Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Monday, December 05, 2016

RETORIK & MELIWAT TAAT SETIA

Perhimpunan Agung UMNO 2016 baru sahaja selesai. Sebagai salah seorang perwakilan, MiM telah mengikuti ucapan-ucapan kepimpinan UMNO pusat dan juga jurucakap-jurucakap yang mewakili UMNO negeri masing-masing.


Satu perkara yang ingin disampaikan iaitu supaya sessi perbahasan tidak perlu dibahagikan lagi kepada beberapa topik seperti sebelum ini iaitu ucapan dasar Presiden, ekonomi, agama dan sebagainya. Cukup dengan satu jurucakap untuk satu negeri dan jurucakap ini diberikan lebih masa untuk bercakap serta menyentuh topik-topik yang perlu. Mungkin ada KIV seorang lagi jurucakap negeri.

Yang kita lihat ialah semua jurucakap tidak mempunyai cukup masa untuk membahas segala point-point yang telah UMNO negeri susun. Jurucakap-jurucakap juga tidak hanya memfokuskan kepada topik besar yang telah diberikan. Sebaliknya, mereka akan menyentuh semua perkara daripada ucapan dasar sehinggalah ke bab ekonomi dan sebagainya. Ia menyebabkan berlaku tindanan isi perbahasan sesama jurucakap dan mereka bercakap perkara yang sama serta berulang kali.

Jurucakap-jurucakap juga sepatutnya memfokuskan isu-isu negeri dan gerak kerja UMNO masing-masing untuk dikongsi dengan perwakilan yang hadir. Dan tidak perlu lagi perenggan menyebut semua nama pemimpin-pemimpin UMNO di permulaan perbahasan oleh setiap jurucakap negeri. Straight to the point.

Secara keseluruhannya, MiM bersetuju dengan kenyataan DS Hishammuddin Hussein yang berkata perhimpunan tahun ini telah meletakkan semula parti UMNO ke landasan yang asal. Bagi MiM, 'asal' itu maksudnya ialah tidak ada lagi kepimpinan tertinggi UMNO pusat yang diragui taat setianya kepada Presiden dan parti kerana mereka yang tidak setia telah keluar parti.

Tetapi UMNO mesti perlu berhati-hati kerana masih ada pemimpin-pemimpin UMNO yang main 2 kolam dan play safe. Mereka ini akan bersama dengan UMNO jika BN menang PRU14 nanti atau pun mereka ini akan lompat 'kapal lain' jika 'kapal lain' itu mampu buat kejutan semasa pilihanraya nanti. 

MiM kenal mereka yang talam dua muka ini.

Dan memang benar bahawa soal pengorbanan dan taat setia adalah penting untuk dipertahankan seperti yang dijelaskan oleh Hishammuddin. Dan kerana pengorbanan serta taat setia di kedudukan tertinggilah maka UMNO berjaya keluar daripada bibit-bibit perpecahan yang dihadapi oleh UMNO setahun yang lalu. Bagi MiM, bab taat setia ini sebenarnya ditujukan kepada kepimpinan UMNO tertinggi. Ahli-ahli UMNO akar umbi tidak ada isu tentang taat setia dan tidak akan mengoncang parti UMNO jika hanya satu atau dua ahli UMNO akar umbi yang tidak setia.

Tetapi jika kepimpinan tertinggi UMNO sendiri meliwat 'taat setia' itu, maka impaknya lebih besar seperti yang berlaku sekarang ini dan sebelumnya. Maka wujudlah Semangat 46, PKR dan PPBM. Semuanya ini bukan salah ahli-ahli UMNO akar umbi tetapi kepimpinan UMNO yang pernah berjawatan tinggi dalam parti dan kesenangan kerana UMNO.
 
DS Hishammuddin juga berkongsi satu kata-kata hikmat daripada seorang Naib Presiden UMNO tahun 1976 iaitu :
"UMNO tidak wujud untuk pemimpinnya. Semua pemimpin adalah
sementara. Mereka akan pergi dan akan diganti oleh pemimpin yang baru. Tetapi pemimpin dan kepimpinan adalah penting bagi pertubuhan. Sementara pemimpin tidak perlu dipertahankan semata-mata kerana ia pemimpin, ianya juga tidak harus dilemahkan dengan sengaja. Tidak ada kebaikan dari kepimpinan yang lemah sepertimana tidak ada manfaat dari pertubuhan yang lemah.”
Naib Presiden UMNO ketika itu ialah Dr Mahathir Mohammad. Di manakah prinsip dan pegangan Mahathir sekarang?

DS Hishammuddin juga berkata bahawa takdir yang mengizinkan UMNO keluar daripada setiap kemelut menjadikan parti ini lebih gagah, lebih perkasa, lebih tegap dan mantap, untuk kekal sebagai wadah kelangsungan perjuangan bangsa Melayu dan umat Islam. MiM percaya bahawa UMNO tidak boleh hanya bercakap tentang takdir sahaja kerana Allah SWT juga telah memberi kita ilmu, fikiran dan masa untuk merancang masa depan parti UMNO.

Perancangan mesti tidak retorik dan tidak syok sendiri. Bantuan mesti disediakan sepenuhnya untuk jentera-jentera parti UMNO yang sangat penting iaitu jentera media sosial parti kerana hampir setiap kepimpinan tertinggi dan jurucakap-jurucakap negeri menyentuh tentang peri pentingnya media sosial menghadapi PRU14.

Yang paling penting ialah setiap pemimpin UMNO jangan sombong dan mesti akui bahawa mereka terhutang budi kepada ahli-ahli UMNO dan rakyat Malaysia yang meletakkan mereka di jawatan-jawatan yang mereka sandang hari ini.

Ada beberapa perkara lagi yang akan MiM tulis tentang Pernimpunan Agung UMNO ini. Di antara yang MiM nampak semasa Perhimpunan Agung UMNO kali ini dan juga yang sebelum ini ialah masih ada lagi jurang perbezaan di antara pemimpin UMNO dengan ahli-ahlinya walau pun Perhimpunan dijalankan dalam rumah parti UMNO itu sendiri. Amat kurang interaksi di antara pemimpin-pemimpin UMNO dengan ahli-ahli UMNO akar umbi daripada segenap kampung yang sanggup hadir kerana sayangkan parti UMNO.

Contoh mudah, pemimpin-pemimpin UMNO mempunyai laluan khas untuk keluar masuk dewan di PWTC tanpa melalui lautan ahli-ahli UMNO yang hadir. Protokol red tapes dan red carpet masih ada yang memisahkan.

Dan sepatutnya, setiap ahli Majlis Tertinggi UMNO adalah di antara pihak yang terakhir keluar daripada dewan dan PWTC kerana mereka adalah tuan rumah. Perbandingannya, pelik jika kita sendiri keluar rumah sedangkan tetamu masih berada dalam rumah kita!

Memasyarakatkan UMNO itu perlu dipraktikkan oleh setiap kepimpinan tertinggi UMNO itu dahulu.

Perkara-perkara lain tentang Perhimpunan Agung UMNO ini akan MiM jelaskan di artikel seterusnya. Bottom line is enough of rhetorics dan parti DAP mesti dihancurkan.SHARE ARTICLE :
25 comments:

 1. Larilah hai kuda tuaku
  Larilah ayuh lari
  Larilah hai kuda tuaku
  Larilah ayuh lari
  Gerakkan keretaku
  Kawanku telah menunggu
  Ayuh lari … uh

  Haaaa … …. a … a… a…
  Kuda tuaku lari gagah berani
  Ayuh lari hai kuda tuaku lari
  Haaaa … …. a … a… a…

  Kuda tuaku lari gagah berani
  Ayuh lari hai kudak tuaku lari
  Kuda tuaku lari kencang
  Rasa hatiku girang
  Kawan kawanku riang... uh

  Haaaa … …. a … a… a…
  Kuda tuaku lari gagah berani
  Ayuh lari hai kuda tuaku lari
  Haaaa … …. a … a… a…
  Kuda tuaku lari gagah berani
  Ayuh lari hai kuda tuaku lari
  Kuda tuaku lari kencang
  Rasa hatiku girang
  Kawan kawanku riang
  Ah … ha …

  https://www.youtube.com/watch?v=vGRnOsFFTKU

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pnghapusan etnik org asli g.musang oleh tentera2 pas tnpa perikemanusian... lebih jahat drpd tentera myanmar...

   Delete
  2. Nik abdoh...bcakap utk rohingya bkn main lg... Org asli g.musang cmne?.. Lunyai abis d kerjakn oleh pmimpin pas... Xda perikemanusiaan lngsung...

   Delete
  3. Ank2 kecil sdg menangis d sana lebih Tragis drpd rohingya... Org asli hidup dlm ketakutan...Pemimpin pas xda hari perut... Gila harta dunia... Xda sifat keperimanusiaan..

   Delete
  4. Maaf jika saya lancang ngeposting di blog tuan saya hanya mau curhat buat semua saudara TKI/TKW ....
   saya Sukiman seorang TKI DI MALAYSIA
   pengen pulang ke indonesia tapi gak ada ongkos
   sempat saya putus asa apalagi dengan keadaan susah
   gaji istri saya itupun buat makan sehari2. sedangkan hutang banyak
   kebetulan istri saya buka-buka internet Dan mendapatkan
   nomor MBAH KASSENG (0853-4288-2547) katanya bisa bantu orang melunasi hutang
   melalui jalan TOGEL dan dengan keadaan susah, terpaksa saya
   hubungi dan minta angka bocoran Toto/malaysia
   angka yang di berikan waktu itu 4D
   ternyata betul-betul tembus 100% alhamdulillah dapat 269.jt Oleh Karna itu saya posting no HP MBAH KASSENG ini supaya saudarah-saudara ku di indonesia maupun di luar negri yang sangat kesulitan masalah ekonomi (kesusahan) jangan anda putus asa. Karna jalan masih panjang yang penting anda tdk malu atau takut menghubungi MBAH KASSENG. Semua akan berubah Karna kesuksesan ada pada diri kita sendiri. Yakin dan percaya bahwa itu semua akan tercapai berkat bantuan dari mbah AMIN.
   MBAH KASSENG
   NO: 0853-4288-2547
   thank's yg pux blog

   Delete
 2. Lirik Lagu Anak Kecil Main Api

  Anak kecil main api
  Terbakar hatinya yang sepi
  Air mata darah bercampur keringat
  Bumi dipijak milik orang

  Nenek moyang kaya-raya
  Tergadai seluruh harta benda
  Akibat sengketa di antara kita
  Cinta lenyap di arus zaman

  Indahnya bumi kita
  Warisan berkurun lamanya
  Hasil mengalir ke tangan yang lain
  Kita kan merintih sendiri

  Jangan buang waktu lagi
  Majulah raih semua mimpi
  Hapuskan sengketa
  Teruskan usaha
  Kita kan gagah di nusantara

  Kita kan gagah di nusantara
  Kita kan gagah di nusantara
  Kita kan gagah di pentas dunia

  ReplyDelete
 3. DAPig mmg wajib dihancurkan !!!!

  ReplyDelete
 4. "UMNO tidak wujud untuk pemimpinnya. Semua pemimpin adalah
  sementara. Mereka akan pergi dan akan diganti oleh pemimpin yang baru. Tetapi pemimpin dan kepimpinan adalah penting bagi pertubuhan. Sementara pemimpin tidak perlu dipertahankan semata-mata kerana ia pemimpin, ianya juga tidak harus dilemahkan dengan sengaja. Tidak ada kebaikan dari kepimpinan yang lemah sepertimana tidak ada manfaat dari pertubuhan yang lemah.”
  Naib Presiden UMNO ketika itu ialah Dr Mahathir Mohammad. Di manakah prinsip dan pegangan Mahathir sekarang?

  Bukankah tun masih berpegang kepada prinsip ini? .. "sigh"

  ReplyDelete
 5. Artikel yg. BERNAS dr. MiM! UMNO perlu diRAKYATkan - dgn. MENAMBAHBAIK sistem PERKHIDMATAN! Lantik ahli2/pegawai2 yg. MENJAGA Biro2 Aduan UMNO dr. mereka yg. PENYABAQ; CERIA, IKHLAS, MERENDAH DIRI dan JUJUR! Bukan yg. BONGKAK, ELITIS dan PENIPU - dan mengHARAPkan JAWATAN2 tingi dlm. UMNO satu hari nanti! Setiap aduan rakyat adalah pENTING dan setiap kritikan rakyat yg. benaq2 CINTAkan Islam/NEGARA ISLAM/bangsa BUMIPUTERA kita ni, pd. UMNO, adalah utk. KEBAIKAN, walau SUKAR diDENGAQ!

  Nek Tempoyak.

  Ada masa bangsa BUMIPUTERA Islam Melayu perlu jadi HANG TUAH; ada masa kita perlu jadi HANG JEBAT!

  Yg. PENTING - Islam dan KEBAJIKAN/KESELAMATAN/HAK bangsa BUMIPUTERA serta NEGARA ISLAM kita ini terus diPERTAHANkan! Maka, kewibaan CALON2 adalah PENTING!

  Dan aku memang TAK akan MENGUNDI parti MCAnjing KURAP-DALANG DUA MUKA yg. amat BONGKAK dan anti-ISLAM tu; dan akan MENGUNDI calon2 PAS kalau calon2 UMNO tidak berWIBAWA mahupun kalau calon2 itu dr. parti MCAnjing LOSER- tapi TAK SEDAQ DIRI!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sbelum undi pas pi tnjau2 org asli g.musang... igat pegi sndiri tgk live jgn dgr cerita drpd org....

   Delete
  2. OI si BANGANG, Org. ASli tu diHASUT si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD!

   Lu ada paham?!

   Nek Tempoyak.

   Delete
  3. Hasut kpl hotak hang... Abis lunyai d sana... Xkena Atas batang hidung blh la... Hang syaitan tahap iblis

   Delete
 6. Bilalah nak MAMPOS si DIKTATOR ZioNAZI (Zionis NAZI) PARASIT/PENYANGAK/PENYAMAQ/PENIPU/PENYAMUN/PEMBUNUH/PERASUAH/LANUN-madey ANAK BERANAK berIJAZAH JAMBAN JUBOQ BABI-amat CELAKA ni OI; nak HINA pula dgn. mat JIJIK ke atas DEMO membela bangsa BUMIPUTERA Islam Rohingya kita yg. amat MALANG ??!!! GERAMnya aku si madey TUA BANGKA NYANYOK-muka semacm mcm. puak KANIBAL tu! Mcm. RAJA BERSIONG atau puak ZIONIS aja; HISAP DARAH/makan ORGAN2 bayi/kanak2/anak muda utk. kekal MUDA!

  Dan yg. wakil Kenya dr. UNZionis CELAKA tu - nak masuk campuq PERTAHANkan DEMO2 HARAM dan RASUAH2 puak TERORIS PENJAJAH PARASIT BerSHIT DAPJUBOQ BABI dr. SOROS/MOSSAD-IS-rael/CIA tu apahal?! Nampak sgt. si PENJAJAH KAFIR HARBI PARASIT ni nak cuba GAGALkan NEGARA ISLAM kita ni dr. masuk campuq nak HALANG Genosid2 yg. berTERUSAN ke atas Bumiputera Islam Rohingya; LICIK betul permainan DAJAL depa ni; dgn. nak MENYAMAkan MOTIF2 yg. BERLAINAN dlm. JENAYAH2!

  Dahlah si rejim Kenya-si PENJILAT MOSSAD/IS-rael/NATO ni adalah juga mcm. rejim TERORIS Myanmar, di mana rejim Kenya ini asyik MEMBUNUH Bumiputera Islam Somalia di Kenya; Somalia dan Ethiopia! lepas tu nak juga SAMAkan MOTIF dlm. DEMO2 HARAM puak Teroris BerSHIT utk. terus mengHINA/mengGERTAK/memPROVOKASI/mengGULINGkan YAB PM Bumiputera Islam/Melayu terCINTA kita, UMNO, NEGARA ISLAM kita serta bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu di bumi pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni - dgn. DEMO2 SAH kita yg. MOTIF utama adalh utk- MEMBELA YAB PM, NEGARA ISLAM kita ini serta Bumiputera Islam Myanmar, bangsa ROHINGYA!!

  Lihat di UNJuboq BABI ni di media ZIONIS CELAKA ni! Di - https://sg.news.yahoo.com/wrong-criminalise-groups-receiving-foreign-funding-un-rep-052500612.html:

  Wrong to criminalise groups for receiving foreign funding, UN rep says

  BY YISWAREE PALANSAMY5 December 2016

  (Nek Tempoyak)

  Nota: Sbb. itu KDN - BENAQkan segera SEMUA PELARIAN2 Rohingya BEKERJA dan ANAK2 depa berSEKOLAH dg. SAH kat NEGARA ISLAM kita ni! Yg. mengHERANkan aku jumpa dan dengaq ramai 'pelarian' BUKAN ISLAM dr. Myanmar dan Sri Lanka diBENAQkan BEKERJA terutamanya kat kilang2 dan kondo2 MEWAH di SELANGOR - apahal ni OI?!

  ReplyDelete
 7. Hang sapa!!!!!sedarla diri novandri bin hassan...syukur masih ada yg tak mau masuk neraka bersama najib...

  ReplyDelete
  Replies
  1. KEPALA BUTOH lu si 515 HOMO JIJIK PENYAMAQ PEROGOL/PEMBUNUH/PEROMPAK/PERASUAH DAPJUBOQ BABI, PI MAMPOS lu ANAK HARAM HANYIR-penuh NANAH yg. diSONDOL BERGILIR2 oleh si SAMSENG2 DAPJUBOQ BABI lu!

   Delete
  2. Cantik sungguh bahasa si Kejora @ 6:13 sepertimana yg diluahkan di atas. Bahasanya amat kesat lagi kotor... lambang keluhuran & kesusilaan adab puak2 Penyamun/Penipu pimpinan Lanun Bugis yg dgn megah mengaku sebagai kaum pendatang, menyetarakan kaumnya sama seiras dgn pendatang2 yg lain.

   6:13 pm adalah penyamaran makhluk perusak menggelarkan dirinya 'Kejora'. Sebelum ini dia muncul 24 jam di blog Putra Merdeka. Kini mula bergentayangan-rayau macam anak polong di blog-blog 'Kluangman', 'Cucu Tok Selampit; Sebenarnya dia nie sekor saja, tapi konon coba membayangkan dia ramai. Selalu masuk tak pakai nama, ada masa menyamar pakai nama yang orang lain dah pakai di sini, ada masa pakai nama seperti Nek Tempoyak, Keris Berayon, Suharli Masrop dll. Kami dari Protun dah lali & tahu benar bahawa yang dihayonnya hanya bola dia atau bola Jibo, bos dia.

   Pagi petang siang malam, walau pun pukul 2-3-4 pagi, dia menipu, membohong, memfitnah. Anjing Jibo ini gunakan berbagai mode, cara, gaya bahasa, nada bercakap. Kekadang suka ketawa mengilai macam pontianak puaka seperti, kah kah kah, kikiki, hahaha, hehehe, atau pantun memantun macam kartun.

   Tapi pada umum nya - terutama nya bila dia dah tak tahu nak response atau meradang – Jing Jibo itu mengarut, mengata Go Fly Kite, maki hamun dan mencarut hingga tergamak mendedahkan kemaluan emak/bapaknya. Dia dikasi makan dedak, takda melukut yang ada habuk beras sikit pun, takda zat, tak membina otak nya. Pengetahuan nya cetek, selalunya bodoh, bangang, bongok, bingong, bingal, baghal.

   Harap maklum & diambil perhatian.

   Delete
 8. PRU14 Yang Cemerlang untuk BN

  1. Pastikan semua ahli2 UMNO mendaftar sebagai pengundi. Ratusan ribu lagi belum mendaftar. Sekiranya ratusan ribu ini pergi mengundi BN akan mendapat kerusi dan majoriti tambahan. Berikan tugas ini kepada ketua2 bahagian/cawangan. Juga pastikan mereka2 ini pergi mengundi dengan menyediakan kenderaan dsbg.

  2. Tambah kadar BRIM sekali ganda dan tingkatkan golongan yang layak bagi mengurangkan tekanan kenaikan kos sara hidup. Ini juga dapat merancakkan ekonomi setempat dan negara. Kesannya dapat sampai kepada hampir 50% rakyat yang benar2 memerlukan berbanding RM7-8 Billion projek pembangunan yang hanya memberi manafaat kepada sebahagian kecil towkay2 dan PATI.

  3. Najib perlu memberi kata dua kepada Presiden MCA supaya tidak mencampuri urusan orang Islam. MCA sepatutnya bersikap rational dan memberi penerangan kepada orang2 Cina berdasarkan fakta sejarah berkaitan undang2 syariah yang telah wujud ratusan tahun dahulu. Kawasan parlimen dan DUN majoriti Islam melebihi 50% hendaklah dikembalikan kepada UMNO. MCA jangan jadi bodoh. Orang2 cina mengundi berdasarkan persepsi. Kalau UMNO kuat berkerjasama dengan PAS iaitu dengan PAS meletak calon disemua kerusi, pakatan tidak mungkin menang. Sebahagian besar orang2 Cina tidak akan menyokong parti yang kalah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. anon 5.31
   1. hujung minggu lepas aku balik ke kedah. aku dah berjaya menghijrahkan 2 org adik dan mak aku untuk join bersatu. berhijrah dari parti Untuk Mohd Najib Only, si klep

   2. bila saudara minta tambah kadar BRIM dengan alasan mengurangkan tekanan kenaikan kos sara hidup, maknanya saudara mengakui bahawa kos sara hidup negara memang tinggi.

   3. Parti Untuk Mohd Najib Only sudah terdesak. sebab tu perlukan bantuan PAS.

   di kawasan saya dah ramai berhijrah keluar dari UMNO sebab kepercayaan kami kepada pemimpin2 yang dipilih sudah tiada sebab mereka hanya menutup mata, menutup hati untuk menasihat najib. pencuri tetap pencuri. ada yang sokong pencuri tapi ada jugak yang tak menyokong. UMNO sekarang bukan UMNO yang aku syg dulu..UMNO sekarang dah rosak sampaikan penyamun berbillion2 ringgit pun dipertahankan semata2 dia presiden. Nama baik UMNO dah rosak..

   Delete
 9. Wahai pemilik blog,
  Kesian aku lihat org2 UMNO. Kesian sbb ditipu dgn kemewahan dan kekayaan yg sementara.

  Di landasan manakah UMNO telah kembali? Dan atas tali apakah kini UMNO mahu bergantung? Undi org2 UMNO mungkin. Tp ingat.. org UMNO ada 3 juta. Xsemuanya daftar pemilih dn besar drnya tak wala pun. Yg dlm PWTC tu pun, kalau ditarik sikit "nikmat", wala nye ke laut.

  UMNO dah xmampu nak harapkan MCA dan MIC. Agenda kemelayuan UMNO sbenarnya mengugat kepercayaan kaum lain pd dua parti komponen ni.

  UMNO lebih malang, PAS bukan mudah nk dipesong walanya pd parti. Xsemudah tu ahli pas nk dibeli undi mereka. Aura Arwah TGNA yg sangat bencikan UMNO dn minta ahli pas berhati2 dgn umno masih membara.

  Jadi dimana UMNO ingin bergantung? Rakyat derita kerana UMNO. Brim depa terima tapi ianya xubah seperti duit raya rm2 yg diterima budak2. Xmembantu sngt dlm mendepani kos sara hidup.

  UMNO susahkan rakyat dgn GST. Tarik subsidi itu dn ini. Letakkan harga minyak dlm keadaan tak menentu.

  Paling malang, UMNO mendukung biawak hidup yg xdpt dipisahkan dgn 1MDB dn derma 2.6 Billion.

  Komen ini mungkin dikecam. Tp diluar.. itulah yg dibualkan rakyat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pandangan yang sangat tepat dan bernas. Tapi hanya diakui oleh mereka yang masih mampu untuk berfikir. Malangnya, ada satu puak yang biar apa terjadi pun mereka tak nak ambil peduli. Semua tak penting, yang penting hanya memberi sokongan sepenuhnya kepada Najib wakaupun mereka sendiri tahu bahawa UMNO sedang menuju kehancuran demi menyelamatkan seorang individu yang menggunakan sepenuhnya [eluang sebagai presiden UMNO dan perdana menteri.

   Delete
 10. Maaf jika saya lancang ngeposting di blog tuan saya hanya mau curhat buat semua saudara TKI/TKW ....
  saya Sukiman seorang TKI DI MALAYSIA
  pengen pulang ke indonesia tapi gak ada ongkos
  sempat saya putus asa apalagi dengan keadaan susah
  gaji istri saya itupun buat makan sehari2. sedangkan hutang banyak
  kebetulan istri saya buka-buka internet Dan mendapatkan
  nomor MBAH KASSENG (0853-4288-2547) katanya bisa bantu orang melunasi hutang
  melalui jalan TOGEL dan dengan keadaan susah, terpaksa saya
  hubungi dan minta angka bocoran Toto/malaysia
  angka yang di berikan waktu itu 4D
  ternyata betul-betul tembus 100% alhamdulillah dapat 269.jt Oleh Karna itu saya posting no HP MBAH KASSENG ini supaya saudarah-saudara ku di indonesia maupun di luar negri yang sangat kesulitan masalah ekonomi (kesusahan) jangan anda putus asa. Karna jalan masih panjang yang penting anda tdk malu atau takut menghubungi MBAH KASSENG. Semua akan berubah Karna kesuksesan ada pada diri kita sendiri. Yakin dan percaya bahwa itu semua akan tercapai berkat bantuan dari mbah AMIN.
  MBAH KASSENG
  NO: 0853-4288-2547
  thank's yg pux blog

  ReplyDelete
 11. Jangan bimbang. Semua kita tahu bahawa Umno sedang lemas dan mencari penyelamat politik mereka. Mereka boleh bermuka-muka, seperti kebiasaan mereka selama ini,” katanya di laman Facebook.

  Menurut Ahmad Shamsuri, Abdul Hadi sangat sedar dan arif terhadap tipu muslihat parti Melayu itu dan usianya

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib ingat bila kawan dgn pas...boleh tebus dosa curi wang rakyat berbillon melalui 1mdb...masuk neraka la oiiii...

   Delete
 12. Kalau PAU 2016 ada pemilihan jawatan UMNO termasuk presiden dan timbalan presiden, mungkin UMNO masih boleh diselamatkan. Tetapi, apakan daya, UMNO ni ramai yang bodoh terlampau membuatkan presiden sendiri menangguhkan pemilihan. Presiden yang pentingkan diri sendiri, tak sanggup kehilangan jawatan. Kalau betul dia mendapat sokongan majoriti, kenapa perlu takut. UMNO jahanam hanya kerana Najib. Masih ramai lagi yang layak dalam UMNO utk memegang jawatan Presiden, kenapa perlu pertahankan individu sangat. Najib terbukti gagal dalam skandal peribadi dan juga menjahanmkan ekonomi negara. Akibatnya, kos sara hidup meningkat, matawang jatuh dan stabil lemah, pasaran ekuiti merudum tak naik-naik. Amat malang bagi orang yang mengharap kepada orang yang tak boleh diharap langsung. Peluang sudah berakhir, semua kerana barua-barua kerjanya hanya untuk membodek. Segala teguran orang bukan untuk diperbetulkan malah sesiapa saja yang menegur akan menjadi mangsa kepada barua-barua ini. Presiden Amerika pun dihadkan maksima 4 tahun, Najib dah 7 tahun. Tak kan nak pegang sampai mati kot. Memang puak UMNO ni mangkuk hayun betul.

  ReplyDelete
 13. ASS..WR.WB.SAYA PAK ALERSKY TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA EYANG WORO MANGGOLO,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN AKI SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN EYANG WORO MANGGOLO MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL EYANG WORO MANGGOLO SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIH


  NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208)


  BUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL EYANG WORO MANGGOLO
  angka;GHOIB: singapura

  angka;GHOIB: hongkong

  angka;GHOIB; malaysia

  angka;GHOIB; toto magnum

  angka”GHOIB; laos…

  angka”GHOIB; macau

  angka”GHOIB; sidney

  angka”GHOIB: vietnam

  angka”GHOIB: korea

  angka”GHOIB: brunei

  angka”GHOIB: china

  angka”GHOIB: thailand

  ANGKA TOGEL JITU 2D 3D 4D 5D 6D
  0823-9177-2208
  saya pak alresky posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.