Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Thursday, March 07, 2013

TERKINI! NUR MISUARI HILANG PENGARUH DALAM MNLF!! #LahadDatu


Sebelum ini Jamalul Kiram III  didedahkan sebagai bukan Sultan Sulu yang sah. 
Jamalul Kiram III was never a legitimate descendant of the nine "rightful heirs" of Jamalul Kiram II that was drawn up in the 1939 'Macaskie Judgement' to be eligible to receive cession payments, following the ceding of Sabah, then known as North Borneo, to the British North Borneo Company (BNBC).
Rupa-rupanya, Nur Misuari yang sejak dua tiga hari ini menjadi popular disebabkan oleh pencerobohan di negeri Sabah hanyalah seorang anggota biasa jawatankuasa dan tidak lagi mempunyai pengaruh dalam MNLF!

Sila baca :

Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) mengutuk keras keganasan yang dilakukan pengganas Sulu di Lahad Datu dan Semporna di Sabah, kata pengerusinya Muslimin Sema. 
Muslimin, yang dilantik sebagai pengerusi badan pembuat keputusan tertinggi pertubuhan itu, Jawatankuasa Pusat MNLF, pada 2008, berkata Nur Misuari hanya seorang anggota biasa jawatankuasa itu dan tidak mempunyai pengaruh dalam MNLF. 
MNLF, katanya, menganggap rakyat Sabah dan Malaysia sebagai saudara mereka. 
"Kami (MNLF) tidak menyokong apa yang sedang berlaku di Sabah (pencerobohan dan tindakan pengganas). Kami menolaknya. Kejadian di Sabah dicetuskan untuk memecahbelahkan sesama kita. 
"Ia juga dilakukan untuk memutuskan ikatan antara Sabah dan selatan Filipina dan antara Malaysia dan Filipina. Mereka ingin memusnahkan ikatan itu (antara rakyat)," katanya dalam temu bual ekslusif dengan Bernama melalui telefon dari Manila. 
Dua hari lepas, Malaysia menggunakan jet pejuang, tentera darat dan kenderaan pengangkut tentera berperisai untuk menggempur penceroboh bersenjata yang bersembunyi di Kampung Tanduo, Lahad Datu. 
Operasi yang menggabungkan pasukan polis dan tentera dikenali sebagai "Op Daulat" itu berterusan hingga kini. 
Pertempuran antara pasukan keselamatan Malaysia dan pengganas di Lahad Datu dan Semporna meragut nyawa lapan anggota polis dan sekurang-kurangnya 52 pengganas. 
Diminta mengulas tentang kenyataan Misuari baru-baru ini bahawa MNLF bersedia menghantar pejuang bersenjatanya ke Sabah untuk membantu pengganas Sulu, Muslimin berkata beliau kecewa dengan kenyataan bekas pemimpin MNLF itu. 

"Beliau tidak sepatutnya membuat kenyataan yang tidak bertanggungjawab itu. Saya sedih kerana tidak dapat menyekatnya daripada membuat kenyataan itu. Sabah dan Malaysia bukan musuh kami," katanya. 
Ditanya sama ada terdapat anggota MNLF yang terlibat dalam kejadian di Sabah, Muslimin berkata jawatankuasa pusat barisan itu telah menjalankan penyiasatan tentang perkara berkenaan. 
"Bagaimanapun, siasatan yang dibuat anggota jawatankuasa pusat di Tawi-Tawi dan Sulu mendapati tidak ada anggota MNLF yang terlibat dalam pencerobohan di Sabah. Kami tidak terlibat dalam apa jua bentuk keganasan," katanya. 
Beliau berkata sekiranya terdapat anggota MNLF yang terlibat dengan keganasan di Sabah, mereka melakukannya secara peribadi dan tidak pernah mendapat restu daripada kepimpinan barisan itu. 
"Sekiranya mereka terlibat, ia dibuat atas dasar individu kerana MNLF tidak pernah merestuinya," kata beliau sambil menegaskan bahawa kebanyakan orang Filipina yang tinggal di Sabah menjalani kehidupan secara baik dan aman. BERNAMA
Untuk pengetahuan semua, Muslimin Sema merupakan pengerusi Moro National Liberation Front (MNLF) yang sah setelah dilantik oleh Central Comittee MNLF pada tahun 2008.


Muslimin Gampong Sema (lahir April 27, 1949) ataupun dikenali sebagai Mus atau The Peacemaker, juga adalah seorang ahli politik Filipina berjawatan Naib Datuk Bandar Bandar Cotabato sejak Jun 2010.

Di Kolej, beliau mula menyertai organisasi di mana dia boleh meluahkan pandangan politik beliau seperti Liga Filipina Nasionalis Islam. Beliau adalah salah satu ahli pengasas Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF).

Dari tahun 1979 hingga 1989, beliau adalah Pengerusi Negeri Utara Kutawato Revolusi Jawatankuasa Negeri selepas itu beliau menjadi Setiausaha Agung Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF).

Pada bulan Februari 1998, beliau dilantik sebagai Pengarah Eksekutif Majlis Selatan Filipina bagi Keamanan dan Pembangunan (SPCPD).

Beliau telah dilantik sebagai Datuk Bandar bandar Cotabato pada tahun 1998 dan telah dipilih semula pada tahun 2001, 2004 dan pada pilihanraya Mei 2007.

Pada masa ini, G. Muslimin Sema berfungsi sebagai Cotabato City Naib Datuk Bandar dan Pegawai Bertugas Panlungsod Sangguniang yang beliau sandang pada 2010.

5 comments:

 1. Patutlaa Misuari tak hadir di majlis menandatangani perjanjian damai MILF dengna kerajaan Filipina dimana Malaysia dijemput sebagai fasilitator.

  Rupa-rupanya dia MEMANG TAKDE HAK UNTUK HADIR pun...

  He's a nobody now (tapi masih menyangka yang dia ada kuasa... macam orang gila talak pulak..)

  ReplyDelete
 2. Ada beza MILF dan MNLF
  Untuk makluman tuan...
  NUR MISUARI dari MNLF bukan MILF
  Sila pastikan fakta sebelum membuat komen...
  Nanti boleh jadi FITNAH.. Jangan malukan diri mcm papagomo tu

  ReplyDelete
 3. Anwar sudah upah satu assasin dari pinoy untuk bunuh misuari dan kiram. Dia akan put blame in Kjaan Malaysia

  ReplyDelete
 4. Anon 810....ko nie ade buat homework tak?Jangan malukan diri sendiri...study hard and smart....

  ReplyDelete
 5. Nwar,kiram dan misuari semuanya terdesak dan kemaruk kuasa.mereka akan buat apa saja untuk berkuasa tanpa batasan di muka bumi ini.mereka datang dari timur untuk memporak perandakan hidup manusia.

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.