Wednesday, June 24, 2020

Kenyataan Najib, Wayang Anwar, Anak & Kroni Mahathir

Dalam era internet ini, kita musykhil apabila Dr Mahathir masih mahu menafikan kroni-kroni dan anak-anak beliau mendapat sebarang kontrak kerajaan semasa beliau menjadi PM.


Hanya dengan google.search saja, kita boleh baca berita, kompilasi dan fakta dengan begitu mudah.

Kenapa? Mahathir mungkin fikir :

1. Majoriti yang ikut perkembangan politik sekarang dalam socmed adalah generasi muda yang belum lahir atau masih kanak-kanak semasa skandal-skandal itu berlaku (era tahun 1990-an dan 2000-an)

2. Dengan label seperti 'Melayu malas' sebagainya, generasi muda juga 'malas' untuk membaca sejarah, fakta, mengkaji dan menelaah balik perkara yang berlaku sebelum ini.

Maka Mahathir harap ramai yang terima apa saja yang beliau kata tanpa perlu di periksa, sahih atau tidak.

3. Yang paling penting, Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Rafizi Ramli dan ramai lagi ahli politik DAP-PKR yang selama ini pengkritik tegar kronisme Mahathir, hanya mampu lihat sahaja dan zip mulut kerana sudah satu katil dengan Mahathir.

Oklah .... Anwar Ibrahim ada sebut sedikit dalam ceramah di FB beberapa hari yang lepas tapi beliau masih berkias-kias kerana takut bayang Mahathir.

Ianya sangat jauh berbeza di era 1990-an dan 2000-an ketika Anwar tidak berpaut kepada Mahathir untuk hidup dalam politik.

Ketika itu, Anwar lantang bercakap tentang anak-anak dan kroni-kroni Mahathir.
i. https://youtu.be/2oPIEIdXviM

ii. https://youtu.be/mBY95JIofCM
4. Dua bukti projek semasa PM4 dan PM7 :
i. Ketika PM4 : Baca FB DS Najib Razak https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10157148166250952
ii. Ketika PM7 : https://www.malaysiakini.com/news/436827
5. Dan amat memalukan apabila Lim Kit Siang has 'no balls', tutup mulut dan tidak mengkritik walau satu patah perkataan pun!

Padahal, ankel DAP ini telah menulis beberapa buku tentang skandal dan penyalahgunaan kuasa Mahathir.

Malah, Kit Siang kata Mahathir terkenal di seluruh dunia kerana KKN (Kronisme, Korupsi dan Nepotisme).

Benar .... maruah dan integriti atok DAP ini sudah hancur sebaik saja beliau bersekongkol dengan Mahathir, sehinggalah ke hari ini.

6. Ironinya, hanya seorang dua pemimpin UMNO/PN yang sanggup mengkritik Mahathir secara terbuka. Yang selebihnya hanya tengok sahaja.

7. Dan kepada Anwar Ibrahim, jangan fikir kamu pun boleh tai chi kononnya kamu 'bersih' daripada korupsi dan nepotisme!
"Bagi Anwar inilah yang biasa dilakukan olehnya jika ia berkuasa. Semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan memang pun banyak kontrak diberi olehnya kepada penyokong politiknya dan keluarganya" - kata Mahathir.
Sebagai rakyat, kita sebenarnya sudah muak dengan politik 2 atok ini. Kedua-duanya tidak boleh dipakai lagi.





55 comments:

  1. Tak nak Kencing Hancing!June 24, 2020 at 3:51 PM

    Cukup 22 bulan ditindas oleh DAP(ph) CILAKA! Jahanam negara dibuatnya!

    ReplyDelete
  2. Sudah2 la Atoks ooiiii !!!

    ReplyDelete
  3. Elok Petronas KWSP TH Dana Pencen LTAT tuntut balik wang bailout syarikat anak & kroni

    ReplyDelete
  4. Hendak juga jadi PM kali ke 3. Kehendak rakyat yg boleh buat kau jadi PM. Rasanya majoriti rakyat tak hendak pun PM umur 95 tahun ni. Tiada apa yg boleh diharapkan. Setakat nafsu nak jadi PM lagi, game over !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu namanye Tua tak sedau diri!

      Delete
    2. Tak sedar diri lagi

      Delete
  5. Atoque should just join DAP! Bawak sekali boiboi(mungkin dpt jawatan dlm DAP). Kat situ pun ada pejuang2 gereja, LGBT dan Melayu "liberal" mcm Marina atau anak2 dan cucu2 Atoque. Pemimpin2 DAP pun tak iri hati dgn org2 kaya mcm keluarga dan kroni Atoque,
    It's a WIN-WIN utk Atoque, family Atoque AND for DAP....everybody will be happy!

    ReplyDelete
  6. Atok gila kuasa. Dia ingat rakyat sekarang boleh diperbodohkan. Kutty Mak betul la!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insaflah atok

      Delete
    2. Rasa kagum dgn org2 yg berjaya dan kaya raya atas usaha keras mereka berniaga tanpa " cable godang". Setakat ank2 org politik kita setakat senyum kambing dengar " kejayaan" mereka jadi billionaires dlm jangkamasa pendek.

      Delete
  7. Takkan otai dan brother tak leh wat dng org yg tak ada party... sontot jer budak tuaa tu..

    bab guling jln raya otai yg ke depan skli..


    kikiki...

    ReplyDelete
  8. New Norm...5 jahanam & 91 sokongan nak
    buat comeback...

    ReplyDelete
  9. Otai2 pun tak larat dah guling2 kat jln raya. Ramai yg bertongkat dan sakit lutut. Kemahuan ada cuma daya terhad. Sama lah dgn org tua tu. Setakat mulut je tak henti2 bercakap. Isi kosong. What are you going to put on the table to entice us to believe that you will be good for the country? So far, zilch!!_

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Dulu yang DAP ckp dia perasuah,amalkan nepotism & cronyism,walaupun dia amat baik, kerana masa tu depa musuh politik. Heheehe..atok mengesahkan DAP dan Lim sah kaki fitnah ke?

      Delete
  11. Anwar tak popular, ramai tidak suka Anwar sebab itu saya bantu dia - Tun Mahathir

    ko rase accner...!? otai pula rase accner tuh...!?

    Tun punya kata kata tu accner otai dan Brother setuju ker kita orang tunggu Brother nak komen jer..!?

    "Datuk Seri Anwar Ibrahim sebenarnya tidak mempunyai sokongan cukup untuk menjadi Perdana Menteri kerana tidak lagi diterima oleh ramai pihak" kata Tun Mahathir yang kini berusia 95 tahun.

    “Terdapat pihak yang menentang keras jika dia (Anwar) dicalonkan, mereka tidak akan sokong.

    Woww sound tepek kelepap tepat kat muka Brother kite.. otai nnti bole la komen... kami tunggu otai jawab lepas tu kami ramai ramai tepuk

    "Kita perlukan sokongan daripada parti kerajaan supaya mempunyai majoriti cukup. Saya bimbang Anwar Ibrahim tak dapat majoriti cukup jika bergantung pada dia seorang" kata Tun lagi

    Aauchh...!!? Tak kan Brother dan otai tak rasa apa apa..!? Mustahil tak rasa bisa bisa atau gatal miang kat badan otai dan brother dng kata kata seorang yang sudah berusia 95 tahun.


    Brother dan Otai sekelian cepat sikit kasi komen, jangan lambat komen bisa dan gatal miang badan dah rasa seluruh badan tuhh..!!

    Tak kan bab guling atas jalan raya laju ke depan balas komen Tun pun kena lah laju ke depan juga.

    Kami nak tepok sambil makan super ring lepas Brother dan otai balas komen Tun.


    Apa apa pun kasi tepokkk dolu satu kali..!!

    ReplyDelete
  12. Alahai atok..mcm lah dia popular sgt dan dpt sokongan ramai skg. GPS pun x layan bila atok tepon.Hari2 atok dan nuar berbalas statement. Org2 pH tak tumpang malu ke?

    ReplyDelete
  13. Kafir harbi,syiah dan liberal je yang
    sokong.Terpaksalah menyakat bang non.
    Parti2 gabungan hancing makin berpecah,
    buat je parti anak-beranak.

    ReplyDelete
  14. Rajyat dihambakan bajib...lupa bila disuap duit seketika

    Papa kedana bertahun rakyat jadi hsmba gst
    Hamba imdb

    Hamba ketirisan

    Hamba puak umno sental duit negara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puak2 pH ni HAMBA rupanya. Jgn nak babitkan org lain .

      Delete
    2. Asalkan bukan DapigsJune 27, 2020 at 8:30 AM

      Boleh pakai lagi ke hasutan lapuk ni?

      Buat kerja betul2 la! Setakat menyalak benda yg lapuk menghasut dan memfitnah tanpa sebarang bukti utk dibawa ke mahkamah.

      Aku tahu memfitnah dan menghasut tu tiada istilah berdosa dalam agama kapir...tapi sekurang2nya simpan la sikit kebodohan kau tu. Buat malu Tuan Dapigs!

      Delete
    3. Betollah itu khadam DAPIGS sebab anti GST. Nak lari drp bayar cukai. Selfish!

      Delete
  15. Bergasak berebut jawatan pee em.
    Terbukti gagal,kandas dan kantoi.
    Buat kerja wakil rakyat,dipilih untuk
    membantu rakyat,tak malukah dibayar
    RM 16,000 sebulan dari kantung rakyat
    nak bersenang-lenang diatas muka bumi NIH.

    ReplyDelete
  16. Kenapa kapir dapigs seram betul bila Melayu/Islam berMuafakat?

    Kalau cikminah@puaka ada boleh la tolong jawab bagi pihak Tuan Dapigs cikminah oi!

    ReplyDelete
  17. Cikminah skg menyibuk sakan kat anaksungaiderhaka

    ReplyDelete
  18. Cerita komedi terkini di Mkini, calon PM ke3 pH+++. Shafei Afdal??? Adoiii..kat Sabah ini org sudah gelabah maa. Ketandusan pemimpin? Atok setuju ke?

    ReplyDelete
  19. Buat la syorkan kat Anwar Ibrahim pencen di kembalikan pada 55 tahun balik... 60 tahun ni syor zaman atok yg dah tak boleh pakai idea ni. Mesti ramai penjawat awam sokong anwar ibrahim.

    Zaman Covit19 ramai terjejas pendapatan, buang kerja, ekonomi rudum pengangguran bertambah elok pencen penjawat awam ditukar pada 55 tahun semula

    Ramai boleh pencen dan ramai anak muda dapat kerja... waktu semenanjung ubah balik 30 minit lewat dari Sabah Sarawak...

    ReplyDelete
  20. Atok populer dan punya sokongan ramai, awat cadang nama Pie Bedal pulak jadi PM? Nuar tak layak, pie layak? Gasak jgn gasak!

    ReplyDelete
  21. Bila fikir2 semula, kenapa pulak tun yang pilih calon PM?.Dah sasau benau ? Org2 zaman skg kata who r you?

    ReplyDelete
  22. OK OK atoque....hari tu atoque yg nak jadi PM. Lepas tu letak jawatan, lepas tu nak balik. Hari ni Sapie Bedal pulak...esok siapa? Mukhriz bila?

    Atoque ni dah mcm giler tak sedar diri. Siapa PM Malaysia ni ditentukan oleh Atoque ke?

    Atoque jawab dulu tuduhan2 kronisma dan nepotisma dan kleptokrasi TERBESAR zaman Atoque. Kalau tuduhan2 adalah fitnah, SAMAN la cepat!

    ATOQUE IS THE MOST CORRUPT POLITICIAN TO EVER EXIST IN THIS WORLD. That is my opinion. Based on the wealth of Atoque's family and cronies' wealth!

    ReplyDelete
  23. Anak umur 30an Dah Jadi Tokey Besar Bank? Najib Buktikan Lagi, Mahathir Terus Membisu..

    Siapa masih kenal bank Phileo Allied?

    Allied Bank ataupun Phileo Allied Bank

    Bank ini dibeli oleh Maybank pada tahun 2000.

    Hari itu, PM7 suruh saya tunjuk bukti bahawa anak-anak dia pernah berniaga dalam Malaysia dan mempunyai kontrak dengan kerajaan semasa dia PM.

    Saya pun membalas dengan satu senarai yang agak panjang untuk membuktikan dia membohong.

    Memandangkan dia masih belum memberi apa-apa komen tentang senarai serta bukti yang saya keluarkan hari itu, saya pun terus mengeluarkan lagi bukti untuk dia menafikan.

    Adakah anak dia yang masa itu berumur 30an pernah menjadi antara pemegang saham terbesar sebuah rangkaian bank di Malaysia yang kemudiannya dijual kepada Maybank pada tahun 2000 dengan harga melebihi RM1 bilion?

    Bossku dedah lagi macamana anak atok kaya rayadan atok terus diam bisu.

    Atok dah kena penyakit bisu ke..!?

    ReplyDelete
  24. Atok xnak promote anak LGBT jadi calun
    Pee em?
    Cikminah@puakarimba xyah dok nyamar jadi
    unknown siap iklan bagai.
    Dh hilang kena jdi penjaga Titanium?

    ReplyDelete
  25. Atok calonkan nuar dan boiboi sebagai DPM. Kahkahkah..aku yg tak mau nuar jadi PM pun kesian sgt dgn nuar. Boiboi yg 2x dipecat sebagai MB Kedah sama level dgn nuar? Atok sedar tak boiboi bukan cerdik sgt?? Hahaha..

    ReplyDelete
  26. Dah nak pergi pun masih nak amalkan nepotisma. Bukan gitu cikminah?? Lain lah ank ko tu superb! Last2 selit nama ank sendiri sbg calon. Dap dan khadam dah setuju kata atok. Tak sabar tunggu apa kata geng nuar.

    ReplyDelete
  27. Laaaaaaaaaaaaaa..ghopernya DAP & PAn lum setuju . Baru nak mesyuarat , kendian bwk pulak mesyuarat dlm pH council. Apa daaaa...atok tipu atau gang baru tipu? Takper, sok atok buat press statement lagi. Meriah sungguh!!

    ReplyDelete
  28. Mahathir kata Anwar banyak musuh, tak boleh jadi PM.

    Bolehkah walaun unta bersetuju dengan kenyataan Mahathir ini kerana kita tahu latar belakang Anwar dan kes-kes yang melibatkan beliau.

    Sudah tentu ramai musuh dalam selimut yang menyimpan segala macam rahsianya.

    Elok walaun unta suma guling guling atas jalan raya atau walaun guling guling depan umah atok.

    Apabila cakap mereka tidak “dipatuhi” oleh Anwar, maka banyak rahsia baru akan keluar.

    Amat bahaya Tun berkata bila Anwar menjadi Perdana Menteri kerana kepentingan negara akan berada dalam ancaman.

    Otai reformasi sekelian rasa tak tercabar ke, takkan nak sindir sindir atok dari jauh aje. Terang lagi bersuluh Tun memang tak nak Brother.

    Brother takkan nak pekakkan telinga sambil ber FB masih menyusun kata kata yg lunak tapi terbakar dalam hati dengan tuduhan Tun itu.

    Rakyat makin letih, bosan , meluat, muak dan naik menyampah muntah hijau dengan tua renta tak sedar diri ini.

    Dua dua generasi badut pluralist dan COMANGO gereja memamg jadi bahan DAP sampai mati.

    Bergaduh sampai mati semoga akidah dan iman umat Islam terpelihara di Malaysia

    Mana jeritan 'Saya Ulanggg..!!"

    ReplyDelete
  29. Sampai masanya, Anwar atau mana2 ahli politik untuk berkata shut up to the old man. Tak perlu cakap2 politik dgn ayat2 berlapis. Hahaha, wishful thinking right??

    ReplyDelete
    Replies
    1. He can't help it....lidah bercabang Kerala. Memfitnah dan menipu is no big deal....tiap kali buka mulut, keluar penipuan dan fitnah. Tiap kali buka mulut, menghina org lain sambil memuji diri sendiri, keluarga dan kroni.

      Delete
  30. Patut disiasat juga samada anak2 atau cucu2 Kerala yg berdwi kerakyatan. Haritu pejuang gereja/LGBT Mareena dah cakap kalau Parlimen lulus Syariah, dia akan berpindah ke UK. Macam dah standby je....macamana dia tahu UK akan menerima beliau? Byk nye duit keluarga Kerala sampai dgn senangnya boleh berpindah ke negara lain!
    Biasanya manusia2 yg ada berbillion ni mmg senang mendapat kerakyatan di mana2 mereka pilih.
    Tapi biasanya, keturunan Kerala akan mengidam utk tinggal di UK.

    ReplyDelete
  31. Siminah sememeh kalau masuk sini jgn fitnah kata komen2 tak sokong atok dia berbayar ok. Tak perlu funding utk luahkan pendapat. Lagipun, suka hati aku lah tak sokong atok. Satu lagi, tak jeles pun atok cadang nama boiboi sbg TDM 2. Cuma mcm x semengah je ...hahaha..

    ReplyDelete
  32. Atok malu bertanya sesat jalan.
    Cakap kat agong atok nak boboi ganti.
    Bila dibuat pengundian pasti dapat 5
    undi.

    ReplyDelete
  33. Atok ni saja nak buat org Semenanjung dan Malaysia Timur gaduh. Setakat nak calonkan pie penyokong setia sebagai proxy , baik jgn. Mcm lah kat Malaysia Timur ketandusan pemimpin lebih baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di sini atoque telah menonjolkan kebusukan hatinya yg penuh dgn dendam kesumat dan kepentingan diri, keluarga dan kroni.

      Semoga umur atoque dipanjangkan cukup utk melihat anak cucu satu persatu dilondehkan dihadapkan dimahkamah. Mungkin time tu barulah nampak kaum wanita keluarga atoque mula bertudung kot. Maklum la...skrg ni bagaikan bertaraf lebih dari dewa di dunia...lupa diri.

      Delete
  34. Rakyat bertarung kesempitan kewangan, hilang pekerjaan dan punca pendapatan, peniaga kecil dan sederhana bertarung kepayahan, diam diam Zeti bailout Spura Kencana.!?

    Sapura Kencana milik saham terbesar adalah Mokhzani Mahathir.

    Dalam masa buat bon panda dan bon samurai Tun selaku PM ke 7 diam diam buat PNB bailout Sapura Kencana. Bon samurai dan bon panda sampai sekarang tidak tahu apa tujuan bon itu diujudkan.

    Kata nrgara tak ada duit tapi selepas kerajaan PN ambil alih banyak wang negara rupa rupanya.

    Zeti kena jelaskan kenapa PNB “bailout” Sapura Kencana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zeti kena belajar cakap BAHASA MELAYU!!!

      Menyampah tengok muka Zeti tiap2 kali masuk TV nak berbahasa Inggeris! Seksa nak tunggu dengar dia ucap sepatah dalam Bahasa Malaysia.

      Bila memegang jawatan awam peringkat tertinggi dan berpassport MALAAYSIA, belajat bertutur dalam BAHASA MELAYSIA!

      Ni la contoh Golongan elitist geng Kerala yg perasan bagus.

      I can speak English way better than her but English will always be my Second Language. Bahasa Malaysia FIRST!



      Delete
    2. Maaf typo * MALAYSIA

      Delete
    3. Anon 8.33....

      Aku ingat aku sorang je yg cakap macam tu.....sdr pun sama...dah lama aku menyampah sama kroni Atok ni!!!

      Delete
    4. She's only where she is because she is part of Atok's elitist group. Melayu liberal yg kononnya lebih "british" dari Melayu.( walaupun ada yg berdarah Kerala)
      Geng2 liberal dan gereja suka Melayu2 mcm ni sebab bab2 menghentam dan menindas Melayu/Islam, dorang la paling ke depan macam kumpulan G25 Laknatullah!

      Delete
    5. zeti bnyk mkn taik atok.

      Delete
  35. Bukan ke CEO PNB yg letak jawatan tu abdul jalil rasheed, juga chairman Sapura Kencana???
    Zeti pula Group Chairman. Confuse aku...

    ReplyDelete
  36. Zeti Aziz group chairman PNB.

    ReplyDelete
  37. Kita orang pun tatau dengan walaun walaun dan walatok walatok nih.. samada nak gelak ke atau nak nangis.

    Kalau nak belasah kasi belasahlah kaw-kaw..!
    Kalau bab guling guling otai punya lah kaw-kaw guling atas jalan raya... sekarang main sindir sindir dari jauh ajer. Alahai.!!

    Mahathir kata dlm FB beliau, dia rasa serba salah bila orang lain namakan anak dia sebagai TPM, bukan kehendak dia, tapi terpaksa terima cadangan Mat Sabu, LGE & kawan2 dlm PH, kata orang tua ni.

    Ooooiii..!! Bila kena pada anak dia dicalonkan, Atok 'terpaksa' terima.

    Bila orang calonkan Anwar, dia 'terpaksa' tolak?

    Deyy.. !! Berapa punya Kanina Tieeww Na Sengg punya atok lahh..!!

    Kejap walatok nampak okey nak onn mau kata sepakat, kejap lagi otai sindir sindir dari jauh pulakk..!

    Tatau lah apa nak jadi antara walaun otai dan walatok nih..ish.. ish..!!

    Mana lebih bahaya, ular ke orang tua ni???

    Haaahhh tepokkk..!!

    Bila Cina hina jata negara Anwar, Mat Sabun Atok senyap bisu, telo dah goyang balik... kanina cibai punya olang , tieww na seng ini melayu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin dari sudut atoq, dia fokus kpd satu perkara je....anak2 dan kroni2. Di penghujung nyawa, rakyat, negara, bangsa, agama...semua tu secondary. Primary is anak2 dan kroni2.

      Atoq tak takut fitnah, menipu, menghasut sebab? Atoq tahu takde sesiapa berani nak saman atau heret dia ke mahkamah. Siapa nak heret 96yo keluar masuk mahkamah??? Duduk atas wheelchair sekali dah raih simpati penjilat2 atoq.

      Bererti, atoq sekarang HAS NOTHING TO LOSE! Perang habis2. Dia rasa dia ABOVE THE LAW dan undang2 tak berani sentuh dia. Bila org tanya pasal fitnah dan menipu fakta, buat2 jadi tua nyanyuk cakap tak ingat.

      Kalau diheret ke mahkamah dan didapati bersalah, dia akan appeal sampai mampus so he will never spend a day in prison.

      Lebih baik heret anak2 atoq keluar masuk mahkamah sepertimana atoq mengheret org lain dgn tuduhan2 palsu atoq. Haaaa....masa tu baru la atoq tahu siapa "above the law". Hopefully it can happen in his lifetime. Melihat sendiri anak2 dan kroni2 yg bertaraf dewa di dunia diheret keluar masuk mahkamah. Masa tu bayar la byk mana aotq nak suruh org guling2. God is Great. Allahu Akbar!

      Delete
    2. Depa2 ni bising riuh rendah pasal personal gain sahaja. Maxim mereka, "Bukan apa yg aku dapat lakukan utk negara, tetapi, apa yg negara dapat berikan kpd aku". Sentiasa aku, aku, aku...

      Delete

DISCLAIMER

Jika ada sebarang maklumat untuk dikongsi dalam blog ini, sila emelkan ke drnovandrihasan@yahoo.com

Pandangan penulis di dalam blog ini adalah pandangan peribadi dan boleh didebat oleh sesiapa sahaja dalam blog ini.

Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi dek blog ini.

Sila komen dalam blog ini jika ada yang tidak puas hati dengan sebarang artikel di dalamnya.

Blog ini tidak bertanggungjawab di atas mana-mana komen di dalam blog ini.