FACEBOOK DR MIM

LIVE ! GAZA UNDER SIEGE

Saturday, March 08, 2014

TERKINI ! FOTO-FOTO PENUMPANG & KELUARGA #MH370 MAS #prayforMH370

MiM bersama anda semua berasa amat terkejut dan sedih dengan insiden terbaru tentang kehilangan pesawat MH370 milik MAS.

Apabila MiM rujuk twitter, beberapa media perdana dan twitterians telah menyiarkan beberapa foto rakyat Malaysia dan keluarga mereka. 

Sungguh menyayatkan hati. 










 Sama-samalah kita berdoa dan berharap agar keluarga mereka yang terlibat sentiasa tabah dan bersabar.  








































UPDATED :

1. Kronologi lengkap kehilangan MH 370 : KLIK SINI

2. Senarai nama penumpang-penumpang dan krew MH370 : KLIK SINI

3. Cerita unik tentang penumpang dan krew MH370 : KLIK SINI


Kenyataan Khairul Azwan Harun, Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia
Saya berdoa dan mengharapkan agar penerbangan Pesawat Malaysia Airlines #MH370 selamat dijumpai serta dalam berkeadaan baik.
Pesawat #MH370 ini terputus hubungan dengan Kawalan Trafik Udara Subang pada jam 2.40pagi tadi. 
Jauhi sebarang spekulasi dan seharusnya kita berdoa kepada Allah agar pesawat ini ditemui dan semua penumpang serta anak kapal berada di dalam keadaan yang selamat - FB

39 comments:

Anonymous said...

Aku sedih juga

Anonymous said...

TAKZIAH DARI KAMI

Anonymous said...

Minta GOD permudahkan semua....

Anonymous said...

Kesian ye .somaga cepat jumpa .

Anita Shan said...

If anything serious happen to the air craft sure the passenger could have message someone or inform what is happening. But in this case none of them try to contact the family member or friends to inform the situation. Something really not right! Let pray for them, only he knows what is happening

Anonymous said...

Im agree anita! I think so

Anonymous said...

to anita

how to inform another family because every phone must switch one flight mode..

Anonymous said...

Maybe.....one of the found a paper....and then write what happen...and wanted to tell his/her family something

Ensing Gampaveh said...

Teruskan pencarian

Anonymous said...

I believe it was hijacked. I hope it is. Because there is no sign at all that the plane crashed. Hijacked is better than crashed from my opinion. Pray harder. There must be an answer

annie hassan said...

harapan ku,permudahkanlah mereka yang telah bertungkus lumus menjejak mh370...amin....

Anita Shan said...

What I meant if anything happen to the air craft or any situation happen in the flight. If cant call at least message or just send blank message or what ever reaction. Even on the road when massive jam we will update someone, whatsapp, Facebook without knowing the reason why jam. In thus case nothing happen. Don't tell me everyone was sleeping. We don't know what they going thru.... No matter who they are.... Pray for them hope for miracle

Anonymous said...

yeah..me also think the same.

Anonymous said...

Semoga allah permudahkan pncarian...wlu d mana pun mereka berada.......amin

Langkah Prima said...

Ada hikmah disebalik kejadian.. kita berusaha dan berserah kepada ilahi...

Roslee Mat Yusof said...

Semoga pencarian kita beroleh kejayaan dan keselamatan berpihak kpd MH 370

Roslee Mat Yusof said...

Semoga MH370 BERJAYA ditemui dan kelamatan berpihak kpd mereka. Berdoalah kita semua...InsyaAllah

Roslee Mat Yusof said...

Semoga pencarian kita beroleh kejayaan dan keselamatan berpihak kpd MH 370

Roslan Lan said...

Inyallah..kita pakat2 doakan yg terbaik..

annie hassan said...

semalaman saya tak dapat tidur memikirkan nasib para penumpang...walaupun tiada pertalian saudara dan berbeza agama namun kita semua punya sesuatu yang amat bernilai iaitu nyawa...

Anonymous said...

SemOga segala usaha pncarian bhasil tk kire idup Or tiada..mOga semuany selamat..

Mimi said...

Kenapa patah balik?
Siapa dua org misteri tu?
Minyak yg tertumpah tu dah sah memang milik MAS 370?
HANYA ALLAH YANG TAHU

Anonymous said...

Semoga jumpa..semoga jumpa..semoga jumpa..allahuakhbar allahuakhbar allahuakhbar
...!

Azlina Davies said...

Yes saya pun begitu dan setiap kali saya mendirikan solat saya berdoa kepada Allah supaya mereka semua didalam peliharaan Nya

Anonymous said...

Moga semuanya dipermudahkan...tak dapat nak bayangkan macam mana keadaan bayi yang berada dalm sana....rasa nak nangis bila kenangkan kejadian ini...Allahhuakbar...moga dipermudahkan.....

Anonymous said...

Doc MiM.

Artikel menarik utk kita bincang :

For safety reason of the passenger
perkongsian daripada kapten yang cukup berpengalaman, Kapten Nik Huzlan Nik Hussain.

Baik ini sedikit info yang dapat saya kongsikan berdasarkan ilmu saya yang cetek dan apa yang mampu saya ingat. Kepada juruterbang/kapten/jurutera kapal terbang dan yang sewaktu dengannya, sila betulkan dengan hikmah sekiranya saya silap.

1. Agak mustahil untuk sebuah kapal terbang terputus isyarat atau komunikasi kerana setiap pesawat ada 3 peringkat komunikasi dan ketiga-tiga ini memang berkualiti.

2. Agak mustahil untuk kita katakan pesawat mengalami total 'electrical shutdown' dan sekiranya berlaku sekalipun, pesawat ada masa yang sangat cukup untuk buat pendaratan.

Bukan sahaja itu, setiap pesawat mempunyai banyak bateri dan bateri ini mampu menjana tenaga untuk pesawat.

3. Di udara, setiap pesawat akan dapat baca pesawat lain, yang berdekatan.

4. Setiap laluan yang dilalui oleh mana-mana pesawat, adalah juga laluan yang dilalui oleh pesawat lain. Laluan utama. Jadi mustahil laluan di situ boleh memutuskan bacaan dan komunikasi dengan menara kawalan.

5. MAS adalah syarikat penerbangan terbaik dari segi 'maintainance' kerana menurut kapten, Amerika Syarikat juga meminta MAS bantu dari segi ini.

6. Kualiti juruterbang MAS juga adalah yang terbaik, bahkan menurut Kapten, juruterbang MAS sering "diculik" oleh syarikat penerbangan lain.

7. Seorang juruterbang itu akan buat SEHABIS BAIK selagi ada harapan, untuk selamatkan pesawatnya, walaupun gunung ada di depan. Bukan semudah itu untuk mereka putus asa.

8. Setiap pesawat boleh terkena petir, itu biasa, namun aliran arus elektrik itu akan mengalir mengikut bentuk pesawat dan keluar ke belakang.

9. Akhir sekali, sebagai penutup, Kapten Nik menyatakan bahawa, Kapten Zaharie adalah antara juruterbang terbaik yang beliau pernah kenal selama kurang lebih 30 tahun.

Wallahu A'lam.

Ini apa yang dikongsikan oleh Kapten Nik Huzlan dan hasil daripada hujah beliau, beliau sendiri tidak boleh ramal apa puncanya.

sree said...

Think positif.....all the passengers are safe.thy are all alive.all our prayer will never disappoint us.we are going to see thm alive landing at klia and we are going to welcome thm.one of thm will be me.

annie hassan said...

dari hari pertama hingga kini hatiku masih mengharapkan keselamatan mereka.benar benar mengharap!!ya allah kasihanilah mereka..sesungguhnya kaulah maha pengasih maha penyayang..tunjukkanlah kuasa kebesaranmu dimata dunia..amin....

Abd Razak Jamil Abd Razak said...

Kekuasaan Allah sgt besar...kita usaha dn btawakal..insyaAllah semua akn terjawap

Abd Razak Jamil Abd Razak said...

Kekuasaan Allah sgt besar...kita usaha dan berdoa..insyaAllah semua akan terjawap...

Anita Shan said...

Very impressive.... Yes! We should think in a such way. Why can't Malaysian Goverment request the telephone communication to track all the Malaysian passenger handphone number. Maybe one of them try to send alert or track any information available. I have drop an email to our PM on my suggestion and even google+ request him to read my email but until today no feedback. Don't be surprise we might get clue

Anonymous said...

Hanya allah sahaja yg tau....

Anonymous said...

Yes.im wondering it too

annie hassan said...

insya,allah...berkat doa kita semua..

Anonymous said...

No phone line covered at 35k feet lol

Maz Niey said...

Ada sebap kjadian ini brlaku ingtla sume yg buruk dr kte yg bek dr Allah swt allahuallam...

Anonymous said...

May god give us some clues to find the plane..

Anonymous said...

Anita Shan ni bodoh kot agaknya, tak pernah naik kapal terbang. Ada ke dia pegi compare dgn jem kat jalan raya. Tongong kuasa lapan belas. Kat tengah2 Indian Ocean tu tepon apa yg ada coverage, ngok? Kalau plane dah naik setinggi 45k altitude awal2 lagi, semua flight attendants ngan penumpang most likely dah get knocked down, sbb kedudukan plane dan kekurangan oksigen. Byk lagi nak cakap, tapi malas. Bawak2 la membaca.

Blogger Borneo said...

Sebaik-baik manusia berusaha semuanya tetap Allah yang menentukan. Terlepas dari kebenaran apakah MH370 benar-benar berakhir di Samudera Hindia atau tidak hanyalah Allah yang tahu. Do'a bersama untuk seluruh penumpang MH370, semoga Allah memberikan pilihan yang terbaik bagi semuanya. Aminnn...

ARTIKEL TERPANAS MINGGU INI.

.