JOIN FACEBOOK DR MIM

Friday, February 22, 2013

TERJAWAB! ANWAR BERBOHONG KAITAN PERCEROBOHAN DI LAHAD DATU & UMNO?

Buat masa ini, kepimpinan pembangkang pening kepala apabila Reuters mendedahkan penglibatan pakatan pembangkang di dalam isu pencerobohan 150 orang di Lahad Datu.

Anwar Ibrahim sendiri terpaksa menjawab memandangkan isu ini boleh memudaratkan imej pakatan pembangkang di Sabah dan juga negara ini.

Di antaranya :
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa kenyataan itu datang daripada Umno dan bukannya Reuters. 
“Itu kenyataan Umno bukan Reuters, siapa yang beritahu? Itu Umno punya,” katanya selepas majlis perasmian Institut Rakyat di sini, semalam. 
Ketika diminta mengulas lanjut berhubung perkara itu, beliau enggan memberikan apa-apa komen lagi. sumber
Benarkah seperti yang didakwa oleh Anwar Ibrahim atau beliau berbohong atau cuba mengalihkan isu kontroversi ini sama seperti seperti kenyataan 'support efforts to protect the security of the state of Israel yang telah membangkitkan kemarahan umat Islam di negara ini?



Anda baca keterangan dalam printscreen dan artikel penuh Reuters di bawah :


Dan percayalah, walau beribu kali anda membaca dan juga menterjemahkan peranggan tersebut, UMNO tidak ada kena mengena langsung dengannya.

Malah, kenyataan itu merujuk kepada 'Philipine military officer' atau pun 'pegawai tentera Filipina'.

Kata mudah yang budak tadika pun faham, sumbernya bukan daripada UMNO.

Tetapi apabila Anwar Ibrahim mengambil jalan mudah dan terus menyalahkan UMNO, tindakan beliau itu begitu murahan dan tuduhan yang membuta tuli.

Sungguh memalukan dan sudah pasti mengecewakan rakyat Malaysia.

1. MiM berharap agar Reuters memberi respons segera terhadap tuduhan Anwar itu.

2. MiM juga sarankan agar Anwar Ibrahim atau pun Lim Guan Eng DAP supaya menggunakan cara kebiasaan mereka sebelum ini iaitu menyaman dan kali ini ialah Reuters jika laporan itu salah.

2. Jangan hanya tunjuk berani menyaman Utusan Malaysia dan media perdana yang lain sahaja tetapi dalam hal ini mereka menikus tidak menyaman Reuters.

Beranikah mereka?

Anda baca juga artikel penuh Reuters di bawah :
KUALA LUMPUR | Thu Feb 14, 2013 4:20am EST 
(Reuters) - Malaysian security forces have surrounded about 100 armed men believed to be from a breakaway rebel faction in the southern Philippines, Malaysian police and a government official said on Thursday, but a Philippine official said they were unarmed Filipinos who had been promised land. 
The standoff in Malaysia's eastern Sabah state on Borneo island threatened to stir tension between the Southeast Asian neighbors whose ties have been periodically frayed by security and migration problems caused by a porous sea border. 
"Our firepower is more than enough to arrest them but the government has chosen to negotiate with them so they leave peacefully to return to the south of the Philippines," Malaysian Prime Minister Najib Razak, on a visit to Sabah ahead of national elections, was quoted as saying by state-run Bernama news agency. 
Malaysian police said in a statement the situation was under control, but did not say whether the men had agreed with a request to surrender. 
A high-ranking Malaysian government source with direct knowledge of the situation told Reuters the gunmen were suspected to be from a faction unhappy with the Philippines' recent peace deal with the main Muslim rebel group. 
Raul Hernandez, a spokesman for the Philippine Foreign Ministry, said his government was trying to get information about the incident and was in touch with Malaysian officials. 
A senior Philippine military official said navy boats and an aircraft had been sent to the border area. He dismissed the Malaysian account of the group, saying they were unarmed Filipinos who had been promised land in Sabah. 
He said a meeting over the land claim had attracted a large crowd and drawn the attention of Malaysian authorities. 
"We know that these people arrived there five days ago and most of them are from nearby islands," said the official, who asked not to be identified. 
"Some of them were already residents in Sabah for a long time and they normally cross the border without any problem." 
Another Philippine military officer said the men were followers of the heirs of the Sultan of Sulu - an island group off the southern Philippines - who had been invited to Sabah by a Malaysian opposition politician to discuss land issues. 
 Malaysia pays a token amount to the Sultanate each year for the "rental" of Sabah state - an arrangement that stretches back to British colonial times.

The number of illegal Muslim immigrants from the impoverished southern Philippines has surged in recent decades, stirring social tension with indigenous Christian inhabitants in Sabah. 
The Philippine government signed a landmark peace deal with Muslim rebels late last year to end a 40-year conflict in the south, but some factions have voiced opposition. 
In 2000, a group of militants from the southern Philippines kidnapped 21 tourists from the Sabah diving resort of Sipadan. In 1985, 11 people were killed when gunmen believed to be from the southern Philippines entered Lahad Datu in Sabah, shooting at random before robbing a bank. 
(Reporting By Siva Sithraputhran and Niluksi Koswanage in Kuala Lumpur; Manuel Mogato in Manila; Editing by Stuart Grudgings and Nick Macfie)

5 comments:

  1. Dr... mohon pautan blog saya - http://rakyattranung.blogspot.com/
    tq.

    ReplyDelete
  2. Al-Juburi... sekali bukak je mulut, takde ayat yang benar pun.. melainkan bohong-bohong belaka.... jam omega aku mane jijah??

    ReplyDelete
  3. ANwar Ibrahim dah tahu pengikutnya dah jadi lembu kena cucuk hidung.Apa yang dia buat dia nafikan.Lepas tu tuduh kerja umno.Percaya seratus peratus pengikutnya kat dia.Termasuk geng serban degan lebai ketayap tu.

    ReplyDelete
  4. UMNO suka cakap bohong, fitnah Dan macam macam propaganda. Otak yang sekecil kacang UMNO dan BN tergila seakan takut hilang kuasa pada ge13 ini. Oleh itu, pelbagai tuduhan akan dibuat terhadap YB Anwar Ibrahim, PAS dan YAB LGE.
    Malunya perbuatan kamu, UMNO yang tidak berpelajaran dan samseng.

    ReplyDelete
  5. kesian dengan taik anon 9.02..kata ko cerdik..maaf ye..ayat ko macam orang jenis mata sepet yang diberi kerakyatan oleh orang Melayu..sebab yang aku tau..hanya mata sepet yang selalu agungkan aljuburi ni..kami orang Islam tak hingin menyokong aljuburi...takkan dapat punye jadi PM..

    ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.

.