Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Thursday, February 09, 2017

Hina Agong - MalaysiaKini Sembunyi Maklumat Penting Isu Fatwa & Campurtangan Kerajaan DAP

Isu kerajaan DAP negeri masuk campur dalam hal ehwal agama Islam menjadi semakin bercelaru dan menimbulkan lebih banyak lagi tanda tanya. Lebih-lebih lagi terdapat perbezaan nyata di dalam kenyataan oleh pihak-pihak yang memegang jawatan dalam agensi agama Islam.
Siapa yang benar dan siapa pula yang berbohong?

Pada 31 Januari 2017, mufti negeri Datuk Wan Salim Wan Mohd Noor mendakwa bahawa kerajaan Pulau Pinang 'tidak campur tangan dalam hal berkaitaan fatwa' dan hanya untuk 'makluman sahaja'.  
"Apabila mesyuarat ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri memutuskan untuk mewartakan sesuatu fatwa, maka ia terlebih dahulu dikemukakan ke dalam mesyuarat exco oleh Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK).
Ia kemudian dihantar ke pejabat Penasihat Undang-undang Negeri untuk diperbaiki susunan katanya dan selepas itu dihantar ke Istana Negara untuk mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong,” kata Wan Salim.
Kenyataan di atas berbeza dengan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang tentang kuasa Jawatankuasa Fatwa untuk menyediakan fatwa dan tatacara pembuatan fatwa.

Pada 2 Februari 2017, saya telah menulis bahawa fatwa yang disediakan oleh Jawatankuasa Fatwa negeri HANYA PERLU dimaklumkan kepada kerajaan negeri SELEPAS DIPERKENAN oleh Yang Di-Pertuan Agung (YDA) dan BUKANNYA SEBELUM dihantar ke istana negara untuk perkenan YDA
Baca : https://novandri.blogspot.com/2017/02/kerajaan-dap-kurang-ajar-perlekehkan.html
Maka wujud persoalan, kenapa fatwa perlu melalui mesyuarat Exco kerajaan negeri yang majoritinya bukan Islam?

Malah, DS Hassan Ahmad, bekas mufti Pulau Pinang telah mengaku pernah menegur kerajaan DAP negeri supaya tidak campur tangan dalam hal berkaitan kelulusan fatwa sebelum dihantar kepada Yang Dipertuan Agong. Lebih mengejutkan ialah pendedahan beliau di bawah,
"Apabila kerajaan negeri mengeluarkan surat pekeliling dan mengarahkan semua jabatan sebelum mewartakan sebarang fatwa mesti mendapat kelulusan mesyuarat exco terlebih dulu, saya tulis surat supaya jabatan mufti dikecualikan kerana berdasarkan kepada enakmen 2004, kita tidak terikat'. - katanya
Bekas mufti Pulau Pinang sendiri yang mengaku fatwa 'mesti mendapat kelulusan mesyuarat exco terlebih dahulu', mesyuarat exco kerajaan DAP yang majoritinya terdiri daripada bukan Islam!

Sama ada perlu 'kelulusan' atau tidak, arahan kerajaan DAP itu telah melanggar Enakmen Pentadbiran Negeri Pulau Pinang.

Untuk rekod, Hassan Ahmad tidak disambung lagi kontraknya sebagai Mufti negeri Pulau Pinang pada Jun 2014.

Datuk Md Salleh Ahmad, AJK Fatwa Pulau Pinang juga mengesahkan wujudnya campurtangan kerajaan DAP negeri. Dilaporkan bahawa ada arahan daripada Exco Agama Islam pada tahun 2010 kepada Jawatankuasa Fatwa supaya fatwa kalimah Allah yang telah digazetkan, dibincangkan semula.

Bagaimana pula pandangan AJK yang lain? Perlu tampil ke hadapan.

Walaubagaimana pun, dalam cubaan portal pro-pembangkang SorosKini MalaysiaKini untuk membela Lim Guan Eng supaya tidak menjadi subjek perbincangan, portal itu bertindak jahat apabila menyembunyikan kenyataan Md Salleh Ahmad yang sangat penting.

Di dalam laporannya bertajuk Fatwa - Memang ada masuk campur?, MalaysiaKini tidak melaporkan bahawa pendirian Kerajaan Negeri pimpinan DAP ketika itu ialah tidak bersetuju dengan fatwa kalimah Allah.
Kenapa SorosKini MalaysiaKini menyembunyikan kenyataan di atas dan melonggokkan segala masaalah kepada Malik Kassim sahaja? Apakah portal ini cuba menyembunyikan sesuatu yang melibatkan Lim Guan Eng DAP dalam isu besar ini?

Dan jika benar pun arahannya daripada Malik Kassim, beliau hanya pihak yang menyampaikan pandangan kerajaan DAP dan bukan beliau seorang sahaja dalam kerajaan itu. Maka timbul persoalan,
 • Siapakah yang berkuasa dalam kerajaan DAP sehinggakan Malik Kassim perlu mengangguk bersetuju dan kemudiannya memberi arahan supaya fatwa yang telah mendapat perkenan Yang Dipertuan Agong itu perlu 'dibincangkan semula'?
Dan alasannya ialah agar keputusan Jawatankuasa Fatwa 'selari' dengan pendirian Kerajaan Negeri pimpinan DAP ketika itu yang tidak bersetuju dengan fatwa kalimah Allah. Jika begitu, 'selari' boleh dimaksudkan sebagai arahan kerajaan DAP (yang majoritinya terdiri daripada bukan Islam) mahu fatwa itu ditukar mengikut cita rasa mereka?

Bukankah itu kurang ajar namanya dan secara langsung telah menghina Yang DiPertuan Agong yang telah memperkenankan fatwa tersebut?

Dan sekarang, Malik Kassim in hot soup apabila 2 keping surat kepada Mufti Kerajaan Pulau Pinang telah didedahkan. Surat itu bertarikh 26 Mei 2010 dan jelas menunjukkan campur tangan kerajaan DAP Pulau Pinang di dalam urusan Jawatankuasa Fatwa negeri.


Malik Kassim perlu tampil dengan segera untuk menjawab kesahihan surat tersebut. Dan jika benar, beliau amat perlu membersihkan nama beliau! Begitu juga dengan Wan Salim Wan Mohammad, Mufti negeri Pulau Pinang.

Dan jika benar wujud campurtangan, mereka patut letak jawatan kerana berbohong. Harap mereka ada alasan masing-masing atau pun mendedahkan yang sebenarnya!

Bagaimana pula dengan beberapa fatwa negeri yang diputuskan oleh jawatankuasa Fatwa negeri yang “ditangguhkan” kerana campur tangan Majlis Mesyuarat Negeri seperti yang telah didedahkan?
Baca : http://novandri.blogspot.com/2017/02/kerajaan-dap-kurang-ajar-perlekehkan.html
Apakah yang telah 'ditangguhkan' kerana jika merujuk kepada portal Jabatan Mufti negeri Pulau Pinang, hanya terdapat fail himpunan fatwa yang diwartakan pada 2005 hingga 2010 sahaja?


Apakah sudah tidak ada fatwa yang diwartakan selepas tahun 2010 atau telah 'ditangguhkan' kerana campurtangan kerajaan DAP negeri?


Baca : http://novandri.blogspot.com/2014/12/terkini-lim-guan-eng-dap-u-turn-atau.html

Dalam masa yang sama, kekalutan dan perbezaan yang nyata tentang isu kerajaan DAP campur tangan dalam hal ehwal fatwa perlu diselesaikan dengan segera. Ianya secara tidak langsung memberi persepsi bahawa umat Islam tidak dapat berkompromi dan bersepakat untuk mencari jawapan dan penyelesaian dalam perkara fundamental dalam Islam.

Untuk mengelakkan lebih banyak lagi andaian, saya berharap agar Yang DiPertuan Agong dapat masuk campur, memanggil dan mendapatkan segala jawapannya daripada pihak-pihak yang terlibat. Sebagai ketua agama Islam di Negeri Pulau Pinang, Agong perlu memastikan agama Islam tidak diperkotak-katikkan oleh sesiapa pun.

Kita juga mahukan kebenaran di dalam isu ini dan once and for all kita boleh dapat jawapan sama ada,
1. Apakah kerajaan DAP negeri telah melanggar Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang tentang kuasa Jawatankuasa Fatwa untuk menyediakan fatwa dan tatacara pembuatan fatwa?

2. Siapakah individu dalam kerajaan DAP negeri yang menyuruh Malik Kassim mengeluarkan arahan supaya fatwa yang telah mendapat perkenan Yang Dipertuan Agong itu perlu 'dibincangkan semula'?

3. Apakah benar wujud fatwa yang 'tertangguh' kerana campur tangan kerajaan DAP negeri?
Mohon Tuanku.SHARE ARTICLE :


19 comments:

 1. Kan dah kantoi! Kepada yg dah kantoi tu letak jawatan aje la. Korang buat malu umat Islam negeri Penang aja!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hebat dap blh skru geng2 ahli agama d jbtan mufti... byngkn dpt malaysia... Tahniah PAS lari siap2..

   Delete
  2. Tggal geng2 Gila duit + betina + jwatan... Mcm PAN,PPBM,PKR..

   Delete
  3. Yg paling teruk geng wahabi... Serang caci maki habis parti politik... dia sndiri xistihar parti mana yg dia sokong... Klu hebat buat parti sndiri... Baru ikut Cara Nabi SBB Nabi ahli politik... Ni dak duk buat Gila bab2 furu'...

   Delete
 2. Clear sangat yg cilaka Tokong DAPig ada masuk campur hal ehwal agama Islam. Ini baru pegang negeri dah tunjuk cilaka & cuba control ehwal Islam.

  Takkan umat Islam tak nampak lagi??!!

  Si Zaidbrahim tu munafik liberal & patut pun masuk DAP & Madey sanggup bersekongkol dgn cilaka DAPig ni. Harap Madey cepat2 sedar diri dgn wayang cilaka DAPig ni !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Zaid tu sat ja.. pastu keluar la tu... lepas bertanding pru14... dia duk harap dpt kwsan dap blh menang percuma... klu branding d kwsan dia d k.baharu alamat lingkup la...

   Delete
 3. Tolak DAPig anti-Islam !!!

  ReplyDelete
 4. MANA JING RBA DAPigs ???

  APSAL TAK MENYALAK ??? DPT GAJI BUTA KA??? KOM0LEN KAT TOKONG DAPig KANG!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. JING JIBO @ KEJORA rindu kena belasah, ye?

   Tunggu, nanti lapang, belasah kau.

   Atau bila kau buat komen yang ada isi, mesti belasah kau pronto.

   Delete
 5. .................../´¯/)
  ..................,/¯../
  ................./..../
  .........../´¯/'...'/´¯¯`¸
  ......../'/.../..../......./¨¯\
  ......('(...´...´.... ¯~/'...')
  .......\.................'...../
  ........''...\.......... _.´
  ..........\..............(
  ............\.............\...
  BUTOH LA NAJIB!!!!! LANCIAU LU TINDAS RAKYAT!! RAKYAT HIDUP SUSAH, LU HIDUP MEWAH!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lu sorang je yg kena tindas sbb lu bodoh. Padan muka lu. Dahlah bodoh, bangang pulak. Kalau lu mampus terus pun lagi bagus.

   Delete
  2. Hehehe..pakai le jari hantu ko tu jolok mak kau punya...hahaha

   Delete
  3. Kah kah kah....JING dapigs 1123am mengamok. Hal2 lancau dan ale utoh ni memang ko pakar sebab mak ko awal2 ajar ko main ale utoh.

   Delete
  4. KAHKAHKAH.... JING RBA DAPigs DAH JADI BANGANG BODOH TAK BOLE NAK KOMEN DAH!!! KAHKAHKAH

   Delete
 6. Blog orang cacat anggota badan dan cacat mental. Takda sapa nak komen kecuali hantu belaan najib..kahkahkah bye-bye blog bodoh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau pun dah start jd hantu, blog pakatan haramjadah hanya publish komen yg jilat jubor sendiri je dan syok sendiri.
   Org yg syok sendiri ni biasanya kuat melancap.

   Delete
 7. Sistem tanah atau kawasan atau tapak pajakan dijadikan negeri Tampa daulat...tsk sesuai. Kini.. Half ehwal agama ditempat tu patut dibawah sultan yg empunyai pajakan...SBB agama Dan penganutnya take dah dipajakkan..jadi mereka subject to the sultan..bukan pada yg memajak.

  ReplyDelete
 8. INILAH PERANGAI DAP. JANGAN PERCAYA DENGAN CINA DAP. SATU MASA DULU DINEGERI PERAK..MB MELAYU DARI PARTI PAS. TAPI KUASA DARI CINA DAP. TERHASIL PAJAKAN TANAH DARI 99THN KE 999THN. 999THN TU...SAMPAI KIAMAT TU...
  LIHAT....BAGAIMANA CINA DAP MENGAMBIL KESEMPATAN DIATAS KECELARUAN ORANG MELAYU. MELAYU DENGAN MELAYU BERBALAH. CINA DAP AMBIL KESEMPATAN.
  MELAYU PAS BANGGA DENGAN GULING2. TAPI HAMPEH. KOSONG. CINA DAP DALAM DIAM BERSORAK MELIHAT KEBODOHAN MELAYU.

  JIKA MAHU LIHAT KELICIKAN CINA DAP..LIHAT APA YANG BERLAKU DINEGERI PERAK. MARAHKAN NYAMOK KELAMBU DIBAKAR.

  ReplyDelete
 9. ulamak2 islam tersohor dahulu sanggup dipenjara &dihukum bunuh demi menegakkan kesucian Islam...tapi sekarang demi kenikmatan duniawi yg sekejap sanggup jadi barua kafirun... semoga mereka2 diberi hidayah petunjuk dari Allah....sebelum roh sampai dikerongkong...

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.