TRANSLATION

30 July 2018

Isu Melayu Pendatang : Kula Segaran DAP Minta Maaf & Letak Jawatan?

Satu isu besar berlegar di dalam media sosial yang menjadi topik perbualan rakyat dan memburukkan lagi kerajaan Pakatan Harapan terutamanya parti DAP.


1. Kenyataan Kula Segaran tentang pendatang.

Naib Presiden DAP, M Kula Segaran telah membuat kenyataan kontroversi semasa ucapan beliau di Negeri Sembilan.

Media melaporkan bahawa Kula Segaran mendakwa Melayu golongan pendatang  negara ini, sementara penduduk asal merupakan penganut agama Hindu.

Lihat video di bawah:


Pemimpin DAP itu telah menafikan mengeluarkan kenyataan orang Melayu adalah pendatang. Tetapi beliau juga meminta maaf!

Ironinya, jika nafi, kenapa Kula Segaran DAP perlu meminta maaf?

Maksud mudah, ahli politik DAP ini mengaku keceluparan mulutnya.

Anda baca juga,


Jika benar, mana mungkin cukup dengan minta maaf sahaja tanpa sebarang hukuman yang setimpal oleh DAP dan kerajaan PH kerana kenyataan ini tidak sensitif serta menimbulkan kemarahan rakyat.

Yang memualkan ialah Lim Kit Siang DAP enggan bersuara tentang isu besar ini. Malah, beliau zip mulut dan cuba untuk divert isu yang menimbulkan kemarahan dan keresahan rakyat!


Janganlah pula Lim Kit Siang menggunapakai jawapan standard DAP bila terkantoi iaitu 'kenyataan itu hanyalah kenyataan peribadi bukannya mewakili kenyataan parti atau kerajaan'. Rakyat sudah muak dengan jawapan itu.

Kit Siang dan Kula Segaran mesti tahu bahawa mereka adalah kerajaan sekarang.

Maka mereka dan kerajaan adalah bertanggungjawab dengan segala kenyataan kontroversi yang mereka nyatakan. Tambahan pula, Kula Segaran adalah Naib Presiden DAP dan memegang jawatan Menteri.

Sungguh mengerikan apabila ada individu yang berjawatan tinggi dalam PH yang tidak faham malah cuba mengubah sejarah negara Malaysia.

Jadi gentleman dan letak jawatan kerana maaf tidak mencukupi. Manakala parti DAP sudah pasti dilihat bertambah rasis serta secara terbuka menghina kaum Melayu/Islam.

Cuma diharapkan isu ini tidak sejuk dan hilang begitu sahaja ditelan masa seperti isu-isu kerasisan pemimpin-pemimpin DAP yang lain!





166 comments:

  1. APSAL KULASEGARAN MINTA MAAF??!!!

    BETUL APA!!!

    SOKONG PARTI DAP!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penjilat bontot LGE & LKS dah bagi komen tu.. tepok tepok ha ha ha heh

      Delete
    2. Apa hal dgn ko ni 6:22??!! Suka hati aku la. DAP parti terbaik parti anti-rasis & anti-kronisme! Terbaik!

      Delete
    3. anon bodoh 7.17 elok ko declare tahi dapig pun enak! kencing mereka manis dan sedap. makanla babi bersama mereka.. kunun tak rasis.. uec tu rasis kepala bapak ko ajar x?

      Delete
    4. anus 7.17 memang sah penjilat bontot dapigs. dia kenyang dgn hasil jilatan setiap hari. bila dahaga dia minum kencing atok93.. keh keh keh

      Delete
  2. Elements hasutan malah percikan api kebencian memuncak,,,,
    Layak sumbat dalam LOKAP

    ReplyDelete
  3. Modoh munya menteli,
    Oii, litak yawatan le,
    Nyangan lolak lalih lagi,
    Minta maap tatak cukup maa,

    ReplyDelete
  4. Dia dh minta maaf..jadii xde isu pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...asal dapigs takde isu. Kalo turn umno habis dituduhnya rasis. Jilake punye mahacai

      Delete
    2. Sengaja hidangkan majlis dengan lauk babi pun depa minta maaf gak.... prinsip mereka rosakkan hati melayu... pastu mi ta maaf...

      P/s:"rosakkan hati" - sengaja buatkan melayu jadi marah...so that lepas ni kalau melayu mengamuk senanglah nak dipersalahkan.

      Delete

    3. maaf macam tu void dan tak boleh pakai.

      Maaf bila tak sengaja dan tersilap dan maaf mesti datang dari orang yang buat salah itu dengan rela hati.. bukan dipaksa.. lepas itu kena tetap terima hukuman jika berkaitan undang-undang

      jangan ikut style mahababi.. asal geng mereka sahaj semua ok.. maaf clear

      #melayumudahcair

      Delete
  5. Dr Mahathir Pengerusi Khazanah [KEPALA PEROMPAK URUS HARTA NEGARA.. PUNAH LINGKUP SEGALANYA!!}

    Oleh Hazwan Faisal Mohamad
    hazwanfaisal@nstp.com.my
    Share

    Tweet

    Share
    KUALA LUMPUR: Kerajaan mengumumkan pelantikan lima Ahli Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Bhd baharu dengan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Pengerusi.

    Turut dilantik sebagai Pengarah adalah Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Dato Seri Mohamed Azmin Ali; Ahli Majlis Penasihat Kerajaan, Tan Sri Mohd Hassan Marican; bekas Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia, Dr Sukhdave Singh dan Pengerusi Maybank Asset Management Group Bhd, Goh Ching Yin.

    Menurut Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan hari ini, pelantikan terbabit berkuatkuasa serta merta.

    ReplyDelete
  6. HINDUPARIAH KULASEWEL MINTA MAAF FAKE.. ADA MELAYU DAH LEGA HATI?? PLEASE JANGAN JADI BODOH LAGI..!!

    jangan tertipu dengan kaedah buat dulu maaf kemudian.. salah satu taktik bangsa cinebabi dan hindupariah untuk menipu dan mempermainkan kebodohan sebahagian Melayu yang mudah cair!

    kita tak perlu agresif fizikan tetapi konsisten mendesak mereka-mereka ini MELETAK JAWATAN dan tekanan diberikan secara BERTERUSAN bukan BERMUSIM!

    Sampai jangan ada lagi saki baki mereka yang boleh pegang jawatan. Siapa yang langgar prinsip kenegaraan dan ketuanan asal Tanah Melayu mesti dihukum didesak sedemikian

    Mendesak ornag mintak maaf ialah kaedah bodoh kerana ornag itu memang tidak mahu mintak maaf dan bukan dari kehendak nuraninya.. jadi dalam hatinya akan KEKAL untuk melaksanakan agenda mereka

    Yang penting ialah mendesak dan menekan mereka secara KONSISTEN melalui politik dan NGO2.

    Janganlah terus jadi bodoh lagi desak mintak maaf lepas tu kita pun happy.. weii Melayu tolongalah jadi bangsa cerdik bermaruah.. ni tanah air kita.. kenapa cepat sangat cair dengan kaedah demikian??!!


    #melayuterlalumudahlupa
    #pariahkelingmadeyserupa

    ReplyDelete
  7. ted mahababi lari kat sini pulak? apesal sbb blogger celah kangkang mamak da tak kasi ko posting ke macai ??
    kah..kah..kah blogger taik anjing madey.. pandai main isu nak melantak dedak..

    kah..kah..kah.. jangan percaya le dgn blogger2 sesumpah pakatan madey.. bahaya!!

    ReplyDelete
  8. ted babi..ko admin belog tahi keluangsetan ke??
    kah..kah..kah.. accent same je.. merayap merata blog org..

    belog sndiri da mampos!

    ReplyDelete
  9. Menteri BADUT yg buat lawak bodoh ini perlu segera disiasat pihak POLIS sebelum orang2 Melayu bertindakbalas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mudah2an ada le Melayu yg sanggup tamatkan riwayat Si Kula ni.

      Delete
  10. Api kebencian telah dimainkan oleh MENTERI BADUT PH, takut2 nanti orang Melayu bertindakbalas..

    ReplyDelete
  11. KULASEWEL hindu pariah..MAAF KE TIDAK MESTI LETAK JAWATAN! 1ST RULES!


    maaf jangan diterima dan seterusnya mesti desak dia letak jawatan sampai dia letak! then charge dengan AKta Hasutan yang boleh cetus huru hara!

    Melayu kena cerdik dan konsisten.. janganlah terbawa lagi sikap macam bila berniaga.. hangat2 taik ayam.. lepas tukar keta tambah bini muda.. kedai bersawang hutang bertambung akhirnya musflis.. hutang tak nak bayar lepas tu jadi macai pembangkang yang janji bulan bintang.. (menipu)
    itulah kitaran tipikal Melayu uneducated yang kini sebahagian besar jadi macai PH. (terkinja kinja suka..)

    ReplyDelete
  12. Khakk tuss..
    Cakap melayu pn macam india mari pu ya..ada hati ckp tanah melayu dia punya..
    Sedar la sikit diri tuu..pi berdiri depan cermin..baru brrcakap..

    ReplyDelete
  13. #kulaletakjawatan #PDRMtangkapkulasegaran

    deyy kulahindu pariah.. u pegi Indonesia sana u ckp itu BALI India mari.. org BALI pendatang.. i think someone di indon akan tangkap u tak balik rumah lagi!

    #kulamati
    #kulapariah

    ReplyDelete
  14. uols... betol lah kate atok keling kutty..this country full of uneducated people
    kaki kipas. Usahkan kata penyanyi spm gred 3 siti caras laki org.. si Pengganas LTTE pun boleh juga

    kekekekeke

    ....sebodoh macai ted kelongdemon

    ReplyDelete
  15. Terpaksale anjing2 dan babi2 pariah menyalak dan menyondol mempertahankan
    tuanya.

    ReplyDelete
  16. Salam,
    bro admin bloggers sekalian.. boleh tak gunakan template blogger yang dapat himpunkan entry bloggers lain di menu tepi..dan boleh THUMBNAIL imej dari blog lain tersebut mcm blogger GAP dulu tu..
    so ini akan menambak menarik pembaca untuk membaca, dan menjadikan setiap blog page seperti network hub pada rakan2 blogger pro UMNO. Insya Allah akan memudahkan jaringan maklumat sesama kita penyokong!


    Blogger GAP yang lama masih hidup link.. yang baru (gerakan pembaharuan) dah mampos.. ke mana admin blog ni ye? dah jadi org madey ph ke?

    time kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. APANYA YG KO MERUNGUT NI! KAN BLOG NI ADA SENARAI BLOG KAT SEBELAH TU.

      Delete
    2. ted manok ni penjilat bontot Kula. Peminum air kencing Atok93, jadi tak heran dia sokong menteri bodoh tu.

      Delete
    3. nk bg cdgn pun ko mengamok ape sal?? rileks le bro

      Delete
  17. ABCD SST
    Harga akan melambung tinggi
    Cukai yang dah tidak diguna lagi
    Oleh majoriti negara dunia kini

    ABCD SST
    Rakyat terbanyak perlu ketahui
    Cukai tak telus dan tersembunyi
    Dalam harga tinggi menjadi

    ABCD SST
    Pengundi tidak sangka jadi begini
    Ingat mansuh GST tiada cukai lagi
    Rupanya beban bertambah diberi

    ABCD SST
    Kenalah ditanggung suami isteri
    Rasa menyesal dalam hati
    Mereka tidak akan memberi undi

    ABCD SST
    Janji hanya tinggal janji

    ReplyDelete
    Replies
    1. ted manoff said...
      Maaf..picing larii..suara anda seperti najib sdg teran2 beri ucapan..sng ckp suara anda ke laut..


      Org melayu dikampung2 dn bandar ok jerr..mereka selesa dgn keadaan sekarang..yg kecoh2 tuu macaii2 politik yg klh pru yg lalu..rasis..

      Delete
    2. ted..kah..kah..kah ko tahu kan ph akan tumbang awal dari tarikh luput

      ko nak loyar buruk pun skrg ni je la..

      selesa? ye la tu kan.. kah..kah.. dgr citer mcm2 akan berlaku lagi nih... yang kalah dgn fitnah bermaruah dr menang dengan air kencing..air najis fitnah ... no hal bro.. pay back akan tiba..

      Inshaa Allah.. Allah Maha Kuasa!

      Delete
    3. Punya la anak haram betul lah dia ni. Ashek churi identity orang lain dengan message taik palat dia

      Delete
  18. Melayu Mudah Lupa..Terus Lupa..Kini Tiada Kuasa

    Mahadey tidak lagi nampak seperti seorang negara-wan yang berpengalaman jd pm selama 22 tahun lagi bagi kali ini sebagai PM ke-7!

    Pemikirannya sama shj spt zuraida mak lampir bekas penjual buah dan kulasegaran yg baru 75 hari jd mentri buruh..sorang tak habis mengelamun pasal hutang negara, dan fikir nak jual kereta sambil menyamun kocek...sorang lagi bodoh dengan ilmu kejuruteraan.. binaan IBS!

    Madey yg pernah jd pm ke4 yg kita kenali dulu hanyalah tiada apa-apa sebenarnya, dia kelihatan 'bersinar' disebabkan bersinar hebatnya kekuatan dan keutuhan parti umno! Dan bersatunya Melayu dibawah UMNO menyebabkan madey kelihatan 'hebat' ketika itu..kurangnya perpecahan orang Melayu seperti PRU14!

    Tp madey kini tak ubah seperti seorang lelaki tua yang sangat BODOH ..LEMBAP.. SLOW LEARNER.. LOW ESTEEM LOW VALUE ..BANGANG dan KUFUR AGAMA bila tanpa sokongan parti majoriti Melayu seperti UMNO!!

    Lihatlah dia skrg dengan tiada apa rancangan baru untuk Malaysia yang lebih bijak dari Najib atau BN yang lepas..takurang pula yang diecedok di jenamakan semuala.. itu sahaja lepas begitu gagah menyeru rakyat tumbangkan 'kleptokrasi' BN? dan .. sekadar merosakkan buah labu yang masih sedap dimakan ketika sebelum PRU14...

    Kini dia sudah hilang kekuatan sepenuhnya, tiada lagi kemampuan kawalan terhadap aksi dan tingkahlaku bodoh mentri2 kabinet dapur lantikannya..dia hanya mampu tunjuk secubit kuasa/ power pada insan lemah tiada kuasa lagi seperti bekas-bekas pemimpin negara (najib & umno)
    Dia kelihatan 'juara' dalam 2-3 minggu bulan Ramadan hanya dalam bab mengaib menghina dan mengainaya Najib dengan menperkakaskan PDRM dan Singh balaci!! Waktu iatu dia rasa gah bangga dan hebat.. tapi apa lepas dari itu? Sekarang?


    Selain dari itu majlis penasihat orang orang TUA BODOH juga tidak lebih hanya membuli orang orang berjasa yang dilantik zaman UMNO sahaja..tak lebih dari membuat zalim pada Melayu juga..apakah itu dibanggakan sang macai PH?

    Yang confirm safe secure comfort untung dijulang hebat ialah CINA dan HINDU PARIAH!!

    Itulah.. betapa puas hatinya kebodohan melayoo..kunuun mahu humban Najib/UMNO, dengan seribu satu ayat pemanis.. juga kini ayat penyedap hati "takpe nk test je nanti 5 tahun tukar balik.."...

    kepala bapak mereka.. ingat DAP dan Kafir tu bodoh ke selepas 60 tahun menanti berjuangan penuh sabar.. takkan dapat balik lagi pemeritahan seperti dahulu.. konon UMNO rasis Melayu.. ya kalau UMNO tak rasis Melayu pakat kebulur dan bodoh habislah Melayu Melayu urban yang perasan hebat sekarang ni termasuk usahawab tak sedar diri kini jadi balaci DAPig!

    Dan jika UMNO tak 'rasis' maka banga kafirlah yang akan rasis serasis2nya.

    Rasisnya UMNO hanya mempertahankan hak Bumiputera TANPA menindas bangsa lain. Itupun Melayu urban yang bodoh ini masih tak sedar diri dan terus mengutuk perjuangan pemimpin terdahulu yang menyenangkan Melayu urban sekarang!

    #melayusangatmudahlupa

    ReplyDelete
  19. Roti canai, teh tarik sah akan kena SST

    Diterbitkan pada 27 Jul 2018 7:00AM


    KEDAI makan yang memperoleh pendapatan RM1,800 sehari perlu mengenakan cukai 6% di bawah sistem Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang baru, kata sebuah kumpulan industri.

    Bermakna, makanan kesukaan rakyat Malaysia - roti canai dan teh tarik - akan dikenakan cukai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana ko dpt berita palsu nii..bn sendiri tipu rakyat melalui gst..mmg harga brg naik pun tapi rakyat tetap sokong ph..

      Delete
    2. ted ko ni tak lebih dari anjing upahan je..
      posting je low class & bohong!

      Delete
    3. Bagus! Biar Ted Manos & budak2 kepop merana. Konon semua benda akan jadi murah tapi hakikatnya kena bayar tax plak lagi. Mari kita gelakkan pecacai Haprakpan. Setiap hari, ada je berita yg buatkan pecacai tu malu, tak berani angkat muka bila berhadapan dgn penyokong BN.

      Delete
  20. Melayu jgn cemburu cina jadii kingmaker..segala permintaan ditunaikn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko melayu ke babi ted?
      ape ko menyalak? ko yg undi menatang cine tu. baguslah. dtg sini buat ape babi?

      Delete
  21. puak puak walaun umno ngok ni bukan corodik pun... berito pun ambik dalam longkang... puak puak walaun percayo pasal dah banyak makan nasi kangkang.. sobab tu jadi banggang tujuh keturunan

    KAH KAH KAH

    RAKYAT BANGGANG UMNO SONANG

    ROSMAH MANSOR JKKK

    ReplyDelete
    Replies
    1. macai sewel sakit hati meroyan
      nek semah botak sihat lagi ke??

      Delete
  22. Khairulryezal osmanJuly 30, 2018 at 11:11 PM

    Jawapan tentang perlantikan orang politik dalam Khazanah:

    Kecoh pula lepas Tun M dan Azmin dilantik sebagai Board Of Directors dalam Khazanah Nasional. Konon langgar manifesto PH tak nak lantik orang politik dalam GLC.

    Khazanah ialah Government Linked Investment Compant (GLIC) bukan GLC lain. Khazanah 100% milik kerajaan. Takde saham lain. Melalui Khazanah la ada saham dalam GLC-GLC lain. Dalam Khazanah kena letak orang kerajaan sebab stakeholders nya government Malaysia.

    Jadi dalam manifesto sebut GLC mcm TNB, TM, UEM dan sebagainya. Khazanah ialah syarikat pelaburan negara yang kawal selia kekayaan negara (melalui kerajaan). Jadi perlantikan Tun M dan Azmin dalam Khazanah tidak melanggar manifesto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahacai kencing jagn tak kencing.. anjing di bela dengan dedak kalau kencig hancengggg satu kawasann...

      tadah le dgn lidah ko macai... ted mangkok ayonn ph akan expired xsampai 2 tahun... kerajaan baru akn muncul...

      kali ini tangkap habis2 semua talibarut2 termasuk mahacai anjing longkang mcm ko ni

      Delete
  23. PERDANA MENTERI MALAYSIA LANTIK AHLI PARLIMEN LANGKAWI SEBAGAI PENGERUSI KHAZANAH ...kah kahh kahh.. atok da nak mampos masih nak buat rompakan side income.. wowww


    Satu kenyataan akhbar telah dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri bahawa Tun Mahathir, Ahli Parlimen Langkawi sebagai Pengerusi Khazanah yang baru. GLC strategik pelaburan ini dikatakan akan dirombak 100% oleh Perdana Menteri Malaysia dengan tenaga baru. Turut dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah ialah bekas Menteri Besar Selangor yang mana telah mendapat perkenan Menteri Ekonomi Malaysia, Azmin Ali. Sekian melaporkan untuk Malaysia Baharu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairulryezal osmanJuly 30, 2018 at 11:22 PM

      Jawapan tentang perlantikan orang politik dalam Khazanah:

      Kecoh pula lepas Tun M dan Azmin dilantik sebagai Board Of Directors dalam Khazanah Nasional. Konon langgar manifesto PH tak nak lantik orang politik dalam GLC.

      Khazanah ialah Government Linked Investment Compant (GLIC) bukan GLC lain. Khazanah 100% milik kerajaan. Takde saham lain. Melalui Khazanah la ada saham dalam GLC-GLC lain. Dalam Khazanah kena letak orang kerajaan sebab stakeholders nya government Malaysia.

      Jadi dalam manifesto sebut GLC mcm TNB, TM, UEM dan sebagainya. Khazanah ialah syarikat pelaburan negara yang kawal selia kekayaan negara (melalui kerajaan). Jadi perlantikan Tun M dan Azmin dalam Khazanah tidak melanggar manifesto.

      Delete
    2. PENYAMUN TUA LANTIK PENYANGAK TUA..

      PERDANA MENTERI MALAYSIA LANTIK AHLI PARLIMEN LANGKAWI SEBAGAI PENGERUSI KHAZANAH ...kah kahh kahh.. atok da nak mampos masih nak buat rompakan side income.. wowww


      Satu kenyataan akhbar telah dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri bahawa Tun Mahathir, Ahli Parlimen Langkawi sebagai Pengerusi Khazanah yang baru. GLC strategik pelaburan ini dikatakan akan dirombak 100% oleh Perdana Menteri Malaysia dengan tenaga baru. Turut dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah ialah bekas Menteri Besar Selangor yang mana telah mendapat perkenan Menteri Ekonomi Malaysia, Azmin Ali. Sekian melaporkan untuk Malaysia Baharu.

      Delete
    3. Anon 11:22 banggang

      Delete
    4. Tiada lantikan politik dalam Khazanah ketika era Najib

      SHAH ALAM - Bekas Pengerusi Lembaga Pengarah Khazanah Nasional Berhad, Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, syarikat pelaburan strategik negara itu tidak melakukan pelantikan politik dalam urusan anggotanya.

      Najib berkata, selama ini, semua urusan entiti itu adalah berpandukan kepada nasihat diberikan pengurusan dan lembaga pengarah, walaupun ia dipengerusikan oleh beliau selaku perdana menteri sebelum ini.



      Malah, katanya, ada exco yang turut dipengerusikan timbalan pengerusi Khazanah dan semua anggotanya terdiri daripada golongan profesional yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang masing-masing.

      "Sebab itulah waktu saya ambil alih Khazanah, asetnya cuma RM33 bilion dan waktu saya tinggalkan Khazanah, ia telah lonjak hampir RM134 bilion.

      Delete
  24. Korang sembang dulu,aku nk berak ni

    ReplyDelete
  25. Puak puak walaun kalau sembang gunung kinabalu pun runtuh.... biasolah bani melayu bukan boleh apo pun... sekarang dodak dah tak dapek kedarah... semuo pengikut walaun umno ngok dah mulo terencat akal... tak lamo baham tanah lah tu

    KAH KAH KAH

    RAKYAT BANGGANG UMNO SONANG

    ROSMAH MANSOR JKKK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exco Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia Shahrul Nasrun Kamarudin berkata, alasan Menteri Pendidikan Dr. Maszlee Malek kononnya pembiayaan untuk program ijazah lanjutan merangkumi MyPHD dan MyMaster iaitu MyBrain terpaksa dibekukan kerana Kerajaan terdahulu meninggalkan beban hutang yang tinggi adalah satu pembohongan.

      Jelas beliau, alasan tersebut tidak masuk akal kerana Bajet 2018, sebanyak RM90 juta telah diperuntukan kepada Kementerian Pendidikan untuk program tersebut.

      “Adakah Dr. Maszlee fikir rakyat mudah untuk ditipu dengan manipulasi hutang negara dan keputusan untuk membekukan biasiswa MyBrain perlu diterima oleh rakyat?

      “Membekukan sementara MyBrain atas alasan untuk dikaji tanpa dimaklumkan satu tempoh masa bagi saya ia satu penindasan kepada rakyat,” jelas beliau dalam satu kenyataan media.

      Jelas Shahrul, tindakan membekukan MyBrain tanpa diberitahu tempoh waktu hanya menyekat peluang rakyat untuk sambung pengajian dan Dr. Maszlee harus menyedari hakikat bahawa bukan semua orang mempunyai kemampuan kewangan untuk menampung yuran pengajian di peringkat Kedoktoran dan Sarjana.

      Justeru, semua pihak perlu mendesak Kementerian Pendidikan menyelesaikan isu MyBrain kerana keputusan membekukan MyBrain satu penindasan ke atas rakyat.

      “MyBrain dapat membantu menaikkan taraf hidup rakyat, ekonomi dan peluang naik pangkat dan akhir kata saya mengingatkan Dr. Maszlee supaya berhenti dari membuat keputusan yang bersifat menindas rakyat kerana saya khuatir apabila rakyat benar-benar rasa diri ditindas pelbagai perkara boleh berlaku,” tegas beliau.
      Untuk rekod, tujuan MyBrain diwujudkan adalah bagi meningkatkan jumlah pemegang Ijazah Kedoktoran (PhD) dan Ijazah Sarjana (Master) bagi mencapai sasaran 60 ribu pemegang PhD dan Master di Malaysia menjelang tahun 2023.

      Delete
    2. bangsa parti penipu.. menang pun tipu janji.. mana nak betul nya.. siang dn malam tipu je la keja mazlee ni..
      dah bos kepala penipu jgk..


      Delete
  26. HEBOH & SEDANG HANGAT DIPERKATAKAN KINI. DAH TRENDING & MENJADI VIRAL DI MALAYSIA & SEANTERO DUNIA..

    PERDANA MENTERI MELANTIK AHLI PARLIMEN LANGKAWI UNTUK TERAJUI KHAZANAH..
    BERDOALAH AGAR WANG KITA SELAMAT, YE?
    KAH KAH KAH KAHAK ATOK HIJAU..

    APA LAGI? HAH TEPOK.. TEPOK AMAI AMAI..

    ReplyDelete

  27. hati hatilah dengan permainan jahat mahadey melalui balaci 'pejuang melayoo'nya si Rasi anak yatim.. dan juga blogger2 sesumpah Celah Gelegar @ Celah Kangkang yang bermain sentimen 'perkauman' Melayu secara tiba2.

    Mahadey nak kan kuasa majoriti PBPM, tapi Melayu masih undi UMNO. Jadi Madey sengaja lepaskan anjing dan babi (DAPig ++ kafir uec syiah lgbt bla2) supaya buat hal.. untuk melahirkan rasa takut orang Melayu..dengan harapan mereka akan sokong parti madey yang kini dipromosikan Rais Anak Yatim ini kunuunn lah parti 'melayu'

    Mahadey main game yang sama sepeti dulu.. dia tak takut mati dan dia sanggup mati dengan dosa menggila2.


    Kuasa ada ditangan Madey tapi dia sengaja membiarkan anjing2 dan babi2 ini mengacau kita supaya dia akan dapat untung.. icon Rais Anaka Yatim macam 'pembela' Melayu arahkan menyertai Himpunna UMMAH..

    sedangkan dia adalah SESUMPAH dan Pencacai Tegar Madey!


    Janganlah kita terkeliru.. syaitan berbondong2 sedang menipu daya kita melalui mereka ini..

    Tetapkan hati pada perjuangan UMNO-PAS. Jangan ikut blogger2 sesumpah yang tiba2 sahaja menukar kulit jadi seperti Melayu..padahal sebelum ini berkulit BABI dan mengkhianati perjuangan orang Melayu..mempromosikan himpunan2 PH dan DAPig..

    Istiqamahlah dan jangan tertipu lagi.

    tetapkan pendirian kita masa ini hanya pada UMNO dan PAS! yang lain tak boleh pakai dan merupakan sesumpah/ munafik


    Insya Allah! TERUS LAWAN!


    #phpakatandajal

    ReplyDelete
    Replies
    1. PrOoTtπŸ’¨πŸ’¨πŸ’¨πŸ’¦..arghhhh legany..

      Delete
    2. ted monoff, komen kau ni membuktikan penyokong PKR semuanya senang kentut sebab lobang ekzos korang dah luas, kan? geng kunyit le tew.. hi hi hi

      kah kah kah kah kah kah

      Delete
    3. Ted MATI.. (takziah)

      Delete
    4. Haram jadah betul si penchiplak identiti orang lain ni. Pasti lahir dari puki ibu yg tiada biji kelentit

      Delete
  28. KANGAR – Generasi muda khususnya para aktivis perlu sedar bahawa komunis bukannya pejuang kemerdekaan sebaliknya sebuah gerakan dari China dan Vietnam yang datang ke Tanah Melayu untuk menyebarkan ideologi mereka.

    Pakar sejarah yang juga penulis buku teks Sejarah Tingkatan Tiga dan Lima, Prof. Datuk Dr. Ramlah Adam (gambar) berkata, me­re­ka yang benar-benar pejuang pada masa itu ialah askar Melayu, polis serta anggota kese­lamatan lain untuk memerangi komunis.

    Katanya, ideologi ko­­munis yang dibawa masuk dan cuba di­se­barkan di seluruh negeri jelas te­lah ditolak oleh British dan orang Melayu pada masa itu.

    “Hari ini, generasi muda terutama yang ingin menjadi aktivis sama ada dia tidak tahu sejarah atau tidak pernah belajar sejarah perlu mengetahui dan baca mengenai sejarah ini. Sejarah yang berlaku tidak boleh diubah.

    “Tidak kisahlah soal hari ini mereka hendak jadi liberal atau apa-apa sekalipun, ja­ngan kacau sejarah. Sejarah khususnya buku teks telah ditulis oleh individu yang membuat kajian serta mahir yang dipilih oleh Kementerian Pendidikan.

    “Ia bukan isu politik tetapi sejarah sebenar yang berlaku pada masa lalu,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

    Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai forum bertajuk Perlukah Kita Menulis Semula Buku Teks? yang dianjurkan Imagined Malaysia bagi membincangkan peranan komunis sebagai pejuang kemerdekaan dan sama ada pihak kerajaan perlu mengubah sejarah zaman darurat.

    Dalam forum tersebut, beberapa panelis menggesa Kerajaan Pakatan Harapan (PH) menilai semula buku teks sejarah dan memasukkan fakta mengenai perjuangan kemerdekaan puak berhaluan kiri dalam naskhah rujukan utama pelajar sekolah itu.

    Menurut aktivis PH, Fadiah Nad­wa Fikri, perjuangan puak berhaluan kiri tersebut merupakan fakta yang tidak dimasukkan di dalam buku teks sedia ada walaupun para pejuang berkenaan turut sama berjuang untuk kemerdekaan negara.

    Dia yang juga seorang peguam dilaporkan berkata, fakta tersebut perlu dimasukkan ke dalam buku teks Sejarah bagi memberi kefahaman kepada pelajar dan masyarakat mengenai Malaysia sebagai sebuah negara.

    Mengulas lanjut, Ramlah yang juga Pe­ngarah Pusat Kajian Institusi Raja, Kepimpinan dan Komuniti, Universiti Malaysia Perlis (Unimap) berkata, buku teks Sejarah yang ditulisnya memasukkan mengenai komunis iaitu berdasarkan peristiwa yang berlaku.

    Katanya, buku teks itu ditulis berdasarkan silibus Kementerian Pelajaran yang memasukkan semua kumpulan yang terlibat dalam peristiwa besar bersifat kebangsaan.

    “Kita tulis sejarah politik, ekonomi, kerajaan-kerajaan Melayu, tokoh-tokoh dan semua kaum. Malah peristiwa berkaitan komunis juga ditulis dalam buku teks Sejarah iaitu bila kewujudannya, bermula daripada mana, apa perjuangannya, semua ditulis,” katanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. PECACAI PENJILAT KENCING ATOK93 TAK AKAN FAHAM & HADAM KENYATAAN NI. SEMUANYA HAPRAK & UNEDUCATED.

      Delete
    2. tanye ted (takziah) dia hadam ke tak. dengar kata Al-Quran pun buta tak reti baca mamat cacai madey ni

      Delete
    3. Ted MATI.. (takziah)

      Delete
  29. ted mati.. sila hadam!


    Pakar sejarah yang juga penulis buku teks Sejarah Tingkatan Tiga dan Lima, Prof. Datuk Dr. Ramlah Adam (gambar) berkata, me­re­ka yang benar-benar pejuang pada masa itu ialah askar Melayu, polis serta anggota kese­lamatan lain untuk memerangi komunis.

    ReplyDelete
  30. Ted MATI.. sila hadam.. mmg Madey celaka


    “Hari ini, generasi muda terutama yang ingin menjadi aktivis sama ada dia tidak tahu sejarah atau tidak pernah belajar sejarah perlu mengetahui dan baca mengenai sejarah ini. Sejarah yang berlaku tidak boleh diubah.

    ReplyDelete
  31. Ted MATI.. sila HADAM.. buku teks sejarah bukan mcm tulisan tahik Claire SR Boron!

    Madey memang CELAKA


    “Tidak kisahlah soal hari ini mereka hendak jadi liberal atau apa-apa sekalipun, ja­ngan kacau sejarah. Sejarah khususnya buku teks telah ditulis oleh individu yang membuat kajian serta mahir yang dipilih oleh Kementerian Pendidikan.

    “Ia bukan isu politik tetapi sejarah sebenar yang berlaku pada masa lalu,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.


    ReplyDelete
  32. PENYANGAK LANTIK PEROMPAK... ADA BEZA KE?

    Perdana Menteri Malaysea Baharu, MAHATHIR KUTTY telah melantik Ahli Parlimen Langkawi, MAHATHIR KUTTY sebagai Pengerusi Khazanah. PrOoTt��������



    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairulryezal osmanJuly 31, 2018 at 1:04 PM

      Jawapan tentang perlantikan orang politik dalam Khazanah:

      Kecoh pula lepas Tun M dan Azmin dilantik sebagai Board Of Directors dalam Khazanah Nasional. Konon langgar manifesto PH tak nak lantik orang politik dalam GLC.

      Khazanah ialah Government Linked Investment Compant (GLIC) bukan GLC lain. Khazanah 100% milik kerajaan. Takde saham lain. Melalui Khazanah la ada saham dalam GLC-GLC lain. Dalam Khazanah kena letak orang kerajaan sebab stakeholders nya government Malaysia.

      Jadi dalam manifesto sebut GLC mcm TNB, TM, UEM dan sebagainya. Khazanah ialah syarikat pelaburan negara yang kawal selia kekayaan negara (melalui kerajaan). Jadi perlantikan Tun M dan Azmin dalam Khazanah tidak melanggar manifesto.

      Delete
    2. Ted MATI.. (takziah)

      Delete
    3. PENYANGAK LANTIK PEROMPAK... ADA BEZA KE???

      Perdana Menteri Malaysea Baharu, MAHATHIR KUTTY telah melantik Ahli Parlimen Langkawi, MAHATHIR KUTTY sebagai Pengerusi Khazanah.

      kah..kah..kah..

      75 hari paling bodoh dalam sejarah negara merdeka..

      #macaiphbodoh

      Delete
    4. TAK APA...MANIFESTO TU ...HANYA KITAB BIBLE...HIKHIKHIK....

      Delete
    5. MAMAK MATDEY AL KUTTY TU ...BUKAN CELAKA JE....TAPI BARUA.....

      Delete

  33. Lepas Sg Kandis next Balakong next Langkawi.. ehh silap Seri Setia??

    sumpahan main fitnah atas DSN sedang memakan mereka semula.. semoga ramai lagi MP/ADUN PH yang mampos!!

    Keluarga nafi ADUN Seri Setia kritikal
    Share

    Tweet

    Share
    SHAH ALAM: Keluarga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia, Prof Dr Shaharuddin Badaruddin menafikan sekeras-kerasnya laporan media bahawa beliau sedang kritikal dan dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU).

    Setiausaha Kanan kepada Shaharuddin, Zafrullah Aris berkata ADUN itu sedang berehat setelah menjalani rawatan dan mengikut nasihat doktor, beliau akan bercuti selama sebulan sebelum kembali semula bertugas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. NEXT...PAGOH....

      Delete
    2. sekor demi sekor akan kecundang!
      fitnah dan kezaliman takkan terlepas!

      bersedialah termasuk mahacai2 kuttytaek!

      Delete
    3. MAMAK MATDEY AL KUTTY TU ...BUKAN CELAKA JE....TAPI BARUA.....

      Delete
  34. Kera jaan Mahadey Perompak nak main wayang politik dengan waris MH370.. akhirnya MEMALUKAN!!

    kah...kah..kahh..

    #phuneducated


    "Matlamat utama kami adalah supaya pencarian MH370 diteruskan bagi mengelak insiden seperti ini berulang di masa depan. Kita mesti ingat bahawa berjuta-juta orang menaiki penerbangan setiap hari. Soal keselamatan tidak boleh dipandang remeh," katanya.

    Sementara itu, seorang anggota keluarga kru MH370 yang hanya mahu dikenali sebagai Fong berkata beliau tidak puas hati, kecewa dan marah dengan taklimat hari ini disebabkan, menurutnya, taklimat itu hanya untuk memberitahu waris sesuatu yang "mereka sudah tahu."

    ​​​​​

    "Pasukan ini tidak dapat menentukan punca sebenar kehilangan MH370. Apa yang kami mahu tahu adalah sama ada kerajaan akan meneruskan pencarian... kami diberitahu yang kami perlu menunggu keputusan daripada kementerian," katanya.

    Sementara itu, Intan Maizura Othman, isteri pramugara MH370 Mohd Hazrin Mohamed Hasnan, berkata beliau berasa amat terkejut dan marah oleh kerana pasukan penyiasatan gagal menjawab soalan daripada waris semasa taklimat itu berlangsung.

    "Sungguh mengecewakan apabila tiada siapa pun dalam taklimat itu yang dapat menjawab soalan kami. Kami berharap ada orang yang boleh jumpa kami dan beritahu kami apa yang berlaku kepada MH370," katanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAMAK NI....NAK MENJAGA HATI SI WARIS JE TU....

      Delete
  35. madey ni bagi aku... terlampau jahat..penipu paling besar dan perompak paling rakus pernah wujud dalam sejarah tanah Melayu!

    org lain mungkin jahat cakap je tapi tak gamak nak buat.. atau mungkin jahat satu bab je bab lain tak jahat.. tp madey ni lengkap JAHATNYA!



    aku tak mahu lah buat/ atau sokong perbuatan KENCING ATAS KUBUR Mahathir nanti.. sebab itu terlalu teruk

    tapi kadang2 aku fikir..jika ada orang yang nak KENCING ATAS KUBUR MADEY.. aku macam tak rasa nak marah malah mungkin thumb up!

    nak dibandingkan kejahatan membunuh Memali, merompak wang 31 billiun, menipu rakyat dengan projek rompaka merompak -swasta menswasta.. dan kini dia MELANUN pula Khazanah Negara.. side income merompak!

    go to hell lah madey.. ur time will come soon!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. MAMAK MATDEY NI...MANA NAK INGAT MATI...DIA INGAT DIA HIDUP SELAMANYA.....

      Delete
  36. Haji najib dah merepek kek sungai kandis... kutuk montori pertahanan mat sabu.. woiiii najib tak yah lah melalak kehulu kehilir... kau boleh sembang pasal lepas ikat jamin yo... lopeh ni ekau duduk kek sungai buloh... dah masuk dalam jangan sembang koncang... ado kono taji stor kunyit...

    KAH KAH KAH

    RAKYAT BANGGANG UMNO SONANG

    ROSMAH MANSOR JKKK

    ReplyDelete
    Replies
    1. KELING KAT TEMPAT AKU PUN PUN DAH TUNJUK BELANG....

      Delete
    2. MAMAK MATDEY AL KUTTY TU ...BUKAN CELAKA JE....TAPI BARUA.....

      Delete
    3. KAH KAH KAH

      RAKYAT SUSAH PAKATAN HARAM JADAH

      MARKULA NEGRO KASUT HITAM

      Delete
  37. Khairulryezal osmanJuly 31, 2018 at 1:41 PM

    Korang perasan tk yg najib sekarang lebih byk bercakap berbanding sewaktu jadi piem.jika dulu tuduhan terhadap beliau dijawab oleh penjilat beliau tapi sekarang boleh plk jawab sendiri.beliau dilaporkn mahu aktif sekerap yg boleh kerana masa semakin suntuk utk beliau.beliau akn guna masa yg ada utk bina semula imej beliau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...DIPETIK DARI BLOG BUDIN SONTOLOYO....

      Reply

      rahman jpc31 July 2018 at 13:25
      Saya baru selesai membaca 'Selangor Report" yg melaporkan secara detail mengenai duit 'haram'( jumlah nya amat fantastis) yg d simpan olih azmin n keluarga d beberapa buah bank d luar negara.

      harap ia nya satu berita'hoax'. pihak berkuasa wajib membuat penyelidikan dgn rapi. jika d dpti laporan itu benar, maka his polical career is as good as gone.

      jadi tak payah lah hendak terus menawarkan diri dlm pemilihan dlm PKR. jawatan selaku menteri persekutuan pun mungkin akan terlepas.

      Delete
    2. MALAUN...OHH MALAUN.....

      Delete
    3. Yeaaahhh...Mari kita gelek flip-flop....

      Muahahahahahahahahahaha


      KAH KAH KAH KAHHH

      RAKYAT BODOH MACAI BANGANG MADEY SONANG PAKATAN TELANJANG..

      KAH KAH KAHH..KAHHHH


      HASMAH BOTAK JKKK

      Delete
  38. Perrghhhhh HANCING3.........tepuk,tepuk said...
    FIRAUN da dpt semula "KHAZANAH KARUNnya" beserta pembantu n khadamny...��������

    Alamatny "BAILOUT" xlame lgi..


    ReplyDelete
    Replies
    1. MAMAK MATDEY AL KUTTY TU ...BUKAN CELAKA JE....TAPI BARUA.....

      Delete
  39. Fuck najib.....kikiki

    ReplyDelete
  40. Haji najib dah merepek kek sungai kandis... kutuk montori pertahanan mat sabu.. woiiii najib tak yah lah melalak kehulu kehilir... kau boleh sembang pasal lepas ikat jamin yo... lopeh ni ekau duduk kek sungai buloh... dah masuk dalam jangan sembang koncang... ado kono taji stor kunyit...

    KAH KAH KAH

    RAKYAT BANGGANG UMNO SONANG

    ROSMAH MANSOR JKKK

    ReplyDelete
    Replies
    1. YEAHHHHH...... FLIP-FLOP DAH MAI...

      MUAHAHAHAHAHAHAHAHAHA....


      Projek MRT3 tidak batal, hanya tangguh: Anthony
      31 JULAI 2018

      KUALA LUMPUR - Projek Laluan 3 Aliran Transit Massa (MRT3) tidak dibatalkan dan hanya ditangguhkan untuk mengurangkan bebanan hutang kerajaan.

      Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, kabinet akan menentukan bila proses menyambung semula pembinaan MRT3 akan dibuat namun menegaskan projek utama seperti MRT3 akan diberi keutamaan sekiranya kedudukan kewangan negara pulih.

      “Sebarang keputusan besar sebegini, perlu mendapatkan keputusan Kabinet.

      “Tetapi sekarang priority (keutamaan) kerajaan ialah mengurangkan kadar hutang negara terlebih dahulu, tetapi untuk projek penting seperti MRT3, apabila kedudukan kewangan negara pulih, sudah tentunya ia akan diberi keutamaan untuk dikaji semula,” katanya pada sidang Dewan Rakyat, hari ini.

      Beliau menjawab soalan Khairy Jamaluddin (BN-Rembau) yang meminta kementerian menyatakan rasional dan implikasi daripada pembatalan projek pengangkutan awam seperti MRT3.

      Menurutnya, kerajaan tidak menafikan bahawa projek MRT3 akan membawa pelbagai manfaat, tetapi pelaksanaannya harus dikaji semula demi mendapatkan hasil yang optimum dari segi faedah kos projek berkenaan memandangkan tahap hutang negara yang sedia ada adalah terlalu tinggi.

      Delete
    2. Nek Semah Botak Uban TiadaJuly 31, 2018 at 5:34 PM

      Kah..kah..kah.. yela2..

      Haajeee Kutty mungkin dah dalam tanah le time tu.. tak sempat lihat siapa masuk siapa keluor Sungei Buloh Inn..

      aku takut si gone end dan mokeris botak cheng yang masuk dalam.. lepas daddy kutty mampos..

      kekekekekee

      SEMAH TAKOTTT LAAA ABGGG.. SEMAHH KAN BOTAKKK.. KANTOII LAAA...ABG TAKDE NANTI SAPE NAK TANGKAP NAJIB..


      KAH KAH KAH KAHHH

      RAKYAT BODOH MACAI BANGANG MADEY SONANG


      HASMAH BOTAK JKKK

      Delete
    3. Kepala botak tak semestinya puki pon botak!

      Delete
  41. kah..kah..kah TERBAEK BRO!!


    Anonymous said...
    Zoo negara bakal ditukar nama Baboon harapan negara.
    Bank negara bakal ditukar nama Bank harapan babi negara.
    Keling pula bakal ditukar nama Keling Asli.
    Kampung2 melayu bakal ditukar nama Kampong Pendatang.
    Komunis akan di panggil pejuang, manakala pejuang2 melayu akan di panggil pengganas.
    Mat baboon akan declare jihad mempertahankan Dapigs & sekutusetanya & penganut parti baboon terus 'memerangi' orang melayu & islam.
    Dsb.dsb.

    Semua tu hasil nasihat dapigs pada kutty tua tu..&..aljuburi.

    #pee.eh.&.setan.berpisah.tiada.

    ReplyDelete
  42. Nek Semah Botak Uban TiadaJuly 31, 2018 at 5:33 PM

    Kah..kah..kah.. yela2..

    Hj Kutty mungkin dah dalam tanah le time tu.. tak sempat lihat siapa masuk siapa keluor Sungei Buloh Inn..

    aku takut si gone end dan mokeris botak cheng yang masuk dalam.. lepas daddy kutty mampos..

    kekekekekee

    SEMAH TAKOTTT LAAA ABGGG.. SEMAHH KAN BOTAKKK.. KANTOII LAAA...ABG TAKDE NANTI SAPE NAK TANGKAP NAJIB..


    KAH KAH KAH KAHHH

    RAKYAT BODOH MACAI BANGANG MADEY SONANG


    HASMAH BOTAK JKKK

    ReplyDelete


  43. Pinjam kata kata sahabat sebelah...


    Kah kah kah kah kah.... Sebelum PRU dulu bukan main macai-macai ������ mendendangkan gurindam 'Batalkan ECRL'.. 'Batalkan MRT3'.... 'Batalkan HSR'. Antaranya rapussy ramlikutty....

    Kini, apa sudah jadi.???? Jilat balik ludah kamu tu.... Batalnya tidak tapi ditangguhkan... Nak runding dulu untuk letak kroni masuk projek.

    Nanti datang sang hero berunding letak harga tinggi dua kali ganda dari kerajaan BN tetapkan dulu...

    Dapat kurang 47% pun macai ������ dah CUKURRRRRR...... Alasan hutang negara tinggi pun dah boleh ditomatokan...

    Yeaaahhh...Mari kita gelek flip-flop....

    Muahahahahahahahahahaha


    KAH KAH KAH KAHHH

    RAKYAT BODOH MACAI BANGANG MADEY SONANG


    HASMAH BOTAK JKKK

    ReplyDelete
  44. Yeaaahhh...Mari kita gelek flip-flop....

    Muahahahahahahahahahaha


    KAH KAH KAH KAHHH

    RAKYAT BODOH MACAI BANGANG MADEY SONANG PAKATAN TELANJANG..

    KAH KAH KAHH..KAHHHH


    HASMAH BOTAK JKKK

    ReplyDelete
  45. TED BABI.. lain kali nak KENCENGG.. buat la dalam JAMBAN..

    nanti tau BAU HANCENGGG satu kawasaann..

    Abg JIMIN JAMBAN kan dah ajor... NAK SELAMAT.. buatlah DALAM JAMBAN..

    AISKRIM tak tumpah.. MULUT muah muahhh...


    kah...kahhh...kahhh


    TED MAMPOS.(takziah)

    ReplyDelete


  46. INSYA ALLAH.. doa orang terainaya sangat MAKHBUL!!

    Get ready... lepas Balakong.. maybe Langkawi..atau Pagoh..atau unknown.. TIBA2 macam si kapal singh.. get over my dead body.. hentam sama lori.. terkulai disitu..!! ALLAH MAHA KUASAA.. jangan cabar Tuhan Maha Esa wahai mangkok2 PH



    tapi yang confirm Insya Allah Seri Setia..

    bila jahat terlampau.. sanggup jadi pengkhianat.. boleh makan daging saudara sendiri demi menelanjangkan fitnah.. aku tidak rasa kasihan lagi kepada BARUA BARUA dapig laknatullah ini..
    ketika rumah Najib digeledah tanpa belas, dini hari Ramadhan pertama.. mana dia bangkai2 celaka PH Melayoo ini untuk sama2 bersolidariti tegur polis jangan melampau sangat.. tegur MAdey..

    now.. may Allah Pay BACK... Amiin..

    pakatan harapan laknatullah..semoga dilaknat atas mereka tiap tiap seorang dari ADUN-AHli Parlimen-Menteri-Perdana Menteri hinggalah ke MACAI MACAI yang mengundi dan bertenggek di blog2 ini.. biar disiksa didunia lagi tanpa belas!!

    Amiinnn


    ADUN PH-Shaharuddin menderita kanser
    Azmin sahkan Exco itu terpaksa berehat di rumah

    Siti Rohaizah Zainal

    31 Julai 2018 12:44 AM

    19
    SHAH ALAM 31 Julai - Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengesahkan tahap kesihatan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Pendidikan dan Pembangunan Modal Insan, Prof. Dr. Shaharuddin Badaruddin yang menderita kanser kini terpaksa berehat dirumahnya.

    Shaharuddin Badaruddin
    SHAHARUDDIN
    Sehubungan itu, Mohamed Azmin yang juga Pengerusi PKR Selangor mendoakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia itu segera sihat kerana tiada penyakit yang tiada ubat.

    "Perkara ini tidak mustahil namun beliau perlu menjalani rawatan dan mengikut nasihat doktor. Saya harap kita terus mendoakan beliau agar segera sembuh yang kini sedang berada di rumah dan sedang berehat," katanya ringkas.

    Sementara itu, Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari berkata, beliau kurang pasti tentang keadaan Shaharuddin yang dikatakan sedang kritikal berikutan tiada maklumat berkenaannya.

    "Bagaimanapun, ketika mesyuarat Exco terakhir baru-baru ini, beliau ada mengatakan tidak sihat," ujarnya.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Kikikiki..sembang sedapkn hati sendiri..πŸ€—πŸ€—πŸ€—πŸ˜πŸ˜πŸ˜œ

      Delete
    2. KAH KAH KAH KAHHH

      RAKYAT BODOH MACAI BANGANG MADEY SONANG PAKATAN TELANJANG..

      KAH KAH KAHH..KAHHHH


      HASMAH BOTAK JKKK

      Ted Mampos (takziah)

      Delete
    3. Tanya je,
      Betul ke Hasmah botak??

      Delete
    4. HE...HE...

      TAK LAH....DIA SAJA PAKAI RAMBUT ALLEY CAT!!!

      Delete
    5. Patutlah dia tak suka naik bot laju, takut rambut terbang..
      he he he

      Delete
  47. Ternyata sekali kamu tak punya otak wahaii melayu umnoo..org sakit patut kita doa kan yg baik bkn caci maki beliau..mmg org melayu umno pekat dgn irihatinya..kalaupun dia meninggal bkn umno boleh mng pun..hayat politik najib akn tamat tk lama jadii bersedialah menghadapi saat bersejarah tuu..sejarah juga akn terukir bila umno akn dibubar tk lama lagii..yahooo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tod monof meroyan lagi.
      kenyang jilat kahak atok93 & puAs teguk kencing menteri pakartoon. kesian tod manof, kau skrg dah terbeban dgn segala kos sara hidup. meroyan tunggu upah atok93 yg tak kunjung tiba, kan?
      YAHUUUUUUU

      Delete
    2. ternyata sekali kamu rasa 'suci', kamu jahat kamu munafik..tak punya otak malah bangang bodoh dan bebal.. wahai bangsa keparat pakatan madey...orang jahat sepatutnya tidak diangkat jadi pemimpin.. sepatutnya doakan pemimpin yang baik.. bukan maki dan fitnah dia.. memang bangsa keparat ph sedang dibalas Tuhan Yang Esa sebab hati BUSUK KEJI macam BANGKAI seperti kamu ted.. Najib belum mati puak kami telah letak gambarnya di kubur cina.. ada kamu bantah atau lawan biar kafir hina sebegitu? yaa bangsa melayo ph lahnat mana rasa berdosa malah menjilat kafir semahu2nya..hayat politik ph terutama mahadey akan tamat sangat cepat..sama ada dikuburkan dalam tanah terdahulu atau rakyat akan kuburkan kedudukannya sebelum tamat tempuh..jadi bersedialah kamu menghadapi saat kehancuran. bibit kejatuhan sudah jelas, negara kini kucar kacir, tiada hala tuju, ekonomi cacamarba, yang boleh bertahan disebabkan pemimpin UMNO yang kami fitnah keji maki caci itulah tinggalkan harta pusaka yang sangat lumayan! sejarah akan terukir parti mealyu munafik bunga merah najis akan tersungkur, tiada apa yang istimewa melainkan kebodohan dan penjajahan minda bodoh ahli0ahlinya yang perasan dan berkhayal tentang seorang mahafiraun, kununnya pm 'hebat' ke-4..itu mungkin dulu..sekarang dia hanyalah SAMPAH BUSUK umno..yang dikutip oleh parti sampah..pembohongan kepada rakyat takkan kekal lama memerintah..rakyat akan bangkit, himpunan kesedaran sudah mula merebak..rakyat menyesal memilih parli jahat pbpm dan ph. Melayu tulen tak pilih parti celaka ini. sebab itu hanya 12 kerusi.. belum dikira PRK bakal berlaku..tumbangnya seorang demi seorang lepas ini dengan kuasa Allah.. Amiinn



      Delete
  48. Next lepas Balakong .. Langkawi atau Pagoh?

    ted ko nk pilih mane satu PRK Langkawi dulu ke Pagoh dlu?

    ke ko nak kasi chance kasi seri setia dulu..ala just predict je.. sebelum ph lebur tahun 2019..

    Inshaa Allah harap2 Allah SWT makhbul kan..

    tak sabar nak lihat macai kelupor kegilaan atas kubur.. Amiin

    kikikiiki...

    ReplyDelete
  49. Ted MAMPOS? (takziah)

    ReplyDelete
  50. woi apo cerito... kutuk koling cam nak gilo... tengok lokman banggang kempen dalam kuil koling... siap pakai kain sami... dah lah muko cam koling... masuk lak dalam kuil.... apo punyo banggang puak puak umno ngok ni...

    KAH KAH KAH

    RAKYAT BANGANG UMNO SONANG

    ROSMAH MANSOR JKKK

    ReplyDelete
    Replies

    1. woi apo bangang..kutuk melayu macam nak gilo.. keling kerala dibior melanun...tengok madey punye bangang.. tapi macai lagi bahlol.. bodo sampai 7 ktrunan... woiii bodo ape cerito oiii.... madey perompak lantik madey lanun.. selamat menjarah harta pusaka Khazanah 110 billiun..

      kompon mampos nanti boleh kambus dengan duit billiun2..



      Muahahahahahahahahahaha


      KAH KAH KAH KAHHH

      RAKYAT BODOH MACAI BANGANG MADEY SONANG PAKATAN TELANJANG..

      KAH KAH KAHH..KAHHHH

      HASMAH BOTAK JKKK

      Delete
    2. LAAAA...HASMAH TU BOTAK KER!!!!...BUKAN KE RAMBUT ALLEY CAT...HIKHIKHIK...

      Delete
  51. Khairulryezal osmanJuly 31, 2018 at 8:34 PM

    Wah, arul kanda dibayar 5 juta utk tempo 6 bulan,macai dpt tahi saja.padan muka najib.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah vincent tan 35 juta 1 minggu.. main saham ecrl.. macai bodo bangang tolol macam kamu dapat air kencengg je.. lepas tu melalak rata2.. padan muka madey .. pm tomato!

      Delete
    2. Wooo,vincet tu peniaga,dia dpt kontrak sebelom tun ambilalih kerajaan.jadi tk timbul perkara berbangkit mengenai perkara tu. Arul baru je jadi ceo tapi gaji sampai 5juta najib bagi!! Macai dpt taik arul saja.

      Delete
    3. DIN PAGOH...KO BILA NAK MAMPOS....

      TU LAH KUAT SANGAT BEROMEN...KAN DAH DAPAT SAKIT KEMALUAN.....

      Delete
    4. Apa Najib kena bagi gaji RM 1,500 sebulan pada Arul ka? Kalau lmacham kelulusan Siti Normalization lulus SPM mula kerja gaji RM 1,500 tu Ok la jugak

      Delete
  52. Get ready... lepas Balakong.. maybe Langkawi..maybe Pagoh..atau seri setia dah booking dooluu..
    kah..kah..kah cepat2 lah mampos mereka ini ya Allah.. binatang2 keji!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama betul tak muncul,setengah tahun ada rasanya,doc apa khabar?tengah buat apa tu? Berak ke?

      Next pekan utk prk. Pekan bunuh diri disungai buloh

      Delete
    2. DIN PAGOH...KO BILA NAK MAMPOS....

      TU LAH KUAT SANGAT BEROMEN...KAN DAH DAPAT SAKIT KEMALUAN.....

      Delete
    3. din pagoh, ted manoff, rosmah mansor jkkk, muhammad azreen dll tu adalah org yg sama.
      Dia sering komen di sini konon utk tunjukkan yg pecacai penjilat bontot atok93 ramai. Tapi hanya beberapa kerat je yg masuk komen ke blog pro BN.
      Nasihat aku, jangan layan langsung atau balas komen dia. Dia suka kalau kita balas utk buktikan yg dia berguna kpd pakatan haprak. Nanti dia akan claim elaun komen.
      Biarkan dia meroyan sorang2. Lama2 dia akan insaf & mungkin akan masuk UMNO.

      Delete
  53. Pakatan Harapan Sebelum Memerintah...



    Aku ingat lagi masa setahun sebelum PRU14. Aku mula minat dengar ceramah khasnya dari Pakatan Harapan. Pantang dengar ada ceramah mesti aku datang. Dalam semua ceramah aku pergi, mesti ada 4 isu dari dulu lagi yang wajib deme sebut dan maki hamun Umno. Bila deme maki hamun tu yang memang nampak betui-betui berat isu tu. Banyak lagi isu lain, tapi aku nk sebut 4 isu ini sebab 4 isu ini deme serang Umno gile babi punya smpai Umno tak dan nak tepis dan kalah teruk.

    Isu 1, Minyak Mahal
    Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, " hari ni kita bentuk kerajaan, esok kita turun harga minyak, kita ada kuasa, kita boleh buat. Sape cakap tak boleh buat? negara kita kaya, negara kita pengeluar minyak, kita yang jual minyak kat org". Bersorak la penonton sekali dengan aku.

    Isu 2, Tol
    Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “kalau kita perintah kerajaan kita akan hapuskan tol atau kita akan kurangkan harga tol lebih separuh. Negara kita antara negara yang tol paling banyak.” Bertepuk tangan penonton sekali dengan aku.

    Isu 3, Getah Murah.
    Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, "kalau kita perintah, kita akan naikkan harga getah dan tetapkan harga getah. Getah sekarang murah sgt, 1kg getah tak boleh nak beli 1kg gula.” Besorak pakcik makcik kampung ni sekali dengan aku.

    Isu 4, GST
    Kung kang kung kang maki Umno. Deme cakap, “rakyat dizalimi oleh Umno sampai anak baru beranak pun dah kena cukai GST. Bukan itu saja malah orang mati pun kena GST, itulah namanya cukai haramjadah yang di buat oleh kerajaan Umno haramjadah.”
    "Jangan susah hati tuan-tuan dan puan-puan, pangkah Pakatan hari ni menang, esok tak dak dah gst". Gegak gempita satu kampung.

    Bila dah memerintah dan berkuasa baru lah terhegeh-hegeh nak kaji. Minyak mahal sebab itu ini la. Toll tetap kutip macam biasa juga dan tak bolih hapus kerana mcm2 hal kena semak. Dan macam2 kena semak dan tak bolih terburu buru.Tun M kata janji menifesto ph bukan kitab jadi tak tunai tak berdosa.


    : Pakatan Harapan sangat Hancing....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka tu semua anak didik Dajjal. Jangan hairan. Tak dusta tak sah hidop.

      Delete
    2. Tlg jgn chiplak identiti ted manoff..byk lagi nama lain utk dipilih..ingatkan bro dah mati psl lama sgt xnmpak..πŸ˜„πŸ˜ƒπŸ˜…πŸ˜†πŸ˜‹πŸ˜Ž

      Delete
    3. DAH DASAR KELING PARIAH!!!!

      Delete
    4. Yeaaahhh...Mari kita gelek flip-flop....

      Muahahahahahahahahahaha

      Delete
  54. KELING PARIAH NI PANTANG DIBERI MUKA!!!

    ReplyDelete
  55. Jamal dah mampos belom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. din pagoh mampos dulu....kemaluan dia sakit...

      Delete
  56. Pagi doc! Tgh buat apa tu? Berak ke? Huyooo tgh berak pun main hp doc!

    Kenapa najib minta cia campurtangan hal politik malaysia? Niat jahat najib tk menjadi,najib adalah pengkianat sebenar!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah din pagoh terbaik... kasi tibai kaw kaw puak puak walaun umno ngok ni... pasal bodoh kalahkan lombu...

      KAH KAH KAH

      RAKYAT BANGGANG UMNO SONANG

      ROSMAH MANSOR JKKM

      Delete
    2. lol.. sendiri komen, sendiri balas ke ted, din pagoh aka rosmah jkkk??

      KEH KEH KEH

      Delete
  57. Bekas Ketua Pengarah Pertubuhan Perisikan Luar Malaysia (MEIO) Datuk Hasanah Abdul Hamid boleh didakwa kerana melakukan pengkhianatan apabila mengakui surat kepada Agensi Perisikan Pusat AS (CIA) adalah tulen, kata seorang peguam.

    Mohd Haniff Khatri Abdulla berkata, Hasanah boleh disiasat di bawah Seksyen 124C Kanun Keseksaan kerana cuba mengganggu demokrasi berparlimen atau Seksyen 121 Kanun Keseksaan kerana melakukan pengkhianatan.

    Beliau berkata, Hasanah tidak sepatutnya menyatakan surat tersebut tiada kaitan dengan bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak kerana perkara itu masih disiasat.

    "Malah, pihak polis yang sepatutnya membuat kenyataan itu selepas siasatan, sama ada Najib terlibat atau tidak, kerana perkara itu tertakluk kepada beberapa laporan polis yang dibuat terhadap kandungan surat itu.

    "Oleh sebab Hasanah mengakui kandungan surat itu, dia boleh disiasat di bawah Seksyen 124C atau lebih teruk, melakukan pengkhianatan.

    "Dia mesti ditahan oleh pihak berkuasa dan disiasat mengenai siapa yang berada di belakang dalam memberi arahan untuk menulis kandungan surat itu. Jika ada bukti yang cukup, dakwa dia atau orang-orang di belakangnya yang menulis surat itu, "katanya.

    Seksyen 124C Kanun Keseksaan boleh membawa hukuman sehingga 15 tahun penjara, manakala Seksyen 121 memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup atau hukuman gantung.

    KES SONGLAP DUIT 2.6 BILION DAN KES 1MDB PUN TAK SOLOSAI LAGI... MASUK LAH KES SURAT PADA CIA.... LAGI LAMO LAH HAJI NAJIB BERTAPO KEK SUNGAI BULOH... SILAP SILAP BAHAM TANAH KEK SUNGAI BULOH... KESIAN PUAN PUAK WALAUN UMNO NGOK KONO KONCING KAW KAW DONGAN PAHLAWAN BUGIS...

    KAH KAH KAH

    RAKYAT BANGGANG UMNO SONANG

    ROSMAH MANSOR JKKK

    ReplyDelete
  58. Khairulryezal osmanAugust 1, 2018 at 11:58 AM

    Kj,ka siong,azeez rahem, terduduk mereka bila guan eng buka mulut pasal 1mdb. Tk mampu mereka menjawap.masing2 terdiam,zahid terpinga2 utk mencelah guan eng.habis duit rakyat 7 billion.

    ReplyDelete
  59. LAKSANAKAN GST 1 APRIL 2015, 24 JANUARI 2018 BARU NAK TUBUHKAN MyGCAP. ITU PUN DAH NAK DEKAT PRU 14. TAK SEMPAT DILAKSANAKAN. 3 TAHUN KERAJAAN NAJIB MAKAN REFUND DAN LEBIHAN GST. PELBAGAI KARENAH BIROKRASI KASTAM DIRAJA MALAYSIA MENGELAK PEMBAYARAN SEMULA REFUND DAN LEBIHAN..MACAM MANA HARGA BARANG NAK TURUN???

    PUTRAJAYA: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) memperkenalkan Program Jaminan Pematuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) Malaysia atau singkatannya, MyGCAP yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

    Program itu yang akan bermula pada suku kedua tahun ini, dilancarkan Najib yang juga Menteri Kewangan sempena majlis sambutan Hari Kastam Sedunia Ke-36 di sini, hari ini.

    Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, pada sidang media selepas majlis itu berkata sebagai permulaan, MyGCAP dibuka kepada syarikat berdaftar GST untuk memudahkan mereka membuat tuntutan bayaran balik GST.


    "Ini membabitkan syarikat besar berdaftar GST, termasuk yang tersenarai di Bursa Malaysia dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), bagi memudahkan proses tuntutan bayaran balik GST.

    "Kita akan melantik syarikat audit bebas dan melatih mereka untuk proses mengaudit serta memberi pensijilan kepada syarikat yang layak menyertai MyGCAP supaya lebih mudah membuat tuntutan bayaran balik GST, sekali gus memastikan urusan perniagaan dan aliran tunai syarikat tidak terjejas.

    "Maknanya, kita memberi kebebasan kepada syarikat berkenaan menguruskan akaun GST dan pihak JKDM mungkin melakukan audit dua tahun sekali seperti yang dilaksanakan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) terhadap pembayar cukai sekarang," katanya.

    Selain mengurangkan kerenah birokrasi dan pemantauan JKDM, beliau berkata, syarikat yang menyertai program MyGCAP dapat mengelakkan isu pembayaran lewat tuntutan semula GST bagi memastikan operasi perniagaan tidak terjejas.

    ReplyDelete
  60. NAJIB BABI!!! GUNA DUIT KERAJAAN BAYAR HUTANG 1MDB.


    Menteri Kewangan Lim Guan Eng hari ini mendedahkan syarikat 1MDB menerima RM6.98 bilion dalam bentuk ‘penyelesaian’ (bailout) oleh kerajaan ketika ditadbir Barisan Nasional (BN).

    Menurutnya, Kementerian Kewangan telah membuat ‘pembayaran’ bagi pihak 1MDB berjumlah RM6.98 bilion.

    Jumlah itu termasuk pembayaran yang dibuat kepada IPIC sebagai sebahagian daripada perjanjian penyelesaian berjumlah RM5.05 bilion.

    “Ini mengesahkan kecurigaan umum bahawa 1MDB sebenarnya telah berbohong kepada rakyat Malaysia dengan mendakwa kononnya dibayar melalui ‘amalan rasionalisasi yang berjaya’.

    “Perkara sebenarnya, selama ini pihak kementerian yang telah melakukan bail out kepada 1MDB,” kata Guan Eng pada sidang media di Putrajaya sebentar tadi.

    Beliau turut mendedahkan perkara penting yang perlu diselesaikan dalam kadar segera ialah pembayaran faedah pinjaman 1MDB sebanyak RM143.75 juta yang perlu dibayar 1MDB itu pada 30 Mei 2018.

    “Justeru saya telah memberi arahan kepada Arul Kanda untuk menjelaskan sama ada 1MDB mampu untuk membayar sejumlah wang tersebut,” katanya.

    Menurutnya, Arul Kanda masih kekal sebagai Presiden dan CEO 1MDB sehingga 30 Jun 2018.

    Selain jumlah faedah pinjaman RM143.75 juta yang perlu dilangsaikan hujung bulan ini, Guan Eng berkata terdapat sejumlah RM810.21 juta lagi kadar faedah antara September dan November 2017 perlu dibayar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. puak puak walaun umno ngok mano tau halal haram... abis di sapunyo... janji masyukkk juta juta.. .yang banggang yang kaki jilat walaun umno ngok... bodoh kalah kan lembu...

      KAH KAH KAH

      RAKYAT BANGANG UMNO SONANG

      ROSMAH MANSOR JKKK

      Delete
    2. macai mahababi masih meroyan tak habis2 pasal UMNO..

      kah..kah..kah

      itu petanda mereka rindu kepada pemerintahan UMNO..
      dan Inshaa Allah UMNO akan memerintah semula lebih awal sebelum tarikh luput PH.. mungkin lepas kutty selamat dikebumikan..

      maka peralihan besar akan berlaku selepas negara tak terkawal..

      Aminnn..

      Delete
  61. Nenek Hasmah BotakAugust 1, 2018 at 3:50 PM

    woi apo bangang..kutuk melayu macam nak gilo.. keling kerala dibior melanun...tengok madey punye bangang.. tapi macai lagi bahlol.. bodo sampai 7 ktrunan... woiii bodo ape cerito oiii.... madey perompak lantik madey lanun.. selamat menjarah harta pusaka Khazanah 110 billiun..

    kompon mampos nanti boleh kambus dengan duit billiun2..



    Muahahahahahahahahahaha


    KAH KAH KAH KAHHH

    RAKYAT BODOH MACAI BANGANG MADEY SONANG PAKATAN TELANJANG..

    KAH KAH KAHH..KAHHHH

    HASMAH BOTAK JKKK

    ReplyDelete
    Replies
    1. lol betul ke Nek Hasmah botak????

      Delete
  62. KAH KAH KAH KAH KAH KAH
    KIH KIH KIH KIH KIH KIH
    HE HE HE HE HE HE HE
    HI HI HI HI HI HI HI
    HO HO HO HO HO HO HO
    HIK HIK HIK HIK HIK
    ADEH ADEH DEH DEH.. TOLONG! AKU TAK BOLEH BERHENTI GELAK BILA BACA BERITA NI:

    Calon PKR Mohd. Zawawi Ahmad Mughni mahu menghapuskan kronisme dan amalan nepotisme jika menang dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Kandis


    Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/politik/ph-sebenarnya-amal-kronisme- © Utusan Melayu (M) Bhd

    ReplyDelete
  63. PULAK DAH.. RAKYAT TAK HABIS2 KENA KENCING.. HANCING & TENGIK..
    HAH TEPOK!!!
    TEPOK AMAI AMAI

    KUALA LUMPUR 1 Ogos- Kenaikan kadar gaji minimum RM1,500 yang akan diputuskan di Kabinet dalam masa terdekat hanya akan dikuatkuasakan dalam tempoh lima tahun.

    Menteri Sumber Manusia, M. Kula Segaran berkata, kadar gaji minimum akan diputuskan dalam masa 100 hari tetapi kerajaan memerlukan masa yang lebih lama untuk menguatkuasakannya.



    ReplyDelete
  64. BERITA INI PUN TAK KURANG MENARIKNYA:


    SHAH ALAM 31 Julai - Kehadiran pe­mim­pin utama Pakatan Harapan termasuk Pengerusinya, Tun Dr. Ma­hathir Mohamad dan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam kempen Pilihan Raya Ke­cil (PRK) Sungai Kandis di­sifatkan sebagai mema­lukan diri sendiri.

    “Ini tanda positif bahawa mereka tidak yakin untuk menang, walhal Sungai Kandis sebuah DUN kecil dan tidak sewajarnya nama-nama besar termasuk Dr. Mahathir untuk turun sekali.

    “Tetapi saya percaya Dr. Mahathir yang dikatakan akan datang ber­kempen tidak akan turun. Sebab apa? Ini kerana ia memalukan be­liau selepas berlaku keretakan dalam Pakatan Harapan dan ada yang tidak mahu calon PKR menang,” katanya dalam sidang akhbar di Pejabat UMNO Bahagian Ko­ta Raja, di sini hari ini.

    © Utusan Online

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sukahati dia lah nk turun pdg atau tk,yg penting umno klh teruk disungai kandis.tanda2 awal umno nk pelingkop.kahkah

      Delete
    2. Kalau dah kau yakin UMNO akan kalah teruk, buat apa ramai2 puak Pakaton Haprakpun turun berkempen. Dok rumah je sambil goyang telor & kira bulu.. keh keh keh. Din Pogoh makin meroyan, elaun tak dapat sebab Atok93 kuat kencing.. kih kih kih
      KAH KAH KAH KAH DIN POGOH DAH KERING IDEA.. MELALUT & MEROYAN.. KUI KUI KUI

      Delete
  65. Khazanah rugi RM80 juta jual baju dalam, coli jenama zivame


    KUALA LUMPUR - Menyimpang daripada tujuan asal antara faktor mengapa kerajaan Pakatan Harapan (PH) perlu melihat semula peranan yang dimainkan Khazanah Nasional Berhad.

    Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Mohamed Azmin Ali berkata, beberapa perkara yang berlaku sejak tahun lalu telah menuntut kerajaan hari ini meletakkan semula syarikat tersebut di landasan yang ditetapkan.

    Menjawab soalan itu, Azmin merujuk kepada pelaburan Khazanah dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

    “Sebagai contoh, Khazanah telah melabur sebanyak hampir AS$20 juta melalui sebuah syarikat online retalier yang menjual loungeries, baju dalam, bras (coli)... akhirnya pelaburan ini terpaksa diwrite-off atau dihapus-kira.

    “Ini yang paling kecil yang berlaku,” katanya.

    Khazanah Nasional Berhad telah melabur pada tahun 2015 dalam sebuah portal perniagaan online, Zivame, yang menjual pakaian dalam wanita di India.

    Usaha itu bertujuan membantu lebih ramai wanita membeli pakaian dalam secara atas talian, sekali gus mengatasi rasa malu membeli-belah secara terbuka di pasar raya.
    Zivame, yang bermaksud “saya yang berseri” dalam bahasa Ibrani, diasaskan bersama oleh Richa Kar bagi meneroka pasaran runcit atas talian untuk pakaian dalam wanita di India, di mana pembeliannya masih dianggap satu pengalaman yang kekok untuk wanita di sana.

    Banyak kedai pakaian dalam di India mempunyai reka bentuk yang terhad dan dikendalikan kakitangan lelaki.

    Zivame yang dilaporkan mampu menjual satu coli setiap seminit, menawarkan pelbagai saiz dan lebih 500 pilihan reka bentuk coli.
    Azman Americana at 15:45

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah apo punyo banggang haji najib... meniago coli ngan bra rugi 20 juta... ingat maso bewok dulu makan bewok kot... bodoh sampai berjangkit ke walaun umno ngok yang lain....

      KAH KAH KAH

      RAKYAT BANGGANG UMNO SENANG

      ROSMAH MANSOR JKKK

      Delete
    2. KUALA LUMPUR 2 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak mempersoalkan kecenderungan `istimewa' Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali terhadap syarikat dalam talian yang menjual pakaian dalam.

      Bekas Perdana Menteri itu `menyindir’ kenyataan Mohamed Azmin yang menjadikan pelaburan berjumlah RM80 juta dalam syarikat tersebut sebagai contoh polisi pelaburan Khazanah Nasional Bhd. (Khazanah) telah menyimpang.

      Sedangkan, kata Najib, Mohamed Azmin tidak pula merujuk kepada perolehan berjumlah RM6 bilion diraih Khazanah daripada pelaburan dalam Alibaba.

      “Pada ketika ini, pelaburan dalam syarikat dalam talian di India itu masih lagi beroperasi dan adalah peneraju pasaran bagi segmen berkenaan di India serta terus memperkembangkan perniagaan mereka.

      “‘Kerugian’ Khazanah dalam pelaburan ini belum boleh dipastikan lagi. Perniagaan dalam talian biasanya akan mengalami kerugian pada peringkat permulaan namun tidak boleh disangkal, ia mungkin akan meraih perolehan lebih besar pada masa akan datang,” katanya menerusi catatan di akaun Facebook beliau hari ini.

      Semalam, Mohamed Azmin ketika sesi penggulungan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong dalam sidang Dewan Rakyat memberitahu beberapa polisi pelaburan Khazanah telah menyimpang dan perlu diperbetulkan.

      Azmin menjadikan pelaburan berjumlah hampir RM80 juta melalui syarikat dalam talian yang menjual pakaian dalam sebagai contoh.

      Dalam pada itu, Najib menegaskan, hakikatnya Khazanah telah menunjukkan prestasi yang baik dengan meningkatkan nilai aset daripada RM33 bilion kepada RM134.5 bilion ketika tempoh beliau menjadi Perdana Menteri.

      “Keuntungan Khazanah yang tidak disebut inilah akan diguna sebagai salah satu sumber untuk membiayai pemansuhan cukai barang dan perkhidmatan (GST) tahun ini seperti yang telah diumumkan oleh Menteri Kewangan baru-baru ini,” jelas beliau. - UTUSAN ONLINE



      Delete
  66. BERANGAN NAK RAMPAS SG KANDIS, UMNO HILANG 1 LAGI KERUSI..KAHKAHKAH


    KOTA KINABALU: Adun Sukau Datuk Saddi Abdul Rahman hari ini mengumumkan keluar Umno serta Barisan Nasional dan akan menjadi Adun bebas berkuat kuasa serta merta.

    “Saya akan menjadi Adun pembangkang bebas yang konstruktif serta menjadi penimbang tara sesuai dengan politik masa kini,” katanya dalam satu kenyataan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. BUKAN NAK BERANGAN ...BONGOK!!!!...LAWAN TATAP LAWAN....

      Delete
  67. Dari jauh aku perhatikan aje kau orang mengata Najib Nazak. Kau ingat kau tu hebat sangat?

    Najib Nazak adalah bapak segala pahlawan Bugis di seluruh Malay Archepilago ni, kau apa tau?

    Pasal Najib Nazak lah duit ringgit kita dah tak laku di Arab Saudi, kau apa tau?

    Pasal Najib Nazak lah harga keperluan harian makin meningkat melalui paksaan GST ke atas rakyat, kau apa tau?

    Pasal Najib Nazak lah kita menerima derma RM 2.6 billion yang masuk dalam akaun peribadinya, kau apa tau?

    Yang kau tau cuma mengutuk Najib Nazak saja. Sebagai seorang Melayu lagikan Islam kau patut bersyukur yang Najib Nazak dipilih untuk memimpin kau!

    Kau patut bersyukur lalu menyembah dan mencium kaki Najib Nazak tu tau! Najib Nazak adalah pemimpin Amirul Mukminin Bani Melayu yang dihantar semata-mata untuk pastikan kau tak terbangsat di bumi sendiri, tau?

    Oleh itu mari kita ramai-ramai menyembah dan mencium kaki Najib Nazak sebagai tanda syukur kita kepadanya. Hidup Najib Nazak! Hidup Melayu! Takbur!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rampas Khazanah' sebab bra RM80 juta? Atau sebab RM157 bilion?


      Sejak Pakatan Harapan (PH) menang pilihanraya, Perdana Menteri Mahathir terbukti berjaya 'menyelamatkan Malaysia' dalam masa kurang 100 hari.

      Khazanah Nasional (KN) umpamanya...



      KN ditinggalkan untuk diwarisi era pemerintahan bekas Perdana Menteri Najib Razak (yang tumbang sebab fitnah) dengan nilai aset kira-kira RM65 bilion pada tahun 2004.

      Pimpinan atasan KN yang tiada tali persaudaraan dengan Najib tiba-tiba melepaskan jawatan masing-masing. Ada yang lihat ia sebagai terancang. Ada pihak yang mengugut mereka supaya mengosongkan jawatan. Kebenaran kisah ini tidak dapat dipastikan. Sekadar berlegar di warung kopi saja... Tapi fakta ialah kontrak Pengarah Urusannya, Tan Sri Azman Mokhtar sepatutnya berakhir pada Mei 2019!

      Apa yang pasti, KN hari ini telah memiliki aset kira-kira RM157 bilion ketika ini, sejak Azman ambil alih KN. Gila, dari RM65 bilion kepada RM157 bilion! Banyak tu!

      Najib ada bertanya di dalam Dewan Rakyat, Menteri PH Azmin kata KN rugi kira-kira RM80juta dalam pelaburan pakaian dalam. Kata orang, dalam berniaga ada untung rugi. Andai angka RM80juta itu dibandingkan dengan RM150bilion...? Apakah KERAjaan PH telah secara tidak langsung mengatakan KN rugi secara keseluruhannya?

      Bertambah pelik, PM Mahathir melantik diri sendiri sebagai Pengerusi KN! Azmin orang nombor dua. Bila netizen persoal tentang manifesto PH bahawa janji untuk membebaskan syarikat GLC daripada orang politik, pemimpin PH dengan selamba badak buat-buat tak tahu. Tak rasa bersalah bahkan menghalalkan yang haram. Ibaratnya, dulu babi itu haram dimakan. Tapi bila babi ada depan mata, selamba ratah.

      Hakikat menyedari bahawa KN selama ini tidak menerima suntikan modal tetap daripada kerajaan. Kisah kejayaan Pengarah Urusan, Tan Sri Azman Mokhtar (bukan anak Najib Razak) sebenarnya sudah bermula sejak beberapa tahun sebelum ini. Sudah ada suara yang mahukan kerusi beliau. Iyalah, aset beratus bilion yang dikumpul membuatkan ramai kelabu mata. Seperti harimau merenung daging.

      Petikan Bernama pada Disember 2017 :

      Tidak seperti entiti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Tabung Haji, Khazanah tidak menerima suntikan modal tetap, selain ia juga melaksanakan pelaburan pemangkin di dalam dan di luar negara - selain inisiatif pembangunan untuk negara.

      Ia menjayakan pembangunan utama untuk modal insan melalui Yayasan Hasanah yang ditubuhkan pada 2015 dengan RM3 bilion dicagarkan sebagai pembiayaan bagi memacu agenda pembangunan bangsa untuk memajukan Malaysia sebagai negara yang berdaya saing di peringkat global.

      Modal ini dilindungi dan hanya faedah digunakan untuk memastikan kemapanannya. Tahun lalu sahaja, yayasan itu membelanjakan kira-kira RM125 juta, sebahagian besarnya untuk pendidikan.

      Dan, ia akan terus melaksanakannya, kata sumber dan menambah pujian wajar diberikan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Ahli Lembaga Khazanah atas kebijaksanaan dalam melaksanakan inisiatif sosial ini.

      "Pelaburan ini mungkin berupa wang yang boleh diisytiharkan sebagai dividen. Justeru, pengkritik perlu membuat analisis yang tepat sebelum membuat anggapan dan kesimpulan sempit," kata sumber itu.

      Satu inisiatif tanggungjawab sosial yang boleh dibanggakan Khazanah ialah Skim Latihan 1Malaysia, yang menyediakan latihan kemahiran kepada siswazah menganggur untuk meningkatkan kebolehpasaran mereka.

      Setakat ini, ia sudah melatih kira-kira 4,200 siswazah dengan kos RM20,000 seorang, dengan khabar gembira apabila lebih daripada 80 peratus siswazah menganggur ini berjaya mendapat pekerjaan.

      Melihat kepada situasi ini, apa yang hendak diselamatkan? Atau Mahathir sebenarnya mahu menyelamatkan harta negara bukan untuk rakyat sebaliknya untuk diri sendiri, anak beranak dan kroni-kroni?

      Delete
    2. haji najib bisnes coli ngan spender dalam khazanah tapi rugi 80 juta..... agak agak spender hajah rosmah saiz apo... sajo tanyo....

      KAH KAH KAH

      RAKYAT BANGGANG UMNO SONANG

      ROSMAH MANSOR JKKK

      Delete
    3. KUALA LUMPUR 2 Ogos - Datuk Seri Najib Tun Razak mempersoalkan kecenderungan `istimewa' Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali terhadap syarikat dalam talian yang menjual pakaian dalam.

      Bekas Perdana Menteri itu `menyindir’ kenyataan Mohamed Azmin yang menjadikan pelaburan berjumlah RM80 juta dalam syarikat tersebut sebagai contoh polisi pelaburan Khazanah Nasional Bhd. (Khazanah) telah menyimpang.

      Sedangkan, kata Najib, Mohamed Azmin tidak pula merujuk kepada perolehan berjumlah RM6 bilion diraih Khazanah daripada pelaburan dalam Alibaba.

      “Pada ketika ini, pelaburan dalam syarikat dalam talian di India itu masih lagi beroperasi dan adalah peneraju pasaran bagi segmen berkenaan di India serta terus memperkembangkan perniagaan mereka.

      “‘Kerugian’ Khazanah dalam pelaburan ini belum boleh dipastikan lagi. Perniagaan dalam talian biasanya akan mengalami kerugian pada peringkat permulaan namun tidak boleh disangkal, ia mungkin akan meraih perolehan lebih besar pada masa akan datang,” katanya menerusi catatan di akaun Facebook beliau hari ini.

      Semalam, Mohamed Azmin ketika sesi penggulungan usul menjunjung kasih titah ucapan Yang di-Pertuan Agong dalam sidang Dewan Rakyat memberitahu beberapa polisi pelaburan Khazanah telah menyimpang dan perlu diperbetulkan.

      Azmin menjadikan pelaburan berjumlah hampir RM80 juta melalui syarikat dalam talian yang menjual pakaian dalam sebagai contoh.

      Dalam pada itu, Najib menegaskan, hakikatnya Khazanah telah menunjukkan prestasi yang baik dengan meningkatkan nilai aset daripada RM33 bilion kepada RM134.5 bilion ketika tempoh beliau menjadi Perdana Menteri.

      “Keuntungan Khazanah yang tidak disebut inilah akan diguna sebagai salah satu sumber untuk membiayai pemansuhan cukai barang dan perkhidmatan (GST) tahun ini seperti yang telah diumumkan oleh Menteri Kewangan baru-baru ini,” jelas beliau. - UTUSAN ONLINE



      Delete
  68. KALAU JUMPA ULAR SAMA KELING....PUKUL KELING DULU...KEMUDIAN BARU ULAR....TAK GITU...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boto tu... lokman banggang kempen dalam kuil koling... pasal nak monang kek sungai kandis... tengok muko lokman sebijik cam sami koling... hidup kalau dah banggan baik jadi lombu...

      KAH KAH KAH

      RAKYAT BANGGANG UMNO SONANG

      ROSMAH MANSOR JKKK

      Delete
    2. dlm Pakatan Haprakpon ramai keling, keliling pinggang. habis le Malaysia digadainya nanti.. hak hak hak hak

      Delete
    3. KELING PARIAH.....PUN..K!!!

      Delete
  69. Tu madey ambil alih khazanah,jual coli pun buleh rogi.Madey nak berniaga rambut palsu kot.Boleh untung banyak.

    ReplyDelete
  70. SHAH ALAM 2 Ogos - Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains, Teknologi dan Inovasi, Prof. Dr. Shaharuddin Badaruddin meninggal dunia ketika menerima rawatan di Hospital Putrajaya hari ini.

    Shaharuddin yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Setia menghembuskan nafas yang terakhir pada jam 6.28 petang ini.


    Menurut Setiausaha Kanannya, Zafrullah Aris, jenazah allhyarham akan dibawa pulang ke rumah di Desa Pinggiran Putra dan urusan pengebumian akan dilakukan esok.

    Shaharuddin yang dipercayai mengidap kanser kolon sebelum ini dilaporkan tenat tetapi berita itu dinafikan keluarganya.

    Pejabat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor turut mengeluarkan kenyataan yang menyatakan Shaharuddin hanya bercuti rehat selama sebulan selepas menjalani rawatan. - UTUSAN ONLINE

    AL FATIHAH,
    SATU LAGI PRK BAKAL BERLANGSUNG.

    ReplyDelete
  71. EnglishTHE HACK GEEKS
    Hack Geeks adalah organisasi HACKERS dengan motif untuk membantu individu memahami batasan dalam teknologi.
    Kami menawarkan perkhidmatan dalam:
    * Pengklonan telefon, penggodaman dan pengesanan.
    *Pengaturcaraan komputer
    * Reka bentuk web
    * Serangan siber
    * Peningkatan skor kredit
    * Dokumen menghidu, memotong atau menukar dan banyak lagi.
    Kami memberi anda maklumat mengenai bagaimana kami akan mendapat pekerjaan dan penggodam yang bertanggungjawab terhadap tugas anda.
    Hubungi:
    thehackgeeks@gmail.com
    THE HACK GEEKS.

    ReplyDelete
  72. BERITA BAIK

    Adakah anda berfikir untuk mendapatkan bantuan kewangan, anda serius memerlukan pinjaman segera, anda sedang memikirkan memulakan perniagaan anda sendiri, anda berada dalam hutang, ini adalah peluang anda untuk mencapai hasrat anda kerana kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, dan pinjaman korporat, Dan semua pinjaman tersebut pada kadar faedah 2%. Kami adalah Syarikat Pinjaman yang sah, kami menjamin semua pelanggan kami yang berharga bahawa mereka akan mendapatkan semua pinjaman individu dengan senyuman di muka mereka.
    Untuk maklumat lanjut sila hubungi kami sekarang melalui e-mel:
    Susanbowmanloancompany@gmail.com

    dan anda juga boleh pergi ke syarikat Via whatsapp dengan nombor ini
    +120275328718
    anda boleh memanggil atau teks kami pada nombor itu, dan WhatsApp

    ReplyDelete
  73. BERITA BAIK!!!

    Nama saya Dian Pelangi dari Jakarta di Indonesia, saya seorang pereka fesyen dan saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu semua orang supaya berhati-hati mendapatkan pinjaman di internet, begitu banyak pemberi pinjaman di sini adalah penipuan dan mereka berada di sini. menipu anda dengan wang susah payah anda, saya memohon pinjaman kira-kira Rp900,000,000 wanita di Malaysia dan saya kehilangan kira-kira 29 juta tanpa mengambil pinjaman, saya membayar hampir 29 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman dan perniagaan saya Mengenai terhempas kerana hutang.

    Memandangkan pencarian saya untuk syarikat pinjaman peribadi yang boleh dipercayai, saya melihat iklan dalam talian lain dan nama syarikat adalah SYARIKAT PINJAMAN DUNIA. Saya kehilangan 15 juta dengan mereka dan hingga hari ini, saya tidak pernah menerima pinjaman yang saya cadangkan.

    Tuhan menjadi kemuliaan, kawan-kawan saya yang memohon pinjaman juga menerima pinjaman sedemikian, memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat yang boleh dipercayai di mana Puan Christabel bekerja sebagai pengurus cawangan, dan saya memohon pinjaman sebesar Rp900,000,000 dan mereka meminta kepercayaan saya, Dan setelah mereka selesai mengesahkan butiran saya, pinjaman itu telah diluluskan untuk saya dan saya fikir ia adalah jenaka, dan mungkin ini adalah salah satu tindakan menipu yang membuat saya kehilangan wang, tetapi saya terkejut. Apabila saya mendapat pinjaman saya kurang dari 6 jam dengan kadar faedah yang rendah 1% tanpa cagaran.

    Saya sangat gembira bahawa Tuhan menggunakan kawan saya yang menghubungi mereka dan memperkenalkan saya kepada mereka dan kerana saya diselamatkan dari membuat perniagaan saya melompat ke udara dan dibubarkan dan kini perniagaan saya terbang tinggi di Indonesia dan tiada siapa yang akan mengatakannya Dia tidak tahu mengenai syarikat fesyen.

    Jadi saya nasihat semua orang yang tinggal di Indonesia dan negara-negara lain yang memerlukan pinjaman untuk satu tujuan atau lain untuk sila hubungi
    Ibu Christabel melalui e-mel: (christabelloancompany@gmail.com)

    Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: (lianmeylady@gmail.com)

    Terima kasih sekali lagi kerana membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kita dan memberi kita kehidupan yang panjang dan makmur dan semoga Tuhan melakukan pekerjaan yang baik dalam hidup anda.

    ReplyDelete
  74. Halo,
     Saya Puan Elina Johnson, ELINA JOHNSON LOAN FIRM, di sini datang pinjaman asli yang akan mengubah hidup anda menjadi yang lebih baik, sebuah syarikat pinjaman pinjaman, Diberikan dan Berlesen untuk menawarkan pinjaman kepada individu, syarikat swasta dan orang yang memerlukan bantuan kewangan dalam tahap keuntungan yang rendah sebanyak 2%.

    Saya Puan Elina Johnson, akan memberikan yang terbaik kepada penghormatan kami kepada semua pemohon yang sah. Anda tidak akan kecewa dengan saya dalam urusan perniagaan ini kerana syarikat itu akan memastikan pinjaman anda sampai kepada anda, ia tidak juga berakhir di sana, kami mempunyai pasukan expatrate yang memahami undang-undang melabur, mereka akan membantu anda, memberi anda petua yang akan menguruskan pelaburan anda yang anda melabur pinjaman anda, jadi anda tidak akan bangkrut lagi dalam hidup anda dan tawaran hebat ini datang dengan pinjaman anda, Hubungi kami hari ini melalui e-mel elinajohnson22@gmail.com

    Perkhidmatan kami termasuk yang berikut:

    * Pinjaman peribadi
    * Pinjaman Bercagar
    * Pinjaman tidak berpagar
    * Hasil pinjaman
    * Latihan Pinjaman
    * Pinjaman ikrar pinjaman
    * Bayaran pinjaman
    * Pinjaman pelajar
    * Pinjaman Komersial
    * Pinjaman Auto
    * Resolusi Pinjaman
    * Pinjaman Pembangunan
    * Pinjaman pinjaman Jabatan
    * Pinjaman Perniagaan
    * Pinjaman pendidikan
    * Pelantikan patah

    Sila isi borang permohonan pinjaman di bawah dan kembalikan kepada kami untuk memberi kami lebih baik melalui e-mel:
    elinajohnson22@gmail.com


    DATA PEMOHON

    1) Nama Penuh:
    2) Negara:
    3) Alamat:
    4) Nyatakan:
    5) Jantina:
    6) Status Perkahwinan:
    7) Pekerjaan:
    8) Nombor Telefon:
    9) Kedudukan semasa di tempat kerja:
    10) Pendapatan bulanan:
    11) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
    12) Tempoh Pinjaman:
    13) Tujuan Pinjaman:
    14) Agama:
    15) Pernahkah anda memohon sebelum:
    16) Tarikh lahir:
    terima kasih,
    Puan Elina Johnson (elinajohnson22@gmail.com)

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Jika ada sebarang maklumat untuk dikongsi dalam blog ini, sila emelkan ke drnovandrihasan@yahoo.com

Pandangan penulis di dalam blog ini adalah pandangan peribadi dan boleh didebat oleh sesiapa sahaja dalam blog ini.

Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi dek blog ini.

Sila komen dalam blog ini jika ada yang tidak puas hati dengan sebarang artikel di dalamnya.

Blog ini tidak bertanggungjawab di atas mana-mana komen di dalam blog ini.