-anak beliau tidak diajar supaya berterima kasih kerana ayah beliau masih hidup lagi dan tidak menjadi mangsa kerakusan Lim Kit Siang dan DAP yang membakar dan menghina kaum Melayu pada 13 Mei 1969?

Dan kenapakah Lim Kit Siang cauvinis hari ini menyiarkan artikel bangsa Cina ini padahal pertikaian kaum dicetus dan diliwat oleh pemimpin keparat itu?

Siapalah Lim Kit Siang hari ni untuk berlagak hero?


Bangsa Cina itu dan anak-anak beliau mungkin tidak pernah mendengar peribahasa hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri, negeri sendiri juga yang lebih baik.

Mereka memikirkan untuk berhijrah ke negara lain seperti Amerika Syarikat dan sebagainya. Tetapi mereka lupa, apakah cucu-cucu beliau akan menikmati segala perlindungan dan hak yang termaktub di dalam perlembangan?

Apakah negara-negara luar itu mempunyai sistem sekolah yang berlandaskan kepada kaum Cina seperti negara ini ? Apakah diskriminasi kaum benar-benar tidak wujud di negara-negara yang mereka agungkan itu?

Dan yang hairannya, jika orang Cina itu akur dengan sistem satu sekolah di Amerika Syarikat, kenapa beliau dan mereka yang berhasrat untuk berhijrah itu tidak pula mahu mengalah dan bersetuju dengan hanya satu sistem sekolah serta bermati-matian mempertahankan sekolah jenis Cina?

Siapa yang sebenarnya menggalakkan polarisasi kaum ?

'Negaraku no more' atau 'bukan negara ku lagi' adalah melampau satu kenyataan orang yang tidak bersyukur selama ini.

Shame on you, CeeKay and Malaysia Insider. You are a disgrace to us all!

MESTI BACA ! Perkara Yang Mesti Tahu Tentang Tarif TNB !


MiM terpanggil untuk menulis tentang TNB. MiM setuju atau tidak?

Jika merujuk kepada kenyataan TNB : Pengguna Domestik / Kediaman:

- Tiada kenaikan tarif bagi penggunaan bulanan sebanyak 200kWj dan ke bawah (Lifeline Band). Kadar ini masih dikekalkan pada paras subsidi 21.8 sen/kWj sejak tahun 1997 lagi.

- Pengguna dengan penggunaan 300kWj sebulan dan ke bawah tidak akan mengalami kenaikan tarif.

- Dengan ini,
tiada kenaikan tarif kepada 75% pengguna kediaman(4.4 juta pengguna);

- Tiada kenaikan tarif kepada Jaluran Penggunaan Asas (Lifeline Band) (3.3 juta pengguna)

- Tiada kenaikan tarif kepada jaluran 201 - 300kWj (1.1 juta pengguna)


Jika merujuk kepada statistik-statistik di atas, isu kenaikan tarif elektrik sepatutnya dapat diterima oleh rakyat. Persoalannya, apakah rakyat peduli sama ada TNB terpaksa menanggung kenaikan operating yang berdasarkan kepada kenaikan bahan api seperti gas dan arang batu?

Inilah persoalan asas yang perlu difikirkan apabila kita membincangkan tentang kenaikan tarif elektrik oleh TNB.

Video : Kenaikan tarif tahun 2008

TNB menyumbang 55% daripada total kapasiti industri melalui aset logi termal dan 3 skim hydroelektrik utama di Semenanjung Malaysia. Dan mereka akan menaikkan harga purata tarif elektrik akan meningkat sebanyak 7.12 peratus atau pun 2.23 sen kilowatt sejam (kWj) kepada 33.54 sen/kWj daripada 31.31 sen/kWj berkuat kuasa 1 Jun.

Alasan yang diberi ialah kenaikan harga gas daripada RM10.70/mmBTU kepada RM13.70/mmBTU berkuat kuasa 1 Jun. Begitu juga harga arang batu yang dikatakan meningkat sebanyak US$35.

1. Apakah TNB tidak membeli dan mempunyai simpanan gas dan arang batu untuk penjanaan sebelum 1 Jun 2011?

2. Jika ada, di manakah rasionalnya tarif dinaikkan jika TNB masih mempunyai simpanan gas yang dibeli dengan harga lama?

3. MiM juga ingin bertanya, apakah TNB masih menghantar bil melalui pos?

Jika ya, MiM berpendapat bahawa TNB dapat mengurangkan kos operating jika TNB menggunapakai cara lama mereka iaitu menghantar bil direct terus oleh pembaca meter yang datang ke rumah atau premis.

Dengan cara ini, TNB tidak perlu lagi membayar kos untuk mengpos bil-bil elektrik.


4. Jika merujuk kepada laporan akhbar, TNB tidak menyebutkan tentang satu isu besar yang dihadapi oleh syarikat tersebut iaitu kekurangan bekalan gas. MiM tidak faham kenapa tetapi bekalan gas yang tidak menentu dan tidak mencukupi merupakan salah satu faktor yang sangat dirisaukan oleh TNB.

Malah, pengeluaran elektrik oleh penjana kuasa yang menggunakan gas telah jatuh dengan signifikan sebanyak 20.4% pada 2nd suku jika di bandingkan dengan 1st suku FY2011.5. Bagaimana pula dengan status 3 loji bakar dengan keupayaaan berjumlah 4,950 MW yang dikendalikan oleh syarikat jana bebas (IPP) yang juga dimiliki TNB?

Apakah logi tersebut tidak menikmati harga bahan bakar yang lebih rendah daripada harga semasa?Walaubagaimana pun, isu kenaikan tarif elektrik sudah pasti akan dijadikan peluru untuk menghentam kerajaan BN. Persoalannya,

Apakah pemegang-pemegang saham ini peduli jika BN diburuk-burukkan dan dihentam oleh parti pembangkang? Apakah mereka akan simpati jika BN kalah PRU13 nanti?

Apa pun, MiM berharap agar penerangan diberikan secukup-cukupnya oleh pihak kerajaan kepada rakyat. Jangan hanya mengharapkan media perdana sahaja sama seperti isu-isu kontroversi lain yang menyentap hati rakyat.

Begitu juga dengan pemantauan harga-harga barang keperluan rakyat yang mungkin akan dinaikkan oleh peniaga-peniaga yang tidak bertanggungjawab mengeksploitasikan isu tarif baru ini.

Monday, May 30, 2011

MENARIK ! 13 Mei 1969 - Cina Tunjuk Kuasa !

MiM tertarik dengan satu dokumentari di dalam National Geographic yang menunjukkan kronologi sejarah hidup Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia yang kedua.

Bermula dengan berkaki ayam ke sekolah, Tun Abdul Razak berjaya meniti politik sehingga ke puncak tertinggi, Tetapi bukan sesenang itu kerana beliau berdepan dengan 3 isu besar yang mencabar kepimpinan beliau.

Isu-isu itu ialah tragdei 13 Mei 1969, perletakan jawatan Tunku Abdul Rahman dan perlaksanaan Dasar Ekonomi Baru. Di bawah ada sebahagian daripada dokumentari yang MiM rakam :-Jika kita bandingkan, DS Najib Razak turut menghadapi isu-isu yang hampir sama dengan bapa beliau walau pun tidak secara langsung. Sungguh menarik !

UPDATED! Video Terbaik Tentang Anwar Ibrahim!

Video menarik untuk renungan kita bersama :-


Video : Kompilasi pembohongan Anwar Ibrahim

Semoga kita semua sedar!

Sunday, May 29, 2011

Jawapan Kepada isu JPA Yang DiMain-mainkan Oleh Parti Pembangkang.


KUALA LUMPUR, 27 Mei — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak (gambar) mempertahankan, kerajaan tidak pernah menjanjikan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk pengajian luar negara bagi kesemua pelajar cemerlang SPM.

Sebaliknya tegas Najib, kerajaan hanya mengatakan bahawa biasiswa JPA adalah bagi kedua-dua pengajian dalam dan luar negara, yang diberikan kepada mereka yang memperoleh kelulusan 8A+.

“Janji kita ialah kesemua pelajar 8A+ akan mendapat biasiswa kerajaan untuk (belajar sama ada) di peringkat tempatan dan luar negara. Kami tidak pernah menjanjikan bahawa setiap orang akan mendapat biasiswa ke luar negara.

“Publik kadangkala tidak faham,” kata beliau pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno hari ini.

Isu pengagihan biasiswa sebagaimana tahun-tahun sebelum ini muncul sekali lagi dengan parti-parti komponen BN mendakwa wujud salah guna kuasa di pihak JPA.

Hari ini, Najib menjelaskan bahawa pelajar-pelajar yang ditawarkan biasiswa bagi kursus-kursus diploma juga akan layak untuk biasiswa pengajian ijazah.

“Mereka yang menerima biasiswa dalam negara bagi program diploma kerana mereka ditawarkan diploma oleh universiti-universiti terbabit.

“Tetapi kerajaan akan menjamin untuk menaja pelajar yang mahu meneruskan pengajian mereka dengan biasiswa peringkat ijazah,” katanya lagi.

HOT ! Bob Lokman 'Tak Tahu Nama Calon PAS' Ada Udang Di Sebalik Batu !


Sebenarnya MiM tidak berminat untuk menulis artikel tentang bekas enulis lirik, pencipta lagu dan pelakon Bob Lokman sebab beliau itu lupa kepada asal usul beliau.

Beliau lupa segala kesenangan dan wang yang beliau dapat hasil royalti lagu-lagu beliau yang dianggap melalaikan.
Lebih-lebih lagi sehingga ke hari ini, Bob Lokman masih tidak mahu menyatakan sama ada beliau telah mengembalikan segala 'wang hasil dari hiburan yang melalaikan'.

Beliau juga tidak menyatakan sama ada beliau tidak lagi mengambil segala royalti hasil dari lagu-lagiu yang didendangkan di televisyen dan radio.


Tahu-tahu sahaja beliau mengambil keputusan untuk 'membantu Pakatan Rakyat khususnya PAS ke Putrajaya'.


"Kini saya sudah sedar daripada lamunan kerana dunia hiburan banyak melalaikan.


"Tugas saya kini berceramah, membantu Pakatan Rakyat agar lebih berketrampilan dalam usaha mengejar impian ke Putrajaya," kata Bob Lokman.

Kenyataan beliau itu ternyata berbeza dengan sebab awal beliau tertarik dengan parti PAS. Rupa-rupanya ada udang di sebalik batu!
Tetapi tidak mengapa.

MiM pernah mengikuti celoteh beliau di dalam ceramah dan MiM simpulkan, Bob Lokman hanya mengharapkan populariti beliau sahaja untuk menarik minat orang mendengar celoteh beliau. Serius!


Tidak ada apa-apa menafaat untuk mereka yang mendengar 'ceramah' beliau. Malah beliau telah memalukan diri sendiri apabila tidak tahu nama calon PAS di dalam piliharaya kecil. Malu!

Tengok video di bawah :-


Video : Bob Lokman tak tahu nama calon PAS!


p/s : Bob Lokman ada simpan hasrat nak jadi YB ke?

PANAS ! Kaitan Anwar Ibrahim Dengan Freedom Of Speech & Playboy !

Berapa kali Anwar Ibrahim telah mencabar maruah mahkamah dan kehakiman negara ini? Contempt of court seolah-olah bahan jentikan sahaja bagi beliau? Kenapa?

Dan kenapa pihak berkuasa menutup mata dan membiarkan sahaja Anwar Ibrahim memburuk-burukkan mereka, bukan sahaja di dalam tetapi juga di luar negeri!


Pada awal tahun ini, ketika berucap di forum “The Future of Democracy in the Islamic World”, anjuran sebuah badan pemikir AS yang berpengkalan di Washington DC, New America Foundation, Anwar Ibrahim sekali lagi menghina institusi mahkamah dan kehakiman negara.

Kita boleh rujuk video tersebut : http://www.youtube.com/watch?v=XoXiDsxbYq8. Beliau dengan sinisnya berkata,

“Muncul di mahkamah hanya sebagai satu syarat, sebab semua keputusan telah dirancang. Sekali anda didakwa, anda pasti akan dipenjarakan." KLIK SINI

Kenyataan beliau itu memang jelas contempt of court dan tidak bertanggungjawab. Malah, ianya menjadi bahan lawak negara asing. Dan adalah sungguh memualkan apabila kesinikalan Anwar Ibrahim dinyatakan di depan spektator yang menyetujui free sex, perkahwinan sesama jenis, gay dan lesbian.

Sudah tentu mereka tiada masaalah jika Anwar Ibrahim seorang gay dan minat meliwat!


Seperkara lagi yang mencurigakan kita ialah Anwar brahim mengganggap bahawa pornografi dan Playboy adalah isu remeh dan kecil sedangkan isu itu sangat penting dan hangat diperdebat serta dibangkang hebat di negara jiran! Minatnya Anwar dengan bab porno ni!


Persoalannya, jika Anwar benar-benar mahu mengamalkan free expression, freedom of speech, kebebasan berasaskan kebiasaan hati iaitu keyakinan dan kepercayaan terhadap kebebasan tabiat semulajadi kemanusiaan, negara bakal hancur!

Lim Kit Siang DAP Memang Haprak Tahap Mual !

Barulah tahu Yong Teck Lee dengan perangai haprak pemimpin DAP!

Lim Kit Siang memang kurang ajar dari dulu lagi. Beliau terlibat dengan tragedi 13 Mei 1969 dan sekarang masih kuat berpolitik menanam semangat perkauman di antara rakyat Malaysia.
Lim Kit Siang DAP memang haprak tahap memualkan!

Baca di bawah :-


Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee berkata beliau amat terkejut dengan serangan penasihat DAP Lim Kit Siang terhadap SAPP, apabila dia memberi kata dua kepada SAPP supaya menyertai Pakatan Rakyat dengan alasan "hanya Pakatan boleh menewaskan BN.”

NONE"Sebenarnya Ketua DAP Sabah Jimmy Wong Sze Phin menjemput saya ke pesta menuai DAP (semalam). Sebagai balasan saya jemput Jimmy Wong sebagai tetamu ke rumah saya dan kami berbincang dengan baik soal politik.
"Kami bersetuju mengenai pentingnya dibina persefahaman bersama antara SAPP dan DAP," menurutnya dalam satu kenyataan di Kota Kinabalu hari ini.

Bekas Ketua Menteri itu berkata sebagai tetamu di majlis DAP, beliau tidak menyangka akan diberikan kata dua seperti yang diutarakan Lim degan cara yang kasar, yang meletakkan dia dan rakan-rakan seperjuangannya yang lain dalam keadaan yang memalukan, dan parti dipersendakan di hadapan orang ramai.

"Lim benar-benar mengejutkan kami, dengan nada suara yang kasar, cara yang keras, memanggil kami dan mempersendakan SAPP," katanya.

NONEYong berkata pada pandangannya selepas pilihan raya Sarawak, Lim menjadi teramat yakin untuk mengambil alih Putrajaya dan kerajaan negeri Sabah pada pilihan raya akan datang.

Menurutnya dia tertanya-tanya, adakah ini kerana Lim kini merasakan yang DAP tidak memerlukan pihak lain lagi, dan jika parti itu boleh menewaskan BN, mengapa ia minta SAPP sertai Pakatan. seterusnya

Saturday, May 28, 2011

VIDEO ANWAR ! Blog MiM Sahut Cabaran Papa Gomo, GAP, ParpuKari, Panglima Perang Siber, Pisau, RBF, Gelombang Rakyat, Keris Putera, Badut Rakyat dll.


Blogger Papa Gomo dan rakan-rakan bloggers yang lain telah menawarkan satu hadiah istimewa kepada sesiapa sahaja yang sanggup tampil membawa seorang lelaki yang mirip dengan wajah di dalam Video Seks Yang tersebar.

Hadiahnya ialah once in the life time. KLIK SINI.

Bagi MiM pula, MiM akan menghadiahkan wang sebanyak RM1,000 kepada sesiapa yang berjaya membawa bukti terdapat lelaki yang mirip dengan pelakon dalam video kontroversi tersebut.

Walau pun hadiahnya tidak semahal kereta Rolls-Royce dan semangat yang ditunjukkan oleh rakan-rakan bloggers yang lain untuk berlari sekeliling KLCC, tetapi yang penting ialah komitmen MiM bersama-sama rakyat untuk menyelesaikan isu video 18SX once and for all.

Kepada sesiapa yang berjaya,

RM1,000 akan menanti anda !

MiM cabar anda semua!

AWAS ! PAS Di Liwat Oleh DAP !

Siapa yang tidak kenal dengan Profesor Emeritus TS Dr Khoo Kay Kim. Beliau adalah seorang ahli sejarahwan terkemuka di Malaysia dan mendapat kehormatan Emeritus dari Universiti Malaya. Khoo Kay Kim juga merupakan salah seorang penulis yang merangka Rukun Negara

Kenyataan terbaru beliau tentang parti DAP dan PAS sungguh menarik dan mempunyai maksud mendalam yang mesti difahami oleh seluruh ahli dan penyokong parti PAS. Di antara kenyataan beliau :-

Penganalisis politik tempatan, Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim menganggap tindakan DAP yang mahu meletakkan calon Melayu mewakili parti mereka pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang adalah kerana tidak pernah percaya dan tidak yakin pada kemampuan Pas dan sekutunya dalam pakatan pembangkang.

Katanya, DAP terpaksa mencari alternatif lain sebagai strategi bagi memastikan kaum Melayu memberi sokongan kepada mereka memandangkan perana
n Pas dalam pakatan pembangkang tidak banyak membantu.

“DAP dan Pas tidak pernah ada persefahaman dan mereka selalu bergaduh tentang pelbagai perkara, biarpun mereka nafikan tapi rakyat bukannya bodoh untuk menilai bagaimana lakonan mereka,” katanya.

Khoo yang juga tokoh akademik berkata demikian mengulas berkaitan kesungguhan DAP yang mahukan calon Melayu mewakili parti mereka sebagai salah satu cara untuk mendapatkan kuasa melalui parti DAP semata-mata.


Jelas beliau, biarpun Pas adalah sekutu Dap dalam pakatan pembangkang selain PKR tetapi DAP tidak mempunyai keyakinan untuk anggota lain melaksanakan tanggungjawab dalam mewakili kaum-kaum tertentu.


“Pas dan DAP mempunyai idealogi yang bertentangan dan tentunya antara parti masing-masing wujud sifat prejudis selain saling prasangka antara satu sama lain, apatah lagi dengan ahli-ahlinya dalam masyarakat. Jadi bagaimana mereka mahu melaksanakan usaha bersama-sama sekiranya saling mencurigai.”
Jelasnya,

Kerana itulah DAP melaksanakan stategi politik baru kerana mahukan kuasa autonomi ke atas parti mereka sendiri yang diwakili oleh kaum-kaum tertentu tanpa melibatkan parti lain sekiranya mendapat mandat untuk berkuasa.


“Mereka cari strategi ini untuk dapatkan sokongan orang Melayu secara terus kerana mereka sedar bahawa mereka tidak akan mendapat kuasa secara total tanpa sokongan penuh daripada bangsa Melayu juga,” katanya.


Terang beliau, sama ada perancangan tersebut akan berjaya atau sebaliknya bergantung kepada keadaan kerana secara umumnya masyarakat Melayu terikat dengan pegangan agama Islam yang sangat rigid.

“Apakah perjuangan dan idealogi DAP itu bersesuaian dengan bangsa Melayu apatah lagi orang Melayu dinaungi oleh hak dan keistimewaan yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan sedangkan perkara tersebutlah yang selalu dipertikaikan oleh anggota DAP.


“Semuanya terletak pada tangan orang Melayu sendiri sama ada mahu menyokong perjuangan DAP yang bertentangan dengan apa yang mereka telah asimilasikan dalam budaya dan kehidupan atau mahu teruskan bersama-sama Barisan Nasional (BN) yang telah terbukti sejak dari awal kemerdekaan lagi?” tegasnya.

Friday, May 27, 2011

HOT ! Cara Untuk Jawab Tembelang Anwar Ibrahim!

Di bawah adalah 2 artikel menarik yang menangkis putar belit dan pembohongan Anwar Ibrahim :-

1. MiM tersenyum sinis dengan saranan dangkal lagi menyesatkan oleh Penasihat Ekonomi Selangor merangkap Bekas Menteri Kewangan Malaysia merangkap Ketua PKR, Anwar Ibrahim.
Bercakap pada ceramah bersempena lawatan beliau ke negeri Sabah semalam, Anwar mengecam peranan kerajaan yang gagal memberi manfaat kepada negeri itu dan Malaysia secara keseluruhan untak menikmati keselesaan harga minyak rendah.

Video : Bekas Menteri Kewangan yang dangkal penilaiannya.

Ini katanya berikutan kerajaan yang dipimpin Perdana Menteri Najib Razak mempunyai kepentingan mengumpul dana kerajaan berbanding mengurangkan beban rakyat. "Kita kena banding minyak dengan harga pengeluar minyak. Brunei, Arab Saudi, Qatar Venezuela dan Iran. Semuanya rendah bila dibandingkan," ujar beliau.
Tentu ramai yang termakan dengan isi ceramah Anwar Ibrahim. Tetapi MiM ingin maklumkan bahawa kebanyakan daripadanya hanya mengarut sahaja!

Untuk bacaan lanjut KLIK SINI

2.
MiM sediakan satu lagi artikel yang menangkis dakwaan laporan berita kononnya Anwar Ibrahim telah berjasa kepada negara ketika Krisis Matawang Tahun 1997-1998.

Di antara laporan berita tersebut :-
Anwar yang memegang jawatan Menteri Kewangan daripada tahun 1990 hingga 1998 berjaya meningkatkan kadar pertumbuhan ekonomi sebanyak lapan peratus dalam lapan tahun berturut-turut.

Justeru beliau turut cemerlang dalam usaha menangani kemelesetan ekonomi serta mempertahankan kedudukan negara apabila matawang negara jatuh pada tahun 1997.
Kepada sesiapa yang arif dan mengikuti senario sebenar yang berlaku semasa Krisis Matawang 1997-1998, mereka tentu tergelak atau muak dengan kenyataan 'ampu' dan 'angkat bangkul sendiri' seperti di atas.

Untuk bacaan lanjut KLIK SINI

CEPU MAS ! Siapa Blogger Pro-Pembangkang Yang Bakal Di Sumbat Dalam Penjara ?

Blog pro-pembangkang memang suka berbohong. Yang terbaru ialah isu cat merah disimbah dan kepala babi digantung di sebuah gerai cendol berdekatan Masjid Lama Sungai Bakap di Nibong Tebal beberapa hari yang lalu.

Terdapat satu blog pro-pembangkang yang mengagung-agungkan CheguBad telah membuat fitnah terhadap parti UMNO. Blog tersebut ialah www.pejuangpro-demokrasi.blogspot.com

Penulis blog itu dengan tanpa malunya telah menuduh tanpa usul periksa dan mendakwa bahawa UMNO yang terlibat menyimbah cat merah dan kepala babi di gantung di gerai tersebut!(klik foto untuk lebih besar)

Pemuda UMNO Bahagian Nibong Tebal yang diketuai oleh Naib Ketuanya, Sdr Nor Azman Jamil telah membuat laporan agar Polis agar dapat menjalankan siasatan dan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap pemilik.

Untuk bacaan lanjut KLIK SINI

MiM berharap agar pihak polis dapat mencari empunya blog pemfitnah itu dan dakwa beliau. Jika di dapati bersalah, masukkan beliau di dalam penjara!

Biarlah kes ini menjadi pengajaran kepada kita semua agar tidak menuduh membabi buta dan sengaja mencetuskan pengeseran di antara kaum di negara ini
.

HOT ! Video & Foto Perdana Menteri - Tragedi Tanah Runtuh Hulu Langat !


Video : PM turun ke tempat kejadian

Dan di bawah adalah jawapan PM kepada isu RON95 dan subsidi :-

He said the Government would do its best to look at creative ways of managing the increase in subsidy.

Najib said the Government had initially budgeted RM11bil for subsidies this year but with the increase in global oil prices, the amount in direct subsidies had ballooned to RM20bil.

“This means the Government will have to consider alternative measures when we decide not to increase the price of fuel,” he added.

On claims that the Government's decision pointed towards a general election soon, Najib replied: “People can always connect these two. That is the normal game in Malaysia anyway.

“So it does not surprise me. What is important is that we are always concerned about the plight of the rakyat and that is always uppermost in our mind.”

Orang Sarawak Marah ! Tembelang Anwar Di Dedahkan !

Kredibiliti Anwar Ibrahim semakin parah dan tidak boleh dipercayai apabila pemimpin-pemimpin Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) bangkit mendedahkan pembohongan beliau di Sarawak.

Terdapat laporan yang mengatakan Anwar Ibrahim berbohong apabila mengatakan satu perjanjian sulit telah dimeterai di antara SNAP dan PKR. Beliau mendakwa SNAP hanya bersetuju untuk bertanding di tiga kerusi semasa pilihanraya Sarawak yang lalu.

SNAP kemudian di dakwa menuntut 3 lagi kerusi oleh PKR.

Pembohongan Anwar Ibrahim dan PKR itu telah disangkal oleh beberapa pemimpin tertinggi SNAP. Malah, mereka juga berasa kecewa dengan sindiran serta pelbagai tuduhan terhadap parti tempatan Sarawak itu. SNAP juga muak kepada Pakatan Rakyat yang melabel parti tersebut sebagai agen BN atau dibiayai oleh BN.

MiM tidak terkejut dengan perkembangan terbaru yang berlaku di Sarawak, lebih-lebih lagi yang melibatkan Anwar Ibrahim. Pembohongan dan putar belit adalah modus operandi Anwar Ibrahim yang nyata tetapi masih enggan diakui oleh penyokong-penyokong fanatik beliau.

Tetapi syukur alhamdulilah kerana ramai rakyat Malaysia yang telah sedar dengan wayang kulit Anwar Ibrahim dan ramai yang tanpa jemu mendedahkan kebusukkan beliau supaya kita semua lebih faham dengan senario politik semasa.

Eksklusif ! Lagi Bukti Menunjukkan Timbalan Menteri Tersilap !!

Kelmarin MiM telah mendedahkan satu isu tentang kenyataan Timbalan Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Heng Seai Kie yang mengatakan bahawa Malaysia diletakkan di tangga ke-10 dalam penggunaan alkohol oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO). Klik sini

Seperti yang MiM katakan, kenyataan Heng Seai Kie itu tidak tepat dan telah mengundang resah dan juga bahan jenaka kepada pihak pembangkang.

Malah, kenyataan tersebut sebenarnya telah mencemar nama baik negara Malaysia sebagai negara Islam.

Artikel MiM :-

1. KHAS Untuk Timbalan Menteri Wanita, Keluarga & Masyarakat - BETUL Ke Statement Pasal Arak Tu?

2. MESTI JAWAB ! Rakyat Malaysia Kaki Minum Arak, Salah Khalid Smad PAS Atau Timbalan Menteri Yang Silap?

Hari ini MiM mendapat beberapa lagi maklumat penting daripada seorang pembaca yang menyokong kenyataan MiM!

Rujuk di bawah. Statistik ini boleh di dapati dilink :-

1. http://gamapserver.who.int/gho/interactive_charts/gisah/consumption_adult/atlas.html

2. http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/profiles/mys.pdf

Sila teliti statististik World Health Organization (WHO) di bawah.

Yang dilaporkan ialah negara Malaysia hanya consume kira-kira 0.48 liter alcohol per kapita, satu nilai yang sangat rendah jika dibandingkan dengan nilai yang disebut oleh Timbalan Menteri tersebut iaitu 7 liter!!(Klik foto untuk lebih besar)


(Klik foto untuk lebih besar)


(Klik foto untuk lebih besar)


Seperti yang MiM katakan sebelum ini, MiM menyarankan kepada Timbalan Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Heng Seai Kie supaya tampil ke depan dan memberi kenyataan balas beliau kepada pendedahan MiM ini!

Adalah tidak munasabah jika Heng Seai Kie berdiam diri dan tidak memandang isu sebagai satu isu yang sangat penting untuk diketahui oleh rakyat jelata.

MiM juga berharap agar rakan media perdana dapat menengahkan isu ini supaya rakyat dapat maklumat yang betul dan tepat serta tidak lagi mengundang gundah resah di hati kita.

Dan kebenaran kepada isu ini akan dapat menutup mulut pihak pembangkang daripada terus memburuk-burukkan parti BN.

Thursday, May 26, 2011

VIDEO ! Nostalgia Anwar Berbohong & Ketua Peguambela Tarik Diri !


MiM tertarik dengan video di bawah. Yang nyatanya, Anwar Ibrahim telah berbohong tentang laporan perubatan Hospital Pusrawi.

Video : Anwar & Bekas Ketua Peguambela .

MiM telah menerangkan dengan panjang lebar tentang laporan perubatan Pusrawi yang mengatakan bahawa diagnosis terakhir ialah TRO Sodomy - to refer to GHKL.

Ramai orang tidak tahu maksud TRO iaitu To Rule Out yang bermaksud untuk mengenepikan. TRO bukannya diagnosis muktamad tetapi diagnosis yang memerlukan lebih banyak ujikaji dijalankan. Dan kerana itu, si mangsa disuruh ke GHKL untuk rawatan lanjut.

Bacaan lanjut KLIK SINI

HOT ! Nik Aziz Melatah & Tak Mengaku Al-Menantunya ?!

Istilah psikologi ada mengatakan bahawa seseorang itu akan bertindak pelik dan di luar norma jika individu itu berasa bersalah atau pun membuat kesalahan. Beliau tidak perlu mengaku tetapi gesture, perwatakan, percakapan dan raut muka akan menyerlahkan bibit kesalahan.

Perubahan psikologi tanpa sedar itu kerap kita lihat dikalangan ahli-ahli politik di negara ini. Yang terbaru ialah Nik Aziz Nik Mat.

Kita tentu masih ingat dengan skandal kek Black Forest yang bernilai RM516.00 sebiji. Kek itu kononnya sebahagian daripada pembelian kek dan hamper Hari Raya untuk Nik Aziz dan diluluskan oleh Ariffahmi sendiri KLIK SINI

Yang terbaru, Nik Aziz tersilap langkah apabila cepat melatah dan membuat satu perkara yang begitu pelik di mata rakyat. Beliau telah meminta SPR tidak mengaitkan beliau dengan siasatan rasuah terhadap menantu beliau, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Di antara laporan berita :-

“Siasatlah dengan betul, tapi jangan kaitkan orang itu (Abdul Ariffahmi) kerana (dia) menantu saya atau ada hubungan kekeluargaan dengan saya.

“Itu tak betul,” kata beliau dipetik Bernama Online hari ini.

.....Beliau berkata, siasatan SPRM hendaklah hanya melibatkan Abdul Ariffahmi sebagai individu dan tidak kena-mengena dengan dirinya.

Pertama sekali, perlantikan Ariffahmi di dalam PMBK telah menyebabkan conflict of interest kerana hubungan beliau dengan Menteri Besar. Tetapi Nik Aziz bersikap tak acuh serta tidak mahu memikirkan consequences yang mungkin barlaku.

Dan apabila consequences itu benar-benar berlaku, Nik Aziz mahu lepas tangan dan tidak mahu terbabit di dalam skandal Ariffahmi dan PMBK. Ini merupakan satu sikap yang tidak bertanggungjawab dan tidak amanah!

Kedua, kenapa Nik Aziz sanggup menyisihkan menantu beliau keseorangan di dalam hal ini? Sebagai seorang bapa mertua, beliau sepatutnya turut membantu menantu beliau jika beliau percaya kepada Ariffahmi. Tetapi di dalam hal ini, apakah Nik Aziz juga tidak percaya kepada beliau dan tidak mahu dilihat bersekongkol dengan Ariffahmi?

Ketiga, kenapa Nik Aziz cepat melatah dan seolah-olah memberi amaran kepada SPR supaya tidak membabitkan beliau? Kenapa beliau mengeluarkan kenyataan tersebut jika beliau berada di pihak yang benar?


Malah, jika kita tidak bersalah, kita tidak akan risau atau panik jika SPR mahu mengeledah dan menyoal siasat kita. Ini adalah respons manusia yang lumrah kecuali jika Nik Aziz memang terbabit di dalam penyelewengan kuasa dan wang!

MiM sarankan kepada pihak SPR supaya tidak mempedulikan amaran Menteri Besar Kelantan itu. Mereka perlu terus menjalankan tugas mereka dan jika Nik Aziz juga didapati terlibat, dakwa beliau juga!

Wednesday, May 25, 2011

PEDIH & PEDAS ! Anwar Ibrahim - Pemimpin Tua Tak Sedar Diri !

Nampaknya dunia semakin muak dengan perkembangan individu-individu yang berpengaruh di dalam institusi atau pun pertubuhan tetapi mereka menyelewengkan kuasa semata-mata untuk memuaskan nafsu mereka.

Dominique Strauss-Kahn yang merupakan ketua kepada International Monetary Fund (IMF), satu organisasi yang terkenal meliwat negara-negara miskin yang mengalami kesulitan kewangan.

Beliau di dakwa berbogel dan memaksa seorang pembantu rumah melakukan perkara yang sama seperti Monica Lowensky lakukan beberapa kali kepada Bill Clinton sekitar tahun 1995 - 1998.Tetapi artikel terbaru di dalam The New Ledger telah menyerlahkan betapa ramai pihak sudah mulai bosan dengan Anwar Ibrahim. Perkembangan ini sudah tentu sangat berlainan ketika era reformasi di mana Anwar Ibrahim mendapat tempat dan sentiasa dipuji oleh media asing.

Anwar Ibrahim tidak lagi dilihat sebagai pencetus ideologi transformasi yang diharap-harapkan tetapi lebih kepada seorang pemimpin tua yang bakal menghabiskan sisa-sisa hidupnya dengan skandal demi skandal.


Begitu juga dengan Dominique Strauss-Khan yang tidak serik dengan skandal seksual lama beliau dan mencipta skandal terbaru sama seperti Anwar Ibrahim.

MiM setuju dengan artikel The New Ledger yang menulis, jika dakwaan ke atas Srauss-Kahn dan Anwar Ibrahim benar, kedua-dua mereka adalah binatang dan akan jatuh hancur meniti usia yang semakin lanjut!

Di antara artikel The New Ledger :-

In a sense, Strauss Kahn’s play is merely racing ahead to the point in the plot at which Anwar’s now sits. Both men have been charged with forced sodomy. Both men are trying to judo away apparent DNA matches.

Both men, neither young, face the effective ends of their political careers if convicted, losing their last chances at the jobs for which they have worked literally for decades. Both men would fall before even reaching the summits of their careers.


And if the allegations are true, both men are animals who deserve every last minute of what’s coming to them.

PANAS ! Pemimpin PAS Merungut Tidak Dapat Publisiti !


MiM tersenyum sinis dengan celoteh Ahli Parlimen Hulu Langat, Dr. Che Rosli Che Mat PAS yang merungut kerana beliau dan jentera PAS tidak di'glamour'kan oleh pihak media ketika proses menyelamat dan membantu mangsa tanah runtuh di Hulu Langat.

Di antara laporan berita HarakahDaily :-
"Yang ditonjol media (Adun Semenyih) (Datuk) Johan (Abdul Aziz). Padahal dia datang dah pukul 4 dan tak boleh masuk pun.

"TV3 datang ambil gambar dia seolah-olah Umno lah buat semua," katanya pada sidang media sempena pelancaran Tabung Kemanusiaan Harakah untuk mangsa tanah runtuh tersebut.
MiM tidak sangka pula parti PAS teringinkan publisiti dan glamour untuk melakukan khidmat masyarakat kerana usaha tersebut tidak perlu publisiti seperti yang diharapkan oleh pemimpin PAS itu.

Biarlah Allah swt sahaja yang membalas segala pahala yang dilakukan oleh parti PAS tetapi apabila pemimpin PAS itu mula merungut, MiM khuatir pahala pun tak dapat kerana tidak ikhlas!

Yang melawakkan ialah setelah beliau merungut, MP Hulu Langat itu menyatakan perkara yang lain pula:-
Bagaimanapun, beliau memberitahu, isu publisiti itu bukanlah perkara besar bagi mereka, namun sekadar memberi respon terhadap media yang menonjolkan BN kononnya 'hero' dalam isu itu.

"Saya bagi tahu dengan sahabat-sahabat di sana, ini bukan masa nak cari publisiti, tapi masa untuk kita buat kerja selamatkan nyawa seramai mungkin," jelasnya.
Pastinya, ramai ahli PAS yang akan kecewa dengan kenyataan putar belit MP PAS Hulu Langat itu!

MiM sarankan kepada pemimpin PAS itu supaya tidak mengeluarkan sebarang kenyataan jika beliau benar-benar ikhlas mengatakan 'isu publisiti itu bukanlah perkara besar'. Buat sakit hati ahli-ahli PAS sahaja yang benar-benar mahu membantu mangsa tragedi tersebut!

Tuesday, May 24, 2011

VIDEO : Anwar Ibrahim Tergagap Kering Tekak Di Soal-Siasat MalaysiaKini !

Apabila MiM menonton kedua-dua video di bawah, jelas terpampang Anwar Ibrahim hanya mampu senyum kambing ditanya beberapa soalan yang beliau sendiri tergagap untuk menjawab.

Jika TV3 yang menanyakan soalan-soalan tersebut, sah mereka akan diherdik oleh Anwar Ibrahim. Tetapi beliau terpaksa tahan disebabkan portal itu adalah portal pro-pembangkang!

Lihat 2 video di bawah :-Video : eeerrr...eerrr...

Video : aaa...aaa...aaa


Sila baca artikel menarik ini KLIK SINI

MESTI BACA ! Laporan Penuh Tentang Pendedahan Datuk Eskay Abdullah!


KUALA LUMPUR 24 Mei – Sebelum Mac lalu, tidak ramai yang mengenali nama Datuk Shazryl Eskay Abdullah. Di tempat tinggalnya, bekas Konsul Kehormat Diraja Thailand di Langkawi itu dikenali sebagai seorang ahli perniagaan yang berjaya.

Siapa sahaja yang berkunjung ke kawasan kediaman beliau di Naka, Kedah yang turut menempatkan pejabat dan kilang baja mineralnya pasti terpegun melihat kajayaan lelaki ini.


Shazryl Eskay yang menjadikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Raja Thailand sebagai idola berikutan keupayaan mereka membangunkan negara masing-masing
dengan baik, mempunyai perwatakan yang mesra dengan sesiapa pun.

Ia bersesuaian dengan tugasnya selaku Konsul Kehormat Diraja Thailand selama lebih tujuh tahun mulai Ogos 2004 hingga penghujung tahun lalu.
Di sebalik perwatakannya itu, lelaki bernama Shazryl Eskay ini cukup berani.

Hakikat tersebut tidak mungkin dapat disangkal lagi kerana keberaniannya itu telah
menggegarkan arena politik negara apabila mendedahkan rakaman video seks seorang lelaki didakwa mirip pemimpin pembangkang dengan wanita dipercayai pelacur dari China, baru-baru ini.

Shazryl Eskay merupakan salah seorang anggota trio Datuk T yang bertanggungjawab
mendedahkan rakaman video seks berkenaan.

Malahan bukan itu sahaja, beliau turut membuktikan sikapnya yang berpegang teguh dengan prinsip ‘berani kerana benar’ apabila membuat dakwaan dan bersumpah laknat bahawa pelaku dalam video seks terbabit adalah Datuk Seri Anwar Ibrahim.Ekoran isu berkenaan, nama Shazryl Eskay tiba-tiba begitu popular dan sering disebut-sebut. Tidak dinafikan terdapat segelintir pihak yang tidak menyenangi pendedahan berkenaan melontar pelbagai tuduhan terhadap Shazryl Eskay.


Namun beliau sanggup berdepan dengan kritikan tersebut dan sebarang kemungkinan kerana baginya, apa yang dilakukan itu adalah demi masa depan negara.
Lagi pula Shazryl Eskay sebenarnya bukan calang-calang orangnya.

Beliau dilantik sebagai Konsul Kehormat Diraja Thailand bertempat di Langkawi dengan menerima watikah yang ditandatangani oleh Raja Thailand, Raja Bhumibol Adulyadej dan Perdana Menteri Thailand (semasa itu), Thaksin Shinawatra pada 17 Ogos 2004.
Beliau tamat perkhidmatan sebagai konsul pada penghujung tahun lepas.

Selain itu, Shazryl Eskay turut menjadi Pengerusi Kor Konsul Kehormat di Malaysia yang mewakili 46 buah negara dari 2008 hingga Mac lalu.
Sepanjang memegang jawatan berkenaan, beliau mengenali dan mempunyai ramai rakan dalam kerajaan Thailand termasuk orang-orang kenamaan, gabenor di kebanyakan wilayah negara itu, polis dan tentera.

Pejabat di Langkawi dan kediamannya di Naka kerap dikunjungi oleh ramai orang kenamaan. Siapa pun yang datang, tanpa mengira latar belakang politik akan dilayan Shazryl Eskay kerana sebagai seorang konsul, beliau tidak boleh terlibat dalam politik.


Dalam pertemuan eksklusif dengan Utusan Malaysia baru-baru ini, Shazryl Eskay berkongsi latar belakang hidupnya termasuk tugas beliau sewaktu menjadi seorang Konsul Kehormat Diraja Thailand yang disifatnya sebagai memberi banyak kelebihan dan peluang untuk menabur bakti kepada Malaysia dan masyarakat Islam di selatan Thailand.


Antaranya, tugas beliau itu telah menemukan Shazryl Eskay dengan pelbagai kelompok manusia termasuk ketua dan wakil-wakil puak pemisah Islam di selatan Thailand.


Pada 2005, menurutnya, Raja Thailand telah merestui penglibatan Dr. Mahathir, Pengerusi Perdana Global Peace Organization (PGPO) dan beliau untuk membantu mencari jalan penyelesaian bagi memulihkan keamanan antara kerajaan Thailand dengan puak pemisah Islam di selatan negara berkenaan.


Bagi tujuan itu, mereka menggunakan platform Dialog Keamanan Langkawi (Langkawi Peace Talk) yang secara langsung telah merapatkan hubungan beliau dengan puak-puak pemisah berkenaan.


Shazryl Eskay memberitahu, dialog tersebut akhirnya berjaya menghasilkan Peta Keamanan (Peace Road Map) melibatkan semua wakil puak pemisah di bawah naungan organisasi yang dinamakan BERSATU termasuk pertubuhan Pembebasan Bersatu Pattani (PULO), Gerakan Mujahiden Islam Pattani (GMP) dan Barisan Revolusi Nasional-Kongres (BRN). “Cadangan kemanan ini berjaya dimeterai dengan syarat dan terma yang diserahkan kepada Perdana Menteri pada masa itu iaitu Thaksin.

“Kebanyakan permintaan yang dimeterai itu seperti mengajar bahasa Jawi (bahasa Melayu) dan agama Islam di sekolah telah dilaksanakan,” kata beliau.


Berikutan penganjuran dialog berkenaan juga, Shazryl Eskay terus menjalin hubungan baik dengan puak pemisah Islam lain di selatan Thailand yang bukan di bawah naungan organisasi BERSATU iaitu ketua sel kumpulan-kumpulan kecil seperti Rhonda Kumpulan Kecil (RKK).


Beliau juga banyak membantu orang Islam di selatan Thailand mendapatkan pekerjaan di lading-ladang getah dan kelapa sawit serta di kedai makan di negara ini di samping menolong
menghantar pulang penduduk di situ yang ditahan oleh Jabatan Imigresen Malaysia.

Bagaimanapun, kelebihan dan hubungan baik beliau dengan penduduk dan kerajaan Thailand turut diketahui oleh seorang pemimpin pembangkang yang dipercayai berminat terhadap kelebihan tersebut.


“Inilah kekuatan saya yang pemimpin pembangkang itu mahukan,” katanya.


Bercerita lanjut, Shazryl Eskay memberitahu, semasa di Thailand, beliau sering menjadi hos kepada ramai pemimpin seperti Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (kini Menteri Pertahanan), Datuk Mukhriz Mahathir (Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri), Tan Sri Abu Zahar Ujang, Presiden Dewan Negara dan lain-lain.


Katanya, sepanjang mengiringi tetamu kenamaan ini, beliau mendapati kedatangan mereka ke negara itu tiada agenda tidak bermoral kecuali seorang pemimpin pembangkang itu yang
berkehendakannya.

“Apabila membantu pemimpin atau kenalan yang ke Thailand, saya tidak boleh menghalang aktiviti yang ingin dilakukan mereka kecuali yang melibatkan soal dadah, jenayah dan sebarang perkara yang mampu menggugatkan keselamatan negara,” katanya.


Ditanya mengenai hubungan beliau dengan Anwar, Shazryl Eskay berkata, Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu hanya akan berkawan jika individu itu mempunyai kepentingan untuk manfaat diri sendiri.


“Tanyalah perkara ini kepada kawan-kawan Anwar yang sudah meninggalkan beliau semasa beliau berada di dalam UMNO dan PKR,”
katanya.
Menurut Shazryl Eskay, beliau bukan rakan karib Anwar seperti Datuk Nallakarupan, tetapi hanya rakan biasa yang dikenali sejak 1996 dan tidak mempunyai kaitan dengan kepartian atau menjadi pengikutnya.

Sebagai seorang rakan, katanya, beliau akan membantu apabila Anwar ke Thailand kerana kebanyakan masa Anwar pergi seorang diri ke negara tersebut.

“Hubungan kami hanya sebagai kawan biasa. Saya tidak perlukan apa-apa daripadanya tetapi dia memerlukan saya bagi tujuan tertentu. Semasa di Thailand, banyak benda yang berlaku dan banyak juga benda yang berlaku itu saya tidak setuju,” katanya.


Ditanya mengapakah sekarang beliau meninggalkan Anwar, kata Shazryl Eskay:

“Soalan itu perlu diajukan kepada rakan-rakan seperjuangan Anwar seperti Dr. Chandra Muzaffar, Senator Ezam Mohd Nor dan bekas Setiausaha Sulit Anwar, Anuar Shaari dan yang lain-lain yang meninggalkan ketua pembangkang itu kerana jawapan saya sama seperti mereka.”Beliau juga mendakwa peribadi Anwar sudah jauh berubah berbanding sifatnya ketika pada awal perkenalan mereka dahulu.
“Sebagai seorang rakan lama, saya sangat mengetahui Anwar. Beliau sudah berubah sejak kebelakangan ini terutama selepas tuduhan kes liwat terhadap bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

“Malangnya, status emosinya kelihatan tidak stabil dan keutamaan serta agendanya tiba-tiba berubah. Dia menjadi pemimpin lemah di samping menghadapi pelbagai masalah peribadi, malahan dia sebenarnya sedang digunakan dan dimanipulasi oleh beberapa pihak untuk mencapai agenda mereka,” katanya.


Di hujung pertemuan, Shazryl Eskay meninggalkan pesan kepada Anwar supaya Penasihat PKR itu kini meluangkan lebih banyak masa bersama keluarganya.


Katanya; Anwar tidak boleh lagi terus bersikap menafikan dakwaan yang berlaku kerana beliau sendiri sanggup melakukan sumpah bagi membuktikan ketua pembangkang itu merupakan pelaku di dalam rakaman video seks melibatkan seorang pelacur dipercayai dari China.


“Saya telah bersumpah bahawa kami berdua berada dalam paparan video itu, Anwar jangan nafikan lagi. Anwar perlu faham bahawa dalam kehidupan ini pembohongan tidak akan mampu menghalang munculnya kebenaran.

Rakyat sudah mempercayainya.


“Pesanan saya, keluarga anda lebih penting. Pergi luangkan masa dengan mereka, Insya-Allah kamu akan menjadi insan yang lebih baik,” ujar beliau.


Utusan Malaysia

KHAS Untuk Timbalan Menteri Wanita, Keluarga & Masyarakat - BETUL Ke Statement Pasal Arak Tu?

MiM terpanggil untuk menulis artikel mengenai kenyataan Timbalan Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Heng Seai Kie yang mengatakan bahawa Malaysia diletakkan di tangga ke-10 dalam penggunaan alkohol oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

Manakala, beliau mendakwa bahawa statistik yang diperoleh oleh pertubuhan tersebut bahawa rakyat Malaysia telah membelanjakan sejumlah ASD$500 juta (RM1.5bil) bagi alkohol sebanyak 7 liter per kapita. Penggunaan arak di Malaysia pula adalah 11 liter per kapita.

Isu ini telah dijadikan bahan oleh pihak pembangkang untuk menyerang kredibiliti kerajaan Barisan Nasional (BN) padahal parti pembangkang telah mungkir janji dengan tidak melaksanakan tuntutan untuk menutup kilang arak di negeri Selangor, negeri yang diperintah oleh PKR. Malah, Ronnie Lui pernah berlagak samseng apabila isu rampasan arak berlaku tidak lama dulu.

Itu dari segi politik.

Tetapi sebagai seorang doktor, MiM begitu risau dengan 'nilai-nilai' yang telah dibangkitkan oleh Timbalan Menteri tersebut kerana alkohol akan menyebabkan beberapa penyakit yang sangat merbahaya seperti cirrhosis, pancreatitis, neuropsychiatric disorders dan juga kemalangan jiwa.

TETAPI yang menjadi tandatanya ialah kenyataan Timbalan Menteri itu tidak seperti yang dilaporkan oleh WHO. Mungkin MiM terlepas pandang tetapi jika kita melayari web World Health Organization (WHO) dan Global Status on Alcohol and Health 2011 KLIK SINI, kita akan dapati bahawa statistik yang diberi adalah berbeza sama sekali.


Dokumen Global Health Observatory Data Repository WHO tahun 2011 melaporkan bahawa 'Alcohol consumption among adults aged ≥15 years (litres of pure alcohol per person per year (Malaysia) is 0.5 litre (2005).
Jika Global Status Report On Alcohol And Health terbaru tahun 2011 melaporkan bahawa rakyat Malaysia hanya consume 0.5 liter per kapita, di manakah Timbalan Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Heng Seai Kie mendapatkan statistik tersebut?

Malah secara logiknya, amat mustahil berlaku peningkatan yang sangat melampau daripada 0.5 liter pada tahun 2005 kepada 11 liter pada tahun 2011??

Maka di sini MiM menyarankan kepada Heng Seai Kie supaya tampil ke depan dan menerangkan dengan lebih terperinci tentang dakwaan beliau itu dengan kadar segera. Yang penting ialah rakyat perlu diberi maklumat yang tepat dan secukupnya.

MESTI BACA ! Kenyataan Akhbar Yang Paling Mengarut Tentang Anwar Ibrahim !!


Semalam MiM telah menulis sati artikel panas yang menangkis pembohongan Anwar Ibrahim semasa ceramah beliau di Sabah dua hari lepas. KLIK SINI

Di dalam kenyataan tersebut, Anwar Ibrahim juga mengatakan bahawa beliau 'peduli apa dengan harga pasaran minyak dunia', satu kenyataan yang tidak berpijak di bumi yang nyata dan tidak langsung mencerminkan seorang pemimpin yang berkaliber dan berakal.

Hari ini MiM sediakan satu lagi artikel yang menangkis dakwaan laporan berita kononnya Anwar Ibrahim telah berjasa kepada negara ketika Krisis Matawang Tahun 1997-1998.

Di antara laporan berita tersebut :-

Anwar yang memegang jawatan Menteri Kewangan daripada tahun 1990 hingga 1998 berjaya meningkatkan kadar pertumbuhan ekonomi sebanyak lapan peratus dalam lapan tahun berturut-turut.

Justeru beliau turut cemerlang dalam usaha menangani kemelesetan ekonomi serta mempertahankan kedudukan negara apabila matawang negara jatuh pada tahun 1997.
Kepada sesiapa yang arif dan mengikuti senario sebenar yang berlaku semasa Krisis Matawang 1997-1998, mereka tentu tergelak atau muak dengan kenyataan 'ampu' dan 'angkat bangkul sendiri' seperti di atas.

Adalah sungguh memualkan apabila Anwar Ibrahim dilabel sebagai 'turut cemerlang dalam usaha menangani kemelesatan ekonomi tahun 1997' pada hal insan yang sebenarnya bertanggungjawab menyelamatkan negara kita ini ialah Tun Dr Mahathir Mohamad, negarawan Malaysia.

aku la..aku la.. aku sapi...

Tun Dr Mahathir adalah pemimpin yang bertanggungjawab yang membawa keluar negara kita daripada hancur dek krisis tersebut dan menjaga maruah setiap warganegara Malaysia daripada di'takluk' oleh kuasa-kuasa luar melalui ekonomi dek krisis dunia tersebut.

Dr Mahathir juga merupakan satu-satunya pemimpin tertinggi negara yang berani membidas George Soros, 'moron' spekulator matawang yang dianggap memainkan peranan yang penting dalam penurunan matawang dan Krisis Matawang Asia 1997-1998.

Dan orang yang menjadi duri dalam daging ketika itu ialah Anwar Ibrahim!

Anwar Ibrahim adalah orang yang menyokong penyondolan International Monetary Fund (IMF) dan merupakan sahabat George Soros, spekulator matawang yang merosakkan kejayaan negara kita sebelum itu.


Sebagai bukti, rujuk artikel yang ditulis oleh seorang wartawan asing yang mendedahkan perhubungan intim di antara Anwar Ibrahim dengan petualangan Soros.

Segala fakta di atas bukan satu dongengan tetapi telah di akui oleh beberapa pihak yang berpengaruh di dalam dunia ini. Janganlah ada pihak yang cuba menafikan sumbangan besar mantan Perdana Menteri itu.

Moral of the story, Anwar Ibrahim bukan
'turut cemerlang dalam usaha menangani kemelesatan ekonomi tahun 1997' tetapi beliau yang bersekongkol dengan spekulator Yahudi yang telah merosakkan ekonomi negara Malaysia!

Dan kepada sesiapa yang ingin tahu kronologi mengenai proses penambatan matawang ringgit dan segala yang menyelamatkan Malaysia daripada hancur dek Krisis Matawang Asia 1997-1998, di bawah MiM sertakan artikel menarik yang ditulis oleh TS Nor Yackop.

Di antaranya :-

I am often asked about my involvement in the recovery plan implemented on September 1, 1998.

It began on September 29, 1997, when I received a telephone call from the office of Dr Mahathir Mohamad informing me that the Prime Minister wanted to see me....

...The Prime Minister (Tun Dr Mahathir) went through the proposed mechanism many times to make sure that the control elements were as few as possible, but adequate enough to ensure a positive outcome.


There were no bureaucratic elements in these measures, such as requiring importers to obtain Bank Negara’s permission to import.

The Ringgit was also pegged at a level where it was not overvalued. In almost every other country, which imposes exchange control measures and pegs its currency, there would, almost by definition, be numerous bureaucratic controls, and the currency would also be pegged at an overvalued rate.

It is often assumed that the system of exchange control (including fixed exchange rate) that we implemented on September 1, 1998 saved the country.

The measures of September 1, 1998 were undoubtedly a necessary condition, but it was not a sufficient condition to overcome the crisis.

Malaysia was saved, not by exchange control measures per se, but by Dr. Mahathir Mohamad.

Let me explain. Any other developing country, facing a similar crisis, if it had introduced the measures that we introduced in September 1998, the measures would probably have failed.

The fact that in Malaysia these measures succeeded is due to the ability and character of Dr. Mahathir Mohamad. SETERUSNYA

Baca juga artikel menarik KliK SINI

ARTIKEL TOP MINGGU INI.