TERBARU !

Monday, December 23, 2019

Melampau! Dong Jiao Zong & Perhimpunan Anti - Jawi Hina Perlembagaan Malaysia

Sidang akhbar ini bukan di adakan di luar negara.


Malangnya, di manakah bahasa kebangsaan kerana label di depan meja itu pun tidak guna bahasa kebangsaan?

Jika bahasa kebangsaan pun disampahkan begitu sahaja, apa lagi nilai perlembagaan Malaysia. Inilah tahap kerasisan puak Dong Jiao Zong.

Puak ini juga menabur fitnah dan menghasut rakyat terutamanya kaum Cina, kononnya tulisan Jawi untuk sebar agama Islam.


Lebih mual lagi apabila puak Dong Jiao Zong masih berdegil mahu mengadakan perhimpunan di Kolej New Era di Kajang pada 28 Disember ini.

Mereka kononnya mendukung perlembagaan Malaysia tapi jika undang-undang pun tidak dihormati langsung, Dong Jiao Zong melampau! Mereka hina keputusan Mahkamah Tinggi!
1. Mahkamah Tinggi memutuskan jawi adalah sebahagian daripada Bahasa Malaysia yang merupakan bahasa kebangsaan. Kerana itu, jawi boleh diajar di sekolah Cina dan Tamil.

2. Mahkamah Tinggi menjelaskan bahwa pelaksanaan kelas jawi tidak bertentangan semangat Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967 dan peruntukan di bawah Perlembagaan Persekutuan.

3. Mahkamah Tinggi juga memutuskan bahwa tidak benar mengajar jawi di sekolah Cina atau Tamil akan memberi persepsi Islam disebarkan di sekolah vernakular.
Maksud mudah, mereka yang pertikai jawi itu juga hina dan pertikai bahasa kebangsaan!

Lebih mual lagi apabila tidak ada satu pun Menteri dan kepimpin tertinggi Melayu PH yang bangkit secara serius untuk membantah kerasisan uak itu.

Tinggal Mahathir yang terkontang-kanting sendirian. Tapi beliau hanya beri komen menceritakan puak Dong Jiao Zong tidak bersuara menolak Jawi pada 2012 tapi mereka bising sejak Mahathir dan PH jadi kerajaan.

Memang benar kerana pada 2012, kerajaan BN berjaya mengekang puak rasis melampau seperti Dong Jiao Zong dan juga pemuja Komunis. Ketika itu rakyat berfikiran sederhana dan lebih menjaga sensitiviti kaum.

Seriously .... tiada yang mampu dibuat oleh Mahathir dan Maszlee Malik kerana puak rasis ini disokong kuat oleh parti DAP. Cai-cai PH pun gagal.

Dong Jiao Zong akan mengadakan perhimpunan di Kolej New Era di Kajang pada 28 Disember ini. Benarkah akan diteruskan juga atau last minute dibatalkan kerana 'tidak dapat permit' atau wayang kononnya 'atas usaha diplomatik kabinet DAP'?

TAPI jika diteruskan juga, apakah perhimpunan rasis ini akan dibiarkan berjalan begitu sahaja tanpa bantahan? Demonstrasi tolak perhimpunan rasis ini?

Mesti diingat bahawa tulisan Jawi adalah sebahagian daripada Bahasa Malaysia yang merupakan bahasa kebangsaan! Hina bahasa kebangsaan maksudnya hina Perlembagaan Malaysia!

Baca : Dong Zong Hina Keputusan Mahkamah Tinggi 






23 comments:

  1. eeeiiii...makin melampau keturunan komunis ni!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dong zong ialah alat madey utk dpt sokongan melayu dr zaman PM 4 lg..org umno takyah la masuk campur nmpk sgt senang diperbodohkan oleh madey kutty..sedangkan agama islam pun takda paksaan inikan pula tulisan jawi.. Madey tahu ini akan menaikkan kemarahan org melayu yg uneducated..so tolonglah blaja cerdik sedikit..smpi bila nak dibodohkan oleh madey ni..

      Delete
    2. Si kutty terjun dengan barua2nya
      Terjun mari dlm kolam kumbahan
      KITA NAK tengok akai keeling apa nak
      digunakan.
      BIARKAN... BIARKAN... BIARKAN

      Delete
    3. WOWW ! Tak sangka RBA boleh menyamar kononnya jadi orang Melayu. Dong Zong mmg rasis celaka yg ambil peluang bila kerajaan Madey lemah & harap undi bukan Melayu.

      Delete
    4. Saya ibu EVA FIORENTINA APRILA  dari palembang mengucap syukur kepada allah,karna melalui bantuan dari aki abdul jamal yg sebesar 20m kini saya sudah bisa menjalankan usaha saya lagi.Puji syukur saya panjatkan kepada Allah yang telah mempertemukan saya dengan Aki Abdul Jamal dan melalui bantun pesugihan putih beliau yang sebar 5M inilah yang saya gunakan untuk membuka usaha selama ini,makanya saya sengaja memposting pesang sinkat ini biar semua orang tau kalau Aki Abdul Jamal bisa membantuh kita mengenai masalah ekonomi dengan bantuan pesugihan putihnya yang tampa tumbal karna saya juga tampa sengaja menemukan postingan orang diinternet jadi saya lansun menhubungi beliau dan dengan senang hati beliau mau membantuh saya,,jadi bagi teman teman yang mempunyai keluhan jangan anda ragu untuk menghubungi beliau di No Wa 085-254-384-488- rasa
      senang ini tidak bisa diunkapkan dengan kata kata makanya saya 1 allah suatu hari nanti saya akan berkunjun ke kediaman Aki untuk silaturahmi.Wassalam dari saya ibu EVA FIORENTINA APRILA dan untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Aki disini PESUGIHAN UANG GAIB TANPA TUMBAL

      Delete
  2. tengok tulisan apa pulak diatas meja tu .. siapa yang rasis sekarang ni ?

    ReplyDelete
  3. Ternyata tidak ikhlas masa isu mula
    dimainkan.Tetapi hambar sambutan.Gagal
    dlm negara kacau pula peringkat donia.
    Bukan saja pelingkup negara malahan
    donia pun nak dilingkupkan.

    ReplyDelete
  4. Menang aje MCA di Tanjung Piai...Pemuda MCA mengeluarkan kenyataan tetap menentang pendidikan Jawi... Ada Umno bersuara?..Piiirah

    ReplyDelete
    Replies
    1. menamg sorak saja di tg piai....cina komunis yg menang juga...

      Delete
    2. MCA lebih baik berbanding DAPigs!!

      Delete
    3. Setuju, betul & benar seperti apa yg dikomen oleh anon 3.08 PM itu.

      Delete
    4. pak pmg...pak pong...menang sorak...melayu tergadai..itulah tanjung piai....lawak..lawak...hadoi...

      Delete
    5. Pak poong... pak poong, menang pru 14
      jelas MARUAH MELAYU TERGADAI.

      Delete
    6. Chak pong chak pong.. ♫ ♪
      Bila menang pru14 kerana fitnah & tipu..
      Sekarang negara dah merudum & nak bengkruptcy... hadoi..!

      Delete
    7. Ko sembang pe..MCA kata jadikan pembelajaran Jawi sebagai optional atau pilihan..ITU pendidikan MCA..bukan tentang sepenuhnya..berita pun tak baca isi..

      Delete
  5. Haramkan dong zong.
    Haramkan sekolah cina.
    Ini punca pemecah belah rakyat. Perlu 1 bahasa dalam 1 negara. Bekas pelajar sekolah cina kasar biadap dan tak tau beradab dan bergaul dgn bangsa lain.

    ReplyDelete
  6. Terima hakikat.. negara ni bukan China..

    Kalau tak suka balik China la.

    Hari2 boleh kongkek makan babi minum todi..

    Tak ada bahasa melayu di China

    Baru tenang..

    Bodo babi pumya apek

    ReplyDelete
  7. Bagus!
    Makin ramailah rakyat yg akan menolak PornHub & akan sokong pembangkang nanti..

    ReplyDelete
  8. mana pi pemimpin Melayu dr Amanah dan PKR dah mampus dituba oleh DAPigs ke? kerana takut kat si Cina celaka mereka tak berani nak bersuara walaupun bangsa dan agama sendiri dihina.nak harapkan Ulamak Ahmad Awang dan Ghani Samsudin sorrylah sampai babi beranak 10 kali pun tak boleh pakai. Ulamak terompah kayu hanya digunakan ketika masuk tandas

    ReplyDelete
  9. Najib bermubahalah di masjid salah, DAP berkempen dalam masjid tiada tindakan!

    Apa pula komen mufti WP?

    Bukan apa takut2 betina DAP yang dok beri duit derma kepada AJK masjid dalam ruang solat utama tempohari dalam haid? Itu je...

    ReplyDelete
  10. Apa komen Mat Sabu dalam isu ini?

    Tak usahlah lagi menikus macam isu Abu komunis tempohari?

    ReplyDelete
  11. MERACAU SUNGGUH PUAK ALJUBOORI KALI INI POLIGRAF UTK ALJUB NAPA TAK AZMIN SKALI
    KIKI TANYA KAT ATOK LA KAMI TENGOK KINI
    TENGOK SAMBIL MKN POP CORN TUNGGU TEPUK SAT LAGI...


    KIJIKIKIKI.. ALJUBORI KLU TAK SALAH BUAY SUMPAH LAKNAT ... MASA TU TENTU MACAI ALJUBORI GEBANG KENCANG GILO BABI NYERR...!! SUMOAH LAKNAT TAKIN NK BUAT POLIGRAF PUN TAKUT NAK BUAT.. AOA PUNYA BACUL BAKAL PM KE 8 NIHH.. BERJUBO BRANI BUAT KANTOI SALAH ORANG LAIN PUIIIII..!!


    KIKIKI..

    FIRMULAADUDOMBA = TEPUK + POP CORN TAMBAH + BMF

    ReplyDelete
  12. Poker online dengan presentase menang yang besar
    ayo segera bergabung bersama kami di AJOQQ :D
    WA : +855969190856

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Jika ada sebarang maklumat untuk dikongsi dalam blog ini, sila emelkan ke drnovandrihasan@yahoo.com

Pandangan penulis di dalam blog ini adalah pandangan peribadi dan boleh didebat oleh sesiapa sahaja dalam blog ini.

Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi dek blog ini.

Sila komen dalam blog ini jika ada yang tidak puas hati dengan sebarang artikel di dalamnya.

Blog ini tidak bertanggungjawab di atas mana-mana komen di dalam blog ini.