FACEBOOK DR MIM

LIVE ! GAZA UNDER SIEGE

Wednesday, October 02, 2013

TERKINI! PROJEK MEGA KUIL ' 1 MALAYSIA SPIRITUAL TOURISM ' SATU PENIPUAN !!

Sebelum ini kita dikejutkan dengan satu projek pelancongan yang didakwa bernilai 10 bilion ringgit bakal dilaksanakan di Bukit Gambang, Pahang oleh sebuah syarikat bernama Enchant Acres Sdn Bhd.



Projek yang dinamakan ’1 Malaysia Spiritual Tourism’ ini akan dibangunkan di atas tanah seluas 500 ekar.
Dalam sebuah video, Pengerusi MMEC Global KB Tan berkata, projek bertemakan pelancongan keagamaan (spiritual tourism) ini mahu menonjolkan Malaysia sebagai sebuah negara yang multi-nasional dengan pelbagai agama, masyarakat, budaya yang hidup dalam keamanan, keharmonian dan perpaduan. 
Katanya lagi, projek pelancongan ini bukanlah suatu perkara baru kerana sebelum ini konsep ‘spiritual tourism’ telah digunakan di beberapa tempat pelancongan seperti Kek Lok Si dan Sleeping Buddha di Pulau Pinang, Sam Po Thong Cave dan Perak Tong di Perak, Tian Hou Kong di Kuala Lumpur dan Batu Caves di Selangor.
Projek ini kononnya disokong sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia dan Tourism Malaysia dengan objektif untuk mempromosikan pelancongan di Malaysia.
Fasa pertama projek ini dijangka siap pada tahun 2016.

Di bawah adalah jawapan kepada isu tersebut :
Projek membina pusat pelancongan kerohanian pelbagai agama di Gambang, dekat sini seperti yang diuar-uarkan sebuah syarikat pemaju, Enchant Acres Sdn. Bhd. tidak pernah dibincangkan oleh kerajaan negeri. 
Sehubungan itu, Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaakob menegaskan, projek tersebut tidak akan dibuat di negeri ini dan apa yang ditimbulkan sebelum ini adalah satu bentuk penipuan. - UM
Sebelum ini, Menteri Pelancongan telah berkata, beliau tidak tahu mengenai projek tersebut. Begitu juga pegawai Tourism Malaysia Pahang.

MiM berharap agar MB Pahang turut menegur dan jika perlu, mendakwa syarikat tersebut jika mereka didapati menyalahgunakan serta mengaitkan nama baik kerajaan.

Anda baca juga artikel ini : Klik Sini

11 comments:

Anonymous said...

Dari start berita ni tersebar..aku dah agak ini satu lagi kerja "Conman"....korang tau kan kalau nak detect kerja-kerja conman ni senang aje...malaun-malaun ni akan canang satu Malaysia utk projet juta-juta billion-billion, lepas tu diorang akan usung paper work sana-sini untuk dapatkan funding & naikkan harga saham syarikat....dengan cara manipulasi! Itu lah korang...hidup-hidup kena tipu dengan CINAbeng! Apala nak jadi wahai bangsaku....

Tai An Jing Adohlah said...

Ada juga broker Melayu yang dok bawak kertas kerja kehulu kehilir kat Palace of Golden Horses tu. Mana-mana kontraktor yang berminat kena buat Pre-Q dulu, letak deposit.

Aku da dapat agak, last-last nanti con-conmen ni kan kata Tok Nan dan Sultan tak benarkan bina, jadi hanguslah deposit tu.

Zaman purbakala dulu, Nabi-nabi dan pengikut sahaja yang membuka biara-biara dan abode ibadat, itu pun secara evolusi.

Tapi Cinabeng Malaysia ni memang aku tabik spring, sambil mabuk arak dalam spa atas perut Cina doll pun dia boleh dapat ilham nak buat rumah ibadat!!!! RM10billion....

Kalau Menteri Pelancungan birat mulut tersangkut mata kail ini pun aku tak heran, Cinabeng pandai tahan pancing!!!

Anonymous said...

Syabas doc..ttg penjelasan ....tp ? lama sgt?

Anonymous said...

mungkin ng yen yen chief tourism malaysia tahu tentang pekara ini

Dr M i M said...

Anony 8:50,

Perlu kesahihan dulu. Sekarang sudah terjawab. Tq.

mansor said...

kes K pop pun Kerajaan UMNo kata swasta bayar..akhirnya terbongkar duit rakyat dipakai...sapa percaya pada UMNO memang senget..

Anonymous said...

MANSOR,

BACA LA STATEMENT KJ. JGN DOK BODOH BUAT ANDAIAN SENDIRI!!

Anonymous said...

Aku pun yakin ni kerja ng nyen nyen. Betina cina ni mmg suka promote budaya cina dan guna duit kerajaan bagi tujuan itu. Tengok aje dalam astro bila ada promo masakan atau tempat2 makan cuma restoran dan gerai2 cina yang ditonjolkan seolah2 ni negara cina.

Bodoh nazri dan najib kerana menyimpan cinadoll tua ni dalam kerajaan.

Anonymous said...

Anon October 2, 2013 at 10:59 PM

Menantu beruk Pak bodoLAH nih boleh caya kah? Cuba tanya PA dia si Regina tuh!

Taik punya statement!

Maria said...

No wonder politics is dirty - this is an example of manipulation and exploitation. Kasihan kerajaan pentadbiran. Semoga Allah permudahkan urusan-urusan negara. Aamiin!

Anonymous said...

Hmmm dah kena maki hamun kaw2.masing2 paling muka la, tak tahu tak tahu tak tahu.padahal siap duk lepak kedai kopi sembang lebih 5 jam waaa untung besar ini projek.haahahahaha.umngok bongok rasuah sana sini!!!kaki minum, kaki duit, kaki perempuan, kaki belit mcm india paria tp umngok ni RAJA BELIT versi ular tedung selar punya.

ARTIKEL TERPANAS MINGGU INI.

.