25 December 2019

Dalang Yang Hapuskan Elaun Kritikal Doktor!

JIKA merujuk pekeliling JPA, kita boleh tahu pihak manakah yang telah memutuskan untuk menghapuskan elaun kritikal profesional muda seperti doktor.


Ianya diputuskan di dalam satu mesyuarat khas kabinet yang dipengerusikan oleh Dr Mahathir sendiri!


Keputusan kerajaan PH yang menghapuskan Insentif Khidmat Kritikal (BIPK) perlu ditolak sehingga mereka membatalkan keputusan itu kerana tidak masuk akal dan menzalimi rakyat.

Contoh yang mudah, apabila doktor junior (yang mula bekerja tahun 2020) bertugas sebagai MO pada tahun 2022, mereka akan dibebankan dengan kerja yang banyak dan long hours sama seperti MO senior tapi dengan gaji yang lebih rendah! Di manakah logiknya?

Gaji doktor junior akan kurang sebanyak 15%, satu pengurangan yang sangat signifikan. Dan percayalah ..... bebanan kerja tidak akan kurang tapi akan semakin bertambah!

Begitu juga dengan konsep doktor kontrak yang dikhuatiri menyusahkan doktor untuk menyambung pelajaran kepakaran.

Benar ada doktor-doktor baharu tapi jumlah penduduk juga semakin bertambah.

Malah, expectation pesakit semakin tinggi. Pengamal perubatan pun manusia juga yang ada keperluan dan tanggungan masing-masing.
1. Jika bercakap pasal 'kritikal', kerajaan PH sepatutnya merujuk kepada nisbah doktor dengan pesakit yang sangat rendah dan kritikal iaitu hanya 1 doktor bagi 520 pesakit (1:520)!

2. Target Kementerian Kesihatan ialah nisbah 1 doktor bagi 450 pesakit (1:450), itu pun masih rendah.

3. Begitu juga dengan tempoh contact pesakit dengan doktor sama ada di klinik-klinik, tempoh tunggu appointment seperti elective surgery, prosedur seperti CT Scan atau Ultrasound dan follow ups, mengambil ubat-ubatan dan sebagainya. Saya pasti kita semua dan pegawai-pegawai JPA setuju bahwa tempohnya terlalu lama!
Jika berhujah sedemikian, saya pasti JPA tidak ada masaalah untuk membatalkan keputusan mereka itu. Jelas bahwa perkhidmatan doktor dan pengamal perubatan yang lain masih sangat sangat diperlukan.

Malaysia Medical Association ada buat petisyen membantah krputusan kerajaan PH ini :
http://chng.it/kdHPCLNr

Sungguh malang apabila kerajaan PH telah gagal prioritize dan memangsakan rakyat. Mereka sepatutnya memotong gaji dan elaun mereka dahulu. Begitu juga dengan pegawai-pegawai mereka dan bukannya menzalimi rakyat.




Cukup-cukuplah kerajaan PH membela towkey-towkey yang lari cukai disebabkan pengenalan semula SST. Nilai cukai tersebut dianggarkan ratusan bilion ringgit tapi masuk ke poket towkey-towkey ini. Perkenalkan semula GST dan hasilnya boleh digunakan untuk pembangunan negara bukannya dengan menyusahkan rakyat.






73 comments:

  1. doktor la ni dah ok...ada gred khas a,b,c...tempuh kenaikan gred pun cepat...dr pakar di hospital tak sampai umur 50 pun dah ada bergred khas c..sama taraf dgj jusa c...kira bertuah dah tu..syukur banyak2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sampai umur 40..

      Delete
    2. Kahkahkah...bila cai PH-DAP cuba nak rasionalkan isu, babi pun boleh terbang! Kahkahkah...mmg lawak terbaik.

      Delete
    3. yg kesian kat ko la...tak sampai kemana..ngaji dr...dilantik wakil rakyat pun tidak..umur pun dah lanjut....kesianla jugak...

      Delete
    4. mat sabu yg tak lulus itm dulu pun dan jadi menteri...takdir Allah untuk ko..lawak2

      Delete
    5. Berapa lama mrk sanggup bekerja dgn kuantiti masa dan tggjwb yg sama tetapi salah seorg tidak diberi elaun kritikal.
      Salah seorg akan bersyukur dan seorg lagi bercukur....
      Sah KERAjaan Sepenggal yg BANGANG!!!!

      Delete
    6. bila dah jagi jusa a,b,c kat kementerian apa perlu elaun kritical
      TUKAR ELAUN KRITICAL KE ELAUN KLINIKAL
      ini baru adil. duduk perjabat atau kementerian tak menyalamat persakit

      Delete
    7. Saya ibu EVA FIORENTINA APRILA  dari palembang mengucap syukur kepada allah,karna melalui bantuan dari aki abdul jamal yg sebesar 20m kini saya sudah bisa menjalankan usaha saya lagi.Puji syukur saya panjatkan kepada Allah yang telah mempertemukan saya dengan Aki Abdul Jamal dan melalui bantun pesugihan putih beliau yang sebar 5M inilah yang saya gunakan untuk membuka usaha selama ini,makanya saya sengaja memposting pesang sinkat ini biar semua orang tau kalau Aki Abdul Jamal bisa membantuh kita mengenai masalah ekonomi dengan bantuan pesugihan putihnya yang tampa tumbal karna saya juga tampa sengaja menemukan postingan orang diinternet jadi saya lansun menhubungi beliau dan dengan senang hati beliau mau membantuh saya,,jadi bagi teman teman yang mempunyai keluhan jangan anda ragu untuk menghubungi beliau di No Wa 085-254-384-488- rasa
      senang ini tidak bisa diunkapkan dengan kata kata makanya saya 1 allah suatu hari nanti saya akan berkunjun ke kediaman Aki untuk silaturahmi.Wassalam dari saya ibu EVA FIORENTINA APRILA dan untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Aki disini PESUGIHAN UANG GAIB TANPA TUMBAL

      Delete
  2. cuba jadi jaguh bab isu dr hospital...berapa tahun ko kerja di hospital kerajaan..hanya dr yg sanggup pencrn di hospital awam yg patut di hormati...yg lari..kejar duit...hampas belaka..termasuk ko la...lawak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bodoh KERAjaan semburit nie. Org suruh mansuhkan tolOL bukannya elaun kritikal.
      Rasanya mahdey pon tak setuju klu elaun dia kena mansuh. Begitu juga menteri2 dan yb2 semburit yg malas bekerja.
      Ambik mcm nie...A doktor januari 2020.B doktor senior yg ada elaun kritikal.
      Kerja mrk sama tapi dr A tak ada elaun kritikal...adil tak???

      Klu PM ke4 dulu mmg dimaklum sebagai peeM pemerah keringat dan darah kakitangan awam. Ingat dia dah insaf melalui kata2nya sblm pru14 dan awal kemenangan pru14.
      Rupa2nya tiada perbezaan langsung. Masih memerah keringat rakyat dan menguntungkan anak, proksi dan kroni. Mgkin keuzuran fizikal membantut pemikirannya lalu jadi manusia munafik. Bahlol!!!

      Delete
    2. elaun KRITICAL patut di hapus. yang taK patut hapus ada elaun KLINICAL utk doktor. yang jadi pengarah yg buat admin apa perlu elaun kritical tak jumpa persakit ladi. doktor yg di kementerian perlu apa elaun kritical. yg kat hospital tu yg jumpa persakit tu perlu elaun klinical

      Delete
  3. Lebih kritikal tu, kabinet mangkuk tua.
    Takehomepay pun baru 100k je sebulan.
    Keja pun berlambak, makan angin satu dunia.Kanda wakanda pun dikhabarkan
    punya 6 orang bodyguard.Sibuk ngan tugas
    entah apa2. Ularmak pun patut dapat elaun itu. ULARMAK BISU DAN TEROMPAHLAH
    KATAKAN.

    ReplyDelete
  4. oppppss...nanti ko ngadu kat salleh keruak...lawak2

    ReplyDelete
  5. lupa....salleh kruak dah masuk pkr...lawak2

    ReplyDelete
  6. Ph mmg tk guna. Tak tau ke doktor kerja berhempas pulas siang malam utk menyelamatkan manusia.
    Bukan macam politikus pee ehh yg tak de degree dan fake degree tapi gaji tak padan kerja yg tak berkualiiti. In short, pee ehh politicians are those having low iq, loq quality, low mentality, low integrity, low capability...all the litys...yg negative.
    Elaun politicians terutama menteri2 yg tak perform yg patut dipotong bukan doctors yg highly qualified
    Tau la mentris tak perlu high qualification tapi janagn la tunjuk kevangangan sampai level tapak kaki tak leh fikir hal simple macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oitt bhai...menteri najib dulu baguihka...aziz rahim..zahid hamidi...ya baguih...baguih bab rasuah dan rembat duit rakyat..lawak2

      Delete
    2. Elehhh...doraemon kena dakwa rasuah beli banglo murah tanpa kolam dan sakau duit projek terowong ghaib rm3xxjuta.
      Oh lupa...mahkamah mrk yg control...

      Delete
    3. tak berani nak sebut nama guan eng ka khaii...takut kena melutut pads khalid samad dulu...lawak2

      Delete
    4. Watpe nye sebut nama caingok. Memang nak tulis doremon sbb 2 in 1. Muka pon sama rambut pon petak semua org kenal nama no.

      Delete
    5. mcm perompak filem p ramlee. kau satu aku sepuluh tu zaman bn.yg dapat satu dah suka tak tahu bos dapat 10

      Delete
  7. uk perlu 10k doctor dan 40k nurse. bolih pindah sana kalau nak gaji lebih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu dah semua ke sana ko ingat doktor mahdey mampu rawat kepala hotak ko!!!

      Delete
  8. hang cari isu lain la bhai...bidang2 yg kritikal dulu tak kritikal dah...ramai dah graduan perubatan dan kejuruteraan yg menganggor...terlebih dah...skim gaji dr pun dah baguih..cepat naik mengalahkan ptd dah...kalau nak kaya..nak gaji lebih...buka klinik sendiri mcm ko...betulkan bhaiii...lawak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oii..mananya berlebih doktor. Kuota masih tak cukup. Doktor2 semua kerja berhempas pulas ko apa tau. Setakat key board non-warrior mana ada keluar gua.

      Delete
  9. 10.22..oit. zaman najib tak potong elaun. Tak buangvpekerja..hangngok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oitt..dari 2014...ph perintah malaysia ka...dari 2014 ramai pekerja telah di berhenti kerja terutama dlm bidang oil dan gas..pekerja bank ..malah elaun kritikal bagi sesetengah jawatan kjaan telah di tarik balik...ada baca ka ...tarak baca sebab waktu tu dok asyik makan duit rasuah najib...lawak2

      Delete
    2. Anon 12:19..

      Bongok lu..hg dpt duit gaji dari dapigs?

      gaji doktor pula yg dipotong..

      Bank oil & gas dll semua tu memang satu dunia jatuh.. lg pun bagi budak2 oil& gas jgn belagak.. dulu gaji dorang overpaid..

      Yg kurang mmg doktor gimen.. satu hari ada 100 pesakit..

      Delete
    3. hadoiii..lawak2..waktu buang kerja ,potong elaun zaman umno...ko kata faktor sedunia...bhaiii..tarak baca ka...seluruh dunia sekarang...pembuangan pekerja.....lawak2

      Delete
    4. kepada bab1 PH teruskan potong potong.. enjoi gaji jadi MP.. yg keje dgfn Dapigs teruskan dapat elaun.. lagi 2 tahun PH jadi bangkai

      Delete
  10. bhaii...hang ada jam tangan harga hampir setengah juta ...mcm najib pujuk rosmah...tandatangan kata palsu...duit rembat berbilion...lawak2

    ReplyDelete
  11. Tak semua rakyat bodoh untuk termakan dakyah putar belit Umno...Presiden melantak duit pun masih boleh cium tangan...la ni macai sebuk sebar fitnah...terbaru di Pulau Pinang berkenaan bendera..ejaan KIWANIS dengan KOMUNIS pun tak reti nak eja...sah..bodoh dari azali lagi bawa ke mati...Hihihikikikihahahakahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rakyat dh bijak pandai dapat bezakan
      antara taik dengan intan. Janji bagai
      nak rak boleh bagi mcm2. BILLION ngan
      MILLION,KERETA TERBANG ngan DRONE, DEEP
      STATE ngan DEEP SHIT masih lgi keliru.
      Terpaksa sokong semata-mata mengidam
      TAIK dan kencing madey kutty.

      Delete
    2. Puaka kuat fitnah. Tak main la ayat bersandar air liur bersembur2...semoga ko dilaknat menabur firnah yg bukti takde atau bukti bodoh2 bangang peeeee ehhh.

      Delete
    3. hadoi lawak2...tarak baca ka bhaiii...kes novandri vs khalid samad...melutut pada khalid...kena bayar saman fitnah...sapa yg dari dulu kuat fitnah...sakit perut dgn cerita lawak...

      Delete
    4. Ph ph ph adalah sinonim dgn PHitnah. Kolod tu sape? Heh...tak kenal la kalau geng mabuk carlsberg. Tak yah ko menegak benang basah. Kolid tu bukan ada degree pon tu sbb pandai menipu

      Delete
  12. AMIT BEDOL KATA UJIAN POLIGRAF TEPAT CUMA...JENGG.. JENGGG..

    Ujian itu selama 4 jam dijalankan oleh 3 pakar daripada jabatan-jabatan yang terlibat.

    24 Disember 2019 - Selepas 9 hari, Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bedul buat statement, kata anak si Bedul "Kalau kita dapati dia bercakap benar mengikut ujian poligrafi itu, kita akan gandakan usaha kita aspek mana yang kita, aspek mana yang lemah yang tiada bukti tadi.

    Sebab kita percaya dia cakap betul , setakat ini bukti tidak ada... hok alohh si Bedul..!!

    Tapi kita akan elaborate lagi dan cari angle mana dan bukti sebelah mana seterusnya akan berusaha lebih gigih untuk kita dapatkan,” katanya.

    MERACAU SUNGGUH PUAK ALJUBOORI KALI INI
    MACAI TANYA POLIGRAF UTK ALJUB NAPE TAK AZMIN D'SKALI
    KIKIKIKI KO TANYA KAT ATOK LA KAMI TENGOK JER NI.!
    TENGOK SAMBIL MKN POP CORN TGGU NAK TEPUK SAT LAGI...

    Mr Aljubori berani kerana benar..!!

    KIJIKIKIKI.. ALJUBORI KLU TAK SALAH SILA BUAt SUMPAH LAKNAT ... MASA TU TENTU MACAI ALJUBORI GEBANG KENCANG GILO BABI NYERR...!!

    kannn macai kannn..!!

    BUAT SUMPAH LAKNAT HARAMJADAH TAK BERANI , BUAT POLIGRAF PUN TAK BERANI JUGA APA PUNYA BACUL PM KE 8 MESIA ...

    kikokikokiokkkikiokkk...!!

    TAK PAYAH MENGELAT ASSMIN TAK KENA POLIGRAF BAGAI..!! KO ORANG TANYA LA ATOK KAU TU NAPA ASSMIN TAK KENA POLIGRAF..!! HAAHH TEPUKKK..!!

    kikikikiki...!!

    BAB BEEJUBO NGAN JANTAN, CHINADOLL BANG NON PALING TERORRIS BRUTAL BRANI TAPI BILA KANTOI MULA CARI SALAH ORANG LAIN...4 CM KONTOT AJER TU..!! TAPI CUKUP BERBISA MENGHURU HARAKAN NEGARA MALAYSIA.. KIKIKIKI.....!

    alahaiiiii...!!ajom kito panton

    FUYOO NAKAL SI KONTOT 4 CM CUKUP BERBISA
    BANG NON HARUS TOBAT ITU KAPAL SINK KATA
    SATU MALAYSIA HURU HARA SI KONTOT 4 CM DURJANA
    HAAH TEPOKK KUAT MENCIPAN POP CORN KASI TAMBAH YAA..!!

    haahh kita tengokk sapa pula yang kenaaa..!!

    KEMPEN BACA YASSIN SOLAT HAJAT BERSENDIRIAN ATAU BERJAMAAH SELURUH NEGARA

    Lepas sumpah laknat 'Jom kempen Baca Yassin seluruh negara' sekali kan solat hajat sekali ...hentikan fitnah kotor

    Kempen baca yassin setiap malam setelah sumpah laknat untuk hentikan politik kotor fitnah jijik

    KONTOT 4CM BUKAN SEBARANG KONTOT
    KARMA SI KONTOT 4 CM MEMAKAN DIRI
    HARU BIRU MESIA SI KONTOT MENGENTOT
    PENANGAN SI KONTOT BERBISO GILO BABI

    kikikikikiki...!!!

    Suma yang dah menyampah dengan politik fitnah jijik selama 22++ tahun ... jom semua baca yassin setiap pembaca dlm blog ini dan sebarkan.. kita ramai ramai baca yassin supaya sang fitnah memgelupor kepanasan bersama anak cucu...

    PAS SI LEBAI BUKAN SEBARANG LEBAI
    LEBAI DATANG HALANG PLURALIS LGBT
    INGATKAH ALJUB SI KONTOT 4 CM BHAI.!
    AKIDAH IMAN DIGADAI APA YG TINGGAL NNTI..!!?

    sebarkan pada blog blog lain... ayoh rakyat malaysia hentikan politik kotor fitnah jijik oleh pemimpin fitnah ini.. Kalau kempan solat hajat dan baca yassin sekali pun ok jugak ...

    ayohh sebarkannn...!!!

    FoRMULAADUDOMBA = TEPUK + POP CORN TAMBAH + BMF

    ReplyDelete
  13. Nampaknya cuma ade sekor je mahachai PornHub yg rajin komen kat sini. Kesian, modalnya cuma yg itu2 jugak.. hadoi.. lawak.. lawak.. kikiki

    ReplyDelete
  14. gagah bangang sekor je mahacai nk membela pakatn seburet
    terkial2 dia menratib nama Najib Razak dan UMNO
    nama kuttybabi dia tak mau sebut..maklom laa si fosil tua tu skrg dh mmh bapa pelingkup negara
    ko nk putar belit pasal zmn BN dn saman semburet pun agak2 la bagi logik sikit
    zaman BN jawatan penjawat awam bertambah, gaji naik 2x KGT, elaun xyh cakap la. Ckgu2 dpt tablet hanpon percuma utk bg mereka insentif ajar budak2 bg pandai.yg bodoh tu malaun bangang mcm ko dan pencacai najis mahdet mahababi.. lapussy pun dh pencen tak snggup jadi baru pakatan semburet..ko apa kejadah kuat sgt menjilat..dpt elaun 2.5k sebulan ke sebagai penulis media sosiaaaall pakatan semburet?


    kah kah kah kesian bro tgk babi upahan piehh..

    ReplyDelete
  15. DAP kata Muafakat Nasional adalah kerjasama Taliban!

    Ditahun baru 2020 jom semua bertekad untuk terus boikot kedai2 dan produk2 DAP.

    Jom sama2 istiqamah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku kalau tengok kedai ada tulisan cina, ada colok memang aku tak masuk!

      Kalau produk ada tulisan cina memang aku tak beli!

      Kalau kedai tu dekat kedai babi atau kedai makan babi memang aku tak pergi area tu! 50 meter radius! Ianya bukan sahaja kotor tapi nampak kotor!


      Delete
  16. SI ATOK RENTA DAH JADI FOSSIL PURBA
    MAHACAI KATA PEMBAWA PANJI ITAM FOSSIL PURBA
    SI PANJI KUNYIT HITAM SEMBURIT ADANYA
    FOSSIL KONTOT 4 CM TUNGU BUAH TAK GUGUR JUGA


    KIKIKIKIKI..

    ReplyDelete
  17. Syukurlah Najib telah bersumpah laknat. Kalau beliau mengarahkan pembunuhan Altantunya beliau akan dilaknati sebaliknya kalau ianya fitnah, seluruh para pemfitnah dan keluarga mereka akan dilaknati.

    Apa yang kita takuti?

    Cukurrrrlah!!!

    ReplyDelete
  18. BERITA BAIK DARI KERAJAAN!

    Beliau memberi contoh harga tepung ubi dan tepung pulut yang dinaikkan pemborong RM1 selang beberapa minggu sahaja.

    Barang lain pula boleh katakan tiap minggu naik, kejap-kejap naik harga. Contohnya tepung ubi, tepung pulut. Naik RM1, RM2.

    Harga BAWANG juga naik mendadak!!!

    Cukurrrrlah!!!

    ReplyDelete
  19. WAWASAN 2020 ATOK RENTA JADI FOSSIL PURBA
    MACAI JADIKAN FOSSIL PURBA ARTIFAK BERHARGA
    RELIC ARTIFAK INI NEGARA HANCUR LEBUR SEMUA
    MAHACAI BANGANG BODOS JUGAK YANG TERKINJA RIA


    MULAI 2020 ATOK RENTA DAH TRANSFORM PADA FOSSIL PURBA... FOSSIL PURBA UNTUK PANDYAN ANAK CUCU JAUHI FITNAH JIJIK


    FORMULAJUMPAFOSSILPURBA = POP CORN TAMBAH + TEPUKK

    ReplyDelete
  20. global world bila dah tak mampu perlu hijrah ke negara yg manpu.
    free market kan.our best dr skg di uk, usa, aust dan kanada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rakyat dieorang tak nak jadi doktor sbb pulangan yang kurang lumayan banding kerja2 lain yg lebih tinggi income dan work load dan satisfaction. Org luar kerja sana sbb currentcexchabge tinggi. Tak semua sanggup merantau tinggalkan ibu ayah dan penaja yg berkorban. Kalau semya pergi apa yg tinggal. Lagi pon local grads kena ambil exam kat sane sblm diterima...makan ribu riban gak blm tentu lulus lagi. Cakap mmg senang.

      Delete
  21. rakyat pi bospital kerajaan yg di jaga olih mo. yang manpu ke hospital swasta yg di jaga olih pakar. yang lebih manpu ke luar negara yg di jaga olih pakar yg lebih mahir

    ReplyDelete
    Replies
    1. novandri boleh jaga sapa...takat cek tekanan darah boleh kot ....lawak2

      Delete
    2. Sekarang ni PM & TPM dua2 doktor, tapi negara makin sakit, uzur & nazak.. hadoi.. lawak2

      Delete
  22. Ingat lagi tak hidung si fitnah fossil purba ini berdarah dolu...!? sebab bateri jantung si fossil purba dah expired... patut.tukar.Sept 2019 ari tu pasal anak cucu fossil purba belum tamat makan.. sang fitnah fossil purba tangguh ganti bateri jantung..

    pi melantak la si fossil purba ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak2 bolehke aku sumbangkan bateri lori aku tak dipakai lagi? Mungkin boleh than sampai 10 tahun lagi.

      Delete
  23. Wawasasauan 2020 tinggal 2 ari ajer lagi... wawasan 2020 jadi sasauan 2020 dan pencipta sasauan 2020 pun dah jadi fossil purba...


    kikikikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada org kisah...org kisah..najib masuk penjara tahun depan...hadoi...lawak2

      Delete
  24. kami tak kisah pun klu najib masuk ke dalam yg penting fossil purba dan anak cucu dah kepanasan...

    anakcucu rasa jadi fossil lebih cepat jugak nnti


    kikikiki

    ReplyDelete

  25. MCA, Pemuda DAP pertikai arahan pembatalan kongres Jawi Dong Jiao Zong
    16 jam yang lepas
    hadoi...lawak2...pak pong..pak pong...menang sorak...kg tergadai....prk tg piai....hadoi...lawak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loyar MABUK TODI, midin bangla sepang
      pun bantah pembatalan Kong less rasis.
      Yang paling lawak Melayu libral sanggup
      MENJUAL REGA DIRI DAN MARUAH PADA
      BABI TERBANG MASA PRU14. lawak...lawak
      kih... kih... kih... kih

      Delete
  26. Zaman Malaysia Baru, kera jaan PornHub..
    - sendiri cadang
    - sendiri bentang
    - sendiri bantah
    - sendiri tangguh
    - sendiri mansuh
    - sendiri puji diri sendiri..

    hadoi...lawak2...pak pong..pak pong...kalah sorak...15,000 tergadai.... salam ASB 5.50....hadoi...lawak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. alehhh...zaman bn dulu pun mck tu..tak bacw ka...lawak2...isu elaun kritikal dr dah tak jadi isu...

      Delete
    2. ya, salam asb 5.5..... har har har

      Delete
    3. pakat-pakat bekorban...bayar duit jam tangan najib pujuk rosmah..setengah juta...hadoiii

      Delete
    4. Kongkalikong BARUA gagal capai matlamat
      Kongkalikong sepet rasis tak sempat
      diadakan dah kena batalkan.
      Mungkin Kongkalikong SEMBURIT je pasti
      capai matlamat. KERAjaan seminar dan
      Kongres.

      Delete
  27. anus 6.57 pm,
    kikiki.. mahachai penjilat AtokTua meroyan tak sudah2.. asyik2 nak salahkan DSNajib.. dah basilah.. kemon, rakyat dah muak & skrg dah sedar. Tunggu je PRU15 nanti, ramai MP & Menteri PakatanHancing yg akan menganggur & akan naik mahkamah.. kikikiki lalalala ♫ ♪

    ReplyDelete

  28. ayo daftarkan diri anda di AJOQQ :D
    menangkan jackpot dengan sebanyak-banyaknya :D

    ReplyDelete
  29. Saya benar-benar akan berterima kasih kepada Allah kerana kebaikan yang anda lakukan dengan membantu saya dan hari ini saya mendapat pinjaman sebanyak RM120,000.00 untuk menyelesaikan masalah saya.
    Saya terima telefon saya pada pagi ini amaran dari bank saya CIMB yang mengesahkan bahawa saya memperoleh pinjaman dalam akaun saya dengan jayanya.
    Saya mengucapkan terima kasih kepada wanita Puan Deborah kerana saya berpegang kepada kepercayaan saya dan dengan rahmat Allah, saya telah berjaya mendapatkan pinjaman saya.
    Terima kasih banyak - banyak.
    Saya juga akan memaklumkan kepada kawan-kawan dan orang tersayang yang memerlukan pinjaman. Terima kasih banyak Deborah, saya berdoa agar Allah menyertai kamu.
    Hubungi Ibu Deborah melalui
    e-mel: avantloanson@gmail.com
    WhatsApp: +6281334785906

    ReplyDelete
  30. Hai kawan Nama saya Asep Darjat.
    Saya sangat gembira dan amat berterima kasih kepada Ibu Deborah Avant. Saya hanya mendapat pinjaman saya dan ia cepat dan selamat, anda juga boleh mendapatkannya. E-mel kepadanya jika anda memerlukan pinjaman apa-apa melalui
    e-mel: avantloanson@gmail.com
    WhatsApp: +6281334785906

    ReplyDelete
  31. Selamat siang untuk semua, nama saya Steven Nesty Binti, saya ingin membagikan kesaksian hidup saya yang sebenarnya di sini di platform ini sehingga semua pencari pinjaman akan berhati-hati tentang pemberi pinjaman di internet

    Setelah beberapa waktu mencoba mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan terus ditolak, saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman online tetapi saya ditipu dan kehilangan Rp 10,7 juta, untuk seorang pria di Afrika.

    Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan teman saya Ny. Tieka Melawati (tiemelaw@gmail.com) yang kemudian memperkenalkan saya kepada Ny. Deborah, Manajer Kantor Pinjaman AVANT, jadi teman saya meminta saya untuk memproses pinjaman saya dengan Bu Debora. Jadi saya menghubungi Ibu Deborah melalui email: (avantloanson@gmail.com) dan juga di WhatsApp: +6281334785906

    Saya mengajukan pinjaman sebesar IDR 380 juta dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman itu disetujui dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dilakukan dengan transfer kredit, karena tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk transfer pinjaman, Saya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari satu setengah jam, uang pinjaman saya dimasukkan ke dalam rekening bank saya.

    Saya pikir itu lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa akun saya telah dikreditkan dengan IDR380 juta. Saya sangat senang bahwa akhirnya Tuhan telah menjawab doa saya dan dia telah memberi saya keinginan hati saya.

    Semoga Tuhan memberkati Mrs. Deborah untuk memberikan kehidupan yang adil bagi saya, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. Deborah melalui email: (avantloanson@gmail.com) atau melalui WhatsApp: +6281334785906 untuk pinjaman Anda

    Akhirnya, saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena telah meluangkan waktu untuk membaca kesaksian sejati hidup saya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa kepada Tuhan untuk melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda. Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: (nestybintisteven@gmail.com) Salam

    ReplyDelete
  32. Nama saya Azmi, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi amaran kepada orang-orang yang mencari pinjaman, mereka banyak penipu dan pinjaman pemberi pinjaman palsu di internet. Saya ingin berkongsi kesaksian saya tentang bagaimana ALLAH membantu saya dengan Ibu Alicia Radu setelah saya ditipu oleh 6 pemberi pinjaman pinjaman. Saya hampir kehilangan harapan sehingga ALLAH menggunakan ROBBI dari saya untuk mendapatkan pinjaman saya sebanyak RM 10,000 dari ibu Alicia Radu dalam masa kurang daripada 24 jam tanpa tekanan dan hanya dengan kadar faedah 2%.

    Saya sangat terkejut apabila memeriksa baki akaun bank saya dan mendapati jumlah yang saya dihantar dihantar terus ke akaun saya tanpa berlengah-lengah. Jadi, saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi jika anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu email: (aliciaradu260@gmail.com) dan dengan rahmat ALLAH Dia tidak akan mengecewakan anda dalam mendapatkan pinjaman.

    dan anda masih boleh menghubungi ROBBI yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui e-mel: (robbi5868@gmail.com)

    Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (azmi88455@gmail.com) jika anda memerlukan sebarang maklumat tentang bagaimana saya mendapat pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu,
    mungkin ALLAH terus memberkati ibu Alicia Radu Dan adalah Keluarga

    ReplyDelete
  33. Nama: __ Hendi Zikri Didi
    Bandar: _______________ Melacca
    pekerjaan: _ Pemilik perniagaan
    Sebarang notis: ____ hendidi01@gmail.com

    Halo semua, sila berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu dengan banyak peminjam palsu di internet, saya telah menipu saya hampir menyerah, sehingga saya bertemu seorang rakan yang baru saja memohon pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan, jadi dia memperkenalkan saya kepada legitamate AASIMAHA ADILA AHMED LOIR FIRM, saya memohon Rm1.3 juta. Saya mempunyai pinjaman saya kurang dari 2 jam hanya 1% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana saya diselamatkan daripada mendapatkan hutang miskin. jadi saya nasihat semua orang di sini memerlukan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya memberi jaminan bahawa anda akan mendapat pinjaman anda.

    Pusat Aplikasi / Hubungi
    E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
    WhatsApp ____________________ + 447723553516

    ReplyDelete
  34. Adakah anda sedang mencari pinjaman untuk memulakan perniagaan atau projek keinginan hati anda? Di KARINA ROLAND LOAN COMPANY, kami menawarkan semua jenis bantuan kewangan kepada semua individu yang memerlukan pinjaman seperti "pinjaman peribadi, pinjaman pelaburan, pinjaman pinjaman rumah dan syarikat pinjaman di seluruh dunia, kadar faedah kami adalah 2% setahun. Jika anda mempunyai projek yang baik atau ingin memulakan perniagaan dan memerlukan pinjaman untuk membiayainya dengan segera, kami boleh membincangkannya, menandatangani kontrak dan kemudian membiayai projek atau perniagaan anda untuk bersama dengan Bank Dunia dan Bank Industri.

    Hubungi KARINA ROLAND LOAN COMPANY hari ini untuk sebarang mata wang yang anda mahukan.

    Kategori Perniagaan

    Perniagaan Merchandising.
    Perniagaan pembuatan
    Perniagaan Hibrid.
    Pemilikan tunggal
    Perkongsian.
    Syarikat.
    Syarikat liabiliti terhad.
    pinjaman peribadi.
    pinjaman pelaburan.
    Pinjaman Hutang.
    Pinjaman Rumah.
    Pinjaman gadai janji
    Laon Auto.
    Pinjaman pelajar.
    Pinjaman habis bulan.
    Pinjaman Islam.
    Pinjaman pertanian.
    Pinjaman gereja.

    KARINA ELENA ROLAND LOAN COMPANY
    E-mel: karinaloancompany@gmail.com WhatsApp hanya +1 (585) 708-3478.
    Nama Facebook: Karina Elena Roland

    ReplyDelete
  35. Negara: Indonesia
    WhatsApp: +62 838-3669-4853
    Alamat: Surabaya
    email saya: nurbrayani750@gmail.com
    nama saya Nurbrayani, saya ingin bersaksi tentang pekerjaan ALLAH yang baik dalam hidup saya, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka mencari pinjaman di antara Anda? Jadi Anda harus sangat berhati-hati karena banyak pemberi pinjaman palsu ada di internet, tetapi mereka sangat asli dalam pemberi pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari pemberi pinjaman 2 kredit yang curang, saya kehilangan banyak uang karena saya sedang mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Saya hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari hutang saya sendiri, sebelum saya dibebaskan dari penjara dan teman saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya kepada pemberi pinjaman pinjaman yang andal. Ny. Alicia Radu Saya mendapatkan pinjaman saya sebesar Rp350.000.000 dari Ny. Alicia Radu dengan sangat mudah dalam 24 jam yang saya lamar, jadi saya memutuskan untuk membagikan pekerjaan yang baik dari ALLAH melalui Bunda Alicia Radu dalam kehidupan keluarga saya.

    Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu melalui email: (aliciaradu260@gmail.com)

    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (nurbrayani750@gmail.com)
    Nomor WhatsApp saya: +62 838-3669-4853
    jika Anda memerlukan informasi tentang bagaimana saya mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu

    ReplyDelete
  36. Helo,
    nama saya Siti Aminah dari Indonesia, harap saya cadangkan semua orang di sini harus sangat berhati-hati, kerana terdapat banyak pemberi pinjaman pinjaman palsu di internet, tetapi mereka tetap menjadi syarikat pinjaman yang sebenarnya. Saya telah ditipu oleh 4 peminjam pinjaman yang berbeza, saya kehilangan banyak wang kerana saya mencari pinjaman dari syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana ditangkap oleh orang kerana berhutang.

    Saya hampir menyerah sehingga saya meminta nasihat seorang rakan yang memperkenalkan saya kepada pemberi pinjaman asal dan syarikat yang sangat dipercayai iaitu Ibu Alicia Radu yang mendapat pinjaman saya 800 juta rupiah Indonesia dalam waktu kurang dari 24 jam Tanpa tekanan dan kadar faedah rendah 2%. Saya sangat terkejut ketika memeriksa akaun bank saya dan mendapati jumlah pinjaman yang saya minta telah dipindahkan ke akaun bank saya tanpa berlengah-lengah atau kecewa, jadi saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai dapat pinjaman dengan mudah tanpa tekanan daripada Ibu Alicia Radu

    Saya ingin anda mempercayai Ibu Alicia Radu dengan sepenuh hati kerana dia sangat membantu dalam hidup saya dan kehidupan kewangan saya. Anda mesti menganggap diri anda sangat bertuah kerana berpeluang membaca kesaksian ini hari ini. Oleh itu, jika anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)
    Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (sitiaminah6749@gmail.com) jika anda memerlukan maklumat mengenai bagaimana saya mendapat pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu, anda bebas menghubungi saya dan saya dengan senang hati akan menjawab anda kerana anda juga boleh membantu yang lain setelah anda menerima pinjaman anda.

    ReplyDelete
  37. Halo semuanya, Nama saya Siska wibowo saya tinggal di Surabaya di Indonesia, saya seorang mahasiswa, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman untuk sangat berhati-hati karena ada banyak perusahaan pinjaman penipuan dan kejahatan di sini di internet , Sampai saya melihat posting Bapak Suryanto tentang Nyonya Esther Patrick dan saya menghubunginya melalui email: (estherpatrick83@gmail.com)

    Beberapa bulan yang lalu, saya putus asa untuk membantu biaya sekolah dan proyek saya tetapi tidak ada yang membantu dan ayah saya hanya dapat memperbaiki beberapa hal yang bahkan tidak cukup, jadi saya mencari pinjaman online tetapi scammed.

    Saya hampir tidak menyerah sampai saya mencari saran dari teman saya Pak Suryanto memanggil saya pemberi pinjaman yang sangat andal yang meminjamkan dengan pinjaman tanpa jaminan sebesar Rp200.000.000 dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau tekanan dengan tingkat bunga rendah 2 %. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa rekening bank saya dan menemukan bahwa nomor saya diterapkan langsung ditransfer ke rekening bank saya tanpa penundaan atau kekecewaan, segera saya menghubungi ibu melalui (estherpatrick83@gmail.com)

    Dan juga saya diberi pilihan apakah saya ingin cek kertas dikirim kepada saya melalui jasa kurir, tetapi saya mengatakan kepada mereka untuk mentransfer uang ke rekening bank saya, karena saya berjanji bahwa saya akan membagikan kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres atau penundaan.

    Yakin dan yakin bahwa ini asli karena saya memiliki semua bukti pemrosesan pinjaman ini termasuk kartu ID, dokumen perjanjian pinjaman, dan semua dokumen. Saya sangat mempercayai Madam ESTHER PATRICK dengan penghargaan dan kepercayaan perusahaan yang sepenuh hati karena dia benar-benar telah membantu hidup saya membayar proyek saya. Anda sangat beruntung memiliki kesempatan untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman, silakan hubungi Madam melalui email: (estherpatrick83@gmail.com)

    Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (siskawibowo71@gmail.com) jika Anda merasa kesulitan atau menginginkan prosedur untuk mendapatkan pinjaman

    Sekarang, yang saya lakukan adalah mencoba untuk memenuhi pembayaran pinjaman bulanan yang saya kirim langsung ke rekening bulanan Nyonya seperti yang diarahkan. Tuhan akan memberkati Nyonya ESTHER PATRICK untuk Segalanya. Saya bersyukur

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Jika ada sebarang maklumat untuk dikongsi dalam blog ini, sila emelkan ke drnovandrihasan@yahoo.com

Pandangan penulis di dalam blog ini adalah pandangan peribadi dan boleh didebat oleh sesiapa sahaja dalam blog ini.

Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi dek blog ini.

Sila komen dalam blog ini jika ada yang tidak puas hati dengan sebarang artikel di dalamnya.

Blog ini tidak bertanggungjawab di atas mana-mana komen di dalam blog ini.