Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Saturday, March 02, 2013

MAKLUMAT PERISIK DEDAHKAN 3 DALANG DI SEBALIK PENCEROBOHAN DI #LahadDatu


Di bawah adalah laporan Inquirer News yang pasti akan mengejutkan kita semua tentang kronologi dan kaitan percerobohan Lahad Datu dengan pakatan pembangkang.

Secara ringkasnya, Inquirer News mendedahkan wujudnya kumpulan ketiga iaitu pembangkang Malaysia politik, yang sedang bersiap sedia untuk pilihan raya umum yang mungkin akan dipanggil sebelum Jun.

Pegawai perisikan Filipina berkata bahawa salah seorang ahli pembangkang politik Malaysia yang telah bertanding bagi jawatan di Sabah.

Rupa-rupanya, ahli politik ini adalah salah seorang dari orang-orang yang bercakap dengan Kirams. Beliau didakwa mewakili parti pembangkang yang menyokong Kirams membuat tuntutan ke atas negeri  Sabah.

Malah, satu laporan The Philippine Star minggu lepas telah mendedahkan percerobohan di Sabah ini adalah sabotaj kepada usaha rundingan damai kerajaan Aguino dan mengaitkannya dengan nama-nama Cojuangco, Tingting, Moro National Liberation Front (MNLF), Nur Misuari dan Norbeto Gonzales, bekas penasihat keselamatan negara Filipina.

Portal ABS.CBN juga mengulangi kenyataan wujudnya 3 kumpulan yang memperalatkan tunutan Kirams untuk kepentingan masing-masing. Kumpulan pertama ialah mereka yang ada kepentingan kewangan, kedua ialah kumpulan yang anti-Aquino dan ketiga ialah parti pembangkang Malaysia.


Maka, jika merujuk kepada kenyataan Inquirer News, Portal ABS.CBN dan The Philippine Star, adalah amat mustahil isu pencerobohan di Lahad Datu didalangi oleh UMNO dan BN seperti yang dibohongi oleh kepimpinan pembangkang.

Malah, kenyataan pemimpin pembangkang yang begitu cepat menyalahkan parti lawan dilihat sebagai satu tindakan terdesak untuk mengalih perhatian rakyat daripada isu yang sebenarnya berlaku.

Bagaimana pun, MiM berharap agar Anwar Ibrahim tampil ke hadapan untuk menjawab isu ini bagi menggelak spekulasi dan sebagainya.

Untuk mengetahui lebih lanjut, sila baca terjemahan artikel Inquirer News yang boleh menyebabkan Anwar Ibrahim dan pembangkang berasa gelisah dan panik :
Sama ada waris kesultanan Sulu bertindak sendiri untuk menuntut Sabah atau telah dihasut oleh kuasa luar untuk berbuat demikian, satu perkara yang pasti, menurut sumber-sumber perisikan kerajaan: Ia adalah perniagaan yang terbukti terlalu besar bagi waris untuk mengendalikan pada mereka sendiri.


Sumber itu juga percaya bahawa dalam mesyuarat mereka pada November tahun lepas, yang Kirams memutuskan untuk "menuntut Sabah atau sekurang-kurangnya meminta untuk pampasan satu untuk Sabah yang setimpal ke hari ini nilai-tanah itu, dan untuk keluarga diraja diberikan pengiktirafan yang sewajarnya oleh Malaysia " 
Sama ada waris kesultanan Sulu bertindak sendiri untuk menuntut Sabah atau telah dihasut oleh kuasa luar untuk berbuat demikian, satu perkara yang pasti, menurut sumber-sumber perisikan kerajaan: Ia adalah perniagaan yang terbukti terlalu besar bagi waris untuk mengendalikan pada mereka sendiri.

Sumber-sumber berkata bahawa dasar kerajaan Filipina di Sabah adalah untuk memastikan ia dalam back burner.

Tetapi nampaknya "sesetengah orang" mahu menolak ia ke hadapan sekarang. Dan mengapa sekarang, pada masa ini, adalah salah satu daripada perisikan kerajaan soalan mengkaji.

Sumber-sumber konsisten menyebut tiga kumpulan yang muncul telah mengambil kesempatan daripada keputusan Kirams untuk meneruskan tuntutannya Sabah mereka.

"Ini adalah kumpulan yang mahu menaiki mengejar Kirams 'dengan kepentingan mereka sendiri dalam fikiran," kata salah satu sumber berkata.


 Sumber lain menambah: "Terdapat banyak yang boleh mendapat manfaat daripada ini, bukan sahaja di Filipina tetapi di Malaysia serta."
Ini "faktor-faktor luaran," sebagai sumber bertanya menyifatkan kumpulan, satu puak kecil yang ada di dalamnya untuk wang, sebuah kumpulan anti-pentadbiran Aquino, dan parti politik pembangkang Malaysia.

"The Kirams merancang untuk meneruskan tuntutan mereka seawal tahun lepas. Tetapi mereka pergi ke Lahad Datu juga pada hasutan itu daripada kumpulan-kumpulan ini, "pegawai perisikan berkata.

Kumpulan kecil didakwa mendorong para Kirams untuk meminta kerajaan Malaysia agar membayar sewa yang lebih tinggi untuk Sabah. Jika Malaysia menerimanya, kumpulan kecil ini didakwa akan mendapat habuan kerana peningkatan itu.
Kumpulan anti-pentadbiran itu semata-mata mahu menjatuhkan Presiden Aquino dan menggunakan proses perdamaian sebagai punca rasa tidak puas hati untuk Kirams.

"Semua orang-orang yang tidak suka P-Noy (nama samaran Presiden) telah bergabung. Ini adalah satu cara untuk benar-benar menguji bagaimana pentadbiran ini akan bertindak balas (seperti isu ini). Apa sahaja yang berlaku di Malaysia, akan ada tindak balas kepada kami, "kata satu sumber.

"Dalam erti kata lain, sesiapa yang mahu mengganggu proses damai atau menguntungkan Presiden Aquino, telah memenangi," tambah sumber.

Kumpulan ketiga didakwa pembangkang Malaysia politik, yang sedang bersiap sedia untuk pilihan raya umum yang mungkin akan dipanggil sebelum Jun.

Pegawai perisikan berkata bahawa salah seorang ahli pembangkang politik Malaysia yang bersekutu dengan Anwar Ibrahim telah bertanding bagi jawatan di Sabah.

"Rupa-rupanya, ahli politik ini adalah salah seorang dari orang-orang yang bercakap dengan Kirams. Beliau didakwa memberi sokongan pembangkang kepada Kirams untuk menuntut negeri Sabah" kata sumber itu. 

Mesyuarat November

Sumber itu juga percaya bahawa dalam mesyuarat mereka pada November tahun lepas, yang Kirams memutuskan untuk "menuntut Sabah atau sekurang-kurangnya meminta untuk pampasan satu untuk Sabah yang setimpal ke hari ini nilai-tanah itu, dan untuk keluarga diraja diberikan pengiktirafan yang sewajarnya oleh Malaysia "

Tetapi ia menjadi Tausug yang menjaga Sultan Jamalul Kiram III, keluarga beliau, dan subjek mereka berdegil menekan tuntutan baru mereka ke Sabah, walaupun ingkar kepada Presiden Aquino, kata salah satu sumber bertanya.

"Ini adalah pendirian yang terakhir Sultan Jamalul. Sebagai Tausug, mereka sudah berkata putus mereka, mereka akan meneruskan tuntutan mereka. Ini kini melakukan atau mati bagi mereka hanya untuk menjaga perkataan mereka kehormatan, "sumber, pegawai kanan tentera, memberitahu Inquirer.

Tetapi bagi pentadbir keselamatan lain menganalisis peristiwa tiga minggu yang lalu, Kirams tampak agak edgy of late.

"Mereka keliru. Kerajaan berharap bahawa kita boleh membeli lebih banyak masa, mencari satu cara diplomatik keluar, "sumber berkata, merujuk kepada usaha kerajaan untuk membantu menyelesaikan yang kebuntuan antara pasukan keselamatan Malaysia dan sebuah kumpulan bersenjata yang diketuai oleh saudara, Jamalul ini Agbimuddin Kiram, dalam Tanduao kampung di pekan Lahad Datu kini dalam minggu ketiga.

Perpaduan Kiram

Sumber The Inquirer dari pertubuhan diplomatik dan pertahanan. Mereka meminta untuk tidak disebutkan namanya kerana mereka tidak dibenarkan untuk bercakap kepada wartawan mengenai analisis mereka tentang perkembangan apa yang dikatakan sebagai perjalanan pulang Kirams ke Sabah.

Sumber itu berkata Kirams memutuskan untuk bersatu kerana mereka merasakan ditinggalkan daripada rundingan damai antara pentadbiran Aquino dan Barisan Pembebasan Islam Moro, yang menandatangani perjanjian damai premilinary Oktober lepas.

Menarik perhatian kerajaan

"Kirams mahu mendapatkan perhatian kerajaan Filipina," kata sumber itu.

"Selama bertahun-tahun, keluarga merasakan mereka telah dieksploitasi dalam politik. Sultan Jamalul telah mendorong untuk bertanding senator pada tahun 2010 tetapi dia kalah. Kemudian surat mereka kepada Presiden Aquino (pada tahun 2010 sebelum beliau memegang jawatan) didapati hilang, "kata sumber itu.

Kata sumber itu Kirams dan pengikut mereka "memikirkan butiran rancangan untuk pergi ke Lahad Datu" pada akhir Januari tahun ini.

"Pada bulan Februari, satu kumpulan kecil pengikut Kirams keluar menuju ke Lahad Datu, diikuti oleh Agbimuddin Raja Muda," kata sumber itu.

Anggaran 70 senjata api kini di tangan kumpulan berkurung di dalam Tanduao dimiliki oleh penduduk di Lahad Datu, Tausug dan Badjao memiliki kad pengenalan Malaysia, kata sumber itu.

Pasukan keselamatan Malaysia telah mengepung kumpulan Agbimuddin tetapi menangguh tindakan, dengan tempoh tangguh untuk kumpulan untuk meninggalkan telah dilanjutkan tiga kali dan keempat yang diminta oleh kerajaan Filipina.

Berhati-hati rakyat Malaysia

Kata sumber tentera berkata kebuntuan berterusan kerana pihak Malaysia lebih berhati-hati di dalam berurusan dengan kumpulan Agbimmudin.

"Mereka semua umat Islam dan mereka tahu bahawa jika ada keganasan, ia akan berterusan untuk selama-lamanya. Terdapat 800,000 Filipina di Sabah. Ia akan menjadi satu masalah yang besar di Sabah jika keganasan meletus. Pasukan keselamatan Malaysia mungkin berakhir berurusan dengan gerila atau Rido, "kata sumber itu, menggunakan istilah Islam untuk puak perang.

Di bawah adalah artikel asal Inquirer News untuk perbandingan terjemahan :
Gov't Intel Eyes 3 Groups Abetting Sulu Sultan Claim

Whether the heirs of the sultanate of Sulu acted on their own to reclaim Sabah or were instigated by an external force to do so, one thing is certain, according to government intelligence sources: It was a business that proved too big for the heirs to handle on their own.

The sources said that the Philippine government’s policy on Sabah is to keep it in the back burner.
But apparently “some people” want to push it forward now. And why now, at this time, is one of the questions government intelligence is looking into.

The sources consistently mentioned three groups that appear to have taken advantage of the decision of the Kirams to pursue their Sabah claim.

“These are groups that wanted to ride on the Kirams’ pursuit with their own interests in mind,” one of the sources said.

Another source added: “There are a lot who can gain from this, not just in the Philippines but in Malaysia as well.”

These “external factors,” as an Inquirer source described the groups, are one small faction that is in it for the money, an anti-Aquino administration group, and the Malaysian political opposition.

“The Kirams planned to pursue their claim as early as last year. But they went to Lahad Datu also on the instigation of these groups,” the intelligence officer said.

The small group supposedly goaded the Kirams to ask Malaysia for a higher rent on Sabah. If Malaysia gives in, this small group would allegedly have a share of the increase.The anti-administration group simply wants to discredit President Aquino and is using the peace process as a cause of disenchantment for the Kirams.

“All those who do not like P-Noy (the President’s nickname) have joined forces. This is one way to really test how this administration will react (to such an issue). Whatever happens in Malaysia, there will be a backlash on us,” one source said.

“In a way, whoever wants to disrupt the peace process or the gains of President Aquino has already won,” the source added.

The third group is allegedly the Malaysian political opposition, which is gearing up for general elections that may be called before June.

The intelligence officer said that one member of the Malaysian political opposition allied with Anwar Ibrahim was running for a post in Sabah.

“Apparently, this politician was one of those who spoke with the Kirams. He supposedly gave the opposition’s support to the Kirams’ claim to Sabah,” the source said.


November meeting

The source also believed that in their meeting in November last year, the Kirams decided to “reclaim Sabah or at least ask for a compensation for Sabah that is commensurate to the land’s value today, and for the royal family to be given due recognition by Malaysia.”

But it is being Tausug that is keeping Sultan Jamalul Kiram III, his family, and their subjects stubbornly pressing their renewed claim to Sabah, even to the extent of defying President Aquino, one of the Inquirer sources said.

“This is the last stand of Sultan Jamalul. Being Tausug, they already gave their word they would pursue their claim. This is now do or die for them just to keep their word of honor,” the source, a senior military officer, told the Inquirer.

But for another security administrator analyzing the events of the past three weeks, the Kirams appear to be quite edgy of late.

“They are confused. The government is hopeful that we can buy more time, find a diplomatic way out,” the source said, referring to the government’s efforts to help settle the standoff between Malaysian security forces and an armed group led by Jamalul’s brother, Agbimuddin Kiram, in Tanduao village in Lahad Datu town now in its third week.Kiram unity

The Inquirer’s sources are from the diplomatic and defense establishments. They asked not to be named as they were not authorized to speak to journalists about their analysis of developments in the so-called journey home to Sabah of the Kirams.

The source said the Kirams decided to unite because they felt left out of the peace negotiations between the Aquino administration and the Moro Islamic Liberation Front, which signed a premilinary peace deal last October.

Calling gov’t attention

“The Kirams wanted to get the attention of the Philippine government,” the source said.

“For so many years, the family felt they have been exploited in politics. Sultan Jamalul was goaded to run for senator in 2010 but he lost. Then their letter to President Aquino (in 2010 before he assumed office) got lost,” the source said.

The source said the Kirams and their followers “conceived the details of the plan to go to Lahad Datu” in late January this year.

“In February, a small group of the Kirams’ followers left for Lahad Datu, followed by Raja Muda Agbimuddin,” the source said.

The estimated 70 firearms now in the hands of the group holed up in Tanduao are owned by residents in Lahad Datu, Tausug and Badjao holding Malaysian identification cards, the source said.

Malaysian security forces have encircled Agbimuddin’s group but are holding action, with the grace period for the group to leave having been extended three times and a fourth being requested by the Philippine government.

Malaysians careful

The Inquirer’s military source said the impasse continues because the Malaysians are extra careful in dealing with Agbimmudin’s group.

“They are all Muslims and they know that if there is violence, it would go on forever. There are 800,000 Filipinos in Sabah. It would be a huge problem in Sabah if violence erupts. The Malaysian security forces may end up dealing with guerrillas or a rido,” the source said, using a Muslim term for clan war. - Inquirer News

24 comments:

 1. Kualiti alih bahasa yg teruk.

  ReplyDelete
 2. Ini patut menjadi satu pengajaran bahawa 'seagama' tidak membawa apa2 erti jika wang dan politik menjadi pertaruhan. Samada mereka dari Filifina selatan atau pun Rohinya.
  Keamanan dan keselamatan negara semestinya diberi keutamaan.
  UNHCR adalah hanys satu organisasi untuk menjana agenda Zionis dan mereks akan mengeluarkan dokumen untuk membelakangkan kedaulatan negara.

  ReplyDelete
 3. Fitnah semata2… tanpa bukti.. sedap mengolah cerita. Cerita yg direka baik punya… Semua org sedih dgn kematian, tak perlu buat dosa menjadi kafir menFITNAH orang. Apabila sudah tersepit xde sokongan..x brani buat praya, mcm2 boleh buat!
  Nak tutup pendedahan Suruhanjaya DiRaja, kes beri IC kpd ratusan ribu org asing termasuk org filipina…

  ReplyDelete
  Replies
  1. Selidik dulu cerita asal jgn main tembak je...bercakap pakai ilmu jgn pakai nafsu...selidik dulu mcm mne diorg dpt ic tu...main tembak je...apa la...

   Delete
 4. Tangkap anuwar..apa lg kerajaan nk tunggu..bergerak sblm terlambat.

  ReplyDelete
 5. KALAU BENARLAH TERDAPATNYA BUKTI YANG SHAHEH BAHAWA PENGLIBATAN PEMBANGKANG DALAM PENCEROBOHAN LANUN-LANUN SULU INI, KERAJAAN MALAYSIA LAYAK MENGAMBIL TINDAKAN MENYIASAT SEGARA, TANPA RAGU-RAGU JANGAN SEMBUNYIKAN FAKTA DAN BERTINDAK KERANA INI BUKANNYA SATU ISU YANG KECIL MALAH IANYA MERUPAKAN ISU KESELAMATAN NEGARA YANG TIDAK BOLEH DI TANGGUH DAN TIDAK BOLEH DIKOMPROMI. aPA LAGI NYAWA PASUKAN KESELAMATAN KITA TELAH TERKORBAN, JADI SESUATU TINDAKAN SEGERA PATUT DIAMBIL. SEKURANG-KURANGNYA TINDAKAN PENYIASATAN, DAN WISMA PUTRA KENA BUAT BANTAHAN SECARA RASMI KEPADA KERAJAAN FILIFINA DI ATAS PENCEROBOHAN RAKYAT FILIFINA KE ATAS NEGARA MALAYSIA YANG BERDAULAT. DALm MASA YANG SAMA KERAJAAN HARUSLAH MENCARI JALAN SEGERA UNTUK MENAMATKAN PENCEROBOHAN INI WALAU APA CARA SEKALI PUN. SEKIRANYA TERDAPAT BUKTI-BUKTI YANG KUKUH IANYA MERUPAKAN PENGLIBATAN ALJUBORI, AHLI POLITIK SABAH YANG BERSUBAHAT, MEREKA PERLU DITANGKAP SEGERA DAN DIBAWA KE MUKA PENGADILAN. RAKYAT PERLU TAHU BAHAWA APA YANG DINYATAKAN OLEH REUTER, DAN PERISIKAN FILIFINA ADALAH BETUL ATAU SEBALIKNYA. PENEGASAN INI AKAN MEMBUKTIKAN BAHAWA KERAJAAN TIDAK BERKOMPROMI KE ATAS KESELAMATAN RAKYAT DAN NEGARA INI. SAYA PERCAYA DAN YAKIN PENUH SELURUH RAKYAT MALAYSIA AKAN MENYOKONG PENUH DIATAS TINDAKAN TEGAS INI. TIDAK PERLULAH KITA BERIYA-IYA MENUDUH ALJUBORI, SEDANGKAN DIA MENTERTAWAKAN KERAJAAN KERANA TIDAK DAPAT BERBUAT APA2 KEPADA DIRINYA WALAUPUN BANYAK RISIKAN MENGATAKAN BAHAWA BELIAULAH PUNCANYA YANG TELAH BERJANJI DENGAN KETUA LANUN MUSUARI UNTUK MELAKUKAN PENCEROBOHAN TERSEBUT.JANGAN MENAMPAKKAN BAHAWA KERAJAAN MALAYSIA TIDAK DAPAT BERBUAT APA-APA CUMA BERUNDING SUPAYA TIDAK BERLAKU PERTUMPAHAN DARAH, TETAPI SEBALIKNYA APA YANG KITA TAKUT TELAH PUN BERLAKU JADI STRATEGI LAIN PERLU DIAMBIL, WALAU PUN BUKAN SECARA KEKERASAN

  ReplyDelete
 6. syang malaya miskin maklumat....masih begantung maklumat kafir laknat..lei pcyer ker...pkir2 ler..antar n tubuhkan je perisikan maklumat kite tanpe pengaruh mner2 politik or kuasa...lantik imam2 muda yg takut kat ALLAH tu g siasat n cari maklumat...agar kita x sangsi ngn maklumat yg diperolihi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko cakap memang pandai..

   Delete
  2. Bila kerajaan bust siasatan kau kata pulak fitnah. Aku rasa kau ni psyco lah...

   Delete
 7. translate google nih.. tapi xpe.. boleh paham sikit2..

  ReplyDelete
 8. Sdah jelas anwar lah salahsatu dalang dlm hal ni. Bulan lepas ahli politik australia ada buat kenyataan bahawa anwar ada mngirim bberapa surat kpd beliau agar pihak australia cmpurtngan dlm isu pilihanraya di malaysia. So, tak mustahil la dia mnta pla bantuan sultan sulu untuk mbuat huruhara dgn mjnjikn sbahagian tanah di sabah. Mcmna pihak sultan sulu bleh dpt bajet perang, seperti jga mcmna perhimpunan "bersih" dpt bajet untuk buat huruhara. Sperti perhimpunan bersih, mangsa keadaan dlm hal ini semestinya pihak keselamatan. Ketua pmbngkang tersebut akan mlemparkn tuduhn yg x munasabah kpd pihak keselamatan konon2 nya polis @ tentera xpndai wat keja dbwh pemerintahan kerajaan BN. Begtula saje sandiwara politik ktua pmbngkang tu. Dia punca huru hara, lpas tu salahkn org lain. Buruk btul perangai. Anak sapo la ni ye.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ko mengulas memang pandai... bukan kah UMNO yg mendapat kebaikan peristiwa ini? ingat balik altantuya,ini modus operandi yg sama

   Delete
  2. Bila kita lihat kes altantuya...modus operandinya sama saja...bila ramai perwira yg tumpas, baru nak buka mata...lepas tu org yg dah meninggal dinaikkan pangkat...mcmna dgn yg msih hidup 'yg bergelar perwira juga' ...apkh nasib mereka selepas ini...apkh keistimewaan yg bakal mreka dpt...krajaan nk ambik duit kat mna lgi utk tabur sana sini...sbnarnya rakyat dah bnyk ditipu mentah2...drimna kerajaan dpt duit bgitu bnyk...berjuta2 utk d tabur sana sini...bila kita nk buka mata...

   Delete
 9. KASIHAN...NI TARAF DR KE? LETAK KAT SITU DR mim - APA KEBENDE KO NIE? DR.CACING KE?

  SUMBER RISIKAN- KO PAKAE- NAPE X PAKAE SUMBER RISIKAN-SAPA PENYEBAB 13 MEI DAN LAIN-LAIN LAGI KEGANASAN YG DIBUAT OLEH PARTI KO TU SARKIS???

  TANYA SUMBER RISIKAN BRITISH PSL 13 MEI KALU MAU MENGGUNAKAN PENDEKATAN YANG SAMA..? TERNYATA PARTI SARKIS AWAK TERLALU DANGKAL- MENGGUNAKAN SEGALA-GALA CARA UTK MENCAPAI MATLAMAT-SAMALAH SEPERTI ANDA= INGAT ANDA MENANG DI DUNIA? ADAKAH ANDA AKAN MENANG DI AKHIRAT?

  TANYA IMAN ANDA BUKAN IMAM PARTI SARKIS ANDA? TERNYATA ARWAH P.RAMLE DAH NMPK KELANGSIAN PARTI SARKIS ANDA = ALIF MIN NUN WAU= ALIF TENDANG WAU=SARKIS DA!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. UIKS MARAH NAMPAK?
   AYAHNDA MARAH KA AYAHNDA..?
   KALAU MARAH NANTI KENA JUUUAL...

   Delete
  2. Mangkuk ni emosi beb!!! Bagi jubor jer la jat dia dgn cara itu bagi dia bleh reda kot!!!

   Delete
 10. kpd anon2 yg sayangkan kote anwar tu cuba korang suruh bos kote bengkok korang tu saman media luar yg dedahkan penglibatan dia dlm isu ni.. ada beran dak!!! pirahh hangpa semua xleh terima kenyataan btoi la, pikiaq la ckit hangpa tu knai ka anwar dajjal tu btol2..

  ReplyDelete
 11. Aku percaya...Anuar tak akan berani bertanggungjawap sebab dia tak ada telor....kalau tak caya selak seluar dia...selama ini pun setiap isu dia akan jawap nyorok2...paling berani pun panggil pemberita kat pejabat PKR.....atau di hadapan penyokong dia...memang dasar lelaki tak ada jantan....orang bodoh saja sokong dia....

  ReplyDelete
 12. Anwar mahu pilihan raya di Sabah ditundak supaya dia boleh dapat Putrajaya!!! nie la penghapus keamanan negara..

  ReplyDelete
 13. Apa la depa suma nih...psl politik jd haru lagu nih...sama bgsa,agama na boleh gduh2.maka ketawa gembira syaitan lagu tu...

  ReplyDelete
 14. Anawar tak ada telur ke....najib tak ada telur...ajak berdebat pon takut...bukan bertembak pon....berdebat je tu pon takut....org yg bagi komen ni lagi tak ada telur....telur Najib bagi kat Rosmah.....kak Mah buat telur dadar.....hehehehehehe....MAMAK ROTI NAJIB SATU.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isu ic tiada kena mengena dgn kejadian di lahad datu ni.. Ini isu tuntutan ke atas sabah dan fitnah di kalangan org2 kita jga.. Klu kita pandang ke belakang bangsa sulu ni adalah penduduk yg menghuni sabah sejak sebelum sabah masuk malaysia lgi.. Maknanya sebelum sabah merdeka melalui malaysia.. So soal ic jgn nk di bangkitkan.. Sbb sulu merupakan salah satu bangsa terawal di sabah.. C bahlol tiram tu pun memiliki ic yg bermutu tinggi di sbb kn sblm merdeka c syaitan ni memang tggal d sabah.. So soal isu ic tidak timbul.. Org malaysia harus tahu berkenaan ic ni.. Lgi pun c bahlol tiram ni adalah sultan palsu yg mengangkat dirinya menjdi sultan.. Klu nak tahu salah satu sultan sulu adalah gloria macapagal arroyo... Hehe. Lain2 maklumat korang cri la sendiri..

   Delete
 15. dh ada bukti ttg penglibatan parti pembangkang yg jadi dalang di lahad datu.jgn ckp lbh2 jika tidak mengalami situasi yg sebenarnya.kami yg tinggal di sabah ni ingin hidup aman spt sediakala.aku dh bersoal jwb dgn seorg wanita yg terlihat kelibat ketua pembangkang di lahad datu sblm kejadian pengganas sulu dtg.ketua pembangkang buat provokasi dan menghasut org2 yg tdk mpyai i/c serta pddk untuk memberontak.kalau dh ckp bukti akan aku dedahkan...tunggu.........

  ReplyDelete
 16. apa punya bodoh la, kes Lahad Datu ,,disabitkan pula dengan isu IC, isu altantuya , kes 13 mei , jadah apa akal bahalol !

  baca dan fahami, bagaimana dan kenapa , untuk apa , siapa , bagaimana ke Lahad Datu bermula , kemudian baca untuk apa anuar, tian chua dan darrel Leiking ke filipina jumpa kiram dan Misuari seminggu sebelum itu ?
  kalau tak ada asas siasatan dan kepolisan , janganlah cuba menunjuk pandai , kalau tahap basic jangan lah cuba berlagak pakar ..

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.