Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Tuesday, July 04, 2017

Video Pemimpin DAP Pertahankan PM Najib & Penjelasan Isu RCI 1MDB

Realitinya, Tan Seng Giaw Naib Pengerusi DAP yang juga Timbalan Pengerusi PAC telah pun berkata, Perdana Menteri DS Najib Razak tidak terbabit secara langsung dalam 1MBD. Tetapi puak pembangkang masih memutarbelit dan berulangkali membohongi rakyat.


Lihat video ini sekali lagi:


Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pula telah meneliti semua bukti tentang 1MDB dan mendapati Najib Razak tidak terlibat secara langsung dalam isu membabitkan syarikat berkenaan. Begitu jelas Najib Razak tidak terlibat.

1MDB pula telah menegaskan berulang kali bahawa wang syarikat tersebut tidak dicuri. Dapatan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) juga mendapati tiada wang 1MDB yang dicuri. Malah persetujuan penyelesaian luar mahkamah timbang tara bersama syarikat IPIC dari Abu Dhabi juga membuktikan bahawa wang 1MDB telah digunakan untuk urusan perniagaan.
Baca : http://klxpress.com.my/editorial/92-editorial/25110-dalang-di-sebalik-drama-siasatan-doj.html
1MDB juga telah mendedahkan secara terbuka perbelanjaan syarikat bernilai RM42 bilion, maklumat yang sudah didedahkan dalam akaun 1MDB yang diaudit dan boleh didapati orang orang ramai dari 31 Mac 2010 hingga 31 Mac 2014.

RM18 bilion untuk membeli syarikat pengeluar tenaga bebas
RM8.5 bilion untuk Powertek
RM2.3 bilion untuk KLPP
RM1.2 bilion untuk Jimah
RM6 bilion dari hutang yang diwarisi

RM1.7 bilion untuk pembelian tanah
RM0.2 bilion untuk Tun Razak Exchange
RM0.4 billion untuk Bandar Malaysia
RM1.1 billion untuk tanah di Pulau Pinang

RM5.8 bilion untuk perbelanjaan kewangan
RM4.5 bilion untuk kos kewangan dan modal
RM0.9 bilion untuk kos tukaran asing
RM0.4 bilion untuk cukai

16.4 bilion untuk dana pelaburan
RM6.1 bilion dalam Brazen Sky
RM4.2 bilion dalam Aabar Deposit
RM5.1 bilion dalam GIL Funds

Maka apabila masih ada puak pembangkang yang memainkan isu ini, ia hanya sekadar satu tuduhan yang tidak benar dan sengaja untuk mengelirukan rakyat. Malah kenyataan Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man supaya kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja atau RCI untuk menyiasat isu 1MDB amat dangkal sekali.

Perkara ini diterangkan oleh Dato' Dr Mohd Puad Zarkashi, Ketua Pengarah JASA. Beliau menulis bahawa Tuan Ibrahim termasuk beberapa pimpinan Pakatan Harapan lain membangkitkan perkara yang sama kerana tidak memahami fakta dan perkembangan semasa berkaitan isu 1MDB.

Dan jika Tuan Ibrahim benar-benar mengikuti perkembangan isu 1MDB sejak mula, beliau akan mendapati bahawa kerajaan telah berjaya melaksanakan dua perkara utama dalam menangani isu 1MDB,
1. Menstabilkan kedudukan kewangan syarikat dan menurunkan hutang 1MDB secara drastik melalui pelan rasionalisasi 1MDB.
2. Kerajaan telah membuktikan melalui semakan dan siasatan Jabatan Audit Negara (JAN) dan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) yang turut dianggotai ahli parlimen pembangkang, bahawa dakwaan wang 1MDB lesap, dicuri dan diselewengkan adalah tidak benar sama sekali.
Dr Mohd Puad juga yakin Tuan Ibrahim tidak pernah membaca laporan PAC setebal 106 mukasurat apabila beliau mempersoalkan tentang status rahsia rasmi laporan audit berkaitan 1MDB.
Jika beliau pernah membacanya beliau akan menyedari walaupun laporan audit berkaitan 1MDB ini diklasifikasikan sebagai rahsia rasmi oleh ketua audit negara sendiri pada bulan Januari 2016 (menurut kenyataan ketua audit negara pada 26 Julai 2016), namun dapatan semakan dan kesimpulan oleh JAN ada dimasukkan ke dalam laporan PAC sebagai rujukan. 
Sekiranya beliau rajin, beliau juga boleh membaca hansard prosiding PAC melibatkan pelbagai pihak termasuk juruaudit Deloitte, KPMG, ketua pegawai eksekutif dan ahli lembaga pengarah 1MDB untuk melihat sendiri samada prosiding dilaksanakan secara telus atau tidak.
Di antara penjelasan yang seterusnya:

1. Kononnya penguatkuasa dalam negara membuka ruang kepada pihak luar membuat siasatan.
Jawapannya : Kenyataan ini tidak benar kerana ruang untuk pihak berkuasa asing ini dibuka oleh individu-individu yang membuat laporan dengan tujuan untuk memancing campur tangan pihak asing ini ke dalam konflik politik di dalam negara. Dan ini disokong sendiri oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
2. Kononnya, keputusan Peguam Negara Tan Sri Mohammed Apandi Ali tidak membuat pendakwaan ke atas 1MDB selepas menerima laporan siasatan Bank Negara Malaysia (BNM) berkaitan soal pemindahan dana ke luar negara.
Jawapannya : Tuan Ibrahim tidak membaca justifikasi yang dinyatakan oleh peguam negara pada 13 Oktober 2015 bahawa pendakwaan tidak dapat dibuat kerana BNM sendiri yang memberi kebenaran kepada 1MDB sebanyak tiga kali pada 29 september 2009, 6 September 2010 dan 20 Mei 2011 dan BNM sebagai pegawai pengawal tidak menghalang pemindahan terbabit.
3. Kononnya, siasatan domestik lebih lambat daripada siasatan di luar negara.
Jawapannya : Siasatan pihak berkuasa tempatan adalah bagi mendapatkan bukti kesalahan melangkaui keraguan munasabah. Sekiranya terdapat bukti prima facie barulah pendakwaan prosiding jenayah dapat dibuat. 
Sedangkan pihak berkuasa Amerika Syarikat seperti Jabatan Keadilan (DOJ) AS tidak membuat pendakwaan jenayah menggunakan bukti prima facie, sebaliknya hanya memfailkan tuntutan sivil yang bersandarkan aduan awam dan "syak wasangka" berdasarkan "kemungkinan terdapat bukti yang lebih banyak" bahawa sesetengah harta yang ingin dirampas mempunyai kaitan dengan kegiatan jenayah.
Saman sivil ini hanya berdasarkan syak wasangka dan andaian semata-mata. Lagi pun, ianya baru di peringkat fail dan belum dibicarakan di mahkamah. Malah, konsep saman sivil ini dikecam hebat oleh rakyat USA sendiri!
Tuan Ibrahim sepatutnya sedar bahawa di AS, saman sivil pengambil alihan aset atau pelucutan sivil (civil forfeiture) dikecam oleh rakyat AS sendiri sebagai suatu undang-undang yang zalim kerana memberi kuasa kepada agensi penguatkuasa AS merampas wang dan harta orang awam tanpa perlu membuat pendakwaan ke atas pemilik harta dan tanpa perlu membuktikan seseorang itu bersalah "melangkaui keraguan munasabah."
Tidak wajar kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Di Raja bagi menyiasat isu 1MDB semata-mata kerana ada pihak berkuasa asing seperti DOJ memfailkan saman sivil. 
Dakwaan-dakwaan ini belum terbukti benar sehingga mahkamah membuat penghakiman yang memihak kepada Amerika Syarikat." Tidak ada sebarang sebab untuk menubuhkan RCI semata-mata kerana saman sivil yang belum membuktikan apa-apa lagi.
Apatah lagi jika bersandarkan dokumen saman sivil terbaru yang difailkan oleh DOJ ke atas Kumpulan Hotel Viceroy, dana yang didakwa diselewengkan secara perundangannya tidak dipunyai atau dikawal selia oleh 1MDB, tetapi adalah dana yang dimiliki atau dikawal selia oleh pihak-pihak yang mempunyai perkaitan dan kepentingan dengan syarikat Aabar dan IPIC milik Abu Dhabi - sumber
Jawapan dan penjelasan telah diberikan tetapi penulis percaya puak pembangkang sebenarnya tidak mahu tahu segala penjelasan yang telah diutarakan.

Puak pembangkang sebenarnya faham tetapi akan terus menerus menggunakan isu 1MDB ini untuk mengelirukan rakyat terutamanya rakyat yang tidak membuat sebarang homework dan percaya bulat-bulat dengan portal-portal pro-pembangkang dan kepimpinan pembangkang yang kerjanya adalah untuk menghasut rakyat.

Dan beza di antara 1MDB vs FOREX : Baca SiniSHARE ARTICLE :

23 comments:

 1. Damn u Novandri !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. APA MASAALAH KO NI? DAH PANAS BUNTOT KA SEBAB PEMBANGKANG DAH KANTOI BOHONG SELALUI SGT PASAI 1MDB NI? SUDAH2 LA ... RAKYAT DAH MUAK DGN HASUTAN PEMBANGKANG NI.

   Delete
  2. Apa kerja pembangkang malaysia????
   Klw ikut tafsiran Rapiji hanya sebagai PENGHASUT RAKYAT...itu sahaja...Damn Pakatoon

   Delete
 2. mana jing RBA DAPigs ???? dah boikot si Tan Seng Giaw Naib Pengerusi DAP ka?? kehkehkehkeh

  ReplyDelete
 3. JANGAN dok percaya PUTAR BELIT DAPjuboq BABI ni - depa akan masih tetap nak mengHAPUSkan IMDB yg. begitu penting utk. PEMBANGUNAN negara terutamanya utk. hak BUMIPUTERA!

  #DESTROY the Penjajah Parasit/Penyamun KAFIR HARBI DAPerasuah-no 1 Dunia JUBOQ BABI & KULI2-terTONGGENG dia-si PKRHOMO ANJING KURAP/madey anak BERANAK BANGSAT!

  Lihat PENDEDAHAN ni oleh bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP, Mohamad Razali bin Abdul Rahman, ketika berceramah di Putrajaya pada 3 Julai 2012 - tentang MO Setan Zionis ‘Malaysian Malaysia’-si TERORIS PENJAJAH PARASIT/PENYAMUN KAFIR HARBI HOMO DAPJUBOQ BABI; lihat di https://aidcnews.wordpress.com/2017/03/17/modus-operandi-malaysian-malaysia-didedahkan-bekas-aktivis-dap/ :

  Modus Operandi ‘Malaysian Malaysia’ Didedahkan Bekas Aktivis DAP

  AIDCNews

  , March 17, 2017

  ...Lim Kit Siang biasa kata dalam mesyuarat, Raja-raja yang ada di Malaysia ini adalah dari keturunan lanun, perompak dan penjudi. …Tuan-tuan masih ingat tak apa yang berlaku pada 11 April (2012) yang lalu, semasa pertabalan Yang Maha Mulia Duli Yang Dipertuan Agong. Tengok, bagaimanakah mereka menghina dan mencaci Raja.

  Kerana apa? Mereka yakin kalau dapat tawan Putrajaya, itulah pertabalan terakhir Agong di bumi Malaysia ni. Lepas ini tak ada dah. Kita akan lantik Presiden. Kita akan turunkan sembilan Raja. Kita akan lantik satu Presiden.

  Presiden pertama, memang kita akan bagi kat orang Melayu. Yang pertama sahaja. Lepas yang kedua, seterusnya akan diberi kepada orang Cina dan India. Macam Singapura lah....

  Azan kita tidak akan benarkan.....

  Bahasa Inggeris, kita akan jadikan bahasa kebangsaan. Bahasa Malaysia Cuma sebagai bahasa perantaraan sahaja. Bahasa Inggeris bahasa utama, bahasa kedua kita akan galakkan adalah bahasa Mandarin.

  Bagi DAP, bahasa Malaysia is a not value language.

  Inilah agensi pertama kita akan bubarkan selepas dua minggu kami tawan Putrajaya. MARA….Kita akan tubuhkan agensi lain bukan MARA. Nama MARA akan dihapuskan…..

  Tuan-tuan tahu tak dalam satu mesyuarat, Lim Kit Siang dengan Lim Guan Eng kata apa, “Bangsa yang paling bodoh dan yang paling malas dalam dunia ini adalah bangsa Melayu…. Dia kata, nilai seorang Melayu ni, “Nilai seorang Melayu ni RM100 sahaja. No more than that value.” .......

  Kami ingin menjadikan Malaysia sebagai sebuah Republik, macam Singapura....DAP paling benci tiga benda; Islam, Melayu dan Raja….Dia akan tukar Rejimen Askar Malaysia selepas ini. perkataan Melayu tu dia akan buang.

  Begitulah juga dengan Panglima Angkatan Tentera dengan KPN. Dua-dua jawatan tertinggi khas untuk orang Cina saja. Dia tak akan bagi dekat orang Melayu. Eksklusif untuk orang Cina…..

  Majlis Agama Islam akan dibubarkan dan akan digantikan dengan Majlis Antara Agama. Semua agama duduk dalam satu jabatan macam IFC. Kita akan gabung dan duduk dalam satu jabatan.

  Begitu juga wang zakat, boleh digunakan oleh orang bukan Islam. ....

  Mahkamah Syariah. Mahkamah yang berteraskan agama tidak akan dipraktikkan lagi di bumi Malaysia. Kita akan guna satu Mahkamah Sivil saja, yang lain semua kita akan tolak. Kita tidak akan iktiraf. Dasar Ekonomi Baru (DEB). Lepas Lim Guan Eng ambil sumpah, inilah kenyataan pertama dia, “Akan hapuskan Dasar Ekonomi Baru.”….

  Tuan-tuan tahu tak, kalau DAP dapat perintah banyak warganegara Taiwan, Hong Kong, Singapura akan memohon jadi rakyat Malaysia selepas ini...... (baca sendiri artikel amat PENTING ini sepenuhnya)

  (Tok Landak)

  Nota: Kalau berita ni TAK benaq, kenapa Razali TAK diSAMAN oleh spesis TERORIS PENJAJAH Zionis DAPjuboq BABI-si KAFIR HARBI PARASIT/LANUN/PEROMPAK/PERASUAH/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL-si puaka RASIS/PORNO/HOMO-si KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD ni?!! Dan kita boleh agak kenapa zah*dKITOL-geng AnwaqHOMO/KD*GAGAL tu enggan MENYIASAT bawah Akta TERORISMA!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini satu lagi spesis GANGSTER DAPjuboq BABI - yg. TAK habis2 nak mengHINA/mengGERTAK dgn. amat JIJIK terhadap YAB PM Orang Asal/Indigenous Islam/Melayu terCINTA kita serta keluarga terCINTA beliau!

   Takkanlah YAB PM serta keluarga beliau nak guna jet/kapalterbang PERIBADI oi - tentu akan berSUKA RIA puak TERORIS PENJAJAH/PARASIT/LANUN DAPjuboq BABI/PKRhomo ni, kalau puak TERORIS2 Tuan depa, si MOSSAD/CIA melalui IS (yg. diTUBUHkan CIA/MOSSAD) ni, meng"HIJACK" kapalterbang/jet peribadi YAB PM serta keluarga beliau, mcm. MH370 kita yg. disyaki di"HIJACK" ke PENGKALAN Nuklear2 Submarin HARAM CIA/MI6-NA*O/MOSSAD di Diego Garcia; utk. MENCULIK para SAINTIS China dulu!

   Patut diTERAJ*NG sampai MAMPOS juga si media GANGSTER ZIONIS DAPjuboq BABI/CIA-MOSSAD, MChron. ni; makin HARAM JADAH betul!

   Lihat di -

   Malaysia Chronicle

   NAJIB & ROSMAH AT IT AGAIN: DESPITE STOLEN 1MDB BILLIONS & DIAMONDS STASH, MR & MRS MO1 USED GOVT JET TO FLY THEMSELVES ON LAVISH HOLIDAY JUNKET TO BALI & AUSTRALIA

   Tok Labu.

   Delete
  2. Dan lihat juga Pendatang GANGSTER Cina RASIS BANGKAI BABI ni - yg. mengHINA dgn. amat KEJI terhadap DYMM YDPA kita! Mana POLIS oi!!!! GERAMnya aku; kalau Melayu, CEPAT aja TANGKAP!

   Lihat di - https://akarimomar.wordpress.com/2017/07/03/hina-ydp-agong-mohon-siasat-fb-catt-ginger/ :

   Hina YDP Agong – Mohon Siasat FB Catt Ginger

   3 July, 2017

   (Tok Labu)

   Delete
  3. Tengok media Zionis MChron. HOMO/PORNO PENJAJAH/PARASIT/LANUN DAPjuboq BABI ni - TAK habis2 nak mengHINA ISLAM/umatnya! Lihat di -

   Malaysia Chronicle

   BE CAREFUL OF THE KHALWAT SQUAD WHEN HOME, GUYS! VINCENT TAN’S DAUGHTER & NAZA SCION SHARE ROMANTIC PICS OF MOROCCO HOLIDAY

   (Tok Labu)

   Nota: Jab. Agama Islam JANGAN hanya TANGKAP rakyat MISKIN/BIASA dr. umat ISLAM dlm. kes berZINA/minum ALKOHOL/berPAKAIAN LUCAH dsbnya! Dlm. ISLAM - TAK ada perbezaan dlm. HUKUMAN utk. yg. KAYA & MISKIN, OI!

   Maka, TANGKAP juga puak ELIT Islam/Melayu LIBERAL yg. pikiaq depa boleh buat apa depa suka - lihat sj. Malaysia TAT*ER; sungguh MEMUAKkan kehidupan ELIT si LIBERAL Islam/Melayu, termsk. yg. dah TUA BANGKA (penuh MEKAP TEBAL-mcm. PONTIANAK/asyik berPESTA harijadi-ala BARAT/ZIONIS)! Jenerasi muda dr. PUAKA2 mcm. ni nak jadi PEMIMPIN2 Negara Islam kita ni?!! Apalagi, bila si EJEN2 DAPjuboq BABI/ZIONIS sedg. "INFILTRATE" msk. ke jenerasi Islam/Melayu ELIT; termsk. melalui PERKAHWINAN!

   Delete
 4. Penganalisis politik Prof Ahmad Atory Hussain mempersoalkan tindakan kerajaan menaja ketua kampung dan imam muda menunaikan fardu haji menerusi tajaan 1MDB.

  Kata Atory, kerajaan seharusnya mengutamakan golongan lebih berusia berbanding imam muda kerana mereka sudah menunggu begitu lama untuk melaksanakan rukun Islam kelima itu.

  Malah katanya, namanya hanya akan terpilih melaksanakan ibadah haji ketika berusia 110 tahun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. duit haram..potong q....dapat penat je leerrr....

   Delete
  2. PALA HOTAK betul profLONGKANG tu & luHOMO bangsat PENJAJAH/PARASIT/LANUN DAPjuboq BABI!

   Pasal HAJI ditaja melalui IMDB pun nak jadikan isu POLITIK murahan; BENCI sgt IMDB & TABUNG HAJI kami apahal; yg. banyak MEMBELA nasib bangsa ORANG ASAL/Indigenous Islam/Melayu kami!

   #DESTROY the Penjajah Parasit/Penyamun KAFIR HARBI DAPerasuah-no 1 Dunia JUBOQ BABI & KULI2-terTONGGENG dia-si PKRhomo ANJING KURAP/madey anak BERANAK BANGSAT!

   Tak habis2 si TERORIS2 BANGKAI BABI KAFIR HARBI dr. rejim PENJAJAH ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PERASUAH/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL BerSHIT-DAPjuboq BABI/PKRhomo ANJING KURAP-si puaka2 RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD-CIA/NA*O - nak mengHAPUSkan identiti/hak/warisan/sejarah BANGSA Orang Asal Islam/Melayu kita di TANAH/ALAM MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni, dgn. MO Zionis plg. DAJAL “Malaysian Malaysia“!

   Sedgkan kat BARAT pun, cthnya identiti/hak/warisan/sejarah BANGSA2 Orang Asal/Indigenous “Native Americans“ di US mahupun Aboriginal Australians pun masih diPERTAHANkan!

   Tgk. si PENDATANG BETINA Cina SUNDAL JALANG KULIT BABI Kristian Zionis DAPJUBOQ BABI/PKRHOMO ANJING KURAP ni – yg. makin naik MUKA! Patut diTERAJ*NG masuk KANDANG BABI si PENJAJAH PARASIT/LANUN betina PELACUR terKANGKANG tepi LONGKANG HANYIR, amat RASIS & SIAL ni!
   Lihat di -

   https://aidcnews.wordpress.com/2017/05/17/hannah-yoeh-saran-ruangan-kaum-dalam-mykad-dihapus/ :

   Hannah Yoeh Gesa Ruangan Kaum Dalam MyKad Dihapus

   May 17, 2017; dan di -

   https://akarimomar.wordpress.com/2017/05/18/becoming-hannah-vs-sang-nila-utama-and-the-lion-of-judah/ :

   Becoming Hannah vs. Sang Nila Utama and The Lion of Judah

   18 May, 2017

   (Tok Labu)

   Delete
  3. sorry ya...tabung haji milik rakyat...bukan milik jebon...duit judi keturunan memang sah milik jebon...sebab tu jadi perasuah no 1 dunia.....latnatullah..

   Delete
  4. TABUNG HAJI & NEGARA ISLAM kami ni BUKAN milik lu si HOMO2 JIJIK si PENJAJAH/PARASIT CASH-is-KING DAPjuboq BABI-KULI2 si rejim PENGGANAS KANIBAL/NECROPHILIA (merogol mayat2) IS-rael/ZIONIS HARAM JADAH oi!

   CELAKA lu si TERORIS2 KAFIR si GILA KANGKANG BABI HOMO RASIS dr. spesis BAPA HOMO KULIT BABI-si PENCUCI2 KANDANG BABI/MAK PELACUR BITCH/WHORE/HANTU RAYA-main JUBOQ2 BABI, si spesis PENJAJAH PARASIT/LANUN DAPjuboq BABI oi!

   Yg. lu nak JUAL Negara Islam kami dgn. melahap RASUAH berBILLION dr. IS-rael-MOSSAD/NA*O, tak pula lu MELALAK mcm. ANJING KURAP ya?! Lu ingat NEGARA ISLAM ni bapa PENJAJAH/PARASIT/LANUN DAPjuboq BABI lu punya aaahhh?!!

   Mana SPRM?!!!! Tgk. juga si PENJAJAH PARASIT/LANUN/PERASUAH DAPjuboq Babi ni - yg. MENGGUBAH WANG HARAM sampai 13 BILLION kat SingaPORK tu; hasil dr. ROMPAKAN Tanah2 PUSAKA nenek moyang BUMIPUTERA kia, melalui “CULTURAL GENOCIDE” ke atas BANGSA Orang Asal/Indigenous Islam/Melayu kita – kat si PENJAJAH2 Cina SingaPORK terutamanya! Di - http://mymassa.blogspot.my/2016/02/hampir-13-billion-disimpan-di-singapura.html:

   HAMPIR 13 BILLION DISIMPAN DI SINGAPURA?
   2/18/2016 |

   Agenda DAP ialah menjadikan Pulau Pinang sebagai Singapura kedua. Selepas lawatan Lee Kuan Yew ke Pulau Pinang sebagai permulaan tampuk kekuasaan DAP ia sudah menunjukkan hala tuju DAP di negara ini.

   Lihat sahaja cara DAP menutup kg Melayu di Singapura kini sudah berlaku di Pulau Pinang.

   Tahun 2011-2014 sepanjang pentadbirannya LGE lebih 1,100 ekar tanah telah pun dijual oleh kerajaan DAP Pulau Pinang kepada pihak luar samada dari dalam negeri mahupun dari luar negara. Jumlah hasil jualan ini dianggarkan mencecah RM 12.5 bilion.

   Segalanya bermula pada tahun 2011 dimana kerajaan negeri menjual sebidang tanah berkeluasan 102 ekar hak milik kerajaan negeri kepada Ivory Properties dengan nilai RM 1.07 bilion. Ini dikuti oleh pejualan 110 ekar lagi kepada Consortium Zenith dengan nilai RM 6.3 bilion pada tahun 2013. Pada tahun yang sama juga, kerajaan DAP Pulau Pinang telah menjual sebidang tanah seluas 40 ekar bernilai RM 600 juta kepada P. E Land.

   Pada 2014, kerajaan DAP Pulau Pinang dengan 4 transaksi jual beli dilakukan. Sebidang tanah seluas 245 ekar dengan anggaran nilai RM 2.4 bilion telah dijual kepada Aspen Vission. Ini diikuti dengan penjualan 30 ekar tanah yang dianggarkan bernilai RM 57 juta kepada Paramount Group.

   Sebidang lagi tanah berkeluasan 470 ekar yang dianggarkan bernilai RM 1.02 bilion dijual kepada Eco World dan diakhiri dengan penjualan 103 ekar yang dianggarkan bernilai RM 1.09 bilion kepada Temasik Holding.

   Apa yang sebenarnya DAP lakukan?Pengumpulan dana besar-besaran? Mengapa dalam masa lima tahun Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah menjual 33% tanah Kerajaan Negeri kepada pemaju-pemaju proksi DAP?

   Kemanakah wang RM 12.5 bilion ini pergi dan dibelanjakan?

   (Tok Labu)

   Delete
 5. Ruangan PEMBELAAN bangsa ORANG ASAL/INDIGENOUS (BUMIPUTERA) - terutamanya yg. MISKIN & TERANIAYA:

  HIBA betul aku baca kejadian amat KEJAM ke atas nasib anak muda Islam/Melayu kita ni! POLIS & Kementerian SUMBER M'sia mesti SIASAT habis2an; termsk. MAJIKAN tu - & MAJIKAN ni mesti bayar PAMPASAN! Mana PEGUAM pro-BONO Islam/Melayu kita yg. PRIHATIN & juga mamat kha*ry ELIT LIBERAL yg. asyik berZUMBA/fit sini sana?!

  Lihat di - http://www.utusan.com.my/berita/nahas-bencana/remaja-maut-tersepit-di-lif-barang-1.499210:

  Remaja maut tersepit di lif barang

  05 Julai 2017

  PENDANG 4 Julai – Biarpun dihalang, Zaini Saad, 45, tetap berkeras untuk melihat keadaan anaknya yang dikatakan mengalami kemalangan di sebuah kedai perkakasan (hardware),

  Sangkanya dia kuat untuk berhadapan segala kemungkinan. Namun secara tiba-tiba lututnya longlai sehingga perlu dibantu untuk terus berdiri setelah melihat jasad anaknya, Muhammad Zairul Naim Zaini, 16, tergantung antara tingkat satu dan dua akibat tersepit pada lif barang di tempat kerjanya..... (teruskan membaca)

  (Tok Labu)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nota:

   Pemimpin2 TULEN dr. UMNO & PAS mesti JANGAN berhenti memPERJUANGkan hak/identiti/warisan/sejarah BANGSA Orang Asal/Indigenous (BUMIPUTERA); terutamanya yg. MISKIN & terANIAYA - di tanah pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni!

   Supaya kita, terutamanya BANGSA orang Asal/Indigenous, TAK akan menjadi PENGEMIS/KULI di tanah air nenek moyang kita sendiri spt. Melayu Islam/Katolik di Filipina, Melayu Islam di Thailand dan Indonesia; serta Maori di New Zealand dan Melayu Hawaii yg. makin ramai jadi amat MISKIN serta "HOMELESS"!

   (Tok Labu)

   Delete
  2. Dan PECAT Menteri Kesihatan tu! APA KEJADAHnya ni, terdpt. LAMBAKAN 3000 GRADUAN tempatan yg. FASIH berbahasa KEBANGSAAN & 1000 GRADUAN gagal mendpt. kerja thn. lepas sj., tapi Kem BANGSAT ni nak mengHAPUSkan B. Melayu/B. Kebangsaan; utk. doktor2 kontrak?!! Aku syaki ini nak bagi PELUANG-PINTU-BELAKANG utk. doktor2 PATI; yg. TAK tau berbahasa Kebangsaan; termsk. SINDIK√ąT guna IC PALSU kita termsk. puak TERORIS Tamil Eelam yg. diLINDUNGI si PENJAJAH PARASIT/LANUN DAPjuboq BABI tu!

   Maka, Ini amat BAHAYA utk. KESIHATAN/KESELAMATAN/KEBAJIKAN rakyat kita; bayangkanlah jenis UBATAN/VAKSIN yg. sewenangnya boleh diberikan si Doktor2 PATI yg. ada IC2/PASSPOT2/SIJIL2 PALSU ni! SPRM patut SIASAT habis2an!

   Lihat artikel amat BERNAS ini di - http://www.bangkit.info/2017/07/kementerian-kesihatan-malaysia-sedia.html :

   Kementerian Kesihatan Malaysia & Lesen Kedai Kopi - Subramaniam Sila Letak Jawatan

   Ben Yaacob

   Cubaan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk membelakangkan Perlembagaan Persekutuan dengan menidakkan keperluan untuk lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Kertas Bahasa Melayu sebagai pra-syarat kepada graduan-graduan doktor perubatan untuk perjawatan kontrak UD41 di hospital-hospital kerajaan di seluruh negara boleh diumpamakan sebagai sindiket ‘lesen kedai kopi’ kepada sekumpulan doktor tidak kompeten yang sememangnya tidak layak untuk berkhidmat di Malaysia.....

   .....Dr Abdul Jalil Nordin, Dekan Fakulti Perubatan & Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM) mencadangkan supaya graduan tempatan diberikan keutamaan sambil menegaskan bahawa terdapat lambakan lebih daripada 3,000 graduan perubatan tempatan yang jauh lebih kompeten daripada segi penguasaan bahasa kebangsaan yang boleh mengisi kekosongan jawatan tersebut. Malah pada tahun lepas sahaja, menurut beliau lebih 1,000 graduan gagal mendapat tempat......

   (Tok Labu)

   Delete
  3. MAJORITI 1000 graduan perubatan yg. TAK dpt. kerja tu atau LAMBAKAN 3000 graduan perubatan kita tu - dr. BANGSA apa?!!

   Ini mesti diDEDAHkan sbb. kita TAK mahu DOKTOR2 dr. BANGSA Orang Asal/Indigenous /BUMIPUTERA) kita terutamanya yg. Islam/Melayu diDISKRIMINASI pula - dgn. pelbagai alasan BIROKRASI & sistem 'TESTING' yg. TAK logik, BERTIMBANG RASA & memBEBANkan cthnya DOKTOr2 PELATIH!

   Tok Labu.

   Delete
  4. PEMBETULAN:

   MAJORITI 1000 graduan perubatan yg. TAK dpt. kerja tu atau LAMBAKAN 3000 graduan perubatan kita tu - dr. BANGSA apa?!!

   Ini mesti diDEDAHkan sbb. kita TAK mahu DOKTOR2 dr. BANGSA Orang Asal/Indigenous /BUMIPUTERA) kita terutamanya yg. Islam/Melayu diDISKRIMINASI pula - dgn. pelbagai alasan BIROKRASI & sistem 'TESTING' yg. TAK logik, TAK berTIMBANG RASA & memBEBANkan cthnya DOKTOr2 PELATIH!

   Tok Labu.

   Delete
  5. Tok labu kawan aku boleh kerja lain pada 2008 satu tahun kerja kilang sebelum dia kerja dekat hospital tak ada masalah pun, apa salah kerja lain sebelum dapat kerja dekat hospital dan kilinik, nak kerja kerajaan je ,apa salah kerja dekat hospital swasta dulu sebelum dapat hospital kerajaan , kalau harap kerja impian datang bergolik lambat ia,

   Delete
  6. Mereka tak fasih bahasa malayu tak layak jadi doktar terutama kaum cina dap ikut pintu belakang ini,kaum cina thailand pun fasih bahasa thai dan kaum cina indonesia pun fasih bahasa melayu indonesia.

   Cuba pergi syarikat cina di malaysia mereka tetap syarat bahasa manderin sebagai syarat utama untuk kerja, sepatut bagi je amaran siapa cuba guna bahasa manderin sekat orang melayu dan india berkerja dikenakan denda

   Delete
  7. syarikat cina di malaysia tetap syarat wajib bahasa manderin sebagai syarat
   Syarikat kerajaan melayu tak wajib bahasa melayu kata lain manderin pun ok...
   Siapa bodoh??? Meley ke Cina???hehe

   Delete
  8. Tapi tu dia, ada puak HOMO JIJIK DAPjuboq BABI dah MENYAMAQ! OI si BANGANG2; ini psl. isu disyaki DISKRIMINASI terhdp. graduan doktor2 BUMIPUTERA terutamanya bangsa Orang Asal/Indigenous Islam/Melayu kami; ada paham lu?!!

   Jadi, kalau lu punya kwn. konon, nak kerja kilang ke; itu dia punya hal!

   Dan memang pun ada DISKRIMINASI syarikat2 PENDATANG Cina RASIS CELAKA, yg. menDISKRIMINASIbangsa BUMIPUTERA melalui syarat mengutamakan Bahasa Mandarin; jadi DISKRIMINASI bangsat ini memang mesti diHAPUSkan!

   Mana DBP oi?!!!! TIDOQkah hang?!!

   Tok Labu.

   Delete
  9. SETUJU benaq anon 3.23am! Mana DBP ni oi?!

   Inilah MALANGn ya bila Jab. Wari*an terletak bawah KP GAGAL bawah si naz*i yg. terlalu BONGKAK, ELITIS, LIBERAL & disyaki puak HOMO (sbb. asyik berPELUKan & berPEGANGAN tangan dgn. si TONGGENG eng homo dgn. amat GHAIRAH); serta menJAHANAMkan IDENTITI/HAK/WARISAN/SEJARAH bangsa Melayu sebagai bangsa ORANG ASAL/INDIGENOUS di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang berzaman kita ni, melalui KP GAGAL ( pi sj. MAT*C - IKLAN2 penuh dgn. B. INGGERIS serta risalah2 PELANCONGAN yg. MENAFIkan bangsa MELAYU sbg. bangsa ORANG ASAL/INDIGENOUS - di internet; jgn. cakaplah)!

   Tok Labu.

   Delete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.