Saturday, August 08, 2020

10% Rasuah Terowong : DAP & Lim Guan Eng.

Tidak dapat dinafikan, DAP cukup cekap dalam drama meraih simpati. Lihat foto :


Kes belum pun bermula tetapi DAP dan portal-portal sekutunya sudah giat menanam persepsi negatif ke dalam otak masyarakat.

Skrip mereka sama seperti dahulu iaitu kononnya mereka adalah pihak yang dianiayai, kes mereka bermotif politik dan wujud campur tangan parti lawan dalam sistem mahkamah negara untuk menentukan keputusan Hakim Mahkamah.

Tapi DAP buat-buat lupa dengan keputusan kes DS Najib Razak dan beberapa kes mahkamah yang berpihak kepada Guan Eng DAP.

Kes rasuah Guan Eng pula digugurkan begitu sahaja selepas PH jadi kerajaan walau pun kes sedang berjalan dalam mahkamah. SPRM pun amat terkejut dengan keputusan itu!


Kita faham motif DAP itu adalah untuk divert issue yang dihadapi oleh Guan Eng DAP.

Apa pun, satu perkara yang jelas ialah bagaimana kepimpinan tertinggi DAP bersolidariti dan mempertahankan Guan Eng. Mereka tidak menghilangkan diri, tidak menjauhi diri daripada Guan Eng atau bertindak populis meminta parti DAP supaya move on. Malah, mereka beramai-ramai menyebarkan skrip 'simpati dan dianiaya' ciptaan mereka itu di dalam media sosial.

Dalam masa yang sama, kita harap pihak berkuasa lebih tegas memantau kesahihan wang 'Solidarity Fund' yang akan dlancarkan oleh DAP. Apakah akan wujud penggubahan wang haram, transaksi meragukan dan sebagainya?

p/s - sedang menanti aksi Atok Kit Siang DAP bergenang air mata meratapi kes anaknya.





38 comments:

  1. Diminta cikminah memberi sumbangan ikhlas beliau kpd tabung RMsejota Gone End ini. Kesian Gone End, tidur atas lantai je, tanpa bantal.. kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duit haram masuk tabung dapig. Mcm tu la dapig.

      Delete
    2. Simple facts about Penang tunnel which manipulated by DAP :

      1. It was NOT open tender, but thru RFP.

      2. Not a single cent paid, but payment via landswap.

      Delete
    3. maaf no nak tanya...duit najib songlap duit rakyat melalui imdb..dah jatuh hukum melalui kes src tak haram ka..keh keh keh

      Delete
    4. Haram juga. Hukum manusia berubah ubah terutama bila cakap politik. Kehkehkeh..aku tak makan duit haram. Kau pun jgn tau! Mana lah tau suci mcm org kapir hormat azan kan?

      Delete
  2. Mim.

    Siapa populis dgn move on tu??

    ReplyDelete
  3. Hmmm..dulu kena cekup Ops Lalang, saper PM?

    ReplyDelete
  4. Bekas BANDUAN kes menghina mahkamah.
    Fobia sabit kesalahan meringkok.semula
    kat dalam.
    Kena minta derma utk survive famili dia.

    ReplyDelete
  5. Hari ni Uncle Lim pulak buat drama..semalam minta derma, hari ni minta simpati.

    ReplyDelete
  6. SUMPAH LAKNAT JANGAN DI PEROLOK OLOK KAN
    ARI NI LAFAZ 2 MINGGU pH MACAM2 HAL KINI
    HAAH JOM SUPERING TAMBAH POP CORN LAYAN
    SUMPAH ORANG DI ZALIMI KAMU HADAP KALI NI


    ATOK BUAT PARTI KUNUN TAK ADA KEPENTINGAN
    APAK PRESIDEN ANAK APAK BOBOI TIMBALAN
    WALAUN UNTA MACAI SILA JOIN DOLU DOLUAN
    MANA TAU REJEKI DAPAT JUTAWAN JADIAN

    KIKIKIKI...

    ReplyDelete
    Replies
    1. keh keh keh...kesan sumpah laknat...src kantoi..1 mdb akan kantoi...kes solar sarawak...akan kantoi..anak beranak semua ada kes mahkamah...sian

      Delete
    2. Anon 8.07...

      Kes Najib dan bini dia kalau bersalah ...lantak bak pi lah dia tanggung sendiri...kalau mahkamah dah jatuhkan bersalah...

      Yang ko bela sangat si LGE Dapigs tu pasal apa....suci sangat ke dia?...

      Delete
  7. Bertambah parti org Melayu. Alhamdulillah. Jika tak menang bertanding jawatan Ketua Agung, tubuh parti lain pula.

    ReplyDelete
  8. Happy Happy Happy.

    Betty kena charge for money laundering.

    Korang ingat duit songlap dapigs selama ni sembunyi kat mana? Takde harta konon. Takde beg mahal atau jam mewah konon. Entah2 duit berjota di Australia, singapork dan hongkong!

    Kalau tak songlap duit, tak payah la unker kit sial merapu mintak kes betty digugurkan. Bairlah siasatan dijalankan ke atas syarikat betty tu!

    Woi apek cilaka! Undang2 utk semua org. Lu ingat famili lu above the law ke?

    Apek cilaka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah jahat sangat fitnah org UMNO curi@ rompak duit tabung haji. Skg Allah buka aib kau. Si khadam, Wakanda , u tunggu giliran lepas ni.Dengan tak malu tagih simpati PM and AG. Kes siasatan semenjak 2016. PH punya mantra, rule by law kan? So, ikut law lah. Betul2 kelaka dan cilako!

      Delete
  9. Bapak mertua punya statement mcm hanat! Gila apa nak bebaskan betti sebelum dakwaan di makhamah? Org2 DAP selalu kata, tak salah apa nak takut kan? Cina ni ingat keluarga dia immunity from prosecution sebab hormat azan?

    ReplyDelete
  10. Hari ni langit cerah lah...hahaha..

    ReplyDelete
  11. BERSATU MUHYIDDIN LAWAN BERSATU ATOK
    MELANTAK KORANG NAK BELAH MANA PON NGOKK..!!
    KERUSI MUPAKAT NASIONAL ADE ATI NAK CILOK
    PAKATAN NASIONAL SETAKAT PRU JER BONGOK


    NAMA JER BERSATU REALITY HARU BIRU
    NAMA JER KEADILAN REALITY BERCAKARAN
    ADA ATI NAK CILOK KERUSI MN INI PRU
    EKOR & JUBO GELUMANG TAIK MCM GAMPANG


    KIKIKIKI.. HAAHH TEPOKKKK..!!

    ReplyDelete
  12. Bersatu bukannya ada ramai calon berwibawa nak rebut2 kerusi MN. Kalau setakat standard bekas Setiausaha Agung sijil pelesu , lupakan je lah.

    ReplyDelete
  13. Bersatu skg makin serabut. Ahli2 akar umbi pun ciput. Pandai2 lah bawa diri.

    ReplyDelete
  14. BERSATU dah jadi BERSERIBU...kikilalalala ♫ ♪

    ReplyDelete
  15. . Kerajaan PH di bawah Dr. Mahathir sanggup berkorban habiskan berpuluh2 JUTA untuk selenggara kapal mewah Equanimity (katanya milik Rosmah).
    2. Selepas Kerajaan selenggara dengan duit rakyat, akhirnya kapal mewah tersebut dijual dengan harga murah-murah kepada Genting group.

    3. Naza dan Berjaya dapat tender supply kereta kerajaan bernilai lebih RM1.5 billion untuk 5 tahun di bawah PH.

    4. Kemudian, viral gambar anak Vincent Tan of Berjaya, si Chryseis Tan, dan suaminya , Faliq Nasimuddin of Naza, bercuti di atas Equanimity. Sewa seminggu Equanimity adalah 1.1juta Euro paling murah. Support bisnes kawan2.

    5. Genting dikatakan akan jual Equanimity dengan harga yang lebih tinggi. Diberitakan lebih dari USD74 juta dari yang dibeli dari Kerajaan PH. Genting untung atas angin. Maknanya Genting lagi bijak berniaga dari Kerajaan Dr. Mahathir.

    6. Selama setahun lebih dibawah PH, rakyat diminta derma ke Tabung Harapan kononnya untuk bayar hutang 1MDB. Jumlah terakhir lebih dari RM250 Juta berjaya dikutip oleh Kementerian Lim Guan Eng

    7. Lim Guan Eng ketika itu selalu cakap negara banyak hutang dan tidak ada duit.

    8. PM minta rakyat ikat perut dan berjimat cermat. Jangan harap bantuan kerajaan.

    9. Apa yang rakyat Malaysia dapat? E-wallet RM30 ringgek, lepas tu kena pulangkan semula jika tak habis pakai.

    10. "Perjuangan belum selesai". Nampak tak Dr. Mahathir berjuang untuk serve siapa?

    11. Terima Kasih Dr. Mahathir selama menjadi Perdana Menteri kami untuk 22 bulan. Jasamu akan dikenang (oleh kroni2)

    -Tun Carlos

    ReplyDelete
    Replies
    1. tun m dah tunai janji utama..najib masuk sungai buluh...kita tunggu pula pru 15...
      ish ish ish...makin ramai pulak puak bersatu masuk parti baru tun m...ilmu apa org tua ni pakai...kih kih kih

      Delete
    2. Masuk gang atok atau gang PM kita no hal. Kita org UMNO. Bekas2 kami juga tu.. hehehe

      Delete
  16. Khadam setia akan beri sokongan dengan apa jua cara.Halalan toyibban kalau berkaitan DAP?

    ReplyDelete
  17. Situasi ini akan membuka ruang kepada Tun untuk merintis kerjasama baru dengan pelbagai pihak sama ada Warisan di Sabah, GPS di Sarawak, kumpulan Azmin Ali dan kumpulan Hishamuddin dalam Umno.

    Selain kumpulan2 tersebut yang kelihatan berpotensi, Tun juga berkemungkinan untuk merintis kolisi baru dengan parti2 sedia ada dalam PH khususnya DAP dan PAN.

    Hubungan dalaman PH sekarang tidak cukup harmoni, tiada jaminan kukuh untuk memastikan Dap dan Amanah terus kekal di sana jika ada kolisi lebih kuat untuk disertai.

    Jika berjaya menyatukan parti2 tersebut dalam satu gabungan baru, keberadaan parti Tun dalam lanskap politik Malaysia bukan lagi kecil anak, bahkan berpotensi mencetus momentum besar.

    Persoalan nya berani kah Hisamuddin, KJ dan Azmin memulakan langkah meninggalkan Bersatu Mahyuddin PN/MN membentuk blok baru..!?

    Sedangkan ummat Melayu dan Islam terkenal anti DAP. Melayu akan terus menolak bila Tun cuba bersekongkol lagi dengan DAP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila tun kata, nobita mangsa politik, terus tertutup hati nak masuk parti baru dia. Nobita tu bugabuu org Melayu!

      Delete
  18. Perpatah orang putih ada mengatakan," once bitten twice shy". Setelah mengalami pengalaman tidak menyenangkan di bawah pentadbiran pH bernakhodakan atok dan org kanannya nobita, anak2 muda terutamanya wajib lebih berhati hati. Sampai bila nak ikat perut?

    ReplyDelete
  19. Ahli DAP, PKR, Bersatu dah istihar harta suma ada jota jota hengget. Tapi depa masih kedekut nak mampos bagi pinjam

    Tokong dan apak dah istihar harta jota jota hengget tapi masih nak donation... kencing giler punya kes..!!

    Guan Eng kata dia perlu Rakyat derma wang kepada dia untuk bayar jaminan mahkamah RM1 juta.

    Guan Eng sokong Tun Mahathir jadi PM tapi Tun Mahathir tak suruh pula anak dia yang mempunyai kekayaan RM4.22 bilion untuk pinjam RM1 juta kepada Guan Eng.

    Tak mahu pinjam dari Tun Mahathir tak apa.

    Ahli Parlimen DAP dan juga bekas Speaker DUN kerajaan PH Perak sendiri dah ada kekayaan RM82 juta.

    Takkan Ngeh tak mampu pinjam RM1 juta kepada boss dia?

    Lagi pelik ialah Guan Eng juga minta derma RM1 juta untuk wang jaminan mahkamah apabila dia didakwa kes Banglo pada tahun 2016.

    Apabila kes Banglo dia digugurkan peguam negara lantikan PH pada tahun 2018, wang jaminan RM1 juta yang dikutip dari Rakyat turut dikembalikan kepada Guan Eng.

    Kenapa Guan Eng tak guna semula RM1 juta itu?

    Wang yang dia kutip dari Rakyat itu sudah ke mana?

    NAJIB RAZAK

    #Sumber : Facebook

    kikiki : Bukan kedekut nak kencing rakyat!

    ReplyDelete
  20. Tentu lah berkira nak beri pinjam duit. Dia dapat dia mkn sorang2 jer. Musykil aya, akaun x frozen pun masih nak pinjam duit org lain. Duit harta sendiri nak peram?

    ReplyDelete
  21. Selain duit ikat jamin,keperluan lain
    Tilam spring 14",aircond 1.5 hp,kolam
    berendam single baju kegunaan harian
    semua untuk persiapan masa duduk kat
    dalam nanti.

    ReplyDelete
  22. “Rakyat tengah susah. Negara perlukan kestabilan untuk memperbaiki ekonomi supaya dapat membantu dan boleh mengurangkan beban rakyat.

    “Semua dah kaya raya tetapi masih gila kuasa. Ada juga aku ‘backhand’ seorang-seorang,” katanya.

    DAULAT TUANKU KASI BACK HAND SAJA
    TAK GUNA INI ORANG MENYUSAHKAN SUMA
    KUBO KATA MARI RUMAH BERAMBOS SEGRA
    DAH TUA RENTA NI HANG PI TOBAT YERR

    kikikiki... back hand tak berbaloi kasi penyepak trus

    ReplyDelete
    Replies
    1. syok melayu johor...terleleh ayaq lioq tenguk forest city..hangpa ada...keh keh keh

      Delete
    2. Sama lah Melayu Penang, berpinar mata tenguk Condo Mewah di Gurney Drive

      Delete
    3. tertekan blog uncle seekers la pula...awat skm tak delete lagi...kih kih kih

      Delete
  23. Aku tk sebelah mana2..tpi yg mana buat betul dan memberikn rakyat2 kesejahteraan serta kebaikn..aku puji!!klu dok bergaduh dlm ni pun tk guna..kita cuma rakyat marhaen je..yg dok 'puja2' tu dh "kaya raya" pun..yg bawah2 ni ada ke "$epuluh Dua Puluh Juta" mcm yg 'dipuja2' tu!??

    ReplyDelete
  24. Kedaulatan undang2 harus ditegakan.
    Kena lagi gone end dituduh Hari ini.
    Besok aunty Betti punya giliran.
    Rakyat tertunggu bila agaknya skandal
    Forex akan dibawa kemahkamah?

    ReplyDelete
  25. Puja2 itu ritual penting dalam agama hindu. Sini cuma sembang2 politik. Walaupun rakyat biasa yang mungkin tak punya jutaan ringgit, kita berhak beri pendapat. Takkan nak buat don't know...Direct or indirectly, these issues concerning our politicians will have an impact on our lives.

    ReplyDelete

DISCLAIMER

Jika ada sebarang maklumat untuk dikongsi dalam blog ini, sila emelkan ke drnovandrihasan@yahoo.com

Pandangan penulis di dalam blog ini adalah pandangan peribadi dan boleh didebat oleh sesiapa sahaja dalam blog ini.

Penulis tidak memaksa anda memasuki blog ini dan tidak akan bertanggungjawab jika ada yang tercedera atau tersinggung emosi dek blog ini.

Sila komen dalam blog ini jika ada yang tidak puas hati dengan sebarang artikel di dalamnya.

Blog ini tidak bertanggungjawab di atas mana-mana komen di dalam blog ini.