TERBARU !

Monday, January 27, 2020

Coronavirus : Gantung Kemudahan Imigresen Wuhan Dan Hubei

Akhirnya! Setelah ditekan oleh Rakyat dan warga Netizen yang prihatin dengan wabak Coronavirus, kerajaan PH telah mengambil keputusan.


Kerajaan PH telah mengambil keputusan untuk menggantung sementara semua kemudahan imigresen iaitu eNTRY, Visa on Arrival, e-visa dan visa manual kepada rakyat negara China dari Bandar Wuhan dan Wilayah Hubei di kelilingnya berkuatkuasa serta merta.


Walaubagaimana pun, penggantungan sementara kemudahan imigresen ini mesti diperluaskan lagi bukan hanya warga Wuhan dan daripada daerah Hubei sahaja.

Kerana kerajaan China sudah pun mengenakan perintah kuarantin larangan masuk dan keluar dari bandar Wuhan bagi mengawal wabak ini daripada merebak. Ramai juga warga Wuhan yang keluar sebelum perintah itu dilaksanakan.

Dalam masa yg sama, warga China yg sudah berada dlm negara ini mesti dipantau lokasi dan kesihatan mereka. Mereka tidak boleh dibiarkan begitu sahaja tanpa sebarang pemantauan.

Sama-samalah kita jaga kesihatan masing-masing. Prevention is better than cure!




22 comments:

  1. AKHIRNYA! TAHNIAH NETIZEN!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAMI CADANGKAN DR MAHATHIR & DR WAN AZIZAH DIHANTAR KE HUWAN UNTUK BANTU PIHAK PERUBATAN DI SANA.

      SIAPA SETUJU?

      Delete
  2. hadoiiii..bijak juga mat det..yg terlepas mai kat malaysia...pakar2 boleh ambil sample carunavirus tu..buat kajian..mana tahu dpt hasilkan vaksin..pakar2 di malaysia juga hebat...

    ReplyDelete
  3. Masa kerajaan BN dulu menangani epidemik
    virus je,golongan pembangkang waktu itu
    hanya mampu berguling-guling di jalan raya.
    Bila kena kat barang hidung sendiri
    segala mcm kenyataan bangang dan tolol
    dikeluarkan.Rakyat janganlah berharap
    KERAjaan ari nih membantu.
    Siap cakap mana nak DICAMPAKAN pelancung
    CINA 2 juta orang?
    KERA dihutan disusui biar rakyat derita
    dek KORONAVIRUS BUATAN CHINA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok campak dalam laut cina selatan je specis pembunuh kaum Weighur ni...

      Delete
  4. KAMI CADANGKAN DR MAHATHIR & DR WAN AZIZAH DIHANTAR KE HUWAN UNTUK BANTU PIHAK PERUBATAN DI SANA.

    SIAPA SETUJU?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju, hantar menteri dan timbalan menteri kesihatan sekali...

      Jangan lupa ya?

      Delete
    2. Hantar semua menteri, timbalan menteri & MP PH lagi bagus.. baru aman negara kita.. kikiki

      Delete
  5. Elakkan berkunjung ke hotel2, pusat2 peranginan, pasaraya2, taman2 tema atau majlis2 keraian dimana terdapat pelancung Cina kerana ADA POTENSI mereka adalah pembawa KARONIAVIRUS!

    Tiada vaksin sehingga kini, ianya MEMBUNUH!!!

    ReplyDelete
  6. Tak usahlah menteri timbulkan isu mendiskriminasi rakyat China disaat2 kritikal merebaknya virus KARONIAVIRUS ini.

    Virus ini MEMBUNUH, kalau kena batang tubuh sendiri kami ok ok saja!

    BODOH ke apa?

    ReplyDelete
  7. Rabies penyakit MEMBUNUH bawaan ANJING, selsema BABI bawaan BABI juga MEMBUNUH, tak habis lagi masalah penyakit yang MEMBUNUH ini timbul pula KARONIAVIRUS, entah dari ular ke, kelawar ke, monyet ke, mawas ke, kera duku ke, katak ke masih dalam kajian saintis, tolak batu kayu semua nak ditelan... NAFSU sebijik macam BABI?

    ReplyDelete
    Replies
    1. oitttt...kalau bernafsu makan RASUAH mcm mana..ala2 2.6 b...ala 49 pertuduhan termasuk rasuah..ala2 mcm 2.8 juta duit pesaraan felcra tu...dll...jenis makan juga tu...

      Delete
    2. Allo..rasuah tu yang melakukannya seorang je..rasuah tu biarla mahkamah yang tentukan salah ke tidak..dah tak relevan..melibatkan sorang dua orang je..ni virus yang membunuh melibatkan jutaan nyawa.. apa yang bangang sangat ko ni..rasuah tu hanya nak bersembunyi dari agenda nak menjahanamkan islam di malaysia..Mana lebih penting.. Rasuah seorang atau dua orang atau Virus yang membunuh serta agenda menjahanamkan Agama Islam Malaysia..Pikir guna akal la ngok

      Delete
  8. #Coronavirus: China mengatakan virus boleh merebak sebelum simptom dapat dilihat?

    Hati2 semua rakyat Malaysia! Jangan jadi macam 8:50PM tak henti2 nak berpolitik isu2 basi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tu bangang tk bertepi..dh kena keluarga dia..baru akai mari

      Delete
    2. tu la hangpa..jenus yg tak sayang bangsa sendiri...hangpa tak tau kesan rasuah pada anak melayu2..kununnya hangpa pejuang melayu hingga hangpa tak sedaq..hangpala pemusnah bangsa melayu...bangsa melayu di musnahkan oleh rasuah..duit rasuah beli makanan dan jadi darah daging..akhirnya lahirlah anak2 melayu yg jadi mat rempit..penagih dadah dll...sebab apa..sebab pemimpin2 hangpa yg menjadikan rasuah ni sebagai budaya..yg bawah tak segan2 makan rasuah sebab kata depa yg atas makan berjuta..berbillion..akhirnya menhadi satu wabak yg memusnahkan..kajian yg telah dibuat mendapati..ada hubungan yg kuat sntara anak2 agebs2 yg berkait rapat dgn amalan rsuah dgn anak2 yg betmasalah disiplin..mat rempit dll...ala bang..kita ambil seribu dua ja..yg atas2 ambil betjuta..berbilillion.....ada hangpa kisah...

      Delete
    3. Allo..rasuah tu yang melakukannya seorang je..rasuah tu biarla mahkamah yang tentukan salah ke tidak..dah tak relevan..melibatkan sorang dua orang je..ni virus yang membunuh melibatkan jutaan nyawa.. apa yang bangang sangat ko ni..rasuah tu hanya nak bersembunyi dari agenda nak menjahanamkan islam di malaysia..Mana lebih penting.. Rasuah seorang atau dua orang atau Virus yang membunuh serta agenda menjahanamkan Agama Islam Malaysia..Pikir guna akal la ngok

      Delete
  9. Mcm mn immigresen kita tahu mereka dari Wuhan?
    Bukannya ada flight direct dari wuhan ke Malaysia...
    Aku rasa mcm.rakyat kena tipu ajer...dgn kenyataan media tu...
    Last2 pelancung china masih terus dtg dan tiada sekatan pun...
    Mcm atok kata biarkan mereka dtg...kita rakyat malaysia dia suruh kena hati2...
    Mcm.biar ular masuk rumah...lepas tu suruh org dlm rumah hati2..

    ReplyDelete
  10. gantung juga Puak IS MALAYSIA yang nak pulang dari Syria, Iraq, Libya.... Haramkan Jenis Islam ni!! Siasat mana2 Golongan yang Masih sokong dan Simpati Celak Arab Melayu IS Islam Supremacist ni!!

    ReplyDelete

  11. ayo menangkan uang setiap harinya di agen365*com
    WA : +85587781483

    ReplyDelete
  12. C n P dari Laman Reformasi oleh wfauzdin.blogspot.com pro DSAI ...


    Selain itu peralihan kuasa itu juga demi membuka era dan dimensi baru Malaysia di mata dunia dengan ketuanya dipimpin oleh tokoh baharu dan bukannya oleh tokoh yang 'dikitar semula'.. aawwdduuhh...kikiki.!!

    Hakikat yang perlu difahami umum, dan juga oleh Dr Mahathir sendiri, beliau adalah PM yang 'dikitar semua'...aucchh..!!

    BULAN JANUARY PON BERLALU PERGI
    FEBRUARY PULAK MUNCUL KEMBALI
    ALJUBORI@GANGS DAH BRING IT ON KINI
    MAMAK KUTTY ONN KA TAK ONN NIH..!?

    Dari satu sudut, kualiti PM Malaysia ini adalah orang yang diperbuat dari 'bahan sama' ..aawwuuww ooucch..!! yang mana tidak banyak mempunyai perbezaan dengan PM sebelum ini, Dr Mahathir@fossil purba..!!

    Tidak perlu 'dipakai atau dicat dengan apa-apa warna'..ishh..ishh..aauuchh.!! kepada Dr Mahathir ia tetap hakikat atau tokoh sama. Lantaran orang menanti kemunculan dan juga penanganan oleh seorang perdana menteri yang 'fresh'...aawwwuu!! Orang mahu melihat dan menanti apakah perubahan dan pembaharuan yang bakal dilakukan oleh Anwar.


    Aaaauucchhhh..!! ko rase...dah bring it on ke atau tak tuhhh...!!??

    BRING IT ON PLAK KATA MACAI KUTTY
    ALJUBORI VS ATOK RENTA JADI KA TAK NI.?
    KITA ORANG ONN AJER TUNGGU MASA KINI
    ONN NAK TEPUK SAMBIL TAMBAH POP CORN LAGI


    kikikikokoiki..

    MEMASING ACAH POWER ATOK & ALJUBORI
    ONN KA TAK ONN MACAI PANAS TAK HENTI
    KAMI ONN JER NAK TEPUK SE KUAT HATI
    MENANG JDI ARANG KALAH JDI ABU YER NNNTI..!!!

    kikikikiki...

    Macai aljubori dah bring it on... atok jer acah acah power nak on ke tak on ..tapi nnpk gaye macam tak on pun...kikiki..!!

    kita orang nak onn kasi tepuk ajerr nihh...


    kikikikiki...!

    FORMULAACAHPOWER = HAAH TEPUK + BMF

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasti onn kan masa inkubasi 3 bulan.
      CORONAVIRUS PUN MASA INKUBASINYA 2 MINGGU.

      Delete

DISCLAIMER

Jika ada sebarang maklumat untuk dikongsi dalam blog ini, sila emelkan ke drnovandrihasan@yahoo.com

Pandangan penulis di dalam blog ini adalah pandangan peribadi dan boleh didebat oleh sesiapa sahaja dalam blog ini.

Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi dek blog ini.

Sila komen dalam blog ini jika ada yang tidak puas hati dengan sebarang artikel di dalamnya.

Blog ini tidak bertanggungjawab di atas mana-mana komen di dalam blog ini.