Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Friday, November 24, 2017

Sultan Johor Tegur Mahathir Kali Keempat

Sebelum ini, Sultan Johor telah menyatakan kekecewaan baginda terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad.

Baginda telah menegur Mahathir Mohamad kerana tidak setuju dengan konsep Bangsa Johor dan tidak faham dengan sejarah negeri Johor.
Baca : http://novandri.blogspot.com/2016/08/sultan-johor-nasihat-tun-m-supaya-tutup.html
Baginda juga telah menegur Perdana Menteri era mana berlaku perubahan perlembagaan yang menyekat kuasa raja-raja.

Media juga melaporkan titah Sultan Johor  yang mencabar Mahathir Mohamad untuk menyenaraikan kepada Johor pelaburan besar dari negara Arab, Australia atau Amerika Syarikat daripada terus 'menghentam' Pelaburan China.

Yang terbaru,  media melaporkan Sultan Johor yang mengulas  kenyataan Mahathir Mohamad baru-baru ini yang melabel masyarakat Bugis sebagai lanun.
"Saya terasa juga. Saya keturunan Bugis, Sultan Selangor keturunan Bugis, Rakyat Johor banyak keturunan Bugis. Asal usul saya pun dari Riau Lingga. Banyak Bugis. Apa rasa orang Bugis," titah baginda.
Baginda bertitah, orang Bugis adalah pelaut dan menjaga laluan yang berkepentingan dan tidak memusnahkan kapal yang melalui Selat Melaka.
Titah baginda, kenyataan seperti itu dilihat mahu memecah belah kaum dan membenci sesama kaum yang sepatutnya saling menghormati. 
"Cuba saya kata orang Cina perompak. Terasa tak semua Cina? India pembunuh? Terasa orang India. Ini yang saya kata balik semula memecahbelahkan. Membuatkan kaum sesama kaum membenci. Kita sepatutnya mesti saling menghormati antara satu sama lain.." titah baginda.
Lihat video di bawah:

Penulis berharap agar rakyat faham tentang isu ini. Dan jika Sultan telah bertitah maka ada baiknya jika Mahathir meminta maaf.


SHARE ARTICLE :

10 comments:

 1. Sudah2 la Madey ooiii

  ReplyDelete
 2. Medey jenis manusia lupa diri..tak kan mahu dia minta maaf..bila nak taubat wahai mugadey..

  ReplyDelete
 3. Mana cacai Madey & PPBM?? Takkan dah mampos. Takkan dah surrender kot?!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sabar saudara.....Bila upah masyukk akaun HongLeong dan arahan diterima dari Tuan Besar daPIGS, menyalak lah nanti Jing ternakan kapir LGBT tu.

   Delete
  2. 5:49

   Mulut kamu ni mmg celupar!

   Delete
 4. Dah le anak2 cucu lebih mewah daripada kerabat Diraja...Sultan pun dia tak hormat langsung.

  ReplyDelete
 5. Sya nak tanya sikit je..Adakah Mahathir niak takut pd Allah.Politik siang malam sampai ganyut pun sibuk hal dunia je.Does he has the time for the Almighty Allah SWT.

  ReplyDelete
 6. Sultan johor tegur madey mcm takut2 ja... kesan pmerintahan madey pada raja2 hebat sgguh... hebat madey... TMJ duk seronok mnyalak sbb dia xhidup zaman madey... tmj xtahu ape d zaman madey sbb dia xda d malaysia....

  ReplyDelete
 7. HARI NI MAKA TEWAS LA CACAI2 MAHATHIR & RBA DAP.

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.