FACEBOOK DR MIM

Friday, January 04, 2013

ANALISIS : SORRY......DAP MEMANG HAPRAK & MEMALUKAN!!


Sebelum ini, Lim Guan Eng DAP pernah berceloteh tentang 'betapa hebatnya' beliau dan parti DAP. Beliau berkata bahawa DAP :
Mengambil maklum bahawa pilihan raya yang bersih, bebas dan adil adalah keperluan yang paling penting dalam sebuah negara demokrasi dan mengisytiharkan sokongan penuh ke atas permintaan yang dinyatakan oleh Gabungan BERSIH untuk Pilihanraya Bersih dan Adil.
Belum sempat rakyat terbuai dengan kenyataan di atas, imej dan kredibiliti parti DAP jatuh menjunam dan sungguh memalukan.

Kita jangan lupa dengan dakwaan wakil Selangor DAP yang mendakwa politik wang di dalam pemilihan kepimpinan dan juga senarai nama wakil cawangan DAP yang tidak telus.

Yang lebih memalukan ialah 'kesilapan teknikal' pemilihan CEC DAP yang hanya diumumkan 3 minggu selepas proses pengundian DAP!

MiM telah menulis entri tentang isu besar yang menjatuhkan kredibiliti DAP itu : KLIK SINI 

Tetapi apabila MiM merujuk serta menilai kembali isu ini, rupa-rupanya ada lagi isu besar yang mempersoalkan kesahihan proses pemilihan CEC DAP pada 15hb Disember 2012!

Sebagai contohnya, RocketKini.com melaporkan :
Party officials stressed that the integrity of the voting process has not been compromised and the question of mistakes in counting does not arise.
Tetapi, apabila MiM rujuk kembali undi calon 61 - 68 yang dikatakan 'satu-satunya kesilapan' dan ralat dek 'copy paste' Microsoft Excel, satu perkara besar yang perlu dijawab oleh Lim Guan Eng sebagai Setiausaha Agung DAP!

Jika kita lihat di bawah, terdapat perbezaan jumlah undi di antara Keputusan pada 15 Disember 2012 dan 3 Januari 2103!

1. Persoalan yang perlu dijawab oleh Guan Eng ialah dimanakah hilangnya undi sebanyak 882 itu?

2. Dan jika omokan 'question of mistakes in counting does not arise' dan tiada kesilapan lain di dalam proses mengundi, sila jelaskan diskrepensi undi  882 itu.

Kita perlu ingat, kepimpinan DAP selama ini mempertikaikan sistem pilihanraya dan SPR kononnya tidak telus dan sebagainya. Rupa-rupanya, DAP yang teruk dan perlu belajar sistem pilihanraya daripada SPR dan pemilihan pemimpin daripada UMNO!

Sistem telah membenarkan calon mengemukakan wakil beliau semasa kiraan undi untuk memastikan sama ada kertas undi itu valid atau rosak. Undi akan dikira sah jika semua wakil bersetuju dan puas hati dengan kiraan tersebut.

Maksudnya, di akhir pengiraan undi, si calon sudah tahu jumlah undi yang beliau dapat.

Ironinya, semasa kepimpinan DAP mengumumkan keputusan pemilihan termasuk yang 'copy paste' itu, apakah kita dengar atau lihat perwakilan yang hadir bangkit dan mempersoalkan keputusan tersebut?

TIDAK ADA!

Apakah perwakilan DAP itu tertidur atau muak? Apakah kerana DAP adalah parti Sosialis Demokratik?


Dan satu lagi isu besar ialah kaitan kesilapan memalukan itu dengan Lim Guan Eng DAP ialah apabila pihak yang menguruskan undi itu mendedahkan :
Kesilapan tersebut tidak disedari oleh pihaknya sehinggalah hari berikutnya dan lantas dilaporkan kepada Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.


Persoalannya, kenapa tiada respons, tindakan immediate yang kedengaran daripada Lim Guan Eng DAP?

DAN jika benar, apakah Lim Guan Eng DAP telah gagal melaksanakan tugas beliau? Bukankah anak Lim Kit Siang itu patut bersikap adil dan gentleman serta turut mengeluarkan kenyataan tentang isu yang memalukan parti DAP itu dan bukannya orang lain?

Kita tunggu respons Lim Guan Eng, sama ada beliau berani atau kecut takut tidak mahu menjawab isu besar ini?

By the end of the day, rakyat sudah tahu parti DAP memang tidak boleh diharap dan hanya pandai omong sahaja.

15 comments:

Anonymous said...

opera wayang china

Anonymous said...

Baru 2578 tu pun tak tau nak kira macamana kalu beribu2 malu weeii. Budak tadika pun lebih pandai dari LGE Puighhhhh.

Anonymous said...

Komunis di dlm DAP...

Anonymous said...

Meludah kelangit kahak pekat jatuh kemuka sendiri....Huek. Klu pasal komen org memang pandai bontot sendiri nak lap pun bau tahi lagi.

Anonymous said...

Kalau tak tipu bukan CINA...

Dr MeM said...

analisis: sorry....BN MEMANG HAPRAK DANN MEMALUKAN

Anonymous said...

Itulah jangan cakap serupa orang pandai, dia saja yg betul. Tuduh SPR tak adil lah.. Tengok sendiri punya elction. Jumlqh undi ciput jer. Boleh silap. Silap satu hal bagaiman boleh bagitahu seolah olah kekhilafan sebab COPY AND PASTE. mak oi, lawak lawak. Korang takde pemerhati ker? Final check before umum result. DAP o DAP.. YANG PALING LAWAK boleh plak mengambil masa 3 minggu. Mak oi, nampak sangat tak pandai

Anonymous said...

Kalau dia meerintah, dia Akan tipu Dan olah keputusan utk menang SEUMUR HIDUP Dan MEMERINTAH seumur hidup jadi kerajaan!!!! tu dia DAPigs are really PIGs!!!!

Fencesitter said...

Sorry ...PAS/DAP/PKR sangat memalukan orang melayu....

Jijan Mali said...

Ha,ha,ha....ello Tok Kong, apa lah lu ni....your own party election also screw up, now want to handle nation election somemore ahhh....
go fly kite lah brother....

Anonymous said...

Cina memang cari cara menghina Melayu. Cina ingat mereka lebih pandai dari tuhan!!. Bagilah peluang pada Cina alamat semua Melayu di akan tipu. Tak tipu memang bukan Cina!!

Anonymous said...

Sorry... melayu dalam DAP sangat memualkan dan memalukan. Langsung takde MARUAH!!!!

Anonymous said...

Hanya pak aji dan pak lebai dalam PAS masih tak sedar diri...BODOH TAK BOLEH DIAJAR..PANDAI TAK BOLEH DIIKUT..

Anonymous said...

Dalam dok kena kantoi mcam tu punItu Melayu masih tak sedar ikut telunjuk Anwar penipu agong zaman moden...

Anonymous said...

Sori... Anjing melayu pr mmg memalukan dn meloyakan....

ARTIKEL TERPANAS MINGGU INI.

.