Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Monday, February 13, 2017

Fatwa Kalimah Allah : Cara Kerajaan DAP Masuk Campur .....

Isu kerajaan DAP masuk campur hal ehwal agama Islam di Pulau Pinang terus menjadi topik panas dan sudah pasti mendatangkan resah parti cauvinis DAP yang ketika ini bergelut dengan label anti-Islam.


Semua pihak dipersalahkan, satu taktik lumrah kepimpinan DAP untuk menutup pekung busuk jijik parti sendiri. Rakyat terutamanya umat Islam dari pelbagai pendirian politik perlu berasa risau memandangkan isu ini melibatkan campur tangan puak DAP terhadap agama Islam itu sendiri dan ini baharu pegang sedikit kuasa dalam satu negeri!

Malik Kassim cuba mempertahankan diri beliau dan kerajaan DAP negeri dengan mendakwa mereka tidak masuk campur dalam proses pemfatwaan. Jawapan yang sudah dijangka dan tidak mungkin mereka mahu mengaku jika benar pun mereka masuk campur.

Di bawah adalah isi kandungan surat kontroversi Malik Kassim kepada Mufti agama Islam Pulau Pinang bertarikh 26 Mei 2010 dan jawapan MiM :
Saya dan Kerajaan Negeri merasa kesal dan dukacita terhadap tindakan Y.Bhg Dato yang telah membelakangkan saya selaku Exco yang bertanggungjawab dalam Agama Islam Pulau Pinang dan Kerajaan Negeri apabila keputusan Jawatankuasa Fatwa berhubung kalimah Allah di wartakan tanpa dirujuk dahulu sungguh pun tahu secara jelas pendirian Kerajaan Negeri.

Seksyen 48(4) Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Pulau Pinang 2004) dengan secara jelas memperuntukkan seperti berikut:-
"Apabila fatwa itu telah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, Jawatankuasa Fatwa hendaklah memaklumkan Kerajaan Negeri tentang fatwa itu dan selepas itu hendaklah menyebabkan fatwa itu di siarkan dalam Warta".
MiM : Terdapat Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang tentang kuasa Jawatankuasa Fatwa untuk menyediakan fatwa dan tatacara pembuatan fatwa.
Yang sebenarnya ialah fatwa yang disediakan oleh Jawatankuasa Fatwa negeri hanya perlu dimaklumkan kepada kerajaan negeri selepas diperkenan pewartaannya oleh Yang Di-Pertuan Agung (YDA) dan bukan sebelumnya
Seksyen 48 mempunyai beberapa klaus tentang tatacara penyediaan Fatwa. Di antaranya:
48. (1) Sebelum Jawatankuasa Fatwa membuat fatwa, Mufti boleh menyebabkan supaya kajian atau penyelidikan dijalankan sebagaimana yang diarahkan olehnya dan kertas kerja disediakan.
(2) Apabila Jawatankuasa bercadang hendak membuat fatwa Mufti hendaklah memanggil suatu mesyuarat Jawatankuasa Fatwa bagi maksud membincangkan fatwa yang dicadangkan itu.
(3) Selepas fatwa disediakan oleh Jawatankuasa Fatwa, Mufti hendaklah, bagi pihak dan atas nama Jawatankuasa Fatwa, membuat syor kepada Yang di-Pertuan Agong untuk mendapatkan perkenannya bagi pewartaan fatwa itu.

(4) Apabila fatwa itu telah diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, Jawatankuasa Fatwa hendaklah memaklumkan Kerajaan Negeri tentang fatwa itu dan selepas itu hendaklah menyebabkan fatwa itu disiarkan dalam Warta - seterusnya
Y.Bhg Dato' sedia maklum pendrian Kerajaan Negeri secara jelas dan beberapa ketika saya biasa menyebut pendirian Kerajaan Negeri dalam beberapa perjumpaan dan mesyuarat sebelum ini.
MiM : Apakah 'pendirian Kerajaan Negeri' yang dimaksudkan oleh Malik Kassim? Tidak setuju kalimah Allah hanya untuk orang Islam sahaja?

Kita sedia maklum bahawa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah menyatakan bahawa lafaz ALLAH merupakan kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat Islam dan ia tidak boleh diguna atau disamakan dengan agama-agama bukan Islam yang lain. 
Perkara ini dipandang serius dan diperlihatkan seperti ada usaha pihak-pihak tertentu yang cuba mendatangkan aib kepada Kerajaan Negeri dan saya dan mungkin akan mencetuskan ketidak stabilan masyarakat Islam di Pulau Pinang.
MiM : Di mana logiknya fatwa kalimah Allah hanya untuk orang Islam sahaja ini boleh 'mencetuskan ketidak stabilan masyarakat Islam di Pulau Pinang' kerana ianya fatwa yang melindungi kalimah suci masyarakat Islam itu?

Ini juga dapat dilihat apabila perkara itu yang sudah hampir 2 tahun ia berlarutan tetapi hanya dalam masa kurang dari 1 bulan begitu cepat diselesai bermula dengan surat bertarikh 23 Februari 2010 surat kepada YB Penasihat Undang-undang Negeri, 5 Mac surat dari YB Dato' SUK kepada Istana dan jawapan 11hb Mac dan 12 Mac. 18 Mac surat dari Timbalan SUK, 31 Mac surat kepada YB Penasihat Undang-undang Negeri dan diwartakan pada 29hb April 2010. Fatwa yang diwartakan itu bertarikh 07 Januari 2010.
MiM : Jika merujuk kepada perenggan di atas, bukankah kerajaan negeri telah dimaklumkan tentang fatwa kalimah Allah ini melalui Dato' SUK, Penasihat Undang-undang Negeri dan Timbalan SUK?

Dengan ini saya ingin Y. Bhg Dato' membawa fatwa kalimah Allah ini untuk dibincang semula di Jawatankuasa Fatwa dan pihak Kerajaan Negeri akan mengambil bahagian dalam pembentangan isu-isu ini. Saya berharap perkara ini disegerakan memandangkan perkara itu mustahak dan penting.

MiM : Kerajaan DAP negeri mahu Fatwa yang telah mendapat perkenan Yang DiPertuan Agung dibincang semula dan mahu terlibat dalam perbincangan semula itu.
s.k Lim Guan Eng
Ketua Menteri Pulau Pinang
DS Zainal Abidin Osman turut mempersoalkan isu besar ini. Di antaranya ialah keputusan untuk mewartakan sesuatu fatwa oleh Jawatankuasa Fatwa di negeri kerajaan DAP ini perlu terlebih dahulu dikemukakan ke dalam mesyuarat MMK Negeri oleh Setiausaha Kerajaan Negeri sebelum dipersembahkan kepada SPB Yang Di-Pertuan Agong.
"Ini bercanggahan dengan Seksyen 48 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Pulau Pinang 2004 pecahan (3) dan (4). Enakmen tidak menyebut fatwa yang telah diluluskan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang perlu dibawa untuk makluman atau perkenan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang dipengerusikan oleh Lim Guan Eng sebagai Ketua Menteri sebelum dipersembahkan kepada SPB Yang Di-Pertuan Agong untuk mendapatkan perkenan."
Kenyataan Media
Dato Seri Zainal Abidin Osman
Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Pulau Pinang

Jumaat, 10 Februari...
Posted by UMNO Pulau Pinang on Friday, 10 February 2017

Kita difahamkan bahawa kerajaan DAP sedang cuba mengalih perhatian rakyat daripada isu besar ini dengan menuding jari kepada pihak lain dan juga merekacipta isu lain. Mereka juga berharap agar isu ini tenggelam hilang begitu sahaja dek masa.

Tetapi sebagai rakyat terutamanya orang Islam, kita tidak boleh membiarkan isu ini hilang begitu sahaja tanpa jawapannya. Dan untuk mengelakkan lebih banyak lagi andaian, kita amat berharap agar Yang DiPertuan Agong dapat memanggil dan mendapatkan segala jawapannya daripada pihak-pihak yang terlibat.
1. Siapakah individu dalam kerajaan DAP negeri yang menyuruh Malik Kassim mengeluarkan arahan supaya fatwa yang telah mendapat perkenan Yang Dipertuan Agong itu perlu 'dibincangkan semula'?
2. Apakah benar wujud fatwa yang 'tertangguh' kerana campur tangan kerajaan DAP negeri?
Mohon Tuanku.


SHARE ARTICLE :

10 comments:

 1. MANA JING Najibs ???

  APSAL TAK MENYALAK ??? DPT GAJI BUTA KA??? KOMPLEN KAT Najibs KANG!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya Allah SWT. Macam inikah perangai penyokong2 pakatan pembangkang?

   Jauhkan kita daripada perangai buruk seperti Anony 2:25.

   Delete
  2. Dah makan taik najib kau boleh jadi alim. Besok sambung menyamun

   Delete
  3. 2:43

   Tak perlu layan kafir RBA DAP ni. Mereka mmg sengaja buat provokasi utk tutup pekung busuk parti cauvinis laknat DAP & tukar topik supaya kita tak fokus kpd isu di atas.

   Jangan layan RBA DAP kafir ni

   Delete
  4. Yg. si PENJAJAH PARASIT ZIONAZI BerSHIT-DAPJUBOQ BABI punya KURANG AJAQ nak JUAL Negara ISLAM kami ni pd. IS-rael-MOSSAD/SOROS-NA*O; TAK pula lu TERLOLONG mcm. PUAKA aaahhh?!!

   OI si TERORIS2 GILA BABI 2257252 si HOMO2 JIJIK si PENYAMAQ ZIONIS PENJILAT2 JUBOQ BABI si puak TERORIS PENJAJAH ZioNAZI CASH-is-KING DAPBABI/PKRHOMO KURAP-KULI2 si rejim PENGGANAS KANIBAL/NECROPHILIA ISrael/ZIONIS ni - TAK pula TERLOLONG mcm. PUAKA psl. dpt. RASUAH yg. berBILLION selepas dok lahap TAIK rejim TERORIS KANIBAL/NECROPHILIA IS-rael/ZIONIS aaahhh??!!

   Dan TAK juga si PENJAJAH PARASIT TERORIS DAPJUBOQ BABI ni nak SAMAN Razali kalau berita ni TAK benaq?! Dasar si PENAKUT! Di - http://www.pisau.net/terima-dana-1-2billion-dari-israel-dap-perlu-segera-kemuka-saman/ , Terima Dana 1.2Billion Dari Israel, DAP Perlu Segera Kemuka Saman, Published on 17/08/2016 in DAP by pisau!

   Itulah, bilalah juga si SPRM tu nak MENYIASAT si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAParasit RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-CIA/NA*O ni yg. boleh dapat RASUAH sbnyk. USD 300 JUTA (RM 1.2 BILLION) dari rejim TERORIS KANIBAL/NECROPHILIA IS(IS)rael tu - begitu juga PDRM untuk siasat bawah AKTA TERORISMA kerana 17 pakar strategi DAPJuboq Babi yg. diKETUAI si TODI-puaKA, di LATIH oleh TERORIS MOSSAD dan si KM spt. TONGGENG eng boleh pula asyik jumpa DUTA IS(IS)rael, serta IS(IS)rael nak tubuhkan MARKAS TENTERA PENGGANAS dia di Port Dickson – utk. MENAKLUK Selat Melaka; sbg. laluan UTAMA Submarin2 NUKLEAR HARAM IS(IS)rael/NA*O (yg. berPUSAT di Diego Garcia), serta sbg. laluan UTAMA perkapalan industri MINYAK/GAS laut dalam yg. berBILLION(“oil/gas CHOKEPOINT”) yg. MENYAMBUNGkan Lautan PASIFIK-HINDI hingga ke Laut MERAH/MEDITERRANEAN (utk. ke ISrael/Barat)!! Kami RAKYAT tengah TUNGGU ni! SPRM/PDRM bah. TERORISMA – hang buatlah KERJA betul-betul oi!

   Lihat di - http://semuthitam80.blogspot.my/2016/03/12-billion-dana-israel-masuk-akaun.html , 1.2 BILLION DANA ISRAEL MASUK AKAUN PROKSI??? , Posted by Semut Hitam ; dan di - http://wakeupmalaya.com/2016/01/dap-terima-latihan-dari-mossad/ :

   DAP Terima Latihan Dari Mossad?

   January 4, 2016 By WakeUp Malaya

   Bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, Mohamad Razali Abdul Rahman menegaskan beberapa kali bahawa DAP mempunyai hubungan istimewa dengan Israel.

   Pada 2012, Razali telah mendedahkan hubungan DAP-Israel ketika berceramah di Putrajaya:
   —–
   Tapi apakah hubungan istimewa Israel dengan DAP? Kalau tak istimewa, tidak kami dilatih hampir 3 tahun oleh Israel. Dilatih oleh pihak Mossad. Saya terima latihan daripada Mossad.

   Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, tiap bulan Lim Guan Eng akan pergi ke Singapura. Saya biasa mengikuti banyak kali rombongan beliau ke Singapura. Dia akan pergi hari Sabtu petang dan akan balik hari Ahad petang.

   Di Singapura, kita akan jumpa dua orang saja. Satu bekas pemimpin atau bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan lagi satu wakil Duta Israel di sana. Dua ni yang akan kita jumpa.

   Sewaktu kita jumpa dengan Duta Israel atau wakil Israel, Tuan-tuan tahu tak, pihak Israel telah bersetuju memberi dana sebanyak 300 juta USD untuk PRU yang ke 13 ni. USD ya bukan RM ya. Duit tu sekarang berada di Singapura ya.....

   Jadi, PI MAMPOS lu ANAK2 HARAM MAK2 PELACUR2 TEPI JLN. SUNDAL BABI HANYIR-penuh NANAH lu yg. diSONDOL BERGILIR2 oleh si SAMSENG2 DAPJUBOQ BABI lu!

   Delete
 2. Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hari ini mengulangi kenyataan bahawa lafaz ALLAH merupakan kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat Islam dan ia tidak boleh diguna atau disamakan dengan agama-agama bukan Islam yang lain.

  Ketua Pengarahnya, Datuk Othman Mustapha berkata perkara itu telah diputuskan pada Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Kali Ke-82 yang bersidang pada 5 hingga 7 Mei 2008.

  “Oleh itu wajib bagi umat Islam menjaganya dengan cara yang terbaik dan sekiranya terdapat unsur-unsur penghinaan atau penyalahgunaan terhadap kalimah tersebut, maka ia perlu disekat mengikut peruntukan undang-undang yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

  Othman berkata, kalimah ALLAH merupakan kalimah suci yang perlu dijaga dan berkait dengan akidah dan oleh itu umat Islam perlu peka dan bertanggungjawab dalam isu ini.

  Katanya, sikap membenarkan sesiapa sahaja menggunakan kalimah tersebut semata-mata untuk menunjukkan bahawa Islam meraikan agama lain hanya akan mendatangkan mudarat yang lebih besar kepada agama Islam, umat Islam dan rakyat Malaysia.

  “Semua pihak seharusnya memaklumi bahawa kes berkaitan penggunaan kalimah ALLAH yang bermula pada tahun 2009 yang lalu masih belum selesai dan masih dalam peringkat rayuan ke Mahkamah Rayuan.

  “Oleh yang demikian membicarakan isu berkaitan sama ada penganut Kristian Sabah dan Sarawak dibenarkan menggunakan kalimah ‘Allah’ dalam bible Bahasa Melayu dilihat seolah-olah mendahului mahkamah sendiri dan bersifat ‘subjudis'”, katanya.

  Beliau berkata, rakyat Malaysia bertanggungjawab memberi sepenuh kebebasan kepada mahkamah untuk membuat penghakimannya dan Jakim berpegang kepada semangat patuh kepada undang-undang sedia ada iaitu biarlah mahkamah membuat keputusan yang benar-benar adil dan mengambil kira keharmonian semua kaum dan agama di negara ini.

  Katanya, tindakan sesetengah pihak yang mengeluarkan pendapat sendiri dan mendahului mahkamah dan mengkucar-kacirkan keharmonian antara kaum dan agama demi meraih keuntungan politik sempit amat dikesali.

  Justeru, Jakim menggesa semua pihak supaya kembali menghayati semangat kedaulatan undang-undang yang dilaung-laungkan selama ini untuk memastikan keharmonian antara kaum dan agama terus terpelihara dan dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan.

  “Semua pihak harus menyokong keputusan yang dibuat oleh kerajaan yang bermatlamat untuk mengekalkan keharmonian antara kaum dan agama,” katanya. – Bernama


  ReplyDelete
 3. Hahahaha ..... RBA DAPig dah mengaku kalah ka???!!

  Hahahaha...

  ReplyDelete
 4. Abdul Kassim Si Sora Itik Nila... tak paham bahasa melayu.. dalam ENAKMEN PENTADBIRAN AGAMA ISLAM PULAU PINANG

  Seksyen 48(4) Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Pulau Pinang 2004) dengan secara jelas memperuntukkan seperti berikut:-

  "Apabila fatwa itu TELAH diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, Jawatankuasa Fatwa hendaklah memaklumkan Kerajaan Negeri tentang fatwa itu dan selepas itu hendaklah menyebabkan fatwa itu di siarkan dalam Warta".

  maksudnya SELEPAS mendapat perkenan YDP Agong, bukannya SEBELUM.... itulah dapat manusia yang pendek akal ilmu Agama Islam terhengih-hengih nak jadi EXCO (konon taraf MENTERI dalam kabinet NEGERI). Bukan setakat ilmu agama Islam saja, dengan undang-undang negeri pun gagal....

  ReplyDelete
 5. CELAKA lu si rejim2 TERORIS PENJAJAH KAFIR HARBI ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD - rejim2 ni patut diMAMPOSkan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Pusat ZAKAT hasil dr. ZAKAT yg. diDERMAkan oleh umat ISLAM/MELAYU kita pun habis diSAMUN dan diJAJAH oleh si PENJAJAH PARASIT KAFIR HARBI ZIONIS DAPJUBOQ BABI ni! Memmang patut diMAMPOSkan rejim PENJAJAH PARASIT amat CELAKA DAPJUBOQ BABI ni!

  Lihat di - https://utaranews.wordpress.com/2016/12/22/pemimpin-dap-p-pinang-tukar-pemberian-zakat-menjadi-derma/:


  Pemimpin DAP P.Pinang Tukar Pemberian Zakat Menjadi Derma

  12/22/2016 by administor91 in politik

  Amil atau pengurus zakat adalah satu pekerjaan yang jelas disebut di dalam dalil naqli. Perkataan amil misalnya ada dinyatakan di dalam al-Quran, iaitu pada ayat ke-60 surah at-Taubah, Allah SWT menyatakan: Sesungguhnya sedekah (zakat) itu adalah untuk para fakir, miskin, amil (para pengurus zakat)…

  Begitu juga di dalam hadis yang banyak menjelaskan peranan amil. Bahkan di dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Muslim: Layanilah para petugas zakat (amil) itu dengan baik!

  Amil juga dilantik bagi menjalankan pentadbiran, termasuk mengutip zakat dan mengagihkannya kembali di kalangan orang-orang miskin. Begitu lah besarnya tugas seorang amil yang perlu umat Islam ketahui.

  Siapakah pula yang layak dilantik oleh pemerintah bagi menjadi amil zakat? Seseorang yang layak dijadikan Amil zakat haruslah memenuhi kesemua syarat-syarat iaitu seperti,
  a. Beragama Islam;
  b. Mukallaf (berakal dan baligh);
  c. Amanah;
  d. Memiliki ilmu pengetahuan tentang hukum-hukum zakat dan hal lain yang terkait dengan tugas Amil zakat.

  Tetapi di P.Pinang, tugas Amil untuk mengagih-agihkan zakat sekarang ini boleh pula diambil alih oleh orang-orang kafir tanpa sebarang rasa malu atau segan. Mungkin mereka beranggapan bahawa pengagihan bantuan zakat itu boleh diberikan oleh sesiapa sahaja secara sesuka hati.

  Perbuatan Timbalan Ketua Menteri DAP P.Pinang, P.Ramasamy yang seolah-olah mengambil alih tugas pusat Zakat didalam hal pembahagian bantuan zakat kepada fakir miskin, sangatlah dikesali kerana sewajarnya ia diserahkan kepada pemimpin Islam lainnya.

  Apakah tiada pemimpin Islam dikalangan kelompok kerajaan DAP negeri hinggakan orang kafir bertindak mengambil alih tugas amil zakat? Sangat memalukan jika perkara sebegini diambil mudah oleh pihak-pihak Pakatan.

  Menurut Pengerusi Perhubungan UMNO negeri, Dato Zainal Abidin Osman, pemberian zakat haruslah diberikan oleh orang Islam kepada penerima yang beragama Islam, bukannya oleh orang kafir.

  Jadi apa yang dilakukan oleh P.Ramasamy dan juga kerajaan DAP P.Pinang itu sangat menyinggung perasaan umat Islam secara keseluruhan. Kerana zakat merupakan satu ibadah didalam Islam, dan bukannya perkara yang boleh dimain-mainkan.

  (Tok Landak)

  Nota: Esok, MAJLIS2 AGAMA ISLAM kita pula si PENJAJAH PARASIT/PENYAMUN DAPJUBOQ BABI ni menJAJAH! Apa nak jadi nasib bangsa BUMIPUTERA (INDIGENOUS) Islam/Melayu di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni?!

  ReplyDelete
 6. #SOKONG pemimpin2 BUMIPUTERA (INDIGENOUS) Islam/Melayu terCINTA kita yg. begitu BERJASA pd. rakyat BUMIPUTERA MISKIN kita - YAB DS Jamal Yunos utk. terus jadi Ketua UMNO SB, Selangor serta menyokong majukan kembali PERNIAGAAN2 beliau di SEKINCHAN termasuk perniagaan Ikan Bakar serta Resort beliau, yg. semuanya telah diSABOTAJ dgn. KEJInya oleh MUSUH2 Islam/Melayu(DS Jamal telah mendermakan rumah beliau di Sungai Buloh untuk dijadikan Rumah Anak Yatim Al Amin, serta lihat Resort beliau yg. begitu indah dan mempROMOSIKan kpg2 nelayan/sawah padi Melayu kita di tepi SELAT MELAKA yg. amat berHARGA – lihat di http://www.noormalashahar.com.my/2012/11/memancing-ikan-di-hotel.html , Memancing ikan di hotel); serta YAB TS Annuar Musa kita utk. PRESIDEN FAM#

  Tok Landak.

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.