Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Tuesday, September 30, 2014

LAPORAN INI TIDAK AKAN DISIARKAN OLEH LIDAH RASMI PAKATAN PEMBANGKANG !

Pengerusi UMNO Pulau Pinang telah membidas kerajaan DAP Pulau Pinang apabila mereka mendakwa peratusan kelulusan projek-projek TP1M untuk Negeri Pulau Pinang terlalu kecil berbanding jumlah permohonan yang dibuat. 


Realitinya, jumlah peruntukan yang diluluskan KPKT di bawah skim TP1M untuk Negeri Pulau Pinang adalah lebih daripada 18% dari jumlah keseluruhan peruntukan RM 40 juta untuk seluruh negara. 

Dan tidak adil untuk meminta peruntukan lebih besar bagi Pulau Pinang dan menafikan hak negeri-negeri lain di Malaysuia untuk mendapat peruntukan dari TP1M.

Inilah masaalahnya apabila kerajaan negeri dilihat hanya memikirkan diri mereka sahaja tanpa mahu memikirkan hak negeri-negeri lain di negara ini. Sikap ini mengingatkan kita kepada tindakan Lim Guan Eng DAP yang didakwa memburuk-burukkan negeri Johor di Singapura sebelum ini.

Majlis Tindakan Persekutuan Pulau Pinang dan Kerajaan BN Pusat masih lagi menyalurkan bantuan kepada rakyat Pulau Pinang walau pun difitnah kononnya zalim dan anaktirikan negeri-negeri di bawah Pakatan.

Anda baca kenyataan media di bawah :
Kenyataan Media
Dato' Zainal Abidin Osman
Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Pulau Pinang
Dato' Zainal Abidin
Perlaksanaan Projek-projek Penyelenggaraan Rumah Pangsa Di bawah Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia (TP1M) , Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) bagi Negeri Pulau Pinang Untuk Tahun 2014.
1. Bagi tahun perlaksanaan 2014, sejumlah 156 permohonan peruntukan di bawah TP1M diterima daripada JMB/MC/PP rumah-rumah pangsa oleh Pejabat Pembangunan Persekutuan Pulau Pinang (PPPPP) sehingga 31 Disember 2013. Daripada jumlah permohonan tersebut, 40 permohonan diperakukan oleh Jawatankuasa Pemilihan Projek TP1M dan telah disyorkan untuk dipertimbangkan kelulusan perlaksanaannya oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

2. Dari jumlah tersebut, 14 permohonan telah diluluskan perlaksanaannya oleh KPKT bagi tahun 2014 melalui satu surat kelulusan pada Mei 2014. Namun begitu satu permohonan telah ditangguhkan perlaksanaannya kerana JMB/MC/PP rumah pangsa terlibat telah memohon perubahan skop kerja yang telah diluluskan oleh KPKT dalam permohonan awal.

3. Jumlah yang diluluskan KPKT untuk projek-projek TP1M di Negeri Pulau Pinang bagi tahun 2014 adalah sebanyak RM 7.25 juta yang merupakan sumbangan Kerajaan Persekutuan (90% bagi rumah kos rendah dan 70% bagi rumah kos sederhana rendah) mengikut konsep 'matching-grant' di bawah TP1M. Ini melibatkan penyelenggaraan bagi 7 perumahan kos rendah dan 7 perumahan kos sederhana rendah di kawasan Pulau dan Seberang Perai. PPPPP telah memaklumkan kelulusan ini kepada Pesuruhjaya Bangunan PBT di Pulau Pinang pada Mei 2014 lalu manakala JMB/MC/PP telah diberi penerangan tentang skop-skop kerja yang diluluskan KPKT dan tatacara perlaksanaan projek-projek berkenaan.

4. Berikut adalah senarai taman perumahan/flat yang diluluskan peruntukan di bawah TP1M untuk Negeri Pulau Pinang bagi tahun 2014:

4.1. Kos Rendah

a. Taman Teluk Kumbar, Bayan Lepas

b. Saujana Heights (Blok E), Bayan Lepas

c. Rumah Pangsa Taman Sri Nibong, Persisiran Pantai Jerejak

d. Desa Pantai Indah, Bayan Lepas

e. Taman Emas, Bayan Lepas

f. Rumah Pangsa Seri Merpati, Bayan Lepas

g. Lily Flat, Balik Pulau

4.2. Kos Sederhana Rendah

a. Rumah Pangsa Halaman Damai (Blok 9), Sungai Pinang Jelutong

b. Saujana Heights (Blok B & D), Bayan Lepas

c. Rumah Pangsa Seri Bayu, Bayan Lepas

d. Pangsapuri Indah, Taman Telok Air Tawar Fasa 1C, Telok Air Tawar

e. Pangsapuri Titi Mukim, Telok Air Tawar

f. Pangsapuri Indah 1A dan 1C, Taman Air Tawar Indah, Telok Air Tawar.

5. Kelulusan peruntukan dibuat oleh KPKT pada bulan Mei 2014 dan bukannya pada Januari 2014 sebagaimana yang didakwa beberapa pihak. Perlaksanaan projek-projek tersebut pula bermula pada awal dan pertengahan September 2014. Kerja-kerja penyelenggaraan dijangka siap pada pertengahan Oktober dan awal November 2014. Sejumlah 25 kontraktor dilantik melalui proses tender terbuka oleh Pejabat Pembangunan Persekutuan Pulau Pinang ( PPPPP) untuk melaksanakan projek-projek di bawah TP1M di Pulau Pinang. Pemantauan ketat dan berterusan juga dibuat oleh PPPPP untuk menjamin mutu kerja yang dilaksanakan dan kerja-kerja dijalankan mengikut skop dan spesifikasi yang telah dipersetujui dan dibida semasa proses tender terbuka.

6. Dakwaan Exco Perumahan Pulau Pinang Jagdeep Singh Deo yang menyatakan peratusan kelulusan projek-projek TP1M untuk Negeri Pulau Pinang terlalu kecil berbanding jumlah permohonan yang dibuat adalah tidak adil. Jumlah peruntukan yang diluluskan KPKT di bawah skim TP1M untuk Negeri Pulau Pinang adalah sebanyak RM 7.25 juta (bersamaan18.13%) dari jumlah keseluruhan peruntukan RM 40 juta untuk seluruh negara. Adalah tidak adil untuk meminta peruntukan lebih besar bagi Pulau Pinang dan menafikan hak negeri-negeri lain di Malaysia untuk mendapat peruntukan dari TP1M.

7. Dari aspek kualiti perlaksanaan kerja projek-projek berkenaan, perlu difahami bahawa kerja-kerja tersebut masih di peringkat awal perlaksanaannya. Kerja-kerja di tapak projek akan berjalan mengikut fasa atau jadual perlaksanaan projek yang telah ditetapkan dan skop-skop kerja dipastikan dipatuhi oleh kontraktor-kontraktor dilantik.
Nota: Rumah Pangsa Taman Tun Sardon yang menimbulkan kontroversi dicat keseluruhan bangunan dengan warna hijau dan logo PAS adalah tidak termasuk dalam senarai projek-projek di bawah TP1M yang dibiayai secara 'matching-grant' oleh KPKT.  
Terima kasih.
Dalam masa yang sama, tidak ada pula respons DAP apabila Kementerian KPKT di bawah Datuk Abdul Rahman Dahlan membantu meluluskan peruntukan kepada rakyat Pulau Pinang.

Yang mereka tahu hanya bersikap rasis dan chauvinis seperti yang didedahkan oleh Menteri KPKT :
"Mengapa DAP bimbang kementerian saya menyiasat kekhuatiran pembeli rumah bumiputera?. Tidakkah mereka (pembeli bumiputera) ada hak untuk dilindungi?. Kenapa apabila saya membantu pemaju perumahan bukan bumiputera, DAP tidak pernah kata saya rasis?. 

"Apakah DAP tidak rasis apabila projek perumahan kos rendah atau mampu milik di Pulau Pinang oleh agensi kerajaan pusat tidak diberi kelulusan," soal Abdul Rahman menerusi Twitternya sebagai menjawab tuduhan DAP yang menganggapnya rasis.
Isu mengenai hak dan kepentingan pembeli bumiputera mula timbul sejak beberapa hari lalu apabila mesej daripada seorang pembeli mengenai dakwaan manipulasi harga oleh pemaju perumahan bukan bumiputera mula tersebar di internet mulai minggu lalu. seterusnya


 

29 comments:

 1. DAPig ni tau complain aja padahal parti tu teruk haram jadah !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. NIAT JAHAT. SENTIASA CUBA NAK MENJATUHKAN KAUM BUMI. TAK PERCAYA TGKLAH NANTI

   Delete
 2. Useless DAPigs !!!! Mana RBA DAPigs???

  ReplyDelete
  Replies
  1. MANA DIA MACAI2 PASPKR YG JADI TALIBARUT DAPPIG. KAU TABURLAH FITNAH BANYAK2 BESOK MATI ULAR TUNGGU KAU DLM LIANG LAHAT. DAH TENTU2 KAFIR LAKNAT NI MENIPU KAU TOKOK TAMBAH LAGI. DIA DAJ MMG JADI KAYU API NERAKA KAU PULAK BALAL DIBAKAR GUNA KAFIRLALNAT NI. TAK TAKUT KE

   Delete
 3. Rakyat sudah semakin sedar dgn sikap barua & tak berguna parti DAP. DAP ni hanya pandai bersuara saja tapi bila jaga negeri, habis tanah rakyat digadaikan.

  ReplyDelete
 4. HIDUP DAP ! HIDUP LIM GUAN ENG !

  ReplyDelete
  Replies
  1. kahkahkahkah…. ada juga anjing DAPig yg terlepas & menyalak kat sini…kahkahkahkah

   Delete
  2. Ya.. hidup utk membinasakan negeri P.Pinang.. menghalau Melayu keluar..! bagus sangatkah itu??? bodo punya komen.. kalau kau Melayu lebih baik kau mohon keluar je dari menjadi Melayu..!

   Delete
  3. ini misti cinabeng yg sesaja komen kat sini!

   Delete
  4. inila muka2 melayu topeng....mcm terlalu good

   Delete
  5. Anom 2;00 pm..tu sebenarnya perli orang Melayu Penang, sebab terlalu BODOH..sebab tu tu dia tulis HIDUP DAP ! HIDUP LIM GUAN ENG...Paham lah sikit antara ayat menyindir dengan menyokong...Dia tulis dalam Bahasa Malaysia bukannya Bahasa TAMIL atau Urdu.

   Delete
  6. Apa pun tak blh kata begitu mcm mendoakan dia pulak. Kesian melayu tak reti bahasa ni. Makin ditegur makin dia cium bontot laknatullah ni.

   Delete
 5. Umno bidas kah atau libas kah , kesannya zero , DAP tetap DAP , jenis pekak badak punya ultra kiasu. Pas pula kata lah apa pun buruk tentang DAP , tobat mereka berani nak bersuara , kerana Pas itu ibarat kucing bodoh, bengap dan penakut , sedangkan DAP umpama anjing sentiasa saja garang dan sedia terkam jika dia diusik oleh kucing.

  Sampai bila Pas nak jadi kucing , jadi lah harimau pula yang akan terkam mangsa tanpa amaran.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PAS TAKDE TELOR, BACUL

   Delete
  2. pas kalau jadi harimau pun harimau tua yg dah tak bertaring serta berkuku.

   Delete
  3. Yup….. PAS tak de teloq !!!

   Delete
  4. Ahli Pas semua pakat ada teloq belaka. Yang tadak teloq ni pemimpin Pas. Cuba selak jubah TGHH dan TGNA , minta nak tengok teloq depa , gerenti tadak punya. Jangan pula hangpa minta nak tengok teloq Mat Sabu dan Mustafa Ali , kalau depa tunjuk silap2 hangpa demam , teloq depa dua wonderful , tanya Normah dia boleh cerita kehebatan teloq Bang Mad.

   Kalu TGHH & TGNA ada teloq tentulah DAP cuak nak buli Pas.

   Delete
  5. Wei..jgn kacau PAS..
   PAS dah banyak problem ni..u turn dah masuk..round about dah pusing..
   PAS hnya layak jd jurucakap DAP..

   Delete
  6. PAS hanya layak jadi ALAS KAKI DAPig dan PKR je... apa yang nak dikasihankan...

   Delete
 6. D addy
  A nak
  P arty

  Broker tanah no. 1 Pulau Pinang. Jual tanah rakyat kat developer buat rumah2 mahal & tindas rakyat Pulau Pinang.

  ReplyDelete
 7. No matter how or what they DAP has done , DAP is still racist chauvinist & very dangerous 4 the country...

  ReplyDelete
 8. DAPig mmg celaka. Kaki pusing kelentong no. 1 negara ni.

  Cukup2 la kita ditipu parti DAPig ni. Mereka ni perosak negara. Buang DAPig jauh2 kalau kita sayangkan negara ni.

  Haramkan DAPig ni lagi bagus.

  ReplyDelete
 9. Sebenarnya, pemimpin2 dlm DAP sedang tunggu di tua tu mampos aja. Lepas tu anak celaka dia pun kena guling & tendang jauh2.

  Internal DAP bukannya suka sgt dgn tokong keparat celaka tu. Dia buat parti mcm mak bapak dia punya. Dah la langgar Penang selepas ditolak DAP Melaka.

  Apek tua mampos, anak kena tendang jauh2… tunggu aja la.

  - Spy DAP -

  ReplyDelete
 10. Saya walau tak suka DAP , saya reti nak maki hamun DAP dan pemimpin mereka , sebab itu perbuatan sia2 dan oleh orang yang Low IQ sahaja , apa anda ingat bila kena maki hamun dan sempah seranah maka DAP akan memperlahankan gerak langkah mereka , saya sebagai melayu yang selari dengan cara mereka berfikir , lagi banyak anda maki saya lagi saya bersemangat , lagi saya jadi lebih agresif , lagi saya jadi progresif . Ini lah dipamerkan oleh DAP kepada kita , dulu mereka satu negeri pun tak ada , tapi sekarang Pulau Pinang mereka punya , PRU12 mereka dapat Negeri Perak , tak mustahil PRU14 mereka dapat Selangor pula.

  Itu lah DAP sebenarnya , mereka mara langkah demi langkah , sedangkan kita diundurkan oleh DAP kebelakang tapak demi tapak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tu akibat terlalu percayakan DAJJAL AL-JUBURI..... mamak kutty yang suka memecahbelahkan perpaduan rakyat Malaysia...

   Delete
  2. Paling barua sekali ada lah Pas. Melayu sanggup undi DAP kerana Pas kata dapat pahala. Melayu bila dijanjikan pahala baring atas landasan ketapi pun mereka rela .... lagi lah kalau janjikan mereka mati syahid.

   Mujur lah aku ni melayu yang tak sama kasta dengan melayu Pas.

   Delete
 11. D adah
  A rak
  P elacur
  parti pilihan ramai!!!!!!!

  ReplyDelete
 12. org melayu pas saja x sedar diri..undi DAP.di buli pon maseh tadah bontot...bkn semua...bro..

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.