Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Tuesday, January 31, 2017

ISLAM & MELAYU : KERAJAAN DAP MAKIN MELAMPAU !!

Kenapa Lim Guan Eng berdiam diri dan tidak menjawab soalan-soalan panas yang diutarakan ini?


Lebih-lebih lagi isunya ialah permasalahan Islam dan Melayu yang amat mengejutkan kita semua.

PAS Pulau Pinang mendedahkan bahawa berdasarkan maklumat yang diterima, DAP dan PKR melalui kerajaan Pulau Pinang dengan sengaja telah mencampuri urusan pemfatwaan.

Mereka mengarahkan supaya semua fatwa yang diputuskan di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa negeri Pulau Pinang perlu melalui Majlis Mesyuarat Kerajaan P.Pinang terlebih dahulu, sebelum dipersembahkan kepada Yang Dipertuan Agong!
Dalam isu ini PAS semasa di dalam Pakatan Rakyat telah menyatakan bantahan secara tertutup kepada YB Dato' Abdul Malik Abul Kasim (Ahli MMK Agama). Namun, sehingga kini, amalan campur tangan dalam proses penfatwaan masih berlaku. 
Fatwa-fatwa yang diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang perlu dimaklumkan kepada mesyuarat MMK yang dipengerusikan oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng terlebih dahulu sebelum dipersembahkan kepada YDPA. 
Sedangkan menurut Seksyen 48 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Pulau Pinang) 2004, fatwa tersebut hendaklah terus disyorkan kepada YDPA selaku Ketua Agama Islam di Negeri Pulau Pinang untuk diwartakan, tidak perlu melalui mesyuarat MMK.
PAS Pulau Pinang juga mendedahkan bahawa berdasarkan maklumat, terdapat fatwa yang telah 'dibekukan' oleh Kerajaan Negeri P.Pinang dan tidak dipersembahkan kepada YDPA, kerana tidak mengikut selera DAP dan PKR.
Keadaan ini seolah-olah menjadikan MMK yang dipengerusikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang lebih berkuasa daripada Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang dalam hal ehwal hukum orang Islam, secara tidak langsung meletakkan fungsi Mufti Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan YDPA lebih rendah daripada sepatutnya mengikut Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Pulau Pinang) 2004.
Selain daripada itu, PAS Pulau Pinang juga mendedahkan. Ironinya, beberapa perkara di bawah juga telah dibangkitkan oleh UMNO Pulau Pinang:
1. ISU PERKAMPUNGAN WARISAN MELAYU P.PINANG
1.1 Ketika PAS masih bersama Pakatan Rakyat, satu Manifesto Pakatan Rakyat untuk berhadapan dengan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 yang dipersetujui bersama antara PAS dengan DAP dan PKR, telah memutuskan untuk mewujudkan ‘Persempadanan Perkampungan Warisan Melayu’ sebagai usaha memelihara kampung-kampung Melayu warisan yang telah sedia wujud seawal tahun 1700 masihi lagi. Antara contoh kampung Melayu warisan tersebut adalah seperti Kampung Batu Uban (1734) dan Tanjung Tokong (1786).
1.2 Namun, DAP dan PKR melalui kuasa di dalam Kerajaan Negeri Pulau Pinang didapati tidak melaksanakan manifesto untuk mewujudkan ‘Persempadanan Perkampungan Warisan Melayu’ ini. Berdasarkan maklumat yang direkodkan, terdapat 25 buah kampung warisan Melayu di P.Pinang yang terhapus sejak zaman pemerintahan BN hingga kini, akibat projek pembangunan.
Jika DAP dan PKR bersungguh-sungguh mahu membela Melayu, sewajarnya dilaksanakan manifesto mengenai ‘Persempadanan Perkampungan Warisan Melayu’ bagi mengelakkan terhapusnya perkampungan warisan Melayu akibat projek pembangunan.
2. TINDAKAN DWI STANDARD TERHADAP PENJAJA MELAYU DAN PENJAJA BUKAN MELAYU

2.1 Didapati wujud tindakan yang berbeza terhadap penjaja yang melanggar peraturan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) daripada kalangan melayu dan bukan Melayu. Terdapat sebilangan penjaja Melayu yang dirobohkan gerai mereka berbanding penjaja bukan Melayu yang tidak dikenakan tindakan perobohan.
2.2. Sebagai contoh, penjaja Melayu yang berniaga dikawasan luar bandar seperti Teluk Bahang dan Sungai Tiram dirobohkan gerai perniagaan mereka berbanding dengan penjaja bukan Melayu yang berniaga di Jalan Baru (berhadapan Hotel Sunway), sekitar KOMTAR, Jalan Chulia dan gerai sekitar Kompleks MBPP di Sungai Ara Bayan Lepas tidak diambil tindakan yang sama walaupun dilaporkan melakukan kesalahan yang sama seperti penjaja Melayu yang diambil tindakan perobohan gerai.
Bahkan, difahamkan terdapat dikalangan penjaja Melayu yang dirobohkan gerai tersebut adalah merupakan warga Orang Kelainan Upaya (OKU) yang juga penerima pinjaman TEKUN.

2.3. Wakil PAS ketika masih berada di dalam Majlis Bandaraya Pulau Pinang (sebelum dipecat pada bulan September 2014) pernah menyatakan bantahan terhadap tindakan dwi standard ini. 
Namun, bantahan tersebut disanggah oleh wakil DAP di dalam MBPP ketika itu dengan alasan bahawa penjaja Melayu yang dirobohkan gerai tersebut adalah kumpulan yang cenderung kepada UMNO dan tidak perlu dipertimbangkan rayuan mereka. 
Bahkan wakil PAS tersebut pula dituduh sebagai rasis dan pro-UMNO semata-semata kerana mempertahankan penjaja Melayu berkenaan.

3. PROJEK TAMBAK LAUT UNTUK MEWUJUDKAN 3 BUAH PULAU DI TELUK KUMBAR, IMPLIKASI TERHADAP PENDUDUK MELAYU ISLAM

3.1. Langkah DAP dan PKR melalui Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk mewujudkan 3 buah pulau di Teluk Kumbar bagi membiayai kos projek mega Penang Transportation Master Plan (PTMP) memberi implikasi negatif terhadap ribuan penduduk Melayu Islam yang sejak sekian lama menetap di kawasan berkenaan.

3.2. Projek ini akan memusnahkan ekologi pembiakan hidupan laut dan alam sekitar. Lebih kritikal, projek ini akan menghapuskan lubuk pembiakan ikan dan udang yang menjadi sumber rezeki kepada penduduk Melayu Islam setempat. Tawaran pampasan yang diberikan pula difahamkan tidak setimpal, ibarat “kenyang sekali tetapi melarat bertahun-tahun”.

4. CAMPUR TANGAN TERHADAP INSTITUSI FATWA NEGERI P.PINANG

4.1. Berdasarkan maklumat yang diterima, DAP dan PKR melalui Kerajaan Negeri Pulau Pinang dengan sengaja telah mencampuri urusan pemfatwaan apabila mengarahkan supaya semua fatwa yang diputuskan di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang (JKFNPP) perlu melalui Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Negeri P.Pinang terlebih dahulu, sebelum dipersembahkan kepada Yang Dipertuan Agong (YDPA).

4.2. Dalam isu ini PAS semasa di dalam Pakatan Rakyat telah menyatakan bantahan secara tertutup kepada YB Dato' Abdul Malik Abul Kasim (Ahli MMK Agama). 
Namun, sehingga kini, amalan campur tangan dalam proses penfatwaan masih berlaku. 
Fatwa-fatwa yang diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang perlu dimaklumkan kepada mesyuarat MMK yang dipengerusikan oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng terlebih dahulu sebelum dipersembahkan kepada YDPA. 
Sedangkan menurut Seksyen 48 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Pulau Pinang) 2004, fatwa tersebut hendaklah terus disyorkan kepada YDPA selaku Ketua Agama Islam di Negeri Pulau Pinang untuk diwartakan, tidak perlu melalui mesyuarat MMK.

4.3. Berdasarkan maklumat, terdapat fatwa yang telah 'dibekukan' oleh Kerajaan Negeri P.Pinang dan tidak dipersembahkan kepada YDPA, kerana tidak mengikut selera DAP dan PKR. 
Keadaan ini seolah-olah menjadikan MMK yang dipengerusikan oleh Ketua Menteri Pulau Pinang lebih berkuasa daripada Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang dalam hal ehwal hukum orang Islam, secara tidak langsung meletakkan fungsi Mufti Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan YDPA lebih rendah daripada sepatutnya mengikut Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Pulau Pinang) 2004.

5. TIDAK BERSETUJU DENGAN CADANGAN PINDAAN AKTA 355

5.1. Berhubung usaha memartabatkan institusi kehakiman syariah di negeri Pulau Pinang, Kerajaan Negeri secara terang-terangan telah menghalang hak umat Islam dalam memartabat dan memperkasa undang-undang syariah apabila tidak menyokong pindaan Akta 355. 
Tindakan Kerajaan Negeri memberikan tanah bagi membina Mahkamah Syariah hanya dilihat sekadar kosmetik sahaja sekiranya tidak memberi bidangkuasa yang sewajarnya kepada Mahkamah Syariah seperti mana yang terkandung dalam Al-Quran dan Sunnah. 
Sekiranya kerajaan negeri menghormati dan memberikan hak kepada umat Islam bagi mengamalkan undang-undang syariah di negeri ini, kerajaan negeri harus bersedia menyokong bukan sahaja RUU Pindaan Akta 355, bahkan lebih dari itu kerajaan negeri mempunyai kuasa di dalam Dewan Undangan Negeri untuk mengubal suatu enakmen yang lebih lengkap sebagai mana yang dilakukan oleh Kerajaan Kelantan.
6. PROMOSI PEMIKIRAN ISLAM LIBERAL MELALUI PENANG INSTITUTE

6.1. DAP dan PKR melalui Kerajaan Negeri P.Pinang juga gagal mengawal ancaman-ancaman terhadap Islam di negeri ini apabila dilihat sengaja membiarkan Penang Institute iaitu sebuah institut dibawah kelolaan kerajaan negeri mempromosikan pemikiran Islam Liberal yang jelas bercanggah dengan aqidah Ahli Sunnah Wal Jamaah dan telah difatwakan haram. 
Fahaman ini diberi ruang seluas-luasnya oleh Urusetia Penerangan di bawah Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang dengan diberikan slot dan menyiarkannya di dalam Buletin Mutiara iaitu buletin rasmi kerajaan negeri dalam setiap keluaran.

6.2. Lebih buruk lagi, seorang penggerak Penang Institute yang juga Ahli Parlimen Bukit Bendera dari DAP, YB Zairil Khir Johari secara terang-terangan telah mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang mempromosikan pemikiran Islam Liberal. 
Beliau juga didapati memperkecilkan institusi Mufti dan Jawatan Kuasa Fatwa Negeri apabila tidak hadir memberi penjelasan kepada Jawatankuasa Fatwa walaupun dipanggil beberapa kali oleh Mufti Kerajaan Negeri untuk memberi penjelasan berhubung kenyataan beliau.

6.3. Dalam isu ini, sekali lagi DAP dan PKR melalui Kerajaan Negeri telah gagal menjaga kesucian agama Islam dan sengaja membiarkan fahaman Islam Liberal dipromosikan melalui lidah rasmi kerajaan serta lidah pimpinan mereka sendiri. 
Senario ini sangat membimbangkan kerana Buletin Mutiara bukan sahaja dibaca oleh masyarakat dewasa tetapi juga disebarkan kepada anak-anak di sekolah-sekolah termasuk di sekolah agama. 
Situasi ini bercanggah dengan usaha membenteras dan mengawal fahaman ini yang dilakukan oleh Jawatankuasa Khariah Masjid dan Surau di seluruh negeri Pulau Pinang sekaligus menggambarkan bahawa pihak kerajaan negeri tidak mengendahkan suara anak-anak khariah Masjid dan Surau yang membantah fahaman ini.

Oleh yang demikian, PAS P.Pinang berpendirian bahawa DAP dan PKR melalui Kerajaan Negeri P.Pinang tidak serius membela Melayu dan Islam di Pulau Pinang. 
Bahkan, usaha-usaha yang dilakukan oleh DAP dan PKR untuk membela Melayu dan Islam di Pulau Pinang, didapati masih berada di dalam kerangka pembangunan konvensional yang hanya memfokuskan aspek material semata-mata dan mengabaikan aspek pembinaan insan, spiritual dan ruhiyah. 
Pembelaan Melayu dan Islam yang hanya difokuskan kepada aspek material ini sama seperti kaedah yang digunakan oleh BN, bersifat jangka pendek untuk menang pilihan raya dan kekal berkuasa, namun tidak akan dapat melahirkan rakyat dan negeri yang bertamaddun. 
Sekian, terima kasih.
MUHAMMAD FAUZI YUSOFF
Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang
Pendedahan PAS Pulau Pinang ini mesti dijawab oleh Lim Guan Eng DAP. Atau menggunakan taktik lumrah iaitu dengan menyaman pihak PAS?

Yang mana satu, terpulang kepada Guan Eng DAP tetapi isu-isu ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja kerana ianya amat besar dan pasti tersemat di hati rakyat terutamanya umat Islam.

Kita juga jangan lupa dengan penduduk Kampung Tok Subuh yang terpaksa pindah dan hanya baharu dipandang oleh kerajaan DAP walau pun hampir 9 tahun DAP mentadbir Pulau Pinang dan setelah isu ini berlarutan selama hampir 4 tahun.

Apakah tindakan kerajaan DAP itu ada kena mengena dengan tarikh pilihanraya umum yang diberitakan semakin dekat ?

Kenapa kerajaan DAP Pulau Pinang tidak menyelesaikan perkara ini lebih awal daripada sekarang ?SHARE ARTICLE :

51 comments:

 1. DAPig pandai wayang aja kat Penang ni. Depa ingat melayu ni bodoh percaya dgn wayang DAPig.

  ReplyDelete
 2. macai 93.4% percaya habis dengan tokong di penang tu. Mati hidup semula pun mereka akan jilat selicin-licinnya bontot tokong

  ReplyDelete
 3. Melayu liberal slalu cakap: ala, dia tuh cina......
  Ataupun, ala hidup nie tak boleh terlampau taksub.......

  ReplyDelete
 4. PKR PULAU PINANG SAPA YG PEGANG... KELUARGA DAN BAKA BAKA AJARAN PLURALISMA MURTAD... pÈJUANG LGBT DAB GAY...TAHNIAH RAKYAT PULAU PINANG

  ReplyDelete
 5. Hari-hari dr novandri bongkar "penyelewengan" pembangkang, hari-hari pula pemimpin umno ditangkap kes rasuah dan penyelewengan. Apa sudah jadi?? Apa-apa hal pun, tahniah SPRM.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hai, rasuah Guan Eng kau sebut? Rasuah besar dalam BMF kau tak sebut? Main judi Foreks pun kau tak sebut? Berbilion2 duit rakyat tu masuk kocek pemimpin pakatan/kroni atau lost into thin air. Dahsyat yang amat.

   Delete
  2. Polis, sprm dah siasat. Tapi kenapa hari2 kita dgr pemimpin umno yang kena tangkap?

   Delete
  3. Yg sebetulnya rasuah tak de kena mengena dengan parti. Itu kerja individu. Siapa makan lada dia terasa pedas. Itu je. Walau apa pun UMNO masih tetap yg paling unggul membela rakyat berbanding yg lain.

   Delete
  4. Kalau umno paling unggul membela rakyat, kenapa felda, felcra, mara, tekun, tabung haji semua jadi mangsa seleweng pemimpin umno?

   Delete
  5. Yang pakatan pulak, ada pemimpinnya yg rasuah, u turn, hipokrit tahap gaban. Hanya mementingkan diri dan kroni saja. Sudahlah tak bela rakyat, menindas pulak tu. Cuba tenguk kampung Melayu di Pulau Pinang...berapa banyak yg dah dirampas dan dibuat kondo mewah? Bukankah orang Melayu tu rakyat yg memang penduduk asal Pulau Pinang?

   Delete
 6. Woi intelektuil Melayu! Annuar Musa tak melampau ke?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yg. si PENJAJAH PARASIT ZIONAZI BerSHIT-DAPJuboq Babi punya KURANG AJAQ nak JUAL Negara ISLAM kami ni pd. IS-rael-MOSSAD/SOROS-NA*O; TAK pula lu TERLOLONG mcm. PUAKA aaahhh?!!

   OI si TERORIS GILA BABI si HOMO JIJIK PENYAMAQ ZIONIS PENJILAT2 ANJING2 TERORIS PENJAJAH ZioNAZI CASH-is-KING DAPJuboq Babi-KULI2 si rejim PENGGANAS KANIBAL/NECROPHILIA ISrael/ZIONIS ni - TAK pula TERLOLONG mcm. PUAKA psl. dpt. RASUAH yg. berBILLION selepas dok lahap TAIK rejim TERORIS KANIBAL/NECROPHILIA Israel/ZIONIS aaahhh??!!

   Dan TAK juga si PENJAJAH TERORIS DAPJuboq Babi ni nak SAMAN Razali kalau berita ni TAK benaq?! Dasar si PENAKUT! Di - http://www.pisau.net/terima-dana-1-2billion-dari-israel-dap-perlu-segera-kemuka-saman/ , Terima Dana 1.2Billion Dari Israel, DAP Perlu Segera Kemuka Saman, Published on 17/08/2016 in DAP by pisau!

   Itulah, bilalah juga si SPRM tu nak MENYIASAT si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAParasit RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-CIA/NA*O ni yg. boleh dapat RASUAH sbnyk. USD 300 JUTA (RM 1.2 BILLION) dari rejim TERORIS KANIBAL/NECROPHILIA IS(IS)rael tu - begitu juga PDRM untuk siasat bawah AKTA TERORISMA kerana 17 pakar strategi DAPJuboq Babi yg. diKETUAI si TODI-puaKA, di LATIH oleh TERORIS MOSSAD dan si KM spt. TONGGENG eng boleh pula asyik jumpa DUTA IS(IS)rael, serta IS(IS)rael nak tubuhkan MARKAS TENTERA PENGGANAS dia di Port Dickson – utk. MENAKLUK Selat Melaka; sbg. laluan UTAMA Submarin2 NUKLEAR HARAM IS(IS)rael/NA*O (yg. berPUSAT di Diego Garcia), serta sbg. laluan UTAMA perkapalan industri MINYAK/GAS laut dalam yg. berBILLION(“oil/gas CHOKEPOINT”) yg. MENYAMBUNGkan Lautan PASIFIK-HINDI hingga ke Laut MERAH/MEDITERRANEAN (utk. ke ISrael/Barat)!! Kami RAKYAT tengah TUNGGU ni! SPRM/PDRM bah. TERORISMA – hang buatlah KERJA betul-betul oi!

   Lihat di - http://semuthitam80.blogspot.my/2016/03/12-billion-dana-israel-masuk-akaun.html , 1.2 BILLION DANA ISRAEL MASUK AKAUN PROKSI??? , Posted by Semut Hitam ; dan di - http://wakeupmalaya.com/2016/01/dap-terima-latihan-dari-mossad/ :

   DAP Terima Latihan Dari Mossad?

   January 4, 2016 By WakeUp Malaya

   Bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, Mohamad Razali Abdul Rahman menegaskan beberapa kali bahawa DAP mempunyai hubungan istimewa dengan Israel.

   Pada 2012, Razali telah mendedahkan hubungan DAP-Israel ketika berceramah di Putrajaya:
   —–
   Tapi apakah hubungan istimewa Israel dengan DAP? Kalau tak istimewa, tidak kami dilatih hampir 3 tahun oleh Israel. Dilatih oleh pihak Mossad. Saya terima latihan daripada Mossad.

   Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, tiap bulan Lim Guan Eng akan pergi ke Singapura. Saya biasa mengikuti banyak kali rombongan beliau ke Singapura. Dia akan pergi hari Sabtu petang dan akan balik hari Ahad petang.

   Di Singapura, kita akan jumpa dua orang saja. Satu bekas pemimpin atau bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan lagi satu wakil Duta Israel di sana. Dua ni yang akan kita jumpa.

   Sewaktu kita jumpa dengan Duta Israel atau wakil Israel, Tuan-tuan tahu tak, pihak Israel telah bersetuju memberi dana sebanyak 300 juta USD untuk PRU yang ke 13 ni. USD ya bukan RM ya. Duit tu sekarang berada di Singapura ya.....

   Jadi, PI MAMPOS lu kat JAMBAN si TERORIS PENJAJAH/PENYAMUN ZIONIS DAParasit KURAP lu tu!!

   Delete
 7. sian..kopi pes panjang2..org nak tengok komen2 je..pathetic..LOL..

  ReplyDelete
 8. Barua2 kapiaq saja yang dok balas komen. Wayang Cina! pakai topeng tutup muka selak joboq.

  PKR Al Juburi Al Jilati Al Kapiri.

  ReplyDelete
 9. yang ni mufti penang kata

  Saya amat berharap agar ahli2 politik khasnya dan masyarakat amnya dapat menghormati fatwa yg diputuskan oleh mana2 AJK Fatwa di negara ini sama ada di peringkat Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan mahupun fatwa negeri2.

  Masyarakat hendaklah memahami bahawa keputusan fatwa dibuat berdasarkan kaedah2 tertentu di samping mempertimbangkan kepentingan awam dan situasi sekeliling.

  Di Pulau Pinang khususnya, sesuatu fatwa yang hendak diwartakan dikemukakan terlebih dahulu ke dalam sesyuarat EXCO hanya untuk dimaklumkan, bukan untuk dibahaskan.

  Kita ingin menjelaskan bahawa setakat ini belum pernah pihak exco atau Kerajaan Negeri menghalang pewartaan fatwa.

  Apabila mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri memutuskan untuk mewartakan sesuatu fatwa, ia dikemukakan terlebih dahulu di dalam mesyuarat exco oleh YB Setiausaha Kerajaan Negeri.

  Kemudian dihantar ke pejabat Penasihat Undang-undang Negeri untuk diperbaiki serta dihalusi susunan bahasanya.

  Kemudian dihantar ke Istana Negara menerusi pejabat SUK untuk mendapat perkenan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong.

  Setelah diperkenankan oleh Baginda maka pejabat SUK sekali lagi menghantarkannya ke pejabat Penasihat Undang-undang negeri untuk tujuan pewartaan.

  Di harap penjelasan ni dapat menghilangkan kekeiruan masyarakat berhubung proses pewartaan fatwa dan tiada lagi dijadikan sebagai bahan polemik oleh mana-mana pihak.

  DATO' DR WAN SALIM WAN MOHD NOOR
  MUFTI PULAU PINANG

  ReplyDelete
  Replies
  1. Panjangnye ko buat karangan ye...hehehe..

   Delete
  2. Kalau tak payah bentang kat EXCO, tak payah lah bongok. Ikut enakmen yang ada. EXCO tu hampir semuanya cina. Dia orang tau apa. Melayu yang ada pon Melayu boneka. Semua mengikut telunjuk Tokong.

   Delete
 10. Jangan maki pgundi BN. Kesian diaorg. Depan mata pun BODOH lagi. Pastu nak cari masalah pkauman. Kata cina tu la nie la. Kata penang xwujud lg islam lah. Sejak zaman Hang Tuah lagi dia dah pesan takkan melayu hilang didunia. Yg hang kalut konon kalau BN kalah maka hilanglah kuasa Melayu. Bodoh punya statment. Yg ada UMNO kau tu mrosakkan nama melayu. Melayu sama melayu pun dia tindas. Siapa yg bg jahanam Melayu??? Otak udang betul. Islam itu sudah termaktub dalam perlembagaan dan hak istimewa org Melayu pun ada dlm perlembagaan. Kau nak kecoh apsal konon cina akan take over. Itu la UMNO mainkan sbb nak jajah pemikiran org Melayu sdiri. Teruskan sokong BN jahanam tu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perkara ni tak de kena mengena dengan BN ngok.

   Ini semua salah Guan Eng dan DAP. Semua perkara dia nak kontrol walau pun tak de kena mengena dengan kerajaan negeri. Ini pun suatu bentuk penindasan juga. Yg eksco Agama pun sama subahat dengan kerajaan kafir harbi. Sebagai pemimpin kerajaan Negeri Pulau Pinang tentu mereka faham undang2 kan kalau tidak mereka tak layak menduduki kerusi tersebut.

   Delete
  2. Yea...ni le jing1059 calon melayu skrew melayu penjilat tokong...hehehe...terbaikkk

   Delete
  3. Perlembagaan boleh diubah bongok dengan undi 2/3 di parlimen, oleh MP cina dan MP melayu (yang hanya pentingkan jawatan dan sanggup menggadai agama).

   Delete
 11. Hal ehwal agama Islam dah pun termaktub dalam undang2 terletak di bawah YDPA. Tak perlulah akur kepada kehendak DAP Lim Guan Eng. Lagi, ini tindakan menghina Islam namanya. Patut dibawa kes ke mahkamah.

  ReplyDelete
 12. Kenapa YAB TS Annuar yg. begitu BERJASA pd. MARA, diHINA sampai mcm. ni oleh Majlis Mara tu - waktu beliau sedg. BERTUGAS di NZ?! Kenapa TAK buat mesyuarat PENGGANTUNGAN ni waktu beliau berada di dlm. negara?! Dahlah tu si wakil Majlis tu bukan main ANGKUH lagi; disebut "dia, dia" kat TV; TAK hormat lansung PENGERUSI MARA, TS Annuar ni; panggillah "beliau" atau TS, OI!

  Aku syak MA*A mcm. BERNA*A tu pun makin mahu diSABOTAJ oleh si si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH KAFIR HARBI ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-CASH is KING BerSHIT- DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD!

  Tok Landak.

  ReplyDelete
 13. MANA SPRM ni OI???!!!!!

  Dan TAK juga si PENJAJAH TERORIS DAPJuboq Babi ni nak SAMAN Razali kalau berita ni TAK benaq?! Dasar si PENAKUT! Di - http://www.pisau.net/terima-dana-1-2billion-dari-israel-dap-perlu-segera-kemuka-saman/ , Terima Dana 1.2Billion Dari Israel, DAP Perlu Segera Kemuka Saman, Published on 17/08/2016 in DAP by pisau!

  Lihatlah juga disyaki jenayah PENGGUBAHAN WANG HARAM kat SingaPORK tu; hasil dr. ROMPAKAN Tanah2 PUSAKA nenek moyang BUMIPUTERA Islam/Melayu kami di PP tu dlm. “CULTURAL GENOCIDE” ke atas BANGSA Bumiputera Islam/Melayu – oleh si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH KAFIR HARBI ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-CASH is KING BerSHIT- DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD, kat si PENJAJAH2 Cina SingaPORK terutamanya!

  Di - http://mymassa.blogspot.my/2016/02/hampir-13-billion-disimpan-di-singapura.html:

  HAMPIR 13 BILLION DISIMPAN DI SINGAPURA?
  2/18/2016 |

  Agenda DAP ialah menjadikan Pulau Pinang sebagai Singapura kedua. Selepas lawatan Lee Kuan Yew ke Pulau Pinang sebagai permulaan tampuk kekuasaan DAP ia sudah menunjukkan hala tuju DAP di negara ini.

  Lihat sahaja cara DAP menutup kg Melayu di Singapura kini sudah berlaku di Pulau Pinang.

  Tahun 2011-2014 sepanjang pentadbirannya LGE lebih 1,100 ekar tanah telah pun dijual oleh kerajaan DAP Pulau Pinang kepada pihak luar samada dari dalam negeri mahupun dari luar negara. Jumlah hasil jualan ini dianggarkan mencecah RM 12.5 bilion.

  Segalanya bermula pada tahun 2011 dimana kerajaan negeri menjual sebidang tanah berkeluasan 102 ekar hak milik kerajaan negeri kepada Ivory Properties dengan nilai RM 1.07 bilion. Ini dikuti oleh pejualan 110 ekar lagi kepada Consortium Zenith dengan nilai RM 6.3 bilion pada tahun 2013. Pada tahun yang sama juga, kerajaan DAP Pulau Pinang telah menjual sebidang tanah seluas 40 ekar bernilai RM 600 juta kepada P. E Land.

  Pada 2014, kerajaan DAP Pulau Pinang dengan 4 transaksi jual beli dilakukan. Sebidang tanah seluas 245 ekar dengan anggaran nilai RM 2.4 bilion telah dijual kepada Aspen Vission. Ini diikuti dengan penjualan 30 ekar tanah yang dianggarkan bernilai RM 57 juta kepada Paramount Group.

  Sebidang lagi tanah berkeluasan 470 ekar yang dianggarkan bernilai RM 1.02 bilion dijual kepada Eco World dan diakhiri dengan penjualan 103 ekar yang dianggarkan bernilai RM 1.09 bilion kepada Temasik Holding.

  Apa yang sebenarnya DAP lakukan?Pengumpulan dana besar-besaran? Mengapa dalam masa lima tahun Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah menjual 33% tanah Kerajaan Negeri kepada pemaju-pemaju proksi DAP?

  Kemanakah wang RM 12.5 bilion ini pergi dan dibelanjakan?

  (Tok Landak)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebab itulah, mulai sekarg. SETIAP tanah negeri/kampung-kampung yg. telah lama diduduki RAKYAT terutamanya bangsa BUMIPUTERA; yg. merupakan PRIBUMI/INDIGENOUS Alam Melayu/Nusantara kita ini - mesti diberikan GERAN TANAH KEKAL dgn. SEGERA!

   Ini KRISIS amat KRITIKAL; kalau tidak bangsa BUMIPUTERA terutamanya bangsa BUMIPUTERA Melayu akan terus TERHALAU dr. TANAH MELAYU kita ini sbb. kita tak ada PERLINDUNGAN ke atas TANAH PUSAKA nenek moyang kita mcm. "NATIVE TITLE" di Sabah/Sarawak!

   Tok Landak.

   Delete
  2. Sangat2 setuju dengan anon 402. Kerajaan hendaklah juga memberi geran kekal kepada semua sekolah2 kebangsaan, mesjid, surau, tanah2 wakaf, sekolah2 agama, anak yatim dan lain2 yg sewaktu dengannya. Kerajaan juga hendaklah membuat pemeriksaan fizikal supaya tanah rezab Melayu tidak diduduki oleh kaum lain. Pastikan tanah rizab Melayu diganti semula dengan segera apabila diambil untuk pembangunan. Pastikan keluasan tanah Rizab Melayu sekurang2nya bersamaan dengan kuota yg telah ditetapkan mengikut undang2.

   Delete
 14. Tapi JANGAN haraplah si SPRM tu juga akan buka balik kes2 ini!

  Walaupun si DIKTATOR ZioNAZI (Zionis NAZI) PARASIT/PENYANGAK/PENYAMAQ/PENIPU/PENYAMUN/PEMBUNUH/PERASUAH/LANUN-madey ANAK BERANAK berIJAZAH JAMBAN JUBOQ BABI ni terus nak MEROMPAK PETRON*S serta RAKYAT - lagi $700 JUTA SEKARANG dari PETRON*S setelah MEROMPAK PETRON*S dan rakyat sebanyak RM16.21 bilion, dengan perjanjian konsesi IP* mereka yang dianugerahkan oleh si madey-LANUN tu - sehingga rakyat terpaksa TANGGUNG sampai SEKARANG!

  SIAL lu si Madey dan mana-mana KETURUNAN lu serta PENYOKONG/Tokey-Tokey PENJILAT JUBOQ lu yg. juga amat-JAHAT-si PEMUJA-JAMBAN DAPBANGKAI BABI!

  Liaht di - http://wakeupmalaya.com/2015/12/ytl-menang-saman-petronas-rm-700juta/ :

  December 31, 2015 In Photo By WakeUp Malaya

  YTL Menang Saman Petronas RM 700juta

  Begitu juga SKANDAL RASUAH/PEROMPAKAN-amat DAJAL berBILLION ke atas Bank Bumiputera amat MALANG kita dulu, dan juga SKANDAL Forex tu! Lihat di - http://badutrakyat.blogspot.my/2017/02/kisah-sebenar-skandalforex-forex-44.html

  KISAH SEBENAR #SKANDALFOREX #FOREX 44 BILION HILANG ZAMAN #TUNMAHATHIR #TUNM DIDEDAHKAN !!!

  Wednesday, February 01, 2017

  (Tok Landak)

  Nota: BOIKOT artikel oleh si PENGKHIANAT KITOL dari blog BP; yg. menyiarkan artikel MENGHINA dan memFITNAH YAB PM DS Najib TERCINTA kita - yg. mana dgn. LICIKnya, cuba MENGAITkan beliau dgn. skandal PEROMPAKAN Bank Bumiputera ni oleh si PEJAJAH PARAST madey ni pula; GANJIL betul blogger PENYAMAQ HARAM JADAH ni!

  ReplyDelete
 15. Dapigs kapir laknat anak beranak kurang ajar dan biadap. Tidak sesuai hidup di Malaysia yg pelbagai kaum.

  ReplyDelete
 16. Kenapa YAB TS Annuar yg. begitu BERJASA pd. MARA, PENGERUSInya ini sendiri diHINA sampai mcm. ni oleh ahli2 MARA tu - waktu beliau sedg. BERTUGAS di NZ?! Kenapa TAK buat mesyuarat PENGGANTUNGAN ni waktu beliau berada di dlm. negara?! Dahlah tu si jurucakap disyaki penSABOTAJ2 tu bukan main ANGKUH lagi; disebut "dia, dia" kat TV; TAK hormat lansung PENGERUSI MARA sendiri, TS Annuar ni; panggillah "beliau" atau TS, OI!

  Dan lihat betapa ANGKUHnya si disyaki penSABOTAJ semua ini walaupun pd. YAB PM dan Menteri Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Kem. yg. berTANGGUNGJAWAB ke atas MARA! Lihat di - https://www.bnbbc.my/ismail-tak-tahu-annuar-digantung-daripada-mara/ , Ismail tak tahu Annuar digantung daripada MARA !

  Aku syak MA*A mcm. BERNA*A tu pun makin mahu diSABOTAJ oleh si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-CASH is KING BerSHIT- DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD! BINATANG betul!

  Tok Landak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib perlu lihat MARA ini. Jika perlu buat perubahan besar2an macam Donald Trum. Bersihkan dan buang mereka2 yg disyakki jadi pensabotaj dari dalam, macam berlaku di BNM, SPRM, AG dan PDRM. Pensabotaj adalah musuh negara dan rakyat.

   Delete
 17. Pengampunan (At-Tawbah):48 - Sesungguhnya dari dahulupun mereka telah mencari-cari kekacauan dan mereka mengatur pelbagai macam tipu daya untuk (merusakkan)mu, hingga datanglah kebenaran (pertolongan Allah) dan menanglah agama Allah, padahal mereka tidak menyukainya.

  ReplyDelete
 18. Kau orang ada dengar tak kakitangan kerajaan tak dapat gaji bulan januari 2017 seperti yang Tun M kata semasa pembentangan bajet 2017. Sebab aku telah berjanji untuk menyokong Tun M kalau ada kakitangan kerajaan yang tak dapat gaji bulan januari 2017 (kecuali yg ada masalah disiplin, court case dsbg).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hearsay Mahadey kita takpayah dengar..lagipun dia makin kerap U-turn. maknanya fikirannya mungkin sudah nyanyok. Bersabarjelah kan.

   Alhamdulillag gaji kakitangan awam bukan setakat masuk awal (19/1/2017) malah insentif RM500 juga masuk lebih awal (3 Jan).

   Oleh itu kita boleh lah mengesahkan Mahadey dan rakan2nya PEMBOHONG BESAR!

   fullstop.

   Delete
 19. Yahoo minyak petrol kat Malaysia dah dok paras tertinggi walaupun minyak dunia masih merudum. Kata menteri harga minyak mentah tak ada kaitan dengan minyak bertapis. Hebatnya kerajaan dibawah Najib ni, kebodohan yang tidak terkira. Semua harga barang naik mencanak, yang sakit dan jadi bodoh yang dok terus menyokong BN. Mampuihlah BN.

  ReplyDelete
  Replies
  1. yahoo bangang ko pergi thailand skrg beli petrol n diesel..nk tgk ko ckp tu betul ke salah?? BANGANG!

   YAHOOO Selangor bodohkan rakyatnya beli plastik 20 sen..duit masok kocek DAPig lahanat..

   suruh Eli Kangkang tu jwb.. celah kangkang siapa duit itu akan masok..

   pastu celah kangkang mana alam sekitar nak hapus plastik kalo jual plastik haram mcm tu???

   Delete
  2. Harga minyak dunia naik, harga dlm. negara pun naiklah. As simple as that. Ini kehendak pembngkang sebab mereka yg mahukan harga minyak diapungkan. Awat macai pembangkang 345 ni menyalak? Kamu salaklah pakatan tu bukan BN.

   Delete
 20. ANON 3.45PM.. Ameeen Semoga Kamu ANON 3.45PM MAMPUIH dierbalikan impian kamu itu..cepat.berbaliklah doa pd kamu!

  UMNO BN akan terus kukuh Insya Allah. Kenaikan harga minyak kalau ikut org cerdik mereka faham. Floating prices. Based crude oil Brent cost dan jugak USD-MYR yang agak rendah..jd tak nampak mcm minyak diproses itu berkesan untuk turun!

  Apapun syukur pd Allah negara ini makmur.. turun naik tp syukur Allah bg nikmat melimpah dan syukur lah dr tidka diperintah parti perosak penjahanam rakyat sebenar- Pakatan Harapan@Haprak!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Makin hari makin teruk ekonomi negara dibawah BN dipimpin oleh perasuah. Duit RM juga dah tak laku. Hutang makin bertambah, rakyat makin diperah. Yang tinggal kat BN ni, puak yang akal kat lutut saja. Bodoh-bodoh dan tak mampu berfikir dengan waras. Kalau presiden perasuah suruh depa makan taik pun depa sanggup asal dapat habuan sikit.

   Delete
 21. Macai Pakatan Haprak kelam kabut skrg.. pujuk PAS tak makan. Sedangkan PAS lah penyumbang undi terbesar org melayu untuk pembangang!


  Ada persamaan antara pemimpin macai Pakatan Haprak dgn Donald Trump terutama Lim Gone Eng tokong dan Lapiji Lembu Tahik >>>

  >>>> Malignant Marcissism - Mix of Narcissism, Antisocial Personality Disorder, Aggression and Sadism >>> MENTAL ILLNESS

  ReplyDelete
 22. Simpati dengan ujian melanda TS Annuar Musa. Beliau seorang yang dedikasi. Tuduhan secara tiba-tiba terhadapnya dan penggantunggan tugas sebelum disahkan ada salah laku betul2 kelihatan seperti ada skrip jahat di belakang tabir.

  Org-org BESAR di dalam MARA ini seperti cuba melakukan satu 'damage' kepada Pengerusi MARA, jawatan politik yang dilantik oleh PM, seperti bentuk perang ke atas orang politik baru sejak isu SPRM menggempur perasuah berskala besar melibatkan pegawai-pegawai tinggi kakitangan awam.


  Insya Allah diyakini TS Annuar Musa orang yang amanah dan berintegriti. Usahanya terhadap TRW Kelantan tidak menampakkan lelah. Walaupun dicemburui ramai pihak. Termasuklah seorang 'anak polis gemok' samseng takpadan tu.

  Asakan seorang Anak Org Besar atas Bukit Serene-Johor yang lagak seperti 'samseng budak-budak yang berbapakkan Polis' ini semakin merosakkan industri bolasepak negara. Anak 'polis besar' itu Untouchable tp dia boleh sepak terajang org lain.. dia bongkak dengan pasukan kelabnya.. mentang2lah undang2 memberikan kelihan kebal pdnya.. itulah analoginya.

  Semoga TS Annuar Musa berjaya menghadapi dan melepasi ujian getir ini. Dipermudahkan urusan membersihkan tuduhan Insya Allah.

  Musuh takkan selamanya boleh berselindun dibawah kubu. Mereka akan kelemasan juga satu masa nanti.


  #HidupTSAnnuarMusa

  ReplyDelete
  Replies
  1. masuk pendrive nanti...jangan main2. dihantarnya pendekar cangkul...tak cukup tanah ko lari.

   Delete
  2. Ujian kepala hotak, memang hidup BN dengan rasuah saja. Nasib baik yang buat lapuran TMJ, kalau orang lain mungkin tak ada dakwaan pun.

   Delete
  3. melayu tolong melayu tak bolih. tolong cina takpe. bolih yamseng....

   Delete
 23. Pukimak punya keling

  ReplyDelete
 24. Kenapa YAB TS Annuar yg. begitu BERJASA pd. MARA, PENGERUSInya ini sendiri diHINA sampai mcm. ni oleh ahli2 MARA tu - waktu beliau sedg. BERTUGAS di NZ?! Kenapa TAK buat mesyuarat PENGGANTUNGAN ni waktu beliau berada di dlm. negara?! Dahlah tu si jurucakap disyaki penSABOTAJ2 tu bukan main ANGKUH lagi; disebut "dia, dia" kat TV; TAK hormat lansung PENGERUSI MARA sendiri, TS Annuar ni; panggillah "beliau" atau TS, OI!

  Dan lihat betapa ANGKUHnya si disyaki penSABOTAJ semua ini walaupun pd. YAB PM dan Menteri Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Kem. yg. berTANGGUNGJAWAB ke atas MARA! Lihat di - https://www.bnbbc.my/ismail-tak-tahu-annuar-digantung-daripada-mara/ , Ismail tak tahu Annuar digantung daripada MARA !

  Aku syak MA*A mcm. BERNA*A tu pun makin mahu diSABOTAJ oleh si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-CASH is KING BerSHIT- DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD! BINATANG betul!

  Tok Landak.

  ReplyDelete
 25. Dan TAK habis2 YAB DS Jamal serta GM terCINTA kita asyik diTANGKAP, TANGKAP - disyaki diPERANGKAP! Maka, BENCI betul aku si DALANG-no 1 si PENYAMAQ tu; yg. disyaki mahu mengHAPUSkan mana2 PENDEKAR2 yg. MEMBELA YAB DS Najib terCINTA kita! Sbb. tu aku syaki YAB TS Annuar dan YAB DS Ismail Sabri sedg. diSASARkan, kemudian YAB DS Jamal ini pula!

  Sampaikan Resort beliau sewenangnya diROBOHkan si PENJAJAH PARASIT DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP - yg. memang MENGIDAMkan KUALA SELANGOR; yg. begitu INDAH dgn. KAMPUNG2 Melayu kita dan berSEJARAH dr. segi WARISAN dan HAK Bumiputera Islam/Melayu, serta amat STRATEGIK bukan hanya utk. industri PELANCONGAN yg. berBILLION tapi juga kerana BERHADAPAN dgn. SELAT MELAKA, yg. amat diIDAMkan oleh TUAN2 si PENJAJAH PARASIT/PERASUAH/PEROMPAK DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP ni, iaitu NA*O/IS-rael!

  Sedgkan MAJIKAN2 yg. mengGAJI si PATI2 terus BEBAS dan TAK DAK pun HARTA depa diSITA spt. yg. diJANJIkan KP Imigresyen tu! Bahkan PATI2 sekrg. diberikan pula KAD2 PERMIT KERJA sementara seolah MELINDUNGI si MAJIKAN2 PENJENAYAH ni! Dan PATI2 ni akan teruk KARAM di LAUTAN seolah NYAWA2 depa TAK berharag alansung, kerana depa seolah diGALAKkan terus MENYELUDUP masuk dan terpaksa BEKERJA mcm. HAMBA ABDI kat Malaysia kita ni - begitu KEJAM penganiayaan ini!

  Bahkan masih ramai PEKERJA ASING; apalagi PATI2 ni disyaki TAK dpt. pun GAJI MINIMA - sbb. ramai depa ni mahu terus diLAYAN mcm. KULI oleh MAJIKAN2 TAMAK HARAM JADAH! Bahkan aku terjumpa beberapa PATI yg. MENDAKWA; MAJIKAN depa mahu TOLAK $300 dr. GAJI depa yg. hanya $800-900 kalau depa mahu MEMOHON permit kerja SAH; sbb. MAJIKAN2 itu mahu PATI2 ni terus dpt. diLAYAN mcm. HAMBA ABDI! Dan MAJIKAN2 ni terus seolah diBELA oleh KD* HARAM JADAH tu!

  Dahlah, sindiket PELACURAN warga asing/RUMAH URUT disyaki bukan main berLELUASA kat Sngor/PP ni (TOLONG lapurkan di BERITA, si PENJENAYAH2 PELACUR2 warga asing ni diBERKAS, bukan di'SELAMAT'kan OI)!

  Maka, KD* ni - memang disyaki dah jadi pusat GANGSTER/MAFIA-no 1; yg. diKUASAI si EJEN2/KULI2 KITOL2 HARAM JADAH dr. puak si TERORIS2 JUBOQ2 BABI KETURUNAN TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-Cash is KING BerSHIT-DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP/madey anak BERANAK JAMBAN RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/SOROS-IS(IS)rael-MOSSAD!!

  Sbb. tu, patutnya, ATM yg. mesti MENGETUAI stratetgi Esscom kat Sabah/Sarawak tu!

  Tok Landak.

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.