Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Sunday, December 18, 2016

PTMP & PEMBOHONGAN KERAJAAN DAP

Kerajaan DAP Pulau Pinang sekali lagi menjadi topik panas tapi for the wrong reasons, as usual.


1. Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) yang diimpikan oleh Guan Eng dan Kerajaan DAP negeri semakin menimbulkan keraguan yang amat sangat serta mempertikaikan transperens dan kredibiliti DAP.

2. Kita sedia maklum bahawa Konsortium SRS dilantik sebagai Rakan Pelaksana Projek (PDP) untuk projek-projek Pelan Induk Pengangkutan Negeri Pulau Pinang pada bulan Ogos 2015.  Konsortium SRS pula merupakan gabungan usahasama yang dianggotai oleh Gamuda Berhad (60%), Ideal Property Development Sdn Bhd (20%) dan Loh Phoy Yen Holdings Sdn Bhd (20%).

3. Yang terbaru ialah timbul persoalan besar apabila Pengarah Urusan Kumpulan Gamuda Bhd Datuk Lin Yun Ling dilaporkan di dalam The Edge Property telah berkata beliau tidak tahu menahu bahawa cadangan kos asal PTMP sebanyak RM27 bilion telah meningkat melebihi RM40 bilion.

Sumber : The Edge Property

4. Persoalan besar ini dibangkitkan oleh DS Zainal Abidin Osman, Pengerusi Majlis Tindakan Persekutuan Pulau Pinang  yang turut menuntut kerajaan DAP negeri supaya menjelaskan jumlah sebenar yang akan dibelanjakan untuk PTMP.
"Gamuda berkata pihaknya tidak tahu tentang kenaikan harga daripada RM27 bilion kepada RM46 bilion bagi PTMP. Sebelum ini, kerajaan negeri berkata kos keseluruhan PTMP melonjak kepada RM46 bilion.
"Nyatakanlah kepada orang Pulau Pinang kos sebenar projek mega ini," kata Zainal Abidin.
5. Zainal Abidin juga mempersoalkan kajian kebolehlaksanaan dan ramalan trafik yang sedang dijalankan bagi membuat penilaian tentang PTMP.
"Kami hendak tahu siapakah yang menjalankan kajian itu. Adakah penyelidik yang ditugaskan itu daripada sebuah firma yang mantap atau adakah ia pemaju itu sendiri?
Jika kajian itu dibuat oleh pemaju sendiri, dapatannya akan berat sebelah kerana mereka mempunyai kepentingan tersendiri dalam projek berkenaan," katanya.

6. Soalan ini mesti dijawab oleh Guan Eng DAP (jika berani) kerana media melaporkan pada 7hb Disember 2015, Gamuda akan menjalankan kajian impak berhubung kebolehlaksanaan projek tebus guna bernilai RM27 bilion, dan penemuannya akan dipapar kepada umum dalam masa enam bulan. 12 bulan sudah berlalu tetapi apakah kesimpulan kepada kajian impak dan juga persoalan tentang kajian Kebolehlaksanaan dan Ramalan Trafik?

7. Malah, yang turut menimbulkan kemusykilan tentang tahap kemampuan kerajaan DAP negeri ialah apabila nilai kos PTMP yang berubah-ubah seperti kerajaan DAP tidak tahu apa yang mereka lakukan. MiM berkata demikian kerana portal The Edge Property melaporkan kenyataan Exco kerajaan DAP negeri : 
He concurred that the cost has grown to RM46 billion, which includes RM16 billion reclamation cost and RM30 billion PTMP cost.

8. Sekarang, harga projek PTMP bernilai RM30 bilion, RM3 bilion lebih daripada harga asalnya ialah RM27 bilion! Yang mana betul?

9. Jika dibuat perbandingan, RM3 bilion lebihan ini boleh diigunakan untuk isu banjir kilat yang amat menyusahkan rakyat Pulau Pinang. Sejak 2008 hingga sekarang iaitu setelah 8 tahun mentadbir negeri, apakah yang kerajaan DAP negeri buat atau usahakan untuk atasi masalah banjir kilat ini selain daripada menuding jari ke pihak lain?

10. Kerajaan DAP negeri juga mendakwa nilai kos projek bertambah kepada RM46 bilion kerana termasuk RM16 bilion untuk kos tebus guna dan infrastruktur. Kenyataan ini menimbulkan persoalan kerana menurut Pengurus Projek SRS Consortium, penambahan nilai kos projek ini adalah disebabkan oleh penambahan komponen projek oleh Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP).
"The Halcrow Consultant Sdn Bhd study on the PTMP revealed that the cost was about RM27 billion, but we estimate it to be RM46 billion after additional components were added by MPSP. - seterusnya
11. Maka yang mana satu betul, RM16 bilion untuk kos tebus guna/Infrastruktur atau untuk komponen projek oleh MPSP?

12. Lebih memeranjatkan ialah projek super mega PTMP ini juga akan menyebabkan rakyat Pulau Pinang terpaksa menanggung hutang bank berbilion ringgit kerana kerajaan DAP negeri berkemungkinan akan mencari pinjaman bank untuk membayar kos pembinaan ini yang selebihnya.
Chow said the state would have to seek bank loans to offset the remaining cost of the construction.
13. Exco kerajaan DAP negeri juga berkata harga 3 pulau buatan yang digunakan untuk membiayai projek PTMP ini hanya bernilai kira-kira RM16 bilion.
He expects the estimated RM16 billion three-island land reclamation off the southwest coast of Penang island and the Pan Island Link (PIL) highway to take-off in the final quarter of 2017.
14. Apakah ini bermakna kerajaan DAP negeri akan mencari pinjaman sebanyak RM30 bilion daripada bank? Jika benar, bagaimanakah caranya kerajaan DAP mahu membayar hutang tersebut?

15. Ironinya, sebelum ini media melaporkan bahawa 'kerajaan negeri Pulau Pinang merancang untuk membiayai keseluruhan PTMP dengan menebus guna tiga pulau di Permatang Damar Laut dengan keluasan 1,698 hektar (4,200 ekar) melalui urusan tukar tanah'. Apakah kerajaan DAP negeri berbohong lagi?

16. DS Zainal Abidin juga membidas rancangan kerajaan DAP negeri untuk membina 3 pulau di selatan Pulau Pinang ini.
"Sekiranya tiga pulau yang akan ditebus guna itu diunjurkan mempunyai 300,000 penduduk, maka kepadatan penduduk negeri ini akan meningkat kepada 17,000 satu kilometer persegi. Ia sama dengan Hong Kong. Ia akan mempunyai implikasi besar terhadap orang Pulau Pinang," katanya.

"Ketika ini, kepadatan penduduk ialah kira-kira 2,600 satu kilometer persegi."
“Sekarang inipun kita sudah mengalami masalah kepadatan dan jika projek ini jadi maka adakah kita bersedia dengan kepadatan yang meningkat sebanyak tujuh kali ganda. Kerajaan Pulau Pinang seharusnya berfikir jauh dan jangan hanya memikirkan keuntungan sehingga rakyat akan hidup makin terhimpit.
“Sampai bila kerajaan negeri mahu mementingkan diri sendiri. Saya berharap kerajaan negeri akan menjawab segala isu yang dibangkitkan ini,” tegasnya.
17. Malah, majoriti nelayan warga tempatan Permatang Damar Laut yang terlibat secara langsung dengan projek tebus guna ini juga telah mengecam Kerajaan DAP negeri serta membantah projek super mega ini. Mereka telah mengadakan demonstrasi aman serta membawa sepanduk mengecam kerajaan DAP.

18. Malah, Lim Guan Eng DAP telah meninggalkan sessi perjumpaan dengan pihak nelayan selepas beliau berucap sebelum sessi soal jawab. Lihat video di bawah:


19. Selain daripada itu, kerajaan DAP negeri juga berdepan dengan isu tanah tebusguna Seri Tanjung Pinang 2 (STP). Jika merujuk kepada kenyataan kerajaan DAP dan E&O Berhad pada tahun 2015, keseluruhan saiz tanah yang ditebus guna adalah melebihi 360 hektar (891 ekar). Tetapi pada Mesyuarat DUN, kerajaan DAP negeri menyatakan bahawa saiz tanah yang ditebus guna dalam STP2 ialah kira-kira 343 hektar (850 ekar)

20. Mana perginya perbezaan tanah sebanyak 41 ekar itu kerana menurut parti Gerakan, 41 ekar yang hilang itu bernilai RM2.32 bilion kerana harga tanah yang ditebus guna ditetapkan kerajaan negeri pada kadar RM1,300 sekaki persegi?

21. Apakah Lim Guan Eng DAP berani untuk menjawab sendiri segala persoalan yang melibatkan bilion ringgit wang rakyat Pulau Pinang ini atau beliau menuding jari ke pihak lain atau merekacipta isu lain untuk menutup isu-isu yang menjatuhkan kredibiliti DAP ini atau mengarahkan orang lain untuk berdepan dengan wartawan dan rakyat atau diam zip mulut seolah-olah tidak ada apa-apa isu rakyat yang mesti dijawab?  


SHARE ARTICLE :

31 comments:

 1. Replies
  1. Penyokong Umno bawahan dan orang awam macam kita ni nak terkeluar anak tekak maki DAP siang malam, pagi petang.

   Menteri Umno tenang je siap berpimpin tangan bagai dengan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dah macam Bangla 2 sahabat.

   Kena perbodoh je dengan orang politik...

   Delete
  2. Rakyat kena reti amik duit kerajaan... buat surat mntak bantuan jln ka, masjid ka... yg hang jadi bodoh tu pasai pa... klu nak bodoh tahab gapan pi terjun jmbatan

   Delete
  3. Nazri aziz berpimpin tangan dengan guan eng. Khianat kepercayaan ahli umno

   Delete
 2. Mana jing RBA DAPigs ?????

  Tidoq lagi ka ??

  Pemalas betoi la korang ni. Kan DAPig & tokong kena hentam ni !! Cover la ooiii !!

  ReplyDelete
  Replies
  1. 4.51

   Jing RBA DAPigs dah mampos la. Hehehehe..

   Delete
 3. BANGSAT betul si Naz*i-PENJILAT si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH KAFIR HARBI ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD - MELAMPAU betul; berPEGANGAN tangan dan berPELUKAN mcm. puak HOMO dgn. si TONGGENG eng JUBOQ BABI tu apahal OI?! Lihat di - http://khairulryezal.blogspot.my/2016/12/ketua-menteri-pulau-pinang-abadikan.html , Ketua Menteri Pulau Pinang Abadikan Nama Rainbow Sebagai Satu Lagi Destinasi Perlancongan December 18, 2016!

  Maka, Pemimpin2 UMN* HARAM JADAH mcm. ni kena diTUMBANGkan satu demi satu! Kita rakyat dr. bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu, punya berPENAT LELAH dok cuba TUMBANGkan PENJAJAH PARASIT DAPJUBOQ BABI ni; si KITOL CELAKA mcm. ni dok sibuk BEROMEN mcm. puak HOMO dgn. MUSUH2 Islam/Melayu-no 1 pula! Seolah, TONGGENG ENG/DAPJUBOQ BABI dgn. BONGKAKnya memberikan JARI TENGAH dan TERLOLONG-mcm. PUAKA: "ini olang aaahhh dlm. GENGGAMAN KUKU BESI kami; KULI kami!"! RAHSIA JIJIK apa depa PEGANG kat pemimpin KITOL Islam/Melayu-PENJILAT DAPJUBOQ BABI mcm. ni; kita boleh AGAK!

  Maka aku akan MENGUNDI calon2 PAS (yg. TAK berkomplot dgn. PH/BumiHOMO Bersatu) kalau calon2 UMNO tidak berWIBAWA, si KITOL2 serta PENAKUT mahupun kalau calon2 itu dr. parti MCAnjing KURAP "LOSER"-no 1!

  Aku memang TAK akan MENGUNDI parti PENDATANG MCAnjing KURAP-DALANG DUA MUKA yg. amat BONGKAK dan anti-ISLAM/anti-Bumiputera Islam/Melayu tu (spt. TUAN sebenaq PENJAJAH PARASIT DAPJUBOQ BABI dia - lihat sj. di media StarZIONIS JUBOQ BABI dia - lansung TAK iktiraf Bumiputera Melayu sbg. bangsa BUMIPUTERA di Semenanjung kita ni; hanya Orang ASLI)!

  Kerana, yg. PENTING – ISLAM dan KEBAJIKAN/KESELAMATAN/WARISAN/HAK bangsa BUMIPUTERA serta NEGARA ISLAM kita ini terus diPERTAHANkan! Maka, kewibaan CALON2 adalah PENTING!

  Nek Tempoyak.

  Nota: Tengok sjlah MUZIUM NEGARA yg. mana banyak SEJARAH MELAYU terutamanya PEMIMPIN2 Islam/Melayu yg. mengorbankan NYAWA depa dgn. begitu BERANI utk. menentang PENJAJAHAN British/ZIONIS seperti Datuk Sagor, Pandak Indut, Datuk Maharajalela dan Tok Janggut terCINTA kita; sudah diLENYAPkan kisah2 tersebut dgn. TELITI!

  ReplyDelete
 4. Selagi ada Tuan Besar DAPIGS, selagi tulah ada JING LGBT DAPIGS.

  ReplyDelete
 5. Hangpa dok bohong najib tak terlibat songlap duit rakyat 2.6 b lagi seteruk-teruk pembohongan...hangpa nak pilih masuk neraka kot no

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tak habis2 pasal 2.6b. Bukti tak ada & dah jawab dah semuanya.

   Apa la !!

   Delete
  2. Mudah sifir dia.. 2.6bil masuk neraka... najib dah bgtau duit derma arabsaudi... kita jgak pyumbang ekonomi arabsaudi jd xsalah arabsaudi derma... lg pun duit drpd tanah anbiya'... neraka apenya...

   Delete
 6. 'Kita guna Melayu untuk SCREW Melayu' - pemimpin DAP berceramah.

  Itu pun ada anjing LGBT tersongeh songeh nak tolong DAPIGS 'SCREW' Melayu.

  ReplyDelete
 7. Betul la! Jing RBA DAPigs dah mampos la! Hehehehe..

  ReplyDelete
 8. Tolong saman dap. Kalau dap terbukti tidak bersalah, sila bersedia untuk disaman.

  ReplyDelete
 9. Semua orang lain penipu. BN juga yang betul. Setahun sudah ramai merungut pasal matawang. Jawapannya semua hanya bersifat sementara, ekonomi negara berada di landasan yang betul. Macam-macam alasan diberikan menunjukkan PM terbodoh dalam sejarah nilah yang sangat hebat. Memang pun hebat dalam menyonglap duit negara.


  Ringgit Dips to Weakest Level Since 1998 Asia Financial Crisis.

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-12-19/ringgit-dips-to-weakest-level-since-1998-asia-financial-crisis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dengan keadaan macam ni, kalau BN boleh menang PRU14, memang salute lah. Walaupun selepas buang semua subsidi dan kenakan GST, ekonomi Malaysia berada di paras paling teruk, memang tak masuk akal melainkan nakhodanya memang bodoh.

   Delete
 10. Harga minyak dunia sudah naik lebih dari 100% dari paras terendah. Dulu matawang MYR jatuh dikatakan sebab kejatuhan harga minyak. Bila minyak naik, matawang makin menjunam teruk. Tapi, ramai pakar-pakar UMNO mengatakan ini bukanlah krisis, Najib masih hebat. Tahap pemikiran golongan bodoh ni amat memalukan.

  Harga minyak naik kepada AS$55.41 setong

  Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/225274

  ReplyDelete
 11. Hutang RM55 bilion dengan syarikat dari China bagi membangunkan landasan keretapi elektrik di Pantai Timur, pinjaman RM42 bilion untuk 1MDB, hutang RM50 bilion pembinaan keretapi berkelajuan tinggi antara Malaysia dan Singapura yang menjadikan kesemuanya sebanyak RM160 bilion. Tahniah PM Najib

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gali lubang untuk tutup lubang. Najib hebat semua main puluh-puluh billion. Lepas tu berbillion masuk akaun peribadi untuk menegakkan Islam. Makin ramailah penderma tok arab yang zahid kena jumpa.

   Delete
 12. Matawang tempatan, ringgit mencecah paras terendah sejak krisis kewangan Asia pada 1998 iaitu RM4.48 bagi setiap dolar Amerika Syarikat (AS) ekoran aktiviti para pelabur yang secara berterusan menjual aset pasaran membangun.

  Keadaan aliran keluar itu turut diburukkan lagi dengan tindakan yang disifatkan keras oleh Bank Negara Malaysia (BNM) ke atas spekulator mata wang pada bulan lalu, memetik laporan Bloomberg.

  Ringgit menyusut sebanyak 0.1 peratus ke tahap yang tidak pernah disaksikan semenjak bulan Januari 1998, menurut beberapa harga dari bank-bank tempatan yang dikumpul Bloomberg.

  ReplyDelete
 13. Letak individu paling bodoh jadi presiden, lepas tu dia ingat semua orang lain lebih bodoh dari dia. Dahlah bodoh, korup pulak tu. Punya tamakkan kuasa, bukan setakat nak jadi PM, menteri kewangan pun dia nak pegang juga. Tapi sayang ilmu pasal kewangan tak ada langsung. Padanya dengan ada kuasa, semua boleh beli, duit pun boleh dibeli dengan duit. Memang BN tak boleh nak ditolong lagi. Terjunlah si luncai dengan labu-labunya. Kalau matawang dan pasaran ekuiti terus menjunam macam ni, memang confirm terlungkup BN pada PRU akan datang. Cananglah cerita macamana pun, kalau faktanya dah membuktikan segalanya, cakap pun dah laku lagi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Menteri pelancongan aka samseng kg pisang kata kalau matawang jatuh lagi bagus, ramai pelancong akan datang Malaysia. Rakyat kebulur tak apa, janji pelancong happy beli barang dengan harga lelong kat Malaysia.

   Delete
 14. GST, yang dilaksanakan pada 1 April 2015 pada kadar enam peratus, disasarkan untuk meraih sebanyak RM39 bilion pada tahun ini, dan telah mencecah RM30 bilion pada 19 Oktober 2016.

  Kutipan bersih GST dari tarikh pelaksanaannya hingga 31 Disember 2015 adalah sebanyak RM27.01 bilion.

  APABILA SETIAP TAHUN BERPULUH BILLION TUNAI DISEDUT/DIPERAS DARI ORANG RAMAI..APA LAGI YANG TINGGAL UNTUK MEREKA? APA LAGI YANG TINGGAL UNTUK PENIAGA? KEGIATAN EKONOMI TEMPATAN JADI LEMBAB, RAKYAT KETANDUSAN TUNAI, INFLASI BAKAL MENINGKAT. MAKIN LAMA KEADAAN MAKIN TERUK..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib kata untung ada GST ni. Walhal, untungkan dia saja, hasil GST bukanlah dijana dari produktiviti tapi datang dari poket setiap rakyat. Dahlah kena GST, subsidi dibuang pula, sekarang nilai matawang pula sudah jatuh macam gila. Aku memang sanjung kebodohan puak yang masih berkata kerajaan yang ada sekarang masih relevan untuk dikekalkan.

   Delete
 15. Ni lagi sekor menteri bodoh punya statement. Dia kata hasil minyak akan berkurangan dengan persetujuan kurangkan production 5%. Walhal, belum apa-apa harga minyak dah naik lebih dari 10%. Jadi kat mana pengurangan hasil minyak pulak? Mungkin masa sekolah dulu tak belajar matematik kot?

  Oil output cuts to squeeze Malaysia's coffers, says minister

  http://www.theedgemarkets.com/my/article/oil-output-cuts-squeeze-malaysias-coffers-says-minister

  ReplyDelete
 16. Subsidi tak perlu bagi sebab orang kaya dan PATI yang dapat manafaat dan menggalakkan penyeludupan. Tingkatkan BRIM lagi bagus. Bantuan tepat ke sasaran iaitu untuk orang yang kurang berada saja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dah keluar skrip bodoh yang selalu dimomok oleh menteri-menteri bodoh UMNO.

   Delete
  2. Dah dibuang subsidi tu, kenapa ekonomi makin teruk, golongan yang mendapat BR1M makin susah, yang kaya makin kaya, PATI makin banyak? Sebab tu kena tengok sistem secara total bukan nak berpolitik saja.

   Delete
  3. bila pakai otak rafizi ginila pihak dapig nie..mengira pun tak tau. projek mrt 100b..butu...hhh la..baik pihak pegi cr sumber air kt sel n korek terowong kt pinang bagus dr melalak tak tentu psl.

   Delete
 17. Baru-baru ni aku ada terbaca artikel sorang mamat bodoh, dia kata sekarang ni bukan krisis ekonomi. Tahun 1998 tu baru krisis ekonomi. Tapi, masa zaman tu, tengok cara kerajaan menangani masalah ekonomi sangat-sangat membanggakan dan bermaruah, sanggup tolak bantuan IMF seperti Indon dan Thailand. Kenapa sekarang ni tak ada krisis ekonomi pun, kerajaan macam dah panik semacam. Mereka bukan risau pasal negara, tapi risau Najib dan UMNO akan terus berkubur.

  MOF: Don't panic, ringgit will bounce back.
  http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/12/19/mof-dont-panic-ringgit-will-bounce-back/

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.