TERBARU !

Thursday, November 28, 2019

Abu Chin Peng : Mahathir U-Turn

Dr Mahathir sudah lupa dengan kenyataan beliau mengenai kekejaman komunis dan Chin Peng.


Masih ada dalam blog Che det.

Hari ini Mahathir berkata Chin Peng sudah mati dan tiada masaalah kerana yang dibawa masuk ke Malaysia cuma abu mayatnya saja.

Mahathir lupa sebelum ini beliau setuju Chin Peng tidak dikebumikan di negara ini. Beliau juga tidak mahu abu mayat Chin Peng dibawa masuk ke Malaysia.

Mahathir bagi sebab-sebabnya. Di antaranya :
12. It is important to remember that Chin Peng never made any effort to register as a Malaysian citizen. He has therefore forfeited all rights as a Malaysian citizen. But it is entirely possible for his leftist supporters to try and rally around his burial place as a symbol for the resurgence of the MCP in Malaysia. Already race relations in Malaysia has deteriorated. With Chin Peng as a symbol it is most likely that race relations might explode in violence.
(Adalah penting untuk diingat bahawa Chin Peng tidak pernah berusaha untuk mendaftar sebagai warganegara Malaysia. Oleh itu, beliau telah melupuskan semua hak sebagai warganegara Malaysia.
Namun begitu, kemungkinan para pendukung kiri untuk mencuba dan rally di sekitar tempat penguburannya sebagai simbol untuk kebangkitan semula MCP di Malaysia.
Hubungan kaum di Malaysia telah merosot. Dengan Chin Peng sebagai simbol, kemungkinan besar hubungan kaum mungkin meletus keganasan).

13. The Government is right in NOT allowing the burial of Chin Peng in Malaysia or bringing his ashes back.
(Kerajaan adalah betul TIDAK membenarkan pengebumian Chin Peng di Malaysia atau membawa pulang abunya )
Kenapa Mahathir buat u-turn dan tidak sensitif dengan perasaan rakyat?

Jika bukan lupa, apakah beliau mahu ambil hati puak DAP yang memang mahu Chin Peng dibenarkan masuk ke Malaysia?

Bagaimana pula dengan kenyataan bekas Ketua Polis Negara ini? Baca Sini





16 comments:

  1. di dalam islam dari sisi Allah, tidak ada dhuha, qabliyah atau badliyah. solat itu bermula dari gelincirnya matahari sehingga terbit matahari keesokan harinya. dan ini adalah contoh missteps yg mudah yg telah di harung secara salah oleh 'umat islam' . maka seperti aku nyatakan, hanya orang bangang yg risau tentang 'abu' . shalom

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa ni. Jangan la ko kutuk Mahathir.

      Delete
    2. bukan 'Bangang' atau 'Risau'.....Atok ko tu dah masuk zaman kanak-kanak balik dah!!!

      Delete
    3. Atok mmg cakap putar belit! Hipokrit munafik & kuat bohong.

      Ni dlm blog Che det :

      1. Attempts to declare Chin Peng a patriot, nationalist and freedom fighter reflect how far derailed some Malaysians are from what the Communist Party of Malaya represented and what was its real objective.

      2. Firstly, it must be pointed out that the CPM continued with their insurgency long after Malaya and then Malaysia had gained independence in 1957.

      3. In their fight against the Government of independent Malaysia, the CPM killed civilians and security personnel by the thousands without considering their role as defenders of independence or their innocence. Senior police officers were assassinated and police patrols were ambushed and gunned down.

      4. Nationals of an independent country do not kill fellow nationals who were only doing their duty to provide security for the citizens who wanted just to earn a living, who wanted to live a normal life. Yet the CPM ignored the independence of the nation, the democratic rights of the people in its single-minded desire to create a Communist dictatorship in Malaysia. The CPM were prepared to use extreme violence so as to install its leader Chin Peng, as the authoritarian ruler of the country.

      Sambung...

      Delete
    4. Sambung...

      5. To make it more horrendous, much of the atrocities and mutilations committed by Chin Peng and the CPM are not only on soldiers but many civilians were their victims.

      6. Government records show that the CPM in a classic move infiltrated the trade unions and political parties so as to destabilise the nation and bring down its elected Government.

      7. In the 1969 General Elections, the CPM defied the Government by holding a funeral procession to arouse hatred against the Alliance party. This contributed to the inter-racial tension and the subsequent riots.

      8. Until the Haadyai agreement of 1990 the CPM guerrillas planted booby traps which caused many policemen and soldiers to lose their legs, arms and eyesight. Many were killed.

      9. The agreement was to stop to the mindless killings of members of the security forces even though there was no possibility for the CPM to seize power in Malaysia. The agreement provided for the laying down of arms by the CPM insurgents. Many of the insurgents chose to live in Thailand. A few who wanted to visit relatives in Malaysia were allowed to do so. Those who pleaded that they were forced or were mislead into joining the CPM and wished to reside in the country were allowed to do so. The agreement was a practical solution to the problems faced by the nation and it was a solution also for the CPM which had lost all support in Malaysia following the Government campaign to win the hearts and minds of the people.

      10. The CPM would not have entered into the agreement if it still had substantial support of Malaysians. It must be admitted that certain extremist groups in the country still harbour the hope of a CPM-ruled Malaysia. Besides, after the visit of Tun Razak to China in 1974, the Chinese Government stopped supporting the CPM. It stopped radio broadcasts in support of the CPM that year. The nation celebrated this stoppage of China’s support for the CPM by giving the BN party a big majority in the 1974 elections.

      11. All these point towards the fact that from the very start the war waged by Chin Peng and the CPM was with the objective of turning Malaya into a dictatorship with the CPM leader as the dictator. There was no intention to give the people the right to choose their Government. The CPM wanted to change British Colonial rule with a Communist dictatorship, not an independent nation.

      12. It is important to remember that Chin Peng never made any effort to register as a Malaysian citizen. He has therefore forfeited all rights as a Malaysian citizen. But it is entirely possible for his leftist supporters to try and rally around his burial place as a symbol for the resurgence of the MCP in Malaysia. Already race relations in Malaysia has deteriorated. With Chin Peng as a symbol it is most likely that race relations might explode in violence.

      13. The Government is right in not allowing the burial of Chin Peng in Malaysia or bringing his ashes back.

      Delete
  2. There is no problem for Chin Pent to enter Malaysia.
    But he has to visit as a tourist since he is not a Malaysian Citizen.

    ReplyDelete
  3. BMF now turned BCKL. Buy cina kominih LAST. Our mission to cripple the cina kominih exonomy. Our jihad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, BMF atau BCKL dua2 OK, our JIHAD!

      Teruskan ISTIQAMAH untuk boikot kedai2 dan produk2 DAP! Jom sama2 majukan kedai2 dan produk2 Muslim!

      Delete
    2. Kalau ada yang nak bercuti ke Lumut atau Pulau Dinding dan ingin membeli ikan bilis atau produk2 laut yang lain, carilah produk2 keluaran Muslim, sudah ada banyak kepelbagaian disana!

      Jom cari pakej HALAL & TOYIBBAN! Dahulu kita hanya mencari yang Halal sahaja, tapi kini jom kita cari yang TOYIBBAN juga! Ianya wajib bagi semua Muslim!

      Be consistent, JOM ISTIQAMAH!

      Delete
  4. BANGKOK: Polis mengenal pasti 2 individu terbabit dalam urusan membawa pulang abu mayat bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng ke Malaysia.

    Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador berkata, kedua-dua individu itu dipanggil untuk memberi keterangan, namun beliau tidak mendedahkan sama ada mereka sudah hadir atau belum.

    “Apabila kita mendapat jawapan kepada semua ini, peguam negara akan memutuskan sama ada terdapat sebarang kesalahan.

    “Sehubungan itu, saya minta semua pihak bersabar dan menggunakan kewarasan dalam isu ini. Polis akan menyiasat dan mengambil tindakan mengikut lunas undang-undang,” katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peguam Negara nak putuskan? Putuskan apa?

      Rasanya buat penat dan membazir duit rakyat sahaja untuk pihak polis menyiasat!

      Apa2 pun pihak polis boleh simpan lapuran siasatan tersebut untuk dirujuk kepada Peguam Negara yang baharu sekiranya kerajaan berubah selepas PRU15 nanti!

      Lagi pun ketua komunis yang MATI tu bukan lah rakyat Malaysia dan mahkamah telah memutuskannya!

      Delete
  5. M...Mudah lupa ?!...Ha...?! 2013 lain...2019..lain pullok...
    Semua M d tanah melayu ni dah takut dgn Cha di malaysia ni...BenderA salAh pun x pe...Icerd pun x pe...Agung x pada pun x pe...jawi x boleh pun x pe...Fuuhhb...mana Nasrul Haq, mana selendang merah, mana silat gayung yg konon bantai Bruce Lee tu...? Mana..mana ? parang tebang la, ilmu ghaib la...Melayu...melayuuuuuuu...........

    ReplyDelete
  6. Mudah cerita ATOK ni MUNAFIK sebenarnya, telah memenuhi ciri2 yang digambarkan Islam secara mudah! yakni bila bercakap dia BERBOHONG!

    ReplyDelete
  7. Celah mana duit kereta terbang diperolehi..!?

    YB Nurul Izzah Anwar yang telah insist bahawa PAC di kepalai oleh Ahli Parlimen daripada parti pembangkang. Thank you very much. Hasil daripada tindakan berani itu maka Pengerusi PAC YB Datuk Dr Noraini binti Ahmad, Ahli Parlimen Parit Sulong - UMNO - telah mendedahkan apa yang sedang berlaku dengan aliran duit rakyat masuk ke dalam projek kereta terbang ini.)

    DUIT TERBANG UNTUK KERETA TERBANG
    KERETA TERBANG TAK TERBANG TINGGI
    DUIT TERBANG KENCING YG MENDATANG
    MAHACAI HAAH SILA TEPUK KUAT LAGI

    Tuan-tuan, Menteri kata tidak ada duit rakyat dibelanjakan untuk projek kereta terbang.

    Duit tuan-tuan lah RM20 juta yang sekarang sudah dilabur dalam syarikat kereta terbang itu. Ini PAC yang kata (bukan saya cakap tau, jangan marah saya).

    Bayangkan RM20 juta.
    Boleh settle housing loan tuan-tuan katakanlah RM500,000.
    Boleh settle car loan tuan-tuan katakanlah RM50,000.
    Boleh settle credit card tuan-tuan katakanlah RM5,000.
    Boleh bayar duit university untuk kesemua anak-anak tuan-tuan (local u atau university overseas).
    Tak sampai RM1 Juta pun.

    Lepas itu ada duit lebih lagi RM19 Juta.

    ini bukan penghabisan ceritanya.
    This is not the end of the story.

    Al kisah yang paling penting ialah - ke mana pergi duit RM20 juta?

    Kereta terbang masih belum siap.
    Menteri kata akan siap, spare part akan sampai, teknoloji akan tiba dsbnya.
    Tapi kereta terbang masih tak siap.

    Celah mana duit itu digunakan...!?

    Mahacai ingat formula ajaib ni..

    FormulaHilangStress = BMF + PopCornTambah + Tepuk

    ReplyDelete
  8. Membawa abu WARGANEGARA ASING YANG SUDAH MATI kenegara ini dan membuangnya kelaut merupakan suatu kesalahan jenayah!

    Sepatutnya WAJIB masuk melalui CIQ untuk melepasi SOP disana untuk memastikan bahan seludup itu bebas kuman, penyakit2 berjankit, fungus2, atau apa2 sahaja berdasarkan SOP CIQ!

    Harap pihak kastam dan polis cepat bertindak!

    ReplyDelete
  9. Ingatkan otak dia lain dgn otak orang melayu yg dikatakan malas dan bodoh. Rupanye sama aje otak dia dgn otak kita. Sama juga dgn otak pemimpin semasa merdeka, "tak apa lah".

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Jika ada sebarang maklumat untuk dikongsi dalam blog ini, sila emelkan ke drnovandrihasan@yahoo.com

Pandangan penulis di dalam blog ini adalah pandangan peribadi dan boleh didebat oleh sesiapa sahaja dalam blog ini.

Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi dek blog ini.

Sila komen dalam blog ini jika ada yang tidak puas hati dengan sebarang artikel di dalamnya.

Blog ini tidak bertanggungjawab di atas mana-mana komen di dalam blog ini.