Follow us on Facebook
Powered by: Internetsmash

Thursday, August 25, 2016

SULTAN JOHOR TIDAK AKAN BERTOLAK ANSUR DENGAN TUN M !

Sultan Johor telah menegur Tun Dr Mahathir Mohamad kerana tidak setuju dengan konsep Bangsa Johor dan tidak faham dengan sejarah negeri Johor.

Menurut laporan media, Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar telah 'menyuarakan rasa tidak senangnya terhadap kenyataan Dr Mahathir yang kononnya 'konsep Bangsa Johor boleh meruntuhkan perpaduan rakyat'.

"Tun Mahathir tidak wajar mengeluarkan kenyataan yang mencerminkan beliau langsung tidak tahu sejarah negeri Johor.

"Moyang saya, Sultan Sir Ibrahim pada 1920 mengadakan seruan terhadap Bangsa Johor bagi menyatu-padukan  pelbagai kaum di Johor di bawah satu bendera untuk perpaduan, keharmonian dan keamanan yang lebih baik.Tiada bangsa atau individu yang dipinggirkan. Almarhum terbukti benar.

"Konsep Bangsa Johor telah dimulakan sebelum Tun Mahathir dilahirkan. Beliau tak tahu apa yang dikatakannya," titah Sultan.

Baginda juga bertitah bahawa 'Dr Mahathir tidak layak untuk bercakap mengenai perpaduan.

"Beliau memecah-belahkan rakyat termasuk orang Melayu, manakala saya menyatukan rakyat Malaysia dari semua kaum termasuk orang Melayu." titah Sultan Johor.

"Ia adalah sebahagian daripada imaginasi Dr Mahathir. Beliau hanya menimbulkan masalah maka saya menasihatkan beliau supaya tutup mulut."

"Beliau bertelagah dengan ramai pemimpin dunia termasuk dengan jiran kita Singapura dan ia memberi kesan kepada Malaysia.

"Tun Mahathir merupakan punca kepada masalah di negara ini. Beliau tidak mempunyai hak untuk campur tangan dalam negeri saya. Saya tidak akan bertolak ansur dengan sikap beliau," titah Sultan Johor.

Ketegasan Sultan Johor ini perlu dinilai sendiri oleh rakyat. Dan sebagai rakyat negeri Johor, TS Muhyiddin Yassin mesti tampil ke hadapan untuk menegur Dr Mahathir, itu pun jika beliau berani.

Dr Mahathir sendiri telah mengekang kuasa Yang di-Pertuan Agong dengan meminda Perlembagaan Persekutuan supaya kelulusan DiPertuan Agong tidak lagi diperlukan untuk sesuatu akta itu dijadikan sebagai undang-undang.

Dan apa pula pendirian puak pembangkang dan pro-tun tentang titah Sultan Johor ini. Seperti yang kita sedia maklum, parti PKR dan DAP pernah dimurkai oleh Sultan Selangor semasa 'langkah kajang' mereka. Dan sekarang, apakah ada pihak yang mahu dimurkai oleh Sultan Johor pula?

Apa pun, MiM jangka mereka terutamanya parti cauvinis DAP akan diam membisu seolah-olah tidak tahu tentang isu terbaru ini. Parti DAP adalah parti opportunis yang akan hanya menerkam sesuatu isu jika menguntungkan parti rasis itu sahaja.

Dr Mahathir akan meminta maaf secara terbuka?

Mungkin. He has nothing to lose kerana fokusnya hanya mahu menjatuhkan DS Najib Razak sahaja. Isu-isu sampingan ini pasti akan merosakkan kepercayaan dan simpati rakyat terhadap Mahathir kerana bagi rakyat, kesetiaan kepada Raja adalah yang paling utama dan termaktub di dalam perlembagaan negara.

MiM pasti ramai pihak dalam pro-tun yang tepuk dahi dan terkedu dengan respons Sultan Johor terhadap kenyataan Mahathir. Jika mereka cuba pertahankan Mahathir, mereka akan dilabel sebagai penderhaka kepada Sultan.

Ironinya, ini adalah kenyataan kedua Mahathir yang telah mendatangkan kesan negatif terhadap puak pro-tun.

Sebelum ini ialah pengakuan Mahathir tentang konspirasi menjatuhkan Perdana Menteri : BACA SINI

51 comments:

 1. DAULAT TUANKU ....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang benar sekali hujah hujah baginda Sultan Johor itu. Malahan yang penting orang Melayu kena bersatu dahulu, mana yang masih tak nampak kenapa orang melayu Islam perlu bersatu dahulu. Khabarkan kepada mereka bahwa berpecah belah itu sama jugak dengan memutuskan silaturrahim sesama ugama dan bangsa.

   Dari Al Quran terdapat firman ALLAH yang berbunyi ” Maka apakah kiranya jika kamu berkuasa kamu akan membuat kerusakan dimuka bumi dan memutuskan hubungan kekeluargaan Mereka itulah orang-orang yang dila’nati Allah dan ditulikan-Nya telinga mereka dan dibutakan-Nya penglihatan mereka” (QS. Muhammad :22-23)

   Dari Jubair Ibnu Muth’im mendengar bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,
   “Tidak akan masuk surga orang yang memutuskan (silaturahmi)” (HR Bukhari dan Muslim)

   “Tidak ada dosa yang Allah swt lebih percepat siksaan kepada pelakunya di dunia, serta yang tersimpan untuknya di akhirat selain perbuatan zalim dan memutuskan tali silaturahmi” (HR Tirmidzi)

   Kalau ada orang orang Melayu dan pemimpin Melayu yang tidak setuju maka mereka beranggapan bahawa pendapat pemimpin mereka yang menganjurkan pecah belah adalah jauh lebih penting dan bijak daripada Amaran ALLAH SWT dan Rasulnya.

   Delete
 2. Mana puak pro-tun & jing RBA DAPigs yg selalu bagi komen dlm blog ni???

  Apsal korang diam macam babi sembelit???

  Padan muka korang semua !!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ko pernah mendubur Babi sebab tu kau tahu mcm mana Babi sembelit!!!

   Delete
  2. Babi sembelit macam muka apek kit sial la....aiyah, otu pun lu tak tau kah?

   Delete
 3. Maddey Kera-la ni suka main langgo langgo je...bila tak boleh makan Najib dia nak makan Sultan-Sultan pula...dia memang shok macam tu. .Yiddin lebih berpihak ke fitrah.. dia suka pompuan chuma dalam kes ni dia shok Amoi orang lain punya...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahahaha...

   Satement macam SIAL!!!

   Delete
  2. Mah Yee Ting shiok dengan Ah soh bini orang...Puan Sri rilek je buat2 bodoh...belajar dari kak jijah macamana nak buat2 bodoh.

   Delete
 4. Raja Negeri Johor suruh Mahataik Kerala tutup mulut....kekeke
  Anak betina ratu gereja rilek je kat London cari pokok Xmas.

  ReplyDelete
 5. Cari peluang aleh perhatian Skandal Terbesar Dunia yakni Skandal Penyangak 1MDB!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cari peluang tokok tambah FITNAH TERBESAR DUNIA yakni Fitnah ciptaan kerala dan anjing2 Dapigs...

   Delete
  2. Yang Pigs tu DAP yang anjing tu kau Pengkolom Pelir Lanun Bugus 1MDB Nyut Nyut demi dedak!!!

   Delete
  3. Pak dia: Sedap tak?
   Anon 9.44: Dap, dap. Se-dap

   Kahkahkah pemakan dedak babi rupanya.

   Delete
  4. Bila Rci sabah banyak pendatang, bongkar projek ic madey beri kat bangla, pilipino. Madey dah ketaq lutut.

   "Silap aribulan najib buat rci macam2 pasai skandal2 zaman aku dulu naya ni." Pikiaq madey.

   "Kena cari jalan buang najib ni. Kasi boboy aku naik baru selamat".

   Maka bermulalah konspirasi madey mengkudakan 1mdb, mensabotaj ekonomi, memeluk dap agar dia terselamat dari menjadi jiran sebelah sel aljubori

   Delete
 6. Banyak perkara perkara bermula dari rumah. Banyak perkara bermula dari negeri. Kalau negeri bersatu, pusat pasti juga bersatu. Kalau Johor bersatu, malaysia akan bersatu.

  Dalam konteks kepimpinan dan keberkesanan dalam menyatukan bangsa, sultan yang baru naik takhta itu jelas lebih berkesan dalam usahanya menyatukan rakyat berbanding 22 tahun usaha Mader.

  Perbezaan dalam konteks keberkesanan dalam menghasilkan kesatuan adalah kerana satu pihak ikhlas memayungi warganya sementara satu pihak lagi perlukan 'pecah dan perintah' untuk terus berkuasa selama 22 tahun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Politikus lama ini bercerita pasal penyatuan tetapi apakah yang telah beliau lakukan terhadap sistem sekolah berbagai aliran yang jelas menjadi duri dalam daging dalam usaha ke arah itu?

   Delete
  2. Tidak ada negeri seaman AS dalam konteks demokrasi. sebabnya tidak lain tidak bukan ialah tak banyak pihak yang berebut kerusi. Kalau tak sokong demokrat mereka sokong republikan dan sebaliknya.

   Dalam konteks lokal, kalau Mat Bunga ikhlas mahukan perpaduan, pilihan amatlah mudah. Pilihan paling afdal adalah salah satu daripada parti yang dimiliki pembangang. Namun itu bukan pilihan Mat Bunga. Mat Bunga buat platform sendiri.

   Apabila Mat Bunga buka platform baru dan apapun niat sebenarnya, impak negatifnya adalah perpecahan. Dalam kata lain apa yang Mat Bunga perlukan ialah parti baru, perpaduan adalah retorik pemanis mulut aja.

   Delete
 7. berduyun2 bangsa johor
  ke spore setiap pagi
  prosper thy
  neighbour

  ReplyDelete
  Replies
  1. Less inteligent thinking!!

   Bukan kah disebaliknya.. Rakyat Malaysia masok Spore setiap pagi balik Malaysia setiap malam.

   Bawa pulang SGD1 dapat RM3.

   Actually its supposed to be "PROSPER THYSELVES"

   Delete
  2. No need to go south even locally the migrants could make millions for 22 years with one condition: registered as one of the cronies, very easy indeed bro.

   Delete
 8. Suka hati je ko komen !

  ReplyDelete
 9. Kepada rakyat Malaysia terutama dari Johor janganlah salah tafsir niat Tun Dr Mahathir dalam kenyataan mengenai Bangsa Johor. Apa yang dia dan kebanyakkan rakyat Malaysia bimbang ialah suatu hari nanti Johor akan terpisah dari Malaysia. Jika ini tidak benar rakyat Johor, MB Johor dan semua yang berkenaan beritahulah kami apa sebenarnya maksud dan tujuan Bangsa Johor. Beritahulah kami yang Johor sedikit pun tiada niat untuk keluar dari Persekutuan. Berilah keyakinan kepada kami rakyat Malaysia bahawa perpecahan ini tidak mungkin berlaku. Moga senang hati semua rakyat Malaysia. Itu saja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betol tu!!!

   Negara Malaysia

   Bangsa??? Johor.. Selangor.. Perak... Blah blah bla...

   Bukan Bangsa Melayu ka??

   Jgnlah jadi Bahlol

   Delete
 10. Berduyun duyun makluk mata sepet memborong hartanah dinegeri bangsa johor. Bangsa Johor hanya mampu tengok sahaja harta tergadai.

  ReplyDelete
 11. Klu johor kuar Malaysia ada sebab singapork boleh diambil kembali... pasti Negara Johor akan tuntut balik Spore milik mereka... yg sedekah Spore ke otg Cina bangsa Kedah Lama yg terkenal dengan talibarut penjajah... dah sedekah Spore pada org Cina Negara Johor diberi Pulau Batu Putih yg kejap tengelam timbul..... tak ke babi namernye tuhhh...

  Perang menuntut balik Spore milik Johor akan dimenangi oleh Kerajaan Berdaulat Negara Johor nnti....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu yg cinapek dapigs nak tuh...Johor keluor Malaysia supaya 6jota kapir cinapek singapork boleh masuk menjajah Johor.

   Delete
  2. Salah siapa???

   Singapura terlepas kerana siapa PM..

   Sekarang Malaysia kocar kacir siapa PM??

   Sebenarnya Cina tak pandai tapi Melayu yang kurang bijak!!

   Bertelagah sesama sendiri Korup makan Berbillion2 USD dan mementingkan diri masing masing..

   Bak kata ongputeh... No sense of loyalty and cohesiveness!!

   Delete
  3. 9.85
   aku rasa mata prlajaran sejarah ko F9... buta sejarah ..

   Delete
 12. Ko ingat cinapek Spore suka ati mak bapak dia bole masuk Johor Berdaulat.. Sumber negri dan kedudukan strategic nagara Johor dan boleh Singapore gigil pala lutut... yg penting Spore kembali ke Kjaan Berdaulat Johor... perang berlaku pasti Kjaan Johor menang...
  Bayangkan angkara bangsa Kedah Lama tetiba Spore disedekah ke Cina Lee Kuan Yu... Pulau Batu Putih milik Johor... satu penghinaan...

  ReplyDelete
 13. perang amendernya hehe
  air minum bangsa johor
  pun spore yg supply
  bangsa johor jual
  3sen beli balik
  50cents

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betol bro!!!

   Masih ada insan yg berfikiran waras di sini.. Thumbs up!!

   Delete
  2. Itukan perjanjian dan perjanjian itu perlu dipatuhi. Waima 22 tahun jadi PM, cakap melangit tapi belum mampu batalkan perjanjian berkenaan. Salah siapa?

   Delete
  3. Yang melangit bangang 10:19

   Sultan Ibrahim II signed an agreement in 1927. Then Another agreement in 1961. There are clause and high probability should these agreements are being held at ransom and the supply being stopped, worst case scenario is a devastating war would result and, in the 80s-90s Malaysia militarily could not match with the already powerful Singapore.

   Hey, keldai Lanun-B, kes Sultan Johor nih kalau di korek kembali akan dapat banyak yang cela dari yang baik...tuh dipinda perlembagaan. Kes private Adam (kira kira 1987)adalah satu titik HITAM yang cukup besar walau disorok-bekukan!

   Ini ayat dari peguam dalam kes 1987 tuh...." And he came from the poorest of families in Penang and lived in a squatter home literally in the sea ". Peguam wei!!! cakap pun dia tinggal DALAM laut??? Waktu tuh pun spin-gila dah ada hanya nak tutup kes and alih-sebab!

   So, kes 1MDB, songlap DERMA duit SRC International magic masyuk dalam account si Lanun Bugis tuh pun kes RASUAH terbesar DUNIA tapi MALAYSIA boleh jadi pariah sePARIAH nya buat derrr jer??? Duit masyuk tak tahu belanja sakan bayar credit card reti pulak tuh? KELENTONG si LANUN-B memang kelas atas yang nampak canggih tapi bocor juga satu dunia, jadi kelentong nih pun tahap bangang ler!

   Kalau tak reti baca, mintak tolong orang yang boleh bagi penerangan Hansard Parliament Malaysia waktu tuh apabila kuasa Agong-Raja Raja di kemas-kini.....bangangggg!

   Delete
  4. OI si TERORIS2 si EKOQ GILA BABI si HOMO2 JIJIK JUBOQ BABI KURAP si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD lu JANGAN nak MENYAMAQlah si PENAKUT2 GILA BABI oi; tak habis2 dgn. MENGULANG komen2 MENCARUT HARAM JADAH "copy-paste" TERORIS PENDATANG ZIONIS KAFIR HARBI DAPJUBOQ BABI lu!

   TAK habis2 nak MENGHINA ISLAM/umatnya serta BUDAYA bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu kami dan juga B. KEBANGSAAN kami - pi MAMPOS lu dr. NEGARA ISLAM kami si TERORIS JUBOQ BABI KAFIR HARBI HARAM JADAH oi!

   TAK pula lu TERLOLONG mcm. PUAKA kat PAPSingaPORK HARAM JADAH tu yg. TAK pula MENYIASAT si KEMBAQ PENJAJAH TERORIS dia, si DAPJUBOQ BABI yg. disyaki MENGGUBAH WANG HARAM kat SingaPORK tu; hasil dr. ROMPAKAN Tanah2 PUSAKA nenek moyang BUMIPUTERA kami di PP tu! Di - http://mymassa.blogspot.my/2016/02/hampir-13-billion-disimpan-di-singapura.html:

   HAMPIR 13 BILLION DISIMPAN DI SINGAPURA?
   2/18/2016 |

   Agenda DAP ialah menjadikan Pulau Pinang sebagai Singapura kedua. Selepas lawatan Lee Kuan Yew ke Pulau Pinang sebagai permulaan tampuk kekuasaan DAP ia sudah menunjukkan hala tuju DAP di negara ini.

   Lihat sahaja cara DAP menutup kg Melayu di Singapura kini sudah berlaku di Pulau Pinang.

   Tahun 2011-2014 sepanjang pentadbirannya LGE lebih 1,100 ekar tanah telah pun dijual oleh kerajaan DAP Pulau Pinang kepada pihak luar samada dari dalam negeri mahupun dari luar negara. Jumlah hasil jualan ini dianggarkan mencecah RM 12.5 bilion.

   Segalanya bermula pada tahun 2011 dimana kerajaan negeri menjual sebidang tanah berkeluasan 102 ekar hak milik kerajaan negeri kepada Ivory Properties dengan nilai RM 1.07 bilion. Ini dikuti oleh pejualan 110 ekar lagi kepada Consortium Zenith dengan nilai RM 6.3 bilion pada tahun 2013. Pada tahun yang sama juga, kerajaan DAP Pulau Pinang telah menjual sebidang tanah seluas 40 ekar bernilai RM 600 juta kepada P. E Land.

   Pada 2014, kerajaan DAP Pulau Pinang dengan 4 transaksi jual beli dilakukan. Sebidang tanah seluas 245 ekar dengan anggaran nilai RM 2.4 bilion telah dijual kepada Aspen Vission. Ini diikuti dengan penjualan 30 ekar tanah yang dianggarkan bernilai RM 57 juta kepada Paramount Group.

   Sebidang lagi tanah berkeluasan 470 ekar yang dianggarkan bernilai RM 1.02 bilion dijual kepada Eco World dan diakhiri dengan penjualan 103 ekar yang dianggarkan bernilai RM 1.09 bilion kepada Temasik Holding.

   Apa yang sebenarnya DAP lakukan?Pengumpulan dana besar-besaran? Mengapa dalam masa lima tahun Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah menjual 33% tanah Kerajaan Negeri kepada pemaju-pemaju proksi DAP?

   Kemanakah wang RM 12.5 bilion ini pergi dan dibelanjakan?

   Jadi, Go LAHAP TAIK & JILAT LENDIR HANYIR JUBOQ2 BABI KURAP si TERORIS PENJAJAH ZIONIS DAPJUBOQ BABI KURAP lu tu!!

   Delete
  5. Perjanjian air tahun 1961 tu berjalan selama 50 tahun. Tahun 2001 siapa pm waktu tu. Takde telur nak batalkan perjanjian tu terus ke??

   Delete
 14. Saya tidak pernah menghalalkan politik di bumi ini...kedauatan telh terujud sedari tahun 1878 Dan diakui dunia Europa 1885 Dan tahun 1895 Islam agama resmi haram sesiapa yang Meminda perlembagaan@undang2 apakah rayaat johor Dan seluruh Malaysia menafikannya ..mohor kedulatn 1885 anugeh Ratu victoia ada pada saya grant tanah lambng ujud empayer melaka 1878
  (999tahun) bererti seluruh istana2draja termasuk riaulingga spura. johor ..saya miliki untuk
  melihat bahan penting di fb tku Awi ymt mahadi disitu ada sejarah rahsia yg saya bongkar jgn
  jadikan Diri pak turut buta sejarah @sOK tau

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saya harap jangan jdkan Diri kita haiwan belaan JD lah manusia bedikari l untuk dapatkan bukti datang ke fb saya Dan baca baru bolih komen..

   Delete
 15. Kat Indon bangsa jawa Sgt kuat.
  Tak perlukan bangsa indon.
  Bula disebut Madura kpd org Jawa, antonasinye sgt keji.

  ReplyDelete
 16. Budak awi ni fakta ko mana... bukti ade.. makhluk alien tetiba jadi riaulingga haram jadah...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mau bukti tngk sendiri d fb saya ..jgn JD MAnUSIA munaiq...bca dulu baru kau atau aku alien blh komen

   Delete
  2. Klu stakat bukti lam fb apo kejadah awiii ooiii... dah sewel haramjadah.... butuh la awi....

   Delete
 17. Nampaknya si Madey The DIKTATOR PENYANGAK/PENYAMAQ/PENYAMUN/PEMBUNUH/PERASUAH/LANUN anak BERANAK KEPARAT berIJAZAH JAMBAN-si PENJILAT TERORIS PENJAJAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD termasuk puak TERORIS PEMISAH Sabah/Sarawak - telah berjaya MEMERANGKAP kita, BANGSA Bumiputera Islam/Melayu; di dlm. MO berterusannya utk. mengHAPUSkan HAK dan IDENTITI bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu! Mungkin lepas ini ada si KULI2 si puak ANTI- Islam/Melayu ini akan terus TERLOLONG utk. memPERJUANGkan 'bangsa' P. Pinang/'bangsa' Pahang/'bangsa' Sarawak dsbnya! Maka yg. dipPERBODOHkan adalah BANGSA Bumiputera Islam/Melayu!

  Lihat "CULTURAL GENOCIDE" terhadap BANGSA Bumiputera Islam/Melayu kita oleh si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD!

  Apa makna "Cultural Genocide " ini - lihat di http://www.ohchr.org/EN/Issues/IPeoples/Pages/Declaration.aspx, Declaration on the rights of indigenous peoples; dan di -
  http://sociologyindex.com/cultural_genocide.htm:

  CULTURAL GENOCIDE

  The term CULTURAL GENOCIDE comes from the word ‘gens’, meaning a clan or community of people related by common descent. The idea of cultural genocide implies the process of undermining, suppressing, and ultimately eliminating, native culture. The deliberate destruction of the cultural heritage of a people or nation for political or military reasons is also termed as cultural genocide. Article 7 of the "United Nations draft declaration on the rights of indigenous peoples" defines Cultural Genocide: Indigenous peoples have the collective and individual right not to be subjected to ethnocide and cultural genocide, including prevention of and redress.

  Maka, PU; hang buatlah REPOT POLIS psl. GENOSID ni; mana PEGUAM2 bangsa kita yg. BIJAK PANDAI dan PRIHATIN?!

  Dan anak2 MUDA kita JANGAN hanya SIMPATI tetapi "be IT-SMART" - gunakan FACEBOOK/TWITTER; tolong HEBOHkan KEKEJAMAN berasaskan GENOSID TAMADUN terhadap BANGSA Bumiputera Islam/Melayu kita oleh si rejim PENJAJAH DAPJUBOQ BABI ni - di seluruh DUNIA!

  Lihat KEKEJAMAN berterusan si PENJAJAH BINATANG BUAS DAPJUBOQ BABI ni di - http://siemens-melayumaju.blogspot.com/2016/08/video-mereka-halau-kami-macam-anjing.html:

  Video: ‘Mereka Halau Kami Macam Anjing’

  Batu Ferringhi – Penduduk Kampung Mutiara merayu mana-mana pihak untuk tampil membela nasib para setinggan yang bakal kehilangan tempat tinggal apabila pemilik tanah mengambil keputusan untuk merobohkan rumah mereka.

  Salah seorang penduduk kampung tersebut Latipah Din, 56 ketika ditemui SuaraTV merayu agar pihak yang berkenaan bersimpati dengan nasib mereka yang bakal kehilangan tempat berteduh sambil mendesak supaya keadilan diberikan kepada mereka.

  “Kami penduduk kampung Mutiara berasal dari penempatan dari kawasan tanah di Hotel Park Royal (kemudian di halau) untuk tinggal di atas bukit. Kemudian mereka nak hambat (halau) kami macam anjing untuk keluar dari rumah tanpa memberikan sebarang pampasan pun pada kami.

  “Dimanakah kami, anak-anak dan ibu bapa kami akan duduk sekiranya rumah kami dirobohkan. Tolonglah bantu kami. Wahai tuan tanah bukalah hati dan mata kamu, kasihanilah kami penduduk kampung Batu Ferringhi. ” katanya kepada SuaraTV dengan nada yang penuh sebak, lewat malam tadi.

  Menurut Latipah mereka telah mengambil keputusan untuk tetap mempertahankan kampung warisan tersebut sehingga ke titisan darah yang terakhir...... (tersukan membaca)

  Nek Tempoyak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. #PERTAHAN Bahasa KEBANGSAAN, serta hak dan identiti BANGSA Bumiputera Islam/Melayu dan BANGSA Bumiputera lain (termasuk dr. PENJAJAHAN BUAS budaya Barat/Zionis di iklan2 BONGKAK di kedai2 & siaran2 asing di AstroKEPARAT, yg. juga penuh KEGANASAN & KELUCAHAN/PORNOGRAFI ringan); dan hak RAKYAT miskin dari PELBAGAI bangsa yang hormat ISLAM, serta identiti dan hak BANGSA Bumiputera yg. PELBAGAI!#

   [BANGSA Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Orang Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples – maka istilah (SATU) ’Bangsa’ Malaysia, sebenaqnya adalah PALSU dan adalah legasi PENJAJAH British-ZIONIS utk. melahirkan dasar SATU ‘bangsa' Malayan bersatu dgn. MENGHAPUSkan identiti & hak BANGSA Bumiputera yg. PELBAGAI - pelansungan dari agenda-British/ZIONIS KEPARAT; Malayan Union-JAHANAM].

   Nek Tempoyak.

   Delete
 18. Idea sikerala agar mah yiting dapat diterima di sana .Nampaknya bunga raya layu sebelum kembang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aku bangga bangsa johor.....kamu semua yilek....hahaha

   Delete
  2. Bangsa johor the best......jgn jelesssss

   Delete
  3. Bangsa johor pandai berniaga.....kami kayaaaa.....mamak kerala jelessss.....hahaha

   Delete
  4. Aku bangga dgn org pahang......semangat seri mersing.....ada pahlawan boges lagi...kuat melawan badai....jalan kepit taik lagi wooo....mamak kerala tua jgn nak cuba jeles.....

   Delete
 19. Aku lansung tak bangga jadi bangsa melayu kedah dan kedah lama... terlalu ramai talibrut penjajah dan pengkhianat...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hang bangga dengan pahlawan boges ka???

   Delete
 20. Klau dah malu mengaku bangsa se diti aku cadangkan kau gantong diri .
  Dalam alQuran mmg ada tulisan manusia mmg tak mahu bersyukur. ALLAH tak suka manusia mcm kau ni.

  ReplyDelete

ARTIKEL TOP MINGGU INI.