Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Wednesday, August 31, 2011

TERKINI ! Raja Petra Cipta Konspirasi Baru Untuk Selamatkan Anwar Ibrahim?


Malaysia Today pro-pembangkang cuba nak cipta konspirasi untuk menutup kelemahan peguambela dan saksi-saksi Anwar Ibrahim? Baca sini

Inikah persoalannya apabila portal tersebut menyiarkan satu artikel daripada blog yang hanya mempunyai satu artikel penuh sahaja. Blog tersebut dilihat sebagai dummy dan kemudian dikutip oleh Malaysia Today sebagai cara selamat tidak disaman.

Yang memualkan ialah artikel itu juga mengangkat Raja Petra Kamarudin (RPK) sebagai mangsa konspirasi yang memburuk-burkkan beliau!

RPK sebagai mangsa konspirasi?


Kita tentu tergelak baesar dengan kenyataan blog tersebut. Daripada bukti-bukti yang kita ketahui selama ini ialah RPK yang kerap mencipta konspirasi, menghina sistem perundangan dan kesultanan Melayu.

MiM tidak dapat menolak jika artikel di dalam Blog Ahmat Gaza itu baca sini ditulis sendiri oleh RPK!

Ianya seperti angkat bakul sendiri untuk meraih simpati pembaca yang tertipu dengan artikel tersebut.


Artikel tersebut menceritakan kononnya berlaku perintah untuk memanipulasi laporan media perdana mengenai liputan kes liwat Anwar Ibrahim.

Di antaranya:-
Dalam musim bermaaf-maafan ini, saya nak ceritakan konspirasi peguam Umno tersohor, Shafee Abdullah, dengan penasihat media Jabatan Perdana Menteri, Jalil Hamid, dalam liputan kes liwat Anwar Ibrahim.

Walaupun falsampah politik saya tak selari dengan Anwar Ibrahim, saya sebagai wartawan Malaysia muak dengan konspirasi konspirasi untuk menggunakan media untuk menjatuhkan ahli politik.

Konspirasi yang terbaru ni sama seperti konspirasi memburukkan Raja Petra Kamarudin beberapa tahun dulu.

Kira-kira dua minggu yang lalu, Shafee Abdullah dan Jalil Hamid, yang baru ini kena kutuk pasal pelannya memburukkan Bersih 2.0, telah berjumpa pengarang kanan media tempatan untuk cara-cara meliputi kes liwat Anwar Ibrahim.
Artikel itu dengan sengajanya memburuk-burukan nama-nama tersebut kononnya mereka mengutuk pendakwaraya yang tidak membantah ucapan politik Anwar Ibrahim pada permulaan pembelaannya dalam kes liwat aduan Saiful Bukhari Azlan.

Daripada kenyataan di atas, kita sudah dapat baca keraguan di dalam cerita yang kononnya merupakan 'pendedahan'. Dan konspirasi memburukkan RPK? Satu kenyataan yang tidak masuk akal langsung dan mungkin dicipta oleh RPK sendiri!

Malah, si penulis jelas hipokrit apabila menyalahkan media perdana sebagai senjata konspirasi tetapi dalam masa yang sama tidak pula mengkritik media-media pro-pembangkang yang sangat jelas kerap melanggar etika kewartawanan.

Dan apabila artikel tersebut cuba melabelkan media perdana sebagai pembohong di dalam melaporkan liputan kes liwat Anwar Ibrahim, kita sudah dapat rasa pembangkang begitu desperado cuba menyelamatkan maruah Anwar Ibrahim yang sebenarnya sudah tiada lagi.

Malah, apabila MiM mengikuti kes liwat Anwar Ibrahim daripada beberapa laporan sama ada media perdana, media baru dan media pembangkang, MiM dapati media pro-pembangkang seringkali memanipulasikan perjalanan mahkamah sehingga keluar daripada intipati sebenarnya.

MalaysiaKini adalah salah satu daripada portal pembangkang yang diketahui modus operandi mereka.

Oooppsss....Hari Raya Pun Dr Hassan Ali Kena Boikot?

oooppsss... Mana Dr Hassan Ali, Exco Selangor di dalam foto ini? Di boikot atau memboikot?

Bacaan seterusnya :-KLIK SINI


Tuesday, August 30, 2011

Perutusan Khas Aidil Fitri & Hari Merdeka.

KUALA LUMPUR, 29 Ogos – Datuk Seri Najib Razak berkata kerajaan akan meneruskan dasar memberi subsidi secara langsung atau tidak langsung, terutamanya subsidi bahan makanan terpilih seperti beras, minyak masak, tepung gandum dan gula.

Menurut Perdana Menteri, begitu juga dengan bahan bakar seperti Petrol RON95, Diesel dan LPG serta perkhidmatan kesihatan dan pendidikan.

“Akan tetapi, kita berhasrat melakukannya dengan lebih cermat dan bijaksana tanpa menjejaskan kesihatan fisikal negara dengan mendukung prinsip bahwa mereka yang lebih memerlukan dan berkelayakan akan didahului serta diutamakan,” katanya.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata walaupun fenomena kenaikan harga bahan makanan bersifat global, namun kerajaan tetap akan berusaha mencari mekanisme terbaik bagi menangani masalah tersebut dan kos kehidupan yang tinggi.

Mengenai Jawatankuasa Kabinet Mengenai Bekalan dan Harga Barang, katanya ia membuktikan komitmen kerajaan bagi memastikan program yang bakal digubal serta dilaksanakan akan benar-benar mampu membantu rakyat.

Beliau berrkata kerajaan juga akan terus mengambil tindakan memperbaiki dan memperelok secara berperingkat dalam membantu rakyat menangani fenomena kenaikan kos hidup.

Katanya, pelbagai langkah awal telah diambil, termasuk menjadikan matlamat menangani kos hidup semakin meningkat sebagai satu lagi Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan menwujudkan Jawatankuasa Kabinet Mengenai Bekalan dan Harga Barang yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata demikian dalam perutusan khas Hari Raya Aidilfitri dan Hari Kemerdekaan ke-54 malam ini.

Najib berkata, antara beberapa inisiatif awal bagi membantu mengurangkan bebanan yang ditanggung ialah Kedai Rakyat 1Malaysia yang menawarkan barangan keperluan yang mampu dibeli dengan harga yang lebih rendah berbanding harga pasaran.

Di samping itu, Klinik-Klinik 1Malaysia pula rawatan asas boleh diperolehi dengan bayaran RM1 serta Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KAR1SMA) dengan peruntukan berjumlah RM1.4 Bilion kepada 500,000 warga emas, orang kelainan upaya (OKU), ibu tunggal serta balu polis atau tentera yang berkelayakan.

Dipetik Bernama Online, Najib juga menegaskan usaha kerajaan tidak terhenti kerana melalui Bajet 2012 yang akan dibentangkan pada awal Oktober, akan mengumumkan langkah-langkah susulan bersifat lebih komprehensif bagi menangani masalah yang memberi kesan kepada isi keluarga yang berpendapatan rendah dan pertengahan.

Beliau yang bangga dengan pencapaian negara, mengibaratkan Malaysia sebagai sebuah oasis di tengah-tengah dunia berkecamuk sedang dilanda badai politik serta kegoncangan ekonomi yang bertali arus.

“Hari ini, seperti yang kita maklum, ketika gergasi ekonomi dunia seperti Amerika Syarikat dan juga beberapa negara anggota Kesatuan Eropah yang dikelompokkan sebagai ekonomi maju sedang bergelut dengan krisis kewangan serius sehingga memerlukan penyelamatan atau ‘bailout’.

“Sebaliknya, Malaysia hasil pengurusan yang berhemah serta cekap, masih mampu bukan sahaja untuk mengembangkan ekonomi dan mencipta peluang pekerjaan baru tetapi juga untuk memberikan setengah bulan bonus kepada 1.4 juta penjawat awam yang menelan belanja RM2 bilion menjelang sambutan istimewa perayaan Aidilfitri dan Hari Kemerdekaan,” katanya.

Sehubungan itu, Najib mengingatkan rakyat agar tidak sesekali terbuai dan berpuas hati dengan kejayaan yang dicapai setakat ini kerana matlamat tertinggi kerajaan adalah untuk mendahulukan kebajikan seluruh rakyat, sebagai suatu urutan keutamaan yang telah menjadi wawasan nasional sejak negara mencapai kemerdekaan.

Beliau berkata kerajaan terus melaksanakan pelbagai program proaktif bagi memastikan pencipataan kekayaan baru, pertumbuhan ekonomi berterusan dan penciptaan pekerjaan berganjaran tinggi selaras dengan kemahiran yang semakin meningkat.

“Apa yang diimpikan adalah sebuah negara yang makmur dan sejahtera di mana setiap individu sanggup bekerja keras, meningkatkan kemahiran secara istiqomah dan beriltizam menggunakan segala peluang dengan bijak agar dapat mencorak sebuah kehidupan bahagia berkelangsungan hingga cucu cicit kita kelak,” katanya - Malaysian Insider.

PANAS ! PKR Dedahkan DAP Besar Kepala & RASIS !

GEORGETOWN - Ahli Jawatankuasa DAP negeri, Zulkifli Mohd Noor diingatkan supaya tidak ‘besar kepala’ dengan meminta PKR, memulangkan satu kerusi Parlimen dan lima kerusi Dewan Undangan Negeri kepada DAP pada pilihan raya umum ini.

Ketua Penerangan PKR Pulau Pinang, Johari Kassim berkata, DAP sudah mempunyai 19 kerusi di negeri ini dan Zulkifli tidak sepatutnya menuntut lagi kerusi untuk diberikan kepada calon Melayu DAP yang dikatakan, mampu menarik pengundi Melayu.

Johari berkata, Zulkifli perlu meminta kerusi sedia ada daripada DAP untuk meletakkan calon Melayu.

Menurutnya, Zulkifli yang boleh dianggap senior dalam politik, seharusnya memahami prinsip Pakatan Rakyat (PR) yang mengamalkan perkongsian kuasa dan bukan membolot semua kerusi untuk DAP.

“DAP perlu sedar kerana sebelum ini, mereka langsung tidak mendapat perhatian pengundi Melayu, namun selepas parti itu bergabung bersama PKR dan Pas, barulah pengundi Melayu percaya kepadanya.

“Mereka sudah ada 19 kerusi, tapi sekarang, dia minta lagi dari PKR untuk DAP meletakkan calon Melayu. Kalau dia nak bertanding, dia perlu minta kerusi dari DAP sendiri," katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Sementara itu, Zulkifli ketika dihubungi enggan mengulas mengenai perkara itu kerana diarahkan tidak memberi kenyataan media.

“Biar kita sambut Aidilfitri dahulu dan saya akan ulas perkara ini selepas raya,” katanya.

Seorang pemimpin DAP Pulau Pinang meminta sekutunya, PKR untuk mengorbankan beberapa kerusi bagi memberi laluan kepada calon Melayu dari DAP untuk bertanding.

Dalam kenyataan disiarkan portal berita Malaysiakini kelmarin, Zulkifli dilaporkan berkata, partinya ‘tiada pilihan’, sekurang-kurangnya mendapatkan satu kerusi Parlimen dan lima kerusi Dun daripada PKR di Pulau Pinang pada pilihan raya akan datang.

Sekiranya DAP gagal membariskan calon Melayu, ia akan dilihat sebagai parti anti-Melayu dan cauvinis”, katanya - SHarian.

Kes Liwat Anwar Ibrahim - Persoalan Penting Yang Belum Terjawab !

Rujuk keterangan Anwar Ibrahim di dalam mahkamah tempoh hari :-


Anwar Ibrahim menyebut nama 'Mohamed Saiful' di dalam keterangan beliau. Lihat pula surat pertuduhan Anwar Ibrahim di bawah :-

Nama yang tertera ialah 'Mohd Saiful Bukhari bin Azlan' dan bukannya 'Mohamed Saiful' !

Yang masih tidak terjawab ialah Anwar Ibrahim mendapat bantuan peguam dan penulis untuk menulis keterangan berjela-jela 32 muka surat tetapi perihal identifikasi si penuduh tidak tepat dan tidak lengkap. seterusnya

DARIPADA MiM KHAS UNTUK PEMBACA SEKALIAN.Daripada MiM.

Monday, August 29, 2011

DEDAH ! PKR Mengaku DAP RASIS !

DAP dan PKR gaduh besar di Pulau Pinang! Maksudnya, bukan DAP sahaja yang bertelagah sesama mereka! Malah PKR sendiri mengaku DAP rasis!

Pakatan Rakyat semakin hancur !
GEORGE TOWN: A Penang PKR leader has slammed his Pakatan Rakyat ally for suggesting that it give up at least six seats in Penang for the DAP to field Malay candidates in the next general election.

Penang PKR information chief Johari Kassim said state DAP committee member Zulkifli Mohd Noor should not make unwise suggestions since he is a senior party member.

“He should know that it is unwise to rock the boat, especially when the general election is near. I don't know what his agenda is but I hope that DAP, as a party, does not share his view.

“Perhaps he thinks DAP is entitled to this after winning 19 state seats in the last general election,” he said yesterday.

Johari, a Seberang Prai municipal councillor, said the DAP should not forget that its victory was owed as much to Malay support via PKR and the leadership of PKR adviser Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Zulkifli, who is a Penang municipal councillor, had suggested that PKR make way for the DAP in at least a parliamentary seat and five state seats in Penang.

He said he had received feedback from Malay DAP supporters and party members who want Malay candidates to represent them.

He claimed that DAP used to field as many as 13 Malay candidates in Penang during general elections prior to 2008 but the seats were given to PKR and PAS in the 2008 general election.

Johari said PKR was even more multiracial compared to DAP as it had candidates from all races contesting in Penang during the last general election seterusnya

Friday, August 26, 2011

PANAS ! Siapa Yang Pembohong + Bangang + Putar Belit ?


Apa yang kita dapat apabila dicampur di antara pembohong, bangang dan putar belit?

Jawapannya ialah Hatta Wahari !

Rasanya sudah ramai blogger pro-UMNO yang menulis dan menghentam bekas wartawan yang tidak mengenang budi tangan yang menyuap beliau sebelum ini.

Tapi dalam masa yang sama, JASA mesti tampil ke hadapan untuk membersihkan nama mereka dan nama blogger-blogger pro-UMNO yang tiada kaitan langsung dengan 'di beri gaji oleh JASA'.

MiM bagi bukti yang kukuh di bawah sebagai eksebit 1 untuk menyaman Hatta Wahari. Tapi jangan lengah-lengah pula. Kami yang terpaksa menanggung fitnah tersebut !


Eksebit 1 (video) sebagai saksi saman JASA terhadap Hatta Wahari.


p/s : Esok Bloggers Penang akan dedahkan skandal terbesar antara 2 dinda !

Pulak Dah ! Kes Liwat Anwar Ibrahim CIPLAK Stail Filem Tamil !

Filem inikah?

Kita boleh tahu desperado jentera media baru pro-pembangkang yang begitu jelas mati akal tidak dapat menjawab dan memenangi Anwar Ibrahim dan kes liwat beliau.

Sebelum ini mereka berbangga kononnya bloggers UMNO tersilap dalam isu akreditasi Jabatan Kimia Malaysia. Seperti yang MiM terangkan sebelum ini, mereka yang terkantoi terpalik ludah balik ke muka masing-masing.


Yang terbaru ialah mereka mencadangkan satu ujikaji berdasarkan filem Tamil! Ya betul, ujikaji daripada Filem Tamil!

Rujuk 'cadangan bernas' Blogger pro-pembangkang itu:-
Jadi sebagai seorang manusia yang tidak mempunyai asas pengetahuan undang-undang (dalam erti kata bukan seorang peguam), saya ingin mencadangkan kepada pihak peguambela dan pendakwaraya bagaimana untuk memastikan kebenaran hujah masing-masing.

Caranya mudah……

Ambil sampel DNA dari sesiapa sahaja samada dipihak pendakwaraya atau peguambela. Biarkan ia terdedah selama sepertimana yang berlaku pada sampel yang diambil oleh Jude Parera. Kemudian ambil pakar berkecuali dari luar yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak (pendakwa dan pembela). Kita lihat keputusannya, kenyataan pakar Malaysia ke atau Pakar dari Australia yang boleh dipercayai….

Kan senang……

Idea ni pun aku dapat dari filem tamil yang aku tonton. Aku tak ingat tajuk dia… tapi cara itu boleh membuat pendakwaraya atau penguambela atau hakim sendiri terkedu….
MiM tergelak pun ada, simpati kepada blogger pro-pembangkang pun ada.

Beliau mungkin tidak mengerti tentang spesifikasi, life span dan perbezaan karakteristik setiap DNA manusia. Beliau juga tidak faham tentang complexity content sumber DNA yang di ambil dari dalam rectum mangsa.


Karakter luaran yang mempengaruhi DNA dari dalam rectum tidak sama dengan cadangan 'bernas' blogger pro-pembangkang supaya mendedahkan DNA seperti mana yang di ambil oleh Jude Perera. Kenyataan beliau itu sungguh melawakkan dan memperbodohkan diri sendiri!

Seperkara lagi, life span dan nyah usia DNA telah dikaji secara sahih dan dilaporkan di dalam Journal of Medicine, bukannya Filem Tamil seperti yang dicadangkan oleh blogger pro-pembangkang tersebut!

MiM cadangkan kepada blogger tersebut supaya jangan asyik menonton filem Tamil sehinggakan tidak dapat membezakan di adakan fantasi dengan realiti.

Buat malu rakan bloggers pro-pembangkang yang lain!

TERKINI ! Kes Liwat AI - Mangsa Anwar Ibrahim Turut Ejakulasi ?

Kita tentu tersentak apabila membaca laporan berita di bawah :-
Dr McDonald, 60, berkata profil DNA dalam sampel sperma yang diambil dari bahagian tinggi rektal Saiful, dari segi kekuatan, adalah milik ‘lelaki Y’, satu lagi adalah kepunyaaan Saiful manakala satu lagi daripada bahagian rendah rektal tidak konklusif.

Pasukan pendakwa mengaitkan ‘lelaki Y’ dengan Anwar selepas seorang ahli kimia kerajaan memberi keterangan pada Februari lalu bahawa profil DNA ‘lelaki Y’ sepadan dengan tuala sampel diperoleh daripada tuala yang digunakan oleh Ketua Pembangkang ketika ditahan dalam lokap satu malam tiga tahun lalu..

Hari ini, Dr McDonald berkata proses ekstrak yang berlainan seharusnya dijalankan dengan berhati-hati bagi memastikan dua sampel berbeza sel-sel sperma dan sel-sel bukan sperma demi mengelakkan kesamaran.
Jika kita merujuk kepada laporan di atas, kes liwat Anwar Ibrahim ini sebenarnya telah dipersetujui kebenarannya bukan oleh pihak pendakwaraya tetapi saksi-saksi pilihan Anwar Ibrahim sendiri.

Dr Brian McDonald sendiri mengaku kehadiran sperma milik 'lelaki Y' di bahagian tinggi rectum Saiful!

Dan merujuk kepada video kontroversi bersama pelacur China Doll, kita tidak boleh nafikan 'kebelalaian dan panjang' alat itu dapat menujah lebih dalam rectum si mangsa. Kerana itu sampel sperma boleh didapati di sana!


Ada yang menanya MiM tentang kehadiran milik Saiful di dalam rectum beliau sendiri. Hanya Saiful dann Anwar sahaja yang tahu!

Tetapi for the sake of discussion, Shaiful mungkin turut ejakulasi. Perkongsian tuala atau tisu sesama mereka atau tangan mungkin akan memindahkan milik Saiful ke alat si tuduh. Dan apabila aksi berlaku, milik Saiful terpindah ke dalam.

Mungkin....... walau pun di dalam situasi tak rela atau pun fright & flight. Fenomena ini telah diterangkan di dalam ilmu Psychology.

Dan jika merujuk kepada profail Dr Brian McDonald, perkara yang kita fikirkan pelik dan mustahil ini pernah berlaku di negara-negara lain. Isunya seperti habitasi cacing kerawit atau gelang melalui kaedah oral-faecal .

Tetapi apa pun, argument Dr Brian McDonald tentang separation ephtelial cells and sperm tampak hanya kosmetik kerana beliau berhujah tentang isu 'inconclusive'.

Yang penting, Dr Brian McDonald setuju sperma di dalam rectum adalah milik 'lelaki Y'.

Bacaan seterusnya KLIK SINI


p/s : Bye - Bye Anwar.

Kes Liwat AI - Apabila Blogger Otai Pembangkang TERSEMBAM Cuba Tunjuk Terer Pada Blogger UMNO !


Apabila MiM melayari beberapa blog pro-pembangkang, ada di antara mereka yang telah memperlekeh-lekehkan bukti 'certificate of Accreditation' yang diterima oleh Jabatan Kimia Malaysia.

Mereka berkata blogger UMNO kantoi dan berbohong.

Pada mulanya MiM tidak mahu memberi jawapan balas kerana tahu blogger-blogger tersebut tiada ilmu di dalam perubatan. Mereka hanya tangkap muat apa sahaja yang ditulis oleh wartawan pro-pembangkang yang mungkin tidak berapa faham dengan apa yang mereka tulis.

Maksud MiM, the blind leads the blind!

MiM faham hujah Dr Brian McDonald yang membangkitkan isu sijil ISO17025 American Society Of Crime Laboratories Directors (ASCLD) - ASCLD/LAB - INTERNATIONAL Accreditation.

Tetapi satu perkara penting yang kita perlu tahu ialah Jabatan Kimia Malaysia termasuk di dalam program legasi ASCLD/LAB (LEGACY Program).

Sijil Akreditasi LEGACY terbaru adalah seperti di bawah :-
Manakala, surat pemanjangan tempoh akreditasi legasi ASCLD/LAB adalah seperti di bawah :-
Mungkin blogger pro-pembangkang tidak faham content surat di atas.

Ianya satu tempoh pemanjangan akreditasi legasi kerana Jabatan Kimia Malaysia (JKM) berada di dalam transisi bertukar program dari pada LEGACY program ke INTERNATIONAL program.


Maksudnya, sijil yang akan JKM terima selepas ini ialah sijil ISO17025 American Society Of Crime Laboratories Directors (ASCLD) - ASCLD/LAB - International Accreditation.

TETAPI tanpa sijil itu bukan bermaksud JKM tidak ada kredibiliti di dalam tugasan dan penilaian mereka sebelum ini.

Dan jika rujuk web ASCLD/LAB klik sini , sejak tahun 2004, ASCLD/LAB telah membentuk sistem pengiktirafan akreditasi 'dual-track' yang membolehkan makmal MEMILIH di antara :-

1. Program yang panjang, didesign dan dikenali sebagai ASCLD/LAB Legacy Program.

2. Program baru yang dikenali sebagai ASCLD/LAB-International Accreditation Program iaitu standrd ISO17025 ditambah dengan keperluan spesifik forensik daripada ASCLD/LAB LEGACY Program.

Daripada 2 pilihan di atas, Jabatan Kimia Malaysia memilih nombor 1.

Dan seperti Anwar Ibrahim yang memilih option nombor 2 iaitu berhujah tanpa dicross-examine oleh pendakwaraya, Jabatan Kimia Malaysia tidak bersalah untuk memilih program LEGACY.


Makanya, apabila terdapat blogger pro-pembangkang yang dengan bangga kononnya berjaya kantoikan blogger UMNO dengan sijil di bawah, MiM amat pasti blogger tersebut tidak tahu langsung tentang perincian isu akreditasi!

Di bawah ialah sijil akreditasi ASCLD/LAB - International, salah satu dua pilihan yang diberikan kepada sesebuah makmal.

Dan sudah tentu Jabatan Kimia tidak mempunyai sijil di bawah kerana jabatan itu pilih program yang lain iaitu LEGACY program!


TETAPI tanpa sijil di bawah, kredibiliti JKM di dalam tugasan dan penilaian mereka tetap terjamin di bawah ASCLD/LAB.


MiM sarankan kepada blogger pro-pembangkang itu supaya rajin bertanya sebelum menulis artikel. Dalam hal ini, bukan blogger UMNO yang kantoi tetapi si empunya blogger pro-pembangkang itu sendiri!

MALU!Seperkara lagi :-


Kimia Malaysia is proud to be the tenth laboratory outside the United States to be granted the highly acclaimed accreditation certificate, as this proves that the forensic services offered by Department are on par with international standards and requirements set by the ASCLD/LAB. klik sini

TERKINI ! Kes Liwat AI - Peguambela Anwar Ibrahim Terlupa Satu Perkara Yang Paling Penting!

Kes liwat Anwar Ibrahim hari ini menjadi sangat technical dengan perincian mengenai pengasingan dan pengenalan DNA. MiM tertarik dengan satu kenyataan Dr Brian McDonald seperti di bawah :-
1012 - Ketika diminta mengulas laporan kimia yang disediakan oleh Dr Seah, Brian berpendapat Dr. Seah tidak mencapai objektifnya secara saintifik dalam kajian kerana beliau tidak menjalankan proses pengasingan sel sperma dan bukan sel sperma dalam sampel air dengan betul.


Ini menyebabkan Dr Seah hanya membuat tekaan dalam laporannya berhubung sel yang tidak dikenali dengan dibantu keterangan seterusnya
MiM tidak pasti sama ada peguambela Anwar telah menerangkan dengan teliti tentang prosiding mahkamah sebelum ini.

Ianya kerana Dr Brian McDonald sekali lagi telah 'terperangkap' dek kelemahan peguambela Anwar sendiri.


Kenapa MiM berkata demikian?


Jika merujuk kepada kenyataan Dr Brian di atas, beliau tidak diberitahu bahawa penganalisaan data bukan 'hanya tekaan' seperti yang beliau dakwa tetapi telah di 'cross-check' oleh
Dr Nor Aidora, Ketua Unit Paterniti DNA, Divisyen Forensik, Jabatan Kimia Malaysia.

Dan kita perlu tahu, proses 'cross-check' di antara pakar adalah mandatori sebelum memutuskan sebarang diagnosis atau keputusan makmal yang sangat penting dan rumit. Contohnya ialah keputusan data DNA.


Selain daripada itu, 'cross-check' di antara pakar-pakar perubatan juga digunapakai di dalam pengenalan jenis dan staging sesuatu jenis kanser.

Ianya sangat perlu diperiksa dan dipersetujui oleh lebih daripada 1 pakar kerana untuk memastikan diagnosis akhir tepat.


Jika kita rujuk kembali sessi perbicaraan kes Anwar Ibrahim pada 21 Februari 2011, Dr Nor Aidora telah menyatakan dengan jelas bahawa beliau telah mengesahkan penemuan yang dilakukan oleh Dr Seah.
Nor Aidora Saidon berkata empat contoh diserahkan kepada beliau oleh pegawai penyiasat DSP Jude Pereira pada 17 Julai 2008 dan beliau membuat calitan daripada barang kes itu dan membuat rumusan secara positif kemudiannya yang mengesahkan DNA yang ditemui pada calitan itu menyerupai profil “lelaki Y” seperti yang dinyatakan dalam laporan kimia oleh Dr Seah Lay Hong, seorang lagi saksi dalam kes itu.

MalaysiaKini putar belit cerita Dr Aidora
BERNAMA turut melaporkan :-
Ketika ditanya oleh Noorin sama ada beliau membandingkan analisis ulangan seiring ringkas daripada graf tiga barang berkenaan dengan graf contoh oleh Dr Seah, Nor Aidora berkata analisis beliau daripada graf menyerupai hasil yang ditemui oleh Dr Seah dan ini mengesahkan ia berkongsi profil DNA, dan dating daripada punca yang sama iaitu “lelaki Y" seterusnya
Maka, keputusan makmal yang dihujah oleh Dr Brian McDonald itu sebenarnya bukan 'hanya tekaan' tetapi berdasarkan kepada 'cross-check' di antara Pakar Kimia, Dr Seah Lay Hong dan Dr Nor Aidora, Ketua Unit Paterni DNA, Divisyen Forensik, Jabatan Kimia Malaysia.

Kesimpulannya,

"Dua pakar bersetuju mengenai satu data analisis vs satu pakar yang tidak di brief dengan tepat oleh peguambela Anwar Ibrahim sehinggakan analisis beliau juga tidak tepat!"

Jika inilah sikap dan ketidakseriusan peguambela Anwar Ibrahim, beliau lebih baik mula memikirkan kewujudan konspirasi dalaman yang sengaja melemahkan hujah dan seterusnya memastikan beliau dihantar kembali ke Sungai Buluh !

Thursday, August 25, 2011

TERBONGKAR ! Kes Liwat AI : Dokumen Penting Yang Pasti Menyebabkan Anwar Ibrahim Marah !

Ada 2 perkara yang ingin MiM ketengahkan mengenai kes liwat Anwar:-

1. Sila rujuk laporan terbaru kes liwat Anwar Ibrahim di bawah:-
Kewibawaan Jabatan Kimia kerajaan dalam mengendalikan analisis DNA dibangkitkan dalam perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini ─ dengan pasukan pembela mempertikaikan sama ada ia memenuhi standard antarabangsa.

Pasukan peguam Anwar memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa dokumen-dokumen menunjukkan makmal kerajaan itu, yang terletak di Petaling Jaya, belum lagi menerima tauliah American Society of Crime Lab Directors (ASCLD). - Malaysia Insider".
Apakah benar Jabatan Kimia di Petaling Jaya tidak mempunyai tauliah manndatori untuk sesebuah makmal? Atau peguambela Anwar Ibrahim sengaja mahu jerat leher mereka sendiri?

JAWAPANNYA : KLIK Peguambela Anwar Jerat Leher Sendiri Tentang Kualiti Jabatan Kimia !

2. Peguambela Anwar juga telah memainkan isu tamat tempoh akreditasi - Department of Chemistry Malaysia Forensic Division, Petaling Jaya yang tamat tempoh pada 18 Oct 2010.

Tetapi sebenarnya ASCLD telah memanjangkan tempoh akreditasi tersebut sehingga 18 Oktober 2011!

Rujuk sijil ASCLD di bawah :-


Untuk sijil ASCLD yang lain, sila rujuk Blog Empayar Pemuda KLIK SINI

KESIMPULANNYA, peguambela Anwar kantoi All-time!

Atau memang disengajakan supaya Anwar yang kini menjadi liabiliti parti DAP dan PAS, cepat-cepat dijatuhkan hukuman dan dimasukkan ke dalam penjara?

Apa pun, Anwar Ibrahim pasti marah kerana peguambela beliau tidak buat homework dengan teliti dan menambah malu beliau!

TERBARU : BUKTI ! Peguambela Anwar Jerat Leher Sendiri Isu Kualiti Jabatan Kimia !

Sila rujuk laporan terbaru kes liwat Anwar Ibrahim di bawah:-
Kewibawaan Jabatan Kimia kerajaan dalam mengendalikan analisis DNA dibangkitkan dalam perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini ─ dengan pasukan pembela mempertikaikan sama ada ia memenuhi standard antarabangsa.

Pasukan peguam Anwar memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa dokumen-dokumen menunjukkan makmal kerajaan itu, yang terletak di Petaling Jaya, belum lagi menerima tauliah American Society of Crime Lab Directors (ASCLD). - Malaysia Insider".
Apakah benar Jabatan Kimia di Petaling Jaya tidak mempunyai tauliah mandatori untuk sesebuah makmal? Atau peguambela Anwar Ibrahim sengaja mahu jerat leher mereka sendiri?

Rujuk profail dibawah :-:


The ASCLD/LAB International Assessment was held from the 14th – 21st March 2011.

The laboratories involved were Department of Chemistry’s headquarters Petaling Jaya, branch laboratories Pulau Pinang and Bintulu, Sarawak.


Twenty three assessors were involved, with twenty from the United States of America, two from New Zealand and one from Singapore.

Assessment in headquarters was carried out by fifteen assessors,
the branch laboratory Bintulu was assessed by three and branch lababoratory Penang had five assessors.

The discipline involved for this assessment are Biology/DNA, Contolled Substance, Toxicology, Questioned Documents, Trace Evidence and Firearms/Toolmarks.

This assessment is in line with the Department of Chemistry’s vision and realisation of the ASCLD/LAB International incorporates ISO/IEC 17025:2005 with the ASCLD/LAB 2006 supplemental requirement.

The Forensic Division, headquarters Petaling Jaya previously (year 2005 - 2010) was accredited to ASCLD/LAB Legacy. SETERUSNYA

Nampaknya, peguambela Anwar Ibrahim terperangkap di dalam persoalan 'pengiktirafan' ASCLD!

Jika kta rujuk pro fail di atas, Jabatan Kimia di Petaling Jaya telah mencapai status pengikitrafan daripada American Society Crime Lab Directors (ASCLD) dan telah diaccredited kepada ASLCD/LAB Legacy.

Malah, jika dirujuk rekod, Jabatan Kimia di Petaling Jaya telah diktiraf sejak tahun 2006 lagi!

Maka, tidak timbul langsung soal kualiti dan kredibiliti makmal di Petaling Jaya seperti yang cuba diperbesar-besarkan oleh peguambela Anwar Ibrahim!

Mereka kantoi lagi!

Satu lagi hujah peguambela Anwar Ibrahim yang sah tidak boleh dipakai !

TERKINI : Kes Liwat AI - Rakan Peguam Bela Sabotaj Anwar Ibrahim?

Konklusi kepada perbicaraan liwat Anwar Ibrahim kelmarin tidak banyak membantu Anwar Ibrahim. Malah, ia menguatkan lagi dakwaan pendakwaraya!

MiM sudah menjangka ianya akan berlaku terutamanya di dalam membicarakan sudut perubatan.

Perubatan penuh dengan different diagnosis. Argument boleh dicipta di hampir setiap kes perubatan kerana pelbagai approach boleh dilakukan ke atas sesuatu kes perubatan. Malah, hampir kesemua analisis kimia berpandukan kepada range nilai contoh Glucose (3.9 - 5.6 fasting).

Walaubagaimanapun, dalam konteks perubatan, argument ini sihat dan bersifat positif untuk memastikan pesakit mendapat rawatan yang tepat dan terbaik.

Tetapi apabila formaliti perubatan di bawa ke dalam mahkamah, inilah yang terjadi kepada kes liwat Anwar Ibrahim.

Tetapi MiM hairan kerana peguambela Anwar Ibrahim seolah-olah tergamam 'caught off guarded' dan seperti tidak anticipate dengan segala kemungkinan yang berlaku apabila pendakwaraya menyoal saksi mereka. Kenapa?

Apakah peguambela Anwar sudah tidak lagi serius untuk membela Anwar Ibrahim?

Baca juga di bawah :-
‘‘Untuk meletakkan air mani seseorang pada sesuatu sampel atau rektum, orang yang hendak meletakkannya perlu ada air mani orang tersebut bukan?’’
 
Pertanyaan Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd. Yusof Zainal Abiden itu menyebabkan saksi pembela ketiga dalam kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Dr. David Wells terdiam seketika dan pada mulanya enggan memberikan sebarang jawapan kerana baginya soalan itu lebih sesuai ditujukan kepada pakar asid deoksiribonukleik (DNA).

Selepas Mohd. Yusof menjelaskan bahawa soalannya tidak langsung menjurus mengenai kehadiran DNA dan hanya melibatkan air mani sahaja, Wells kemudiannya bersetuju dengan cadangan tersebut.

Soalan yang pada mulanya mengundang gelak tawa daripada mereka yang berada di galeri awam termasuk penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya menyebabkan dewan mahkamah menjadi sunyi seketika selepas jawapan tersebut diberikan.

Soalan tersebut dikemukakan ekoran dakwaan pihak pembelaan sebelum ini yang menyatakan bahan bukti telah tercemar dan air mani Anwar telah diletakkan pada calitan-calitan putik kapas.

Mohd. Yusof yang mengetuai pasukan pendakwaan menimbulkan perkara tersebut hari ini semasa menyoal balas pakar patologi forensik dari Australia itu yang dilantik sebagai saksi pakar pihak pembelaan pada perbicaraan kes tersebut di Mahkamah Tinggi di sini.

Mohd. Yusof dalam hujah di akhir kes pendakwaan sebelum ini menyatakan, ‘tiada bukti bahawa Ahli Parlimen Permatang Pauh itu ada menyimpan air maninya di bank sperma kecuali sekiranya pihak pembelaan mencadangkan air mani Anwar bertaburan di tempat kejadian.’

Terdahulu, Ketua Jabatan Perubatan Forensik dari Victoria Institute of Medicine, Australia itu bersetuju bahawa bukanlah satu perkara yang asing bagi seseorang lelaki dewasa yang diliwat tidak menunjukkan sebarang kecederaan pada duburnya.

Persetujuan itu diberikan selepas Mohd. Yusof merujuk saksi tersebut kepada dua buah jurnal perubatan Clinical Forensic Medicine oleh W. D. S. McLay dan Expert Evidence oleh Freckelton & Selby.

Menurut kedua-dua jurnal tersebut, ketiadaan kecederaan pada mangsa tidak boleh menyebabkan sesuatu tuduhan serangan seksual diketepikan.

Malah, majoriti pengadu kes serangan seksual tidak menunjukkan sebarang tanda cedera yang nyata pada anggota sulit tidak kira lelaki atau wanita.

Selain itu, faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan kejadian itu berlaku antaranya ‘kesanggupan’ mangsa untuk melakukan hubungan seks ekoran diperdayakan secara emosi, ketakutan akan berlakunya keganasan atau kematian dan tenaga yang digunakan untuk melawan serangan tersebut tidak mencukupi untuk menyebabkan sebarang kecederaan.

Kelewatan dalam membuat laporan juga boleh menyebabkan luka kecil hilang atau pulih di samping penggunaan pelincir ketika serangan seksual dilakukan.

Berhubung isu penemuan sperma di dalam rektum pengadu, Mohd. Saiful Bukhari Azlan, Wells sekali lagi bersetuju dengan laporan jurnal perubatan yang sama iaitu ‘kajian telah menunjukkan bahawa spermatozoa boleh ditemui di lokasi itu atau dubur sehingga tiga hari selepas hubungan seks luar tabii dibuat walaupun mangsa telah membuang air besar atau mandi.’

Beliau bagaimanapun turut menyatakan ‘tidak selesa’ untuk mengambil sesuatu sampel DNA selepas tiga hari.

Dalam kes yang dihadapi oleh Anwar, sampel DNA Mohd. Saiful Bukhari diambil di Hospital Kuala Lumpur(HKL) pada 28 Jun 2008, iaitu dua hari selepas kejadian dan diserahkan kepada ahli kimia, Dr Seah Lay Hong kira-kira 56 jam kemudian.

Pada prosiding hari ini, saksi itu turut bersetuju dengan tindakan doktor-doktor HKL yang tidak membuat sebarang tafsiran terhadap penemuan air mani pada beberapa sampel dalam laporan perubatan mereka dan hanya membuat tafsiran itu di mahkamah iaitu selepas laporan kimia ditunjukkan.

Selain itu, Wells menyatakan, beliau akan membuat pemeriksaan menyeluruh terhadap mana-mana mangsa tetapi hanya akan melaporkan maklumat yang relevan dalam laporannya.

Sementara itu, Pengurus Pentadbiran Hospital Pusrawi, Yusni Ali memberitahu, ketika beliau mengambil alih tugas tersebut pada 17 Ogos 2008, fail pesakit bernama Mohd. Saiful Bukhari Azlan hanya mengandungi sehelai kertas iaitu ‘Rekod Perubatan Jabatan Kecemasan Pusrawi’.

Dokumen itu juga hanyalah salinan dan bukannya dokumen asal, kata saksi pembelaan keempat.

Menjawab pertanyaan Mohd. Yusof semasa sesi pemeriksaan balas, Yusni berkata, tiada sebarang laporan perubatan pesakit tersebut atau akuan bersumpah ditemui di dalam fail itu.

Semalam, bekas doktor di Jabatan Kecemasan hospital terbabit, Dr. Mohamad Osman Abd. Hamid memaklumkan, beliau ada menyediakan laporan perubatan Mohd. Saiful Bukhari dan menyerahkannya kepada seseorang yang didakwanya pegawai Hospital Pusrawi bernama Azlan.

Beliau yang kini bertugas di Institut Jantung Negara (IJN) juga memberitahu ada menandatangani satu akuan bersumpah selepas seorang peguam bernama Yusri dan pesuruhjaya sumpah bernama Anuar menemuinya dan menyakinkan beliau bahawa dokumen itu adalah untuk simpanan fail sulit.

Anwar. 64, dibicarakan atas tuduhan meliwat Mohd. Saiful Bukhari, 26, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No.99 Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008 – Utusan.

TERKINI ! Kes Liwat Anwar Ibrahim : Anwar Cuba Cari 'Human Error' / 'Kesilapan Manusia' .

Dr Brian Leslie McDonald, adalah saksi ke-4 kes liwat Anwar Ibrahim. Beliau merupakan salah seorang daripada 3 barisan pakar DNA dan forensik di peringkat dunia yang pada mulanya disenaraikan oleh peguambela Anwar Ibrahim.

Selain daripada Dr Brian ialah :-

1. Dr David Wells, Assoc Prof of Criminology – University of Melbourne
2. Dr C Damodaran (Chennai; 28 tahun di dalam kerja forensik; dan Biochemist)

Jika merujuk kepada profail, Dr Brian Leslie McDonald adalah Pengarah DNA di University of Western Australiia. Beliau berkelulusan BSc dan PhD dari University of Western Australia. Beliau juga merupakan Consultant Molecular Geneticist.

Dr Brian sudah tentu akan berhujah dari sudut teknikaliti kes liwat Anwar Ibrahim. Ianya bersangkutan dengan proses DNA dari awal hingga ke akhir, bermula daripada pengambilan sample hingga ke interpretasi data akhir laboratori.

MiM jangka isunya ialah pihak Anwar Ibrahim akan cuba menimbulkan keraguan ke atas prosedur pengambilan sample, ketahanan dan durasi sample dan kemungkinan kontaminasi bakteria.

MiM tidak menjangka sebarang kontroversi di dalam analisis dan penyediaan data sample kerana ianya computerized dan standardized di mana-mana sahaja di dunia ini.

Jika cuba diserang ialah ke atas 'human error' dan bukannya ke atas protocol mesin analisis data.

Tetapi MiM tidak nampak kredibiliti pakar perubatan dan diagnostik tempatan tercabar dengan kehadiran Dr Brian dan Dr Wells. Masing-masing mempunyai set pengalaman yang berlainan berbanding kepada pendedahan kes forensik di negara masing-masing.

Kualiti pakar-pakar perubatan dan diagnostik tempatan adalah setaraf dengan pakar-pakar dari luar negeri. Ini adalah satu kenyataan yang tidak boleh dinafikan oleh sesiapa pun, sama ada peguambela Anwar, Dr Wells atau pun Dr Brian.

Malah, MiM skeptical dengan analisis Dr Brian McDonald dan Dr Wells yang hanya mengintepretasikan data tanpa menilai sendiri kekuatan dan kecanggihan laboratori HKL. Mungkin lebih canggih daripada mereka!!

Memang boring kerana terlampau teknikal tetapi MiM boleh faham.

Wednesday, August 24, 2011

Liwat Anwar Ibrahim ! Apabila Blogger Otai Pro-Pembangkang Cuba Tunjuk Terer Pada Blog MiM !

Rakan MiM alertkan MiM tentang satu artikel yang ditulis oleh blogger pro-pembangkang yang mengkritik artikel MiM bertajuk DEDAH ! Kes Liwat Anwar Ibrahim - 'Objek Plastik' Yang Dimaksudkan Oleh Dr Hospital Pusrawi ?

Blog pro-pembangkang ini dikatakan banyak dengan kenyataan gelak ketawa, ketawa gelak. Itu sahaja.

Di antara tulisan blogger tersebut:-

Owhh okey2. AKu tunjuk. Tapi dengan satu syarat. Jangan tak gelak taw. Pendedahan neh bukan di buat oleh aku. Ia dibuat oleh blogger umno. Seorang yang mengakui bahawa dia doktor. Sapa lagi kalau bukan si novari tue. Dia larh yang dedahkan objek di bawah neh telah masuk ke dalam tuttt.. si saiful.

Dah bersedia larh.. jeng jeng jenng.. inilah dia objek plastik yang dimaksudkan tue


kah opsss... belum lagi masa untuk gelak beb. Meh baca dulu hujah dr novari neh. Hujah si novari neh ialah

1. Dia cakap doktor osman periksa tutt si saiful guna objek di atas <-- Mana dia dapat info neh? Dia kaji. Dia yang mengaku dalam blog dia beb. Heh.

2. Dia cakap benda di atas neh diperbuat daripada plastik.

3. Dan dia juga cakap memang benar ada objek plastik di masukkan ke dalam tuutt si saiful sebab doktor tue nak periksa si saiful. Benda neh dimasukkan selepas saiful diliwat. Dia merujuk kepada keterangan doktor osman di mahkamah siang tadi seterusnya
Sebenarnya, MiM simpati dengan blogger pro-pembangkang tersebut kerana menilai artikel MiM separuh masak yang jelas menunjukkan bahawa beliau kurang ilmu perubatan dan berlagak pandai.

Bukan itu sahaja, beliau mengelirukan pembaca blog beliau kepada kritikan yang tidak merujuk kepada bukti laporan perubatan Dr Osman yang MiM sertakan di dalam artikel MiM.


Artikel MiM sangat mudah.
Di manakah MiM mendapat info tentang prostoscope tersebut?

Ianya berdasarkan kepada laporan perubatan yang ditandatangani sendiri oleh Dr Osman.
Rujuk laporan di bawah (klik foto untuk lebih jelas) :-

Laporan perubatan yang dikeluarkan oleh RPK & gang pro-pembangkang.

Semuanya tertera di dalam laporan di atas. Tiada tokok tambah.

Laporan tersebut jelas menunjukkan bahawa Dr Osman menggunakan 'disposable' protoscope iaitu instrumen memeriksa dubur yang hanya di pakai sekali dan kemudian di buang selepas digunakan.


'Disposable' protoscope di buat daripada plastik seperti yang MiM terangkan.


Mungkin blogger pro-pembangkang itu tidak fasih bahasa Inggeris maka beliau tidak dapat faham isikandungan laporan tersebut?


Protoscope daripada logam pula adalah instrumen yang digunakan semula selepas dinyahkuman tetapi itu bukan 'disposable'.

Mudahkan !

MiM telah menjawab kemusykilan yang ditimbulkan oleh blogger pro-pembangkang tersebut. Semoga pembaca faham dengan jelas dan tidak keliru.


Walau pun MiM tahu blogger tersebut tersilap interpretasi all-time tetapi sekurang-kurangnya beliau linkkan juga artikel MiM supaya pembaca boleh nilai sendiri isu ini.

Terima kasih.


p/s :
Pada 22 Ogos 2008 jam 8 pagi, sepasukan polis menggeledah rumah Raja Petra Kamaruddin di Bandar Baru Sungai Buloh , Selangor. Polis merampas sebuah komputer riba, alat pengimbas dan beberapa dokumen dalam serbuan selama dua jam itu.

Ini kerana blog Malaysia Today pernah menyiarkan akuan berkanun Dr Mohamed Osman Abdul Hamid , doktor Myanmar yang memeriksa Mohd Saiful di Hospital Pusrawi.

TERKINI ! Keterangan Mahkamah - Anwar Ibrahim Sengaja Tukar Nama Saiful Bukhari !

MiM menanyakan rakan peguam tentang satu bahagian yang sangat mencurigakan MiM apabila membaca kembali keterangan Anwar Ibrahim dari kandang tertuduh.

Beliau mengatakan bahawa identifikasi tertuduh, mangsa dan saksi mesti tepat mengikut spesikasi hanya untuk individu tersebut. Ianya sangat perlu kerana mungkin berlaku overlapping dari segi nama dengan individu lain.

Maksud mudah, bukan individu itu sahaja yang gunakan nama tersebut.

Rujuk keterangan Anwar Ibrahim di bawah :-


Anwar Ibrahim menyebut nama 'Mohamed Saiful' di dalam keterangan beliau. Lihat pula surat pertuduhan Anwar Ibrahim di bawah :-

Nama yang tertera ialah 'Mohd Saiful Bukhari bin Azlan' dan bukannya 'Mohamed Saiful' !

MiM hairan kerana Anwar Ibrahim mendapat bantuan peguam dan penulis untuk menulis keterangan berjela-jela 32 muka surat tetapi soal identifikasi si penuduh tidak tepat dan tidak lengkap.

Tambahan pula, 'Mohamed Saiful' bukan seorang sahaja dalam negara dan dunia ini!


Kenapa jadi demikian? Disengajakan?

Apakah Anwar Ibrahim masih mahu bermain-main dengan ayat ? seterusnya

TERKINI ! Surat Pertuduhan Anwar Ibrahim Di Sebar !


Mungkin tulisan di dalam gambar di atas tidak berapa jelas. Makanya penulis tulis kembali dakwaan kepada Anwar Ibrahim supaya lebih jelas :-
"Bahawa kamu (Anwar Ibrahim), pada 26hb Jun 2008 antara jam 3.01 petang dan 4.30 petang di alamat Unit 11-5-1, Desa Damanasara Condominium, No. 99, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah dengan sengaja melakukan persetubuhan yang bertentangan dengan aturan tabii dengan Mohd Saiful Bukhari bin Azlan dengan memasukkan zakar kamu di dalam duburnya; dan oleh yang demikian kamu telah melakukan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah seksyen 377B Kanun Keseksaan."
Kita tentu berasa mual apabila membaca dakwaan terhadap Anwar Ibrahim tersebut. Perkara tersebut bukannya normal dan setiap orang yang berfikiran normal pastinya akan menolak seseiapa yang berperangai buruk seperti itu!


p/s : Artikel seterusnya...KLIK : Anwar Ibrahim berbohong tentang 'menafikan ada hubungan seks dengan Saiful'!

TERBARU ! Kes Liwat Anwar Ibrahim - Saksi Dr David Wells SETUJU Berlaku Penetrasi !

0955 - Ketika merujuk sampel swab hasil dari pemeriksaan fizikal Saiful, Dr Wells bersetuju diambil 5 sampel swab iaitu swab dari anus Saiful (sampel 6-10) yang diambil sebagai relevan dan tidak bagi baki yang lain dalam kes ini.

Dr. Wells turut ditanya sama beliau bersetuju telah berlakunya penetrasi pada rektum berikutan terkesan air mani hasil dari sampel swab. Dr Wells setuju ...

1006 - Perbicaraan rehat sebentar.

Anwar dilihat sedikit keliru/risau dan terus mendapatkan peguamnya dan Dr Wells. Sah mesti Anwar nak tanya kenapa Dr Well bersetujunya pendapat pendakwa bahawa berlakunya penetrasi berikutan terkesan air main dalam rektum. S. Nair dan Dato Param dilihat rancak mentaklimat dan berbincang dengan Dr Wells seterusnya


Baca juga PROFORMA KLIK SINI dan Penetrasi KLIK SINI

GEMPAR ! BUKTI VIDEO : Parti DAP Dalang Aktiviti Murtad !!

Lihat video di bawah :-


Video : Logo DAP terpampang besar !

Video di ambil didalam bilik yang backgroundnya terdapat logo parti DAP. Isu ini adalah pada tahun 2007.


Ketika itu, parti DAP tidak keras kepala dan tidak mempunyai kuasa politik sekuat hari ini terutamanya di Selangor dan Pulau Pinang.

Jika lemah pada tahun 2007, DAP begitu berani secara terbuka merelakan parti itu menjadi dalang murtad, bagaimana pula pada era ini ?

Tahun ini DAP banyak yang keras kepala. Maka, apa pula dengan isu murtad di negara ini? KLIK SINI

p/s : Jangan lupa copy video di atas. Mungkin ada yang akan delete!

TERKINI ! Anwar Ibrahim Baik Orangnya, Lawan Politik Sahaja Yang Hina Mahkamah !

Anwar Ibrahim memang tebal kulit dan tidak tahu malu. Beliau menuduh lawan beliau memberi komen-komen kononnya untuk mempengaruhi mahkamah. Baca di bawah :-
The constant comments by the Prime Minister and UMNO officials in the media and adverse comments on the progress of the trial were clearly calculated to influence you and illustrates the political motive behind the charge. seterusnya
Jika sesiapa yang mengikuti perkembangan politik negara, kita tentu tersenyum sinis dengan dakwaan tersebut! Mungkin ada yang muak dengan drama beliau.

Mungkin ada juga yang terfikir, cukup-cukuplah berbohong..umur pun sudah lanjut!

Kita semua tahu, Anwar Ibrahim telah banyak kali menghina dan memburuk-burukkan sistem kehakiman negara. Beliau melakukannya bukan di dalam negara tetapi di luar negara juga.


'Kemudahan' dan 'kesenangan' yang dimiliki oleh Anwar Ibrahim itu mendatangkan rasa kecewa rakyat negara. Apa istimewanya Anwar Ibrahim sehingga boleh berbuat demikian?

Dan kenapa pihak berkuasa menutup mata dan membiarkan sahaja Anwar Ibrahim memburuk-burukkan mereka?


1. Pada 10hb Februari yang lepas, ketika berucap di forum “The Future of Democracy in the Islamic World”, anjuran sebuah badan pemikir AS yang berpengkalan di Washington DC, New America Foundation, Anwar Ibrahim sekali lagi menghina institusi mahkamah dan kehakiman negara.

Kita boleh rujuk video tersebut : http://www.youtube.com/watch?v=XoXiDsxbYq8. Beliau dengan sinisnya berkata,

"Muncul di mahkamah hanya sebagai satu syarat, sebab semua keputusan telah dirancang. Sekali anda didakwa, anda pasti akan dipenjarakan." KLIK SINI

2. Brad Jackson di dalam The New Ledger telah menulis dan menyindir Anwar Ibrahim mengalami keadaan mental yang tidak stabil. KLIK SINI. Bukan itu sahaja!

Artikel bertajuk :
Secretary of State Clinton Should Steer Clear of Malaysia’s Anwar Ibrahim yang di tulis oleh Chuck De Vore pada 26hb Oktober yang lepas benar-benar telah menyerlahkan perasaan muak pemerhati-pemerhati politik Barat dan Amerika Syarikat terhadap Anwar Ibrahim.

Selain daripada melarang Hillary Clinton, Setiausaha Negara Amerika berjumpa Anwar dan komentar klasik beliau iaitu "Anwar Ibrahim is no Aung San Suu Kyi", Chuck De Vore secara terbuka menyatakan bahawa Anwar Ibrahim adalah manipulator yang pandai memperalatkan ahli politik dan media Barat.

Beliau menulis :-
There’s no denying that Anwar Ibrahim knows how to manipulate Western press and politicians. Ibrahim has fashioned himself a sympathetic profile in the West by leveraging the sodomy charges the nominally Muslim government has twice maladroitly leveled against him while claiming to be two things he isn’t: a government reformer and a moderate Muslim.p/s : Sila baca 'objek plastik' konroversi KLIK SINI

Tuesday, August 23, 2011

TERBONGKAR ! Dr Hospital Pusrawi Dedah Dalang 'Akuan Sumpah' !


AIDCNews – 23/08/11 – Dr Mohamad Osman Abdul Hamid, bekas doktor dari hospital swasta Pusrawi hari ini mengakui bahawa seorang peguam Melayu yang merupakan wakil Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memintanya untuk menandatangani laporan perubatan dan pengakuan bersumpah berkaitan dengan pemeriksaan ke atas Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 28 Jun 2008.

Beliau berkata demikian ketika disoal balas oleh Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden.

Dr Osman mengakui bahawa beliau pernah membuat ‘akuan bersumpah’ ketika disoal mengapa beliau berbuat demikian, katanya “Saya amat takut,”.

Ditanya, siapa yang menyuruhnya membuat ‘akuan bersumpah’ itu, katanya, seorang pesuruhjaya sumpah Anwar dan peguamnya bernama Yusri.

Dr Osman dari Hospital Pusrawi merupakan doktor pertama yang ditemui Mohd Saiful, selepas dia mengadu diliwat oleh Anwar pada 26 Jun 2008 seterusnya

Dan apakah yang dimaksudkan dengan 'objek plastik' seperti yang didakwa oleh Dr Osman? KLIK SINI

TERKINI ! Saksi Dr Wells Bandingkan Pengalaman, Pakar Perubatan HKL Tetap Profesional !Jika merujuk kepada laporan berita mengenai kenyataan saksi ketiga, Dr David Wells, MiM nampak beliau sering membandingkan protokol pemeriksaan beliau dengan pakar-pakar perubatan HKL. Dr Wells membandingkan kehadiran anggota polis semasa pemeriksaan dan penggunaan perkataan 'inconclusive'.

Tetapi, sebagai doktor perubatan, MiM tahu bahawa perbandingan itu mengikut citarasa dan masih di dalam bidang protokol kesihatan.

Maksud mudah, pakar perubatan HKL tidak salah.

Malah, kenyataan Dr Wells juga tidak absolute dan tidak conclusive. Dan sebelum ini juga MiM telah menerangkan isu proforma seperti yang dinyatakan oleh Dr Wells.

Dan merujuk kepada laporan berita itu, MiM yakin Dr Wells tidak akan mampu mempertikaikan tahap professional rakan pakar perubatan HKL.

Rujuk di bawah:-
Pakar patologi forensik Australia Dr David Wells memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa dia lebih suka jika anggota polis tidak hadir semasa pemeriksaan ke atas mangsa serangan seksual.

Wells (kiri), yang mengkhusus dalam kes-kes serangan seksual, berkata dia lazimnya akan menjalankan pemeriksaan berseorangan dengan bantuan jururawat.

"Ini sangat sulit, ia menganggu, dan ada kemungkinan bahaya bukti dicemari.

"Mangsa mungkin berasa tidak selesa dan mereka mungkin merasa tertekan dengan kehadiran anggota polis," kata Wells - saksi ketiga pihak pembelaan.

Semasa pemeriksaan yang dijalankan ke atas pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan, pegawai penyiasat Supt Jude Blacious Pereira berada di dalam bilik bersama-sama dengan doktor-doktor yang memeriksa Saiful.

Doktor yang merawat Saiful pada malam dia ke Hospital Kuala Lumpur adalah Dr Razali Ibrahim, Dr Siew Sheue Feng dan Dr Khairul Nizam Hassan.

Menjawab soalan daripada pihak peguambela Sankara Nair semasa pemeriksaan balas, Wells menyifatkan laporan perubatan yang diisi oleh para doktor di Hospital Kuala Lumpur itu sebagai tidak tepat dan samar-samar.

Beliau berkata terdapat percanggahan dan ketidaksamaan pada borang proforma HKL yang digunakan untuk kes-kes serangan seksual dengan laporan perubatan Saiful. Contohnya, borang proforma menyatakan terdapat pendarahan tetapi laporan perubatan sebaliknya mengatakan tidak Ada.

Selain itu, Wells turut mempersoalkan catatan doktor yang menyebut 'tiada penemuan konklusif' sedangkan menurut pengalaman beliau ia harus ditulis 'tiada sebarang penemuan".

Katanya perkataan "konklusif" bermaksud doktor yang memeriksa Saiful kurang pasti akan penemuannya sendiri - MK.

DEDAH ! Kes Liwat Anwar Ibrahim - 'Objek Plastik' Yang Dimaksudkan Oleh Dr Hospital Pusrawi ?

Jika merujuk kepada portal MalaysiaKini,
Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, Dr Osman Hospital Pusrawi bersetuju bahawa Saiful mendakwa beliau diliwat oleh seorang VIP tetapi juga mempertahankan kenyataannya bahawa bekas pembantu Anwar itu juga mengakui objek plastik dimasukkan ke duburnya.
Jika kita baca sekali imbas kenyataan di atas, bukan sahaja 'barang' VVIP tetapi juga 'objek plastik' turut masuk ke belakang beliau !

Apakah Saiful self-inflicting dengan memasukkan sendiri 'objek plastik'?

MARI kita bandingkan dengan kenyataan Dr Osman di bawah pula (klik foto untuk lebih jelas):-Di dalam laporan tersebut, Dr Muhamaed Osman telah menggunakan 'disposable' proctoscope semasa memeriksa Saiful Bukhari. Alat disposable tersebut dibuat daripada plastik, dipakai sekali dan dibuang selepas itu.Jika merujuk kepada pemeriksaan ringkas yang dilakukan oleh Dr Muhamed Osman, sudah tentu benar 'objek plastik' di masukkan ke dalam Saiful kerana 'disposable proctoscope' yang digunakan dibuat daripada plastik!

Tetapi 'plastik' itu adalah untuk pemeriksaan bukannya untuk memuaskan nafsu!

So, mana satu yang betul? Atau MalaysiaKini sengaja memutarbelitkan maklumat sekali lagi?

Tambahan pula, Dr Osman hanya melakukan prosedur asas yang diperlukan tanpa prosedur forensik yang wajib dilakukan untuk sebarang kes kriminal :-

a. Doktor tersebut tidak menggunakan swab untuk mengumpul sebarang bukti di luar dan dalam dubur pesakit.

b. Bahan kimia seperti toulidine blue tidak digunakan untuk mengesahkan tiada sebarang luka kerana doktor tidak mungkin akan dapat melihat luka-luka atau pun tanda geseran yang terlalu kecil dan mikro.


Hakikatnya
, kemampuan mata kita untuk melihat dan meneliti sesuatu yang mikro adalah amat terhad dan memerlukan masa yang agak lama, situasi yang mengizinkan serta konsentrasi yang sepenuhnya terhadap perkara yang mahu diperiksa itu.

Penulis juga menerangkan bahawa jika benarlah liwat akan menyebabkan nanah, koyak dan luka, penulis pasti tidak akan ada lagi gay di dunia ini kerana mereka tidak mahu menanggung kesengsaraan dek nanah dan koyak di dubur mereka! seterusnya

Kes Liwat Anwar Ibrahim - 32 Muka Surat Tapi 1 Ayat Saja Nafi Hubungan Seks Dengan Saiful !

Hanya satu ayat 'menafikan perhubungan seks' di dalam 32 mukas surat celoteh Anwar Ibrahim di dalam Mahkamah kelmarin.
I want to state in no uncertain terms that I have never had any sexual relations with complainant Mohamed Saiful.
Selebihnya sekadar omongan yang tiada kena mengena dengan kejadian di dalam bilik kondominium dan 'barang' Anwar masuk ke belakang Saiful Bukhari.

Yang lebih meragukan ialah tindakan Anwar Ibrahim yang begitu takut untuk memberi keterangan bersumpah.

Alasan beliau ialah mahkamah tidak akan bersikap adil terhadap beliau. Pelik, jika beliau bercikap demikian, apa gunanya orang-orang beliau menyediakan 32 mukasurat untuk dikatakan di dalam mahkamah?

Maka, tanpa sumpah (oath), segala kenyataan Anwar ibrahim terutamanya 'I have never had any sexual relations with Mohamed Saiful' masih diragui kebenarannya.

Malah di dalam mahkamh, ia bukan sahaja mengenai kebenaran kesalahan tetapi kemampuan seseorang menggunakan undang-undang untuk menyelamatkan diri sendiri.

Dan adalah sungguh memalukan apabila Anwar Ibrahim menyamakan kes beliau dengan dengan perjuangan Nelson Mandela.


Anwar Ibrahim sepatutnya sedar perbezaan di antara b
eliau dengan perjuangan Nelson Mandela. Pejuang di Afrika Selatan itu tidak tidak berjuang di'belakang punggung lelaki lain'!

TERKINI ! Kes Liwat Anwar Ibrahim - Dr Hospital Pusrawi Gagal Wujudkan Keraguan Penetrasi 'Barang' Anwar !

Dr Muhamaed Osman, doktor Hospital Pusrawi memberi kenyataan di hari kedua kes liwat Anwar Ibrahim.

Seperti yang MiM katakan sebelum ini, Dr Muhamed Osman tidak mempunyai kredential untuk membuktikan kepada mahkamah bahawa Saiful Bukhari tidak di liwat. Beliau gagal memeriksa Saiful Bukhari seperti yang dilakukan oleh pakar perubatan di HKL.

Malah, Dr Osman sendiri telah memberitahu Saiful Bukhari supaya pergi ke HKL untuk pemeriksaan lanjut.

Jika kita perhatikan, blogger Raja Petra yang di antara mulanya mengeluarkan laporan perubatan Dr Osman. Tetapi seperti yang MiM dedahkan ketika itu, RPK telah membuat 2 kesilapan besar mengenai laporan @ nota kesihatan Saiful di Hospital Pusrawi:-

1. Beliau menyalahtafsirkan pemeriksaan anus (per rectum) yang dilakukan oleh Dr Mohamed Osman.

2. Beliau menyalahtafsrikan diagnosis (keputusan penyakit) yang ditulis oleh Dr Mohamed Osman.


Ini adalah kenyataan Raja Petra di dalam blog beliau,

"Dr Mohamed Osman examined Saiful but found no evidence that he had been sodomised, either by Anwar Ibrahim or anyone else for that matter. The doctor’s report (which can be viewed below) says that there is zero (0) skin tearing, zero (0) active bleeding, zero (0) traces of pus, etc., which basically means he can’t be suffering from a pain in the anus as what he alleges.
The doctor’s diagnosis is that he rules out or TRO (to rule out) assault (sodomised). In short: Mohd Saiful Bukhari Bin Azlan is not suffering any pain in the anus and neither was he assaulted or sodomised in the anus"

Inilah masaalahnya jika seorang blogger yang tidak mempunyai ilmu perubatan seperti Raja Petra merumuskan sendiri pemeriksaan kesihatan seorang doktor.

Rumusan beliau yang mengatakan bahawa tiada bukti Saiful diliwat hanya berdasarkan kepada tanda-tanda seperti kulit koyak, pendarahan aktif dan nanah, jelas menunjukkan yang beliau tidak tahu langsung mengenai perubatan.

Seperti penulis terangkan sebelum ini (klik sini) , pemeriksaan (PR) yang dilakukan ke atas Saiful tidak menyeluruh dan terlalu ringkas (tidak dibenarkan dilakukan oleh doktor biasa kerana ianya boleh merosakkan bukti).

Untuk pengetahuan semua, apabila seseorang itu diliwat, perbuatan tersebut tidak semestinya menyebabkan kulit anus koyak atau pun pendarahan yang aktif terutamanya jika perbuatan itu telah dilakukan berulang kali. seterusnya

Bagi MiM, Dr Muhamed Osman bukanlah saksi yang reliable dan tiada kredential. Beliau hanya doktor biasa dan berkemungkinan tidak mempunyai pengalaman yang banyak untuk membuat pemeriksaan forensik ke atas pesakit liwat.

Monday, August 22, 2011

TERKINI ! Hujah Anwar Ibrahim - Air Mani Mesti Bersepah ? DNA Mesti Ada Di Tempat Kejadian Liwat.


Anwar Ibrahim 'mengajar' kita dan MiM satu perkara baru. Jika pasangan itu membuat hubungan seks tabii atau berlaku liwat, mesti wujud DNA ditempat kejadian. Mesti, kata Anwar.

Kalau dari segi DNA daripada air mani, MiM tidak pasti sampai bersepah dan bertaburan air mani itu ke tempat-tempat lain! Mestikah?

Rujuk hujah Anwar Ibrahim:-
The fact is that there is not an iota of evidence, DNA or otherwise, that has ever been found in the premises of the alleged act, not in the wash room, bed room, carpets or anywhere else where such evidence ought to have been found
Satu hujah yang sangat lemah oleh Anwar Ibrahim.

Sebagai perbandingan, jika kita rujuk video kontroversi pelacur China Doll, kita akan saksikan betapa 'cermatnya' orang itu selepas seks!

Duduk atas katil seperti duduk antara 2 wujud dan dicuci serta dibalut 'barangnya' dengan tisu. Sungguh Cermat!

Jika secermat itu, mungkin sukar DNA bertaburan di dalam bilik kejadian!

Bacaan seterusnya..KLIK SiNI

TERBARU ! Kes Liwat Anwar - Saiful Bukhari Sepatutnya Telefon Rakan Dan Bukannya Diliwat !

3:40petang

Di antara hujah Anwar Ibrahim di mahkamah tadi ialah di bawah :-
And here I was a 60-year-old man with a history of back injury who had undergone a major back surgery holding no position of power.

If indeed I could have exercised any kind of undue influence or mental pressure on him, this could have been easily neutralized by a quick phone call to his connections.

As regards the fear of physical harm, it would take a great stretch of the imagination to suggest that I could pose any physical harm to him.
Anwar Ibrahim mungkin terlupa aksi seks dengan Cina Doll yang berlainan posisi dan jelas menunjukkan seseorang yang tiada masaalah atau tolerable dengan tulang belakangnya.

Malah, tidak masuk akal apabila Anwar Ibrahim menyatakan bahawa Saiful Bukhari boleh nuetralkan tekanan dengan cepat-cepat menelefon 'connections' beliau. Itu bukan panik atau takut namanya. Tambahan pula, dalam fright & flight, cadangan Anwar Ibrahim itu bukan boleh dipraktikkan di dalam semua kes yang mempunyai sumber 'takut'.

Malah, dari segi psychology, terdapat kes liwat atau rogol yang mengambil masa untuk si mangsa mengaku terjadi kes tersebut. Mereka Akan menyalahkan diri sendiri atau cuba melupakannya. Ini merupakan denial stage yang ditempuhi oleh mangsa seksual.


Surat Mahkamah Anwar Ibrahim KLIK SINI

TERBARU ! Kes Liwat Saiful - Anwar Tidak Nafi Bersama Saiful & Perlakuan Seks Tabii Adalah Di Atas Kerelaan !

1:00 petang ;

Kita tentu hairan dengan hujah Anwar Ibrahim di dalam mahkamah klik sini.
hari ini.

Untuk permulaan ini, jika merujuk kepada laporan tersebut, terdapat 2 perkara yang cuba diketengahkan tetapi dalam masa yang sama, mendedahkan ketidak hadiran alibi (orang ketiga) ketika bersama Saiful Bukhari di Kondominuim Desa Damansara.

1. Anwar seoalah-olah tidak menafikan beliau berjumpa Saiful Bukhari ketika waktu tersebut.

2. Anwar cuba mengaitkan perlakuan liwat itu sebenarnya adalah di atas kemahuan sesama sendiri di antara beliau dan Saiful, bukannya dipaksa.

3. Kemasukan 'barang' Anwar ke dalam belakang Saiful adalah di atas kerelaan sama seperti pasangan gay lain yang sedang berasmara seks.

Rujuk di bawah :-
Saiful Bukhari tiba di Kondominium Desa Damansara pada pukul 2.45 petang untuk membincangkan perkara berkaitan dengan kerja dan menyerahkan dokumen-dokumen yang dibekalkan oleh ketua stafnya Ibrahim Yaakob.

“Dia berkata dia menghentikan vannya di pondok keselamatan dan memaklumkan nama kod ‘Mokhtar’ kepada pengawal keselamatan sebelum dibenarkan masuk.

“Dia meletakkan kenderaan dan menggunakan lif ke Unit 11-5-1 di mana saya didakwa duduk di meja makan di bilik duduk. Dia mengatakan dia duduk di meja yang sama dan memulakan perbincangan. Dia memberitahu mahakamah saya menggunakan cara kasar untuk meminta agar diadakan hubungan seks,” kata Anwar.

Anwar menambah, apabila ditanya Saiful menjawab dia marah dan takut, malah tidak sanggup berbuat demikian tetapi patuh kerana “saya kelihatan marah.”

“Perlu diperhatikan di peringkat ini bahawa pengadu boleh, atas pengakuannya ketika keterangan peringkat utama, meninggalkan bilik kerana tiada bukti bahawa saya cuba untuk menutup pintu dari dalam,” kata Anwar.

Anwar menambah, Saiful juga mendakwa bahawa dia telah diarah masuk ke dalam bilik tidur dan dia masuk kerana rasa takut.

“Malah di peringkat ini, pengadu ada peluang untuk meninggalkan bilik duduk.

“Dia tidak berbuat demikian. Keterangan lain berhubung perkara ini dengan jelas menunjukkan bahawa pengadu mempunyai segala peluang untuk keluar (dari kondominimum), tetapi dia tidak melakukannya,” kata beliau lagi.

“Alasannya ialah dia diselubungi ketakutan,” kata Anwar dalam keterangannya sambil menambah, “alasan sedemikian bercanggah dengan fakta.”seterusnya

UPDATED ! Kes Liwat Anwar Ibrahim - Kenyataan Anwar Ibrahim Dalam Mahkamah !

UPDATED :

Anwar, Ahli Parlimen Permatang Pauh, memilih untuk memberi keterangan dari kandang tertuduh.

“Dakwaan dia (Saiful) adalah satu pembohongan terus-terang dan kejam dan (ia) akan dibuktikan demikian,” kata Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen.

Anwar menambah dakwaan itu juga satu usaha keji dan hina untuk membunuh karakter beliau.

“Dalam hal ini, biar saya menekankan semula bahawa mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu untuk membunuh karakter saya dan mencemarkan reputasi saya dan mengugut saya sekali lagi dengan hukuman penjara 20 tahun, tetapi ambil kata-kata saya, mereka tidak boleh menakutkan saya,” katanya.

Sambil menegaskan beliau tidak akan menyerah diri dalam usahanya melawan tuduhan kali ini, Anwar berkata, “kebenaran akan terbukti kelak.”

Anwar berhadapan dengan kes liwat kedua dalam tempoh satu dekad ini.

Pada 16 Mei, mahkamah memerintahkan Anwar membela diri selepas memutuskan bahawa Saiful, pengadu dalam kes itu, adalah seorang saksi yang boleh dipercayai dan berwibawa.

Anwar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen pada 7 Ogos 2008, atas tuduhan melakukan seks di luar tabii di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara, antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun tahun yang sama.

Anwar juga berkata, mengikut keterangan pengadu dia tiba di Kondominium Desa Damansara pada pukul 2.45 petang untuk membincangkan perkara berkaitan dengan kerja dan menyerahkan dokumen-dokumen yang dibekalkan oleh ketua stafnya Ibrahim Yaakob.

“Dia berkata dia menghentikan vannya di pondok keselamatan dan memaklumkan nama kod ‘Mokhtar’ kepada pengawal keselamatan sebelum dibenarkan masuk.

“Dia meletakkan kenderaan dan menggunakan lif ke Unit 11-5-1 di mana saya didakwa duduk di meja makan di bilik duduk. Dia mengatakan dia duduk di meja yang sama dan memulakan perbincangan. Dia memberitahu mahakamah saya menggunakan cara kasar untuk meminta agar diadakan hubungan seks,” kata Anwar.

Anwar menambah, apabila ditanya Saiful menjawab dia marah dan takut, malah tidak sanggup berbuat demikian tetapi patuh kerana “saya kelihatan marah.”

“Perlu diperhatikan di peringkat ini bahawa pengadu boleh, atas pengakuannya ketika keterangan peringkat utama, meninggalkan bilik kerana tiada bukti bahawa saya cuba untuk menutup pintu dari dalam,” kata Anwar.

Anwar menambah, Saiful juga mendakwa bahawa dia telah diarah masuk ke dalam bilik tidur dan dia masuk kerana rasa takut.

“Malah di peringkat ini, pengadu ada peluang untuk meninggalkan bilik duduk.

“Dia tidak berbuat demikian. Keterangan lain berhubung perkara ini dengan jelas menunjukkan bahawa pengadu mempunyai segala peluang untuk keluar (dari kondominimum), tetapi dia tidak melakukannya,” kata beliau lagi.

“Alasannya ialah dia diselubungi ketakutan,” kata Anwar dalam keterangannya sambil menambah, “alasan sedemikian bercanggah dengan fakta.”

Ketua Umum PKR ini seterusnya berkata Saiful merupakan seorang lelaki berusia awal 20-an dengan berketinggian “enam kaki” dan mantap secara fizikal, mempunyai hubungan dengan ahli-ahli politik dan pegawai kanan polis.

Malah katanya, Saiful juga bekas pelajar yang ada hubungan dengan Umno dengan menyertai pelbagai latihan kendalian Biro Tata Negara, agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri.

“Dan di sini, saya seorang lelaki berusia 60 tahun dengan ada sejarah sakit belakang, yang telah menjalani pembedahan besar dan tidak memiliki sebarang kuasa.

“Jika saya telah menggunakan sebarang bentuk pengaruh atau tekanan mental ke atas dia, ini boleh dengan mudah dineutralkan dengan membuat satu panggilan segera kepada pihak-pihak yang ada hubungannya,” kata Anwar yang juga bekas timbalan presiden Umno dan bekas timbalan perdana menteri.

Anwar dipecat dari Umno dan jawatan kerajaan awal September 1998.

Mengenai dakwaan dia takut kerana boleh dicederakan, Anwar berkata, ia satu imaginasi untuk mengesyorkan bahawa beliau akan menyebabkan kecederaan fizikal ke atasnya - Sungai Rapat Online


KUALA LUMPUR 22 Ogos - Perbicaraan kes liwat peringkat bela diri di Mahkamah Tinggi di sini, hari ini, bermula dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku saksi pertama pembelaan memilih untuk memberi keterangan dari kandang tertuduh.

Pilihan ini akan menyebabkan pihak pdakwaan tidak boleh menyoal balas ketua pbangkang tersebut.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah bagaimanapun sebelum itu sewaktu menerangkan sekiranya Anwar membuat pilihan tersebut, mahkamah akan mengambil kira bahawa pendakwaan tidak boleh menyoal balas tertuduh. - Utusan

KUALA LUMPUR 22 Ogos – Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam membacakan keterangannya kembali membangkitkan insiden dia dipecat oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebelum didakwa dan dipenjara selama 15 tahun atas tuduhan liwat pada 1998.


Tertuduh yang memberi keterangan dari kandang salah turut membangkitkan isu konspirasi dan menyalahkan Hakim Mahkamah Tinggi yang mendengar perbicaraannya, Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah yang didakwanya tidak menjalankan tugasnya dengan adil.

Anwar turut membandingkan tindakan Hakim Mohamad Zabidin yang tidak mengenakan sebarang tindakan kepada pihak-pihak yang dikatakan memprejudiskan pembelaannya dengan Hakim Akhtar Tahir yang sedang mendengar kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lagi. - Utusan


Ada yang mahukan kes liwat Anwar Ibrahim digugurkan kerana laporan kesihatan dari Hospital Pusrawi dan HKL 'mengesahkan' bahawa Saiful Bukhari tidak diliwat. KLIK SINI

Kita juga dikejutkan dengan keprihataianan web Gay yang prihatin kepada Anwar Ibrahim KLIK SINI

ARTIKEL TOP MINGGU INI.