Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Thursday, August 07, 2014

SEBAB MENTERI ISMAIL SABRI POTONG KAD KREDIT HSBC ...

MiM ucapkan tahniah kepada DS Ismail Sabri kerana tindakan beliau yang memprotes bank HSBC.



Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakub hari ini membatalkan penggunaan kad kredit sebuah bank asing sebagai tanda protes terhadap bank berkenaan yang menutup akaun pertubuhan yang menyokong perjuangan rakyat Palestin baru-baru ini.
  

Ismail dalam akaun instagramnya @ismailsabri60 memuat naik gambar beliau menggunting kad kredit berkenaan bersama sekeping lagi gambar surat pemberitahuan bahawa beliau mahu membatalkan akaun itu berkuat kuasa serta-merta. 
"(Ini) Protes terhadap bank itu yang menutup akaun pertubuhan yang menyokong perjuangan rakyat Palestin...saya sentiasa menyokong perjuangan rakyat Palestin yang ditindas Israel," katanya dalam kapsyen yang dimuat naik bersama-sama gambar tersebut. 
Tindakan Ismail Sabri itu mendapat banyak komen positif daripada pengikutnya yang rata-rata memuji tindakannya selain status berkenaan juga telah dikongsi ke beberapa laman sosial lain antaranya Twitter dan Facebook. - Bernama
Isu sebenarnya ialah desakan ramai pihak  untuk membekukan akaun dagangan mereka dengan HSBC sebagai isyarat memprotes tindakan HSBC cawangan London yang terburu-buru membekukan beberapa akaun milik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di sana dengan alasan yang amat dangkal.

Dipercaya bahawa tindakan HSBC itu merupakan tindak balas bagi melumpuhkan usaha NGO Islam di Eropah yang aktif mengutip dana untuk disalurkan kepada umat Islam di Palestin.
Baru-baru ini, beberapa portal berita melaporkan HSBC dalam notis pemberitahuan pada 22 Julai lalu memaklumkan menutup beberapa akaun yang dikatakan berisiko berkuat kuasa 22 September ini. 
Antara akaun yang ditutup adalah milik Masjid Finsbury Park, Yayasan Kebajikan Ummah Bolton dan Yayasan Cordoba.
Ada pihak yang prihatin juga telah meminta pengurusan Bank HSBC di Malaysia menyampaikan pendirian rakyat Malaysia yang menyokong usaha kemanusiaan membantu umat Islam di Palestin.
Katanya, pihaknya yakin ibu pejabat Bank HSBC menyedari potensi besar pasaran umat Islam negara ini sehingga mereka mengaplikasikan perbankan syariah dan menjenamakannya sebagai HSBC Amanah. 
"Buktinya, penggunaan nama HSBC Amanah bagi operasi di Malaysia adalah bagi tujuan menambah keyakinan dan menarik minat umat Islam negara ini berurusan dengan mereka. 
"Bagaimanapun, jenama HSBC Amanah kini sudah tidak lagi bererti lagi kerana 'amanah' untuk memelihara keamanan sejagat sudah tidak lagi dipedulikan oleh ibu pejabat induk Bank HSBC," katanya. sumber
Anda baca juga laporan di bawah :
UNITED KINGDOM – Bank terkemuka dunia, HSBC Group dilaporkan telah mengeluarkan surat menutup akaun bank beberapa pertubuhan Muslim dan orang perseorangan dipercayai kerana membantah serangan kejam zionis Israel.

Menurut laporan BBC, HSBC telah mengeluarkan surat kepada Finsbury Park Mosque dan organisasi Muslim lain di UK memaklumkan bahawa akaun mereka akan ditutup dengan alasan untuk kawalan pengurusan risiko (risk appetite).

Finsbury Park Mosque menerima surat dari HSBC 22 Julai lalu bagi memaklumkan penutupan akaun secara rasmi pada 22 September depan.

“Bank itu langsung tidak menghubungi kami terlebih dahulu. Tidak beri kami peluang untuk mengatasi kebimbangan mereka.

“Bagi kami ini sangat menghairankan. Kami badan amal yang beroperasi di UK dan semua operasi kami di sini dan kami tidak memindahkan apa-apa wang daripada UK. Semua operasi dibiayai dana dari dalam UK,” kata Pengerusi Masjid, Mohammed Kozbar.

Menurut beliau, tindakan HSBC itu bakal meninggalkan kesan negatif kepada bank tersebut.

“Mereka telah meletakkan kami dalam situasi yang sangat sukar. Ini satu-satunya akaun yang kami ada.

“Kami pasti komuniti akan kecewa dan mungkin menimbangkan untuk menutup akaun mereka dengan HSBC jika pihak bank tidak kembali membuka akaun kami atau setidak-tidaknya memberikan penjelasan,” katanya. Sinar Harian Online
Kita menantikan respons ADUN dan ahli parlimen yang lain.

19 comments:

  1. Dah tiba masanya buat "Fast-food" Islam/Melayu kita sendiri yg. amat CANGGIH dgn. francais di seluruh Malaysia dan Dunia Islam sbg. permulaan, cthnya Ramly Burger - kat Jerman, cthnya "Doner Kebab"-Turki (ISLAM/HALAL) lebih popular dari McDonald/Burger King; si Barat terutamanya jenerasi muda, pun suka makan situ! Jadi tak payahlah nak bergantung kat ekonomi ZIONIS memanjang - kerana anak-anak muda Islam/Melayu kita sedg. di'brainwash' yg. mereka tak boleh hidup tanpa 'Fastfood' Barat!

    Lihat projek "Greater KL" ni - apa KEJADAHnya ni; Israel pun ada projek "Greater Israel" utk. menawan Dunia Islam di Timur Tengah! Si LIBERAL-BANGANG mana yg. bagi nama "Greater KL" tu? Ini dah mcm. si ZIONIS/Israel dah menunjuk BELANG dia kat NEGARA ISLAM kita ni! Lihat pelaburan di "Greater KL" ni yg. asyik beri pelaburan dari Barat (yg. sebenaqnya dikuasai si ZIONIS) - awatlah tak berikan MAJORITI pelaburan pd. DUNIA ISLAM dari OIC mahupun dari Latin Amerika yg. anti-ZIONIS spt. Bolivia, Venezuela, Cuba dsbnya?! Inilah si LIBERAL-BANGANG Islam/Melayu - lebih pentingkan kemewahan anak-beranak dia, sampai hak agama-bangsa-negara ISLAM ni terus TERGADAI! MENYAMPAH betul aku! Lihat di http://www.utusan.com.my/utusan/Ekonomi/20140805/ek_02/RM19-bilion-pelaburan-diluluskan-di-Greater-KL:

    RM1.9 bilion pelaburan diluluskan di Greater KL

    Oleh AZMAN IBRAHIM

    KUALA LUMPUR 4 Ogos - Agensi pelaburan khusus, InvestKL Corporation (InvestKL) mengumumkan nilai pelaburan komited oleh syarikat-syarikat multinasional (MNC) sebanyak RM1.9 bilion diluluskan di Greater Kuala Lumpur (KL) setakat Julai 2014 dengan RM729.7 juta pelaburan lagi sudah direalisasikan.

    Ketua Pegawai Eksekutif InvestKL, Zainal Amanshah berkata, setakat ini, sebanyak 40 buah MNC telah membuat pelaburan di Greater KL dan kebanyakannya dari Amerika Syarikat dan Eropah......

    Makcik Sambal Belacan.

    ReplyDelete
  2. Ala, setakat potong kad kredit apa la sangat. Tengok macam anugerah tuhan sorang ni, apa sahaja pro-Zionis buat, dia akan ke hadapan "menentang" keras. Macam ni...


    I SUPPORT ALL EFFORT TO PROTECT THE SECURITY OF THE STATE OF ISRAEL
    - Al-Juburi Laknatullah


    Muahahahahaha

    ReplyDelete
  3. Terbaik... menteri lain bila lagi dan masyarakat islam malaysia telah lama boikot Hsbc. Pundek

    ReplyDelete
  4. Tahniah dato sabri...

    ReplyDelete
  5. salah guna letterhead kementerian utk hal2 peribadi

    ReplyDelete
  6. Bank Islam Malaysia Berhad boleh mengambil peluang dan melebarkan sayap nya. Boleh berkerjasama dengan Maybank atau Bank-Bank milik Melayu yang lain.

    Kenapa tidak mungkin ? Kerajaan boleh saja membuka jalan.... cuma cap perdagangan mesti bersumberkan amanah dan kebajikan. Jika tidak yahudi akan memberi cop bank yang membiayai keganasan...maklumlah, stail yahudi....Itu kenapa HSBC terikat !

    ReplyDelete
  7. Jangan buat lawak potong kad HSBC aje. FYI ni dia senarai towkay towkay barangan yang juga kena boikot kalau bukan setakat wayang jenis munafik...http://www.jspace.com/news/articles/forbes-billionaires-the-richest-jews-in-the-world/13165

    ReplyDelete
  8. Wakakakkakakakaka

    Nak tunjuk sokong Palestine, tak payah sampai buat publisiti murahan macam ni.

    Ni ke standard Menteri? Macam lakonan Shah Rukh Khan jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tupun kerja org bawahan punya idea menteri ayam dpt nama, biasala menteri amno zionis mcmla rykt ni senang diperbodohkan.

      Delete
  9. lebih baik dari sokong Zionis siap nak jaga keselamatan Israel macam peliwat cakapkan tu... muahahahaha

    ReplyDelete
  10. Biar org kata lakonan ke, publisiti murah ke, ada jugak buat sesuatu... ko pulak? kuat melalak je

    ReplyDelete
  11. anjing pr... macam biasa la... apa lagi kerja mereka pandai lakukan, bab menyalak mereka memang pakar..

    ReplyDelete
  12. Kalau idea orang fuckatan lagi teruk, satu negara bakal berantakan. Puji Israel bukan main lagi peliwat tu

    ReplyDelete
  13. Langkah Kajang idea mangkuk pr dah jadi Langkah Sumbang. Satu sen pun tak boleh guna.

    ReplyDelete
  14. Anjing DAPigs dah takdak modai la tu. Org lain ada gak usaha nak bantu Palestine termasuk dengan boikot, demo dan derma. Tuan hangpa sibuk dengan kerusi MB Selangoq. Poodah.

    Anjing tetap anjing...

    ReplyDelete
  15. Menteri ayam malek panda cakap jgn boikot mcd sebab pegusahanya semua org melayu kesian mereka, mereka2 mana rupanya kroni mereka.

    ReplyDelete
  16. sebab politik hgpa smua mnggila.. elok la.. bgus sgt.. dua2 macai skang ni.. sedaq skit

    ReplyDelete
  17. KENAPA KITA KENA BOIKOT MCD? (VERSI CAKAP TERUS TERANG)
    ========================================================
    Ada orang bertanya, kenapa kita nak sibuk2 boikot MCD? Kan rokok adalah penyumbang utama ekonomi Israel/Zionis jugak?

    Jawapan saya sangat mudah. “Kenapalah kau ni pendek akal sangat? Cuba le berfikir panjang sikit.” Ini adalah jawapan sopan.

    Jawapan terus terang dan sedikit kasar, ala2 gaya cakap orang Johor: “Kenapa le kau ni bangang sangat? Kau ni ada otak ke tak ni? Ke kepala otak kau letak kat lutut?”

    Seperti yang kita tahu, bagi orang yang telah banyak membaca & berfikir, burger McDonald adalah sebuah syarikat yang memberikan paling kurang 5% daripada keuntunggannya di seluruh dunia ke Israel. Dan Israel telah menggunakan duit keuntungan daripada sumbangan McD kepada Israel, untuk digunakan oleh militernya, untuk membeli peralatan perang seperti peluru, kereta kebal, pesawat, bom dan sebagainya.

    Peralatan perang ini pula akan digunakan untuk mengebom, menembak dan membunuh orang Palestin di Gaza. Orang Melayu amat kisah pasal penderitaan orang Palestin di Gaza. Tapi orang Arab buat bodoh aje. Itu suku Palestin. Bukannya suku Saudi ke, Qatari ke, atau Mesir.

    Selagi mereka orang Arab Saudi boleh bersenang lenang dan tak diganggu oleh Israel/US, lantaklah kau orang Palestin. Pegi mampus lagi baik. Itulah sifat & perangai orang Arab sekarang yang terlena dengan semangat abbasiyah & kemewahan dunia sekarang. Kasi Palestin mampus semua lagi senang. Tak menyusahkan kita semua orang Arab.

    Bagi mereka yang pendek akal@bebal, yang kurang membaca & kurang berfikir, akan bertanya, kenapa nak boikot McD sahaja? Kan banyak lagi produk Yahudi?

    Jawapannya mudah, kita tak mampu memboikot semua produk Israel buat masa sekarang. Kerana hampir kesemua produk pengguna di dunia ini dimonopoli oleh produk2 Yahudi!!! Sedangkan hampir semua cip komputer, internet, Yahoo, Google, Gmail dan Facebook dicipta oleh orang Yahudi. Betapa hebat tak orang Yahudi ini? Jenama seperti McD, KFC, Nokia, Microsoft, Nokia, Motorola & lain2 semuanya adalah produk2 org Yahudi, yang telah menguasai dunia, tanpa kita sedari.

    Cara yang paling mudah nak boikot semua produk2 Yahudi ialah pegi tinggal di hutan atau di gua. Jadi macam orang Asli atau orang Papua. Gerenti semua makanan & minuman anda, tak ada satu produk pun daripada produk buatan Yahudi.

    Tetapi kita hidup di zaman moden & ketamadunan yang tinggi. Kita memerlukan barangan2 canggih seperti TV, handset, kereta, komputer & sebagainya. Malangnya, kebanyakkan barangan yang canggih2 ini dibuat oleh orang Yahudi.

    Malangnya, orang2 Islam yang berjumlah lebih 1 billion sekarang tidak ada kemampuan membina barangan yang canggih2 itu. Kerana kita orang Islam, sibuk nak berpolitik, sibuk nak jadi ketua, sibuk nak bergaduh, berperang dan bunuh-membunuh sesama Islam.

    Peperangan sesama Islam seperti Perang Iraq-Iran, Perang Malaysia-Indonesia, Perang Sunni-Shia di Iraq dan sebagainya adalah contoh terbaik, bahawa orang Islam sebenarnya sibuk bergaduh sesama sendiri. Contoh terbaik di Malaysia ialah peperangan politik antara UMNO, PAS & PKR untuk merebut kuasa politik orang Melayu. Masing2 menuduh parti yang lain itu kafirlah, musriklah, munafiklah & pelbagai lagi. Sedangkan bangsa2 bukan Melayu sekarang telah bersatu di bawah satu bendera DAP.

    Kerana sibuk berperang sesama sendiri, maka kepala otak kebanyakkan orang Islam sibuk berfikir, untuk jatuh menjatuhkan sesama sendiri. Bukannya sibuk, macam mana fikir nak cipta satu gadget yang boleh menghubungkan sesama manusia, daripada hujung dunia sampai ke hujung dunia yang lain. Dan boleh pula dibawa berjalan2. Maka, Yahudi di bawah syarikat Motorola & Nokia telah mencipta handset!!!

    Yang terbaru, otak orang Islam yang suka berpolitik, suka berfikiran macam mana nak jatuhkan Khalid Ibrahim & jadikan Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor? Macam mana nak tulis blog nak buruk2an dan jatuhkan si gagap gemuk tu? Atau macam mana puja dan menaikkan isteri si jubori tu?

    ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.