Friday, January 04, 2019

Harga Petrol Terbaru : Selepas Didesak & Dimalukan

Sebelum ada yang bertepuk kegirangan dan memuji kerajaan PH ke langit, kita perlu tahu bahawa:


1. Harga petrol/diesel memang sepatutnya turun, bukan Sabtu ini tetapi sejak 2 bulan yang lepas kerana harga minyak mentah telah pun jatuh.

2. Tak tahu apa yang jadi jika Najib Razak dan rakyat tidak persoalkan cukai petrol seliter yang terpaksa dibayar oleh rakyat kepada kerajaan PH dalam tempoh 2 bulan ini. Mungkin tidak turun langsung.

3. Sebenarnya, harga petrol/diesel boleh diturunkan lagi. Tapi tambahan 2.81 sen untuk seliter RON95 dan 3 sen untuk seliter diesel, masuk ke poket pengusaha-pengusaha sebagai margin.

4. Kenapa 2.81 sen & 3 sen? Jika kerajaan PH bertegas dan benar-benar prihatin kepada rakyat, margin pengusaha-pengusaha tetap sama atau bertambah sikit jika tambahan dapat dikurangkan lagi.

5. Tapi apakan daya. Kerajaan PH bukannya utamakan rakyat. Mereka tahu rakyat akan bising sekejap aja. Lusa nanti, rakyat akan lupa dan cakap benda lain.

42 comments:

 1. Salam Tuan,
  kita bersyukur pada Allah SWT asbab seorang insan yg dulu dicaci dimaki rakyat, perjuangan dan pendedahan beliau secara konsisten telah membongkar baha rejim PH Mahadey Laknat ini telah MENIPU dan MENCURI duit rakyat sejak beberapa bulan lepas


  Berbanyak terima kasih kepada Dato Seri Najib Razak, tanpa beliau rakyat hilang panduan dan arah. Rakyat tak dapat ditipu selagai DSN masih ada. Insya Allah.

  Bayangkan apa terjadi dengan pemimpin parti politik lain yang sibuk bertelagah merebut kuasa bercakaran..apa jadi dengan rakyat?

  Pendedahan beliau telah memalukan Mahadey dan mentri penipu dap, dan membongkar segala kemaksiatan PH hanya baru beberapa bulan berkuasa, tapi zalim pada rakyat

  Alhamdulillah.. mohon maaflah kepada DSN bagi siapa yang banyak memfitnahnya beliau benar2 pemimpin rakyat kerana dia tiada apa2 lagi kepentingan untuk ditagih melainkan keikhlasan

  Wallahualam

  #ThankYouDSN

  ReplyDelete
  Replies
  1. Najib Razak mmg terbaik

   Delete
  2. Hanya KEBERANIAN Kesultanan Islam/Melayu sj. - yg. boleh MENYELAMATkan ISLAM/UMATnya dan seluruh bangsa BUMIPUTERA kita skrg., terutamanya HAK, IDENTITI, WARISAN dan SEJARAH bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita, dr. CENGKAMAN SETAN DAPeliwat Zionis!!!

   SEBENAQnya, DYMM YDPA kita mmg. telah diTIPU habis2an oleh rejim BANGKAI2 Parasit PEN-JAJAH/PEROMPAK/PERASUAH/PENGGANAS/PEMBUNUH Dikator madey anak beranak PAR*A/DAPanjing KURAP HOMO JIJIK HOMO-KULI2 puaka2 ZIONIS HOMO Freemason CIA/MOSSAD-IS(IS)rael/SOROS-lapuran POLIS mesti diBUAT segera atas PENIPUAN ni!

   Sbb. TERJERMAHAN PALSU telah dibuat oleh DBP, terhdp. PERKATAAN2 yg. berkaitan dgn. UNDG2 PER-LEMBAGAAN dan SEJARAH Orang Asal ISLAM/MELAYU kita dlm. KAMUS DBP, cthnya perkataan "HENDAK-lah" dlm UNDG2 PERLEMBAGAAN 40 yg diSAMAkan MAKNA dgn. "MESTIlah" (patutlah Per. 40 ni sengaja diLESAPkan dlm. laman web JPA, bersama Per. 41, DYMM YDPA sbg. PEMERINTAH TERT-INGGI ATM, yg. juga dah LESAP) - dlm. KAMUS DBP yg. dah diANJINGkan habis2an tu - iaitu berkaitan samada DYMM YDPA “MESTI“ atau sebenaqnya, hanya “diHARAPkan“ (HENDAKlah) mendengar nasihat seorg. @ Jemaah Menteri, termsk. utk. UNDG2 PERLEMBAGAAN PERLANTIKAN PEGUAM NEGARA, Per. 145(1); mengISYTIHARkan DARURAT, Per 150; ISLAM adalah Agama PERSEKUTUAN Per. 3(1), Per. 153, dsbnya!! Sbb "HENDAK'" mmg. BUKAN sama MAKNA dgn. "MESTI" (tapi "HENDAK" ni juga telah di-PALSUkan oleh DBP sekarang sbg. sama MAKNA dgn. "MESTI")!!!!

   Patutlah si PENJAJAH BANGKAI ANJING Parasit PAR*A PN tommyHOMO- yg. TAK fasih berBAHASA KEBANGSAAN, boleh pula dilantik sbg. salah seorg. AHLI LEMBAGA PENGELOLA Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP)! Tgk. PENGGANAS2 PN PAR*A/DAPbangkai ANJING HOMO JIJIK Zionis dah TAKUT!!!! Link ni dah HILANG dr. Google pula - http://sabahkini2.com/en/news/1441/peguam-negara-tommy-tidak-fasih-bahasa-melayu-dilantik-ahli-lembaga-pengelola-dbp/view

   BINATANG betul PENIPUAN/SABOTAJ anjing PN DAPengganas ZIONIS ni terhdp. DBP, dan UNDANG-UNDANG PERLEMBAGAAN, serta HAK dan KUASA DYMM YDPA/MAJLIS RAJA-RAJA dan seluruh KE-SULTANAN ISLAM/MELAYU kita!!Ini PENGKHIANATAN/PENDERHAKAAN pd. DYMM YDPA, MAJLIS RAJA-RAJA dan seluruh KESULTANAN ISLAM/MELAYU kita, rakyat BUMIPUTERA kita, serta NEGARA ISLAM kita ni!!! Ini jenayah TERORISMA!!

   Tok Terkedu -PENCINTA HANG TUAH.

   Delete
  3. Lihat PENGHINAAN/GERTAKAN berterusan oleh rejim BANGKAI2 Parasit PEN-JAJAH/PEROMPAK/PERASUAH/PENGGANAS/PEMBUNUH Diktator madey anak beranak PAR*A/PKRhomo/DAPanjing KURAP HOMO JIJIK-KULI2 puaka2 ZIONIS HOMO Freemason CIA/MOSSAD-IS(IS)rael/SOROS - terhadap KUASA dan HAK DYMM Kesultanan Islam/Melayu kita yg. mmg. terMAKTUB dan amat BERKUASA sebenaqnya, dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN kita! Di - http://www.utusan.com.my/berita/politik/tmj-tidak-faham-persekutuan-dr-mahathir-1.815763

   Maka, DYMM YDPA berHAK dan mesti amat BERANI mengISYTIHARkan DARURAT utk. MENYELAMATkan segera ISLAM/umatnya dan seluruh bangsa Bumiputera kita, serta NEGARA ISLAM kita ni di TANAH MELAYU-KEPULAUAN MELAYU pusaka nenek moyang Bumiputera berzaman kita ni - dgn. meletakkan NEGARA ISLAM kita ni di bawah PEMERINTAHAN TENTERA buat sementara mcm. di THAILAND! Sebe-lum NEGARA ISLAM dan KESULTANAN ISLAM/MELAYU kita ni JATUH dgn. amat TRAGIK dan KEJAM spt. EMPAYAR ISLAM TURKI UTHMANIYAH (Ottoman Empire), yg. MEMERINTAH Dunia selama 623 thn, melalui MO PENIPU DAJAL oleh PENYAMAQ2 Zionis Freemason, Atarturk dan pertubuhan “Young Turks“, yg. MENYAMAQ sbg. umat Islam!!

   Sbb. PENIPUAN2 pd. UNDG2 PERLEMBAGAAN kita, terutamanya oleh puak PENJAJAH/PENGGANAS DAPbangkai ANJING HOMO JIJIK-KULI2 puaka2 ZIONIS HOMO Freemason CIA/MOSSAD-IS(IS)rael/SOROS Zionis ni, mmg. AKHIRnya - akan menjadikan TANAH MELAYU kita ini sbg. IS(IS)rael di ASIA TENGGARA, di samping MENAKLUK akan SELAT TEBRAU/SELAT MELAKA/LAUT CHINA SELA-TAN, antara motif DAJAL utama ZNWO (Order Dunia Baru Zionis Freemason) depa utk. MENAKLUK seluruh 5 LAUTAN DUNIA!!

   Lagipun, PRU14, mmg. telah diSABOTAJ habis2an!! Apalagi dgn. PENGAKUAN amat ANGKUH (tapi akhirnya terDEDAH rahsia DAJAL depa), oleh sebuah 'NGO' PENGKHIANAT Veteran ATM/PDRM, Patriot, yg. mana depa telah BEKERJASAMA dgn. 'NGO' PENGGANAS asing, yg. diTAJA CIA/SOROS-MOSSAD, Bersih, yg. berPUSAT di SWITZERLAND - utk. mengHASUT POLIS/TENTERA dan juga disyaki, pekerja2 SPR, utk. MENUMBANGkan PM YAB DS Najib terCINTA kita dan KERAJAAN PERSEKUTUAN!!!

   Maka, kalau dah mengHASUT akan ATM/PDRM/mana-mana pekerja JPA utk. MENUMBANGkan KERAJAAN, apalagi dgn. NGO PENGGANAS ASING Bersih, ini SEBENAQnya adalah PENDERHAKAAN kpd. DYMM YDPA sbg. KETUA UTAMA NEGARA dan PEMERINTAH TERTINGGI ATM - mengikut UNDG2 PERLEMBAGAAN 32 dan 41!!

   Lihat juga, NEGARA dan Rakyat BUMIPUTERA kita sdg. dlm. keadaan amat BAHAYA skrg. , setelah semua 14 HOSPITAL2 SWASTA kita dan 21 HOSPITAL2 TURKI (yg. juga NEGARA ISLAM) dlm. IHH Bhd. diJUAL pd. PENJAJAH Jepun-SEKUTU kuat IS(IS)rael/US-NATO - dan skrg. semua HOSPITAL2 AWAM dan LAPANGAN2 TERBANG kita, serta STESYEN2 KERETAPI2 kita dan TANAH2 amat BERNILAInya, juga akan diJUAL pd. TO-KEY2 PENJAJAH2 Zionis FREEMASON DAPbangkai ANJING ni dan Zionis ASING!!

   Bayangkan puaka2 Zionis FREEMASON IS(IS)rael-MOSSAD/NATO [iaitu Tentera Bersekutu Kesatuan Eropah, tetapi juga SEBENAQnya diANGGOTAI IS(IS)rael/US/Canada/Australia/NZ] - bakal MENGUASAI segala ASET2 NASIONAL NEGARA/BUMIPUTERA/ISLAM amat berHARGA kita ni, yg. diBINA dgn. PENAT LELAH dr. LEGASI amat gemilang BAPA KEMERDEKAAN/BAPA PEMBANGUNAN (tulen) kita, PM Orang Asal amat AGUNG dan terCINTA kita, iaitu KETURUNAN DYMM Almarhum Sultan Hasanuddin dr. EM-PAYAR BUGIS GOWA, Sulawesi (yg. MENENTANG Penjajah LAKNAT Belanda Zionis Freemason di KE-PULAUAN MELAYU kita), Almarhum Orang Kaya Indera Syahbandar ke-10 Pahang, PM YAB Tun Abd. Razak Dato' Hussein Al-Haj, serta diSAMBUNG legasi amat GEMILANG ini oleh ANAKANDA beliau, Orang Kaya Indera Syahbandar ke -11 Pahang, mantan PM/PRESIDEN UMNO amat GEMILANG kita, YAB DS Hj. Mohd. Najib Tun Abd. Razak terCINTA kita!

   Lihat PENDEDAHAN BERNAS oleh YAB DS Najib terCINTA kita, di - https://mykmu.net/2018/12/04/ph-akan-jual-30-dari-lapangan-terbang-bangunan-hospital-hospital-awam-stesen-keretapi-dan-tanah-tanahnya/

   (Tok Terkedu)

   Delete
  4. Sbb. tu, si JANTAN2 Islam/Melayu JANGAN jadi si LEMBIK PONDAN-mcm. si PENAKUT2 Isam/Melayu HOMO spesis anwaq HOMO/PariaKR HOMO JIJIK-KULI DAPeliwat ZIONIS ANJING!!!! Lihat di -

   https://www.malaysia-today.net/2019/01/04/melayu-jangan-takut-untuk-menjadi-kurang-ajar/

   (Tok Terkedu)

   Delete
 2. zaman najib,turun 1 sen,naik 6 sen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nak tipu pun agak2 la.

   Delete
  2. anjing PH masih cuba menipu rakyat..

   Delete
  3. Sbb dah banyak sgt hirup kencing pee ee nih..

   Delete
 3. Saya yakin sahabat-sahabat Umno pun ada yang merasa sinis melihat gelagat Najib sekarang, tetapi itu kerja pembangkang. Biarkanlah dia, kerana saya yakin orang ramai dapat menilai.

  Kaki pukul tegar pembangkang di media sosial akan terus sumpah seranah mengenai harga minyak, tetapi hakikatnya harga minyak akan turun juga minggu ini.

  Malah, ini kali pertama rakyat dilindungi dari kenaikan harga mendadak dan turut mendapat untung bila harga turun mendadak. Hanya di Malaysia ada kaedah yang menang-menang sebegini dalam menentukan harga minyak.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kekekeke..ayat suci menang2 xboleh belah...akhirnya untuk kekalkn harga minyak adalah kata2 nista PHichang utk kelabukan akal pendukong2nya shj..siatem apungan harga adalah yg trbaik utk rakyat...sekian

   Delete
  2. Dah banyak aku nampak copy paste ni. Menyemak blog je. Tak ada idea sendiri. Pegi main jauh2.. shoh!!

   Delete
 4. Tiba2 jibby hanat dpt kredit plk..muka xtahu malu agaknya..

  ReplyDelete
  Replies
  1. ko yg malu sebenarnya sbb byk sgt hirup kencing nobita, tak puas hirup kencing, jilat bontot nobita yg tak cebok penuh taek likat pekat berselirat dengan penuh nikmat.

   patutlah sel2 otak ko tak berhubung mcm nobita.. koh koh koh...

   Delete
  2. Ted Monoff meroyan sebab Najib masih disanjung rakyat. Idea2 Najib masih relevan & bernas. Hinggkan semua menteri Pakarturn asyik curi & implementasikan idea beliau. Bravo Najib!

   Delete
 5. Kerajaan PH ni hidup dengan menipu rakyat dan mamanipulasi fakta...

  Bila Najib dedahkan fakta, baru kelam kabut...
  Agaknya kalau Najib diam, LGE buat bodoh ajer...celaka punya menteri2 PH...MANGKUK!!


  Sekarang LGE dan PH tunduk pada tekanan dari Najib...

  LGE nak tipu rakyat boleh, tapi dia tak boleh nak tipu BEKAS Mneteri kewangan dan Bekas PM yg lebih byk tahu dari dia...

  Syabas Najib....teruskan keluarkan fakta yng sebenar supaya rakyat celik dan faham agar tidak mudah lagi di tiou oleh menteri2 PH yg bodoh dan memang penipu
  Nampak sekarang akhirnya LGE tunduk kepada Najib...

  Syabas Najib!!


  Dia boleh tipu sekali tapi tak boleh nak tipu byk kali...
  Rakyat memerhatikan dan sedar siapa penipu sebenar....

  PH mungkin tak lama...percayalah..

  Akan ada satu gagasan atau pakatan baru yg aan memerintah Malaysia..yg lebih adil, menjaga bumiputra/Islam dan rajaa2 serta menjaga hak2 bukan islam secara adil mengikut perlembagaan Malaysia...


  Bukan macam sekarang yg kononnya nak ikut " rule of law"....,

  Konon nak jaga Melayu, bumiputra, Islam dan Raja2...tapi tindakan tak keaarah itu..
  Cakap ajer yg lebih, tindakan tak ada langsung...
  Mengikut telunjuk DAP yg memperjuangkan sama rata, malaysian malaysia...

  ReplyDelete
 6. Thank you DSN
  Terbaik Dr MIM..

  ReplyDelete
 7. Ramai yang dah gila sebab UMNo kecundang. Tak boleh menerima hakikat. Pencacai dah tak boleh cari makan. Pandangan berunsur menghina peribadi. Menuduh dan memaki bukan jalan penyelesaian masalah. Bukannya membina bangsa.Kita perlu berfikiran positif. Kejatuhan UMNo mungkin ada sebabnya. Perbaiki kelemahan diri.

  ReplyDelete
  Replies
  1. PI MAMPOS lu HOMO BANGKAI BABI PENYAMAQ DAPbangkai ANJING, dr. TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kami ni!! Yg. akan diHAPUSkan habis2an, adalah PARTI PENJAJAH/PENGGANAS buas PELAHAP BANGKAI BABI HOMO JIJIK Zionis FREEMASON -

   D uboq
   A njing
   P eliwat!!!!

   (Tok Terkedu)

   Delete
 8. Mengikut GILIRAN dan UNDANG2, maka DYTM TENGKU MAHKOTA PAHANG Tengku Abdullah Al-Haj Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah, yg. amat berJIWA rakyat dan sering memPERTAHANKan ISLAM/umatnya serta HAK, WARISAN, IDENTITI dan SEJARAH bangsa BUMIPUTERA kita - yg sepatutnya diLANTIK sbg. DYMM YDPA, oleh kerana AYAHANDA baginda, DYMM Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu’azzam Shah, sdg. GERING (Ganjilnya PORTAL DiRaja Pahang seolah diSABOTAJ - susah nak buka)!

  Tgk. juga DAPbangkai ANJING sdg. MENYIBUK dan berjumpa, disyaki utk. mengHASUT DYMM Sultan Johor!!

  Tok Terkedu -PENCINTA HANG TUAH dan HANG JEBAT (terpulang pd. keadaan).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tgk. PN PARIA BANGKAI ANJING yg. dah mengANJINGkan PD*M PENAKUT nak MAMPOS tu - sampai skrg. TAK tangkap si PENDATANG CINA BANGKAI BABI rasis yg. mengHINA DYMM YDPA kita dgn. amat KEJI! Kalau bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu buat mcm. ni - CEPAT aja TANGKAP!! BANGSAT betul!!!

   Lihat di - https://pahang-ku.blogspot.com/2019/01/hina-sultan-muhammad-v-umno-mahu-polis.html

   (Tok Terkedu)

   Delete
  2. Apa yg ko komen ni.. tak faham. Dulu masa kecil malas belajor. Orang lain bijak pandai. Ko saja yg bodoh. Nasib la ko...tok terkedu. Dah tua jadi gila.

   Delete
  3. Apa yg ko komen ni.. tak faham. Dulu masa kecil malas belajor. Orang lain bijak pandai. Ko saja yg bodoh. Nasib la ko...tok terkedu. Dah tua jadi gila.

   Delete
  4. JILAKA lu HOMO 856/858 si keturunan BANGKAI ANJING GILA BABI-dilahirkan dr. JAMBAN DAPeliwat ZIONIS!!!

   Tok Terkedu.

   Delete
  5. Puaka2 DAParasit HOMO JIJIK ZIONIS dah TAKUT - kalau DYTM TENGKU MAHKOTA PAHANG Tengku Abdullah Al-Haj Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah, terCINTA kita, yg. amat berJIWA rakyat dan sering memP-ERTAHANKan ISLAM/umatnya serta HAK, WARISAN, IDENTITI dan SEJARAH bangsa BUMIPUTERA kita - diLANTIK sbg. DYMM YDPA, oleh kerana AYAHANDA tercinta baginda , DYMM Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu’azzam Shah sedang GERING!!

   DYTM Tengku Mahkota PAHANG mesti amat BERANI demi ISLAM/umatnya dan HAK/WARISAN/IDENTITI/SEJARAH seluruh bangsa BUMIPUTERA kita - utk. MENUNTUT hak baginda diTABALkan sbg. DYMM Sultan Pahang SEGERA, supaya dapat diTABALKan sbg. DYMM YDPA mengikut GILIRAN dan UNDANG2!!

   Sbb. tu puaka2 DAPeliwat HOMO JIJIK Zionis ni cuba MENGHASUT akan DYMM Sultan Johor; dan skrg. madey PARIA pula!!

   Tok Terkedu - Pencinta HANG TUAH dan HANG JEBAT (mengikut keadaan demi keadilan buat ISLAM/umatnya)

   Delete
  6. BENARkah berita ni ttg. SABOTAJ ke atas DYMM Sultan Muhammad V - yg. dilapurkan diPAKSA turun TAKHTA?! Kalau ini benaq, maka ini PENGANIAYAAN yg. amat BESAQ, bukan hanya pd. baginda, tetapi juga pd. DYTM Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah, yg. sepatutnya diTABAL menjadi DYMM Sultan Pahang, kerana AYAHANDA baginda sdg. GERING, dan kemudian mengikut GILIRAN dan UNDG2, sepatutnya baginda diTABALkan menjadi DYMM YDPA, selepas DYMM Sultan Muhammad V!

   Lihat di - https://www.thethirdforce.net/the-inevitable-departure-that-was-muhammad-v/

   (Tok Terkedu)

   Delete
  7. Tgk. rejim BANGKAI2 Parasit PENJAJAH/PEROMPAK/PERASUAH/PENGGANAS/PEMBUNUH Diktator madey anak beranak PAR*A/anwaq HOMO-PariaKRhomo/DAPanjing KURAP HOMO JIJIK-KULI2 puaka2 ZIONIS HOMO Freemason CIA/MOSSAD-IS(IS)rael/SOROS, dah TAKUT - berterusan nak mengHALANG DYTM Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah terCINTA kita, yg. sepatutnya diTABAL menjadi DYMM Sultan Pahang, kerana AYAHANDA baginda, DYMM Sultan Haji Ahmad Shah, sdg. GERING, dan kemudian mengikut GILIRAN dan UNDG2, sepatutnya DYTM Tengku Abdullah, diTABALkan menjadi DYMM YDPA, selepas DYMM Sultan Muhammad V!!!!

   Sbb.tu media PariaKR BANGKAI ANJING ni memBANGKITkan kembali TUDUHAN PALSU jijik ke atas YAB MB Pahang, Wan Rosdy Wan Ismail pula!!!! Dan madey PARIA pula nak proses perlantikan DYMM YDPA yg. BARU di buat segera, walau tarikh telah ditetapkan!!Lihat media BANGKAI APARASIT ni di - https://wrlr.blogspot.com/2019/01/enteri-besar-pahang-disiasat-kes-beli.html

   BINATANG betul PENIPUAN ni dan cubaan SABOTAJ ke atas TAKHTA2 DYMM Sultan Muhammad V dan DYTM Tengku Abdullah, sbg. DYMM Sultan Pahang baru, dan yg. sepatutnya diTABALkan sbg. DYMM YDPA yg. BARU!

   Sbb. itu, DYTM Tengku Mahkota PAHANG mesti amat BERANI demi ISLAM/umatnya dan HAK/WARISAN/IDENTITI/SEJARAH seluruh bangsa BUMIPUTERA kita - utk. MENUNTUT hak baginda diTABALkan sbg. DYMM Sultan Pahang SEGERA, supaya dapat diTABALKan sbg. DYMM YDPA mengikut GILIRAN dan UNDANG2!!

   Tok Terkedu,

   Delete
  8. Inilah sbbnya, DYMM YDPA yg. BARU mesti amat BERANI sbg. KETUA UTAMA NEGARA dan ISLAM, mengikut UNDANG2 PERLEMBAGAAN Perkara-perkara 3 dan 32 - mengHAPUSkan PENINDASAN/PENGANIAYAAN yg. makin MENINGKAT dan KEJAM pd. ISLAM/umatnya, yg. jelas MELANGGAR UNDG2 PERLEMBAGAAN, di bawah rejim BANGKAI2 Parasit PENJAJAH/PEROMPAK/PERASUAH/PENGGANAS/PEMBUNUH Diktator madey anak beranak PARIA/anwaq HOMO-PariaKRhomo/DAPanjing KURAP HOMO JIJIK-KULI2 puaka2 ZIONIS HOMO Freemason CIA/MOSSAD-IS(IS)rael/SOROS ni!!!

   Lihat bagaimana SEKOLAH2 PONDOK Islam/Melayu kita diANIAYA dan diDISKRIMINASI, berbanding setiap SK TAMIL yg. mendpt. hampir $100, 000 (walau hanya ada 3 pelajar spt di Bukit Fraser) dan setiap Sek. PERSENDIRIAN Cina (yg. juga menerima anak2 PATI2, disyaki BUKAN ISLAM yg. MAJORITI) sbnyk. $200,000, serta hampir $50 JUTA, utk. membaiki 2 SK Cina dan membina 1 SK Cina baru di PP!!!!!!! BABI betul PENIPUAN laknat guan eng HOMO BANGKAI ANJING DAPeliwat Zionis ni!!! Lihat betapa JIJIKnya bila BARUA2 Islam/Melayu BANGKAI ANJING HOMO, spt. mujahidHOMO/mazleeHOMO BANGKAI2 ANJING ni punya TERJELIR LIDAH sanggup MENJILAT DAPenjajah HOMO JIJIK ZIONIS ni!!! Di - http://khairulryezal.blogspot.com/2019/01/rm25-juta-untuk-283-sekolah-pondok.html

   (Tok Terkedu)

   Delete
  9. Sbb. itu, DYMM YDPA baru kita mesti amat BERANI utk. MENYELAMATkan ISLAM/umatnya dan seluruh bangsa BUMIPUTERA kita, serta TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni dgn. SEGERA - dari PENJAJAHAN/KEGANASAN amat BUAS oleh rejim DAPanjing KURAP HOMO JIJIK-KULI2 puaka2 ZIONIS HOMO Freemason CIA/MOSSAD-IS(IS)rael/SOROS ni, yg. merupakan PEMERINTAH sebenaqTanah Melayu dan NEGARA ISLAM kita ni skrg!!!!

   Lihat di -

   https://www.ismaweb.net/2019/01/08/dap-ancam-sosiobudaya-perlembagaan-negara/

   DAP ancam sosiobudaya, Perlembagaan negara

   Pengakuan Dr Mahathir perlu jadi 'wake up call' kepada umat Islam

   adminweb 08/01/2019

   (Tok Terkedu)

   Delete
 9. DYTM TENGKU MAHKOTA PAHANG Tengku Abdullah yg. dlm. perjalanan pulang dr. LONDON dan akan diTABALkan sbg. DYMM Sultan Pahang, mesti diLINDUNGI dgn. amat KETAT - kerana MUSUH2 Islam/umatnya dr. puak DAParasit JIJIK ZIONIS amat TAKUT baginda akan diTABALkan menjadi DYMM YDPA!!!!!!

  DYTM TENGKU MAHKOTA PAHANG Tengku Abdullah Al-Haj Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah, terCINTA kita, yg. amat berJIWA rakyat dan sering memPERTAHANKan ISLAM/umatnya serta HAK, WARISAN, IDENTITI dan SEJARAH bangsa BUMIPUTERA kita - mmg. patut diLANTIK sbg. DYMM YDPA, oleh kerana AYAHANDA tercinta baginda , DYMM Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Al-Mu’azzam Shah sedang GERING!!

  DYTM Tengku Mahkota PAHANG mesti amat BERANI demi ISLAM/umatnya dan HAK/WARISAN/IDENTITI/SEJARAH seluruh bangsa BUMIPUTERA kita - utk. MENUNTUT hak baginda diTABALkan sbg. DYMM Sultan Pahang SEGERA, supaya dapat diTABALKan sbg. DYMM YDPA mengikut GILIRAN dan UNDANG2!!

  Lihat di - https://idahsalam.blogspot.com/2019/01/hormati-sistem-penggiliran-tengku.html

  (Tok Terkedu)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lihat berita dr. NST BANGKAI ANJING yg. RASIS dan begitu KURANG AJAQ ni!!!!

   Si PENJAJAH2/PENGGANAS2 PARIA2 BANGKAI ANJING DAParasit ZIONIS/hindrafHOMO punyalah BENCI akan KESULTANAN ISLAM/MELAYU kita dgn. mengHINA DYTM Tengku Abdullah dan DYMM Sultan Pahang, dgn. menulis perkataan "Sultan" dlm. huruf KECIL iaitu "sultan" dan lansung tak menyebut gelaran terhormat DiRaja spt. "DYMM" utk. DYMM Sultan Hj. Ahmad Shah, DYMM Sultan Muhammad V atau sbg. DYMM YDPA dan DYTM Tengku Abdullah!!! SEDAQlah bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu - ini mmg. PENGHINAAN pd. KESULTANAN ISLAM/MELAYU kita!!!

   Ak dah komplen pd. media NST BANGKAI ANJING tu; BOIKOT NST bangsat ni!!! Lihat di - https://www.nst.com.my/news/nation/2019/01/448496/pahang-sultan-abdicate-soon

   (Tok Terkedu)

   Delete
  2. SERANGAN2/GERTAKAN2/PENGHINAAN2 JIJIK berterusan diLANCARkan habis2an oleh rejim BANGKAI2 Parasit PENJAJAH/PEROMPAK/PERASUAH/PENGGANAS/PEMBUNUH Diktator madey anak beranak PARIA/anwaq HOMO-PariaKRhomo/DAPanjing KURAP HOMO JIJIK-KULI2 puaka2 ZIONIS HOMO Freemason CIA/MOSSAD-IS(IS)rael/SOROS - utk. menSABOTAJ akan HAK dan KUASA DYTM Tengku Abdullah terCINTA kita, utk. diTABALkan sbg. DYMM Sultan Pahang yg. BARU dan seterusnya , mengikut GILIRAN dan UNDANG2, diTABALkan sbg. DYMM YDPA! Lihat di -

   1. https://gajahmenta.blogspot.com/2019/01/agong-tiada-sistem-giliran.html ;

   Dan lihat, walau DYMM Sultan Hj. Ahmad Shah sdg. GERING, tapi TIBA2 nak diPAKSA dan diGERTAK utk. segera SETUJU dgn. PERLANTIKAN Presiden UIAM yg. BARU, yg. juga SEBENAQnya MENGGERTAK DYTM Tengku Abdullah yg. akan diTABALkan sbg. DYMM Sultan Pahang, supaya TUNDUK kpd. segala KEMAHUAN rejim PHomo PARASIT ni, walau sebelum diTABALkan sbg. DYMM Sultan Pahang dan DYMM YDPA!! Lihat di -

   2. https://www.mynewshub.tv/terkini/cadangan-nama-presiden-uiam-baharu-kepada-pm-sultan-pahang/

   Dan TUDUHAN2 PALSU terus diBANGKITkan semula oleh PN PARIA DAParasit HOMO JIJIK Zionis terhdp. PEMIMPIN2 UMNO Pahang terCINTA kita, terutamanya mantan PM/PRESIDEN UMNO amat GEMILANG kita, YAB DS Najib terCINTA kita - juga utk. MENSABOTAJ akan HAK dan KUASA DYTM Tengku Abdullah terCINTA kita agar GAGAL diTABALkan sbg. DYMM YDPA nanti atau terPAKSA TUNDUK kpd. segala KEMAHUAN rejim PHomo PARASIT JIJIK ni sekiranya diTABALkan sbg. DYMM YDPA kita!! Lihat di -

   3. http://www.addindeen.com/2019/01/pegawai-khas-najib-di-dakwa-rasuah.html

   (Tok Terkedu)

   Delete
  3. Lihat TERJERMAHAN PALSU dan PENIPUAN telah dibuat oleh DBP, terhdp. PERKATAAN2 yg. berkaitan dgn. UNDG2 PERLEMBAGAAN dan SEJARAH/HAK Orang Asal ISLAM/MELAYU kita dlm. KAMUS DBP, cthnya perkataan "HENDAK-lah" dlm UNDG2 PERLEMBAGAAN 40, yg diSAMAkan MAKNA dgn. "MESTIlah" (patutlah Per. 40 ni sengaja diLESAPkan dlm. laman web JPA, bersama Per. 41, DYMM YDPA sbg. PEMERINTAH TERTINGGI ATM, yg. juga dah LESAP) - dlm. KAMUS DBP yg. dah diANJINGkan habis2an tu - iaitu berkaitan samada DYMM YDPA “MESTI“ atau sebenaqnya, hanya “diHARAPkan“ (HENDAKlah) mendengar nasihat seorg. @ Jemaah Menteri, termsk. utk. UNDG2 PERLEMBAGAAN PERLANTIKAN PEGUAM NEGARA, Per. 145(1); mengISYTIHARkan DARURAT, Per 150; ISLAM adalah Agama PERSEKUTUAN Per. 3(1), Per. 153, dsbnya!!

   Sbb "HENDAK'" mmg. BUKAN sama MAKNA dgn. "MESTI" (tapi "HENDAK" ni juga telah di-PALSUkan oleh DBP sekarang sbg. sama MAKNA dgn. "MESTI")!!!!

   Patutlah si PENJAJAH BANGKAI ANJING Parasit PARIA PN tommyHOMO- yg. TAK fasih berBAHASA KEBANGSAAN, boleh pula dilantik sbg. salah seorg. AHLI LEMBAGA PENGELOLA Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP)! Tgk. PENGGANAS2 PN PARIA/DAPbangkai ANJING HOMO JIJIK Zionis dah TAKUT!!!! Link ni dah HILANG dr. Google pula - http://sabahkini2.com/en/news/1441/peguam-negara-tommy-tidak-fasih-bahasa-melayu-dilantik-ahli-lembaga-pengelola-dbp/view

   (Tok Terkedu)

   Delete
  4. PAHANG terus diSERANG!!!

   Pemimpin2 ORANG ASAL Islam/Melayu kita terus diSERANG habis2an dgn. TUDUHAN2 PALSU, oleh syukriHOMO/SP*M BANGKAI ANJING PENIPU - utk. MENSABOTAJ akan HAK dan KUASA DYTM Tengku Abdullah terCINTA kita agar GAGAL diTABALkan sbg. DYMM YDPA nanti atau terPAKSA TUNDUK kpd. segala KEMAHUAN rejim PHomo PARASIT JIJIK ni sekiranya diTABALkan sbg. DYMM YDPA kita!!

   Lihat kes TERBARU, di - http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/empat-pegawai-kanan-termasuk-ceo-paip-pahang-ditahan-1.819677

   (Tok Terkedu)

   Delete
  5. SERANGAN berTUBI2 sekarang ke atas KERAJAAN BN. terutamnaya mantan PM/PRESIDEN UMNO Orang Asal ISLAM/MELAYU amat GEMILANG kita, YAB DS Najib terCINTA kita serta mantan WANITA PERTAMA Orang asal ISLAM/MELAYU amat GEMILANG kita, YAB DS Rosmah terCINTA kita, kerana YAB DS Najib adalah pemimpin Islam/Melayu dan UMNO yg. amat PENTING dr. PAHANG, terus diLANCARkan oleh rejim BANGKAI2 Parasit PENJAJAH/PEROMPAK/PERASUAH/PENGGANAS/PEMBUNUH Diktator madey anak beranak PARIA/anwaq HOMO-PariaKRhomo/DAPanjing KURAP HOMO JIJIK-KULI2 puaka2 ZIONIS HOMO Freemason CIA/MOSSAD-IS(IS)rael/SOROS - utk. terus MENSABOTAJ akan HAK dan KUASA DYTM Tengku Abdullah terCINTA kita agar GAGAL diTABALkan sbg. DYMM YDPA nanti atau terPAKSA TUNDUK kpd. segala KEMAHUAN rejim PHomo PARASIT JIJIK ni sekiranya diTABALkan sbg. DYMM YDPA kita!!

   Dan skrg. PENJAJAH2 PARIA BANGKAI PARASIT PN DAPengganas HOMO JIJIK Zionis/Kem. Sumber PENGGANAS HINDRAFhomo-TAMIL EELAM Sri Lanka, menggunakan POL*S pula utk. terus membuat SERANGAN dan TUDUHAN2 PALSU ke atas KERAJAAN BN amat GEMILANG bawah YAB DS Najib terCINTA kita - juga utk. menSABOTAJ pertabalan DYTM Tengku Abdullah terCINTA kita sbg. DYMM Sultan Pahang dan seterusnya sbg. DYMM YDPA kita atau menGERTAK baginda sekiranya diTABALkan sbg. DYMM YDPA di masa akan datang!!!

   Lihat di - https://www.justreadonline.com/2019/01/11/police-raid-hrdf-office/

   (Tok Terkedu)

   Delete
  6. LEGASI amat GEMILANG, oleh Almarhum YAB Tun Abd. Razak terCINTA kita pula, diSERANG dgn. amat KEJI oleh DAP BANGKAI ANJING!!!!

   Setelah dgn. amat LICIK dan DAJAL memBANKRAPkan FELDA/FELCRA/RISDA - utk. MEROMPAK berBILLION Aset2 $berBILLION SAHAM/HARTANAH Bumiputera kita ni, skrg. si PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU kit siang HOMO BANGKAI ANJING DAPeliwat HOMO JIJIK Zionis ni - utk. MENGALIH PERHATIAN dr. KES2 RASUAH depa termsk. di Cameron Highlands dan nak menSABOTAJ akan PERTABALAN DYMM Sultan Abdullah terCINTA kita sbg. DYMM YDPA kita, kit siang DAPengganas ZIONIS ni nak terus mengHINA/mengGERTAK/MEMPROVOKASI/MENIPU pula psl. LEGASI amat GEMILANG oleh BAPA KEMERDEKAAN/BAPA PEMBANGUNAN (tulen) kita, PM Orang Asal amat AGUNG dan terCINTA kita, iaitu KETURUNAN DYMM Almarhum Sultan Hasanuddin dr. EMPAYAR BUGIS GOWA, Sulawesi (yg. MENENTANG Penjajah LAKNAT Belanda Zionis Freemason di KEPULAUAN MELAYU kita), Almarhum Orang Kaya Indera Syahbandar ke-10 Pahang, PM YAB Tun Abd. Razak Dato' Hussein Al-Haj, serta diSAMBUNG legasi amat GEMILANG ini oleh ANAKANDA beliau, Orang Kaya Indera Syahbandar ke -11 Pahang, mantan PM/PRESIDEN UMNO amat GEMILANG kita, YAB DS Hj. Mohd. Najib Tun Abd. Razak terCINTA kita, termsk. dgn. kit siang BANGKAI ANJING ni, MENIPU dgn. amat KEJI, kononnya Almarhum YAB Tun Razak-DS Najib dan KERAJAAN BN menyambung legasi PENJAJAH Zionis British KEPARAT, utk. membiaqkan PETANI2 miskin dan tidak berpelajaran tinggi!

   BINATANG betul PENIPUAN/SABOTAJ oleh DAP BANGKAI ANJING ni!!! CELAKA lu PENDATANG2 PARIA/CINA RASIS DAP bangkai BABI!!! PI MAMPOS lu DAP BANGKAI BABI dr. TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kami ni!!!

   Lihat media BANGKAI ANJING ni - https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2019/01/14/bn-deliberately-kept-felda-settlers-poor-and-unskilled-says-kit-siang/

   (Tok Terkedu)

   Delete
 10. ALHAMDULILLAH!!! DAULAT TUANKU!!!!

  Kami RAKYAT Orang Asal ISLAM/BUMIPUTERA yg. sdg. MENDERITA, di bawah PEMERINTAHAN ZALIM dan RAKUS di bawah rejim PENJAJAH DAP yg. amat ANTI-ISLAM/umatnya, terutamanya bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita - merafak sembah tahniah kepada Kebawah DYMM Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah terCINTA kami, di atas pemasyhuran baginda sebagai DYMM Sultan Pahang yang keenam, hari ini.

  Dan kami berdoa kpd. ALLAH SWT, supaya dilindungi dan dirahmati Kebawah DYMM Paduka Ayahanda Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah Ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar Ri’ayatuddin Mu’adzam Shah, yg. sdg. GERING skrg.

  Lihat di -

  1. https://suara.tv/15/01/2019/sultan-abdullah-sebak-ketika-istiadat-pemasyhuran-mohon-rakyat-doakan-kesejahteraan-ayahanda/ ;

  2. https://www.ismaweb.net/2019/01/15/isma-merafak-sembah-tahniah-pemasyhuran-sultan-pahang-ke-6/ ;

  3. https://denaihati.com/video-dan-gambar-di-majlis-pemasyhuran-sultan-pahang ;

  4. http://www.utusan.com.my/berita/nasional/biodata-sultan-pahang-keenam-1.822814 ; dan di

  5. http://www.utusan.com.my/berita/nasional/video-sultan-abdullah-ri-ayatuddin-al-mustafa-billah-shah-sultan-pahang-ke-6-1.822673 :

  Video oleh AHMAD ZAKKI JILAN

  MOHD. SHARIZA ABDULLAH & SHARIFAH HAZIRAH SYED JUFFERI

  15 Januari 2019

  PEKAN 15 Jan. - Sultan Abdullah hari ini dimasyhurkan sebagai Sultan Pahang keenam dalam era moden menggantikan ayahanda baginda, Sultan Ahmad Shah.

  Serentak dengan itu, baginda kini bergelar Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah.


  Ia membawa maksud ‘Sultan Abdullah pembela agama yang terpilih oleh Allah’.


  Pemasyhuran tersebut disempurnakan dalam majlis penuh adat istiadat diraja di Balairung Seri Istana Abu Bakar di sini.


  Bertitah pada istiadat berkenaan, Sultan Abdullah akan menjadikan legasi pemerintahan ayahanda baginda yang berpaksikan kepada frasa keramat ‘raja dan rakyat berpisah tiada’ sebagai cogan utama pemerintahnnya.


  “Kepada rakyat jelata sekalian, saya ini tidak ubah ‘bagai condong yang akan menongkat, bagai rebah yang akan menegak’.


  “Kepada sayalah tempat sekalian rakyat menumpang teduh apabila dilanda musibah dan menumpang kasih apabila berduka,” titah baginda.
.......(lihat Video BERSEJARAH ini dan terus membaca)

  (Tok Terkedu - rakyat biasa)

  ReplyDelete
 11. biaq minyak naik....asal najib..rosmah...aziz rahim...mereput dlm penjara...

  ReplyDelete
  Replies
  1. BANGKAI2 BABI Betina sundal Kok, kit siang, waythamoorti, guan eng......akan MEREPUT dlm. PENJARA satu hari nanti!!!

   Yg. ni TAK pula lu TERLALAK aaahh si si HOMO 812 BANGKAI ANJING-yg. lahir dr. LUBANG JAMBAN DAPeliwat HOMO JIJIK Zionis oi - psl. ROMPAKAN2/RASUAH2/PENGGUBAHAN WANG HARAM oleh madey ANAK BERANAK dan TUAN TERBANGSAT-no 1 DUNIA dia, kit siang BANGKAI BABI DAPeliwat ZIONIS dia! Si PENJAJAH DAPbangkai ANJING BINATANG ni mmg. dah mengANJING KURAPkan habis2an syukriHOMO/SP*M tu!!

   Di - https://www.malaysia-today.net/2017/10/10/how-mahathir-moves-his-billions/

   How Mahathir moves his billions

   Raja Petra Kamarudin

   Malaysia Today
   Oct 17, 2017

   (Tok Terkedu)

   Delete
 12. raja petra...kah!kah!kah!PECAH PERUT NAK TERGELAK....KAH..KAH..KAH..

  ReplyDelete
 13. Tgk. juga si PENGGANAS PARIA HINDU BANGKAI ANJING dr. hindrafHOMO-TAMIL EELAM Sri Lanka-KULI waythamooti PARIA HINDU BANGKAI BABI/DAPeliwat HOMO JIJIK Zionis - telah MENYERANG saudara PENDAKWAH gemilang kita ni, Firdaus Wong, pasal Cogan Jata DYMM Sultan Pahang terCINTA kita! Dan kemudian PENGGANAS PARIA HINDU ni diBEBASkan pula oleh POLIS; apa halnya ni?!! JATA sebenarnya, bermaksud, lambang kekuasaan dan kedaulatan pemerintahan DYMM Raja-Raja Islam/Melayu kita.
  Lihat di -

  1. http://cempedakcheese.com/pelampau-hindraf-buat-kecoh-di-pejabat-firdaus-wong/

  Lihat bagaimana, DYMM RAJA-RAJA Islam/Melayu kita, serta ISLAM/umatnya, terutamanya bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita, asyik diHINA/diGERTAK/diPROVOKASI tak habis2, dgn. amat KEJI dan makin BONGKAK oleh PENGGANAS2/PENJAJAH2/PEMBUNUH2 PARIA2 HINDU hindrafHOMO-TAMIL EELAM Sri Lanka ni (sampai boleh MEMBUNUH adik BOMBA amat MALANG kita, Allahyarham ADIB kami, yg. KESnya semakin diLUPAkan), dlm. kes TERBARU ni - dgn. mengHINA/mengGERTAK DYMM Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah terCINTA kita, dan ISLAM/umatnya, dgn. MENIPU pasal Simbol Cogan Jata DYMM Sultan Pahang, kononnya berasal Dari Dewa Murugan! JAHATnya si PENGGANAS2 PARIA HINDU ni!!!! Lihat di -

  2. http://www.utusan.com.my/berita/nasional/menjawab-dakwaan-simbol-cogan-jata-sultan-pahang-1.822877

  Sdgkan Mata COGAN JATA, sebenarnya berbentuk daun kopi, dicipta oleh Kerajaan Pahang , di bawah Almarhum DYMM Sultan Ahmad Al-Muadzam Shah, sbg. DYMM Sultan Pahang I (yang PERTAMA - diantara thn. 1882-1914). Lihat penerangan di -

  3. http://www.dirajapahang.my/portaldiraja/?page_id=214 :

  Jata negeri terdiri daripada gabungan cogan, gading bersilang, cogan kata ‘Ya Latiff’ dan skrol tertulis nama Negeri Pahang. Mata cogan yang berbentuk daun kopi adalah simbolik kepada peristiwa kejayaan sewaktu menyusun perancangan untuk mengambil alih pemerintahan Kerajaan Pahang oleh Wan Ahmad (Sultan Ahmad) yang ketika itu dihidangkan air kopi. Gading gajah yang bersilang melambangkan kegagahan dan keperwiraan negeri ini. Gading gajah juga melambangkan istiadat. Memberi erti negeri yang mempunyai adat istiadat sempena gajah yang pada zaman dahulu digunakan sebagai kenderaan dalam istiadat Diraja. Huruf jawi yang mengapit cogan tersebut adalah perkataan ‘Ya Latiff’ yang bermaksud ‘Allah Yang Maha Lembut’ ini merujuk kepada pemerintahan Sultan yang berpaksikan kepada Agama Islam.......;

  Dan apa makna Cogan DYMM RAJA-RAJA Islam/Melayu kita, lihat penerangan di -

  4. http://www.dirajapahang.my/portaldiraja/?page_id=3300 :

  Alat Kebesaran Diraja Negeri Pahang merupakan sekumpulan alatan yang menjadi lambang kekuasaan, kedaulatan serta keabsahan Sultan Pahang Darul Makmur. Alat-alat kebesaran ini digunakan dalam istiadat pertabalan seseorang sultan dan dalam istiadat rasmi yang lain.

  Mengikut istiadat Raja-Raja Melayu dahulu termasuk di Kesultanan Johor-Riau-Lingga-Pahang cogan melambangkan kebesaran Raja. Ia dibawa oleh seorang pawai dan di sandar di bahu kanan dengan memakai tetampan di dalam istiadat-istiadat keberangkatan Raja Pemerintah ke Balairung Seri. Ia dibentuk menyerupai daun kopi dan berwarna emas, tertulis dengan tulisan Jawi perkataan “Ya Latif” dan “Negeri Pahang”.......

  Untuk fahami lebih lanjut Sejarah DYMM Kesultanan Islam/Melayu Pahang terCINTA kita, lihat di -

  5. http://www.dirajapahang.my/portaldiraja/?page_id=115

  (Tok Terkedu)

  ReplyDelete