TRANSLATION

24 August 2021

PM Ismail Sabri, Kabinet Baharu Dan Rasionalnya.

Istana Negara telah mengeluarkan kenyataan media. 

Yang perlu diambil perhatian ialah perenggan ini :

Seri Paduka Baginda turut bertitah bahwa PM yang dilantik oleh baginda menurut Perkara 40(2)(a) dan 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan hendaklah secepat mungkin mengemukakan usul undi percaya di Dewan Rakyat untuk mengabsahkan beliau mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat.

Merujuk kepada perenggan ini, 

Apakah PM baharu perlu melantik barisan kabinetnya sebelum atau selepas usul undi percaya di Dewan Rakyat?

Apabila baginda bertitah supaya 'secepat mungkin mengemukakan usul undi percaya di Dewan Rakyat', PM baharu hanya ada masa yang sangat singkat untuk berdepan dengan proses undi percaya dalam parlimen (bergantung kepada severity kes Covid-19).

Advantagenya, jika sessi undi percaya dapat diadakan seberapa segera, PM baharu berkemungkinan besar masih mendapat sokongan daripada 114 ahli parlimen.

Jika benar dan dalam situasi politik negara yang amat volatile, unpredictable dan tikam belakang, tidak praktikal pula untuk melantik barisan kabinet baharu yang mungkin terbubar dalam masa yang singkat. (jika ada ahli² parlimen yang tetiba menarik sokongan kepada PM ke-9).

Kalau pelannya ialah untuk melantik barisan kabinet dahulu, mungkin ada sessi tawar menawar. Ada kemungkinan ahli-ahli parlimen yang akan u-turn dan tarik sokongan kerana merajuk tidak dilantik dan sebagainya.

Dan jika PM lulus undi percaya dengan majoriti cukup-cukup makan, kita akan saksikan drama ulangan politik sebelum ini.

Seperkara lagi, jawatan PM ke-9 mungkin yang paling pendek sekali, tidak lagi PM ke-8.

Jika statistik KKM pasal Covid-19 mengizinkan, majoriti telah lengkap dos dan minimum zon merah, PRU 15 akan diadakan. 

Merujuk perancangan, negara sepatutnya mencapai matlamat-matlamat itu pada akhir tahun ini atau awal tahun 2022 iaitu hanya 4 - 6 bulan saja.

Walau apa pun keputusannya, kita bersetuju dengan pendirian PM Datuk Seri Ismail Sabri bahwa dasar-dasar dan pelan-pelan menangani Covid-19 sebelum ini akan diteruskan dengan penambahbaikan. 

Untuk melancarkan segala perancangan itu, PM sepatutnya melantik kembali menteri-menteri yang merancang dan melaksanakan dasar-dasar sistem kesihatan dan pelan-pelan vaksinasi.

Dengan cara ini, tidak perlu start from the beginning, lebih-lebih lagi dengan situasi terkini Covid-19 yang amat memerlukan kesinambungan.

8 comments:

 1. Welcome back Doc!!

  ReplyDelete
 2. JH Yip Management Sdn Bhd
  Suite 3.43, Kompleks Desa, Jalan Kepong,, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur, 51200 Phone:03-6274 5352
  Ketua Belia MCA Gombak YIP JIUN HANN,
  Berkenaan bapa U (YIP KUM FOOK, MCA GOMBAK) bertiga, Empat Isteri dan kaya, itu hal U sendiri,
  Mengapa U cuba Menbangkitkan Nama NABI MUHAMMAD S.A.W. bagi menburukkan nama kebaikannya. U cuba ingat memalukan Muslim?
  Yip Jiun Hann, U bukan Muslim kami harap jangan menyetul hal Agama Muslim dan kebaikan NABI MUHAMMAD S.A.W.
  Kalau tidak kami akan ajar U seperti perkara yang terjadi di U.S.A

  Forwarded by Kong

  ReplyDelete
 3. Malaysia-Indonesia nyata komitmen untuk tingkatkan kerjasama dalam sektor ekonomi

  By Saidati Adha -August 23, 2021 • 11:32 PM0

  Tahniah eratkan lagi hubungan kerjasama dengan Indonesia. Lupakan Singapura. Presiden Indonesia, Joko Widodo mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atas pelantikannya sebagai Perdana Menteri ke-9 Malaysia.

  Menurut satu kenyataan dimuatnaik di Facebook Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri menerima panggilan daripada Jokowi petang tadi turut menyatakan komitmen untuk memperkukuhkan hubungan dua hala.

  “Petang tadi saya menerima ucapan tahniah daripada Presiden Indonesia Joko Widodo (Jokowi). Dalam perbualan kami, Jokowi mendoakan agar hubungan Malaysia dan Indonesia terus kukuh.

  “Saya juga menyampaikan hasrat untuk melihat hubungan rakyat antara dua negara terus akrab dan harmoni. Jokowi dan saya juga turut menyatakan komitmen untuk meningkatkan kerjasama dalam sektor ekonomi”, katanya di Facebook.

  Dalam pada itu di Twitter Jokowi menyatakan hubungan dua hala Malaysia dan Indonesia yang terjalin baik selama ini akan terus diperkukuhkan.

  Syukur alhamdulillah kerjasama dengan tetangga serumpun lebih banyak manfaat dengan Indonesia. Tahniah Petronas jumpai sumur migas lagi di Indonesia. CSR Petronas buka mata rakyat Indonesia.

  Exxon Mobil Chevron di Indonesia hadapi tamparan bila Petronas berjaya memasuki pasaran migas carigali patrolium di Indonesia yang sudah lama bertapak di Indonesia.

  Masa untuk Malaysia dan Indonesia meminggirkan Singapura yang lebih suka buat onar sesama tetangga.

  Tinggalkan Singapura enemy at the gate langkah terbaik Malaysia Indonesia.

  ReplyDelete
 4. KES 1MDB NAJIB: HAZEM PERLU DISIASAT? CEO 1MDB BANGANG.

  Pelik juga seorang CEO tidak tahu peraturan Bank Negara. Tetapi itu gelagat Mohd Hazem Abd Rahman bekas CEO IMDB. Dia saksi pendakwa kes IMDB terhadap Dato Najib.

  Hazem jawab “tidak tahu tetapi mungkin, ya” bila ditanya adakah satu kesalahan jika buat pemindahan wang yang banyak tanpa kebenaran Bank Negara.

  Hazem juga menjawab ya, bija ditanya oleh TS Shafie bahawa pinjaman dari Deutsche Bank untuk tujuan tertentu tetapi jika tujuan itu tidak dipenuhi, ia adalah pecah amanah (CBT).

  Apakah itu jawapan kelam kabut kerana soalan luar jangka dan tidak ada dalam skrip yang disediakan?

  Itu soalan TS Shafee mengenai pinjaman US$975 juta oleh 1MDB dari Deutsche Bank untuk tujuan beli semula saham syarikat itu dari rakan pelaburannya.

  Bukankah Hazem mesti disiasat. Pengakuannya, ia adalah CBT amat membingungkan. Tidak patut ditutup begitu sahaja.

  Sebahagian dari pinjaman itu didakwa tidak digunakan untuk tujuan sebenar. Tetapi telah dipindahkan dalam dua bahagian (US$223 juta dan US$475 juta).

  Iaitu dari 1MDB Energy Holdings Ltd kepada Aabar Investment PJS Ltd (Seychelles) pada September 2014 dan kepada pelbagai entiti.

  Semoga banyak lagi akan terdedah. Sebab itu DS Najib tuntut perbicaraan yang adil. Dari awal lagi kes ini dianggap “pendakwaan politik”.

  CEO 1MDB jadi bangang mungkin skrip tidak dibekalkan lagi oleh sang fitnah jijik. Pandai pandai lah nak jawab pandai lah nak lepaskan diri.

  ReplyDelete
 5. Di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah selepas mendapati jutaan wang 1MDB dipindahkan ke beberapa syarikat tanpa pengetahuan Bank Negara Malaysia (BNM).

  Mohd Hazem memberitahu yang beliau tidak pasti berhubung kebenaran daripada BNM untuk memindahkan wang terbabit.

  “Ketika memindahkan wang-wang itu, kamu mempunyai kuasa dalam 1MDB, adakah kamu mendapat kebenaran daripada BNM?” soal Muhammad Shafee.

  “Saya tidak pasti,..

  Gabenor mungkin tertidor semasa pemindahan duit billion billion hengget dikeluarkan pada beberaa akaun syrikat. Duit duit itu pun masuk ke akaun sang suami dan keluarga di Bank Singapura..

  Wallahhualam bisawab.

  ReplyDelete
 6. Kesalahan dilakukan di Singapura. Harap
  Kerajaan dan BNM membantu berkerjasama
  Mengemukakan dokumen2 berkenaan, supaya
  mereka yg terlibat mendapat hukuman
  setimpal... CBT tu.

  ReplyDelete
 7. Siasat Zetty samada dia bersekongkol dengan CEO 1MDB.

  Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) mendesak kerajaan untuk menyiasat kebenaran laporan berita dikeluarkan oleh sebuah media tempatan yang mengaitkan bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Zeti Akhtar Aziz sekeluarga dengan Ahli Perniagaan, Low Taek Jho atau Jho Low.

  Setiusaha Agung PERKASA, Syed Hasan Musa Ali berkata, laporan media ‘Zeti Aziz’s Family Received Millions From Jho Low’ mendakwa Zati membantu 2 syarikat yang mempunyai kaitan dengan Jho Low dan pecahan wang berkenaan telah diberikan kepada keluarganya.

  Mohd Hazem Abdul Rahman memberitahu Mahkamah Tinggi beliau menafikan terlibat salah laku memudahkan rancangan ahli perniagaan yg lesap dlm buruan Low Taek Jho menyelewengkan wang milik 1MDB.

  Mohd Hazem, 49, bersekongkol dengan pegawai kanan 1MDB yang lain iaitu Azmi Tahir untuk melakukan kesalahan tersebut.

  Mohd Hazem juga bekerjasama dengan bekas CEO 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi; bekas Pengarah Eksekutif 1MDB, Terence Geh Choh Heng dan ahli perniagaan kontroversi Low Taek Jho atau Jho Low untuk mendapatkan pinjaman AS$975 juta dari Deutsche Bank.

  Manakala Pasukan pembelaan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberitahu Mahkamah Tinggi di sini pada Isnin bahawa bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Mohd Hazem Abd Rahman perlu didakwa atas kesalahan pecah amanah (CBT) dana syarikat itu.

  Adakah Hazem mendapat kebenaran BNM apabila memindah berjuta-juta wang daripada 1MDB kepada pelbagai entiti?

  Mohd Hazem menjawab "Saya tidak pasti".
  Muhammed Shafee menegaskan bahawa adalah satu kesalahan jika Hazem tidak mendapat kebenaran BNM?

  Mohd Hazem "Saya tidak tahu" . Masakan seorang CEO tidak tahu peraturan Bank Negara..!?

  Kami rasa terkejut kerana Zety seorang yang berintegriti tinggi, bekas Gabenor Bank Negara dan kini memegang jawatan Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB).

  Polis akan melengkapkan siasatan Tawfiq Ayman, suami kepada bekas gabenor Bank Negara Zeti Akhtar Aziz, berhubung dakwaan menerima dana berkaitan 1MDB. 30 Dis 2020 hingga 24 Ogos 2021 (hari ini) adalah 8 bulan dan 2 hari.

  Adakah memerlukan masa sangat lama bagi rakyat mendapat pengesahan keluarga Zeti telah menerima lebih dari RM700 juta dari Jho Low dan menyembunyikan di akaun Singapura semasa beliau menjadi gabenor Bank Negara Malaysia (BNM).!?

  'Saya tak tahu, saya tak tahu' itu adalah reaksi Dr Mahathir tentang tuduhan 1MDB terhadap keluarga Zeti. Dr Mahathir mendedahkan dia memang ada berhubung dengan Zeti sejak Datuk Seri Najib Tun Razak masih lagi menjadi perdana menteri. Link bawah

  https://www.astroawani.com/berita-malaysia/saya-tak-tahu-saya-tak-tahu-reaksi-dr-mahathir-tentang-tuduhan-1mdb-terhadap-keluarga-zeti-293625

  Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa yang beliau tidak tahu-menahu dakwaan suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Zeti Akhtar Aziz ada menerima wang daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  Adakah Jho Low , Zety bersama Tun memasang perangkap gunakan CEO 1MDB itu untuk menganiaya Datuk Seri Najib?

  Namun, apa yang jelas, CEO 1MDB, Mohd Hazem Abdul Rahman yang seharusnya dimasukkan ke dalam penjara atas pertuduhan kes pecah amanah jenayah (CBT).!!

  Zety adalah tokoh penting Bank Negara, bila ada berita tentangnya menerima wang yang begitu banyak melalui akaun suami dan anak beranak nya di bank Singapura.

  “Saya tak tahu, saya tidak tahu berkenaan dengan suami Zety dan keluarganya apa semua itu. Itu hal dialah", kata Tun Mahathir Mohammad

  ReplyDelete
 8. Dear All MCA Members in respect,
  That Yip Kum Fook of head Gombak and Yip Jiun Hann MCA Youth chief Gombak or father and son trying to grab the High Committee MCA party on this December
  We hope that members of MCA party considering profuse, please not vote to people have two faces because their behaviour are very bad for Chinese community in Malaysia.
  They used the power politic to cheating female, destroying others family , until the money SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, DESA JAYA, KEPONG, KL ,and dare swallow money of Buddhist temple and Indian temple land in Taman Daya he was burning to getting rich for own greed.
  If this kind of opportunist groups supported the MCA party and we believe that this MCA party will not grown forever.
  SAMNAK SAMBODHI COMMITTEES

  ReplyDelete

DISCLAIMER

Jika ada sebarang maklumat untuk dikongsi dalam blog ini, sila emelkan ke drnovandrihasan@yahoo.com

Pandangan penulis di dalam blog ini adalah pandangan peribadi dan boleh didebat oleh sesiapa sahaja dalam blog ini.

Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi dek blog ini.

Sila komen dalam blog ini jika ada yang tidak puas hati dengan sebarang artikel di dalamnya.

Blog ini tidak bertanggungjawab di atas mana-mana komen di dalam blog ini.