Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Thursday, December 27, 2012

LANGGAR FATWA : AHLI MELAYU KELUAR DAP BERAMAI-RAMAI??


Sebelum ini beberapa media perdana melaporkan kenyataan kontroversi Lim Guan Eng sempena hari Krismas.

Diantaranya ialah laporan Sinar Harian :
Lim Guan Eng yang mendesak kerajaan membenarkan penganut Kristian di Semenanjung menggunakan kalimah ALLAH dalam Bible versi Bahasa Melayu.seterusnya
Setelah beberapa hari panas dan dikritik hebat, kita mendapat respons daripada CEC DAP tetapi bukannya daripada Lim Guan Eng DAP yang mengeluarkan kenyataan tersebut.

Yang memberi respons ialah Zairil, anak tiri Allahyarham Khir Johari yang juga merupakan Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP.

Kenyataan Zairil :
Beberapa akhbar harian telah melaporkan semalam bahawa Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng kononnya telah menggesa kerajaan pusat agar membenarkan penganut Kristian di Semenanjung Malaysia untuk menggunakan kalimah “Allah” dalam kitab Bible versi Bahasa Malaysia.

Dakwaan ini adalah tidak benar sama sekali, dan DAP berasa kesal kerana kenyataan Setiausaha Agung telah diputarbelitkan untuk membawa maksud yang lain.

Dalam perutusan yang dikeluarkan sempena sambutan Hari Natal, Setiausaha Agung tidak pernah sesekali pun merujuk kepada penggunaan kalimah “Allah” di Semenanjung Malaysia.Beliau hanya meminta agar ia dibenarkan dalam kitab Bible versi Bahasa Malaysia yang digunakan oleh penganut Kristian di Sabah dan Sarawak.

Lagipun, kitab Bible versi Bahasa Malaysia hanya boleh didapati di Sabah dan Sarawak dan bukan di Semenanjung Malaysia.

Maka, langsung tidak timbul persoalan penggunaan kalimah “Allah” di Semenanjung Malaysia.

Sepertimana yang ditegaskan oleh Saudara Guan Eng, penggunaan kalimah “Allah” bukan sahaja biasa digunakan oleh penganut Kristian di negara Indonesia dan juga di negara-negara Timur Tengah, ia juga merupakan satu kelaziman selama berpuluhan tahun di kalangan masyarakat Bumiputera Sabah dan Sarawak yang menggunakan Bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantar.

Oleh itu, DAP berharap agar hak penganut Kristian di kalangan Bumiputera Sabah dan Sarawak tidak akan dinafikan oleh kerajaan pusat.

Zairil Khir Johari Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP
1. Kenyataan Zairil dan Lim Guan Eng bahawa parti DAP meminta penggunaan kalimah "Allah" dalam kitab Bible versi BM sudah pasti menempelak orang Melayu yang berada di dalam DAP seperti Zairil Khir Johari sendiri, Ariffin SM Omar dan beberapa yang lain. Ianya kerana mereka adalah ahli parti DAP dan DAP yang meminta tuntutan yang kontroversi itu.

2. Laporan mengatakan bahawa Ahli Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan mengingatkan semua pihak tidak mencabar dan akur dengan keputusan Majlis Fatwa yang telah memutuskan kalimah ALLAH hanya digunakan oleh umat Islam di negara ini.

3. Mufti Pulau Pinang, Datuk Hassan Ahmad berkata, perkara itu telah diputuskan dengan jelas oleh Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan tanpa perlu dipolemikkan lagi. "Keputusan tidak membenarkan penggunaan kalimah ALLAH dalam Bible perlu dihormati semua kaum," kata beliau.

4. Persoalannya, apakah Zairil Khir Johari sanggup membelakangi Majlis Fatwa Kebangsaan sedangkan beliau seorang Muslim, seperti Ariffin SM Omar dan yang lain?

5. Dimanakah orang Melayu dan Islam yang menjadi ahli dan penyokong parti DAP mahu letak muka mereka sekarang?

6. Jika sebelum ini, kesemua calon Melayu dimalukan, sekarang fatwa oleh Majlis Fatwa Kebangsaan juga seperti mahu dilanggar oleh DAP!

Masih belum terlewat untuk kesemua ahli Melayu DAP keluar beramai-ramai daripada parti caivinis dan rasis itu.

13 comments:

 1. Melayu2 yang berada dalam Parti DAP semua BODOH dan BAHLOL yang tak boleh di ajar!!!

  Berfikir pakai Lubang Dubur kegemaran Anwar dan bukan dengan Otak di Kepala.

  ReplyDelete
 2. Bodoh giler, tolong sebarkan bahawa tak ada kitab bible yang menggunakan nama Allah di sarawak. Memalukan jer si melayu celup ni.

  ReplyDelete
 3. ini gara-gara telampau makan babi..tu la tak tau malu dan sanggup nak utamakan orang bukan islam

  ReplyDelete
 4. Ni tindakan pertama ketua bagian hal ehwal Islam DAP?

  Baru-baru ni melayu DAP yang seekor lagi cakap pekerja awam rasuah sebab Melayu semua, ni datang Cina mengaku Melayu ni jilat bontot bos dia dalam soal kristian?

  ReplyDelete
 5. Si Zairil tu Melayu ker...bukan ker dia tu hanya anak tiri kepada Khir Johari..dan dari segi hukum kalau bapak sebenar dia Cina...dan mak dia dah sah ler Cina..maka Zairil tu adalah anak Cina yg menggunakan nama Melayu/Islam...

  So walau apa pun terjadi waimma dia mati dah hidup balik pun dia tetap bukan Melayu..sbb dlm tubuh dia tak ada darah Melayu..so hentikan lah dr menyebut dia sbg Melayu DAP..sbb dia adalah sebenar-benarnya CINA DAP sama seperti bos dia LGE dan LKS...

  ReplyDelete
 6. ORANG ORANG YANG HENTAN UMNO NAK BERDIAM KAH ?

  ReplyDelete
 7. Wei zairil bodoh
  Apa ko igt jika bible melayu tu berada hanya kat sabah dan sarawak tak bermakna buku tu bleh juga di bawa dan di edarkan di semenanjung malaysia.....
  Klaua ko nak sgt masuk krisrian ko sorang dah la
  Tak payah nak ajak org lain
  Ko punya statment sama bodoh mcm bos ko jugak.....

  ReplyDelete
 8. Si zairil tu patut rujuk fatwa majlis fatwa kebangsaan bukannya fatwa Ah Beng rasis.

  ReplyDelete
 9. Yang kau nak sangat guna kalimah Allah utk merujuk tuhan Kristian tu kenapa? Tak cukup bagus ke istilah Jesus kau tu? Kristian Sabah/Sarawak pun dah cukup faham siapa Allah, siapa Jesus. Janganlah cuba nak memesongkan akidah orang Islam sebagaimana kau pesongkan kefahaman penganut Kristian dgn bermacam2 versi Bible tu.

  anak kecil

  ReplyDelete
 10. Babilah ysng melayu tu pun...

  ReplyDelete
 11. Mereka benci dan memaki hamun ugama Islam dan orang Islam, tetapi pelik nak guna nama Allah pula???. Nama Jesus dah tak laku kah? Hai LGE pathetic lah kamu!!!Hai orang Kristian, kamu dengan agama kamu, biarlah kami dengan agama kami. Kalau beria-ia nak guna nama Allah, berimanlah pada Allah yang satu ,yang tidak beranak dan tidak diberanakkan,dan tiada sesuatu yang lain yang menyerupaiNYA ok???

  ReplyDelete
 12. Mereka hina dan memaki ugama Islam dan membenci orang Islam, tetapi mahu pula pakai nama Allah. Kenapa LGE, nama Jesus dah tak sesuai lagikah??Hai orang Kristian, kamu dengan agama kamu, kami tak larang pun, biarlah kami dengan agama kami!! Kalau nak pakai nama Allah, mestilah beriman pada yang SATU, yang TIDAK BERANAK dan TIDAK diBERANAKKAN, dan tiada satu apa pun yang menyerupaiNYA!!

  ReplyDelete
 13. Salam dr,
  Ariffin SM Omar tu... Dr.Ariffin lecturer sejarah ppik usm ke?
  Sekadar ingin tau shj sbb setahu saya dr.ariffin agar rebelious sikit orang.

  -bekas student usm-

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.