Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Thursday, May 16, 2013

TERKINI! CUBAAN MALUKAN DS @NajibRazak GAGAL!

Seronoknya lidah rasmi PAS, Haprak HarakahDaily apabila dapat laporan yang negatif tentang DS Najib Razak.


Tetapi malangnya, seperti biasa lidah rasmi PAS itu tidak buat homework tentang isu yang mereka laporkan sendiri. Akhirnya, Haprak HarakahDaily tampak lebih haprak dan semakin tidak dipercayai.

Ironinya, laporan murahan lidah rasmi ini dimainkan juga oleh beberapa blogger pro-pembangkang tanpa mereka mahu tahu kesahihan laporan tersebut.

Di antara laporan murahan media pembangkang :
Mengikut laporan Meld Magazine yang berpusat di Melbourne, satu laman berita bebas, Najib menguasai carta peratusan pengikut palsu teramai di Twitter di antara lapan tokoh politik antarabangsa yang termasuk Presiden Amerika Syarikat Barack Obama bersama perdana menteri yang lain daripada Australia, India, Thailand, Jepun, Singapura dan Vietnam.
Obama nafikan laporan Status People!
“Satu semakan menggunakan perisian 'online Fake Follower Check' mendedahkan secara mengejut 70 peratus daripada 1.4 juta pengikut Perdana Menteri Najib adalah palsu,” kata Meld Magazine bertarikh May 3.
Sekarang ini, Twitter Najib sudah mencecah 1.5 juta pengikut. (Data Meld Magazine mungkin sudah lari selepas 12 hari)
Di belakang Najib, ialah rakan sejawat daripada Thailanda dan India, Yingluck Shinawatra dan Manmohan Singh, pada 55 dan 54 peratus.
Realitinya, StatusPeople telah meletakkan disclaimer tentang ketidaktepatan produk mereka, Fake Follower Check.

Mereka mengaku Fake Follower Check hanya tepat jika seseorang itu mempunyai kurang daripada 50,000 followers dan terbaru kepada 100,000 followers sahaja.

Sila baca di bawah :
How accurate is it? 
For those of you with 50,000* followers or less we believe our tool will provide a very accurate insight into how many inactive and fake followers you have. 
If you're very, very 'popular' the tool will still provide good insight but may better reflect your current follower activity rather than your whole follower base. 





Sila baca juga kenyataan di bawah :
There isn't a definitive way to determine fake Twitter accounts. A spokesperson for Twitter said that a large number of active Twitter users might not send out a large amount of tweets, but use Twitter to follow accounts they are interested in and to "consume content" available on Twitter. So, while these accounts look like they're fake, they might actually be real accounts.

However, Mashable has written that some of these figures may be wrong. "Update: As Mashable reader Michael Bauser pointed out in the comments below, the tool works by analyzing up to 1,000 random followers, generating occasionally mixed  results." 
Rob Waller of StatusPeople's wrote in an email to Mashable that "Obviously our scores are more accurate for those with smaller follower bases simply because it would be impossible to crunch all the follower data that Obama has in a reasonable manner via the Twitter API...We released an update to our tool on Wednesday to make our App more accurate for those with larger follower bases. "
Yang pasti, DS Najib Razak mempunyai lebih daripada 1.5 juta followers.



Jumlah 1,584,100 followers Najib Razak itu sudah pasti lebih daripada limitasi Fake Follower Check yang hanya tepat jika kurang daripada 100,000 followers sahaja.

Kata mudah, laporan Fake Follower Check tentang twitter Najib Razak adalah tidak tepat langsung!

MiM sarankan kepada Haprak HarakahDaily dan blogger pro-pembangkang itu supaya lain kali lebih menggunakan akal fikiran dan buat homework dahulu. 

Jika tidak, mereka tampak silly dengan content laporan yang murah seperti laporan di atas.



13 comments:

  1. benci sangat mereka dengan PM
    kata orang yg beragama ... ish ish ish

    Semoga Allah sentiasa memberikan rahmat buat PM

    ReplyDelete
  2. "A spokesperson for Twitter said that a large number of active Twitter users might not send out a large amount of tweets, but use Twitter to follow accounts they are interested in and to "consume content" available on Twitter. So, while these accounts look like they're fake, they might actually be real accounts."

    Not surprising if they said 70% are "fake" account due to inactivity.. Malaysian's silent majority memang diam and like to observe.

    Yang suka menyalak, tweet complain tak habis2 are Cina DAP and Melayu Roket. Obviously they are not Najib Razak's fans

    ReplyDelete
  3. harakah mmg haprak termasuk pengikut taksub nya

    ReplyDelete
  4. Penting sangat ke isu ini.

    Negara ditadbir secara amanah atau tidak, buruk atau baik ,adakah berdasarkan fb, tweet ciptaan israel itu?

    ReplyDelete
  5. Hidup YAB Najib Tun Abd Razak...

    ReplyDelete
  6. mengapa tiada berita dari bloger2 penyokong BN di Yahoo malaysia?? sekurang2nya pemerhati dan pembaca asing dapat menilai keadaan di negara kita secara adil. Seorang rakan Dr kontrak dari pakistan memberitahu saya mengenai, keburukan negara kita yang dia baca dari yahoo, dia seperti turut kehilangan kepercayaan kepada kerajaan, dan bila saya membuka laman tersebut, semua berita datangnya daripada penyokong pembangkang. Adakah yahoo menyokong mereka atau bloger2 BN tidak melihat ini sebagai satu strategi mereka untuk menanamkan sikap membenci kerajaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sdra. yahoo msia & msn msia byk siar berita negatif pasal ngra kita. kolumnis jemputan mereka pun byk yg pro pakatan rakyat.

      Delete
  7. najib ni sejak kecik lagi kerja dia menipu sampai ke lubang kubur, nanti malaikat pun dia tipi...

    ReplyDelete
  8. Hai zamani nama Melayu entah entah cina laknat...yg menipu puak hang..api mati kes bangla cina import...buruk laku...hang menang betul hang kalah tipu

    Kami Bangsa Melayu sedar rasis cina..kebusukan dan penipuan puak hang...

    Kami org Melayu mesti undi parti Melayula..yg hang cina undi dap laknatu...rasis

    Jgn sebut sebut pasal LUBANG...sape yg suka main lubang ..semua lubang di rembat

    (org melayu bongok aje undi dap)

    ReplyDelete
  9. Anon 11:02 am,

    Saya menghadapi perkara yang sama pada hari Selasa 7 Mei selepas PRU 13. Saya nak masuk Yahoo nak login email tapi di divertkan ke Yahoo! Malaysia yang beritanya semua pasal pembangkang dan quote pembangkang. Yang lebih horror, macam mana emel yang ditanda tangani seorang hamba allah yang menawarkan diri nak jadi PM (nak sebut nama pun dah tak lalu dah) tu boleh terjah masuk inbox Yahoo! Mail saya beberapa kali beberapa hari sebelum PRU dan ada sekali tu siap mintak sumbangan RM50 lagi. Sapa yang bagi email address saya pada dia? Ini dah kira invasion of privacy dah nie.
    Saya harap sapa-sapa yang ada hubungan baik dengan SKMM sila ajukan masalah ini kepada mereka.

    ReplyDelete
  10. KIta doakan yang terbaik buat PM dalam kerjayanya. Doakan juga supaya beliau mampu untuk membawa dan membimbing isterinya tercinta ke arah lebih taat dan solehah, bukakan pintu hati mereka Amin

    ReplyDelete
  11. Cheeewahhh..tweeter yahudi la pulak..melayu Islam dalam pakatan tak pernah pikir ker..Kenapa new york times and majority zionist yahudi media seluruh dunia mengamuk najib menang..anwar kalah dia bengang..!fikirkan lah..:)

    ReplyDelete
  12. Tq pm telah mentadbir negara ini aman damai semoga di panjangkan umur dan dikurniakan kesihatan dan kegembiraan seluruh ahli keluarga.

    ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.