Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Wednesday, September 03, 2014

PPS DIHARAMKAN : GILIRAN PIHAK POLIS DIFITNAH !!

Inilah masaalahnya jika ada pihak yang tidak tahu prosedur pihak polis dan kemudian membuat kenyataan yang sesuatu hati dan disiarkan di dalan portal pro-pembangkang yang tidak berlaku adil.


Sepuluh laporan polis telah dibuat terhadap portal berita Malaysiakini dan penolong editornya yang berpejabat di Pulau Pinang, Susan Loone, berhubung sebuah laporan berita yang didakwa memfitnah polis.
Laporan itu dibuat oleh PERKASA dan 13 NGO lain di Balai Polis Jalan Pantai di Pulau Pinang pada kira-kira jam 6 petang semalam.

NGO itu menggesa pihak polis menyiasat artikel bertajuk Disoalsiasat Selama 4 jam, dakwa dilayan seperti 'penjenayah' yang diterbitkan pada hari Isnin di laman Malaysiakini Bahasa Malaysia.

Laporan berita tersebut adalah terjemahan artikel Susan Loone yang bertajuk 'Exco man grilled for four hours, treated like a criminal' yang juga diterbitkan pada hari yang sama.

Laporan berita itu adalah berdasarkan temu bual telefon pada kira-kira jam 1.30 pagi hari Isnin di mana ahli Exco kerajaan negeri Pulau Pinang, Phee Boon Poh (kanan) mendakwa beliau dilayan seperti seorang 'penjenayah' ketika polis menyoalsiasatnya selama empat jam, mengambil gambarnya dan cap jarinya.

Beliau kemudiannya ditahan semalaman di lokap sebelum dibebaskan dengan ikat jamin polis pada hari berikutnya.

Dalam laporannya, Ketua Wira PERKASA Pulau Pinang, Mohd Rizuad Mohd Azudin menggesa Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi supaya mengambil tindakan terhadap Susan Loone kerana didakwanya memfitnah pasukan itu dengan niat untuk mencemar imej dan kredibiliti polis - MK
Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Hanafi telah menjawab tuduhan jahat pemimpin Pakatan pembangkang : 
Abdul Rahim, ketika ditanya mengenai komen Phee pada hari Isnin, menolak dakwaan itu sebagai sebagai "pendapat peribadi" ahli exco tersebut dan berkata pihak polis telah mematuhi prosedur operasi standard.
Dan jika Phee Boon Poh tidak mahu melalui prosedur operasi standard Polis, lebih baik jika beliau ikut sahaja undang-undang yang telah dinyatakan oleh pihak polis.


14 comments:

 1. Kita sangat kesal jika benar polis layan apek tu sebagai penjenayah...

  Sepatutnya polis lebih berhemah dan layanlah dia macam militan @ komunis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kluangman

   Betul kata awak. Cina tu bukan penjenayah. Tapi dia duk bela penjenayah. Dalam PPS macam macam jenis manusia ada.

   Delete
  2. butuh pak hang

   Delete
  3. Pak aku ada butoh. Pak hang butoh pun takdak. Pak hang dengan Hadi Awang Darai Tua tu sama spesis kut.

   Delete
 2. Si BETINA-KANGKANG BABI-loony tu dulu berpusat kat Bangkok (disyaki ejen Mossad/CIA) - agaknya di ingat Akta Hasutan dah tak berkesan dan berjaya dihapuskan, berani balik kat M'sia (tapi kat P.P); PADAN MUKA lu nanti kena cekup bawah Akta Hasutan ni!

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 3. Dah memang penjenayah pun..
  Aku dah agak dah..keluar dari lokup..buat cerita bukan-bukan..
  taktik lama bro..

  ReplyDelete
 4. kalau di layan seperti penjenayah mesti dah lebam-lebam seluruh badan. Suruh cinabeng ni bukak baju tunjuk depan media berapa banyak lebam dia 'terima'.....

  ReplyDelete
 5. sepatutnya dalam setiap bilik introgasi polis dipasangkan dengan cctv...rakam setiap insiden semasa interogasi...kalu polis bagi air minuman ke...benar ke tandas ke...semua rakam dan kemudian lepas dibebaskan...polis minta kerjasama TV3 ke RTM ke...TV9 ke siarkan masa interogasi tersebut..biar rakyat semua tahu samada polis ZALIM atau BABI BABI PEMBANGKANG yang sengaja mereka reka cerita...

  ReplyDelete
 6. Ini cina kurang bijak, belajar lah dari bang Nuar. Keluar balai, mesti pakai pendakap leher, tompang kaki dan anduh tangan konon polis belasah dalam lokap. Baru rakyat Penang yang bangang percaya gila!!

  ReplyDelete
 7. Tunjuk mulut Pekung busuk kerana kena belasah.
  Ingat masuk hotel Lima bintang kah.... Memang stupid.

  ReplyDelete

 8. DIA SATU ORANG EXCO TAK TAU NAK IKUT UNDANG2 LEPAS TU SALAHKAN ORANG LAEN KOMPLAIN TAK IKUT UNDANG2 KONON.

  ReplyDelete

 9. ENCIK SIPUDIN.
  ISTANA CUMA MENGESAHKAN TELAH TERIMA SURAT.
  TAK NAMPAK DI MANA2 YG MENGATAKAN ISTANA MENERIMA WAN JIJAH SEBAGAI MB.

  ReplyDelete
 10. layan macam penjenayah?
  layan yg macam mana? tentu nya dia pernah jadi penjenayah. jika tidak masa kan dia tahu macam mana penjenayah di layan. klu dah pernah jadi penjenayah, mmmmm.. patut pun di layan cam tu.

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.