TRANSLATION

17 August 2021

Politiking Dan Katak Politik : Di Mana Nilai Rakyat Sebenarnya?

Mark my words.

Selagi akta anti lompat parti tidak wujud dan tiada usaha serius untuk diluluskan di dalam parlimen, politik negara akan berterusan kacau bilau dan menganggu gugat rakyat.

Rakyat mahu mana-mana kerusi ahli parlimen yang menang atas tiket parti akan tergugur secara automatik jika beliau keluar dari parti itu. Dan pilihanraya kecil perlu diadakan.

Ironinya, apabila ahli-ahli parlimen saling mengutuk keras tindakan melompat parti, mereka tidak pula bergegas untuk pastikan akta anti lompat diluluskan dengan kadar segera!

Benar bahwa beberapa pindaan diperlukan dahulu seperti Perlembagaan yang berkaitan dengan freedom of association (kebebasan berpersatuan). 

Pokoknya, boleh diusahakan jika benar-benar utamakan rakyat. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih!

Dan kita pasti, apa sahaja pindaan yang dibuat akan pasti mendapat sokongan 100% setiap ahli parlimen, jika mereka jujur dan walk their talks.

Kepada semua pengundi termasuk saya sendiri, kita mesti pastikan mana-mana parti yang akan bertanding pada PRU15 kelak akan menjadikan akta anti lompat parti sebagai prioriti utama kempen mereka.

Rakyat mahu politik negara yang produktif bukannya destruktif, kerajaan dan ahli-ahli parlimen yang fokus kepada hanya satu perkara iaitu berkhidmat untuk rakyat bukannya kepentingan peribadi dan kroni-kroni.

29 comments:

 1. Rakyat dah meluat dgn politicians ni!

  ReplyDelete
 2. Apa khabar KATAK2 senior dan junior?
  Apa halatuju seterusnya?

  ReplyDelete
 3. Apa hak Speaker Dewan Rakyat paling PENIPU Bersatu NAZI ni nak keluarkan arahan mcm. ni - yg. nak MERAMPAS KUASA dr. DYMM YDPA & UNDG2 PERLEMBAGAAN kita?!!

  Kalau ini arahan DYMM YDPA - mesti dikeluarkan pejabat ISTANA NEGARA sendiri!!

  Di - https://www.penangkini.com/2021/08/speaker-dewan-rakyat-beri-notis-kepada.html?m=1

  ReplyDelete
 4. Tak habis2 si PENDERHAKA/ PEMBUNUH/PEROMPAK/PENGGUBAH WANG HARAM/PERASUAH Zionis NAZI Diktator mahiaddin ni nak MENIPU dgn.amat JIJIK kononnya disayangi berjuta Rakyat, serta terus MENIPU psl. UNDG2 PERLEMBAGAAN Perkara-perkara 40 (2a) & 43 (2 - perkataaan "pd. hematnya" iaitu oleh DYMM YDPA, bukan bermakna "MESTI" berdasarkan majoriti waktu melantik seorg. PM), serta terus nak MERAMPAS KUASA dr. DYMM YDPA kita, yg. ada HAK MUTLAK utk. memilih seorg. PM samada berdasarkan MAJORITI @ TIDAK - tapi mesti berDASARkan juga UNDG2 PERLEMBAGAAN Perkara-perkara 3, 37 Jadual ke-4 & 153 terutamanya, demi ISLAM/UMATnya & seluruh bangsa BUMIPUTERA kita!!

  Bayangkan satu hari nanti kalau DYMM YDPA seorg. yg. LIBERAL & bebas memilih si KAFIR menjadi PM, terutamanya dr. DAP Penjajah ZIONIS (lihat shj. bagaimana bekas PEGUAM NEGARA & bekas KETUA HAKIM NEGARA KAFIR2 dulu bawah rejim PH/DAP-PKR Parasit ZIONIS begitu BUAS memijak2 ISLAM/UMATnya, terutamanya Pemimpin2 AGUNG Orang Asal ISLAM/MELAYU kita dr. UMNO spt. Mantan PM AGUNG Islam/Melayu kita, YAM DS Najib, serta UMNO keseluruhannya) - maka akan HANCOQlah ISLAM/UMATnya & seluruh bangsa BUMIPUTERA kita berdasarkan UNDG2 PERLEMBAGAAN tersebut (ini TAK mustahil sbb. lihat shj. jenerasi MUDA kerabat diRaja ARAB yg. telah diLIBERALkan habis2an oleh si PENYAMAQ2 dr. EJEN2 Zionis, melalui PERKAHWINAN)!!

  Dahlah tu, nak jadi PM semula kononnya, si PENJENAYAH mahiaddin-GILA Identiti PALSU/Seks HARAM paling BANGSAT ni - yg. terus diLINDUNGI oleh geng2 PEGUAM NEGARA/KP SPRM/KETUA HAKIM NEGARA/KETUA POLIS NEGARA paling TAK GUNA tu, yg. KESEMUA ni juga mesti diDAKWA & diPECAT!!

  DI - http://gigitankerengga.blogspot.com/2021/08/mahiaddin-masih-bernafsu-untuk-dilantik.html

  ReplyDelete
 5. Dan DAJALnya PAS, parti PENYAMAQ 'Islam' ni, yg
  juga dah jadi ULAQ IBLIS - yg. terus memPERGUNAkan & memPERMAIN2kan ISLAM/UMATnya!! Dulu PAS amat BANGSAT ni MENJILAT Hanyir DAP Bangkai ZIONIS, skrg. punyalah nak MENJILAT2 Hanyir2 si BINATANG2 BUAS Melayu2 liberal HOMO/KAFIR2-si PENDERHAKA2 PEMBUNUH2/PEROMPAK/PENGGUBAH2 WANG HARAM/PERASUAH2/PENIPU2 Zionis NAZI dr. rejim DIKTATOR mahiaddin/BERSATU - sampai sanggup mengHINA/mengGERTAK Pemimpin2 ORANG ASAL Islam/Melayu TULEN kita dr. Parti KEMERDEKAAN keramat terCINTA kita, UMNO - yg. punya diANIAYA dgn. amat ZALIM bawah rejim2 PARASIT Zionis NAZI PH/BERSATU!! Dahlah PAS Parasit ni telah MENENDANG dgn. KEJI akan PERPADUAN UMMAH tulen melalui gabungan PAS-UMNO!!

  Lepas ni, TUMBANGkan habis2an parti PAS-si ULAQ IBLIS ni di KELANTAN, TERENGGANU & KEDAH!!

  Di - https://mykmu.net/2021/08/17/pas-senada-dengan-muhyiddin-hentam-pemimpin-umno/

  ReplyDelete
 6. Jangan lupa buat akta penipu sekali. Depan perwakilan cakap lain. Belakang sign surat sokong pembangkang.
  Akta zahid penipu

  ReplyDelete
 7. Nampaknya game Tun sudah dibaca oleh Mahyuddin dan PN . Kuasa penentu bukan berpihak pada Tun dan Mukhriz dan sebagai penentu. Malam ini tawar menawar dan katak katak saling lompat melompat.

  Selamat tinggal PejWang gud bye Tun dan Boboi.... Nasib kau Boboi dan Tun tak mudah selepas ini.

  Ditelan mati boboi diluah pun boboi mati. Gi mampos Mageran..!!

  ReplyDelete
 8. FORMULA LANTIK PM MALAYSIA


  A.B.U = ASALKAN BUKAN UTARA

  A.B.U = ASAL KAN BUKAN UMNO  #HAAHTEPOKKK

  ReplyDelete
 9. Brother Anwar Bin Ibrahim selepas jumpa Agong cukup lunak suara nya.

  Mana perginya suara "I have a numbers, its legitimid and coherent consensus.."

  Ditemui pemberita di Istana Negara sesuai pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong dan timbalan baginda, Anwar berkata Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah mengingatkan semua ketua parti politik bahawa negara dalam krisis kesihatan, politik dan ekonomi, dan mahu semua pihak bermuafakat menanganinya.

  “Maknanya yang menang jangan jadi seperti yang pernah berlaku – memakan orang yang kalah,” katanya kepada pemberita.

  Ketua pembangkang itu berkata ketua-ketua parti yang hadir memberikan pandangan masing-masing pada pertemuan itu.

  “Semua nampak ada konsensus hentikan politik lama dengan cara hukum dan harus jurus semula ke arah membangun,” katanya.

  Anwar berkata isu yang dibincangkan dalam pertemuan itu bukan sahaja mengenai pelantikan seorang Perdana Menteri baharu, tetapi menggagas bentuk politik baharu “yang lebih aman dan nyaman untuk rakyat”.... wahh lunak sungguh suara bangau itu...


  #bangaudahpulangsuadasumbang

  ReplyDelete
 10. seme tu pendapat bodo, politik taik berfikiran kontot.
  Kalu aku orang Anwar aku akan nasihat dia sokong Mohyidin, bagi Mohyidin abih penggal, atas nama kawan lama dan jaga maruah Mohyidin, Anwar Tpm,
  kalu jadi gitu Ameno bakal mapuh kerkoh sama sendiri, mung kata katku aku kata ke mung saloh lakoh strategi bodo, pastu silap aribulan dibatalkan akibat kerkoh yg dok sudoh.
  Heppy Anwar Ameno mapuh, Tun jadi letok birra, tinggal Mohyidin jer lagi untuk Anuwar pulah pala sebab dok brapa eko kluster pbbm, jadi samada tarik jadi pkr atau khennyet je pilihan terbuka untuk Anuwar,.
  Tu chess politik 1st class kalu Anuwar ada otok dalam game bola tanggong yg Zahid main, game yg bila2 masa boleh makan diri.

  PKR mengila,
  Ameno nguwa.
  Menang sorak kapung tegada.
  hubayahubaya politik khubba.

  ReplyDelete
 11. Anwar disokong 105 MP adalah Palsu.

  Dakwaan kononnya Datuk Seri Anwar Ibrahim disokong oleh 105 ahli parlimen sah palsu dan direka untuk cuba mempengaruhi ahli-ahli parlimen yang enggan menandatangani Surat Akuan Bersumpah sokongan untuk berbuat demikian secepat mungkin.

  Seperti biasa, kem Anwar tengah sibuk mewar-warkan kononnya Anwar sudah mengumpul sokongan seramai 105 ahli parlimen menggunakan portal-portal media yang dianggap “Anwar friendly.”

  Malangnya, Anwar gagal lagi mengumpul surat akuan bersumpah dari semua ahli parlimen Pakatan Harapan, termasuk sekumpulan dari PKR yang tidak begitu cenderung ke arah pelantikan Anwar sebagai Perdana Menteri.

  Jika benar Anwar memiliki sokongan 105 ahli parlimen, saya cabar Anwar menerbitkan surat akuan bersumpah kesemua 105 ahli parlimen berkenaan di portal-portal utama yang dikira “Anwar friendly.”

  Saya cabar Anwar berbuat demikian sebelum 12 malam ini jika benar surat-surat akuan ini sudah berada dalam tangannya sekarang.

  Raggie Jassey

  ReplyDelete
 12. Anwar Ibrahim (PH) 105 pencalonan berbanding Ismail Sabri (UMNO) 106 pencalonan.

  Difahamkan, setakat ini Ismail Sabri memiliki jumlah majoriti tertinggi bagi mewakili sebelah blok Perikatan Nasional (PN) dan calon pembangkang, Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim masih bergelut dalam memujuk beberapa orang kem Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

  Daripada maklumat terkini, Ismail Sabri memiliki 106 Ahli Parlimen (MP) yang menyokongnya sebagai calon PM.

  Bagaimanapun, terdapat lima orang termasuk Zahid dalam UMNO yang tidak menyokongnya, antaranya Datuk Seri Najib Razak dan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah. Pujuk dengan air liur mana mau nyerr....

  ReplyDelete
 13. Pada pemimpin yang acah acah Melayu Islamik, Acah acah power Melayu, memiliki sijil sijil palsu, menteri yang tak berfungsi lansung dan katak katak lompat, makan gaji buta, kejap islamik kejap liberal dan plural masa berlakon dah tammat.


  Kami tunggu kamu PRU 15


  Rakyat dah FED UP dan meluat dengan kamu..!!

  ReplyDelete
 14. Akhirnya benar pendedahan Ahli Parlimen DAP, Tony Pua yang mendakwa Anwar tidak memiliki majoriti dan hari ini Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng pula terpaksa merayu kepada Presiden Warisan, Datuk Seri Shafie Apdal bagi pihak Anwar.

  Ini membuktikan bahawa Presiden PKR itu nyata sama sekali tidak akan dapat menjadi PM seperti yang dicita-citakannya.

  Sifir mudah, Bersatu dan PAS tidak akan membiarkan blok pembangkang Pakatan Harapan (PH) yang majoritinya terdiri daripada Ahli-ahli Parlimen (MP) bukan Melayu bumiputera untuk mentadbir kerajaan pusat.

  Anwar nampaknya mabuk kuasa dan khayal dengan retorik politik sehingga memaksa rakyat turut terlibat dalam huru-hara yang dicetuskan kumpulannya yang terdiri daripada Zahid dan konco-konconya.

  Lebih malang Tony menyatakan rakan-rakan parti blok pembangkang DAP dan Amanah boleh percaya bulat-bulat kepada Anwar.

  Menurut Tony Pua, kini DAP dan Amanah diheret sekali dalam kancah politik dan mereka nampaknya sekali lagi ditipu Anwar yang kononnya sudah memiliki majoriti.

  Agenda Daily awal lagi meramalkan Anwar bakal terjerat dengan strategi yang dicaturnya, berkali-kali dipesan supaya tidak percaya dengan Zahid.

  Lebih teruk lagi bila Presiden UMNO Zahid sendiri lansung tak percaya pada dirinya saat akhir U-turn sokong Ismail Sabri sebagai calon PM ke 9.

  Nampaknya tekaan Tony Pua UMNO kembali dominan menjadi kenyataan.

  Telahaan Tony Pua calon PM baharu akan menjadi milik UMNO yang akan kembali menjadi dominan di Putrajaya akhirnya menjadi kenyataan.

  ReplyDelete
 15. Which country is fail state Malaysia or United State Of America.?

  Joe Biden Presiden United States Of America is a totally failed state.

  US’ complete collapse in 20-year Afghan war only 10 days after 20 year USA in Afgan soil Taliban take over Afganisran. A page of humiliation and proof of US failure in stretching arms to control. What s a shame USA.

  After fighting the "longest war" in its history, the US is now witnessing a complete failure in Afghanistan, a country also known as "the Graveyard of Empires," which analysts have said is a "page of shame" that the US has written for itself.

  On Sunday night, the Taliban forces entered the capital of Kabul and took control of the presidential palace while Afghan President, Mohammad Ashraf Ghani, left the country. This came 10 days after the Taliban launched a full-scale military offensive and less than a month before the deadline that US President Joe Biden had set for all US troops to withdraw in Afganistan.

  ReplyDelete
 16. NGO2 PENYAMAQ/PENIPU rejim PENDERHAKA2/ PEMBUNUH2/PEROMPAK/PENGGUBAH2 WANG HARAM/PERASUAH2/PENIPU2 HOMO Ziinis NAZI PH/BERSATU Nazi yg. GILA - juga nak RAMPAS KUASA dr. DYMM YDPA utk. MEMILIH PM - - kerana DIKTATOR Mahathir PARIAH kerala NAZI ni nak MERAMPAS KUASA dr. PM yg. kemungkinan besar dr. UMNO!!

  LICIK betul - mana RoS Parasit?! SIASAT kewujudan NGO2 PENYAMAQ & PENIPU ni!!

  Di - https://www.astroawani.com/berita-malaysia/65-ngo-sokong-tun-mahathir-pengerusi-majlis-pemulihan-negara-314903

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lihat si DIKTATOR Pembunuh NAZI Pariah kerala, mahathir NYANYUK yg. TAK Mampos2 - yg. sewenangnya nak melantik SENDIRI diri dia jadi Pengerusi 'Majlis Pemulihan Negara' yg. bermotif amat DAJAL nak MERAMPAS KUASA dr. DYMM YDPA & PM BARU, yg. kemungkinan besar dr. UMNO!!

   Lu si keturunan PENDATANG Pariah kerala - yg. amat ANTI-ISLAM/MELAYU kami, serta KESULTANAN Islam/Melayu kami - pikiaq NEGARA ISLAM kami ni masih KEPALA BAPA Pendatang Pariah dr. INDIA lu punya aaahhh?!!

   Baik lu TERJUN dlm. LOMBONG ada HANTU - baru lu akan MAMPOS kot, si mahathir PARIAH kerala paling KEJI, JIJIK & HINA ni!!

   Di - https://mykmu.net/2021/08/19/i-dont-want-to-be-pm-i-just-want-to-lead-mageran/

   Nota: Tak dak berita ni dlm. B. Melayu, pelik!!

   Delete
 17. Bang Non the power of speech..!!

  It's strong, err err..legitimit, convincing and eerm..err..errr.. formidable.. Tu diaa bab ni la walaun yang paling terkinja kinja tertelan ayak lior.!!

  “The support I have is conclusive.. peerghh.!

  I’m not talking about four, five or six, errmm..eermm.. err..I’m talking about much more than that,” and I had a “strong majority”, and eer.. eerrrmm.. close to two-thirds...!! peeerghhh ayat padu beb berpinau mata walaun nengornya..!! Naik mata putih walaun macam skandal cum orgasme sambil walaun terkinja kinja tahan keghairahan...

  Anwar said with the eerr..“strong and convincing support, the time for the Muhyiddin Yassin-led government has come to an end”. Fuyooo tak tahan teman nengor nyer..!!

  And I urged err..eerrr..Mahiuddin to cooperate and ensure a smooth transition...!! perrghh gila babun punya statement..!!

  Akhirnya semua walaun kena goreng hangus kebabomm terbakoo yeoop..!! Walaun paling terkinja kinja tepuk tangan kena goreng dengan brother..!!

  Deyy macha..!!

  Brapa banyak kali mahu kena goreng haahh..!!

  Ingat tak dolu dolu Bang Non punya statement..!!

  Bukan 24 bulan bukan 24 hari bukan 2 minggu bukan 2 hari bukan 24 jamm..!!
  Hari ini ker Putar Jaya esok minyak turunn.!!

  Tapi itu semua nyer tumpooo yeoppp..!! Tak serik serikkk walaun kena gorengg..!!

  ReplyDelete
 18. Rejim Homo NAZI PH Parasit ZIONIS - nak menSABOTAJ akan KUASA/HAK/TANGGUNGJAWAB DYMM YDPA & UNDG2 PERLEMBAGAAN Perkara-perkara 40 (2a) & 43 (2a), serta Pemilihan Pemimpin UMNO sbg. kemungkinan besar PM BARU - dgn. MENIPU psl. UNDG2 PERLEMBAGAAN Per. 43 (2a), dgn. mempergunakan Surat SPEAKER Dewan Rakyat PENIPU Bersatu NAZI - sdgkan UNDG2 PERLEMBAGAAN 43 (2a) kita TAK dak sebut pun psl. KEPERCAYAAN MAJORITI Ahli Dewan Rakyat, yg. mesti "TAK BERSYARAT" pd. PM yg. diPILIH oleh DYMM YDPA kita!!

  GILA betul PENIPUAN & PENDERHAKAAN pd. DYMM YDPA oleh rejim PENDERHAKA /PEMBUNUH/PEROMPAK/PERASUAH/PENGGUBAH WANG HARAM/PENIPU Homo ZIONIS Nazi PH ni!!

  Di media SAMPAH DAPpengganas/PKRhomo - https://malaysiadateline.com/adakah-surat-akuan-sd-mp-bersatu-adalah-sah-boleh-digunakan/

  ReplyDelete
 19. Menghayati 16 Sept 2008
  Mp dri BN main kejar2 dgn geng anwar
  sampai Taiwan.
  Kononya polis dan tentera bagi sokongan
  Dia jadi pm.
  Mp2 pkr diarah pakai sut utk angkat
  sumpah me bentuk kerajaan. Itulah mula ya gila kuasa dia.

  ReplyDelete
 20. Anwar tidak layak Ketua Pembangkang - Khairuddin Hassan

  Pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli PH mendakwa secara tidak berasas kononnya Tun Dr Mahathir Mohamad mungkir janji tidak mahu izinkan anwar untuk jadi Perdana Menteri Malaysia.

  Tetapi kini dengan sokongan Tun Dr Mahathir Mohamad dan blok PEJUANG terhadap Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri; beliau tetap kalah!!

  Ini membuktikan bahawa jika Anwar Ibrahim terus memimpin PH maka gabungan pembangkang akan terus berada di tahap status quo sepertimana pada hari ini.

  Persoalan nya betul kah kenyataan Khairuddin betulkah Pejuang sokong Anwar tapi tetap tiada majority.?

  Penyokong reformasi kenyataan Khairuddin mengelirykan sedangkan Tun menyatakan Pejuang sebagai blok ke tiga. Tun menyatakan Prjuang sebagai blok ke tiga wawancara bersama Utusan Pejuang tidak menyokong mana mana calon dari PH atau PN.

  Serangan fitnah jijik macam ini pun kumpulan reformasi masih tiada tindakbalas dari Pro reformasi.

  Sangat menyedihkan.!!

  ReplyDelete
 21. Kuasa ke tiga kenyataan Tun ego dan angkuh. “Saya bukan nak jadi perdana menteri saya cuma nak jadi ketua Mageran (Majlis Gerakan Nasional) atau Majlis Pemulihan Negara - Tun Mahathir

  Tun berkata dengan bongkak dan angkuh "Parti yang ditubuhkan nya Pejuang tidak tertarik untuk mengadakan kerjasama sama ada dengan Pakatan Harapan (PH) atau PN".

  Anwar juga hampir pasti menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke-8 namun tidak berjaya juga apabila berlaku pergolakan politik dan pertembungan beliau sekali lagi dengan Mahathir dalam Pakatan Harapane.

  Mengikut rekod ini adalah kegagalan ke-5 Anwar Ibrahim dalam cubaan mendapatkan tempat untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia selepas menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri semasa di dalam UMNO satu ketika dahulu.

  Bila dah Tun tak berkuasa lagi Anwar dan otai reformasi dibakul sampah kan pula. Tindakan ini jelas menunjukkan Tun lebih pentingkan diri sendiri setelah Pakatan Harapan tidak memberikan apa apa keuntungan pada Tun lagi.

  Parti Pejuang juga kekal dengan pendirian tidak menyokong mana-mana gabungan dan memilih menjadi kuasa ketiga.

  "Oleh itu Pejuang tidak tertarik untuk mengadakan kerjasama sama ada dengan Pakatan Harapan (PH) mahupun Perikatan Nasional (PN)", kata Tun Mahathir

  “Kita dapati kedua-dua pasukan gabungan yang ada, PN dan PH tidak menarik dan tiada tarikan langsung maka sebab itu Parti Pejuang asingkan diri selesa jadi blok ke tiga", kata Tun.

  Pada PH silalah menilai kenyataan Tun ini selepas kehilangan kuasa. "Kalau Anwar nak jadi perdana menteri dia kena dapatkan sokongan majoriti Dewan Rakyat, tapi dia kerap kali tak dapat sokongan, pasal apa pun saya tak tahulah,” kata Dr Mahathir.

  “Kita dalam Pejuang adalah kuasa ketiga. Kita boleh pilih mana satu yang kami suka samada hendak memihak kepada mereka tapi kita ingin tahu apa pendirian ditawarkan mereka." hujah Tun lagi

  Pada otai otai reformasi kau orang nilai lah sendiri kenyataan Tun. Bongkak dan mulut celupar. Bila Tun nak kuasa jadi PM kali ke 2 dengan muka tebal tidak tahu malu terhegeh hegeh minta sokongan puak Reformasi.

  Selepas perlantikan Datuk Seri Ismail Sabri PM ke-9 semalam tiba - tiba Tun mohon Pejuang sertai PN sekiranya ada jemputan dari PN. Seperti biasa Tun dengan ayat penuh berlapik sekiranya Pejuang dijemput menyertai PN. Perlukah PN buat jemputan..!?

  Perlu kah dilayan permintaan Tun dengan kedudukan Parti Pejuang yang tiada cawangan tiada bahagian dan ahli parti yang kecil.

  Kalau nak buat blok ke tiga sila lah Tun M usahakan sendiri. Silakan Tun bentuk kuasa ketiga. Tun tidak perlu terhegeh hegeh hendak menempelkan Parti Pejuang pada PN atau PH.

  Malah Parti Pejuang tidak meninggalkan apa apa impak yang signifikan lansung buat masa ini pada PN mahupun PH..! Tiada cawangan, tiada ahli ahli dan tiada bahagian Pejuang di negara ini.

  Pada PH dan PN eloklah tinggalkan Pejuang parti anak beranak ini Tun dan Mukhriz serta lain lain. Biar kan Pejuang membawa hala tujunya sendiri sebagai blok ke tiga. Pedulikan sahaja Parti Pejuang ini.

  "Pinggan tak retak nasi tak dingin. Pejuang tak hendak PH dan PN lagi tak ingin."


  #SelamatTinggalPejuangSlamatJalanTun

  ReplyDelete
 22. 9 lapuran polis sudah dibuat pada Tun. Hingga sekarang tiada tindakan

  Pengerusi UMMAH Malaysia, Mohd Zai Mustafa mengesahkan sebanyak 9 laporan polis telah dibuat kes beku akaun bank taikun Cina dlm kes 1MDB oleh pihaknya terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad.

  ReplyDelete
 23. Malaysia-Indonesia nyata komitmen untuk tingkatkan kerjasama dalam sektor ekonomi

  By Saidati Adha -August 23, 2021 • 11:32 PM0

  Tahniah eratkan lagi hubungan kerjasama dengan Indonesia. Lupakan saja Singapura. Presiden Indonesia, Joko Widodo mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atas pelantikannya sebagai Perdana Menteri ke-9 Malaysia.

  Menurut satu kenyataan dimuatnaik di Facebook Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri menerima panggilan daripada Jokowi petang tadi turut menyatakan komitmen untuk memperkukuhkan hubungan dua hala.

  “Petang tadi saya menerima ucapan tahniah daripada Presiden Indonesia Joko Widodo (Jokowi). Dalam perbualan kami, Jokowi mendoakan agar hubungan Malaysia dan Indonesia terus kukuh.

  “Saya juga menyampaikan hasrat untuk melihat hubungan rakyat antara dua negara terus akrab dan harmoni. Jokowi dan saya juga turut menyatakan komitmen untuk meningkatkan kerjasama dalam sektor ekonomi”, katanya di Facebook.

  Dalam pada itu di Twitter Jokowi menyatakan hubungan dua hala Malaysia dan Indonesia yang terjalin baik selama ini akan terus diperkukuhkan.

  Syukur alhamdulillah kerjasama dengan tetangga serumpun lebih banyak manfaat dengan Indonesia. Tahniah Petronas jumpai sumur migas lagi di Indonesia. CSR Petronas buka mata rakyat Indonesia. Exxon Mobil Chevron di Indonesia hadapi tamparan bila Petronas memasuki pasaran migas carigali patrolium di Indonesia.

  Masa untuk Malaysia dan Indonesia meminggirkan Singapura yang lebih suka buat onar sesama tetangga.

  Tinggalkan Singapura enemy at the gate langkah terbaik Malaysia Indonesia.

  ReplyDelete

DISCLAIMER

Jika ada sebarang maklumat untuk dikongsi dalam blog ini, sila emelkan ke drnovandrihasan@yahoo.com

Pandangan penulis di dalam blog ini adalah pandangan peribadi dan boleh didebat oleh sesiapa sahaja dalam blog ini.

Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi dek blog ini.

Sila komen dalam blog ini jika ada yang tidak puas hati dengan sebarang artikel di dalamnya.

Blog ini tidak bertanggungjawab di atas mana-mana komen di dalam blog ini.