Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Saturday, February 25, 2017

KERAJAAN DAP MASUK CAMPUR HAL EHWAL ISLAM

Sebelum ini MiM telah menulis beberapa artikel mengenai isu besar yang melibatkan kerajaan DAP.


Isunya ialah tentang tindakan kerajaan DAP yang masuk campur hal ehwal agama Islam di Pulau Pinang
1. http://novandri.blogspot.com/2017/02/fatwa-kalimah-allah-cara-kerajaan-dap.html  
2. http://novandri.blogspot.com/2017/02/hina-agong-malaysiakini-sembunyi.html 
3. http://novandri.blogspot.com/2017/02/kerajaan-dap-kurang-ajar-perlekehkan.html
Proses fatwa yang perlu melalui mesyuarat exco kerajaan DAP yang majoritinya bukan Islam sebelum mendapat perkenan YDP Agung adalah satu penghinaan yang patut dikutuk oleh seluruh umat Islam di negara ini dan juga bukan Islam yang faham tentang proses perundangan negara ini.
Baca : http://novandri.blogspot.com/2017/02/hina-agong-malaysiakini-sembunyi.html
Ironinya, kerajaan DAP negeri mendiamkan diri enggan memberi respons yang munasabah terhadap tindakan mereka yang jelas telah melanggar Fasal 48 (Perkara 3 dan 4) Rang Undang-Undang pentadbiran Agama Islam Pulau Pinang.

Kerajaan DAP dilihat sengaja mengharapkan agar isu besar ini hilang begitu sahaja dek peredaran masa dan dilupakan oleh rakyat sama seperti skandal-skandal salahguna kuasa dan ketidak mampuan 'tokong' DAP mentadbir negeri.

Tindakan kerajaan DAP yang zip mulut ini menyakinkan rakyat bahawa kerajaan DAP memang anti-Islam. 

Tetapi rakyat tidak lupa. Yang terbaru, Persatuan Anak Melayu Permatang Pauh (PAMPP) yang diketuai oleh Abdul Muzammir Abdul Majid telah menyerahkan satu memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong Malaysia agar semakan dilakukan terhadap isu ini. MiM juga telah menerima salinan butiran momerandum tersebut.

Di antaranya, NGO ini merujuk kepada beberapa kenyataan:

1. Datuk Seri Hassan Ahmad, Bekas Mufti Pulau Pinang menyatakan : 
Datuk Seri Hassan Ahmad berkata ketika masih dalam perkhidmatan teguran itu dibuat selaras dengan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang 2004 di mana mufti boleh secara terus membawa usul fatwa kepada Agong.
“Apabila kerajaan negeri mengeluarkan surat pekeliling dan mengarahkan semua jabatan sebelum mewartakan sebarang fatwa mesti mendapat kelulusan mesyuarat exco terlebih dulu, saya tulis surat supaya jabatan mufti dikecualikan kerana berdasarkan kepada enakmen 2004, kita tidak terikat.
"Berdasarkan enakmen 2004, mufti boleh secara terus menghantar cadangan kepada Agong tanpa melalui mesyuarat exco, cuma ia perlu dimaklumkan selepas fatwa itu diwartakan, itulah yang berlaku pada masa saya,” katanya ketika dihubungi FMT.
http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2017/02/06/isu-fatwa-bekas-mufti-akui-tegur-kerajaan-pulau-pinang/
2. Dato' Md Salleh Haji Ahmad, Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang
Didalam kenyataan akhbar Harakah juga ada menyatakan wujud surat perkeliling seperti yang dinyatakan oleh bekas Mufti Pulau Pinang Datuk Seri Hassan Ahmad.

http://www.harakahdaily.net.my/index.php/berita-utama/44139-fatwa-kenyataan-campur-tangan-benar-bukan-fitnah
3. Afnan Hamimi Taib Azamudden, bekas Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang
didalam kenyataan Facebook miliknya menyatakan dengan jelas pekara 4 (A) dan (B) bahawa :
A. Batalkan prosedur yang mengarahkan semua keputusan fatwa perlu terlebih dahulu dibentangkan kepada mesyuarat​ Exco Kerajaan Negeri (MMK) sebelum dibawa kpd YDP Agong dan berikan hak sepenuhnya kepada Jawatankuasa Fatwa Negeri sebagai badan bebas yang berautoriti dalam hal ehwal hukum Islam mengikut Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri P.Pinang) 2004.
B. 'Lepaskan' fatwa-fatwa yang masih tersangkut (seperti yang tercatat dalam Minit Mesyuarat Fatwa bil 3/2015 & bil 4/2015) untuk diangkat kepada YDPA bagi proses selanjutnya termasuk digazetkan (jika belum gazet)
https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1107427322718102&id=146956585431852
NGO PAMPP membuat kesimpulan bahawa :
1. Kerajaan DAP negeri telah dengan sengaja melanggari fasal 48  (Perkara 3) Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang 2004 iaitu mengenai tatacara pembuatan fatwa melalui surat perkeliling yang dikeluarkan. (Salah Guna Kuasa & mencampuri urus tabir agama Islam yang tertaluk dibawa kuasa Seri Paduka Baginda YDP Agong)
2. Kerajaan DAP melalui surat perkeliling yang telah dikeluarkan telah membelakangi dan menidakkan hak yang YDP Agong dengan melanggari Fasal 48 (Perkara 3 Dan 4) Rang Undang-Undang Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang 2004.
Di atas perkara-perkara ini maka NGO PAMPP telah memohon pihak Tuanku bagi melihat perkara ini dan juga memohon pada Tuanku agar tindakan diambil.

Sebelum ini MiM telah menyatakan pendirian bahawa kekalutan dan perbezaan yang nyata tentang isu kerajaan DAP campur tangan dalam hal ehwal fatwa perlu diselesaikan dengan segera.
Baca : http://novandri.blogspot.com/2017/02/hina-agong-malaysiakini-sembunyi.html
Dan untuk mengelakkan lebih banyak lagi andaian, MiM juga berharap agar Yang DiPertuan Agong dapat masuk campur, memanggil dan mendapatkan segala jawapannya daripada pihak-pihak yang terlibat. Kita juga mahukan kebenaran di dalam isu ini dan once and for all kita boleh dapat jawapan sama ada,
1. Apakah kerajaan DAP negeri telah melanggar Enakmen Pentadbiran Agama Islam Negeri Pulau Pinang tentang kuasa Jawatankuasa Fatwa untuk menyediakan fatwa dan tatacara pembuatan fatwa?
2. Siapakah individu dalam kerajaan DAP negeri yang menyuruh Malik Kassim mengeluarkan arahan supaya fatwa yang telah mendapat perkenan Yang Dipertuan Agong itu perlu 'dibincangkan semula"?
3. Apakah benar wujud fatwa yang 'tertangguh' kerana campur tangan kerajaan DAP negeri?
Mohon Tuanku.


SHARE ARTICLE :

10 comments:

 1. Mmg parti DAP ni patut ditolak jauh2 oleh kaum Melayu & jugak kaum2 lain yg tidak menyokong kebencian ekstremis puak DAP ni.

  Jangan bagi puak rasis DAP ni menang besar PRU ni!!

  ReplyDelete
 2. Mana JING RBA DAPigs ?? Tidoq ka dah mampos ka ???

  Aku komplen kat tokong DAPig kang korang dpt gaji buta tak buat kerja!

  Mana cacai2 dedak Madey pulak?? Bukan korang dah jilat buntot DAPig !!

  ptuiii...

  ReplyDelete
 3. CELAKA lu si rejim2 TERORIS PENJAJAH KAFIR HARBI ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD - rejim2 ni patut diMAMPOSkan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Pusat ZAKAT hasil dr. ZAKAT yg. diDERMAkan oleh umat ISLAM/MELAYU kita pun habis diSAMUN dan diJAJAH oleh si PENJAJAH PARASIT KAFIR HARBI ZIONIS DAPJUBOQ BABI ni! Memmang patut diMAMPOSkan rejim PENJAJAH PARASIT amat CELAKA DAPJUBOQ BABI ni!

  Lihat di - https://utaranews.wordpress.com/2016/12/22/pemimpin-dap-p-pinang-tukar-pemberian-zakat-menjadi-derma/:


  Pemimpin DAP P.Pinang Tukar Pemberian Zakat Menjadi Derma

  12/22/2016 by administor91 in politik

  Amil atau pengurus zakat adalah satu pekerjaan yang jelas disebut di dalam dalil naqli. Perkataan amil misalnya ada dinyatakan di dalam al-Quran, iaitu pada ayat ke-60 surah at-Taubah, Allah SWT menyatakan: Sesungguhnya sedekah (zakat) itu adalah untuk para fakir, miskin, amil (para pengurus zakat)…

  Begitu juga di dalam hadis yang banyak menjelaskan peranan amil. Bahkan di dalam sebuah hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Muslim: Layanilah para petugas zakat (amil) itu dengan baik!

  Amil juga dilantik bagi menjalankan pentadbiran, termasuk mengutip zakat dan mengagihkannya kembali di kalangan orang-orang miskin. Begitu lah besarnya tugas seorang amil yang perlu umat Islam ketahui.

  Siapakah pula yang layak dilantik oleh pemerintah bagi menjadi amil zakat? Seseorang yang layak dijadikan Amil zakat haruslah memenuhi kesemua syarat-syarat iaitu seperti,
  a. Beragama Islam;
  b. Mukallaf (berakal dan baligh);
  c. Amanah;
  d. Memiliki ilmu pengetahuan tentang hukum-hukum zakat dan hal lain yang terkait dengan tugas Amil zakat.

  Tetapi di P.Pinang, tugas Amil untuk mengagih-agihkan zakat sekarang ini boleh pula diambil alih oleh orang-orang kafir tanpa sebarang rasa malu atau segan. Mungkin mereka beranggapan bahawa pengagihan bantuan zakat itu boleh diberikan oleh sesiapa sahaja secara sesuka hati.

  Perbuatan Timbalan Ketua Menteri DAP P.Pinang, P.Ramasamy yang seolah-olah mengambil alih tugas pusat Zakat didalam hal pembahagian bantuan zakat kepada fakir miskin, sangatlah dikesali kerana sewajarnya ia diserahkan kepada pemimpin Islam lainnya.

  Apakah tiada pemimpin Islam dikalangan kelompok kerajaan DAP negeri hinggakan orang kafir bertindak mengambil alih tugas amil zakat? Sangat memalukan jika perkara sebegini diambil mudah oleh pihak-pihak Pakatan.

  Menurut Pengerusi Perhubungan UMNO negeri, Dato Zainal Abidin Osman, pemberian zakat haruslah diberikan oleh orang Islam kepada penerima yang beragama Islam, bukannya oleh orang kafir.

  Jadi apa yang dilakukan oleh P.Ramasamy dan juga kerajaan DAP P.Pinang itu sangat menyinggung perasaan umat Islam secara keseluruhan. Kerana zakat merupakan satu ibadah didalam Islam, dan bukannya perkara yang boleh dimain-mainkan.

  (Tok Landak)

  Nota: Esok, MAJLIS2 AGAMA ISLAM kita pula si PENJAJAH PARASIT/PENYAMUN DAPJUBOQ BABI ni menJAJAH! Apa nak jadi nasib bangsa BUMIPUTERA (INDIGENOUS) Islam/Melayu di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni?!

  ReplyDelete
 4. Tengoklah nasib bangsa BUMIPUTERA (Orang Asal/Indigenous) Islam/Melayu kita yg. hanya menjadi KULI apabila diJAJAH si-PENJILAT JUBOQ BABI Zionis IS-rael/NATO-Barat di SingaPORK; PAPKurap – yg. rupanya penuh RASUAH Haram JADAH! Iaitu “… apabila membeli rumah HDB di Singapore, semua yuran guaman harus dibayar kepada “Lee & Lee Associate”, iaitu Syarikat PM Lee dan family. Dari zaman bapanya Lee Kuan Yew hingga ke hari ini…..” – lihat rujukan Aidc News di bawah.

  Bumiputera Islam/Melayu diHALANG jadi PILOT/pegawai2 di TENTERA SingaPORK termasuk SPECIAL FORCE dia; & rupa2nya MASJID2/SURAU2 diBIAYAI oleh umat ISLAM sendiri!

  Inilah yg. akan terjadi kpd. kita, ORANG ASAL/INDIGENOUS Islam/Melayu di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang berZAMAN kita ni – kalau kita di JAJAH oleh. puak TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP/madey anak BERANAK BANGSAT RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 IS-rael/MOSSAD-SOROS/NATO!

  Lihat di - https://aidcnews.wordpress.com/2017/02/24/luahan-hati-melayu-singapura/

  Luahan Hati Melayu Singapura

  February 24, 2017 AIDCNews

  (Tok Landak)

  #Umat ISLAM/MELAYU di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang berzaman BUMIPUTERA kita ni termasuk pemimpin2, pegawai2 polis/tentera, para intellektual, para ulama dan jutawan2 kita serta SELURUH bangsa BUMIPUTERA (Orang Asal/Indigenous) Islam/Melayu, sekrg. disyaki diSASARkan dgn. amat AGRESIF, oleh EJEN2/KULI2-MOSSAD/ISrael-ZIONIS HARAM JADAH; utk. diBUNUH atau diKURANGkan dlm. GENOSID, dgn. pelbagai MO DAJAL - spt. KEMALANGAN2 JLNRAYA (umat Islam senang dikenali dr. pakaian/hiasan ISLAM/Melayu)/UDARA, RACUN KIMIA, PENAGIHAN DADAH/KETUM dan KEMANDULAN/ditimpa pelbagai PENYAKIT BUAS melalui VIRUS2 BIOWEAPON/BIOWARFAR“ (termasuk VIRUS AEDES GM yg. menSASARkan DNA bangsa MELAYU), serta VAKSIN2 PALSU yg. menggunakan sel/organ/darah dr. ANJING/BABI/MONYET dsbnya serta FETUS bayi atau BAYI yg. diGUGURkan, di BUNUH atau diBIAKkan dlm makmal (sbb. itu puak KANIBAL ZIONIS sentiasa GILAkan PENGGUGURAN anak/PERANG).

  Cthnya disyaki Vaksin anti-Denggi yg. GANJILnya, kononnya hanya BERKESAN ke atas jenerasi MUDA antara 9-18 thn. oleh syarikat2 farmasi GERGASI spt. Sanof*/Merc* yg. diKUASAI oleh empayar SETAN ROTHSCHILD, yg. MENUBUHkan rejim TERORIS KANIBAL IS(IS)rael (tapi kempen anti-Vaksin yg. asyik diREMEHkan oleh KemBANGANG, sebenaqnya BUKAN anti-SEMUA vaksin, hanya anti-Vaksin2 PALSU ZIONIS KANIBAL ni – lihat juga skandal Vaksin PALSU yg. MERBAHAYA di Indonesia dan China, di - http://www.bicara.news/indonesia-suntik-semula-kanak-kanak-mangsa-vaksin-palsu/ , Indonesia Suntik Semula Kanak-Kanak Mangsa Vaksin Palsu, Oleh Ketua Pengarang / dalam Dari Lensa / pada Wednesday, 29 Jun 2016)!!#

  ReplyDelete
 5. MANA JING2 RBA DAPigs ????

  TIDOQ KA ???

  ReplyDelete
 6. Sekali sekala nak juga tidoq. Asyik dok jaga tuan hanya dapat upah tulang mati keringlah kami.

  ReplyDelete
 7. Kes ni mmg bahaya & patut dibantah oleh setiap org Islam di negara ni.

  Tapi mana ????

  ReplyDelete
 8. DAPig mmg barua celaka patut diharamkan dari dulu lagi !!!

  ReplyDelete
 9. DAPig mmg cilaka betul la. Suka hati depa aja mengibuk pasal Islam

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.