FACEBOOK DR MIM

Siapakah Yang Patut Jadi MB Selangor?

Saturday, March 08, 2014

TERKINI ! FOTO-FOTO PENUMPANG & KELUARGA #MH370 MAS #prayforMH370

MiM bersama anda semua berasa amat terkejut dan sedih dengan insiden terbaru tentang kehilangan pesawat MH370 milik MAS.

Apabila MiM rujuk twitter, beberapa media perdana dan twitterians telah menyiarkan beberapa foto rakyat Malaysia dan keluarga mereka. 

Sungguh menyayatkan hati. 










 Sama-samalah kita berdoa dan berharap agar keluarga mereka yang terlibat sentiasa tabah dan bersabar.  








































UPDATED :

1. Kronologi lengkap kehilangan MH 370 : KLIK SINI

2. Senarai nama penumpang-penumpang dan krew MH370 : KLIK SINI

3. Cerita unik tentang penumpang dan krew MH370 : KLIK SINI


Kenyataan Khairul Azwan Harun, Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia
Saya berdoa dan mengharapkan agar penerbangan Pesawat Malaysia Airlines #MH370 selamat dijumpai serta dalam berkeadaan baik.
Pesawat #MH370 ini terputus hubungan dengan Kawalan Trafik Udara Subang pada jam 2.40pagi tadi. 
Jauhi sebarang spekulasi dan seharusnya kita berdoa kepada Allah agar pesawat ini ditemui dan semua penumpang serta anak kapal berada di dalam keadaan yang selamat - FB

39 comments:

  1. TAKZIAH DARI KAMI

    ReplyDelete
  2. Minta GOD permudahkan semua....

    ReplyDelete
  3. Kesian ye .somaga cepat jumpa .

    ReplyDelete
  4. If anything serious happen to the air craft sure the passenger could have message someone or inform what is happening. But in this case none of them try to contact the family member or friends to inform the situation. Something really not right! Let pray for them, only he knows what is happening

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes.im wondering it too

      Delete
    2. No phone line covered at 35k feet lol

      Delete
  5. Im agree anita! I think so

    ReplyDelete
  6. to anita

    how to inform another family because every phone must switch one flight mode..

    ReplyDelete
    Replies
    1. What I meant if anything happen to the air craft or any situation happen in the flight. If cant call at least message or just send blank message or what ever reaction. Even on the road when massive jam we will update someone, whatsapp, Facebook without knowing the reason why jam. In thus case nothing happen. Don't tell me everyone was sleeping. We don't know what they going thru.... No matter who they are.... Pray for them hope for miracle

      Delete
  7. Maybe.....one of the found a paper....and then write what happen...and wanted to tell his/her family something

    ReplyDelete
  8. I believe it was hijacked. I hope it is. Because there is no sign at all that the plane crashed. Hijacked is better than crashed from my opinion. Pray harder. There must be an answer

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah..me also think the same.

      Delete
  9. harapan ku,permudahkanlah mereka yang telah bertungkus lumus menjejak mh370...amin....

    ReplyDelete
  10. Semoga allah permudahkan pncarian...wlu d mana pun mereka berada.......amin

    ReplyDelete
  11. Ada hikmah disebalik kejadian.. kita berusaha dan berserah kepada ilahi...

    ReplyDelete
  12. Semoga pencarian kita beroleh kejayaan dan keselamatan berpihak kpd MH 370

    ReplyDelete
  13. Semoga MH370 BERJAYA ditemui dan kelamatan berpihak kpd mereka. Berdoalah kita semua...InsyaAllah

    ReplyDelete
  14. Semoga pencarian kita beroleh kejayaan dan keselamatan berpihak kpd MH 370

    ReplyDelete
  15. Inyallah..kita pakat2 doakan yg terbaik..

    ReplyDelete
  16. semalaman saya tak dapat tidur memikirkan nasib para penumpang...walaupun tiada pertalian saudara dan berbeza agama namun kita semua punya sesuatu yang amat bernilai iaitu nyawa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes saya pun begitu dan setiap kali saya mendirikan solat saya berdoa kepada Allah supaya mereka semua didalam peliharaan Nya

      Delete
  17. SemOga segala usaha pncarian bhasil tk kire idup Or tiada..mOga semuany selamat..

    ReplyDelete
  18. Kenapa patah balik?
    Siapa dua org misteri tu?
    Minyak yg tertumpah tu dah sah memang milik MAS 370?
    HANYA ALLAH YANG TAHU

    ReplyDelete
  19. Semoga jumpa..semoga jumpa..semoga jumpa..allahuakhbar allahuakhbar allahuakhbar
    ...!

    ReplyDelete
  20. Moga semuanya dipermudahkan...tak dapat nak bayangkan macam mana keadaan bayi yang berada dalm sana....rasa nak nangis bila kenangkan kejadian ini...Allahhuakbar...moga dipermudahkan.....

    ReplyDelete
  21. Doc MiM.

    Artikel menarik utk kita bincang :

    For safety reason of the passenger
    perkongsian daripada kapten yang cukup berpengalaman, Kapten Nik Huzlan Nik Hussain.

    Baik ini sedikit info yang dapat saya kongsikan berdasarkan ilmu saya yang cetek dan apa yang mampu saya ingat. Kepada juruterbang/kapten/jurutera kapal terbang dan yang sewaktu dengannya, sila betulkan dengan hikmah sekiranya saya silap.

    1. Agak mustahil untuk sebuah kapal terbang terputus isyarat atau komunikasi kerana setiap pesawat ada 3 peringkat komunikasi dan ketiga-tiga ini memang berkualiti.

    2. Agak mustahil untuk kita katakan pesawat mengalami total 'electrical shutdown' dan sekiranya berlaku sekalipun, pesawat ada masa yang sangat cukup untuk buat pendaratan.

    Bukan sahaja itu, setiap pesawat mempunyai banyak bateri dan bateri ini mampu menjana tenaga untuk pesawat.

    3. Di udara, setiap pesawat akan dapat baca pesawat lain, yang berdekatan.

    4. Setiap laluan yang dilalui oleh mana-mana pesawat, adalah juga laluan yang dilalui oleh pesawat lain. Laluan utama. Jadi mustahil laluan di situ boleh memutuskan bacaan dan komunikasi dengan menara kawalan.

    5. MAS adalah syarikat penerbangan terbaik dari segi 'maintainance' kerana menurut kapten, Amerika Syarikat juga meminta MAS bantu dari segi ini.

    6. Kualiti juruterbang MAS juga adalah yang terbaik, bahkan menurut Kapten, juruterbang MAS sering "diculik" oleh syarikat penerbangan lain.

    7. Seorang juruterbang itu akan buat SEHABIS BAIK selagi ada harapan, untuk selamatkan pesawatnya, walaupun gunung ada di depan. Bukan semudah itu untuk mereka putus asa.

    8. Setiap pesawat boleh terkena petir, itu biasa, namun aliran arus elektrik itu akan mengalir mengikut bentuk pesawat dan keluar ke belakang.

    9. Akhir sekali, sebagai penutup, Kapten Nik menyatakan bahawa, Kapten Zaharie adalah antara juruterbang terbaik yang beliau pernah kenal selama kurang lebih 30 tahun.

    Wallahu A'lam.

    Ini apa yang dikongsikan oleh Kapten Nik Huzlan dan hasil daripada hujah beliau, beliau sendiri tidak boleh ramal apa puncanya.

    ReplyDelete
  22. Think positif.....all the passengers are safe.thy are all alive.all our prayer will never disappoint us.we are going to see thm alive landing at klia and we are going to welcome thm.one of thm will be me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Very impressive.... Yes! We should think in a such way. Why can't Malaysian Goverment request the telephone communication to track all the Malaysian passenger handphone number. Maybe one of them try to send alert or track any information available. I have drop an email to our PM on my suggestion and even google+ request him to read my email but until today no feedback. Don't be surprise we might get clue

      Delete
  23. dari hari pertama hingga kini hatiku masih mengharapkan keselamatan mereka.benar benar mengharap!!ya allah kasihanilah mereka..sesungguhnya kaulah maha pengasih maha penyayang..tunjukkanlah kuasa kebesaranmu dimata dunia..amin....

    ReplyDelete
  24. Kekuasaan Allah sgt besar...kita usaha dn btawakal..insyaAllah semua akn terjawap

    ReplyDelete
  25. Kekuasaan Allah sgt besar...kita usaha dan berdoa..insyaAllah semua akan terjawap...

    ReplyDelete
  26. Hanya allah sahaja yg tau....

    ReplyDelete
  27. insya,allah...berkat doa kita semua..

    ReplyDelete
  28. Ada sebap kjadian ini brlaku ingtla sume yg buruk dr kte yg bek dr Allah swt allahuallam...

    ReplyDelete
  29. May god give us some clues to find the plane..

    ReplyDelete
  30. Anita Shan ni bodoh kot agaknya, tak pernah naik kapal terbang. Ada ke dia pegi compare dgn jem kat jalan raya. Tongong kuasa lapan belas. Kat tengah2 Indian Ocean tu tepon apa yg ada coverage, ngok? Kalau plane dah naik setinggi 45k altitude awal2 lagi, semua flight attendants ngan penumpang most likely dah get knocked down, sbb kedudukan plane dan kekurangan oksigen. Byk lagi nak cakap, tapi malas. Bawak2 la membaca.

    ReplyDelete
  31. Sebaik-baik manusia berusaha semuanya tetap Allah yang menentukan. Terlepas dari kebenaran apakah MH370 benar-benar berakhir di Samudera Hindia atau tidak hanyalah Allah yang tahu. Do'a bersama untuk seluruh penumpang MH370, semoga Allah memberikan pilihan yang terbaik bagi semuanya. Aminnn...

    ReplyDelete

ARTIKEL TERPANAS MINGGU INI.

.