Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Wednesday, February 15, 2017

Setelah Bantah, Tun M Buat U-Turn Isu Proton & Rakan Kongsi Asing !

Sebelum ini, regim pembangkang termasuk PBRM, proTun dan DAP begitu lantang mengkritik dan menabur fitnah tentang isu syarikat Proton Holdings Berhad yang sedang mencari rakan kongsi strategik. Kononnya negara dijual dan bakal dijajah oleh negara China serta pelbagai lagi tuduhan yang tidak berasas.


Puak proTun juga menuduh kononnya kerajaan BN cuba melenyapkan legasi Tun Dr Mahathir, bekas penasihat syarikat Proton itu. Ironinya, hari ini Dr Mahathir telah mengeluarkan kenyataan yang pasti akan menutup mulut puak-puak pembangkang.

Kita semua sedia maklum bahawa di antara syarat yang dikenakan kepada syarikat Proton apabila berjaya menerima pinjaman mudah (soft loan) berjumlah RM1.5 bilion daripada kerajaan BN ialah Proton perlu 'mendapatkan rakan kongsi asing terkemuka yang akan membantu dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) dan menjadi syarikat yang berdaya maju serta berdaya saing di peringkat antarabangsa'.

Hari ini pula, media melaporkan bahawa Dr Mahathir secara peribadi boleh menerima sebahagian saham Proton dijual, namun membantah jika keseluruhannya dijual kepada syarikat asing!
"Kalau tidak ada jalan lain dan perlu untuk jual sebahagian Proton, baiklah. Kita boleh terima, tetapi janganlah sehingga kita hilang langsung Proton." kata Dr Mahathir
Untuk pengetahuan semua, tidak benar syarikat Proton akan dijual 'keseluruhannya' kepada syarikat asing. Malah, strategi bisnes ini tidak pernah bertujuan untuk menjual sepenuhnya kepentingan DRB-Hicom dalam Proton.

Ketua Eksekutif Kumpulan DRB-Hicom, DS Syed Faisal Albar telah berkata syarikat DRB-Hicom akan mengekalkan pegangan strategiknya di dalam Proton walaupun dengan penglibatan rakan strategik asing yang baharu nanti. Syarikat asing ini akan memegang 51% kepentingan Proton dan bukan keseluruhan syarikat automotif tersebut.

Media juga melaporkan kenyataan Dr Mahathir yang 'mengingatkan Proton Holding agar tidak melupakan vendor komponen kenderaan itu sekiranya termeterai sebarang kerjasama di antara rakan kongsi asing'.
"Kita takut, vendor kita, pembuat komponen akan hilang peluang untuk terus membekalkan kepada Proton hingga menyebabkan mereka terpaksa tutup." kata Dr Mahathir
Sebenarnya, isu vendor ini merupakan salah satu isu terpenting yang difikirkan oleh kerajaan BN persekutuan. Malah, pemberian pinjaman mudah (soft loan) dari kerajaan BN itu 'sebahagian besarnya adalah untuk membolehkan Proton membayar vendor yang membekalkan komponen kepadanya'.

DS Mustafa Mohamad sendiri telah 'menyatakan sokongan kerajaan terhadap Proton dan akan sentiasa komited membantu Proton sebagai sebuah jenama kenderaan nasional agar mampu mencapai tahap yang lebih tinggi'. Dan keputusan kabinet membantu Proton itu turut mengambil kira kebajikan kira-kira 60,000 orang pekerja yang bergantung secara langsung kepada masa depan Proton.

Cuma yang menjadi perbualan panas rakyat terutamanya pihak netizen ialah cerita tentang wujudnya kroni Dr Mahathir sebagai vendor Proton. Maka kerana itu beliau sebenarnya 'takut' vendor yang sedia ada akan hilang kontrak mereka. Benarkah?

MiM berharap 'ketakutan' Dr Mahathir tentang isu vendor ini adalah kerana memikirkan masa depan 60,000 pekerja yang bergantung secara langsung kepada Proton dan bukan pihak vendor itu sahaja. Vendor-vendor ini sudah kenyang dan kaya raya, maka tiada salahnya jika ada vendor yang tidak efektif dan tidak berkualiti diberhentikan.

Dalam masa yang sama, kerajaan mesti mempunyai syarat perjanjian yang kukuh dalam penjualan pegangan Proton dan ianya boleh diguna pakai jangka masa panjang bukan hanya jangka masa pendek sahaja. Kita juga mahukan kenderaan Proton yang lebih berkualiti, bertaraf antarabangsa dan menjadi kebanggaan rakyat.

Penganalisis ekonomi juga berkata bahawa langkah ini adalah sesuatu yang baik bagi memantapkan pendapatan syarikat sekali gus membantu melebarkan pasaran de­ngan lebih luas.

Syarikat manakah yang bakal menjadi rakan kongsi strategik Proton?

1. Geely Automobile Holdings
2. PSA Group
3. Suzuki Motor Corp 
4. Renault SA

Yang panas diperkatakan sekarang ialah syarikat Geely Automobile Holdings, syarikat gergasi automotif swasta pertama dan terbesar di negara China. Geely adalah jenama kereta paling laris di China setelah mengadakan kerjasama dengan Volvo dan Geely adalah pemilik syarikat Volvo apabila membelinya daripada Ford Motors pada tahun 2009.

Dan kereta Volvo tidak lenyap atau tidak ditukar nama syarikat setelah dimiliki oleh Geely, masih ada di atas jalanraya dengan model-model terbaru mereka! Malah pada tahun 2016, pengeluaran kereta Geely dan Volvo telah mencecah 1,000,000 unit.

2017 Volvo XC90
2017 Volvo S90

So sekarang, puak pembangkang akan tutup mulut dan tidak akan menyentuh isu Proton ini lagi ?!SHARE ARTICLE :


30 comments:

 1. Kahkahkahkahkah .... puak proTun & DAPigs termalu babi bila baca kenyataan Madey ni! kahkahkahkah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puak UMNOnok bahlol terpaksa jual Asset Negara nak cover 1MDB!!!

   BUNCH OF IDIOTS!!!

   WTF!!!

   Delete
  2. tak habis2 nk tipu dlm blog jual negara dan hutang imdb. bodoh terlampau lepas tu bebal campur bangangg. itu pasal tak henti2 fitnah

   Arul Kanda bekas CEO imdb dh beritahu jelas imdb mempunyai aset yg lebih besar dr tanggungan hutang tanpa menggunasan sesen pun duit kerajaan.. ADA PAHAM ke MACAI?

   Keduanya Proton adalah milik DRB Hicom. Bukan milik Khazanah Nasional GLC Kerajaan. Biar Proton bebas berkembangan. itupun kerajaan sudha berikan soft loans 1.5 billion yg juga dicemuh oleh macai DAPig konon krn asyik protect dan bail out Proton.

   kesimpulannya dlm negara ini puak berotak GILA boleh tahan banyak juga sbb ini bising viral fitnah bukan2.

   Delete
  3. Stupid accusation by cacai 3:42

   1MDB have the own assets worth billions ringgit. So don't make such a cheap lies. U look like a stupid fool who can't think.

   Delete
  4. Betul tu anon 259!

   Sebenaqnya si ZioNAZI (Zionis NAZI) KANIBAL Madey-si DIKTATOR PARASIT/PENYANGAK/PENYAMAQ/PENYAMUN/PEMBUNUH/PERASUAH/LANUN anak BERANAK KEPARAT berIJAZAH JAMBAN-si PENJILAT TERORIS PENJAJAH PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL BerSHIT-DAPJUBOQ BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD ni - dah TAKUTlah tu; nanti RAHSIA dia ANAK BERANAK terus terDEDAH; sbb. depa ni masih asyik dok MENYAMUN Pro*on sampai berBILLION lagi!Mungkin, bila dia buat U_turn ni, juga diharap TAK kacaulah si PENYAMUN2 LANUN geng madey ANAK BERANAK ni!

   Lihat di - http://miazarraannur.blogspot.my/2017/02/anak-saudara-tun-m-terima-bayaran-rm72.html:

   Monday, 13 February 2017

   ANAK SAUDARA TUN M TERIMA BAYARAN RM7.2 JUTA DARI PROTON ?

   Sebuah blog (asas2020.blogspot.com) mendedahkan bahawa faktor utama Tun Mahathir sering kali cuba menggagalkan sebarang usaha mencari rakan strategik luar kepada Proton Holdings ialah bagi menjaga kepentingan perniagaan keluarga beliau.

   Menurut artikel dalam blog tersebut, “Proton Bayar RM 7 Bilion Kepada Anak Saudara Tun Mahathir“, Proton telah memberi hak eksklusif kepada syarikat Yasmin Jurumuda Sdn Bhd sebagai vendor atau pembekal sistem “rust proofing” semua kereta keluaran syarikat tersebut sejak 1985.

   Yasmin Jurumuda dikatakan milik anak saudara Tun Mahathir, Dato’ Paduka Rahmat Abu Bakar, melalui Yasmin Group.
   ” Difahamkan Proton perlu membayar RM 2,000 – 5,000 untuk kepada Jurumuda Sdn Bhd (sic- Yasmin Jurumuda) untuk pemasangan “rust proofing” sebuah kereta. Jika diambil kiraan “cincai” RM 2,000 x 3.6 juta buah kereta terjual sejak 1985 ia sudah mencecah RM 7.2 bilion. Ini belum termasuk berapa banyak kereta Proton yang tidak terjual sebelum ini.” – asas2020.blogspot.com

   “Sekiranya Proton mempunyai rakan strategik yang besar sudah tentu semua kontrak-kontrak eksklusif ini akan dinilai semula dan mungkin menjejaskan kontrak Jurumuda.”
   Blog tersebut juga berjanji untuk mendedahkan banyak lagi urusniaga Yasmeen Holdings yang membabitkan kontrak kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan.-MyKMU.net

   (Tok Landak)

   #Sokong Geely Automobile Holdings dr. CHINA; sbb China pun dah banyak memBANTU negara kita; MEKASIH CHINA#

   Delete
  5. Lotus yang Proton beli adakah kerana kepimpinan negara tersebut nak bangkrup?

   Juga apakah ada sesiapa boleh kata lagi pasal isu Najib terlibat dengan 1MDB jika AG dari Swiss kata Najib tak terlibat langsung.

   Nak konar cerita apa lagi?

   Delete
  6. dah la bangang. bahalol melantun lantun. modal lmdb ljuta. aset mdb dah ada 51 bilion. tak perlu pinjam duit kerajaan. pi ngaji dulu. biar hati bersih. kalau tak pi join dato' aziz. buat amal jariah. jangan dok kutuk dan fitnah jer. pembangang buat ape? kalau ngangkang kat umah..jangan tunjuk bahalol.

   Delete
  7. In a rather abrupt turn from its earlier scoop, The Star’s business pullout StarBiz is now reporting that the government-linked DRB-Hicom, the owner of Proton Holdings, will most likely be selling the controlling 51 percent stake in Proton to France’s PSA Group, maker of Peugeot and Citroen vehicles.

   Earlier this month, StarBiz quoted unnamed sources familiar with the matter as saying that Chinese car maker Geely is in the lead to form technical tie-ups with Proton, and that the deal limited only for the controlling stake in Proton’s Tanjung Malim plant rather than Proton Holdings as a whole.

   Since then, parties of the Malaysian government privy to the deal, represented by second finance minister Datuk Seri Johari Abdul Ghani, have said that the government would not object to a foreign partner taking a controlling stake in Proton Holdings.

   The latest report by StarBiz indicated that Geely has no interest in Proton, and that Geely’s focus was on Lotus Cars, the famed but struggling British sports car specialist owned by Proton.

   The report also added that the PSA Group is prepared to invest in Proton, including the moving its existing manufacturing operations in Shah Alam to Tanjung Malim, as well as building a new plant there, turning Tanjung Malim into a regional hub of sorts for the French car maker.

   It also said that the proposal by PSA Group is the best fit for Proton to grow and expand its operations in the ASEAN region.

   The PSA Group currently assembles a wide range of Peugeot models in Malaysia at its local distributor the Naza Group’s plant in Gurun, Kedah. However these are mostly simple assembly work using semi-knocked down kits as opposed to full-scale completely knocked-down kit operations adopted by other brands, which included welding and painting of body parts.

   The limited local/regional content in Naza-assembled Peugeot models mean that the cars can't qualify for preferrential tariff rates under the ASEAN Free Trade Agreement (AFTA) when exporting to neighbouring ASEAN countries. If the report by StarBiz is true, the PSA Group will make Proton's Tanjung Malim plant, which still ranks as among the most sophisticated in the region, as its regional manufacturing hub. 

   This is not the first time the PSA Group have considered tie-ups with Proton. In September 2006, Proton signed an MoU with the PSA Group, then known as PSA Peugeot Citroen Group. The MoU covered many areas including possible contract assembly of Citroen and Peugeot models at Proton's plant, as well as product development and vendor development, but discussions ended as quickly as it began.

   Proton is expected to make an announcement on its technical partner, and possibly a new owner, within the first half of this year.. So far only Geely and PSA Group are known to have submitted their bids to Proton. 

   Delete
 2. vender juga perlu jelaskan hutang (pemen) kepada pihak lain yang berurusan dengan mereka. pernah ada vender yang mampu makan angin saban bulan tapi tak nak bayar pada pihak yang menyediakan perkhidmatan untuknya. sampai ke akhirnya vender ini berpindah tangan namun pemen yang sangkut dianggap 'lupus' begitu saja. nak buat macam mana?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebab depa tau gomen akan kawtim mcm zaman Madey

   Delete
  2. SIAL lu si TERORIS HOMO JIJIK si PENJILAT JUBOQ BABI PEROGOL/PEMBUNUH/PEROMPAK PENJAJAH PARASIT ZioNazi DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP! TAK pula lu TERLOLONG psl. puak TERORIS PENJAJAH PARASIT/LANUN ZioNAZI BerSHIT-DAPJUBOQ BABI/PembangKANGKANG dpt. RASUAH berBILLION dr. Soros-ISrael/MOSSAD-CIA aaahhh??!!

   lu manyak sedap aahhh... itu LAHAP TAIK dan JILAT LENDIR HANYIR si JUBOQ2 BABI JIJIK kit SIAL KANIBAL/TONGGENG eng HOMO JUBOQ BABI/kok-mariaGILA BABI BETINA2 SUNDAL-PELACUR 2TEPI JLN./gobing-jagdippyANJING KURAP-rayerHANYIR CILAKA/TODI puaKA JUBOQ BABI/KENCING NGAnga ming KANGKANG BABI BERLENDIR/BABIga SUNDAL KURAP!!

   Delete
 3. 51% kepada China...

  Kenapa tak 49% dan Proton pegang 51%???

  China jugak yang pegang saham majority.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebab Geely yg akan keluarkan wang berbilion dollar utk selamatkan Proton.

   Geely juga yg akan cari pasaran dunia & pasaran dalam negara China yg sangat besar utk Proton.

   Geely sudah ada teknologi sendiri dan teknologi Volvo utk digunapakai kepada produk Proton.

   Delete
  2. #SOKONG pemimpin2 BUMIPUTERA (INDIGENOUS) Islam/Melayu terCINTA kita yg. begitu BERJASA pd. rakyat BUMIPUTERA MISKIN kita - YAB TS Annuar Musa kita utk. PRESIDEN FAM; serta YAB DS Jamal Yunos utk. terus jadi Ketua UMNO SB, Selangor serta menyokong majukan kembali PERNIAGAAN2 beliau di SEKINCHAN termasuk perniagaan2 Ikan Bakar serta Resort beliau, yg. semuanya telah diSABOTAJ dgn. KEJInya oleh MUSUH2 Islam/Melayu (DS Jamal telah mendermakan rumah beliau di Sungai Buloh untuk dijadikan Rumah Anak Yatim Al Amin, serta lihat Resort beliau yg. begitu indah dan mempROMOSIKan kpg2 NELAYAN/SAWAH PADI Melayu kita di tepi SELAT MELAKA yg. amat berHARGA – lihat di http://www.noormalashahar.com.my/2012/11/memancing-ikan-di-hotel.html , Memancing ikan di hotel)#

   Tok Landak.

   Delete
  3. #Sokong Geely Automobile Holdings dr. CHINA; sbb China pun dah banyak memBANTU negara kita; MEKASIH CHINA#

   Tok Landak.

   Delete
 4. UMNOnok diketuai Lanun Bugis menyamun saban hari habis Negara tergadai!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yg. si PENJAJAH PARASIT/PEROMPAK ZIONAZI BerSHIT-DAPJUBOQ BABI punya KURANG AJAQ nak JUAL Negara ISLAM kami ni pd. IS-rael-MOSSAD/SOROS-NA*O; TAK pula lu TERLOLONG mcm. PUAKA aaahhh?!!

   OI si TERORIS2 GILA BABI si HOMO2 JIJIK PENYAMAQ ZIONIS PENJILAT2 JUBOQ BABI si puak TERORIS PENJAJAH ZioNAZI CASH-is-KING DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP/DIKTATOR madey anak beranak BANGSAT-KULI2 si rejim PENGGANAS KANIBAL/NECROPHILIA ISrael/ZIONIS ni - TAK pula TERLOLONG mcm. PUAKA psl. dpt. RASUAH yg. berBILLION selepas dok lahap TAIK rejim TERORIS KANIBAL/NECROPHILIA IS-rael/ZIONIS aaahhh??!!

   Dan TAK juga si PENJAJAH PARASIT TERORIS DAPJUBOQ BABI ni nak SAMAN Razali kalau berita ni TAK benaq?! Dasar si PENAKUT! Di - http://www.pisau.net/terima-dana-1-2billion-dari-israel-dap-perlu-segera-kemuka-saman/ , Terima Dana 1.2Billion Dari Israel, DAP Perlu Segera Kemuka Saman, Published on 17/08/2016 in DAP by pisau!

   Itulah, bilalah juga si SPRM tu nak MENYIASAT si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAParasit RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-CIA/NA*O ni yg. boleh dapat RASUAH sbnyk. USD 300 JUTA (RM 1.2 BILLION) dari rejim TERORIS KANIBAL/NECROPHILIA IS(IS)rael tu - begitu juga PDRM untuk siasat bawah AKTA TERORISMA kerana 17 pakar strategi DAPJuboq Babi yg. diKETUAI si TODI-puaKA, di LATIH oleh TERORIS MOSSAD dan si KM spt. TONGGENG eng boleh pula asyik jumpa DUTA IS(IS)rael, serta IS(IS)rael nak tubuhkan MARKAS TENTERA PENGGANAS dia di Port Dickson – utk. MENAKLUK Selat Melaka; sbg. laluan UTAMA Submarin2 NUKLEAR HARAM IS(IS)rael/NA*O (yg. berPUSAT di Diego Garcia), serta sbg. laluan UTAMA perkapalan industri MINYAK/GAS laut dalam yg. berBILLION(“oil/gas CHOKEPOINT”) yg. MENYAMBUNGkan Lautan PASIFIK-HINDI hingga ke Laut MERAH/MEDITERRANEAN (utk. ke ISrael/Barat)!! Kami RAKYAT tengah TUNGGU ni! SPRM/PDRM bah. TERORISMA – hang buatlah KERJA betul-betul oi!

   Lihat di - http://semuthitam80.blogspot.my/2016/03/12-billion-dana-israel-masuk-akaun.html , 1.2 BILLION DANA ISRAEL MASUK AKAUN PROKSI??? , Posted by Semut Hitam ; dan di - http://wakeupmalaya.com/2016/01/dap-terima-latihan-dari-mossad/ :

   DAP Terima Latihan Dari Mossad?

   January 4, 2016 By WakeUp Malaya

   Bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, Mohamad Razali Abdul Rahman menegaskan beberapa kali bahawa DAP mempunyai hubungan istimewa dengan Israel.

   Pada 2012, Razali telah mendedahkan hubungan DAP-Israel ketika berceramah di Putrajaya:
   —–
   Tapi apakah hubungan istimewa Israel dengan DAP? Kalau tak istimewa, tidak kami dilatih hampir 3 tahun oleh Israel. Dilatih oleh pihak Mossad. Saya terima latihan daripada Mossad.

   Untuk pengetahuan Tuan-tuan dan Puan-puan, tiap bulan Lim Guan Eng akan pergi ke Singapura. Saya biasa mengikuti banyak kali rombongan beliau ke Singapura. Dia akan pergi hari Sabtu petang dan akan balik hari Ahad petang.

   Di Singapura, kita akan jumpa dua orang saja. Satu bekas pemimpin atau bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew dan lagi satu wakil Duta Israel di sana. Dua ni yang akan kita jumpa.

   Sewaktu kita jumpa dengan Duta Israel atau wakil Israel, Tuan-tuan tahu tak, pihak Israel telah bersetuju memberi dana sebanyak 300 juta USD untuk PRU yang ke 13 ni. USD ya bukan RM ya. Duit tu sekarang berada di Singapura ya.....

   Jadi, PI MAMPOS lu si KEPALA BUTOH ANAK2 HARAM PELACUR2 TEPI JLN. SUNDAL BABI HANYIR-penuh NANAH yg. diSONDOL BERGILIR2 oleh si SAMSENG2 DAPJUBOQ BABI lu!

   Delete
  2. HAPUSkan rejim TERORIS ZIONIS KAFIR HARBI PENJAJAH PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-si puak RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD

   Duboq
   Anjing
   Panggang

   SELAMAnya!

   (Tok Landak)

   Delete
  3. tak habis habis bebal ko ni ya..?? kesian mak bapak ko...

   Delete
  4. Dah tak da modal la cacai ni..tu yang menyalak mcm anjing tersepit ekoq..

   Delete
 5. Time to kick the Idiot Lanun out!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. KEPALA BUTOH lu si TERORIS HOMO JIJIK si PENJILAT JUBOQ BABI PEROGOL/PEMBUNUH/PEROMPAK/LANUN PENJAJAH PARASIT ZioNazi DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP! TAK pula lu TERLOLONG psl. puak TERORIS PENJAJAH PARASIT/LANUN ZioNAZI BerSHIT-DAPJUBOQ BABI/PembangKANGKANG dpt. RASUAH berBILLION dr. Soros-ISrael/MOSSAD-CIA aaahhh??!!

   lu manyak sedap aahhh... itu LAHAP TAIK dan JILAT LENDIR HANYIR si JUBOQ2 BABI JIJIK kit SIAL KANIBAL/TONGGENG eng HOMO JUBOQ BABI/kok-mariaGILA BABI BETINA2 SUNDAL-PELACUR 2TEPI JLN./gobing-jagdippyANJING KURAP-rayerHANYIR CILAKA/TODI puaKA JUBOQ BABI/KENCING NGAnga ming KANGKANG BABI BERLENDIR/BABIga SUNDAL KURAP!!

   Delete
 6. Kebas sana klepet sini bila sangkut tunjuk muka seposen masuk Pakatoon. Pakatoon pulak jenis kecil tapak tangan nyiru ditadahkan, tanpa sedar atau buat-buat tidak sedar jadilah Paktoon pak sanggup moden. Muahahaha

  ReplyDelete
 7. Geng pakatoon skrg mcm roti canai carik..
  lagi ditarik lagi koyak rabak..
  tak tkboleh nk tutup carik.. meroyan baling roti canai pada org lain.. dh tak laku dahhh!!

  ReplyDelete
 8. #SOKONG pemimpin2 BUMIPUTERA (INDIGENOUS) Islam/Melayu terCINTA kita yg. begitu BERJASA pd. rakyat BUMIPUTERA MISKIN kita - YAB TS Annuar Musa kita utk. PRESIDEN FAM; serta YAB DS Jamal Yunos utk. terus jadi Ketua UMNO SB, Selangor serta menyokong majukan kembali PERNIAGAAN2 beliau di SEKINCHAN termasuk perniagaan2 Ikan Bakar serta Resort beliau, yg. semuanya telah diSABOTAJ dgn. KEJInya oleh MUSUH2 Islam/Melayu (DS Jamal telah mendermakan rumah beliau di Sungai Buloh untuk dijadikan Rumah Anak Yatim Al Amin, serta lihat Resort beliau yg. begitu indah dan mempROMOSIKan kpg2 NELAYAN/SAWAH PADI Melayu kita di tepi SELAT MELAKA yg. amat berHARGA – lihat di http://www.noormalashahar.com.my/2012/11/memancing-ikan-di-hotel.html , Memancing ikan di hotel)#

  Tok Landak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nota: Dan si KemGAGAL yg. diTERAJUI si MCacing dan sekrg. JP* tu - lu JGN. terlalu ANGKUH mengHINA perniagaan usahawan BUMIPUTERA Islam/Melayu berMOTOSIKAL "De*o ride" tu!

   Seolah PEMANDU2 motosikal yg. MENYEBABkan majoriti KEMALANGAN2 BUAS - sedgkan LORI2/BAS2 amat BUAS yg. memBUNUH dgn. mat KEJAM begitu ramai PENGGUNA jlnraya – tapi depa terus BEBAS mengGANAS kat Malaysia kita ni [MANGSA2 kemalangan jlnraya amat malang adalah terutamanya PEMANDU/PENUNGGANG MOTOSIKAL, yg. mana disyaki MAJORITI mangsa, adalah dr. bangsa BUMIPUTERA (INDIGENOUS) Islam/Melayu]!

   Tok Landak.

   Delete
 9. apakah ada statistik yang menunjukkan berapa banyak mekanik yang dilahirkan oleh NEP/ProTun yang berjaya membuka bengkel dan pusat servis sendiri setelah puluhan tahun ujudnya fekteri kereta nasional?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada, ramai. Kau je yg bengap.

   Delete
 10. Selingan:

  apabila ruang utama masjid dimanipulasi oleh non mukim untuk berkempen tidak pula dianggap mencemari institusi itu dan ini.

  bila Jamal sewa barangan masjid untuk protes, sepantas kilat laungan "isle tercemar!" berkumandang di KSu SELangorKu.

  muahahaha

  ReplyDelete
 11. Tu dia, harini KEM. PERTAHANAN kita dan CHINA diSERANG dgn. JIJIKnya oleh AwaniZIONIS bersama NGO ZIONIS asing dia, Transparency Int. (TI – yg. berPUSAT di Berlin, JERMAN) disyaki utk. mengGULINGkan YAB DS. Hishamuddin Tun Hussein kita sbg. MENTERI PERTAHANAN (juga sbg. PM di masa hadapan) & mengGAGALkan IMPORT lima kapal2 laut tentera dr. CHINA, serta program pertahanan global LIMA di LANGKAWI – serta menaikkan KEMARAHAN China! Si AwaniCELAKA ni telah jemput hari ni juga PENGARAH TI dr. TAIWAN; yg. amat ANTI-China!

  Maka, BOIKOT AwaniZIONIS CELAKA ni yg. aku syaki dah diSABOTAJ oleh si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH KAFIR HARBI ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-CASH is KING BerSHIT- DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD, dan juga puak si DIKTATOR ZioNAZI (Zionis NAZI) PARASIT/PENYANGAK/PENYAMAQ/PENIPU/PENYAMUN/PEMBUNUH/PERASUAH/LANUN-madey ANAK BERANAK berIJAZAH JAMBAN JUBOQ BABI tu!

  AwaniKEPARAT ni pula asyik nak MEMUJA Transparency Int. (TI) ni yg. juga mengGERTAK para PEMIMPIN kita menDEDAHkan ASET masing2 - ini setelah Presiden ZIONIS dia mengHINA YAB PM Bumiputera Islam/Melayu tercinta kita tak lama dulu di TANAH MELAYU kita sendiri ni serta si EJEN-KITOL dr. TI ni MENUDUH Negara Islam kita ini sbg. "FAILED STATE"!

  Sedgkan Kat Jerman (HQ si TI ni) mahupun di seluruh Barat/ISrael pun; pemimpin2 BARAT/ZIONIS mana ada diPAKSA buat mcm. tu; tapi bukan main berlagak si NGO ZIONIS JUBOQ BABI Jerman/asing, TI ni, yg. diTAJA si TERORIS Zionis SOROS-si PERASUAH-no 1 DUNIA (serta LEFTENAN kanan empayar Rothschild yg. MENUBUHkan rejim KANIBAL/NECROPHILIA IS-rael/MOSSAD) serta CIA (melalui NGO2 US, NED-NDI) nak MASUK CAMPUR hal ehwal NEGARA ISLAM kita ni!! PI MAMPOS lu si HARAM JADAH - dgn. memperGUNAkan si PENYAMAQ KITOL Islam/Melayu amat BANGSAT sbg. wakil dia - mana SPRM?!! Dan aku dah buat REPOT POLIS pun psl. TI ni; tapi telah diTUTUP – termasuk oleh Suruhanjaya Integriti menCURIGAkan tu!

  Tok Landak.

  Nota: HALANG puak PENJAJAH PARASIT/PERASUAH/PEROMPAK DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO KURAP RASIS/PORNO/HOMO dr. terus MENYERANG jumlah bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu kita di JPA; dgn. alasan memBEBANkan EKONOMI kononnya!

  Juga pastikan setiap PELANCONG dan MAJIKAN2 TAMAK tak dpt. MEMANIPULASI program bawah KDN tu, utk. memohon KAD SEMENTARA sbg. PATI2 yg. sedg. berLANSUNG sekrg!

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.