FACEBOOK DR MIM

Siapakah Yang Patut Jadi MB Selangor?

Thursday, November 22, 2012

GEMPAR! BUKTI VIDEO USTAZ AZHAR IDRUS & MC DONALDS!


Sebelum ini MiM telah menulis satu entri mengenai keraguan kita apabila Ustaz Azhar Idrus menafikan beliau menjamu selera di Mc Donalds.

Kita juga mempersoalkan lokasi tempat tersebut di Mahkota Parade, Melaka dan bukannya di Johor seperti yang dikatakan oleh beliau. BACA SINI

Dan yang menimbulkan tandatanya ialah kenapakah isu foto Azhar Idrus yang dikatakan berada di dalam kedai makanan segera itu menimbulkan pelbagai persoalan tentang kredibiliti beliau sebagai penceramah agama?

Video di bawah menjawab dengan jelas sebab Azhar Idrus bersungguh-sungguh menafikan beliau berada di kedai Mc Donalds!

Anda lihat di bawah :


Persoalan besar sekarang selain daripada penafian makan di Mc Donalds dan lokasi di Melaka dan bukannya Johor, kenyataan Azhar Idrus di dalam video itu sebenarnya bercanggah dengan kenyataan rasmi Mc Donalds!

Mc Donalds mengatakan bahawa mereka tidak ada menyalurkan sebarang jualan atau keuntungan untuk tujuan politik, keganasan dan oppresi di mana-mana pun di dunia!

Anda baca di bawah :


Jika merujuk kepada kenyataan di atas, apakah ianya bermaksud Ustaz Azhar Idrus telah berbohong, menabur fitnah dan memburuk-burukkan Mc Donalds?

Jika benar, reputasi penceramah tersebut boleh tergugat dan menjatuhkan air muka beliau. Ianya satu perkara yang amat memalukan.

Tetapi MiM lebih berharap jika Ustaz Azhar Idrus tampil ke hadapan dan menjawab sendiri percanggahan nyata di antara kenyataan beliau dengan Mc Donalds. Itu yang lebih afdhal.

Bukan apa, MiM khuatir jika Mc Donalds bertindakbalas dengan menyaman Azhar Idrus untuk membersihkan nama syarikat itu.

17 comments:

  1. alahai ostad ooiii......kan dah kantoi lagi!!

    ReplyDelete
  2. alahai ostad ooiii......kan dah kantoi lagi!!

    ReplyDelete
  3. Ustad Natang kantoi lagi..

    ReplyDelete
  4. untuk makluman, saya bersikap neutral terhadap UAI tetapi saya terlalu ingin menjuruskan kepada boikot McDonald. Sebab utk memboikot Mcdonald seperti dibawah(harap baca sampai akhir comment saya).

    McDonald's


    McDonald's Corporation is a major corporate partner of the Jewish United Fund and Jewish Federation. According to the Jewish United Fund, through its Israel Commission it "works to maintain American military, economic and diplomatic support for Israel; monitors and, when necessary, responds to media coverage of Israel". The Jewish United Fund also runs "Fun-filled Summer Family Missions to Israel" where families get to "visit an army base and meet with Israeli soldiers" and "visit our sister city, Kiryat Gat and see the important work we are doing there". Kiryat Gat is built on stolen Palestinian land - the lands of the villages of Iraq Al Manshiya and Al-Faluja whose residents were ethnically cleansed in 1949 in contravention of International Law. Through its "Partnership to Israel" programme, the Jewish United Fund provides $1.3 million annually to help further settlement and development of Kiryat Gat. The Jewish Federation, through its Israel Action Network is tasked to fight "efforts to boycott Israeli products" and "campaigns, such as equating Israel with apartheid South Africa".

    Another way McDonald's supports the Jewish United Fund is by running a partnership scheme whereby they will match any donation an employee make to the Jewish United Fund with its own equal size donation.

    McDonald's first restaurant in the Middle East was in Israel, opened in 1993, since then it has 160 restaurants in Israel (1996) with a 60% market share, employing around 4000 Israelis. Since April 2009 McDonald's has also opened 15 branches of McCafe chain in Israel, with plans to open 10 new branches every year.

    McDonalds discriminates against its Arab workers, in 2004 it sacked an Arab worker in Israel because she was caught speaking arabic to another Arab employee. Arabic, along with Hebrew, is the official language of Israel spoken by 20% of the population.

    According to the American Jewish Committee (AJC), whose Executive Director "regularly meets with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu", McDonald's in July 2001 immediately pulled an advertising campaign in Egypt when the ADC contacted them to complaint that the singer featured in the advert had in the past performed a song critical of Israel. Within 24 hours of the complaint, the advert was cancelled and according to the Egyptian franchise of McDonald's "all copies of the tapes were whisked 'back to the main offices'"!

    sumber http://inminds.co.uk/boycott-israel-2012.php

    untuk makluman, McD Malaysia dikendali oleh Golden Arches Restaurants Sdn Bhd yg merupakan anak syarikat McDonald's Corporation.
    Keuntungan syarikat Malaysia akan menyumbang kepada McDonald's Corporation. Betol, McDonald Malaysia tidak menyumbang tapi beranikan McDonald's Corporation keluarkan kenyataan mereka tidak terlibat?

    saya tak kisah UAI makan McD, itu hak dia. Tapi saya kisah kalo die kasih pada Palestin, dia mengaku kesilapan dan mengelakkan McD di masa hadapan.

    -pemboikot tegar McDonald sejak pencerobohan Gaza.

    ReplyDelete
  5. Apsal orang nak marah sangat dgn Azhar Idrus? Soal dia amal/tak perkara yg dia cakap, tu antara dia dgn tuhan.

    Cuba tengok yg positifnya. Ceramah UAI blh kata laris sokmo. Mana ada ceramah agama lain laris mcm tu? Peminat UFB pun tk ramai macam UAI. Fenomena UAI dh tarik ramai golongan muda ke masjid dan dengar ceramah ilmu Islam (tk kisahlah walau niat nak dgr ceramah UAI, yg pnting dtg masjid). Paling penting, stakat ni apa yg disampaikan UAI blum pernah lagi bercanggah dgn pandangan ulama Ahlul Sunnah Wal Jamaah (bab 'bodo', 'natang' tu skdr penyeri je), dan ilmu Islam itu sampai pd masyarakat walupun penyampainya sendiri mungkin tak amal apa dia cakap.

    So aku rasa UAI pn patut dpt kredit atas 'sumbangannya' krana naikkan imej 'ceramah agama', setaraf konsert artis popular. Soal ikhlas dan iman dia, biarlah Allah yg menentukan.

    Aku bukan nak bela UAI. Aku cakap atas kebaikan utk Islam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat bersetuju, beliau telah berjaya mengimarah kuliah agama. tentang perdirian beliau dalam isu politik saya pun tak berapa bersetuju, tapi tidak boleh la kita tolak semua dari beliau hanya kerana politik. tugas beliau berdakwah menyampaikan ilmu dan tanggongjawab beliau diatas ilmu yang disampaikan dan tanggongjawab kita menilai kebenaran dan kebahtilan. dia manusia biasa yang mempunyai sifat2 kelemahan dan sebagai manusia, Allah menganugerah kan kemulia untuk berfikir, berfikirlah dengan apa yang kita terima. sesungguh yang baik dari NYA.

      Delete
  6. Wajah syaitan......

    ReplyDelete
  7. APA PUNYA BENGONG LA MANGKOK NI...

    LAIN KALI KALAU DAH BUAT SALAH TU NGAKU SAJA...

    PEMEGANG PANJI HITAM...

    ReplyDelete
  8. Hmm ..maybe UAI blh bukak chain fastfood lain buat ganti mcd n ganti balik pekerjaan2 staff mcd yg majoriti melayu islam tu yg mngkin kena buang bila business down nanti

    ReplyDelete
  9. tekejut gak aku..
    ingatkan apa kes tadi...

    alaaa..
    apa la sgt nak kecuh2 gempar...
    takat mkn kat Mc Donald tu...
    ingat tadi kes berak cair kat Mc Donald tu !!!. adhoohhhaii !!!

    ReplyDelete
  10. Patut dia dimarahi sbb dia ostad agama seorang tenaga pengajar yg wajib beri contoh baik. Dia larang orang islam pegi tempat tu tapi dia anak beranak boleh pulak enjoy kt situ. Ini ostad cop apa erk?

    Suka sangat mengutuk orang las las buat lawak pd diri sendiri. Ciannya.

    ReplyDelete
  11. Cuba cari sendiri bagaimana syarikat syarikat yg berhubung kait dgn ZIONIS dapat bertapak di negara kita....kebanyakkanya masuk melalui "cable" yg kuat samada anak syarikat parti atau melaui orang kuat parti atau GLC ...saya tak berani menamakan individu atau mereka yg terlibat takut takut di katakan fitnah...jadi saya sarankan carilah sendiri melalui carian resmi,kalau malas sangat cari annual year book yg lepas lepas yang di keluarkan oleh pihak berwajib.

    ReplyDelete
  12. Aku x pnh suke kt ostad segera nie..glamer jer lbh..isi xdak..harap janggut jer pnjang..

    ReplyDelete
  13. Dia cakap tak serupa bikin la bodoh.!!!!!!.itu yg orang marah....bab2 jatuh hukum sikit punya terer..tapi kalau dah mcm ni...hukum hakam yg dia katakan tu boleh disanggah.....

    ReplyDelete
  14. 1. Alhamdulillah, Allah s.w.t menunjukkan bahawasanya UAI adalah hanya manusia biasa seperti mana pemimpin-pemimpin terdahulu dan terkini, tidak lari daripada melakukan kesalahan.

    2. Ada terbaca penjelasan UAI bahawa dia dan keluarga tidak makan di McD ketika itu.

    3. Wahai UAI, insaflah dan terima teguran drpd saudara semuslim, walaupun tidak makan atau minum tetapi UAI berada di dlm kawasan McD' bukankah sama kalau kita tidak minum arak tetapi berada dlm kawasan disco, bukankah sama kita tidak melakukan zina tetapi berada di dalam bilik bersama pelacur/bukan muhrim? Byk lagi contoh yg boleh diberi atau difikirkan.

    4. Nasihat sy, mengaku salah, mohon kemaafan kerana saudara hanya manusia biasa, jgn cuba menjustifikasikan atau mengelirukan umat Islam dan pengikut fanatik saudara.

    ReplyDelete
  15. taqiyah aqidah agama syiah ... tetapi siapa pun buleh amal ... tetapi menurut agama syiah besar pahala apabila amalan syiah ni dibuat ... bagi agama syiah ... tidak beragama seseorang yang tidak mengamalkan taqiyah ...

    ReplyDelete
  16. zzzzz orang pandai cakap memang bahaya. so please jangan nak fanantik sangat dengan beliau ni ye peminat2 tegaq

    ReplyDelete

ARTIKEL TERPANAS MINGGU INI.

.