Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Monday, September 15, 2014

TERKINI ! SEORANG LAGI PENGGUNA MEDIA SOSIAL MASUK MAHKAMAH !

Perkembangan terbaru tentang kebiadapan dan sikap kurang ajar sesetengah pengguna media sosial yang akhirnya memakan diri sendiri.



Yang terbaru ialah seorang pengurus projek telah didakwa mengikut Kanun Keseksaan hari ini kerana memanggil Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar "jeneral Nazi zalim". Wong Hoi Cheng menggunakan akaun Twitternya untuk menggelar Khalid sebagai "Heinrich Himmler Malaysia".


Beliau juga menulis "bastardization of@PDRMsia", merujuk kepada akaun Twitter pasukan polis.

Selain daripada Section 504, lelaki itu didakwa mengikut Section 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia.

Jika disabitkan dengan kesalahan di bawah Section 504, pesalah boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 2 tahun dan denda.

Manakala Section 233(1)(a) pula hukuman penjara maksimum 1 tahun dan juga denda.

Anda baca laporan di bawah :
A project manager has claimed trial to posting an offensive tweet calling the country's top cop a ruthless Nazi general.

Wong Hoi Cheng, 43, was charged with using Twitter account @wonghoicheng to tweet "bastardization of @PDRMsia. Thanks to the ruthless @KBAB51 Henrich Himmler of Malaysia", a statement meant to humiliate or incite the anger of Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar and the Malaysian police force.

(@PDRMsia is the Royal Malaysian Police's twitter account, while @KBAB51 is IGP Khalid's account).

According to the charge sheet, the alleged actions could incite anger and disturb the peace, an offence under Section 504 of the Penal Code.

Wong was read an alternate charge under the Section 233(1)(a) of the Communications and Multimedia Act 1998 for the same statements.

Wearing a baggy, dark blue suit, Wong appeared calm as he claimed trial to both charges.

Section 504 is punishable by up to two years prison and a fine, while Section 233 carries a maximum of one year’s jail and a fine.

The alleged offences occurred at the McDonalds in MidValley Megamall, here on August 31.

DPP Mohd Nordin Ismail urged the court to set bail at RM7,000.

Wong's counsel Arafas Abdul Razak plead for lower bail, saying his client had been compliant during the police investigation.

Arafas added that Wong was not a danger to society, and an active volunteer.

Judge Abdul Rashid Daud set bail at RM4,000 and fixed Oct 27 for next mention.

On Sept 1, @wonghoicheng had tweeted an apology, saying "Hello both @PDRMsia and @KBAB51, I am retracting the suggestion on the bastardization and apologise to you and all your members of the force."

However, @KBAB51 replied "Tiada Maaf lagi kpd sesiapa jua yg menyalahgunakan rangkai media utk menghina/mengutuk dan menghasut. Tunggu tindakan @PDRMsia".

(There is no forgiveness for anyone who misuses the media to insult and incite. Await action from @PDRMsia).

The @wonghoicheng account had since been deleted.

Arafas told The Star that while the prosecution had chosen to start criminal proceedings over the alledged statements, insults to individuals are more commonly addressed through defamation suits.

Henrich Himmler was a member the Nazi party who served as a general of Adolf Hitler in World War 2, and is best known for forming the extermination camps - The STAR
Laporan awal tentang kenyataan biadap Twitterians : KLIK SINI



16 comments:

  1. Tahniah PDRM !!! Aman sikit negara ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAYA PUN UCAPKAN TAHNIAH PADA PDRM. DIA FIKIR POLIS TAK FAHAM APA DIA TULIS. SEKARANG TAU LA NASIB

      Delete
  2. Angkat masuk sumbat dlm pnjara.klu lbih 2 tahun lg bagus.kita yg nk malaysia aman ni xprlu org2 mcm cina sekoq ni.

    ReplyDelete
  3. Buat apa nak sumbat mamat ni penjara. Siapa nak bagi dia makan free kat situ? Duit kita yang bayar cukai ni pulak nak tanggung makan berak dia. Adalah lebih baik campak dia ni kat kolam buaya atau kandang singa, ada jugak manafaatnya.

    ReplyDelete
  4. Nasib baik panda makan buluh, kalau makan daging bleh bagi jer kat panda tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi je kat anjing pr, boleh buat cam BABI GOLENG... anjing tu bukan tau pun....

      Delete
  5. Padan muka. Throw the schwein in jail. Insult and fitnah, kena tangkap cepat kata sorry, sorry. Typical DAPsters! Ingat apa, dia Super Junior ?

    ReplyDelete
  6. Pls look out for this FB Account of Chen Hi. Dia kutuk rabak Dr M..

    ReplyDelete
  7. Pls look out for this FB Account of Chen Ht.Dia kutuk rabak Dr M..Bukan Chen Hi...sory.

    ReplyDelete
  8. Kalau perkara tu betui, tak salah masuk penjara kan macai, macai2 pun boleh masuk penjara jika didapati salah, kan macai, bkn merogol,merompak, marampas, macai ok, sebab ada backing yg salahpun jadi xslh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah kah kah kah... bila dah kantoi mula la binabeng tu mintak maaf. Kalau tak salah buat apa mintak maaf.... kesian anjing penjilat bontot cinabeng ni... makin hari makin BODOH...!!!!!!!!!!

      Muahahahahahahaha

      Delete
  9. kenapa dgn majoriti cina2 msia sekarang yg dah bersatu hati menolak kjaan BN? mrk mmg bulat hati tak nak UMNO leading tadbir negara?. kalau PR yg memerintah DAP kamu yg lead negara?. mmg benci sgt dgn ketuanan melayu?. cina2 ni tak habis2 memaki menghina di laman sosial. tak puas lg ke ISA dah hapus nak lagi akta hasutan hapus. nnk menghasut menghina sepuas2 hati hingga org melayu mengamuk ke? boleh lah tuntut pd PBB negara ni menzalimi kamu?

    ReplyDelete
  10. Ni semua salah Najib. Bagi muka sangat kat cinabeng. Dari tahun 1955 lagi cinabeng memang nak rampas kuasa di Malaysia ni. Melayu dah makin berpecah. Tak lama lagi hasrat cinabeng ni mungkin akan berjaya. Melayu mesti dekat n halau cinabeng keluar dari Malaysia

    ReplyDelete
  11. ‘Royal King’ - This Is What Women Really Want !!
    KLIK HERE !!

    ReplyDelete
  12. cakap siang pandang2, cakap malam suluh2...
    dah kena cekup mcm ni, nak kata apa...? tak blh nak kata apa2 dah...!

    ReplyDelete

FOLLOW BLOG MiM

ARTIKEL TOP MINGGU INI.